اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

بعیدی نژاد: توضیحات ظریف و عراقچی هم برای مخالفان کافی نبود



اخبار,اخبار سیاست خارجی,  مذاکرات

رییس تیم کارشناسی مذاکره کننده ایران با انتشار یادداشتی در صفحه شخصی خود در اینستاگرام به بیان واقعیات PMD و اهمیت آن در مذاکرات هسته‌ای پرداخت.

به گزارش ایلنا٬ حمید بعیدی‌نژاد با انتشار یادداشتی در صفحه اینستاگرام خود٬ در مورد PMD و مسائل مرتبط به آن توضیحاتی ارائه کرد که متن کامل آن به این شرح است:

1- طرح روزمره بحث بازرسی از تاسیسات نظامی و مصاحبه با دانشمندان هسته ای از موضوعاتی هستند که تقریبا هر روز توسط رسانه‌ها و در اظهارات مقام‌های رسمی و غیر رسمی سیاسی و نظامی کشور مورد اشاره قرار می گیرد که خود نشان دهنده اهمیت ویژه آن برای کشورمان است.

در عین حال در طرح ابعاد مختلف موضوع گاهی اشتباه‌هایی صورت می‌گیرد که نه تنها تصویرد نادرستی از ابعاد این موضوع ارایه می‌نماید٬ بلکه افکار عمومی را نیز دچار سردرگمی و نگرانی می‌کند که به تبع آن برخی ابراز نظراتی نیز در سطح کشور انجام گرفته است.

هدف این یادداشت روشن ساختن برخی جنبه های موضوع برای افکار عمومی می باشد که امید است مفید واقع شود.

٢- مهمترین خلط مبحثی که در بحث بازرسی‌ها از تاسیسات نظامی و مصاحبه با دانشمندان هسته‌ای صورت میگیرد، خلط بحث PMD با محتوای مذاکرات هسته‌ای است.

آقای دکتر ظریف در همان ابتدای طرح موضوع بازرسی‌ها و مصاحبه ها، در یکی از صحبت‌های مطبوعاتی خود به جدایی این مباحث از محتوای مذاکرات هسته‌ای اشاره فرمودند٬ اما متاسفانه چندان توجهی به آن نشد.

آقای دکتر عراقچی نیز در ذیل توضیحات مبسوطی که در چند نوبت پیرامون موضوع ارائه نمودند به این خلط مبحث اشاره نمودند. ولی ادامه نوع طرح موضوع در مقالات و سخنرانی‌ها و موضع‌گیری‌ها نشان می‌دهند که هنوز این خلط مبحث وجود دارد.

٣- یکی از مهمترین آثار این خلط مبحث ارتباط دادن مستقیم بحث پروتکل الحاقی به موضوع بازرسی‌ها و مصاحبه‌ها و شمولیت این پروتکل نسبت به امکان بازرسی از تاسیسات نظامی و مصاحبه با دانشمندان است.

در حالیکه بحث بازرسی از تاسیسات نظامی و انجام مصاحبه ها در چارچوب یک ابتکار عمل ویژه برای حل موضوع PMD مطرح شد، نه بعنوان یک چارچوب ثابت و پایدار در قالب محتوای تفاهم هسته‌ای که بعد بخواهد در قالب پروتکل الحاقی تعریف شود.

٤- یکی از اولین اصولی که ایران و کشورهای ١+٥ از همان ابتدای مذاکرات با آن توافق داشتند٬ این بود که در تفاهم آینده هسته‌ای، ایران پروتکل الحاقی را بطور داوطلبانه و موقت اجرا خواهد کرد تا مجلس شورای اسلامی در زمان مناسب خود و البته با در نظر گرفتن اجرای تعهدات طرف مقابل، نسبت به تصویب پروتکل الحاقی تصمیم لازم را اتخاذ کند.

این توافق ناظر بر تصمیم کشورمان برای به تعلیق در آوردن اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی است که بدنبال ارجاع موضوع برنامه هسته‌ای کشورمان به شورای امنیت صورت گرفت.

طبیعی است با انعقاد یک تفاهم جامع در خصوص موضوع هسته‌ای کشورمان این انتظار وجود داشته باشد که ایران نیز به تصمیم قبلی خود یعنی اجرای داوطلبانه و موقت پروتکل الحاقی برگردد.

با توجه به توافق کشورمان نسبت به این موضوع که در صورت حصول یک توافق جامع هسته‌ای، ایران با برگشتن به تصمیم قبلی خود اجرای پروتکل الحاقی را از سر خواهد گرفت، این به یکی از توافقات اصولی کشورمان با کشورهای مقابل تبدیل شده است.

اهمیت این توافق٬ آن است که بدون اجرایی شدن پروتکل الحاقی هرچند به صورت موقت، آژانس قادر به تایید صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران نخواهد بود، و این به معنای شکست کل فرآیند حل و فصل موضوع هسته‌ای ایران خواهد بود.

٥- اما ربط دادن موضوع بازرسی‌ها و مصاحبه‌ها به مفاد پروتکل الحاقی به این موضوع ختم نشد، بلکه به طرح مباحث مختلفی نسبت به ارائه تفسیرهای مختلف از پروتکل الحاقی پیرامون شمولیت بازرسی از تاسیسات نظامی و مصاحبه با دانشمندان هسته‌ای در پروتکل الحاقی انجامید، که اساسا نادرست بود.

بگذارید یکبار دیگر یادآوری کنیم که پروتکل الحاقی به هیچ وجه شامل مفادی در خصوص تعهد کشورها نسبت به پذیرش بازرسی از تاسیسات نظامی خود یا ضرورت بازجویی از دانشمندان هسته‌ای نمی‌شود.

نهایت چیزی که در پروتکل الحاقی آمده، دسترسی مدیریت شده به سایت‌های غیر هسته‌ای با هدف انجام نمونه گیری‌های محیطی برای اثبات عدم فعالیت هسته‌ای در سایت‌های اعلام نشده است.

بدیهی است کشورهای عضو آژانس حتی بر اساس توافقنامه عمومی پادمان که همه کشورهای عضو NPT متعهد به پذیرش آن هستند٬ می‌باید هر گونه فعالیت هسته‌ای خود را رسما به آژانس اعلام کنند و وجود فعالیت هسته‌ای جز در برنامه های اعلام شده٬ ممنوع است.

پس اگر شواهدی نسبت به وجود مواد هسته‌ای در تاسیسات اعلام نشده؛ اعم از نظامی و غیر نظامی وجود داشته باشد٬ آژانس فقط از طریق رویه های خاصی که وجود دارند می‌تواند در خواست دسترسی هدایت شده به آن تاسیسات کند که کشور عضو نیز برای اثبات پایبندی خود به فقدان هر گونه برنامه هسته‌ای در تاسیسات اعلام نشده با انجام نمونه برداری محیطی موافقت می‌کنند.

خوشبختانه ایران هیچگاه با چنین روش‌هایی مشکل نداشته است، چرا که اصولا در ایران هر گونه برنامه هسته‌ای در تاسیسات اعلام شده هسته‌ای انجام می‌گیرد و کشورمان هیچگاه قصدی برای انجام برنامه هسته‌ای در تاسیسات غیر اعلام نشده ندارد که بخواهد با رویه‌های تثبیت شده دسترسی مدیریت شده آژانس مشکلی داشته باشد.

چند سال بعد «رایزنز»  خبرنگار روزنامه نیویورک تایمز در کتابی که در سال دو هزار و شش در آمریکا منتشر کرد، از این امر پرده برداشت که او سندهایی را در اختیار دارد که نشان می‌دهند سازمان سیا برای اجرای منویات دولت آمریکا برای دخالت احتمالی در ایران نیز، پروژه‌ای برای مستند کردن تلاش ایران جهت دستیابی به سلاح هسته‌ای را بطور جدی پیگیری می‌کند تا در صورت قصد انجام این دخالت نظامی آن را به تلاش ایران به تولید سلاح هسته‌ای مستند کند.

٩- آمریکا و متحدان نظامی آنها در ناتو در قالب یک همکاری سازماندهی شده توسط سرویس‌های اطلاعاتی سیا و موساد و با سوء استفاده کامل از سازمان منافقین، به این ترتیب پروژه‌ای را برای متهم ساختن ایران به دستیابی به سلاح هسته‌ای آغاز  کردند و در این قالب هزاران صفحه سند کتبی و عکس و تصویر ساخته و پرداخته کرده و همه را نیز به آژانس ارسال کردند.

بدین ترتیب با تکمیل ساختن این پروژه نیز با توجه به فشار کشورهای قدرتمند بر آژانس ، در سال دو هزار و یازده یعنی همزمان با اوج گرفتن خصومت علیه کشورمان با وضع شدید ترین تحریم‌های یکجانبه و چند جانبه، با فشارهای سیاسی کشورهای غربی، آژانس بین المللی انرژی اتمی به ارائه یک دادخواست سیاسی علیه ایران پرداخت که در ذیل دوازده بخش اتهام‌های این کشورها علیه ایران را منظم و طبقه بندی کرد.

این کیفرخواست سیاسی که اتهام‌های گسترده‌ای را علیه ایران مطرح می‌کرد؛ در پی اثبات این ادعا بود که ادعای تلاش ایران به دستیابی به سلاح هسته‌ای را اولا مستند کند و بعد آنکه آن را با انتشار آن به صورت گزارش مدیر کل آژانس رسمیت بدهد.

١٠- هیچ تردیدی در اینکه حل و فصل اتهام‌های ساختگی علیه ایران فقط در یک تفاهم سیاسی ممکن است وجود ندارد، وگرنه بحث و بررسی این موضوع هر چقدر هم که طول بکشد نمی‌تواند به رفع این اتهام‌ها کمکی کند.

طرف‌های مذاکرات هسته‌ای ایران نیز با درک همین اصل، در جریان مذاکرات پیشنهاد کردند که ایران و ١+٥ راه حلی برای این موضوع بیابند، چون آنها هم انگیزه داشتند که همزمان با حصول تفاهم جامع هسته ای با ایران، موضوع اتهام تلاش برای دستیابی به سلاح هسته‌ای را نیز حل و فصل کنند.

بر این اساس پیشنهاد کردند که ایران با اتخاذ برخی اقدامات مشخص، امکان حل و فصل نهایی موضوع را فراهم کند. منظور آنها این بود که ایران به انجام برخی اقدامات مشخص که ایران و اعضای ١+٥ با توافق مشترک در مذاکرات آنهارا مشخص می‌نمودند، مبادرت مینمود و بعد بدون آنکه پیگیری دیگری از سوی آنها صورت بگیرد، پرونده این موضوع برای همیشه در آژانس بسته می‌شد.

ایران اعلام کرد با آنکه ایران مبنای موضوع این پرونده را ساختگی می‌داند ولی برای کمک به حل موضوعی که چندین سال است که بین ایران و آژانس موضوع مناقشه است، از نظر روش کار این هدف را قابل حصول می‌داند اما توافق در خصوص آن به این امر بستگی دارد که اقداماتی که از ایران انتظار می‌رود چه اقداماتی باشد.

آنها قول دادند که این موضوع را با توجه به حساسیت ویژه آن در سطح کشورهای ١+٥ بحث و هماهنگ نموده و در موقع مقتضی نظر نهایی خود را به ایران اطلاع دهند.

١١- در دور ماقبل صدور بیانیه مطبوعاتی در لوزان، کشورهای ١+٥ طرحی را به ایران ارائه نمودند که شامل بازرسی از چند نقطه محدود از جمله دو تاسیسات نظامی و انجام مصاحبه با تعدادی از مقام‌های نظامی و متخصصان هسته‌ای بود که اسامی آنها به انواع مختلف به صورت مستقیم و غیر مستقیم در گزارش آژانس مطرح شده بود.

آنها مطرح نمودند که در صورت اعطای دسترسی به این محل‌ها و امکان فراهم نمودن مصاحبه آژانس با این افراد از نظر آنها پیگیری بحث اتهام‌های گذشته علیه ایران پایان می‌یابد. به محض طرح این پیشنهاد، ایران با شدیدترین وجه ممکن این پیشنهاد را توهین‌آمیز دانسته و آن را را رد نمود و اعلام کرد که حتی حاضر به دریافت رسمی آن نیز نیست.

در عین حال کشورهای ١+٥ از نمایندگان ایران درخواست کردند که علیرغم مخالفت صریح خود نظر ١+٥ را به مقام‌های ایران ارائه نمایند.

١٢- عکس‌العمل شدید مقام معظم رهبری در رد درخواست این کشورها برای بازرسی از تاسیسات نظامی و مصاحبه با دانشمندان ایرانی واکنشی کاملا صحیح و دقیق بود. تیم مذاکره کننده هسته‌ای افتخار می‌کند که با درک کامل موضع نظام و رهبری همین موضع را حدود سه ماه پیش به محض دریافت پیشنهاد به طرف مقابل اعلام کرده بود.

این یکی دیگر از برگه‌های افتخار آمیز تلاش تیم مذاکره کننده هسته‌ای است که طرف مقابل مذاکرات ما نیز برای چندمین بار برایش ثابت شده باشد که موضعی که اعضای تیم مذاکراتی به آنها اعلام می‌نمایند، برگرفته از برداشت‌های شخصی آنها نیست٬ بلکه منبعث از درک عمیق آنان نسبت به مواضع اصولی نظام و رهبری معظم آن است.

١٣- متاسفانه در حالیکه مواضع قدرتمندانه تیم مذاکرات هسته‌ای در سطح بالای مسئولان عالی نظام مورد تقدیر قرار گرفت، عده‌ای از افراد غیر مطلع از تحولات پیرامون این موضوع، به جای تقدیر از تیم مذاکرات هسته‌ای کشورمان، انگار فرصت را برای عقده گشایی مغتنم دیدند و بدون آگاهی از روند طرح موضوع که بصورت کامل به مقامات عالی نظام گزارش شده بود، شدیدترین حملات را علیه تیم هسته ای کشورمان تدارک دیدند و به قول معروف فریادهایی که باید بر سر ارائه دهندگان طرح می کشیدند، ناجوانمردانه بر سر اعضای تیم مذاکرات هسته‌ای کشیدند، تظاهرات طراحی کردند و بی محابا خواستار قطع مذاکرات شدند.

هر چند با توجه به آنکه مقام‌های عالی نظام در جریان همه این تحولات و موضع اصولی و شجاعانه تیم مذاکرات هسته‌ای کشورمان قرار دارند، این مخالفت‌ها، وارد آوردن تهمت‌ها، و عقده گشایی‌ها کوتاه مدت خواهند بود، اما به طرح برخی نگرانی‌ها در سطح افکار عمومی دامن می‌زند که نتیجه آن چیزی جز بی‌اعتمادی به نهادهای اصلی کشور نیست.

١٤- از همگان انتظار می‌رود با درک شرایط خطیر کشور و در سال همدلی بین دولت و ملت، دست به دست هم دهند به مهر و ضمن دفاع از اصول و حقوق اساسی کشور، به مسئولان کشور یاری برسانند تا در این برهه حساس مذاکرات هسته‌ای را تحت هدایت مقام‌های عالی نظام جمهوری اسلامی به ویژه مقام معظم رهبری که با دقت و هوشیاری بر جریان مذاکرات اشراف دارند، به طور موثری پیش ببرد تا ان‌شاءالله اگر توافقی بدست آید، توافق ضامن حفظ حقوق اساسی ملت بزرگ ایران باشد.

والسلام


 اخبار  سیاست  خارجی  -  ایلنا 


ویدیو مرتبط :
توضیح بعیدی نژاد درباره ادعای انفجار هسته ای در مریوان

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

توضیحات افخم درباره تماس کری با ظریف، تحریم‌های جدید اعمال شده علیه ایران،دیدار امروز عراقچی با اشتون...



اخبار, تماس کری با ظریف



اخبار سیاست خارجی - توضیح افخم درباره تماس کری با ظریف

سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در نشست هفتگی خود با خبرنگاران به سوالات آنها پاسخ گفت.

 به گزارش خبرنگار سیاسی خارجی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، مرضیه افخم، درباره تماس تلفنی محمد جواد ظریف وزیر امورخارجه کشورمان، با جان کری وزیر امور خارجه آمریکا گفت: مجموعه این تماس تلفنی در خصوص تحولات در زمینه اجرای برنامه اقدام مشترک بود و وزیر امور خارجه آمریکا تماسی با وزیر امور خارجه کشورمان داشتند.

وی ادامه داد: طی این تماس تلفنی نارضایتی ایران از روند نشست کارشناسی و جزییات موجود درباره اقدام مشترک ابراز شد. وزیر امور خارجه کشورمان تماس‌هایی با کاترین اشتون رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا داشتند. این تماس‌ها عادی است و این تماس‌ها برای حفظ مذاکرات و نحوه اجرای برنامه اقدام مشترک طبیعی محسوب می‌شود.

افخم با اشاره به دیدار امروز عراقچی با کاترین اشتون گفت: در این دیدار گفت‌وگو‌هایی در چارچوب مذاکرات کارشناسی و روند اجرای برنامه اقدام مشترک صورت می‌گیرد. همچنین آقای عراقچی در ادامه مذاکراتی که با هلگا اشمیت داشتند مذاکرات دیگری نیز داشتند که برای از سرگیری مذاکرات کارشناسی و نیز هماهنگی‌ها برای انجام مذاکرات در سطوح بالاتر خواهد بود.

سخنگوی وزارت خارجه در بخشی دیگری از نشست هفتگی‌اش با خبرنگاران گفت: وزیر امور خارجه کشورمان روز پنج‌شنبه برای شرکت در شانزدهمین نشست شورای وزیران D8 عازم اسلا‌م‌آباد می‌شود. این اجلاس به ریاست پاکستان خواهد بود که این کشور تا سال 2014 ریاست آن را بر عهده دارد. وزیر امور خارجه کشورمان علاوه بر گفت‌وگو با همتایان و مقامات پاکستانی با همتایان خود از کشورهای مختلف دیدار خواهد کرد.

وی ادامه داد: اجلاس D8 یک سازمان منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای اسلامی است که به منظور تحکیم مناسبات اقتصادی جهان اسلام و همچنین حضور موثر کشورهای اسلامی در اقتصاد جهانی فعالیت می‌کند. امیدوار هستیم این سازمان منطقه‌ای در اقتصاد کشورهای اسلامی و جهان فعالیت بیشتری داشته و نتایج خوبی به همراه داشته باشد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان ضمن محکوم کردن اقدامات تروریستی اخیر در عراق درباره تقاضای برخی خانواده‌های شهدای برای پیدا کردن پیکر فرزندانشان و برخی دیگر که پیکرهای شهدای خانواده‌های دیگر را به جای فرزندانشان تحویل گرفته‌اند گفت: این مسئله مورد توجه وزارت خارجه و دستگاه‌های ذی ربط است و همچنین ما با مقامات عراقی در این باره گفت‌وگو داریم. برخی شناسایی‌ها انجام شده است و رایزنی هایی برای تجسس دوباره برخی مناطق در حال انجام است. همچنین در حوزه های کارشناسی برای تعیین هویت شهدا و مفقودین اقدامات لازم انجام می‌شود.

افخم تاکید کرد: نگرانی خانواده شهدا قابل درک است و به طور جدی از سوی وزارت خارجه پیگیری می‌شود.

وی درباره اخباری که حاکی از ربوده شدن و سپس کشته شدن یک تبعه ایرانی در افغانستان است اظهار کرد: متاسفانه این خبر را ما هم دریافت کرده‌ایم. در این حال موضوع اتباع میان ایران و افغانستان از مشکلاتی است که به ویژه از سوی اتباع افغان برای ایران با توجه به جمعیت بالا و ورود بعضا غیرقانونی آنها به ایران برای ما همیشه مطرح بوده است.

وی گفت: وزارت خارجه در حوزه کنسولی و اداره ایرانیان مساله اتباع ایرانی در سایر کشورها را پیگیری می‌کند. متاسفانه در مواردی شاهد آسیب‌دیدن اتباع کشورمان در نقاط مختلف هستیم. ما از دولت افغانستان خواسته‌ایم تا در رابطه با تامین امنیت و ثبات در مرزها نهایت همکاری را انجام دهد و دیگر در آینده شاهد چنین اتفاقاتی نباشیم.

افخم در خصوص دعوت از ایران برای شرکت در نشست ژنو دو درباره سوریه گفت: طبق اخباری که به دست ما رسیده است هنوز از هیچ کشوری برای شرکت در نشست ژنو دو دعوت به عمل نیامده است. در عین حال ایران‌ بارها اعلام کرده آمادگی کمک به حل بحران سوریه در چارچوب روش‌های سیاسی و مسالمت‌آمیز را دارد.

افخم گفت: اگر از ایران برای شرکت در این نشست دعوت به عمل آید در چارچوب حفظ امنیت و حل بحران سوریه مشارکت می‌کنیم. اما تاکید داریم حضور ایران در هیچ برنامه تنظیم شده بین‌المللی منوط به تعیین پیش شرط نیست.

وی با اشاره به مذاکرات امروز عراقچی و اشتون تصریح کرد: این مذاکرات در رابطه با تعیین زمان مذاکرات کارشناسی بعدی به شکلی که مبتنی بر تفاهم دو طرف باشد، است. امیدواریم مذاکرات کارشناسی ایران و 1+5 در آینده نزدیک از سر گرفته شود و در سریع‌ترین زمان برگزار و مذاکرات در سطوح بالاتر نیز هماهنگ شود.

افخم در رابطه با بیانیه وزیران خارجه اتحادیه اروپا اظهار کرد: در این بیانیه اشاره شده است که اتحادیه اروپا تحریم‌هایی که در چارچوب برنامه اقدام مشترک وجود دارد را برخواهد داشت، بنابراین ما در گام اول انتظار داریم طرفین نسبت به اجرای توافق و برداشتن گام‌ها پایبند باشند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی روح کلی حاکم بر بیانیه اتحادیه اروپا را "مفید و سازنده" دانست و گفت: امیدواریم همانگونه که در این بیانیه از توافق ژنو استقبال شده است در حوزه عمل شاهد اجرای تعهدات از سوی اروپایی‌ها باشیم. استقبال اروپا از توافق نشان‌دهنده آمادگی آنها برای گام برداشتن در مرحله اول توافق است.

وی درباره انفجارهای اخیر در لبنان و عراق که اتباع ایرانی مورد هدف قرار گرفتند و آیا ارتباطی بین این دو وجود دارد؟ گفت: تروریست‌ها در هر نقطه‌ای فعالیت می‌کنند و اقداماتشان از منطق خارج شده است و نمی‌توان ارتباط مستقیمی را میان اینها دید.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: ما نگرانی خود را درباره این اقدامات مطرح کرده‌ایم و گفته‌ایم که تروریسم محدود به یک کشور و منطقه نخواهد شد و جامعه بین‌الملل را در بر می‌گیرد و باید همه کشورها برای جلوگیری از آن و محکوم کردن این اقدامات به طور جدی وارد عمل شوند. کشورهایی که از تروریسم نیز حمایت می‌کنند باید بدانند ماهیت این پدیده ضدبشری محدود به یک کشور و منطقه نخواهند ماند.

افخم در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه از دیدگاه جمهوری اسلامی ایران ارتکاب به چه اقدامی به معنای نقض توافق ژنو است، تصریح کرد: موضوع کلیدی مبادرت به تحریم‌های جدید است ما اعلام کرده‌ایم هرگونه تحریم جدید به منزله مرگ توافق است و امیدواریم طرف‌ها نسبت به پایبندی به توافق جدی باشند و با حسن نیت روح کلی حاکم بر توافق را حفظ کنند.

وی درباره ادعای آمریکایی‌ها برای کمک ایران در پیدا کردن لوینسون گفت: همانطور که وزیر خارجه کشورمان اعلام کردند چنین فردی در ایران نیست.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوال دیگر مبنی بر اینکه کاظم جلالی اعلام کرده است ما به وزارت خارجه اعلام کرده‌ بودیم که نباید دیداری بین هیات پارلمانی اروپا و دو تن از فعالان سیاسی ایران صورت گیرد گفت: وزارت خارجه بنا به وظیفه خود تنظیم‌کننده برنامه‌های رسمی است و در رابطه با سفر هیات پارلمانی اروپا این برنامه‌ریزی با همکاری مجلس شورای اسلامی انجام و اجرا شد و درباره بخش غیررسمی سفر این هیات اقدامی صورت نگرفته است و اساسا وظیفه ما نبوده است. آنچه که در باره سفر هیات پارلمان اروپا انجام شد مشارکت و تبادل نظر میان وزارت خارجه و مجلس شورای اسلامی در چارچوب برنامه‌های رسمی بود. بحث‌های دیگر جای بررسی دارد.

وی ادامه داد: من متن کامل صحبت‌های آقای جلالی را ندیده‌ام اما در این باره می‌توان تبادل نظر کرد.

به گزارش ایسنا، سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به این پرسش که تحریم‌های اعمال شده علیه ایران را تحریم‌های جدید می‌دانید یا خیر؟ گفت: موضع جمهوری اسلامی ایران درباره تحریم‌های وزارت خزانه‌داری آمریکا قبلا اعلام شده است و واکنش‌هایی را به آن شاهد بودیم. ما اعلام کردیم تحریم‌هایی از این جنس اقدامی خلاف روح توافق و غیرسازنده است. نباید اقداماتی صورت گیرد که توافق ژنو را از مسیر خود خارج کند و در این مسیر ضرورت پایبندی همه طرف‌ها باید مورد توجه باشد. مذاکراتی که آقای ظریف داشتند و گفت‌وگو‌های آقای عراقچی با مقامات اروپایی در این مسیر است که باید بحث اجرای توافق به طور جدی و دقیق و بدون برداشت و تفسیر موردی باشد و ما هم بر این نکته تاکید داریم که وضع و اجرای هرگونه تحریم بر هم‌زننده مسیر مذاکرات است و دو طرف باید ثابت کنند که می توان با اطمینان گام اعتمادساز اول را برداشت.

وی تاکید کرد: سفر آقای عراقچی به اروپا و دیدارش با خانم اشتون تاکید مجددی بر اجرای دقیق و درست برنامه اقدام مشترک است.

افخم در پاسخ به اینکه هدف آمریکایی‌ها از تماس با ایران چه بوده است با بیان اینکه این را باید از سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در واشنگتن بپرسید، اظهار کرد: آمریکایی‌ها تحریم‌هایی علیه ایران اجرا کردند که در مذاکرات قبلی اعلام کرده بودند که می‌خواهند آنها را اجرا کنند اما این اقدام با نارضایتی طرف ایران مواجه شد و اگر توضیحی بوده باشد در چارچوب چرایی انجام این اقدام بوده است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوال دیگری درباره سرنوشت دیپلمات ربوده شده ایرانی در یمن و اخبار تایید نشده‌ای حاکی از کشته شدن این فرد، اظهار کرد: وزارت خارجه به طور جدی این موضوع را پیگیری کرده و کمیته‌ای در این رابطه تشکیل شده است که به زودی سفر دیگری را به یمن خواهد داشت. همچنین آقای ظریف روز دوشنبه با همتای یمنی خود در این باره گفت‌وگو کردند و بر مسوولیت دولت یمن در راستای حفظ جان دیپلمات ایرانی تاکید کردند و خواستار آن شدند که این دیپلمات صحیح و سالم به کشورمان بازگردانده شود.

افخم ادامه داد: همچنین در همین راستا کاردار یمن احضار و مراتب نگرانی ایران ابراز شد و بر لزوم همکاری و پیگیری دولت یمن تاکید شد.

وی گفت: اخبار منتشر شده درباره کشته شدن این دیپلمات ایرانی ملاک ما نیست و ما منتظر اقدامات دولت یمن که مسوولیت قانونی در این زمینه دارند هستیم.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوال دیگر درباره فعالیت گروه‌های شیعی در مالزی و برخی اقدامات علیه این گروه‌ها از سوی دولت این کشور گفت: بخش زیادی از سوال شما مربوط به مسائل داخلی مالزی است در عین حال ما وضعیت همه مسلمانان به ویژه شیعیان در نقاط مختلف دنیا را مورد توجه داریم و همزمان از دخالت در امور داخلی کشورها پرهیز می‌کنیم. ما معتقدیم حقوق شهروندی در هر کشوری باید رعایت شود به ویژه درباره اقلیت‌ها و حتما این توجه از سوی دولت مالزی بیش از گذشته مورد توجه قرار خواهد داشت.

افخم در رابطه با اظهارات سخنگوی کاخ سفید مبنی بر تماس تلفنی روسای جمهور ایران و آمریکا در خصوص لوینسون گفت: ما همواره نسبت به وضعیت زندانیان ایرانی در نقاط مختلف دنیا و زندانی‌ها و اتباع ایرانی که ناشی از قوانین آمریکا در کشورهای دیگر زندانی هستند و نیز اتباع کشورهای دیگر در رایزنی با مقامات آمریکایی صحبت کرده‌ایم و در مکالمه‌ای که شما از آن صحبت کردید (مکالمه تلفنی اوباما و روحانی) این مسائل بحث شد.

وی در رابطه با نگرانی‌های ایران از پیمان امنیتی افغانستان و آمریکا تصریح کرد: ما اعلام کرده‌ایم هر چند این پیمان از مسئله داخلی افغانستان است اما برای مصالح دراز مدت افغانستان آن را مفید نمی‌دانیم و آثار سوئی نیز برای منطقه خواهد داشت و امیدواریم مقامات افغانستان نسبت به ملاحظات و نگرانی‌های منطقه‌ای توجه داشته باشند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه برخی اخبار حاکی از توافق پشت پرده درباره سه جزیره ایرانی است، با بیان اینکه این خبرسازی‌ها هدف‌مند و برای به انحراف کشاندن اقدامات دولت است، گفت: ما این مطالب را خبرسازی می‌دانیم و تایید نمی‌کنیم. حاکمیت و تمامیت ارضی ایران قابل مذاکره نیست و تغییر در مواضع صریح ما صورت نگرفته است و امیدواریم رسانه‌ها در انتشار چنین اخباری با دقت عمل کنند.

وی تاکید کرد: حاکمیت ایران بر این جزایر بلامنازع است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در رابطه با شکل مذاکرات آتی ایران و 1+5 در سطح کارشناسی و سطوح بالاتر گفت: جدول‌زمان‌بندی مشخصی برای مذاکرات تا الان وجود ندارد آنچه مشخص است اینکه در طی دوره شش ماه مذاکرات متعددی در سطح کارشناسی خواهیم داشت و مذاکرات در سطوح بالاتری به توافق طرفین صورت می‌گیرد.

وی در پاسخ به پرسش ایسنا مبنی بر اینکه بیانیه اتحادیه اروپا اشاره کرده است که اجرای تعهدات مربوط به اتحادیه در لغو تحریم‌ها پس از اجرای تعهدات ایران در بحث هسته‌ای و تایید آژانس صورت می‌گیرد آیا این برداشت اروپایی‌ها خلاف متن توافق ژنو نیست؟ موضع ایران در خصوص این برداشت اروپایی‌ها از اجرای تعهدات چیست؟ گفت: وقتی می‌گویم مذاکرات هسته‌ای دشوار،‌ پیچیده و سخت است منظور همین است. اینها مواردی است که باید میان دو طرف بحث و تفاهم صورت گیرد. این مسائل نشان می‌دهد که نزدیک شدن دو طرف به هم دشوار است و پیش‌بینی ما از سخت بودن مذاکرات مربوط به همین مسائل است.

وی ادامه داد: اما نباید با طرح چنین مسائلی متن اصلی توافق ژنو و مذاکرات زیر سوال رود. این مسائل بخشی از مذاکرات کارشناسی بوده است و یکی از موضوعات مطرح در مذاکرات نیز درباره زمان‌بندی اجرای توافق است.

افخم تاکید کرد: براساس برنامه اقدام مشترک ایران انتظار دارد یک روز مشخص برای اجرای توافق تعیین شود و آن روز مبنای اجرای تعهدات از سوی همه طرف‌ها باشد و طرف‌ها نسبت به اجرای تعهداتشان مبادرت کنند، این برداشت ما است که یک روز خاص برای شروع کار در گام اول تعیین شود. اگر چنین رویکردی اتخاذ شود نگرانی‌ها برطرف می‌شود.

وی در پاسخ به سوال دیگر ایسنا مبنی بر اینکه سخنگوی کاخ سفید اعلام کرده است آقای اوباما و روحانی تماس تلفنی درباره لوینسون داشتند آیا اشاره سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به تماس تلفنی روسای جمهور ایران و‌آمریکا در شهریورماه گذشته است یا تماس تلفنی جدید صورت گرفته گفت: آقای روحانی یک مکالمه تلفنی (با اوباما) داشتند.آمریکایی‌ها در رابطه با تبعه خود مطالبی را مطرح کردند و ما متقابلا در این تماس نگرانی خود از وضعیت ایرانیانی که در آمریکا زندانی هستند و ایرانیانی به خاطر قوانین آمریکا در کشورهای دیگر زندانی هستند اعلام کردیم.

وی در رابطه تاثیر توافق ژنو بر موضوعات سیاست خارجی و منطقه‌ای دیگر گفت: اینها برداشت رسانه‌ای است و به نظر ما سعی می‌شود با این برداشت‌ها مسیر اصلی تفاهم ژنو خدشه‌دار شود و جایگاه ایران را متزلزل کند.تفاهم ژنو ارتباطی به مسائل دیگر ندارد.

افخم در رابطه با خبر انفجار در نزدیکی یکی از مقرهای حزب‌الله در لبنان گفت: طبق اخبار اولیه این انفجار خسارت و آسیبی نداشته است و البته هنوز ابعاد آن مشخص نیست. ما این اقدام را محکوم می‌کنیم ضمن آنکه هر نوع اقدامی که تلاش کند لبنان را به بی‌ثباتی بکشاند را محکوم می‌کنیم. کسانی که به دنبال این اقدامات هستند مشغول پیاده کردن مواضع اسراییل هستند اما ناکام خواهند بود.

وی در رابطه با رایزنی‌ها بر سر تشکیل دولت لبنان و رایزنی‌های معاون عربی و آفریقای وزارت خارجه در این باره گفت: آقای امیر عبداللهیان در حاشیه اجلاس سازمان همکاری‌های اسلامی در گینه با مقامات کشورها ازجمله لبنان دیدار داشتند. ما نسبت به وحدت ملی لبنان توجه ویژه داریم و در رایزنی‌ها و مذاکرات تاکید شد تشکیل یک دولت قوی متشکل از طوایف مختلف که حقوق ملت لبنان را حفظ کند مورد توجه است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در رابطه با کمیسیون مشترک مرزی ایران و آذربایجان تصریح کرد: در این کمیسیون تردد‌ها و امنیت مرزی و اقدامات متقابل مورد بحث قرار گرفت.

افخم در خصوص تنش‌زدایی از موضوع حقوق بشر ایران گفت: حقوق بشر دغدغه ایران است و در دولت جدید گفت‌وگو‌ها با مسوولان اروپایی که از قبل وجود داشته است ادامه می‌یابد. ما بر پرهیز از سیاسی کردن موضوع حقوق بشر و اعمال معیارهای دوگانه از سوی غرب تاکید داریم. ما اتخاذ رویکرد جدید برای گفت‌وگو با غرب در رابطه با حقوق بشر را تشویق می‌کنیم به شرطی که غرب نیز رویکرد غیرسیاسی و خلاف رویه‌های گذشته و سازنده را با ایران را در پیش گیرد و در این صورت امکان همکاری در حوزه‌های مختلف از جمله حقوق بشر فراهم می‌شود.

وی در رابطه با دعوت ایران برای شرکت در اجلاس ژنو دو یادآور شد: هیچگونه دعوت‌نامه‌ای از سوی ایران دریافت نشده است در عین حال زمان تعیین شده برای برگزاری این نشست به قوت خود باقی است.
اخبار سیاست خارجی - ایسنا