اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

تقویم تاریخ -12 آذر



359م:سوم دسامبر سال 359 میلادی امپراتور روم، كنستاتینوس دوم اولتیماتوم شدید اللحنی به این شرح از شاپور دوم (ذوالاكتاف) شاه وقت ایران از دودمان ساسانیان دریافت كرد:

« پس از تحیت ... ، آگاه باش كه طبق اسناد و مكتوب های موجود و نوشته های مورخان ، اراضی و سرزمین های آن سوی رود خانه استرومون Strymon (که در تراکیه = تراس جریان دارد و به دریای اژه می ریزد) تا مرز مقدونیه متعلق به ایران بوده است. آن امپراتور باید آنجا را از نیروهای مسلح خود تخلیه كند تا ماموران ما بتوانند در آن مناطق به جمع كردن مالیات و تمشیت امور بپردازند. اگر فرستاده من، حامل این یادداشت، دست خالی باز گردد؛ پس از پایان زمستان دستور خواهم داد كه ارتش این سرزمین ها را با توسل به زور پس بگیرد .... (نامه با الفاظ مودبانه پایان می یابد) ».

این سند که در آرشیو امپراتوری روم به دست آمده در کتابهای تاریخ قرون قدیم مندرج است.

 

شاپور دوم

 

1957م:سوم دسامبر سال 1957 (12 آذر سال 1336) دولت سعودی به ایران اعتراض كرد كه چرا بحرین را رسما و قانونا یك استان ایران اعلام كرده است، حال آن که قبلا بارها اسناد و شواهد تاریخی مربوط به تعلق بحرین به ایران انتشار یافته و در اختیار سازمان ملل هم قرار گرفته بود.

اعتراض دولت سعودی با واكنش وسیع مطبوعات و مردم ایران روبه رو شد و مدارس و اماكن متعدد را به «بحرین» تجدید نامگذاری كردند و از دولت مصرا خواستند که مناسبات خودرا به کشور سعودی به حد اقل برساند.

 

1358ش:12آذر ماه 1358 رفراندم قانون اساسی جمهوری اسلامی كه در دو روز متوالی انجام شده بود پایان یافت و ایران دارای یک قانون اساسی تازه شد. در رفراندم 12 فروردین همین سال نظام سلطنتی كهن ایران لغو شده بود.

مروری براین قانون و بررسی گزارش های رسانه ای رویدادها از زمان تصویب، و مشاهدات عینی میزان رعایت اصول آن را به دست می دهد.

دراصل اول قانون اساسی، جمهوری اسلامی «حكومت حق و عدل» اعلام شده است. بند «ج» اصل دوم هر گونه ستمگری، ستمكشی و سلطه پذیری را نفی كرده است. (نفی ستمكشی نمی تواند تعبیری جز دادن حق اعتراض كردن به ستم، و نرفتن زیر بار آن را داشته باشد)

بند 2 اصل سوم این قانون دستور به استفاده صحیح از مطبوعات و رسانه های گروهی و وسائل دیگر به منظور بالابردن سطح آگاهی های عمومی در همه زمینه ها می دهد. (مفهوم این بند این است که رسانه ها در جمهوری اسلامی باید توجه بیشتری به وظیفه آموزش عمومی خود داشته باشند تا سیاست و ... و از انتشار اخبار بدآموز و گزارش مشروح پیرامون ارتکاب جرائم بپرهیزند. روزنامه های کشور تا زمستان 1373 از جنایی نویسی پرهیز داشتند. روزنامه دولتی «ایران» بود که انتشار اخبار پیرامون ارتکاب جرائم را که پس از انقلاب موقوف شده بود دوباره رایج ساخت. باید به امر گسترش كتاب نویسی به ویژه كتب مرجع نیز كمك ویژه شود).

بند 6 همین اصل تاكید صریح بر محو استبداد و خودكامگی و انحصار طلبی می كند. بند 9 این اصل مبنی بر رفع تبعیضات ناروا و ایجاد امكانات عادلانه برای همه در تمام زمینه ها است. (برای مثال: در صدور پروانه انتشار نشریه و ....)

اصل بیستم قانون اساسی جمهوری اسلامی چنین دستور می دهد: همه افراد ملت اعم از زن و مرد یكسان درحمایت قانون قرار دارند و از همه حقوق انسانی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با رعایت موازین اسلامی برخوردارند. (باید باشند).

اصل بیست و دوم حیثیت، جان، مال، مسكن و شغل اشخاص را از تعرض مصون داشته است. (پس نباید پس از تصویب و اجرای این قانون، كاركنان تحریری روزنامه های مصادره شده دست كم بدون پرداخت غرامت اخراج، و از شغل خود طرد می شدند)

اصل بیست و هشتم گوید: هركس حق دارد شغلی را كه به آن مایل است و مخالف اسلام و مصالح عمومی و حقوق دیگران نیست برگزیند. در همین اصل، دولت موظف شده است كه برای همه افراد (با رعایت نیاز جامعه) امكان اشتغال به كار و شرایط مساوی را برای احراز مشاغل ایجاد كند.

در اصل سی ام دولت موظف شده است كه وسائل آموزش و پرورش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم سازد و وسائل تحصیلات عالی را تا حد خودكفایی كشور به طور رایگان گسترش دهد. (بنابراین نباید در این سطوح در ایران مدرسه پولی وجود داشته باشد)

در بند 4 اصل چهل و سوم بار دیگر رعایت آزادی انتخاب شغل مورد تاكید قرار گرفته است (یعنی كه روزنامه نگار حرفه ای می تواند نشریه داشته باشد). دراصل چهل و ششم سلب كسب و كار از افراد منع شده است.

در اصل چهل و نهم دولت موظف شده است كه ثروتهای ناشی از ربا، غصب، رشوه، اختلاس، سرقت، قمار، سوء استفاده از موقوفات، سوء استفاده از مقاطعه كاری ها و معاملات دولتی، فروش زمین های موات، و نیز موارد غیر مشروع را بگیرد.

اصل یكصد و هفتاد و یكم می گوید: هرگاه بر اثر تفسیر و یا اشتباه قاضی در موضوع یا در حكم یا در تطبیق حكم بر مورد خاص، ضرر مادی یا معنوی متوجه كسی گردد؛ در صورت تقصیر، مقصر طبق موازین اسلامی ضامن است و در غیر این صورت خسارت بوسیله دولت جبران می شود، و در هرحال از متهم اعاده حیثیت می گردد. (بنابراین، افراد و وارثان کسانی که اموالشان برپایه گزارشهای نادرست به حکم دادگاه مصادره ، منتقل و حراج شده و بعضا دوباره سازی شده و بفروش رفته اند نباید نگرانی داشته باشند)

در اصل هفتاد و دوم آمده است كه مجلس نمی تواند قوانینی وضع كند كه با اصول و احكام اسلام و قانون اساسی مغایرت داشته باشد و در اصل یكصد و بیست و یكم، رئیس جمهور پاسدار قانون اساسی اعلام شده كه باید قبل از آغاز كار خود در حضور اعضای دو قوه دیگر به رعایت این وظیفه سوگند یاد كند.

قانون اساسی جمهوری اسلامی كه تاكنون یك بار اصلاح شده است موارد متعدد دیگر را در بر می گیرد از جمله اصل 44 آن كه این اصل روشن می سازد چه موسساتی نمی تواند غیر دولتی باشند.

بررسی كارنامه های سه قوه حكومتی از زمان اجرای این قانون می تواند نشان دهد كه اصول آن تا چه میزان رعایت و اجرا شده است.

یکی از شعارهای انقلاب سال 1357 هم این بود که اصول قانون اساسی نظام وقت جز آن موارد كه شاه و یا دولت لازم داشت رعایت نمی شدند و این شعار به صورت طرح یک اتهام به آن مقامات بود که بسیاری از آنان که دستگیر شده بودند محاکمه و مجازات شدند.

در بسیاری از كشورها، كاركنان دولت و موسسات عمومی باید هر چند وقت یك بار قانون اساسی خود را امتحان بدهند تا قرارداد كار آنان تمدید و یا تجدید شود. در این ممالك، از ماموران پلیس هرسال چنین امتحانی بعمل می آید تا بتوانند در این شغل ادامه كار دهند

 

1332ش:دكتر مصدق در جلسه نهم آذرماه 1332 محكمه نظامی تهران كه وی و همكارانش را محاكمه می كرد اشاره كرد كه طراحان خارجی ـ داخلی نقشه كودتا ( 28 مرداد ) قبلا از شاه یك « ورقه سفید امضا » گرفته بودند. آنان بعدا و در تاریخ معین كه مورد نظرشان بود آن ورقه را پر كردند و نام « فضل الله زاهدی » را در آن نوشتند و به عنوان نخست وزیر معرفی كردند و ورقه از پیش امضاء شده را فرمان شاه خواندند حال آن كه طبق قانون اساسی ( وقت )، نخست مجلس باید به نخست وزیری یك فرد ابراز تمایل كند تا شاه وی را منصوب و فرمان صادر كند و مجلس هنگامی می تواند به فردی ابراز تمایل كند كه نخست وزیر قبلی كناره گیری كرده و یا با رای عدم اعتماد بر كنار شده باشد. پس، عمل توطئه گران یك كودتا بود كه به خانه او حمله آوردند و نخستین كاری را كه كردند شكستن گاو صندوق ( آرشیو شخصی ) او بود تا آن ورقه را بربایند كه سرهنگ نصیری به نگهبان خانه تحویل داده بود و وی تصمیم گرفته بود از نظر جعل و تزویر آن را به دادستان بدهد تا درباره اش تحقیق قضایی كند. جعل و تزویر در ورقه روشن بود. شاه تحت فشار و یا از فرط عجله تقریبا وسط ورقه را امضا كرده بود كه توطئه گران هنگام پر كردنش ناچار شده بودند كه قسمتی از متن را مقابل و در سطحی پایین تر از امضاء او بنویسند.

در این جلسه كه شرح آن در شماره دهم آذر در روزنامه های تهران و سایر رسانه ها آمده بود رئیس محكمه نظامی حتی به دكتر مصدق سالخورده و به گفته خودش رئیس قانونی دولت در اثنای پرسش و پاسخ اجازه نشستن روی صندلی را نداده بود و با قرائت شرحی را كه در رد اتهامات دادستان محكمه نوشته بود موافقت نكرده بود و هنگام پاسخ دادن به پرسشها هم پی در پی هم حرف او را قطع می كرد. در جلسه قبلی دادگاه، مدعی العموم نظامی ضمن دفاع از كیفرخواست مطالبی گفته بود كه دكتر مصدق آن مطالب را اهانت به خود و خاندانش تلقی كرده بود و آن شرح را جهت رد آنها نوشته بود كه موفق به خواندنش نشده بود.

 

2004م:بامداد یکم دسامبر 2004 پس از پخش یك برنامه طولانی از شبكه تلویزیونی آمریكایی «سی سپن ـ 2» درباره ایران، طبق معمول نظر تلفنی، ای - میل و فاكسی بینندگان درباره آن سئوال شد.

یك زن ایرانی مقیم شهر آتلانتا به «سی سپن» تلفن كرد و گفت: با این كه سالهاست كه در آمریكا زندگی می كند، امسال كه پس از دیداری كوتاه از تهران به آمریكا بازگشته بود در فرودگاه سه ساعت او را عملا توقیف و از او بازجویی می كردند و به این ترتیب او دیگر جرات رفتن به تهران را نخواهد كرد!.

بسیاری از ایرانیان مقیم آمریكا اخیرا از سختگیری ماموران وزارت امنیت ملی (تازه تاسیس) آمریكا نسبت به خود ابراز ناخرسندی كرده و مدعی شده اند كه چون متولد ایران هستند نامشان در فهرست افراد مورد سوء ظن قرار گرفته و هربار هنگام سوار شدن بر هواپیما و یا ورود از خارج به یك فرودگاه آمریكا با سختگیری رو به رو می شوند و مساعی شان برای پاك كردن نامشان از این فهرستها به جایی نرسیده است.

 

2004م:اظهارات ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری وقت روسیه در پی ملاقات غیر منتظره دوم دسامبر 2004 در یك فرودگاه مسكو با لئونید كوچما رئیس جمهور وقت اوكراین و متعاقب آن واكنش جورج بوش و قدرتهای اروپای غربی، ورود رسمی روسیه به بحران انتخاباتی اوكراین (مبارزه علنی با انقلاب مخملی طرح غرب) و كشیده شدن كبریت آتش جنگ تازه مسكو و غرب تلقی شده بود. غرب از اجرای طرح انقلاب مخملی در قلمرو شوروی سابق سودی نبرد. اجرای این طرح روسها را به خود آورد، وارد میدان شدند و جهان را به سوی نظام چند قطبی سوق دادند.

پوتین دوم دسامبر 2004 عازم هند و پس از آن تركیه بود كه كوچما به دیدارش شتافت. كوچما پس از شركت در جلسه میانجیگری طرفین انتخابات با حضور نمایندگان اتحادیه اروپا، عازم مسكو شده بود. پوتین برای دیدار با كوچما برنامه پرواز خود را چند ساعت به تعویق افكنده بود.

 

کوچما و پوتین در فرودگاه مسکو


2003م:بانو «گرترود ادرل» كه 16 اوت سال 1926 به عنوان نخستین زن عرض كانال مانش را در 14 ساعت و 31 دقیقه شنا كرد و با شنا از فرانسه به انگلستان رفت اول دسامبر 2003 در 98 سالگی درگذشت.

وی در زادگاه خود، ایالت نیو جرسی آمریكا فوت شد.

 

گرترود


1967م:سوم دسامبر 1967 (42 سال پیش در روزی چون امروز)، برای نخستین بار در تاریخ پزشگی دکتر کریستیان بارنارد Ch. Barnard در بیماستان «گروت شور Groote schuur» کیپ تاون در جمهوری آفریقای جنوبی عمل پیوند قلب انجام داد که از آن پس امری عادی شده است. این عمل در مورد یک خواربار فروش یهودی 53 ساله به نام لویس وایشاتسکی Lewis Washkansky انجام شد که قلب یک مقتول 25 ساله تصادف اتومبیل را دریافت کرده بود. قلب متعلق به بانو "دنیس" بود. وایشاتسکی 18 روز بعد از بیماری ذات الریه که بی ارتباط به عمل قلب بود درگذشت. بیماران قلب پیوندی بعدی سالها عمر کردند و ....

 

Dr. Ch. Barnard


1957م:فرانک گانت - یکی از امپراتوران کار خبر - سوم دسامبر 1957 در 81 سالگی درگذشت. کمپانی رسانه ای او در سال 2003 در گوشه و کنار جهان دارای 95 روزنامه، 591 مجله، 22 فرستنده تلویزیونی، دهها فرستنده رادیویی و یک خبرگزاری بود. بزرگترین روزنامه این گروه "یو اس ای - تودی" است که همزمان در 60 کشور انتشار می یابد.

بیشتر رسانه های این کمپانی در آمریکا، انگلستان، و ایتالیا منتشر می شوند. فرانک گانت در 1906 با خرید نیمی از سهام مجله " گازت نیویورک" ایجاد امپراتوری رسانه ای خود را آغاز کرد. وی قبلا سردبیر یک روزنامه بود.

 

فرانک گانت


1971م:سوم دسامبر 1971 و در جریان قیام مسلحانه بنگالی ها که خواهان استقلال و جدایی از پاکستان بودند و هند به آنان کمک می رساند، نیروی هوایی پاکستان به 11 پایگاه نیروی هوایی هند حمله غافلگیرانه کرد و سومین جنگ دو کشور در طول 24 سال آغاز شد که برنده آن هند بود. نیروهای هندی به فرماندهی ژنرال «جاکجی سینگ Jagji Sing Aurora» تا شانزدهم دسامبر بیش از80 هزار نظامی پاکستانی را اسیر کردند که سی و چهار هزار تن از آنان نزدیک به سه سال با فرمانده خود «ژنرال امیر عبدالله خان نیازی» در اسارت بودند. نزدیک به 13 هزار غیر نظامی از جمله مقامات و کارکنان اداری پاکستانی هم که در بنگال شرقی (بعدا به نام بنگلادش) سکونت و فعالیت داشتند به زندان هند افتادند. در پی این شکست نظامی پاکستان بود که بنگال شرقی استقلال یافت. هنگام تقسیم هندوستان و ایجاد کشور پاکستان از مسلمانان شبه قاره، بنگال شرقی به دلیل مسلمان بودن مردمش پاکستان شرقی نام گرفت حال آنکه میان دو قسمت پاکستان هزاران کیلو متر فاصله بود و این دو قسمت در طرفین هند قرارگرفته بودند.

ژنرال نیازی سند تسلیم خود و نظامیانش را با حضور ژنرال جاگجی سینگ امضا می کند. ژنرال نیازی که در دو جنگ قبلی با هند شرکت کرده بود بعد از اسارت سه ساله در هند، در پاکستان متهم شد که بی موقع و خودسرانه تسلیم شده بود و اتهامات دیگر و خلع درجه شد و محروم از مستمری بازنشستگی

 

ژنرال نیازی سند تسلیم خود و نظامیانش را با حضور ژنرال جاگجی سینگ امضا می کند

 

1674م:« ماركت » كشیش فرانسوی سوم دسامبر سال 1674 سنگ بنای شهر شیكاگو را در كنار دریاچه میشیگان بر زمین نهاد.

این كشیش كه مامور بود بومیان ( سرخپوستان ) منطقه اشغالی فرانسه را مسیحی كاتولیك كند چند شهر دیگر هم در امریكا ساخته است . دانشگاه شهر میلواكی آمریكا به اسم او دانشگاه ماركت نامگذاری شده است . تا دوران ناپلئون، فرانسویان بر یك سوم ایالات متحده امروز حكومت داشتند كه ناپلئون این قلمرو را به دولت واشنگتن فروخت تاهزینه جنگهای اروپایی اش را تامین كند . فرانسویان بر خلاف مهاجران انگلیسی با سرخپوستان روابط حسنه داشتند. نام بسیاری از شهرهای امریكا همچنان فرانسوی است .

پژوهشگران آمریکایی: چین سوسیالیسم را رها نساخته و می خواهد بنای آن را برپایه ثرت، شهرت و خوشبینی جهانیان تکمیل کند

پژوهشگران آمریكایی امور چین كه ماحصل نظر آنان دوم دسامبر 2003 در روزنامه های این كشور انتشار یافته بود به این نتیجه رسیده اند كه چین از مشغله دولت آمریكا در مبارزه با تروریسم و درگیری های آن در افغانستان و عراق، و افزودن برنامه حمایت از برقراری دمكراسی در كل خاورمیانه استفاده كرده و بدون فوت وقت به بسط نفوذ خود در آسیا پرداخته و بزرگ شرق شده است ـ مقامی كه ایران تا قرن هفتم میلادی داشت و بعدا هارون الرشید آن را به دست آورد. روزی كه آمریكا از خاورمیانه خلاص شود، دیگر راهی برای بازگشت به آسیای شرقی نخواهد داشت زیرا كه با منطقه دیگری رو به رو خواهد بود، منطقه نفوذ چین و مملو از كالای ساخت چین و پایگاه بازرگانان و حرفه گران و گذرگاه توریست های چینی.


2003م:اعتصاب یك روزه دیپلماتهای فرانسوی در سراسر جهان كه اول دسامبر 2003 انجام شد كمتر نظیر داشته است. وزارت امور خارجه فرانسه با 9 هزار و 409 دیپلمات و كارمند بیش از هر كشور دیگر، جز آمریكا، حقوق بگیر دارد و در صدد تعدیل كاركنان از طریق حذف سمتها و پست های سازمانی برآمده است كه این اعتصاب به منظور اعتراض به آن بود.

برای مثال: در روز اعتصاب، در سفارت فرانسه در واشنگتن تنها سفیر، منشی او و دربان سفارت حضور داشتند. دوسوم حقوق بگیران وزارت امور خارجه فرانسه در سفارتخانه ها و نمایندگیهای این كشور در ممالك دیگر مشغول به كار هستند.

 

2008م: Rafael Correaرافائل كری آ (كوریا) رئیس جمهور 45 ساله و مستیسو Mestizo (دورگه ـ اروپایی و بومی = Amerindian) اكوادور، اقتصاددان بنام آمریكای لاتین و مسلط بر زبانهای اسپانیایی، انگلیسی، فرانسه و بومیان آندز سوم دسامبر 2008 عازم دیدار از ایران شد. وی قبلا چندبار اعلام کرده بود که قصد گسترش همكاری های نفتی، صنعتی، امور ساختمانی و مبادلات بازرگانی با ایران را دارد. رافائل کوریای متمایل به سوسیالیسم که در بلژیک تحصیل اقتصاد کرده و از دانشگاه ایلی نوی آمریکا در این رشته دکترا گرفته است از 15 ژانویه 2007 زمام امور كشور 14 میلیونی اکوادور Equador واقع در حاشیه اقیانوس آرام را به دست گرفته و همانند ایران، ونزوئلا و بولیوی مخالف هرگونه مداخله دولت واشنگتن در امور دیگران است. وی که موسس "حزب غرور و حاکمیت وطن است" قبلا وزیر دارایی _ اقتصاد اکوادور بود. اکوادور بمانند ایران نخست وزیر ندارد و رئیس جمهور ریاست شورای وزیران را برعهده دارد. اكوادور نفتخیز که در جهان به كشور موز، میگو، ماهی، قهوه، برنج، شكر و چوب صنعتی معروف است سال 1531 کلنی (مستعمره) اسپانیا شد و در دهم آگوست 1809 اعلام استقلال کرد و از سال 1830 به صورت جمهوری اداره می شود.

 

Rafael Correa

 

2008م:سوم دسامبر 2008 و یك روز پس از اینكه رسانه های آمریكا انتصابات و اظهارات «باراك اوباما» رئیس جمهور منتخب این كشور هنگام اعلام بخشی از این انتصابات را تفسیر کردند، رای دهندگان ایالت جورجیا یك جمهوریخواه را به سناتوری این ایالت برگزیدند.

در نخستین دور انتخابات تعیین یکی از دو سناتور ایالت جورجیا، آراء هیچكدام از نامزدها به نصاب تعیین شده نرسیده بود و در نتیجه انتخاب یكی از دو نفر ردیف بالاتر به سه شنبه دوم دسامبر 2008 موكول شده بود. قبلا احتمال پیروزی نامزد حزب دمكرات می رفت.

به باور برخی از اصحاب نظر، انتصابات «اوباما» و تفسیر و تحلیل این انتصابات در رسانه ها بود که نظر رای دهندگان ایالت جورجیا را تغییردادو به Saxby chambliss نامزد جمهوریخواهان روی آوردند. به اظهار این صاحبنظران، تفسیرنگاران روشن ساخته بودند که تحقق تغییری که «شعار و وعده انتخاباتی اوباما» بود عملی نخواهد شد.

بانو «سارا پیلن» نامزد معاونت ریاست جمهوری از حزب جمهوریخواه - حزبی که در انتخابات نوامبر 2008 شکست خورد - که جهت تبلیغ برایSaxby chambliss نامزد آن حزب به جورجیا رفته بود در تماس با رای دهندگان این ایالت چند بار این جمله را تکرار کرده بود که «دیدید شعار تغییر؛ فقط حرف بود».

 

Richardson


1621: گالیله ساخت تلسكوپ را تكمیل كرد.

1694: دوره پارلمان انگلستان 3 ساله شد.

1910: لامپ روشنایی نئون ( مهتابی ) ساخته شد.

1914: سلطان احمدشاه قاجار درمجلس شورا در میدان بهارستان حاضر شد و بی طرفی ایران در قبال جنگ اروپائیان ( بین الملل اول ) را مورد تاكید قرار داد.

1930: چند شهر ایران تغییر نام داد از جمله دزداب به زاهدان ، نصیر آباد به زابل و استرآباد به گرگان تغییر نام یافتند.

منبع:iranianshistoryonthisday.com

 

# 1950: منطقه سیكیم در هیمالیا تحت الحمایه هند شد.

 


ویدیو مرتبط :
تقویم ۹۰ (نود ۱۷ آذر)

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

تقویم تاریخ -1 آذر



1267م:22نوامبر سال 1267میلادی (666 هجری قمری) یك زمین لرزه شدید شهر تاریخی نیشابور خراسان را ویران كرد و هزاران تن را مقتول و مجروح ساخت. این شهر سه سال بعد به هزینه دولت وقت تجدید بنا شد. نیشابور که در جهان به شهر "عمر خیام" معروف است در دوران ساسانیان به صورت شهری بزرگ درآمد و یک بار هم پایتخت ایران شد. این شهر در ردیف بلخ، بخارا، هرات، سمرقند و مرو یکی از شهرهای باستانی خراسان بزرگتر بشمار می رود و طاهر ذوالیمینین در همین شهر تجدید استقلال ایران را اعلام داشت كه آغاز پایان حکومت عباسیان برایران بشمار آمده است.

آرامگاه عمر خیام در نیشابور


1288ش:یكم آذر ماه سال 1288 هجری (22 نوامبر 1909 میلادی) در پی فروكش كردن توفان سیاسی پنج ماهه، «عضدالملك» بزرگ وقت ایل مغول تبار قاجار به عنوان نایب السلطنه ایران در مجلس سوگند وفاداری به قانون اساسی یاد كرد. وی از 26 تیرماه به تصمیم شورای عالی مشروطیت ایران نایب السلطنه شاه خردسال شده بود.

این شورا همان روز محمدعلی شاه را به اتهام نقض سوگند وفاداری به قانون اساسی، بی اعتنایی به مشروطیت و نیز پناهده شدن به سفارتخانه بیگانه در خاك وطن خود، از پادشاهی بركنار و پسر 13 ساله اش را به عنوان سلطان احمدشاه به جای او انتخاب و برادر 9ساله وی را هم ولیعهد قرارداده بود.

این شورای 28 نفری كه پس از پناهنده شدن محمدعلی شاه به محل تابستانی سفارت روسیه در زرگنده قلهك، زمام امور كشور را به دست گرفته، یپرم خان از فرماندهان مجاهدین مشروطه را رئیس كل پلیس كرده و یك دادگاه انقلاب برای محاكمه مخالفان مشروطه تشكیل داده بود. فاتحان تهران از جمله سردار اسعد بختیاری نیز به انتخاب همین شورای عالی مامور تشكیل كابینه و برگزاری انتخابات شده بودند. دادگاه انقلاب در مدتی كوتاه عده ای از رجال و نیز شیخ فضل الله نوری را اعدام و گروهی دیگر را محكوم به پرداخت جرائم سنگین نقدی كرده بود.

پس از الغاء مشروطیت و به توپ بسته شدن مجلس، هواداران و مجاهدین مشروطیت كه از هر گوشه كشور به ویژه از اصفهان ( بختیاری ها) و گیلان و تنكابن به سوی تهران به حركت در آمده بودند در 22 تیرماه به هدایت سردار اسعد، سپهدار و یپرم خان از ناحیه بهجت آباد وارد شهر شدند و نیروهای دولتی به فرماندهی سرهنگ لیاخف روسی را ظرف 36 ساعت در خیابانهای تهران شكست دادند كه محمدعلیشاه از ترس جان با درباریان خود به باغ تابستانی سفارت روسیه پناهنده شد. آن دسته از رجال هوادار او هم كه موفق به تحصن در سفارتخانه ها نشده بودند پرچم روسیه و یا انگلستان !! را بر سر در خانه خود زده بودند تا مجاهدین جرات ورود به آنجا را نداشته باشند و.... رقابت و گاهی همكاری روسیه و انگلستان در تمامی این جریانات نقش داشت.

پس از برتخت نشستن سلطان احمدشاه 13 ساله در چهارم مرداد همان سال ، پدر او محمدعلیشاه با مقرری سالانه یكصد هزار تومان به خارج از ایران تبعید شد. نیروهای انگلستان و روسیه كه طبق قرارداد سال 1907 در ایران مستقر شده بودند شاه مخلوع را تا انزلی بدرقه كردند و پس از به كشتی نشستن باز گشتند.

 

عضدالملک


1377ش:اول آذرماه 1377 و در ساعات شب، چند نفر به خانه داریوش فروهر ناسیونالیست 70 ساله و از مردان سیاسی وقت رفتند و او را در اطاق كارش (طبقه دوم خانه اش واقع درخیابان هدایت) با وارد آوردن ضربات متعدد كارد به ناحیه سینه كشتند و همسر 58 ساله وی بانو پروانه را هم در طبقه اول خانه به همان صورت (ضربات كارد) از پای درآوردند و اجسادشان را روی صندلی قرار داده و خانه را ترك گفتند.

فروهر كه در اصفهان به دنیا آمده بود از پیروان خط دكتر مصدق (استقلال و حاكمیت ملی، اقتدار میهن، دمكراسی و عدالت اجتماعی) بود كه مبارزات خود را با تلاش برای ملی شدن نفت آغاز كرده بود.

وی از موسسان حزب پان ایرانیست و سپس رهبر حزب ملت ایران و از سران جبهه ملی بود و از دهه 1320 بارها به زندان افتاده بود.

در جریان انقلاب 1357 ، از طراحان اتحاد مخالفان شاه بود و برای تامین این وحدت با قبول هرگونه خطر، تلاش فراوان كرده بود و مدتها نیز به نام جبهه ملی سخن می گفت. در دولت موقت، وزیر كار بود و در جریان ناآرامی های كردستان تلاش فراوان برای حل مسئله و جلوگیری از تجزیه وطن كرد.

 

داریوش

 

2003م:«ریچارد نیهائوس» قاضی آمریكایی 21 نوامبر 2003 باوجود عذر خواهی و اعتراف «دانیل پیلارزیك» سر اسقف كلیساهای كاتولیك منطقه سین سیناتی به این كه در باره سوء نظر كشیش های جنوب ایالت اهایو نسبت به پسران نوجوان حقیقت را به پلیس نگفته بود وی را به ده هزار دلار جریمه نقدی ، سپردن تعهد كه از این پس جرم دیگران را كتمان نكند و سه میلیون دلار به شاكیان برای جلب رضایت آنان بپردازد محكوم كرد كه در سابقه او باقی خواهد ماند. كشیشهای كاتولیك جنوب ایالت اهایو متهم به 237 مورد سوء نظر نسبت به نوجوانان پسر شده اند.

 

Pilarczyk


1876م:«جك لندن» نویسنده و روزنامه نگار سوسیالیست آمریكایی كه 12 ژانویه 1876 میلادی در سانفرانسیسكو به دنیا آمده بود 22 نوامبر (روزی چون امروز) در سال 1916 و در 40 سالگی از بیماری كلیه درگذشت. از وی 50 كتاب بجای مانده است. وی در عین حال یك روزنامه نگار بود، ولی تنها مقاله و تحلیل می نوشت.

جك لندن به یك نشست روزنامه نگاران پیشنهاد كرده بود كه به جای مقاله سیاسی رساله سیاسی نوشته شود، زیرا كه ستون روزنامه جای كافی برای ادای همه مطلب را ندارد و كوتاه نوشتن یك تحلیل سیاسی، خواننده را به جایی نمی برد و احیانا او را گیج و گمراه می كند.

داستانهای جك لندن آكنده از انتقادهای اجتماعی هستند كه وی در هر كدام از كتابهایش كوشیده است یك مشكل جامعه را عیان كند. بر ضد استثمار نوشته، از فقر نالیده و دلایل آن را در قالب داستان برنگاشته و از طبقه زحمتكش به دفاع برخاسته است.

 

Jack London

 

2003م:21پروفسور بیولوژیست "آرتور کالوین" کاشف مراحل پیچیده تشکیل نطفه، 21 نوامبر 2003 در 92 سالگی درگذشت. وی که در سال 1942 به آمریکا مهاجرت کرده بود در دهه 1950 در آزمایشگاه «کوینز کالج» موفق به این کشف شده بود.

طبق کشف پروفسور کالوین؛ برای تشکیل نطفه، نخست سلول "اسپرم" با سلول تخمک از ناحیه غشاء (پوسته خارجی) به هم ملحق می شوند. سپس هسته سلول اسپرم (نر) و سیتوپلاسم سلول ماده به سوی هم می روند و تشکیل نطفه می دهند. آنگاه بقیه سلول اسپرم از مجموعه جدا می شود و .... پرفسور کالوین در دهه 1960 با میکروسکوپ الکترونیک از این مراحل عکسبرداری کرد. اواخر دهه 1970 با استفاده از همین اطلاعات، تشکیل نطفه در لوله آزمایش عملی شد و به تدریج تکامل یافت و بخشی از مسئله نازایی و عقیم بودن حل شد.

 

Dr. Arthur L. Colwin


1330ش:دكتر مصدق رئیس دولت وقت ایران در آخرین روز دیدار از قاهره، در سی ام آبان 1330 (20 نوامبر 1951) در اجتماع اعضای سندیكای روزنامه نگاران مصری حضور یافت و خطاب به آنان مطالبی بیان داشت كه كهنه شدنی نیستند و ماندگار و تاریخی توصیف شده اند.

وی ضمن اندرزهای ماندنی خود، خطاب به روزنامه نگاران خاورزمین و ملل ضعیفتر گفت: خواب امپراتوری برجهان و استثمار و به نوكری گرفتن ملل بی دفاع هیچگاه از میان نخواهد رفت. این سلطه، هر زمان متناسب با وضعیت روز به شكل و لباسی در می آید كه نباید فریب خورد. اگر روزنامه نگاران ملل ضعیف روشن و گوش بزنگ باشند و مردم را به موقع از نیات و برنامه ها و شگرد كار سلطه گران آگاه كنند، نقشه سلطه با بپاخیزی و دفاع یكپارچه و از جان گذشتگی ملت مورد هدف با شكست رو به رو خواهد شد، دام دیگری پهن نخواهد شد و فكر تجاوز به تدریج از میان خواهد رفت. سلطه گران نخست از درون، و با ترویج رشوه خواری، تضعیف حس میهندوستی و استعداد ملی، تلقین عقب ماندگی، ایجاد رخوت ملی، ایجاد رعب، بزرگ جلوه دادن خود، از میان بردن امید و آرزو در یك ملت، زهر چشم گرفتن، در فقر و مسكنت و ناآگاهی از اوضاع باقی گذاشتن، مردم را درگیر امور روزمره زندگی خود كردن و ... شروع می كنند و توسط ایادی و خبرچین هایشان (جاسوسان) رجال سلطه پذیر را می یابند، بعضا به قدرت می رسانند و با كمك (خیانت) آنان بساط سلطه خود را پهن می كنند. در اینجاست كه مدافع هر ملت، روزنامه نگاران آن ملت هستند و كار آنان روشن ساختن مردم، باز كردن دست سلطه گران و خنثی كردن تبلیغاتشان است. «روزنامه نگار» نیرویی است كه از وقوع حمله با دادن بیدارباش (هشدار) و آماده باش به ملت و آماده دفاع ساختن آن پیشگیری می كند، و نیروهای مسلح در برابر تعرضی كه آغاز شده باشد می ایستند، بنا براین نیروی تدافعی اصلی یك ملت؛ روزنامه نگاران، كتاب نگاران و سخنرانان آن ملت (اصحاب رسانه ها) و رجال وطندوست هستند.

در همین اجتماع، دكتر مصدق سپس به شرح استعمار انگلستان بر ایران و اسباب چینی های پیش از انعقاد قرار داد تحمیلی 1933 (تمدید امتیاز نفت)، زجر دادن ملت ایران و در عقب ماندگی باقی گذاردن آن و اجرای سایر برنامه های استعماری انگلستان پرداخت و به نطق و مصاحبه های خود در شورای امنیت و آمریكا اشاره كرد و گفت كه هدف او، روشن ساختن ملل دیگر از سلطه گری انگلستان (امپریالیسم) و هشدار دادن در مورد سلطه گری های آینده بود.

 

1348ش:سعید افسر، از روزنامه نگاران موفق بعد از انقلاب ایران، یکم آذر ماه سال 1348 - روزی چون امروز - متولد شده است. وی که تا سال 2005 معاون سردبیر اجرایی روزنامه ایران بود از سال 1369 کار روزنامه نگاری را آغاز کرده و ادامه می دهد. از نخستین روز تاسیس روزنامه ایران در سال 1373 (1994)، به دعوت دکتر فریدون وردی نژاد موسس آن، سعید قدم به این روزنامه گذارد و چون آشنایی کامل به اوضاع روزنامه نگاری ایران و سایر کشورها داشت مسئول تهیه مطالب رسانه ها و دبیر صفحه رسانه شد و کار خود را به خوبی انجام داد به گونه ای که وظیفه نظر سنجی از خوانندگان روزنامه و دبیری صفحه " گزارش روز (فیچر) " را هم به او سپردند.

سعید که دارای فوق لیسانس علوم سیاسی است و دوره های تخصصی روزنامه نگاری را گذرانده است، چون شایستگی فراوان از خود نشان داده بود از سال 1380 (2001) به معاونت سردبیر اجرایی روزنامه ایران ارتقاء یافت. بعدا از سعید دعوت شد که سردبیری اجرایی روزنامه «تهران امروز» را برعهده گیرد که به آنجا رفت، ولی عمر این روزنامه طولانی نبود و توقیف شد و در نتیجه، سعید هم بیکار. سعید بارها گفته بود که اگر فرصتی به دست آورد برای کسب تجربه و ادامه تحصیل، به یک کشور که سابقه طولانی تری در کار رسانه داری داشته باشد خواهد رفت.

از خصوصیات بارز سعید در کار روزنامه نگاری، رعایت نوشته شدن مطالب طبق اصول روزنامه نگاری و همچنین رعایت امانتداری و دقت و ذکر منبع خبر است. او در نوشتن مطالب ژورنالیستیک مهارت ویژه دارد و از حامیان ساده نویسی است زیرا که عقیده دارد بیشتر خوانندگان (مخاطبان) روزنامه ها، عوام الناس هستند و ضمن درک مطلب، باید روشن شوند و آموزش ببینند و به عبارت دیگر بر معلومات خود بیافزایند. از خصلتهای فردی سعید، راستگویی و صداقت اوست به گونه ای که دوستانش می گویند که اگر سعید مرتکب خلاف شود بی درنگ اعتراف می کند و پوزش می خواهد. بسیار مودب است و نرم صحبت می کند و در رعایت احوال دیگران کوشاست. زودتر از وقت مقرر به روزنامه می آید و با وجود علاقه شدید به دخترش "رهیده" دیرتر از همکاران، روزنامه را ترک می کند و تا اطمینان نیابد که همه صفحات روزنامه به چاپخانه ارسال شده و مشکلی نیست از آنجا خارج نمی شود. او می گوید که برای یک روزنامه نگار حرفه ای، روزنامه یعنی همه چیز، که زندگانی اش در آن خلاصه می شود.

وی هیچگاه اشتباه خود را به گردن دیگران نمی اندازد. سعید شاید زودتر از هر روزنامه نگار ایرانی دیگر به اهمیت روزنامه نگاری الکترونیک پی برد و متوجه شد که اینترنت یک انقلاب در انتقال اطلاعات و محتوای رسانه ها است و در "هفته نامه توانا" که با کمک او انتشار می یافت کوشش فراوان کرد تا این موضوع را تفهیم، و روزنامه نگاران ایران را تشویق به تکمیل مهارت خود در آن رشته (آنلاین) کند.

 

سعید افسر


762م:نیروهای اویغور (طبق رسم الخط قدیم، ئویغور) به ریاست یوگوخان Bogu بیستم نوامبر 762 میلادی شهر «لو ـ یانگ Lo -Yang» پایتخت وقت چین (امپراتوری تانگTang) را متصرف شدند و این دولت را خراجگزار خود كردند. طبق اسناد «محمدامین صدر» مورخ كاشغری، اویغورها (كه اینك اتباع چین هستند) «توقوز اوغوز» ها، قبایل 9گانه منطقه آلتایی را در سال 744 میلادی متحد ساخته و در مدتی نسبتا كوتاه سرزمین هایی از منچوری تا شمال شرقی دریای قزوین (دریای مازندران) را به تصرف خود درآورده بودند. توقوز = دوقوز = 9 و اوغوز = قبیله. این قبایل از نیمه قرن هفتم میلادی كه امپراتوری ساسانیان از میان رفت و سپاه معروف به «مرزبان» آن مستقر در «فرارود» و دژ خجند فروپاشید این فرصت را به دست آورده بودند كه دست به جهانگیری بزنند. قبلا هون ها ، همسایه غربی اویغور چندبار دست به چنین تلاشی زده بودند كه ارتش ساسانیان ایران آنان و بستگانشان ـ خزرها را درهم شكسته و به اروپا فراری داده بود. امپراتوری اویغورها به پایتختی «اردوبالیغ» تا سال 840 میلادی دوام یافت و در این سال به دست قرقیزها از میان رفت. علت شكست آن از نیروی قرقیز كه شمار كمتری بودند این بود كه منطقه اویغورها دچار خشكسالی و قحطی شده بود.

 

1930م:ارتش ژاپن كه به قصد تصرف شمال شرقی چین و جنوب شرقی سیبری روسیه از مرز كره گذشته و وارد چین شده بود 21 نوامبر سال 1894 بندر لوشونكو را Lushunkou (كه غربی ها آن را «پورت آرتور Port Arthur» می نامند) تصرف و شصت هزار سكنه اش را قتل عام كرد. ژاپنی ها تنها 36 نفر از جمعیت این شهر بندری را باقی گذارده بودند تا اجساد را دفن كنند. ارتش ژاپن سپاه دوم خود به فرماندهی ژنرال «یاماجی» را مامور تصرف «لوشونكو» كرده بود و این سپاه پس از عقب راندن یك لشكر سبك اسلحه چینی وارد بندر شده بود. مورخان این رویداد را «قتل عام پورت آرتور» عنوان داده اند.

ژاپنی ها در نیمه دوم دهه 1930 نیز به چین تجاوز كردند و در چند شهر این كشور بویژه نانکینگ و شانگهای قتل عام به راه انداختند كه فراموش شدنی نیست. در جریان این تعرض، نظامیان ژاپنی در سال1937 شهر نانکینگ (نانجینگ) پایتخت وقت چین را تصرف و 300 هزار تن از نفوس شهر را کشتند. طبق تحقیق «آیریس چانگ» روزنامه نگار آمریکایی چینی تبار، ژاپنی ها با شمشیر روده های مردم نانكینگ را بدون داشتن كوچكترین گناه و دلیل درآوردند، مردان را اخته كردند، سینه زنان را بریدند، جوانان را به دیوار میخ كردند، هركس را خواستند تا كمر در خاك فروكردند و سپس سگهای گرسنه را به جانشان افكندند تا آنها را قطعه ــ قطعه كنند، مقامات شهر را به دو اتومبیل در خلاف جهت یكدیگر بستند و از هم دریدند، مادر و پدرها را كشتند و كباب كردند و فرزندان آنان را وادار به خوردن این كباب كردند و ....

 

1963م:22 نوامبر سال 1963 جان اف. كندی سی و پنجمین رئیس جمهور آمریكا در یكهزار و سی امین روز زمامداری اش در اثنای عبور، باخودرو روباز از خیابانهای شهر پرجمعیت دالاس (واقع در ایالت تكزاس آمریكا) از داخل ساختمان یك مدرسه هدف گلوله قرار گرفت و كشته شد و «لی هاروی اسوالد» متهم به قتل وی نیز پس از بازداشت به دست فردی دیگر به نام «جک روبی» در راهرو ساختمان محافظت شده پلیس به قتل رسید و جک روبی هم بعدا در زندان درگذشت!. لیندن جانسون معاون [تکزاسی] کندی همان روز سوگند یادكرد و رئیس جمهوری آمریكا شد. هنوز انگیزه و اسرار این قتل دقیقا روشن نشده است.

كندی نخستین كاتولیك ایرلندی تبار بود كه به ریاست جمهوری آمریكا انتخاب شده بود. قبلا سران این كشور از پروتستانهای انگلیسی تبار بودند. وی كه از حزب دمكرات بود قبلا نماینده مجلس و سناتور بود و در زمان خود جوانترین رئیس جمهوری آمریكا نیز به شمار می رفت.

دو روز پس از حادثه قتل ( 24 نوامبر 1963 ) هنگام انتقال اسوالد متهم به قتل كندی از بازداشتگاه برای تحقیق ، به صورتی كه دیده می شود «جك روبی» بدون نگرانی از ماموران محافظ با شلیك گلوله وی را به قتل می رساند ـ ماموران پلیس و اف بی آی در اطراف اسوالد دیده می شوند

عقب نشینی نیکیتا خروشچف رئیس دولت شوروی در جریان بحران موشکی کوبا در اکتبر 1962 که آغاز پایان کار آن اتحادیه دانسته شده است بر اثر ایستادگی جان اف کندی بود. اگر خروشچف به آن سرعت عقب نشینی نکرده بود اینک تاریخ جهان در مسیری دیگر قرارداشت. با این كه مقدمات مداخله آمریکا در اوضاع ویتنام جنوبی که به جنگی وسیع و خونین منجر شد در زمان کندی صورت گرفته بود و تاریخ عمومی (جهان) آغاز ضدیت با حكومت فیدل كاسترو برکوبا را به پای جان اف کندی نوشته است، اما از نظر اندیشه و سیاست داخلی فردی مترقی و لیبرال (در فرهنگ آمریكایی: چپگرا) بشمارآمده است. وی در گفتارش، از بر قراری یك صلح پایدار و خلع سلاح واقعی و رعایت تمام عیار حقوق بشر جانبداری می كرد و آماده یك سازش بزرگ واقعی و همه جانبه با شوروی بود كه انجام آن را طبق برخی نوشته ها به دوره دوم ریاست جمهوری خود موكول كرده بود. واداركردن شاه سابق به انجام اصلاحاتی در ایران كه خود شاه به آن عنوان انقلاب سفید داده بود در همین راستا بود. وی به شاه گفته بود که راه پیشرفت ایران این است که مواردی از اصلاحیه قانون اساسی آمریکا معروف به «بیل آو رایتز» را به صورتی در قوانین ایران بگنجانید که عملی نشد و مشکلات بعدی ایران نتیجه همین بی اعتنایی شاه به توصیه کندی بود. در زمینه سیاست داخلی تا توانست با فقر و ناامیدی در جامعه آمریكا مبارزه كرد. این جمله پر معنا از او باقی مانده است: همه اش نگویید كه دولت برای ما چه كرده، گاهی هم از خود بپرسید كه خودتان برای كشور چه كرده اید؟.

 

كندی در خودرو روباز در كنار همسرش ژاكلین اندكی پیش از قتل


1965م:22 نوامبر 1965 و نزدیك به دو ماه پس از روی كار آمدن ژنرال سوهارتو در اندونزی، احمد آیدیت Ahmad Aidit دبیركل حزب كمونیست این كشور كه در آن زمان سومین حزب، پس از چین و روسیه بود ترورشد. سوهارتو كه 27 ژانویه 2008 و در 87 سالگی درگذشت در سی ام سپتامبر آن سال با استفاده از فرصتی كه یك ناآرامی در پایتخت به دست داده بود دست به كودتا زده بود و دلیل اقدام خودرا جلوگیری از توطئه كودتای كمونیستها اعلام كرده بود. وی پس از سلب اختیارات مقامات دولتی و نظامی، قدرت را به دست گرفت ولی جرات نكرد عنوان ریاست جمهوری را از دكتر احمد سوكارنو بانی استقلال و یكپارچه ساختن این مجمع الجزایر بگیرد. سوهارتو ضمن نامیدن سوكارنو به عنوان پدر ملت، خود اختیارات اجرایی را به دست گرفته بود و چون هوادار غرب و در ارتباط با «سیا» بود و جنگ سرد دو بلوك ادامه داشت دست به كشتار كمونیست ها زد. وی همچنین به هر مخالف برچسب كمونیست بودن می زد و نابود می کرد. به نوشته مورخین، در این كشتار پانصد هزار تا یك میلیون نفری روشنفكران و چپگرایان اندونزی و از جمله «احمد آیدیت» كشته شدند. احمد آیدیت 42 ساله بود. حکومت سوهارتو که کودکی و جوانی را در فقر سیاه ـ در پرورشگاه و یا هرچند وقت درخانه ای ـ گذرانیده بود در سال 1998 پس از 31 سال حکومت و در پی یک رشته تظاهرات خیابانی عصیان مانند، افشاگری و ضدیت علنی چند رهبر سیاسی ازجمله دختر سوکارنو ازکار کناره گیری کرد و بلافاصله متهم به سوء مدیریت و سوء استفاده مالی و داشتن ثروتی برابر 15 میلیارد دلار شد و یک پرونده قضایی برایش تشکیل گردید و «ترانس پیرسی اینترنشنال» دست به یک تحقیق جهانی زد تا این ثروت را بیاید و به اندونزی بازگرداند. در این میان اعلام شد که سوهارتو بیمار است و تحقیق قضایی از او امکانپذیر نیست و ....

 

احمد آیدیت

 

1995م:بیست و دوم نوامبر 1995 یك دادگاه انگلستان بانو «مری آن وست» را به جرم كشتن ده زن و دختر دربه حبس دائم محكوم كرد (كشورهای اروپایی مجازات اعدام ندارند). وی كه یك بانوی انگلیسی است این زنان و دختران را در خیابان و عمدتا ایستگاه اتوبوس فریب می داد، به خانه می برد و پس از زجردادن و شكنجه كردن می كشت!. یكی از این زنان كه موفق به فرار شده بود او را به دام انداخت.

«مری آن» كه دارای شوهر بود دختر خودش را هم به همین طریق كشته بود. او به سادیسم و آزار دیگران (و در این مورد آزار و زجر زنان) مبتلاء بود. شوهر «مری آن» قبلا خودكشی كرده است.

 

WEST

 

2003م:در پی احزاب، رسانه های كشور مكزیك هم در سومین هفته نوامبر 2003 به جانبداری از «آدولفو آگویلار زینسر» نماینده پیشین این كشور در سازمان ملل پرداخته اند كه 20 نوامبر 2003 به خواست فوكس رئیس جمهوری وقت مكزیك از آن سمت كناره گیری كرد. «زینسر» در مقر سازمان ملل گفته بود كه دولت واشنگتن به مكزیك به چشم «بك یارد (حیاط خلوت)» خود نگاه می كند و ما از پیمان «نفتا» سودی نبرده ایم.

احزاب و رسانه های مكزیك كنارنهادن زینسر را كاری دانسته بودند كه رئیس جمهوری مكزیك برای پیشگیری از رنجش حكومت جورج دبلیو بوش از دولت مكزیك انجام داده و آن را عملی نادرست ( ضدملی ) خوانده و یک ضعف خوانده بودند.

 

Zinser


2003م:21 نوامبر 2003 سرانجام پلیس امنیت گرجستان در برابر مخالفان سیاسی«ادوارد شواردنادزه» رئیس جمهوری این كشور دست به عقب نشینی زد و رئیس این سازمان اعتراف كرد كه در انتخابات اخیر سوء عمل وجود داشته و این انتخابات تجدید می شود. حال آن كه دو روز پیش از آن مقامات مربوط اعلام كرده بودند كه تخلف انتخاباتی صورت نگرفته است.

با وجود این عقب نشینی كه سیاستمداران رقیب را راضی ساخته، تظاهرات مردم كه می گفتند (!) از بیكاری، فقر و فساد اداری خسته شده اند ادامه یافت. گرجی ها می گویند كه دولتمردان و سیاسیون از مردم جدا افتاده اند و منافع خود را مقدم بر مصالح ملت قرار داده اند و ....

اصحاب نظر ضمن تفسیر رویدادهای سال 2003 گرجستان گفته بودند که آمریکا مایلست فرد دیگری رئیس دولت گرجستان شود تا از آن دولت حرف شنوی داشته باشد زیرا که واشنگتن برای منطقه قفقاز برنامه های دور و دراز دارد.

شوارنادزه قبلا وزیر امور خارجه شوروی بود و در اشتباهات گورباچف که به فروپاشی شوروی منجر شد، شریک.

 

شوارد نادزه

 

1949م:سرلشكر باز نشسته میخاییل كالاشنیكوف سازنده تفنگی به همین نام كه بیش از هر سلاح دیگر درجهان امروز توزیع شده است 21 نوامبر 2003 موزه ای را كه به نام او در «دلفت» كشور هلند (ندرلند) تاسیس شده است گشود و گفت كه تفنگ خودكار كالاشنیكوف را در سال 1949 با استفاده از تجربه خود در جریان جنگ جهانی دوم طراحی كرد، زیرا كه متوجه شد تفنگ باید ساختاری بسیار ساده و اطمینان بخش داشته باشد.

كالاشنیكوف (در آن روز 84 ساله) ضمن رد این ملامت كه وسیله كشتار ساخته است گفت: جنگ و کشتار را سیاستمداران آغاز می كنند، نه تفنگ. باهر وسیله ای می توان آدم كشت، حتی با مداد. باید آدمكشی از جهان رخت بربندد. وانگهی، تا ترتیب قطعی پایان هرگونه جنگ داده نشود، حق اساسی و مشروع هر ملت است كه وسیله دفاع از خود را داشته باشد.

 

سرلشكر كالاشنیكوف با تفنگ معروفش AK-47


1958م:جوزف ویلیامز مبتكر «كارت اعتباری پلاستیكی» كه از سال 1958 به نام «بانك امریكارد» بكار برده شد و از سال 1977 به «ویزا» تغییر نام داد و...21 نوامبر 2003 در 88 سالگی درگذشت. اینك هر سال بیش از مجموع اسكناس در جریان، با این كارتها معامله صورت می گیرد و لزومی ندارد كه یك فرد در جیب خود پول نقد داشته باشد. بانکها بر بدهی دارندگان این کارتها بهره سنگین قرارداده اند. خطر این کارتها برای بانکها این است که در دوران رکود اقتصادی، نخواهند توانست پولی را که از این طریق به دارنده آن داده اند بموقع وصول کنند. در پاییز سال 2008 شکست برخی از بانکهای آمریکا بخاطر همین کارتها بوده است. این کارتها برای برخی از دارندگان آنها بویژه جوانان هم خالی از خطر نیست زیرا که به اتکاء کارت اعتباری، با جیب خالی دست به خرج کردن می زنند و هنگام پرداخت درمانده و بد حساب می شوند و ....

 

جوزف ویلیامز

 

2004م:«پراودای آنلاین» 21 نوامبر 2004 در ادیشن خود به زبان انگلیسی گزارش از گسترش روز افزون تفاوت درآمد میان روسها داده بود كه 74 سال عادت به برابری نسبی درآمد كرده بودند. ترك این عادت كه پس از فروپاشی شوروی به آنان تحمیل شده است در آن سال (سال 2004) نزدیك به نود درصد روسها را ناراضی ساخته بود. پراودا نوشته بود که اگر دولت سریعا اقدامی نكند این عدم رضایت به صورت خشم و احیانا انقلابی دیگر در خواهد آمد زیرا كه روسهای امروز، سرفهای قدیم نیستند كه با زجر و تبعیض بزرگ شده و با آن خو گرفته باشند. بنظر می رسد که آنان با مشاهده وضعیت پس از فروپاشی؛ دست كم نوعی سوسیالیسم ملایم گام به گام (پلكانی) را طالبند.

پرودا نوشته بود كه در شش ماه منتهی به نوامبر 2004 شكاف فقیر و غنی در روسیه بازهم بیشتر شده بود. اغنیای روسیه در 13 سال اخیر (1991 تا 2004) ظاهر شده اند. به نوشته پراودا، طبق ارقام منتشره از سوی وزارت دارایی روسیه؛ درآمد ده درصد جمعیت این كشور در حال حاضر (سال 2004) 15 و دو دهم بار بیشتر از متوسط درآمد سایر روسهاست و این درآمد اضافی (ثروت) از راه معاملات به دست آمده است، نه كار. روسها تا دو دهه پیش، درآمد از راه خرید و فروش انفرادی (نه دولتی) را عملی مردود می دانستند و عدم رضایت و خشم آنان به همین سبب است. از این «درصدها» چنین برمی آید كه درآمد طبقه پولدار (معامله گر) در روسیه در طول دو سال اخیر (2002 تا 2004) نسبت به گذشته بازهم دو و دو دهم درصد افزایش یافته است. ارقام آخرین گزارش بانك جهانی (مربوط به سال 2003) نیز حكایت از فقر اقتصادی 19 و شش دهم درصد روسها دارد كه روسیه را از جهت درآمد متوسط مردم در میان كشورهای جهان در ردیف پنجاه و هفتم قرار داده است.

درباره دامنه فقر در ایالات متحده، باب هربرت در شماره 22 نوامبر2004 نیویورك تایمز به نقل از گزارش وزارت كشاورزی این كشور نوشته است كه 12 میلیون خانوار آمریكایی (حدود چهل میلیون نفر) دچار فقر هستند و برای سیر كردن شكم اعضای خانواده سخت تلاش می كنند و گاهی هم در این كار موفق نمی شوند. به نوشته هربرت، این شمار به هر وسیله از جمله اعانات مردم و كمك غذایی دولت فدرال و حكومتهای محلی برای سیر كردن خود متوسل شده و به این كمكها متكی اند.

 

باب هربرت

 

1906: «شورای جهانی ارتباطات رادیویی» مخابره مكرر سه حرف « اس او اس S O S» را به عنوان علامت استمداد تعیین كرد كه هنوز به قوت خود باقی است.

1924: دولت انگلستان اتباع مصر را كه شمار آنان در سودان مستعمره اش زیاد شده بود از این سرزمین بیرون راند تا دولت مصر بعدا مدعی مالكیت سودان نشود!.

1943: دولت فرانسه که تسلیم آلمان شده بود به سرزمین تحت الحمایه خود لبنان استقلال داد و لبنانی ها این روز را به عنوان روز استقلال برگزار می کنند. این سرزمین در پایان جنگ جهانی اول در اختیار فرانسه قرارگرفته بود.

1967: شورای امنیت سازمان ملل قطعنامه 242 را تصویب کرد که در آن از فلسطینی ها و اسرائیلی ها خواسته شده است که از طرق مسالمت آمیز مسائل فی مابین را حل کنند و ....

1974: مجمع عمومی سازمان ملل تصویب کرد که سازمان آزادی فلسطین (پی. ال. او) در آن سازمان جهانی دارای «عضو ناظر» شود.