اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

بنزین 1800 تومانی کابوسی که محقق می‌شود؟



اخبار,اخبار اقتصادی,نرخ بنزین درسال93


اخباراقتصادی - خبر نگران کننده رئیس ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور
بنزین 1800 تومانی کابوسی که محقق می‌شود؟


  گران شدن قیمت بنزین مدت هاست که جای خود را در لابه لای گفت‌و‌گوهای مردم باز کرده و حدس و گمان‌های بسیاری پیرامون این موضوع پراکنده است. با این حال روز گذشته عاقبت رئیس ستاد مدیریت حمل ونقل و سوخت کشور در این باره سخن گفت و از برنامه‌های ستاد برای تغییر سهمیه و قیمت سوخت در سال 93 خبر داد.

 

به گفته مجتبی شفیعی ، 3 سناریو را به دولت پیشنهاد دادیم که سناریوی اول حفظ قیمت فعلی سوخت بدون افزایش و با تغییر سهمیه است. سناریوی دوم افزایش اندک قیمت و رساندن نرخ بنزین به هزار و 100 تومان است، و سناریوی سوم افزایش بیشتر قیمت بنزین و نرخ هزار و 800 تومانی است.

 

این سناریو چندین بار تغییر کرده و دولت در مورد آن هنوز تصمیم‌گیری نکرده است. وی با اشاره به طرح جدید «آسمان من» که طی آن مالکان خودروهای فرسوده بدون مراجعه حضوری و تنها با ارسال یک پیامک بدون متن به شماره 50002027 می‌توانند وارد طرح خروج خودروهای فرسوده شوند،

 

خبر داده که این طرح جدید با رویکرد زیست محیطی، در آستانه هوای پاک با همکاری محیط زیست و شهرداری اجرایی می‌شود. این طرح شامل خودروهای سواری شخصی مدل 57 تا 72 و وانت‌بارهای مدل قبل از سال 77 است، ضمن آنکه روش‌های قبلی نیز همچنان دایر است و مالکان خودروهای فرسوده می‌توانند از طریق سایت‌هایی که قبلا اعلام شده نسبت به اسقاط خودروی خود اقدام کنند.


 طرح ضربتی ستاد سوخت برای نوسازی مینی‌بوس‌های فرسوده
به گفته رئیس ستاد مدیریت حمل ونقل و سوخت کشور طرح ضربتی ستاد سوخت برای مینی‌بوس‌های فرسوده شهر تهران، طرحی است بر اساس یک توافق که سه سال قبل بین ستاد حمل ونقل و سوخت، شهرداری و محیط زیست برای نو‌سازی این ناوگان صورت گرفته بود. آن زمان اما به علت افزایش بالای خودرو این طرح عملیاتی نشد، لذا جلسه مجددی بین این سه دستگاه تشکیل و مقرر شد با افزایش تسهیلات و کمک‌های بلاعوض هزار و 100 دستگاه مینی‌بوس فرسوده شهر تهران در مدت کوتاهی نو‌سازی شود.

 

شفیعی سپس در ادامه این خبر، آغاز پیش ثبت‌نام نوسازی مینی‌بوس‌های فرسوده را از روز چهارشنبه اعلام کرد و گفت: «در این طرح ضربتی 20 میلیون تومان کمک بلاعوض از سوی ستاد حمل و نقل مدیریت و سوخت، 20 میلیون تومان از سوی شهرداری و همین مبلغ نیز از سوی محیط زیست به صاحبان مینی‌بوس‌های فرسوده اعطا شود

 

و سقف تسهیلات نیز تا 60 میلیون تومان افزایش یافته که سود بانکی آن 15 درصد است و شهرداری قول‌هایی مبنی بر کاهش سود تسهیلات بانکی داده است.» شفیعی همچنین با اشاره به اینکه در حال حاضر 200 هزار کامیون فرسوده در کشور تردد می‌کنند، از افزایش سقف تسهیلات بانکی برای نوسازی کامیون‌های فرسوده از 80 به 160 میلیون تومان خبر داده و گفته تا سقف 28 میلیون تومان نیز کمک بلاعوض در نظر گرفته ایم.


 ابطال 3 میلیون کارت سوخت موتورسیکلت فرسوده تا پایان سال
شفیعی در ادامه با اشاره به ابطال کارت سوخت خودروها و موتورسیکلت‌های فرسوده گفت: با هماهنگی‌ که صورت گرفته کارت سوخت موتورسیکلت‌های بالای 15 سال و خودروهای سواری بالای 25 سال ابطال می‌شود، که براساس آمار روزانه 35 هزار کارت سوخت در حال ابطال است. وی با بیان این که تا کنون 600 هزار کارت سوخت موتورسیکلت فرسوده ابطال شده گفت مابقی نیز تا پایان سال ابطال خواهد شد و پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال 3 میلیون کارت سوخت موتورسیکلت‌های فرسوده را ابطال کنیم.


 شفیعی تصریح کرد: با توجه به وجود 9 میلیون و 100 هزار موتورسیکلت در کشور 25 درصد از این موتورسیکلت‌ها در شهر تهران تردد دارند و حدود یک میلیون دستگاه موتورسیکلت نیز فاقد اسناد هویتی است. وی پیش بینی کرده با ابطال این کارت‌ها روزانه 5 میلیون لیتر سهمیه بنزین یارانه‌ای کاهش یابد و این رقم در سه ماهه اول سال 93 به روزانه 9 میلیون لیتر خواهد رسید.

 

وی هم چنین درباره ورود موتورسیکلت‌های برقی نیز گفت: آیین‌نامه‌ای در این باره تدوین شده که برای حمایت دولت از بکارگیری موتورسیکلت‌های هیبریدی و برقی در ناوگان حمل و نقل شهری این موتورسیکلت‌ها با اولویت کلانشهرها به ویژه شهر تهران آغاز شود که دستگاه‌های خدمات رسان از جمله شهرداری باید آن را مدیریت کنند.


 ورود تاکسی‌های جدید به ناوگان تاکسیرانی
این مقام مسئول درباره نوسازی ناوگان تاکسیرانی گفت که جایگزینی تاکسی‌های فرسوده دو سال است متوقف شده و علت اصلی آن افزایش قیمت خودرو و عدم تامین آن از سوی خودروسازان و همچنین پایین بودن سقف تسهیلات بانکی بوده است. وی از افزایش سقف تسهیلات بانکی برای نوسازی تاکسی‌ها تا سقف 20 میلیون تومان خبر داد

 

و گفت که در حال حاضر بیش از 60 هزار تاکسی فرسوده در کشور وجود دارد و باید هر چه سریعتر نسبت به نوسازی این ناوگان اقدام کرد.شفیعی همچنین افزود: تیبا که بیش از این مقرر شده بود به عنوان تاکسی جایگزین وارد ناوگان شود به تایید شورای عالی ترافیک نرسید، لذا با هماهنگی وزارت صنعت و گمرک و ستاد سوخت مقرر شد سهم مطالبات ایران خودرو از گمرک پرداخت شود و مدیرعامل ایران خودرو نیز جهت تامین تاکسی اعلام کتبی کرده است.

 

براساس توافقی که صورت گرفته ایران خودرو خودروهای 405 و سمند را در چندین مرحله وارد ناوگان خواهد کرد که مقرر شده در هر مرحله 5 هزار دستگاه تاکسی جدید تحویل داده شود. خروج تاکسی‌های فرسوده نیز یکی از برنامه‌های مهم دولت و ستاد سوخت است و این برنامه با توجه به شدت آلایندگی هوا به ویژه برای شهر تهران اولویت مهم‌تری دارد.

 

رئیس ستاد مدیریت حمل ونقل و سوخت کشور تصریح کرده در حال حاضر با توافقی که صورت گرفته مشکلی برای تامین خودرو از سوی ایران خودرو وجود ندارد اما چنانچه خودروسازهای داخلی تاکسی‌های مورد نیاز را تامین نکنند قطعا واردات خودرو به صورت جدی در دستور کار قرار خواهد گرفت.

 

به گفته وی پیش بینی می‌شود تا یک ماه آینده ورود تاکسی‌های جدید به ناوگان تاکسیرانی در دستور کار قرار گیرد چرا که در دوسال گذشته 10 هزار نفر برای خروج تاکسی‌های فرسوده خود ثبت نام کرده‌اند و ایران خودرو باید تاکسی‌های مورد نیاز را تامین کند و چنانچه عزم این خودروسازی جدی نباشد واردات را آغاز خواهیم کرد. به گفته شفیعی در حال حاضر شرکت‌های وارد‌کننده خودروهای تویوتا، رنو و هیوندا برای واردات تاکسی اعلام آمادگی کرده‌اند.
اخباراقتصادی - قانون 

 


ویدیو مرتبط :
اعتبار بنزین سهمیه ای 700 تومانی تا پایان آبان

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

هدیه ۶۰۰۰ تومانی برای بنزین نوروزی




 

هدیه ۶۰۰۰ تومانی برای بنزین نوروزی

 

 

با وجود سپری شدن نزدیک به سه سال از آغاز سهمیه بندی بنزین، هنوز تکلیف مسوولان و متولیان امر با این مقوله روشن نیست. یک بار می گویند چون قرار است با هدفمند کردن یارانه ها، قیمت بنزین واقعی شود، پس سهمیه ها باید کاهش یا بد و یکبار دیگر می گویند چون مردم برای سفرهای نوروزی یا سفرهای تابستانی نیاز به بنزین دارند، باید سهمیه ویژه سفر به آنها بدهیم. اما گویا این ماجرا پایانی ندارد.

 


هفته گذشته سهمیه بنزین بهاری خودروها که همچون گذشته، هر ماه ۸۰ لیتر و در مجموع ۲۴۰ لیتر است اعلام شد اما با این تفاوت که ۲۰ لیتر سهمیه بنزین ویژه نوروز هم به مردم هدیه شده است.

 


بحث در مورد سرنوشت سهمیه بندی بنزین و هدفمند کردن یارانه ها در این مختصر نمی گنجد و آن را به زمانی دیگر موکول می کنیم اما در مورد این ۲۰ لیتر سهمیه بنزین نوروزی، یک نکته - که به نظر من بسیار مهمتر از سرنوشت طرح سهمیه بندی یا هدفمند کردن یارانه ها است - قابل ذکر به نظر می رسد و آن اینکه هدف از تخصیص ۲۰ لیتر بنزین نوروزی که از سوی دولت به مردم هبه شده چیست؟ در شرایط فعلی مردم می توانند هر لیتر بنزین آزاد را با قیمت ۴۰۰ تومان - یعنی ۳۰۰ تومان بیشتر از بنزین سهمیه ای - خریداری کنند و این بدین معناست که با اختصاص ۲۰ لیتر سهمیه بنزین نوروزی، شش هزار تومان به مردم هدیه شده است. اما یک سوال: آیا مشکل مردم برای تامین بنزین با ۶۰۰۰ تومان حل می شود؟ در شرایطی که اختلاف نظر در مورد خط فقر به حدی است که آمار متفاوتی از ۴۰۰ هزار تومان تا ۸۰۰ هزار تومان را برای خط فقر ارائه می دهند و هزینه های مردم در ایام عید سر به فلک می زند، ۶۰۰۰ تومان در این بین چه جایگاهی دارد؟

 


کدام تفکر است که تصور می کند مردم با دریافت ۶۰۰۰ تومان بنزین باید خشنود و خوشحال شوند؟ آن هم درکشوری که سومین ذخایر غنی نفت جهان را در اختیار دارد و آن چه باعث کمبود بنزین در کشور و افزایش واردات آن شده، نه صرفا مصرف بی رویه، بلکه سو» مدیریت در احداث پالایشگاه های جدید و تولید فرآورده های نفتی و از جمله بنزین درداخل کشور به منظور بی نیازی از واردات است. خلا صه این که با تفکراتی که هدیه کردن ۶۰۰۰ تومان بنزین و هدیه هایی از این دست را به مردم تجویز می کنند نمی توان گفت: جایگاه واقعی و شان و شخصیت مردم که در یک جامعه اسلا می ارزش بسیار بالا یی دارد; رعایت می شود.