اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

تفاوت‌ جنسیتی اعتیاد به الکل و مواد مخدر


مطالعات جدید نشان می‌دهد زنان و مردان در صورت اعتیاد به الکل و مواد مخدر، آسیب‌ها و خطرات متفاوتی را تجربه می‌کنند که در هر دو جنسیت این آسیب‌ها جدی و جبرا‌ن‌ناپذیر هستند.

خبرگزاری ایسنا: مطالعات جدید نشان می‌دهد زنان و مردان در صورت اعتیاد به الکل و مواد مخدر، آسیب‌ها و خطرات متفاوتی را تجربه می‌کنند که در هر دو جنسیت این آسیب‌ها جدی و جبرا‌ن‌ناپذیر هستند.

حتما کتاب مشهور و پرطرفدار «مردان مریخی، زنان ونوسی» را خوانده‌اید. این کتاب که تفاوت‌های جنسیتی زنان و مردان را بازگو می‌کند در دهه 90 میلادی 50 میلیون نسخه فروش رفت. اکنون متخصصان سلامت به تفاوت دیگر جنسیتی میان زنان و مردان پی برده‌اند که این تفاوت در تبعات و درمان اعتیاد در زنان و مردان است.

«احسان سلوم»، استاد روانشناسی و علوم رفتاری بخش سوء مصرف مواد مخدر و الکل دانشکده پزشکی «میلر» دانشگاه «میامی» در این رابطه گفت: بدن زنان و مردان نسبت به الکل واکنش‌های متفاوتی نشان می‌دهد. همچنین افسردگی در زنان شایع‌تر از مردان است. از سوی دیگر، اعتیاد در مردان شایع‌تر است اما زنان در صورت دچار شدن به مشکلاتی نظیر اعتیاد به مواد مخدر و الکل، احتمال اینکه به مشکلات و اختلالات روانی نظیر افسردگی مبتلا شوند نیز بیشتر است. همچنین احتمال دچار شدن به ضربه‌های عاطفی و به ویژه تروما در زنان معتاد تشدید می‌شود.

انستیتو ملی سوء مصرف الکل در آمریکا اعلام کرد: حدود پنج میلیون و 500 هزار زن در این کشور با مصرف الکل سلامتی خود را به خطر می‌اندازند.

«جان یوستاس»، مدیر بخش ترک اعتیاد بیمارستان‌ میامی جنوبی می‌گوید: مصرف الکل سبب آسیب جدی به کلیه‌ها، ابتلا به هپاتیت، بیماری‌های مغزی، سرطان سینه و بیماری قلبی می‌شود.

به نقل از روزنامه میامی هرالد، یوستاس افزود: ساختار روانشاختی زنان باعث می‌شود آنها در مقایسه با مردان متفاوت باشند و در نتیجه فارغ از تفاوت وزنی، مصرف میزان مشابه الکل در زنان و مردان اثرات سوء متفاوتی برجای می‌گذارد.

از سوی دیگر «سلوم»، وزن را نیز یک عامل موثر دیگر می‌داند. از آنجا که مردان اغلب جثه بزرگ‌تری نسبت به زنان دارند، الکل پخش شده در کل بدن‌شان کمتر می‌شود اما زنان به دلیل داشتن چربی بیشتر در مقایسه با مردان،‌ الکل بیشتری وارد مغزشان می‌شود.


ویدیو مرتبط :
10 مورد جلب درباره ی مواد مخدر و الکل

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

پیش گیری از اعتیاد به مواد مخدر



 

 

پیش گیری از اعتیاد به مواد مخدر

 

منظور از پیش گیری در ارتباط با مصرف مواد مخدر عبارت است از:

1) پیش گیری از آشنایی فرد آسیب پذیر با مواد مخدر و استعمال آن

2) پیش گیری از استعمال مجدد آن درمورد فردی که با ماده مخدر آشنا شده و مصرف کرده ولی هنوز اعتیاد پیدا نکرده است.

3) پیش گیری از ازدیاد مقدار مصرف و معالجه معتاد و جلوگیری از تسری اعتیاد معتاد به افراد دیگر.

 

لذا پیش گیری شامل سه مرحله اساسی می باشد.

مرحله اول

مهم ترین مرحله و هدف، آن است که نفی از مواد مخدر و زیان آن با فرهنگ اصیل ما آن چنان آمیخته شود که جامعه آزمودن آن را آزمودن نیش عقرب بداند، اقدامات و آموزش های اقشارآسیب پذیر به نحوی صورت گیرد که افراد هرگز رغبتی به استعمال مواد مخدر از خود نشان ندهند، همان طوری که رغبتی به خوردن مردار ندارند.

 

مرحله دوم

جلوگیری از معتاد شدن است و باید با پی بردن به نخستین بار مصرف مواد مخدر بلافاصله اقدامات لازم را (با توجه به ویژگی های مصرف کننده و شناخت عوامل رو آوری او به مصرف مواد مخدر) انجام داد تا از تکرار مصرف جلوگیری و از سقوط او به دام اعتیاد جلوگیری شود.

 

مرحله سوم

این مرحله، در حقیقت بازپروری معتاد است که بتواند به زندگی عادی قبل از اعتیاد برگردد و بازتوانی تحقق یابد، این پیش گیری یا بازپروری موجب می شود که آثار و علایم به تدریج کم شود مثلا از زیاده طلبی جلوگیری می کند، از بروز آثار محرومیت به تدریج کاسته می شود و وابستگی جسمانی معتاد در وهله اول و سپس وابستگی روانی او با به کارگیری شیوه های ویژه از بین می رود، ولی باید دانست در این مرحله که در واقع معالجه بعدی اعتیاد باید نامید چه بسا لازم می شود از جایگزین استفاده شود و پس از انقطاع وابستگی جسمانی ضرورت دارد ترک اعتیاد داده شده، مدت ها تحت نظارت مراکز خاصی قرار گیردو مراقبت های ویژه به عمل آید تا بر اثر عدم انقطاع، قطع وابستگی روانی فرد مجددا به مصرف مواد مخدر روی نیاورد و از عود جلوگیری شود.

یکی از ویژگی های فردی، که انسان ها را به دام اعتیاد می کشاند این است که تمام کسانی که به طرف مصرف مواد مخدر می روند یک، دو یا چند بار آن را مصرف می کنند، تصورشان این است که هر وقت بخواهند می توانند مصرف مواد را کنار بگذارند و فکر می کنند، آن که معتاد می شود دیگری است نه او، و این بزرگ ترین اشتباه است، زیرا ماده ای که اعتیاد آور است، خاصیتش معتاد کردن فردی است که آن را مصرف می کند افراد بدون آن که بخواهند متوجه شوند به دام اعتیاد اسیر می شوند، خاصیت عقرب، نیش زدن است و اگر کسی با آن تماس پیدا کند مسلما باید عواقب سوء و حتی کشنده بودن زهر عقرب را پذیرا شود، این باور باید جزو فرهنگ جامعه تلقی شود که هر کس مواد مخدر مصرف کند در سراشیبی سقوط به دام اعتیاد قرار گرفته و تنها راه جلوگیری ازسقوط، دوری از مصرف مواد مخدر است.

 

پیش گیری از اعتیاد به مواد مخدر


از جمله مضرات و زیان های فیزیکی مواد مخدر می توان به موارد زیر اشاره کرد:

1) زیان های جسمی روانی تریاک و مشتقات آن: مغز انسان که مرکز پیچیده ترین واکنش هاست به طور تدریجی آکنده از تجربیاتی می شود که وی را قادر به زیستن می کند، ورود مرفین یا هروئین کار دستگاه اعصاب را در سطوح گوناگون تغییر می دهد و درصورتی که این تغییر تداوم یابد آن دستگاه را به بدکاری مزمن و دایمی سوق خواهد داد که نتیجه آن در زندگی فردی، خانوادگی و اجتماعی شخص منعکس خواهد شد.

مرفین، اثرات تحریکی چون تهوع، استفراغ، تنگ شدن مردمک چشم و انقباض عضلات روده بر دستگاه اعصاب مرکزی دارد.

مرفین و تشابهاتش سبب اختلال در هضم، جذب و یبوست شدید می شوند و گاهی هم ممکن است دردهای شکمی را در پی داشته باشد.

نشانه های محرومیت و یا نرسیدن تریاک در معتاد، علاوه بر بی تفاوتی جسمی، اضطراب شدید، بی خوابی، اسپاسم های عضلانی، تعرق، احساس سرما، لرزش ناشی از سرما، آبریزش چشم و بینی و بسیاری از بیماری های جسمی و روانی دیگر به همراه دارد.

یکی از عوامل عمده در روی آوردن به مصرف مواد مخدر خصوصیات و ویژگی های فردی است که منشاء آن ضعف نفس، بی ایمانی به خدا و خودناباوری است. انسان امروز باید به قدری خود را باور کند و اعتماد به نفس و اعتقاد و ایمانی قوی داشته باشد که تحت تاثیر فرهنگ های مبتذل و مخرب قرار نگیرد و ناهنجاری های اجتماعی نتواند او را وادارد کند برای گریز از ناهنجاری های اجتماعی که به او تحمیل می شود به مواد مخدر پناه ببرد.

ما باید آموزش را در حدی موثر و قوی انجام دهیم که افراد ضعیف النفس خود را باور کنند و معتقد شوند که مواد مخدر هیچ مشکلی را حل نمی کند، جز این که بر آن می افزاید و برای حل مشکلات باید به دنبال راه چاره عاقلانه بروند نه آن که خود را زبون و خوار، به اسارت مواد مخدر بدهند.

تربیت فرزندان متکی به نفس که خود را باور کرده باشند از راه های پیش گیری از اعتیاد به مواد مخدر است.

منبع:khorasannews