اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

تبلیغ بدون مجوز در سریال پرطرفدار نوروزی!


سریال «پایتخت» یکی از پرمخاطب‌ترین سریال‌های نوروزی بود که در سه سال گذشته در تعطیلات نوروز، مردم را پای تلویزیون کشاند. در سری سوم این سریال که نوروز 93 از شبکه‌ی یک سیما پخش شد، شرکتی مدام تبلیغ می‌شد که به گفته‌ی مدیرکل دفتر تبلیغات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، برای تبلیغ مجوز نداشته است!

خبرگزاری ایسنا: سریال «پایتخت» یکی از پرمخاطب‌ترین سریال‌های نوروزی بود که در سه سال گذشته در تعطیلات نوروز، مردم را پای تلویزیون کشاند. در سری سوم این سریال که نوروز 93 از شبکه‌ی یک سیما پخش شد، شرکتی مدام تبلیغ می‌شد که به گفته‌ی مدیرکل دفتر تبلیغات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، برای تبلیغ مجوز نداشته است!

در سریال «پایتخت 3» علاوه بر پیام‌هایی که به مخاطب ارایه می‌شد، مخاطب شاهد تبلیغ شرکتی چه در دیالوگ‌های بازیگران و چه در تصاویر بود که طبق گفته‌ی مدیرکل دفتر تبلیغات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوزی برای تبلیغ کردن در این سریال تلویزیونی نداشته است.

از سوی دیگر، به‌گفته‌ی مقامات مسؤول، بارها تأکید شده که از کلمات غیرفارسی نباید در نام‌ها استفاده شود؛ در حالی که این شرکت، پسوند «مال» را به معنی فروشگاه بزرگ یا چندمنظوره با خود یدک می‌کشید.

در همین زمینه، احسان‌الله حجتی - مدیرکل دفتر تبلیغات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی - در پاسخ به این پرسش که آیا وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای چنین تبلیغی، مجوز صادر کرده است، گفت: متأسفانه در حالی شاهد این تبلیغ در یکی از سریال‌های صداوسیما بودیم که این موسسه اجازه‌ی تبلیغ از وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی نگرفته بود.

او ادامه داد:‌ شرکت «اطلس‌مال» به‌دلیل این‌که واژه‌ی لاتین (مال) در نام خود دارد، موفق به دریافت مجوز برای تبلیغات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نشد.

حجتی درباره‌ی این‌که آیا برخوردی از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای جلوگیری از ادامه یافتن این تبلیغات شد؟ توضیح داد: به این شرکت در همین رابطه تذکر داده و درخواست شد که توضیحی مبنی بر این‌که با چه مجوزی اقدام به تبلیغ کرده است، داده شود.

این در حالی است که در قانون «ممنوعیت به‌کارگیری اسامی، عناوین و اصطلاحات بیگانه» مصوب 14 آذرماه 1375 مجلس شورای اسلامی آورده شده است: به‌منظور حفظ قوت و اصالت زبان فارسی به‌عنوان یکی از ارکان هویت ملی ایران و زبان دوم عالم اسلام و معارف و فرهنگ اسلامی، دستگاه‌های قانون‌گذاری، اجرایی و قضایی کشور و سازمان‌ها، شرکت‌ها و موسسات دولتی و کلیه شرکت‌هایی که شمول قوانین و مقررات عمومی بر آن‌ها مستلزم ذکر نام است و تمام شرکت‌ها، سازمان‌ها و نهادهای مذکور در بند (د) تبصره (22) قانون برنامه دوم توسعه موظف‌اند از به‌کار بردن کلمات و واژه‌های بیگانه در گزارش‌ها و مکاتبات، سخنرانی‌ها، مصاحبه‌های رسمی خودداری کنند و همچنین استفاده از این واژه روی کلیه تولیدات داخلی اعم از بخش‌های دولتی و غیردولتی که در داخل کشور عرضه می‌شود، ممنوع است.

همچنین در تبصره‌ی 7 این ماده آمده است: صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران موظف است از به‌کارگیری واژه‌های نامأنوس بیگانه خودداری کند و ضوابط دستوری فارسی معیار را رعایت کند، سازمان صداوسیما جمهوری اسلامی ایران و کلیه دستگاه‌های مذکور موظف‌اند واژه‌های مصوب فرهنگستان زبان و ادب فارسی را پس از ابلاغ در تمای موارد به‌کار برند.

بی‌توجهی به موضوع تبلیغات در صداوسیما، موضوعی است که این رسانه را بارها با حاشیه روبه‌رو کرده است. همچنین رییس سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران در آخرین اظهار نظر خود، به لزوم نظارت بیشتر بر تبلیغات اذعان کرد.

از سوی دیگر، سال‌هاست که در اداره کل تبلیغات وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی درباره‌ی موضوع تبلیغات، مصوبات و آیین‌نامه‌هایی تدوین می‌شود؛ اما در بسیاری از دوره‌ها شاهد بوده‌ایم که این اداره کل در میان انبوه فعالیت‌های وزارت ارشاد گم شده است. البته در دوره‌هایی نیز مدیران وقت این اداره کل اظهار نظرهای امیدوارکننده‌ای را انجام داده‌اند، اما در اجرا، موفقیت چندانی حاصل نکرده‌اند.

اکنون ودر دولت یازدهم نیز صحبت از تصویب لایحه‌ی قانون تبلیغات شده که از سال 1377 بارها تا مرز تصویب رفته، اما به نتیجه نرسیده است. باید منتظر ماند و دید که آیا تصویب چنین لایحه‌ای می‌تواند به بی‌نظمی‌هایی که در زیرمجموعه‌های صداوسیما و شهرداری در تبلیغات دیده می‌شود، پایان دهد.


ویدیو مرتبط :
شامپو ضد ریزش مو 5040 تبلیغ شده در تلویزیون دارای مجوز بهداشت

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

سریال‌های نوروزی تلویزیون موفق بودند



 

 

سریال‌های نوروزی تلویزیون موفق بودند

 

پخش سریال‌های نوروزی مانند همیشه واكنش‌های متفاوتی را در بین مردم و منتقدان سینما و تلویزیون باعث شده است.امسال تلویزیون تلاش كرد با چند سریال متفاوت در ژانرهای مختلف، مهمان خانه‌های مردم باشد. استفاده از داستان‌های گوناگون، حضور بازیگران شناخته شده و نام‌آشنا و توجه به ذائقه مخاطب شاید بزرگ‌ترین ویژگی سریال‌های نوروزی امسال باشد.



چاردیواری، زن‌بابا، دارا و ندار، شهر كودكان، همسفران باد و محله تهرونی‌ها آثاری بودند كه در این ایام از شبكه‌های مختلف پخش شدند. دیروز واكنش مثبت گروهی از نمایندگان مجلس به سریال‌ها و برنامه‌های پخش شده در تعطیلات نوروزی را در این صفحه خواندید، اما ظاهرا هنوز تب اظهارنظرهای مختلف درباره سریال‌های پخش شده فروكش نكرده است.



● زن‌بابا سریالی گرم و صمیمی بود


امیر قادری، منتقد جوان سینما و تلویزیون درباره سریال زن‌بابا كه توسط سعید آقاخانی كارگردانی و از شبكه ۳ سیما پخش شد، به مهر گفته است: مجموعه تلویزیونی «زن‌بابا» گرم و صمیمی است و امتیاز آن انتخاب خوب بازیگران این سریال است.



قادری انتخاب بازیگران این سریال را یكی از امتیازات آن عنوان كرده و گفته است : اتفاقاتی كه در سریال زن‌بابا به تصویر كشیده شده به حوادث روزمره نزدیك‌تر است. البته مقداری شتابزدگی در سریال زن‌بابا دیده می‌شود كه به نظرم اگر دوستان فرصت بیشتری برای نگارش داشتند این مشكل هم دیده نمی‌شد، چرا كه این نقص در قسمت‌های آخر بیشتر نمود پیدا كرده و آن هم به خاطر بموقع رساندن قسمت‌های مختلف به پخش است. مسلما اگر نویسندگان وقت بیشتری داشتند شخصیت‌ها را بهتر می‌توانستند پرورش دهند.



● چاردیواری؛ دوری از تجمل‌گرایی


این در حالی است كه یك منتقد دیگر، سریال چاردیواری را به لحاظ لحن موفق‌تر از دیگر سریال‌های نوروزی دانست و آن را از معدود سریال‌هایی برشمرد كه مبتلا به سندرم تجمل‌گرایی نشده است.



غلامعباس فاضلی درباره سریال‌های پخش شده گفته است: به نظرم پخش سریال نوروزی چاردیواری اتفاق خوبی در تلویزیون است و به ۵ دلیل جزو معدود سریال‌های موفق تلویزیون محسوب می‌شود.


وی افزود: مجموعه چاردیواری دچار عارضه فلاكت‌نمایی نشده است. گرچه برخی شخصیت‌های قصه در جنوب شهر زندگی می‌كنند، اما اصلا فلاكت‌نمایی نمی‌كند. لحن مجموعه مناسب است و از بگومگوهای خسته‌كننده فاصله گرفته است. مجموعه‌های زن‌بابا و دارا و ندار را جسته و گریخته دیدم. دیالوگ‌های این دو مجموعه مخاطب را خسته می‌كند، اما دیالوگ‌های چاردیواری این طور نیست.

فاضلی یكی دیگر از امتیازات مجموعه چاردیواری را بهره بردن از موسیقی محلی دانست و گفت: ریتم موسیقی كمك زیادی به متفاوت شدن مجموعه كرده است. از سوی دیگر، در این مجموعه برخلاف دیگر مجموعه‌های سیروس مقدم مثل رستگاران، ترانه مادری و دلنوازان از توطئه خبری نیست. به هر حال مخاطبان از این همه توطئه در مجموعه‌ها خسته شده بودند و بد نبود مجموعه‌ای دیده شود كه فارغ از این مسائل باشد.



این منتقد خاطرنشان كرد: مجموعه چاردیواری از شرافت انسانی و عزت نفس می‌گوید. در واقع شخصیت‌های فقیر قصه هم عزت نفس دارند. در سال‌های اخیر در مجموعه‌های كمدی و تراژدی مثل پاورچین، نرگس و... عادت شده بود كه هر چه شخصیت پست‌تر، شیرین‌تر است. وی در پایان اشاره كرد: مجموعه چاردیواری شرافت را به تماشاگران منتقل می‌كند و در مجموع اتفاق فرخنده‌ای در تلویزیون است.



● عیدی آبرومندانه تلویزیون به مخاطب


جبار آذین، منتقد سینما و تلویزیون هم درباره سریال‌های نوروزی تلویزیون در سال ۱۳۸۹ به فارس گفت: عیدی نوروز ۱۳۸۹ تلویزیون با كادوی «دارا و ندار»، «چاردیواری»، «زن بابا» و «محله تهرونی‌ها» در مجموع عیدی آبرومندانه‌ای بود كه از سوی قشرهای مختلف جامعه مورد پسند و قبول قرار گرفت.



وی خاطرنشان كرد: ویژگی اصلی مجموعه‌های نوروزی تلویزیون كه آنها را پیگیر می‌كرد و مخاطبان را تا پاسی از شب با خود همراه می‌‌ساخت، استفاده كما بیش مناسب از قالب‌های طنز و مضامین خانوادگی كمدی بود كه در این میان، گوی سبقت را كار دیدنی «مسعود ده‌نمكی» ربود و توانست با ارائه مضامین متنوع اجتماعی و خانوادگی و گریز به مسائل و مشكلات اجتماعی و گاه اعتقادی از زاویه انتقاد سازنده و كارگردانی و بازی‌های خوب و متن قابل توجه، جایگاهی مناسب نزد بینندگان بیابد و استعدادها و توانایی‌های بالقوه مسعود ده‌نمكی در عرصه تولید برنامه‌های تماشایی تلویزیون را به اثبات برساند كه جای قدردانی دارد.



آذین افزود: با این كه به دلیل حضور چشمگیر سعید آقاخانی در مجموعه‌های نوروزی سیما باید سال ۱۳۸۹ را به خاطر این مجموعه‌ها، سال سعید آقاخانی نامید، اما كار حرفه‌ای و جمع و جور سیروس مقدم یعنی «چار دیواری» را باید جلوتر از «زن بابا» نشاند و به رغم كاستی‌های مشهود این مجموعه، نمره‌ای خوب به آن داد.



این منتقد در ادامه افزود: «زن بابا» هم تلاش موفقی از سعید آقاخانی بود كه با اغماض از رك‌گویی و شعارزد‌گی‌های اخلاقی، باید امتیازی خوب در كارنامه سازنده آن و آغازی نویدبخش برای سعید آقاخانی در كارگردانی مجموعه‌های طنز تلویزیونی دانست.



او گفت: متاسفانه مجموعه «محله تهرونی‌ها» با این‌كه تلاش گروه سازنده را برای ارائه كاری خوب نشان می‌داد اما چندان دیده نشد و ساختار متوسطش در ابعاد كارگردانی، متن و بازیگری نتوانست آن را در ردیف ۳ مجموعه دیگر قرار دهد.



وی در پایان افزود: در كل مجموعه‌های نوروزی تلویزیون در سال ۱۳۸۹ شروعی خوب برای سازمان صدا و سیما بود كه امید می‌رود این روند رو به صعود بوده و شاهد آثار متنوع، پرمحتوا و تماشایی بیشتری از تلویزیون در سال جاری باشیم.



● دارا و ندار؛ سریالی درباره معضلات جامعه


اما یك منتقد دیگر سینما و تلویزیون معتقد است مسعود ده‌نمكی فاصله طبقاتی اغنیا و فقرا را در مجموعه «دارا و ندار» بخوبی به نمایش گذاشته است.



شهرام خرازی‌ها به ایرنا گفت: «دارا و ندار» فرزند زمان خود است و بصراحت مسائل و معضلات جامعه معاصر را با زبان طنز به نقد كشیده است. البته نخستین بار نیست كه ده‌نمكی به چنین امری مبادرت می‌ورزد، او قبلا هم در ۲ مستند پربیننده و تاثیرگذار «فقر و فحشا» و «كدام استقلال؟ كدام پیروزی؟» تبعات ویرانگر فقر را به تصویر كشیده بود.



عضو انجمن نویسندگان و منتقدان سینمایی افزود: نمایش مشكلات قشر محروم و مستضعف جامعه با روشنفكربازی، نمادپردازی و از موضع بالا نگاه كردن، پاسخگوی نیاز امروز مخاطبان سینما و تلویزیون كه دوست دارند تصویر واقعی جامعه خویش را ببینند، نیست. در ۲ دهه ۶۰ و ۷۰ بكرات شاهد ضرر دادن و بی‌مخاطبی فیلم‌های فقرنمای روشنفكری بودیم كه مصرف داخلی نداشتند و صرفا برای كسب جایزه از جشنواره‌های فرنگی ساخته می‌شدند.



وی با اشاره به این كه تاریخ مصرف این‌جور محصولات تصویری گذشته و باید طرحی نو در انداخت، یادآور شد: «دارا و ندار» با مردم به زبان خودشان صحبت می‌كند، به همین خاطر هم مورد استقبال آنها قرار می‌گیرد. این امتیاز را نباید به منزله باج دادن و تن سپردن به خواسته‌های نازل بینندگان تلقی كرد. مهم پیام ارزشمند مجموعه فراخواندن اقشار مرفه و متوسط جامعه برای رفع مشكلات معیشتی و ارتقای وضعیت كار و زندگی محرومان و مستمندان است كه باید با شیوه و روشی جذاب و البته قابل دفاع به مخاطبان میلیونی ارائه شود.


این منتقد ضمن تاكید بر فیلمنامه و كستینگ (بازیگرگزینی) حرفه‌ای به عنوان اصلی‌ترین امتیاز «دارا و ندار»، اظهار كرد: ده‌نمكی قبل از كلید خوردن هر پروژه بشدت روی سناریو متمركز می‌شود و برخلاف بسیاری از همكارانش در سینما و تلویزیون كه اصرار دارند به عنوان تك نویسنده فیلم یا سریال شناخته شوند، از نظرات مشورتی دیگران بهره فراوان می‌برد.



● حرف آخر


با همه اینها به نظر می‌رسد تلویزیون در ادامه راهی كه آغاز كرده است تلاش كرده با استفاده از امكانات موجود و البته ملاحظات رسانه‌‌ای مثل تلویزیون، مخاطبان بی‌شمار خود را همچنان با خود همراه كند. اگرچه گاهی این حركت آهسته‌تر و گاهی با شتاب توام بوده اما همین استمرار و تلاش برای خلق آثار برتر تلویزیونی از جمله نكاتی است كه همواره در دستور كار مدیران مختلف صدا و سیما قرار داشته است.