اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

برگ برنده‌ ایران برای رقابت با آمریکا


عضو کارگروه اصلاح قراردادهای وزارت نفت از تولید گاز ارزان قیمت به عنوان مهمترین برگ برنده ایران برای رقابت با آمریکا برای حضور در بازار جهانی گاز یاد کرد و گفت: ایران با لغو تدریجی تحریم‌ها و با توسعه میادین بزرگ گازی خود در خلیج فارس به قطب صادرات گاز جهان تبدیل خواهد شد.

خبرگزاری مهر: عضو کارگروه اصلاح قراردادهای وزارت نفت از تولید گاز ارزان قیمت به عنوان مهمترین برگ برنده ایران برای رقابت با آمریکا برای حضور در بازار جهانی گاز یاد کرد و گفت: ایران با لغو تدریجی تحریم‌ها و با توسعه میادین بزرگ گازی خود در خلیج فارس به قطب صادرات گاز جهان تبدیل خواهد شد.

ایران با در اختیار داشتن بیش از 34 تریلیون مترمکعب گاز طبیعی بزرگترین دارنده ذخایر متعارف گاز طبیعی جهان است و با پشتوانه این ذخایر عظیم گاز ایران قصد دارد که برای در اختیار گرفتن 10 درصد سهم از تجارت جهانی گاز، قراردادهایی با کشورهای مختلف عضو اتحادیه اروپا، منطقه خاورمیانه و شرق آسیا امضا کند.

از این در شرایط فعلی در کنار قرارداد صادرات گاز به ترکیه، تاکنون قراردادهایی با پاکستان و عراق به منظور صادرات روزانه بیش از 40 میلیون مترمکعب امضا شده است و مذاکرات و تفاهم نامه هایی با سوریه، عمان، یونان، سوئیس و هند برای صادرات گاز از مسیر خط لوله انجام گرفته است.

با این وجود کارشناسان از دستیابی ایالات متحده آمریکا به تکنولوژی استخراج و پالایش گاز از ذخایر نامتعارف و به اصطلاح "شیل گس ها" به عنوان پاشنه آشیل جدید تجارت خارجی گاز ایران یاد می کنند و حتی اخیرا امارات متحده عربی رسما مذاکراتی را به منظور واردات گاز از آمریکا آغاز کرده است.

نصرت الله اسپیاری درباره مهمترین چالش های پیش روی آمریکا برای استخراج نفت و گاز از ذخایر نامتعارف هیدروکربوری همچون اویل و شیل گس‌ها، گفت: بر اساس مطالعات انجام گرفته توسط موسسات معتبر بین‌المللی هم اکنون شیل گس‌ها حدود نیمی از ذخایر گاز جهان را تشکیل می‌دهند.

این عضو کارگروه اصلاح قراردادهای وزارت نفت با بیان اینکه هزینه بالای استخراج و پالایش، استفاده از فنآوری و تکنولوژی‌های پیچیده و مسائل زیست محیطی از مهمترین چالش‌های پیش روی تولید گاز از ذخایر نامتعارف است، تصریح کرد: با این وجود تولید گاز طبیعی از ذخایر متعارف با حفاری تعدادی حلقه چاه و نصب و راه اندازی تاسیسات سرچاهی امکان پذیر خواهد بود.

این کارشناس اقتصاد انرژی با یادآوری اینکه تولید گاز از منابع نا متعارف نیاز به فنآوری‌های پیچیده و عملیات پیچیده تر برای استخراج و پالایش گاز دارد، بیان کرد: از این رو برای حفاری چاه در منابع نامتعارف باید از تکنیک‌های پیچیده عملیاتی، حفاری چاه‌های افقی جهت دار و تکنولوژی شكست هیدرولیكی استفاده کرد.

وی با تاکید بر اینکه استفاده از این فنآوری که انحصار آن فعلا در اختیار آمریکا است بسیار گران قیمت تر در مقایسه با تولید گاز از ذخایر متعارف است، اظهار داشت: علاوه بر حفاری چاه‌های افقی باید از تکنیک شکست هیدرولیکی سنگ مخزن هم استفاده کرد که در این روش باید آب را با فشار زیاد توسط پمپ‌ها به داخل چاه تزریق شود.

این مقام مسئول با یادآوری اینکه تولید گاز از منابع و ذخایر نا متعارف تنها در قیمت‌های بالای 100 دلار برای هر بشکه نفت توجیه اقتصادی دارد، تبیین کرد: علاوه بر این تولید گاز از ذخایر شیل و غیر متعارف به دلیل استفاده گسترده از آب با چالش‌های جدی زیست محیطی روبرو است.

اسپیاری از انتشار گسترده گاز متان در محیط اطراف، سرایت آب و اسید تزریق شده داخل چاه‌ها به سفره‌های آب زیر زمینی به عنوان دیگر چالش‌های زیست محیطی تولید گاز از ذخایر نامتعارف یاد کرد و افزود: همزمان با تولید گاز از ذخایر نامتعارف در آمریکا پیش بینی‌ها از افزایش تقاضای جهانی برای این حامل انرژی پاک در سطح کشورهای مختلف جهان حکایت دارد.

این عضو کارگروه اصلاح قراردادهای وزارت نفت با بیان اینکه بدون احتساب ذخایر نامتعارف پیش بینی‌ها از به اتمام رسیدن ذخایر گاز کل جهان تا 60 سال آینده حکایت دارد، گفت: با این وجود کارشناسان در بررسی‌های جدید به این جمع بندی رسیده اند که با تولید گاز از ذخایر نامتعارف طول عمر ذخایر گاز کل جهان به حدود 180 سال افزایش یافته است.

وی با بیان اینکه با وجود کشف، استخراج و پالایش گاز از ذخایر نامتعارف گاز در آمریکا اما تا چند سال آینده نیاز جهان به گاز ایران به عنوان یک حامل انرژی پاک، زیست محیطی تر و به مراتب ارزان قیمت تر افزایش می‎یابد، یادآور شد: از این رو پیش بینی می‌شود در صورت افزایش تولید و برداشت گاز از ذخایر و میادین متعارف ایران همچون پارس جنوبی، پارس شمالی، لاوان، کیش، فرزاد، فروز B و سلمان ایران و لغو تدریجی تحریم‌ها ایران به یک صادرکننده گاز در جهان تبدیل شود.

این کارشناس اقتصاد انرژی در پایان خاطرنشان کرد: آمریكا قصد دارد تولید گاز از منابع شیلی و نامتعارف خود را تا سال 2035 میلادی به سالانه حدود 14 تریلیون فوت مكعب افزایش دهد.


ویدیو مرتبط :
کشتی ایران در راه رقابت های جهانی آمریکا

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

S300 به دست ایران نخواهد رسید؛ پوتین تنها می خواهد با این برگ برنده آمریکا را ادب کند!



اخبار,اخبار سیاست خارجی ,رابطه ایران و روسیه

این روند نشان می دهد که تمایل روسیه برای فروش یا پیشنهاد فروش اس سیصد به ایران، در نهایت متاثر از روابط روسیه-آمریکا است. سوال این است که چرا کرملین مجددا این موضوع را روی میز آورده است؟ به نظر می رسد علت مطرح شدن مجدد این قضیه به وخیم شدن وضع راهبردی روسیه در برابر آمریکا و اروپا ارتباط دارد. در دو حوزه اوکراین و سوریه، وضع راهبردی روسیه در برابر آمریکا و اروپا، در چند هفته اخیر بدتر شده است. به این علت رژیم پوتین سعی دارد فاکتور جدیدی وارد این معادله ژئوپلیتیکی کند و ما به ازای مطلوب تری به میان آورد.

نشریه دیپلمات نوشت ایران برای دریافت سامانه موشکی اس سیصد همچنان باید منتظر باشد.

 دیپلمات در مطلبی با عنوان «موشک های اس سیصد، تسلیحاتی که قواعد بازی را عوض می کند یا اهرمی برای چانه زنی؟» به قلم کوئنتین باکهولز نوشت،‌ دولت روسیه در 13 آوریل اعلام کرد سامانه موشک های سطح به هوای پیشرفته اس سیصد را به ایران می دهد و این امر نگرانی قابل پیش بینی را در آمریکا، اروپا و اسرائیل برانگیخت. تحلیلگران غربی و رسانه های مختلف اعلام کردند فروش سامانه اس سیصد به ایران، می تواند توازن راهبردی منطقه را با دشوار کردن هر گونه تلاش آمریکا یا اسرائیل برای حمله به تاسیسات هسته ای ایران، تغییر دهد.

با این حال واکنش سیاستمداران و تحلیلگران غربی تا حدی اغراق آمیز است زیرا در بخت ایران برای استقرار این موشک ها، بزرگنمایی کرده است. سابقه اس سیصد در روابط روسیه-ایران، نشان می دهد مشخصا این سامانه تسلیحاتی، که تهران مدت ها است به دنبال آن است و تا کنون مسکو آن را دور از دسترس نگه داشته است، عمدتا همچون یک اهرم چانه زنی و ادب کننده برای کرملین در روابطش با غرب عمل می کند و بعید است که عملا در اختیار نیروی نظامی ایران قرار گیرد.

مقامات روسی درباره برنامه زمانی انتقال این سامانه موشکی به ایران مبهم عمل کرده اند. پس از آنکه پوتین و سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه اعلام کردند انتقال این سامانه موشکی به ایران انجام می شود، مقامات رده پایین تر نظیر سرگئی ریابکوف معاون وزیر خارجه فورا به رسانه ها اعلام کردند هنوز تاریخ این انتقال مشخص نشده است و نخست باید مسئله حقوقی فیمابین حل و فصل شود. با گذشت دو ماه از زمانی که پوتین این خبر را اعلام کرد، دو طرف هنوز در این باره به توافق نرسیده اند. این الگوی رفتاری است که روسیه از توافق اولیه در این باره در سال 2007 تا کنون داشته است.

این روند نشان می دهد که تمایل روسیه برای فروش یا پیشنهاد فروش اس سیصد به ایران، در نهایت متاثر از روابط روسیه-آمریکا است. سوال این است که چرا کرملین مجددا این موضوع را روی میز آورده است؟ به نظر می رسد علت مطرح شدن مجدد این قضیه به وخیم شدن وضع راهبردی روسیه در برابر آمریکا و اروپا ارتباط دارد. در دو حوزه اوکراین و سوریه، وضع راهبردی روسیه در برابر آمریکا و اروپا، در چند هفته اخیر بدتر شده است. به این علت رژیم پوتین سعی دارد فاکتور جدیدی وارد این معادله ژئوپلیتیکی کند و ما به ازای مطلوب تری به میان آورد.

در حالیکه فشار بر روسیه برای بهبود روابطش با غرب، در بین نخبگان حاکم این کشور افزایش می یابد، اس سیصد احتمالا نقش سنتی خود را به عنوان یک اهرم چانه زنی سنتی بار دیگر نشان می دهد. پوتین قصد دارد با مطرح کردن ارائه این سامانه تسلیحاتی، از گزینه دوتایی که غرب درباره بحران اوکراین پیش روی روسیه قرار داده است، بگریزد: اینکه یا به جذب مجدد اراضی جدایی طلبان به اوکراین کمک کند یا با تحریم های ادامه دار مواجه شود.

پوتین گرچه مشتاق است شاهد برداشته شدن تحریم های غرب باشد، عمیقا نمی خواهد به عنوان کسی که در اوکراین تسلیم شد، دیده شود. وی با پیشنهاد اس سیصد به ایران -پیشنهادی که بعدا می تواند لغو شود یا پس گرفته شود- دورنمای دیگری را برای امتیاز گرفتن و احتمالا هموار کردن «راه سوم» برای برون رفت از دوراهی فعلی در اوکراین، ارائه کرده است.

با توجه به تلاش های محتاطانه ای که برای احیای روابط کاری عادی بین روسیه و غرب ادامه دارد (از جمله دیدار اخیر کری از سوچی و مسکو)، موضوع اس سیصد، مسئله ای روی میز مذاکره بین روسیه و غرب است نه موضوعی مرتبط با پایگاه های نظامی ایران. مقامات دفاعی ایران که مشتاقند اس سیصد را در اطراف تاسیسات هسته ای خود نظیر اراک و نطنز مستقر کنند، باید منتظر نارضایتی دیگری بین روسیه و غرب باشند. 

 

اخبار سیاست خارجی - تیک