اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

بهانه جدید کنگره آمریکا برای مانع‌تراشی در مسیر توافق هسته‌ای ایران



اخبار,اخبار سیاسی ,مذاکرات ایران و 5+1

 

اخبار سیاست خارجی - بهانه جدید کنگره آمریکا برای مانع‌تراشی در مسیر توافق هسته‌ای ایران

در شرایطی که تنها دو روز به ضرب الاجل توافق هسته ای میان ایران و گروه 1+5 باقی مانده و بحث از احتمال تمدید مذاکرات نیز مطرح می شود، کنگره آمریکا به دنبال بهانه های جدیدی برای ادامه و تشدید فشارها علیه ایران است. گزارشی که به تازگی درباره تحولات سوریه منتشر و در آن ادعاهایی درباره نقش ایران در این کشور مطرح شده، بهانه جدیدی را در این زمینه در اختیار کنگره گذاشته است.

به گزارش «تابناک» به نقل از روزنامه «هافینگتون پست»، در شرایطی که دیپلمات های ارشد آمریکایی در وین در حال مذاکره برای دستیابی به توافق هسته ای با ایران هستند، انتشار یک گزارش که در آن به واسطه حضور ایران در سوریه اتهاماتی متوجه جمهوری اسلامی ایران شده است، بهانه ای را برای تشدید فشارها علیه ایران به دست کنگره داده است.

این گزارش با عنوان «ایران در سوریه»، از سوی گروهی افراد ایرانی، سوری و لبنانی تبار که خود را فعالان سیاسی می خوانند تهیه شده و در سایتی با عنوان «نامه شام» منتشر شده است. این گزارش عمدتاً بر پایه مطالبی که در رسانه های مختلف بین المللی درباره حضور و نقش آفرینی ایران در سوریه منتشر شده، گردآوری شده است.

این گزارش که حجمی بالغ بر 100 صفحه دارد، به نفوذ عمیق ایران در منطقه اشاره و ادعا شده که ایران، به عنوان متحد قدیمی دولت بشار اسد در سوریه، اکنون به یک «نیروی اشغالگر» در این کشور تبدیل شده که اکنون با استفاده از نیروهای شبه نظامی شیعه، می تواند حتی در صورت سقوط بشار اسد نیز کنترل خود را بر سوریه حفظ نماید.

جالب تر اینکه این گزارش، ایران را در ظهور و قدرت گیری گروه های تروریستی داعش و همچنین جبهه النصره مقصر دانسته است. تدوین کنندگان گزارش مذکور همچنین مدعی هستند ایران در «جنایات جنگی» رخ داده در سوریه، از جمله در حمله شیمیایی که سال گذشته در این کشور اتفاق افتاد، دست داشته است.

اکنون و در شرایطی که بحث از تمدید مذاکرات هسته ای ایران و نحوه قانع کردن کنگره از سوی دولت آمریکا در این زمینه به میان می آید، انتشار این گزارش اهمیت جدی تری یافته است. به گفته منابع آگاه، اعضای کمیته روابط خارجی سنا – که طرح وضع تحریم های جدید علیه ایران را در دست دارد – چند روز پیش در جریان این گزارش قرار گرفته اند.

در این شرایط، بحث اصلی این است که گزارش مذکور و ادعاهای مطرح شده در آنف می تواند به ابزار و دستاویزی برای دامن زدن به بدبینی ها نسبت به ایران در میان سیاستگذاران آمریکایی و افکار عمومی این کشور تبدیل شود. به عبارت دیگر، نیروهای تندرو کنگره می توانند از علنی بودن این گزارش استفاده کرده و تلاش خود را برای افزایش فشارها بر ایران و اتخاذ موضعی سخت تر، توسعه دهند.

فواد حمدان، از چهره های سیاسی مسئول تهیه این گزارش، می گوید هدف از تدوین چنین گزارشی، دادن ابزاری به دست جمهوری خواهان مخالف با ایران برای مخالفت با دولت آمریکا در زمینه توافق هسته ای نبوده است؛ بلکه هدف اصلی این بوده که آمریکایی ها بهتر با «هزینه کاهش تحریم ها»ی ایران آشنا شوند. وی مدعی است که با توجه به تجریبات گذشته، نمی توان به ایرانی ها اعتماد کرد.

حمدان می افزاید وی و گروهش از غرب می خواهند به ایران هشدار دهند که نمی تواند منطقه را تحت کنترل خویش بگیرد. حمدان همچنین از کشورهای غربی طرف مذاکره با ایران می خواهد در جریان مذاکرات هسته ای، دو تضمین مهم از ایران بگیرند: نخست اینکه ایران اندک اندک از سوریه عقب نشینی کند و دوم اینکه این کشور کنترل خود بر عراق را نیز کاهش دهد. این در حالی است که مقامات دولت آمریکا پیشتر گفته اند در مذاکرات هسته ای، درباره دیگر مسائل منطقه ای گفت و گو نخواهند کرد.

به هر حال، با توجه به اینکه جمهوری خواهان در کنگره به طور کلی با اقدامات دیپلماتیک دولت آمریکا برای دستیابی به توافق هسته ای با ایران مخالفند، این گزارش می تواند بهانه جدیدی را به دست آن ها دهد که به ویژه پس از تشکیل سنای جدید و آمدن اکثریت جمهوری خواه، از آن برای پیشبرد اقدامات و سیاست های ضدایرانی استفاده شود.

به این ترتیب، می توان چنین استدلال کرد که حتی در شرایطی که وزارت خارجه آمریکا تلاش شدیدی را برای دستیابی به توافق با ایران آغاز کرده، کنگره همچنان تلاش دارد به هر نحو ممکن فشارها بر ایران را افزایش دهد و در این زمینه از فراهم کردن هیچ گونه بهانه ای فروگذار نمی کند. اقدامی که به باور اغلب تحلیلگران، می تواند حتی در صورت حصول توافق نهایی، چشم انداز دوام و اجرایی شدن آن را با ابهام مواجه سازد. 

اخبار سیاست خارجی - تابناک

 


ویدیو مرتبط :
دفاع جان کری در کنگره آمریکا از توافق هسته ای با ایران

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

ایران و آمریکا به سوی توافق هسته ای پیش می روند / کنگره می تواند مانع شود؟



اخبار,اخبارسیاست  خارجی,  نشست وین

گزارش ها حاکی است آمریکا و ایران در حال نزدیک شدن به توافق درباره برنامه هسته ای تهران هستند اما با این حال هنوز مشخص نیست که آیا کنگره آمریکا با سر باز زدن از لغو تحریم هایی که به اقتصاد ایران لطمه وارد آورده است ، مانع از این توافق خواهد شد یا خیر.

به گزارش تیک ، آمریکا و ایران طی ماههای اخیر درگیر مذاکرات بر سر برنامه هسته ای جنجال برانگیز ایران بودند؛ برنامه ای که برخی منتقدان غربی می گویند با هدف ساخت تسلیحات هسته ای دنبال می شود و ایران نیز تاکید دارد برنامه هسته ای این کشور صلح آمیز است.

کارشناسان می گویند در حالی که کاخ سفید ممکن است در حال نزدیک شدن به توافق با ایران باشد، کنگره تحت رهبری جمهوریخواهان آمریکا ممکن است با باراک اوباما رئیس جمهور این کشور بر سر برخی جزییات این توافق نامه اختلاف نظر داشته باشد.

اختلاف اصلی بین آمریکا و ایران در خصوص سطح دسترسی است که بازرسان به برنامه هسته ای تهران خواهد داشت. قانونگذاران جمهوریخواه آمریکا می خواهند بازرسان بین المللی دسترسی کامل و سرزده از همه تاسیسات هسته ای ایران از جمله اماکن نظامی داشته باشند.

کارشناسان می گویند اما اگر این شرایط محقق نشود، چه کاخ سفید بخواهد و چه نخواهد ،جمهوریخواهان می توانند با رد لغو تحریمها مانعی در برابر این توافق شوند.

اگر کنگره آمریکا این مسیر را در پیش گیرد، ایران به احتمال زیاد بعید است به هیچ وجه به غرب هر گونه امکان دسترسی به اماکن هسته ای خود را بدهد.

داریل وست از کارشناسان ارشد موسسه بروکینگز در این خصوص به خبرنگاران گفت کنگره آمریکا می تواند با رد لغو تحریم ها، هر گونه توافق با ایران را خراب کند.

وی افزود بدون تایید لغو تحریم ها از سوی کنگره ، ایران خواهد گفت آمریکا توافق را شکست و تاسیسات غنی سازی خود را به روی بازرسان باز نخواهد کرد.

این کارشناس سیاسی افزود جمهوریخواهان توافقی را که همه اورانیوم غنی شده ایران را از میان بر ندارد و بازرسی از همه تاسیسات هسته ای ایران را شامل نشود، تصویب نخواهند کرد و این نجات آن برای دولت دشوار خواهد بود.

میچ مک کنل رهبر اکثریت مجلس سنای آمریکا اخیرا در سرمقاله یک روزنامه سیاسی کشورش نوشت دولت اوباما باید مذاکرات را متوقف کند، یک گام به عقب بردارد و موضوع مذاکرات را از وهله نخست مجددا بررسی کند.

این مطلب در واقع نشانگر نگرانی های جمهوریخواهان از تضعیف موضع آمریکا و این موضوع است که ایران هر آن چه که می خواهد به دست خواهد آورد حال آن که آمریکا در ازای آن به هیچ چیز نمی رسد.

کارشناسان می گویند این موضوع برای ایران نیز مطرح است و مذاکره کنندگان جمهوری اسلامی ایران در معرض لغو هر گونه توافق از سوی آیت الله علی خامنه ای رهبر معظم این کشور قرار دارند که حرف آخر را در ایران می زند.

دیوید پالوک از کارشناسان ارشد موسسه سیاست خاور نزدیک واشنگتن در این خصوص می گوید مواردی بوده است که مذاکره کنندگان به توافقی رسیدند و زمانی که آن را به تهران آوردند، دیدند که از سوی آیت الله خامنه ای وتو شده است.

برای تهران، رهایی از تحریم هایی که اقتصاد آن را تضعیف کرده و موجب سقوط ارزش پول این کشور شده ، ضروری است اما هنوز معلوم نیست در صورت دستیابی به توافق ، چه زمانی و چه مقدار از تحریم های این کشور لغو خواهد شد.

آمریکا اعلام کرده است تحریم های ایران طی زمان و به طور موازی با اجرای مفاد توافق نامه لغو خواهد شد اما هنوز مشخص نیست چه مدت زمانی این روند به طول خواهد انجامید.

دیوید پالوک از کارشناسان ارشد موسسه سیاست خاور نزدیک واشنگتن در ادامه می گوید ممکن است این مدت زمان شش ماه ، یک سال یا حتی بیشتر باشد. این موضوع به این امر بستگی دارد که چه مدت زمان به طول خواهد انجامید تا ایران آژانس بین المللی انرژی اتمی و دیگران را راضی کند که به مفاد توافق نامه واقعا عمل می کند.

برخی کارشناسان می گویند در این میان موضوع دیگری نیز وجود دارد که مربوط به پول های قابل توجه ایران در سراسر جهان است که به دلیل تحریم ها مسدود شده و این کشور امکان یافته است به مقداری از آن دسترسی یابد. اما ممکن است - قطعی نیست - که همه این حساب های بانکی مسدود شده پس از امضای توافق فورا آزاد شود.

با وجود پایان مهلت تعیین شده اواخر ماه گذشته ، مذاکره کنندگان همچنان در حال گفتگو تا ضرب الاجل تمدید شده هفتم ژوئیه هستند. طی روزهای گذشته ایران تلاش کرده است تا این توافق را بهتر کند و وعده داده است درباره موضوعاتی نظیر تهدید فزاینده گروه (تکفیری- صهیونیستی) داعش کمک کند. این گروه تروریستی بخش های وسیعی از غرب آسیا ( خاور میانه) را تصرف کرده است و آمریکا ماههاست در حال بمباران هوایی مواضع این گروه است.


اخبار  سیاست  خارجی  -  تیک