اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

تدوین سند نهایی مذاکرات در اردیبهشت



اخبار,اخبار سیاست خارجی , مذاکرات ایران و 1+5

 

اخبار سیاست خارجی - کنفرانس خبری مشترک محمدجواد ظریف و کاترین اشتون
تدوین سند نهایی مذاکرات در اردیبهشت

با پایان یافتن دور دوم مذاکرات نهایی هسته‌ای در وین، محمدجواد ظریف و کاترین اشتون در کنفرانس خبری مشترکی حضور یافتند. ظریف و اشتون مذاکرات را محتوایی و سازنده خوانده و در پایان هر دو فرارسیدن نوروز را تبریک گفتند.

کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا مذاکرات ایران و 1+ 5 را مثبت و مفید خواند و در پایان نشست وین 2، سال نو را به ایرانیان تبریک گفت.

به گزارش ایرنا اشتون پس از گفت و گو با ظریف و جمع بندی دو روز مذاکرات ایران و 1+5 در وین، در نشست مطبوعاتی مشترک با وزیر امور خارجه ایران گفت: در این دو روز درباره غنی سازی،راکتور اب سنگین اراک ، همکاری های غیرنظامی اتمی و تحریم ها صحبت کردیم.

وی خاطرنشان کرد که از 7 تا 9 آوریل برابر با 18 تا 20 فروردین 93 این مذاکرات در وین ادامه خواهد یافت و افزود: سعی می کنیم درد مورد موضوع های محتوایی کار کنیم.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه ا روپا مرحله بعدی مذاکرات را ملاقات های کارشناسی ایران و 1+5 عنوان کرد و خطاب به ایرانیان حاضر در سالن گفت: سال نو شما مبارک.

وی همچنین از وزارت خارجه اتریش و سازمان ملل برای میزبانی این نشست تشکر کرد.

محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران نیز از وزارت خارجه اتریش و دفتر سازمان ملل در وین برای فراهم کردن امکانات برگزاری گفت و گو های ا یران و 1+5 تشکر کرد و گفت: درجلسات دیروز وامروز بحث های بسیار محتوایی ، جدی و مفید پیرامون یک رشته از موضوعات داشتیم که شامل غنی سازی، راکتور اراک، همکاری های صلح امیز هسته ای و تحریمها بود.

ظریف خاطرنشان کرد: از 7 تا 9 اوریل در وین جلسه خواهیم داشت و کارمان را درباره موضوعات محتوایی قابل پیگیری د ر چارچوب دستیابی به توافق جامع ادامه خواهیم داد.

وزیر امور خارجه ایران افزود: در فاصله الان تا اجلاس رسمی ، کارشناسان و متخصصان ما ملاقات خواهند کرد تا در مورد جزییات موضوعاتی که به انها واگذار شده بحث و گفت و گو کنند.

ظریف هم از همه حاضران در سالن تشکر کرد و گفت: من هم فرارسیدن نوروز را به شما تبریک می گویم .نوروزتان پیروز

ظریف: درباره مسائل موشکی مذاکره نمی‌کنیم
وزیر امور خارجه ایران در پایان نشست روز چهارشنبه با 1+5 با تاکید بر اینکه ایران درباره مسائل موشکی مذاکره نمی‌کند گفت: قرار است در جلسه اردیبهشت ماه کار مذاکره و ورود به تدوین سند نهایی را شروع کنیم.

به گزارش  مهر، محمد جواد ظریف ، وزیر امور خارجه کشورمان در پایان نشست ایران و 1+5 در وین در جمع خبرنگاران داخلی در محل اقامت خبرنگاران گفت: بحث هایی که در دور روز گذشته همکاران بنده و بنده با گروه 1+5 داشتیم همان طور که از قبل پیش بینی شده بود تبادل نظر و اراده دیدگاه ها و گرایش عملی از طرف هر دو طرف هم ایران و هم 1+5 پیرامون 4 موضوع بود.
وی تصریح کرد: موضوع تحریم ها و به عبارت دیگر لغو تحریم ها ،غنی سازی ،همکاری های صلح آمیرز هسته ای و نهایتا رآکتور آب سنگین اراک که بحث های مفصل و عمیقی را به نطر ما و طرف مقابل مفیدی را داشتند.
 
وی افزود: هدف ما از این اجلاس و اجلاس گذشته و همین طور بر اساس توافق از اجلاس آینده این نیست که وارد مذاکره شویم.هدف این است که صورت مسئله برای دو طرف مشخص شود.ببینیم چگونه وقی خواستیم به توافق برسیم توافق را صورت بندی و روی کاغذ بیاریم و تدوین کنیم.
 
رئیس دستگاه سیاست خارجی ایران افزود: بحث ها زمینه ای را در ذهن دو طرف ایجاد کرده که چطور به توافق برسیم برای طرف ما سودمند بوده و برداشت ما از 1+5 این است که آنها هم با خوش بینی به بحث ها نگاه می کنند البته راه دشواری در پیش است.

وی ادامه داد: امیدواریم در جلسه آینده بتوانیم همه موضوعات را یک بار پوشش داده باشیم.
ظریف تاکید کرد: کارشناسان ما بلافاصله و حتی ممکن است در روز بعد از تعطیلات نوروز حتی در حالی که یکی دو نفر عازم مشهد بودند و به خاطر این موضوع سفر را به هم زدند تا مذاکرات صورت گیرد و
بعد هم با فاصله کمی بنده و سایر دوستان برای بحث درباره موضوعات بعدی به وین خواهیم آمد.
 
وزیر خارجه گفت: قرار است در جلسه اردیبهشت ماه کار مذاکره و ورود به تدوین سند نهایی را شروع کنیم و سه ماه اول مذاکرات را به بحث و سه ماه دوم را به تدوین گذرانده باشیم.
 
وی خاطر نشان کرد: در صورت امیدواریم با حسن نیت و تعهد موضوع را به حل و فصل برسانیم و وارد اجرای توافق شویم.
 
موضوع هسته ای ایران تبدیل به یک موضوع عادی شود
ظریف اظهار کرد: موضوعاتی که باقی مانده یکی بحث دسترسی ایران به فناوری بازار تجارت و منابع بانکی است، بحث دیگر نحوه نظارت و بازرسی است که وارد جزیات نشدیم.بحث دیگر موضوع زمان دوره نهایی است البته ممکن است موضوعات دیگری هم باشد که طرفین از بحث های امروز و جلسه گذشته باقی مانده باشد.

وی ادامه داد: هدف کار این است که موضوع هسته ای ایران تبدیل به یک موضوع عادی شود.

فقط درباره هسته ای صحبت می کنیم
وزیر خارجه در پاسخ به سئوال مهر درباره اظهارات مقامات امریکایی برای طرح موضوع موشکی در مذاکرات ایران و 1+5 گفت: در این اجلاس صرفا در مورد 4 مسئله صحبت کردیم موضوع دیگری مطرح نشد، اینکه بعضی اعضا بخواهند موضوع دیگری مطرح کنند موضع ما مشخص است که فقط درباره هسته ای صحبت می کنیم و موضوع دیگری صحبت نمی کنیم.

وی ادامه داد: قصد ما در این مرحله رسیدن به توافق نبود. بحث درباره موضوعات هدف است و تعیین صورت مسئله چون اگر عجله کنیم قبل از تعیین صورت مسئله هر کسی از ظن خود یار می شود و فهم درست از موضوع وجود نخواهد داشت که به نتیجه برسیم.

وزیر خارجه در پاسخ به سئوالی درباره نامه 80 سناتور آمریکایی به اوباما درباره مخالفت با غنی سازی در ایران گفت: بعضی از افراد سخت با واقعیات آشتی می کنند . نصیحت ما این است که اگر هر چه سریعتر با واقعیات روبرو شوند سریع تر به نتیجه می رسند ، بر اساس انتخاب غلط بر هم زدن برنامه هسته ای ایران 10 سال به مردم ما فشار آوردند و نتیجه 18 هزار سانتریفیوژ بود.

هیچ چیز را خلاف منافع نمی پذیریم/ اصل لغو تحریم ها را پذیرفته اند
وی در خصوص مواضع 1+5 گفت: در مورد اینکه دیگران چه گفته اند اجازه دهید اخلاق مذاکراتی را رعایت کنم. ما هیچ چیز را خلاف منافع نمی پذیریم و فکر می کنم طرف مقابل هم درک کرده است.
 
خبرنگاری در مورد تحریم ها سئوال کرد که آیا آنچه ایران خواسته و پیشنهاد داده مورد پذیرش 1+5 قرار گرفته است که ظریف در پاسخ گفت: قرار نبوده است در این دور توافق کنیم ما دیدگاه ها درباره نحوه رفع تحریم ها را بیان می کنیم.اصل لغو تحریم ها را پذیرفته اند و در توافق ژنو هم آماده است.
 
وی افزود: درباره روش های رفع تحریم ها طرف 1+5 دیدگاه های خود و ما دیدگاه های خود را مطرح کرده ایم.
 
همه جمهوری اسلامی هم برای این تفاهم بسیج شده
ظریف یادآور شد: در مورد اراک هم همین طور است البته به یک پیشنهاد مشترک درباره اراک نرسیده ایم اما امکانش وجود دارد.برداشت من از مذاکرات این است که زمانی می توانیم با قاطعیت صحبت کنیم که روی یک متن دو طرف به توافق برسند تا قبل از این همه پیش بینی ها ذهنی است.
 
وی در پاسخ به سئوالی درباره امید وی به آینده اظهار کرد: من و همکارانم به عنوان مذاکره کننده اگر امیدوار نباشیم نمی توانیم  مذاکره کنیم البته اینکه به نیات طرف مقابل خوش بین نیستیم و می بینیم اقداماتی می کنند که منافات دارد ما هم مانند مردم بیانات طرف غرب را می بینیم اما به عنوان مذاکره کننده تمام تلاشمان به نتیجه رسیدن مذاکرات است و همه جمهوری اسلامی هم برای این تفاهم بسیج شده و همه با چشم باز بدون خوش باوری به مذاکرات نگاه می کنند.
 
وزیر خارجه گفت:بنده و همکارانم برای رسیدن مردم خوب ایران در سال جدید به حقوق و منافع و بازکردن گره هایی که در سطح بین المللی برای مردم ایجاد شده تلاش می کنیم.نگاه به داخل به ما این امکان را می دهد که با توان بیشتری مذاکره کنیم.
 
راکتور آب سنگین اراک بخشی از فعالیت هسته‌ای ماست
وزیر امور خارجه با اشاره به مذاکرات انجام شده در مورد راکتور آب سنگینن اراک نیز گفت: راکتور آب سنگین اراک بخشی از فعالیت هسته‌ای ماست و همچنان به فعالیت خود ادامه خواهد داد و در بیانیه اقدام مشترک ژنو این مسئله هم مورد توجه قرار گرفته است و هر موضوعی و نگرانی در این رابطه باشد در موردش بحث می کنیم و برای تحقیق و توسعه پافشاری می کنیم.

ظریف در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری مبنی بر اینکه آیا امکان دارد بخش زیادی از تحریمها با توجه به تلاش ایران برای اثبات صلح آمیز بودن فعالیت هسته ای در ادامه گفتگوها برداشته شود گفت: این تحریمها قرار بود تا آخر جولای برداشته شود در واقع در نظر داریم در این فاصله زمانی به توافق مورد نظر برسیم.

وی افزود: اگر نتوانیم تا آخر جولای به نتیجه برسیم کارهای دیگر، اجرایی نخواهد شد و وقتی این مباحث  تا جولای به نتیجه برسد این پایان مذاکرات خواهد بود.

ظریف با بیان اینکه در مرحله اجرایی هدف این است که تمامی تحریمها برداشته شود افزود: حرکتها در جهت این است که تحریمها برداشته شود به طوری با بحث‌هایی که با گروه 1+5 داریم درک این مسئله اهمیت دارد.

وزیر خارجه در پاسخ به خبرنگار دیگری که درباره بحث‌های روز اول مذاکرات که آقای عراقچی گفت در مورد بحث غنی سازی است و موضوعات مطرح شده در آن را پرسید گفت: در مورد نیازهای عملی به طور شفاف صحبت شده است همکاران و برادران گروه هسته‌ای و سازمان انرژی هسته‌ای و مسائل مربوط به ان صحبت کردند.

وی ادامه داد: برخی حرکتها برای اماده سازی تجهیزات صحبت شده و منطقی است این بحث‌ها مطرح شود در واقع روشن است هیچ ابهامی در برنامه هسته‌ای وجود ندارد و بحث ‌های هسته‌ای نشان می‌دهد برنامه هسته‌ای ایران درجهت صلح آمیز است.

ظریف با ابراز امیدواری به نتیجه مذاکرات وین افزود: در واقع امیدواریم در این زمینه نیز به نتیجه برسیم به طوری که با توجه به تمامی نشانه‌ها رسیدن به توافق را مشاهده می کنیم و می خواهیم این توافق را از صورت شفاهی به یک برگه و نوشته در بیاوریم.
در زمینه همکاری هسته ای بیشترین توافق وجود دارد
 
خبرنگاری سئوال کرد درباره 4 موضوع موضوعی هست که نظرات نزدیک شده باشد که ظریف گفت: در زمینه همکاری هسته ای بیشترین توافق وجود دارد نزدیک ترین دیدگاه ها در زمینه همکاری هسته ای وجود دارد هرچند دیدگاه ها متفاوت است.من از بحث هایی که در هر 4 حوزه شده چه حوزه هایی که توافق نزدیک است و چه به نظر می رسد راه زیاد است خوشحال هستم.
 
خبرنگار پرسید کدم کمتر توافق شده که وی در پاسخ گفت: چون من خوش بین هستم طرف پر لیوان را می بینم.
 
یکی از خبرنگاران سئوال کرد که ارده سیاسی طرف مقابل بر این است که وارد قطعنامه ها شود که وزیر خارجه اظهار داشت: ما باید قطعنامه های شورای امنیت را به پایان برسانیم یعنی در شورای امنیت بسته شود و حتما باید مختومه شود و در این مذارکات به نحوه مختومه کردن قطعنامه ها پرداخته خواهد شد.
 
وی تاکید کرد: حقوق مردم ایران غیرقابل مذاکره است و برنامه های ایران ادامه دارد و آنچه انجام می دهیم ایجاد اعتماد است.
 
وزیر خارجه گفت: آقای عراقچی در هفته های گذشته به روسیه و چین سفر کرد و بحث های خوبی داشت . مذاکرات دو جانبه روی آمریکا و روسیه متمرکز شد به خاطر اینکه موضوعات این جلسه بیشتر به آنها مربوط می شد وگرنه همه کشورها درگیر مذاکره هستند و آقای روانچی قبل از پایان جلسه با سایمون گس دیدار و گفتگو داشتند هر 6 کشور اعضای مهم این پروسه هستند.البته آمریکایی ها بیشترین تحریم را علیه ایران دارند و طبیعی است که در حاشیه مذاکرات باید در این مورد بیشتر مذاکره کنیم.
 
اوکراین مطرح نشد
تحولات اوکراین و طرح آن در مذاکرات موضوع سئوال یکی از خبرنگاران از وزیر خارجه بود که ظریف در این باره گفت: این مسئله طرح نشد ظاهرا خواسته بودند در این جلسه مطرح نشود.
 
خبرنگاری پرسید نیازهای عملی ایران را اگر 1+5 نپذیرد چه می شود که ظریف گفت:آن موضوعی که خیلی ها فکر می کردند نقطه ضعف ما در مذاکرات است به حول و قوه نقطه قوت ما شده است و الان کسی درباره نیازهای عملی صحبت نمی کند. الان کاملا مشخص شده ایران از ابتدا با اهداف صلح آمیز وارد مسائل هسته ای شده است.
 
وی در عین حال گفت: اجازه دهید جلوتر از مذاکرات حرکت نکنم، ما در همه زمینه ها در مسیر درست حرکت می کنیم و تا مرحله نهایی باید با چشم باز با اتکای به امکانات درونی خود پیش رویم.
اخبار سیاست خارجی - ایرنا

 


ویدیو مرتبط :
جلسات هم اندیشی تدوین نهایی سند ملی سالمندان

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

لحظه به لحظه با مذاکرات «وین 4»/ ایران و 1+5 در آستانه توافق نهایی نگارش سند مکتوب



اخبار,اخبار سیاست خارجی,مذاکرات وین 4


 اخبار سیاست خارجی - لحظه به لحظه با مذاکرات «وین 4»
برای نگارش پیش‌نویس اولیه توافق‌نامه ایران 1+5 توافق شد؟

اگرچه دیدارهای ایران و 1+5 از دیروز صبح شروع شده است اما گفته می‌شود مهم‌ترین دیدار، نشست غروب روز گذشته محمدجواد ظریف با کاترین اشتون بوده است.

بنابر اخبار غیررسمی در این دیدار که دو ساعت به طول انجامیده است، توافق برای نگارش پیش‌نویس اولیه صورت گرفته است. 
 
اعضای تیم پر و پیمان آمریکا در مذاکرات هسته‌ای چه کسانی هستند؟چهارمین دور از مذاکرات ایران و شش کشور جهان به میزبانی وین بر سر برنامه هسته‌ای کشورمان در حالی وارد دومین روز خود شد که طرفین احتمالاً امروز نیز درباره چهارچوب متن پیش نویس توافق نامه نهایی به گفت و گو خواهند نشست.

به گزارش «تابناک»، مذاکرات وین در راستای رسیدن به راه حلی جامع در حالی از اسفندماه سال گذشته در وین از سرگرفته شد که اکنون پس گذر سه دور از این گفت‌وگوها برگزار شده، طرفین در دور چهارم این مذاکرات، درباره چهارچوب متن توافق‌نامه اصلی برای برداشتن «گام نهایی» و حل مشکلات به وجود آمده برای برنامه صلح آمیز هسته‌ای ایران به گفت و گو نشسته‌اند.

در دومین روز از چهارمین روز مذاکرات، «تابناک» لحظه به لحظه از وین به پوشش این رویداد مهم خواهد پرداخت و علاوه بر اخبار، مواضع صاحب نظران را برایتان گرد خواهد آورد.

اگرچه دیدارهای ایران و 1+5 از دیروز صبح شروع شده است اما گفته می‌شود مهم‌ترین دیدار، نشست غروب روز گذشته محمدجواد ظریف با کاترین اشتون بوده است. بنابر اخبار غیررسمی در این دیدار که دو ساعت به طول انجامیده است، توافق برای نگارش پیش‌نویس اولیه صورت گرفته است. این در حالی است که مذاکره کنندگان ایرانی خاطرنشان کردند که حتی در صورت توافق برای نگارش پیش نویس، به معنای رسیدن به توافق نیست و این پیش نویس در صورت نگارش تنها قدم اولیه برای مذاکرات بعدی خواهد بود.

 

13:30: جلسه افتتاحیه روز دوم از چهارمین دور مذاکرات وین از ساعتی پیش با حضور محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران و کاترین اشتون  مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از ساعتی پیش آغاز شد. این جلسه در حالی برگزار می شود که قرار بود ظریف و اشنون شب گذشته نیز با هم دیدار کنند‬ ‫ولی این دیدار به منظور رایزنی های بیشتر میان هیئت ها به صبح امروز موکول شد.


14:30: برخلاف آب و هوای طوفانی وین، فضای مذاکرات آرام است. همچنین برخلاف دوره‌های پیشین مذاکرات، اطلاعات بسیار اندکی در اختیار خبرنگاران ایرانی قرار می‌گیرد و در مقابل برخی خبرنگاران رسانه‌های خارجیِ فارسی زبان که از صبح امروز در محل مذاکرات حضور نداشته‌اند اقدام به انتشار اخباری نامتناسب با واقعیات کرده و سعی در ایجاد یک فضای کاذب درباره روند مذاکرات دارند.


15:00: نشریه آمریکایی یواس‌ای‌تودی در گزارشی اعلام کرد احتمال اینکه توافقنامه جامع هسته‌ای بین ایران و گروه 1+5 موجب نارضایتی اعضای کنگره آمریکا نشود قابل توجه است و احتمالاً در صورت توافق نهایی نیز فشارهایی متوجه کاخ سفید وارد خواهد آمد. بر اساس گزارش این نشریه، علی‌رغم برخی اختلاف نظرهای طرفین گفت و گو، احتمالاً دولت اوباما حاضر به توافق با ایران برای حفظ بخشی از غنی سازی خود خواهد شد که این مطلوب گروهی از اعضای کنگره آمریکا نیست.

«مارک دوبوویتز»، مدیر اجرایی بنیاد دفاع از دموکراسی که دولت اوباما را در خصوص موضوع تحریم‌ها مشاوره می‌دهد، گفت: ایران احتمالاً در پایان مذاکرات مقداری ظرفیت و قابلیت غنی‌سازی خود را حفظ خواهد کرد.

«جوفی جوزف» مدیر سابق عدم گسترش سلاح‌های هسته‌ای در شورای امنیت ملی آمریکا اعلام کرد که هرگونه توافق هسته‌ای، بازرسی و نظارت بر ایران را افزایش می‌دهد و شمار بازرسان در ایران و شمار مکان‌هایی که می‌توانند بروند نیز افزایش پیدا می‌کنند که تمامی اینها شانس دستیابی ایران به سلاح‌های هسته‌ای را کاهش می‌دهد.

 

15:17: روزنامه نیویورک تایمز در تحلیلی به موضوع مذاکرات هسته ای ایران و گروه کشورهای 1+5 در وین برای توافق جامع هسته ای پرداخت. به نوشته این نشریه در حالی که یک خوش بینی مفرط و غیر منطقی درباره کسب توافق نهایی ایجاد شده است شکاف بین دو گروه همچنان زیاد است. بر اساس گزارش نیویورک تایمز در هر دو کشور ایران و آمریکا گروه های قدرتمندی از برهم خوردن مذاکرات خوشحال خواهند شد، همچنین اسرائیل بر برچیده شدن کامل تاسیسات هسته ای ایران تاکید دارد. با این حال موانع اصلی موضوعات فنی و اجرایی است. 

این موضوعات شامل طیفی از مسائلی است از جمله: حجم و وسعت برنامه هسته ای ایران که منحصرا صلح آمیز است؛ چگونگی  تضمین ایجاد شفافیت کامل و انجام بازرسی فراتر از کشورهای غیر هسته‌ای نظامی که غنی سازی انجام می دهند و چگونگی پرداختن به موضوع موشک ها که در برنامه اقدام مشترک به نحو بسیار جزیی بدان اشاره شده است. این نشریه در ادامه به تاسیسات فردو، تعداد سانتریفیوژها، ذخیره غنی شده ایران؛ بازرسی و نظارت و بحث موشک ها می پردازد و در عین حال تاکید می کند این اختلافات به معنای عدم دستیابی به توافق نیست و آنچه تاکنون به خصوص در ارتباط با ایران و آمریکا رخ داده را دستاورد بزرگی می خواند.


16:40: مایکل مان در صفحه توییتر خود نوشت: «گفت‌وگوهای صبح دو جانبه محمد جواد ظریف و کاترین اشتون "مفید" بود و گفت‌وگو‌ها در فرمت (شکل) جدید در هتل کوبورگ (محل اقامت هیات‌های مذاکره‌کننده) ادامه دارد.» در همین راستا ماری هارف سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا که به همراه هیات مذاکره‌کننده آمریکا در وین به سر می‌برد در صفحه توییتر خود نوشت: «در ادامه گفت‌وگوها صبح میان ظریف و اشتون بحث‌های کارشناسی و مشورت‌ها ادامه دارد.»


16:50: رویترز نوشت: ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی بر اساس توافقنامه ای که در سال گذشته امضا کردند باید تا تاریخ 15 می(25 خرداد) اقداماتی را برای مشخص شدن نکات مبهم انجام بدهند. یکی از سخنگویان آژانس اعلام کرده است این نهاد قرار نیست درباره نتیجه این توافق بیانیه ای صادر کند. برخی دیپلمات ها گفته اند گزارش سه ماهه آژانس که به احتمال زیاد هفته آینده منتشر می شود اطلاعات جدیدی را در این خصوص داشته باشد.

ایران و آژانس در 20 بهمن ماه سال گذشته درباره 7 موضوع توافق کردند که شامل:

1- ارایه اطلاعات مورد توافق دو طرف و دسترسی مدیریت شده مرتبط با معدن ساغند یزد.
2- ارایه اطلاعات مورد توافق دو طرف و دسترسی مدیریت شده مرتبط با کارخانه تغلیظ اردکان.
3- تحویل پرسشنامه اطلاعات طراحی (DIQ) بروز شده راکتور IR-40 (اراک).
4- اتخاذ اقدام در جهت به نتیجه رسانیدن رهیافت پادمان برای راکتور IR-40 (اراک).
5- ارایه اطلاعات مورد توافق دو طرف و تنظیم بازدید فنی از مرکز لیزر لشکرآباد.
6- ارایه اطلاعات مواد چشمه source material، که هنوز به ترکیب و خلوص لازم برای ساخت سوخت و یا غنی‌سازی نرسیده‌است، شامل واردات چنین موادی به ایران و استخراج اورانیوم از فسفات توسط ایران.
7- ارایه اطلاعات و توضیحات به آژانس به منظور ارزیابی اظهاریه ایران در مورد نیاز یا کاربرد توسعه EBW (نسل جدید چاشنی‌های ایمن).

به گزارش رویترز، برخی منابع دیپلماتیک، 6 مورد اول توافق را مهم برآورد نکرده و تنها بحث جنبه های احتمالی نظامی برنامه هسته ای ایران را مهم خوانده اند.

محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان ساعت 14 امروز (پنجشنبه) به وقت وین با فیشر رئیس جمهور اتریش دیدار و گفت‌وگو کرد.

مذاکرات ایران و 1+5 درباره گام پایانی توافقنامه ژنو از روز گذشته در شهر وین برپاست و تا فردا نیز ادامه دارد.

16:55: محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان ساعت 14 امروز (پنجشنبه) به وقت وین و در حاشیه مذاکرات هسته‌ای، با فیشر رئیس جمهور اتریش دیدار و گفت‌وگو کرد و مسائل منطقه ای و روابط دو کشور مورد بررسی قرار گرفت.

وزیر امور خارجه ایران در این دیدار، توافق نهایی با 1+5 را دست یافتنی دانست و گفت: واقع بینی و اراده دو طرف، عامل اساسی برای رسیدن به نتیجه می باشد.

رییس جمهور اتریش نیز با اشاره به پیشرفت های حاصله، ابراز امیدواری نمود تا وین نهایتا شاهد توافق جامع هسته ای باشد.  هانس فیشر در ادامه حمایت رهبر معظم انقلاب اسلامی از مذاکرات را امیدوار کننده خواند و از آن استقبال کرد.

اشمیت همچنین سفر وزیر امور خارجه اتریش به تهران را بسیار مثبت خواند و از گفتگوهای فیمابین در این سفر ابراز امیدواری کرد.

در این دیدار، تاکید بر ارتقا تعمیق روابط دو جانبه از جمله سفر رییس جمهوری اتریش به تهران و همچنین تبادل نظر پیرامون مسایل منطقه ای از جمله آخرین وضعیت سوریه و انتخابات آ تی در این کشور و تحولات روابط ایران و عربستان مورد گفتگو و تبادل نظر قرار گرفت.

17:28: پس از مشورت و رایزنی داخلی اعضای 1+5، رایزنی سید عباس عراقچی و هلگا اشمیت معاونان محمدجواد ظریف و کاترین اشتون ساعت 15:15 به وقت وین در هتل پله کوبورگ (محل استقرار روسای هیات‌ها) آغاز شد.

18:08: رویترز خبر داده سانتریفیوژها مهم‌ترین موضوع محل اختلاف میان طرفین مذاکره‌کننده هستند. این خبرگزاری انگلیسی از قول مقامات و منابع دیپلماتیک گزارش داده مسئله چشم‌انداز آینده غنی‌سازی در ایران مهم‌ترین مانع بر سر توافق جامع هسته‌ای با ایران است. یک مقام ایرانی گفته رفع اختلافات بین طرفین «دشوار است، هر چند غیرممکن نیست.» مقامات غربی گفته‌اند ایران و ۶ کشور طرف مذاکره با این کشور بایستی نه تنها بر سر تعداد و نوع سانتریفیوژها، بلکه بر سر سطح غنی‌سازی و اندازه ذخائر اورانیوم این کشور توافق کنند.

19:20: رفت و آمدهای اعضای هیات‌های مذاکره کنندگان به هتل پله کوبورگ (محل استقرار روسای هیات‌ها) بسیار وسیع بوده و آن گونه که شواهد نشان می‌دهد رایزنی‌ها در سطوح پایین تر در سکوت استمرار دارد.

19:57: جمهوری اسلامی ایران و گروه کشورهای 1+5 شامل آمریکا، انگلیس، فرانسه، چین، روسیه و آلمان در آستانه توافق نهایی نگارش سند مکتوب قرار گرفتند. یک منبع نزدیک به هیات مذاکره کننده ایرانی به ایرنا گفته است که ایران و 1+5 در مذکرات عصر امروز (پنجشنبه) در حال تعیین تاریخ اجرای توافق نامه جامع و نهایی هستند. برخی از رسانه های جهان از توافق ایران و 1+5 به عنوان توافق قرن یاد کرده اند.

 

22:07: سید عباس عراقچی و هلگا اشمید، معاونان رییسان هیا‌ت‌های مذاکره‌کننده ایران و 1+5 پس از بیش از چهار ساعت به رایزنی‌های خود پایان دادند. قرار است پس از رایزنی‌های هریک از هیات‌ها با یکدیگر نتایج در دیدار دوجانبه اشتون و ظریف که امشب ساعت 9 به وقت محلی (وین) انجام می‌شود مورد بحث قرار گیرد.

این خبر لحظه لحظه تکمیل می‌شود
اخبار سیاست خارجی - تابناک