اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

برداشت 637 میلیون دلاری دولت احمدی‌نژاد


لایحه بودجه سال ۹۵ كل كشور دی سال گذشته توسط رئیس‌جمهور به مجلس ارائه شد تا به وسیله نمایندگان ملت در مجلس نهم مورد بررسی و تصویب قرار گیرد. این لایحه سرانجام روز یكشنبه هفته جاری و بعد از نطق موافقان و مخالفان، با ۱۳۵ رای به تصویب رسید.

روزنامه آرمان – حسین حلاج: لایحه بودجه سال ۹۵ كل كشور دی سال گذشته توسط رئیس‌جمهور به مجلس ارائه شد تا به وسیله نمایندگان ملت در مجلس نهم مورد بررسی و تصویب قرار گیرد. این لایحه سرانجام روز یكشنبه هفته جاری و بعد از نطق موافقان و مخالفان، با ۱۳۵ رای به تصویب رسید.

لایحه سال ۹۵ در واقع نخستین لایحه بودجه كشور بعد از رفع تحریم‌ها تلقی می‌شود. به هر روی، با تصویب كلیات بودجه سال جاری در نخستین روز بررسی آن، فرایند بررسی بندها، تبصره‌ها و جزئیات بودجه از روز گذشته در صحن علنی مجلس آغاز شده است. نشست علنی مجلس شورای اسلامی روز دوشنبه در نوبت صبح به ریاست علی لاریجانی و با حضور ۲۰۱ نفر نماینده مجلس آغاز شد. در این روز نیز بخش دیگری از جزئیات لایحه بودجه در دستور كار مجلس قرار گرفت.

برداشت غیرمجاز از صندوق توسعه


در خلال مذاكرات دیروز مجلس شورا، احمد توكلی در جریان بررسی بند الحاقی تبصره ۴ لایحه بودجه ۹۵، به عنوان مخالف به ایراد نطق پرداخت و از یكی دیگر از شاهكارهای دولت سابق پرده برداشت. آنچنان كه از گفته‌های این نماینده فعلی تهران برمی‌آید، دولت دهم ۶۳۷ میلیون دلار به ملت بدهكار است. به گفته احمد توكلی، دولت سابق این مبلغ را از محل فروش نفت برداشت كرده و خرج كرده است، بدون آنكه نحوه و محل هزینه كرد این پول مشخص شده باشد. توكلی در این باره گفت: « در دوران ریاست‌جمهوری قبلی تنها از درآمدهای نفتی ۶۳۷ میلیون دلار برداشت و خرج شد. » به گفته توكلی، این مبلغ برداشت شده غیر از اعتبارات صندوق توسعه ملی بوده و بی‌محابا مورد برداشت واقع شده است.

پرداخت بدهی ها

بر اساس مجوزی كه نمایندگان ملت در جلسه دیروز خود به دولت داده‌اند، بدهی‌های قطعی دولت تا پایان سال ۹۳ پرداخت می‌شود. به گزارش ایرنا، نمایندگان با تصویب بند و تبصره ۵ به دولت اجازه دادند در سال ۱۳۹۵ بدهی‌های قطعی خود كه در چهارچوب مقررات مربوط تا پایان سال ۱۳۹۳ ایجاد شده، با مطالبات قطعی دولت تا مبلغ یكصد و بیست و پنج هزار میلیارد ریال به صورت جمعی- خرجی تسویه كند.

انتشار اوراق مشاركت

در جلسه دیروز، نمایندگان مجلس به دولت اجازه دادند تا مبلغ ۵۰ هزار میلیارد ریال اوراق مشاركت ریالی با تضمین خود طبق قانون نحوه انتشار اوراق مشاركت منتشر كند. به گزارش ایسنا، در جریان رسیدگی به بندهای درآمدی لایحه بودجه ۹۵ كل كشور به شركت‌های وابسته وزارتخانه‌های نیرو، نفت، راه و شهرسازی، ورزش و جوانان، دفاع، ارتباطات و فناوری اطلاعات، صنعت، جهاد كشاورزی و سازمان انرژی اتمی ایران اجازه داده می‌شود با رعایت قانون نحوه انتشار اوراق مشاركت مصوب ۱۳۷۶/۶/۳۰ تا سقف یكصد هزار میلیارد ریال اوراق مشاركت ریالی یا صكوك اسلامی با تضمین خود درباره اخذ سود منتشر كنند. همچنین به دولت اجازه داده شد تا مبلغ ۵۰ هزار میلیارد ریال نیز اوراق مشاركت ریالی با تضمین خود منتشر كند. علاوه بر این در جلسه روز گذشته و طی بررسی جزئیات لایحه بودجه، به شهرداری‌های كشور و سازمان‌های وابسته به آنها اجازه داده می‌شود تا سقف ۷۰ هزار میلیارد ریال اوراق مشاركت و صكوك اسلامی با تضمین خود با بازپرداخت اصل سود توسط شهرداری‌ها منتشر كند.

حمایت از تحقیق و پژوهش

در روز نخست رسیدگی به لایحه بودجه سال ۹۵ كل كشور، سخنگوی دولت از توجه ویژه بودجه به بخش پژوهشی كشور خبر داده و گفته بود: «در این بودجه سهم تحقیقات به ۱ درصد تولید ناخالص ملی می‌رسد.» محمدباقر نوبخت همچنین اعلام كرده بود: « مبلغ ۶۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای افزایش سرمایه صندوق نوآوری و شكوفایی اختصاص یافته است.»

بنابراین نمایندگان مجلس هم در جلسه دیروز خود در ارتباط با تخصیص بودجه به این بخش مصوباتی داشتند. به گزارش ایرنا، نمایندگان در ادامه جلسه علنی بند الحاقی تبصره ۴ بخش درآمدی لایحه بودجه سال ۹۵ كل كشور را با ۱۵۷ رای موافق، ۱۳ رای مخالف، ۳ رای ممتنع از ۲۱۳ نماینده حاضر تصویب كردند. بر اساس تبصره ۴ بخش درآمدی لایحه بودجه سال ۹۵ كل كشور، معادل ریالی مبلغ دویست میلیون دلار از محل صندوق توسعه ملی بابت حمایت از شركت‌های دانش بنیان خصوصی و تعاونی اختصاص می‌یابد، مبلغ ارزی مذكور برای صندوق توسعه ملی بازگشت از منابع محسوب می‌شود.

بند بحث برانگیز

نمایندگان مجلس در بند الحاقی تبصره ۴ بخش درآمدی لایحه بودجه سال ۹۵ كل كشور تصویب كردند كه در سال ۱۳۹۵ مبلغ پانصد میلیون دلار از محل صندوق توسعه ملی در اختیار بانك كشاورزی قرار می‌گیرد، تضمین اعتبارات مذكور بر عهده دولت است. ایلنا گزارش داد: در جریان بررسی این بند در بخش درآمدی مربوط به اختصاص ۵۰۰ میلیون دلار از محل صندوق توسعه ملی به صورت تسهیلات به بانك كشاورزی با استناد به اصل ۱۱۰ قانون اساسی احمد توکلی اخطاری را مطرح كرد.

توكلی در نطق مخالفت خود بیان كرد: « طبق قانون صندوق تنها می‌تواند از طریق بانك‌های عامل به بخش خصوصی و تعاونی تسهیلات دهد. » رئیس كمیسیون بودجه هم با بیان ادله‌هایی با این بند از لایحه بودجه به مخالفت پرداخته است. غلامرضا مصباحی مقدم گفت: «در‌ سیاست ابلاغی برنامه ششم توسعه بند ۳/۱۰ این سیاست‌ها اعلام شده كه ما نباید در بودجه و قوانین عادی حكمی برای منابع صندوق توسعه ملی برقرار و ایجاد كنیم. همین منطقی كه اینجا وجود دارد برای اینكه در بودجه سال ۹۵ وارد این مساله نشویم كفایت می‌كند. » اما در نهایت این بند به تصویب نمایندگان مجلس رسید.


ویدیو مرتبط :
بی ثباتی مدیریتی در دولت احمدی نژاد بیداد می کند! (مناظره رضایی با احمدی نژاد)

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

ماجرای برداشت 2 میلیارد دلاری از اموال ایران چیست؟ / پرونده ای که در زمان دولت احمدی نژاد علیه ایران گشوده شد



 اخباراقتصادی,خبرهای اقتصادی,دارایی های مسدود شده ایران

همزمان با اقدام جدید دادگاه فدرال امریکا مبنی بر پرداخت تقریبا 2 میلیارد دلار از دارایی های مسدود شده ایران به خانواده های آمریكاییان كشته شده در حملات سال 1983 یک بار دیگر مخالفان برجام دست بکار شده و این اقدام را به موضوع توافق هسته ای ربط دادند.

  به گزارش انتخاب ؛همزمان با اقدام جدید دادگاه فدرال امریکا مبنی بر پرداخت تقریبا 2 میلیارد دلار از دارایی های مسدود شده ایران به خانواده های آمریكاییان كشته شده در حملات سال 1983 یک بار دیگر مخالفان برجام دست بکار شده و این اقدام را به موضوع توافق هسته ای ارتباط دادند.

بر اساس این گزارش، ادعای مخالفان برجام در حالی مطرح می شود که شواهد معتبر نشان می دهد  پیگیری حقوقی پرونده این ماجرا در دولت احمدی نژاد صورت گرفته و در نهایت تلاش حقوقی دولت قبل برای بی اثر کردن اقدام دستگاه قضایی امریکا راه به جایی نبرده است.

بنا به گزارش رویترز،  در  سال 2007  یعنی سال  1386 و زمان دولت احمدی نژاد  هزار خانواده امریکایی که از جمله  قربانیان  حملات سال 1983 به پایگاه نیروهای تفنگداران دریایی آمریكا در بیروت بودند  شکایتی را به دستگاه قضایی امریکا ارائه کردند و خواستار برداشت 2 میلیارد دلار از اموال و دارایی های ایران به عنوان خسارت به خانواده قربانیان آن رویداد شدند. دادگاهی در نیویورک حکم به توقیف اموال ایران می دهد اما بانک مرکزی ایران به حکم صادره اعتراض می کند . در همان زمان و در حالیکه اموال ایران شامل   اوراق بهادار دلاری بانك مركزی جمهوری اسلامی در حساب سی تی بانک نیویورک بود شعبه دوم دادگاه تجدیدنظر آمریكا مستقر در نیویورك طی حکمی اعلام کرد که این اموال می تواند به به خانواده قربانیان آن رویداد تعلق بگیرد. نهایتا اموال مذکور در سال 2008 ( 1387 ) توقیف می شود .

با این حال بانك مركزی جمهوری اسلامی ایران در این مرحله با شركت در دادرسی مربوط به اجرای رأی در مقام اعتراض به این عملكرد بر آمد و دلایل خود را در اثبات غیر قانونی بودن و نا موجه بودن توقیف دارایی­ های خود حتی بر اساس قوانین آمریكا بیان كرد. یکی از استدلال های بانک مرکزی وقت در اعتراض به رای دادگاه امریکایی این بود که بانك مركزی جمهوری اسلامی ایران از دولت مستقل است و آرایی را كه علیه دولت و سایر نهادها صادر شده است نمی­ توان علیه بانك مركزی اجرا كرد. 

بانک مرکزی ایران همچنین اعلام کرد که  دارای مصونیت است و این مصونیت در آمریكا و در همان قانون مصونیت دولت­ های خارجی نیز به رسمیت شناخته شده است

ارائه این استدلال از سوی مسئولان حقوقی بانک مرکزی وقت در حالی مطرح شد  ایالات متحده آمریكا در سال 1996 قانون مصونیت دولت های خارجی (مصوب 1976) را اصلاح كرده بود که بر اساس. این قانون، اشخاص آمریكایی آسیب دیده از حملات در هر جای دنیا و یا بازماندگان آنها می ­توانند در محاكم آمریكا علیه دولت هایی كه این کشور مدعی است آنها حامی عملیات تروریستی هستند شكایت كنند.

براساس این گزارش، وزارت خارجه آمریكا مسئولیت انتشار فهرست دولت های حامی تروریسم را عهده دار است. ایران به ناحق از سال   1984 یعنی سال  1363 هجری شمسی در فهرست دولت های حامی تروریسم ایالات متحده آمریكا قرار گرفته بود.

از سوی دیگر بانک مرکزی وقت با طرح دادخواستی نزد دیوان عالی آمریكا درخواست كرد تا آن دیوان مغایرت قانون مزبور با قانون اساسی  امریکارا اعلام كند. مبنای استدلال بانك مركزی ایران  اصل تفكیك قوا در قانون اساسی آمریكا بود. بر این اساس ، كنگره حق ندارد قانونی را تصویب كند كه مربوط به پرونده­ای است كه در دادگاه در حال رسیدگی است.

کش و قوس های حقوق ی نهایتا تا سال 2012 ( 91 ) در مرحله بدوی ادامه یافت و ظاهرا تا آن زمان همه چیر بر علیه ایران بوده است و ظاهرا نه اقدامات حقوقی و نه حتی دیپلماسی نتوانست مانع از اجرای حکم مزبور شوند و سر انجام حکم نهایی دیوان عالی امریکا  به ضرر ایران چهارشنبه گذشته قطعی می شود .

حال در چنین شرایطی مرتبط کردن برجام به این ماجرا به اندازه کافی تعجب برانگیز به نظر می رسد و جای هیچگونه توضیحی باقی نمی گذارد. اما توضیح اینکه  برجام، حاوی تعهدات دولت ایالات متحده آمریكا در مقابل ایران است و آرای قضایی محاكم آمریكایی شامل برجام نمی باشند. چرا که پرونده جنجالی  از قبل در جریان بوده و ظاهرا گروه کارشناسان و مشاوران حقوقی دولت قبل تلاش شان برای صادر نشدن چنین آرایی بر ضد منافع ایران راه به جایی نبرده است.

 

 اخبار اقتصادی  -  انتخاب