اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

«بختک» چیست؟


یک روان پزشک در خراسان شمالی گفت: فلج خواب اختلالی است که عموم با نام خرافی بختک می‌شناسند.

خبرگزاری ایسنا: یک روان پزشک در خراسان شمالی گفت: فلج خواب اختلالی است که عموم با نام خرافی بختک می‌شناسند.

وحید شهریاری توضیح داد: پدیده (sleep paralysis) یا فلج خواب به این صورت است که بیشتر صبح، هنگام بیدار شدن از خواب اتفاق می‌افتد، که فرد بیدار و هوشیار است اما توان حرکت ندارد.

وی گفت: این پدیده را عموم به عنوان بختک می‌شناسند و به جن و اشباح نسبت می‌دهند که خرافاتی بیش نیست.

شهریاری بیان کرد: فلج خواب از علائم اختلال نارکولپسی یا حمله خواب است که فرد در اختلال حمله خواب دچار خواب آلودگی روزانه می‌شود.

وی ادامه داد:در این نوع خواب آلودگی فرد دچار خواب آلودگی غیرقابل مقاومت 10 الی 20 دقیقه‌ای می‌شود که ممکن است در مواقع نامناسبی همچون رانندگی، غذا خوردن، حرف زدن رخ دهد.

شهریاری گفت: حمله خواب گاهی بصورت توهمات گذرا پیش از خواب و پس از خواب، از دست دادگی قوام عضلانی و فلج خواب بروز کند.

شهریاری بیان کرد: این اختلال در بین 0.02 تا 0.16 درصد افراد طبیعی رخ می‌دهد که سن شروع از دوران نوجوانی و جوانی بوده و پیش از سن 30 سال است.

وی گفت: این اختلال می‌تواند زمینه خانوادگی داشته باشد.

شهریاری ادامه داد: در زمان افت قوام عضلانی نیز فرد دچار پایین افتادن فک تهتانی، ضعف تمام عضلات اسکلتی که با سقوط همراه است و بیمار در طی این حالت ممکن است بیدار باشد، اما توان حرکت را ندارد.

وی بیان کرد: نارکولپسی یا حمله خواب یکی از اختلالات خواب است که عموم مردم آن را به عنوان فلج خواب می‌شناسند.

شهریاری گفت: استفاده دارو درمانی یکی از راهکارهای کاهش حملات خواب و بهبود عملکرد روانی حرکتی در حمله خواب بیان کرد.

وی با اشاره به درمان‌های غیر‌دارویی افزود: چرت‌های زمان بندی شده مشخص در طول روز، مشاوره روان‌شناسی و بررسی سلامت عمومی و وضعیت قلبی از جمله راهکارهای درمان غیر دارویی است.


ویدیو مرتبط :
بهمن و بختک

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

بختک؛ بیماری خواب




 

بختک؛ بیماری خواب

 

خواب یک نیاز فیزیولوژیکی بسیار مهم است و اگر نظم عادی آن بویژه با خواب شبانه برقرار نشود سبب پیدایش بیماری های گوناگون می شود.

مقدار خواب به عواملی مانند سن، زمینه ژنتیکی، وضعیت جسمی و روانی افراد بستگی دارد. نوزادان به ۱۶ تا ۲۰ ساعت، کودکان به ۱۰ ساعت و بزرگسالان به ۷ ساعت خواب در شبانه روز احتیاج دارند. از ۳۵ سالگی به بعد ساعات خواب خانم ها بیشتر از آقایان می شود و با افزایش سن، دفعات بیدار شدن از خواب شبانه افزایش می یابد.

کاهش مدت یا تغییر ساعت خواب به هر علت از جمله شب کاری ها پیامدهای مختلف دارد، مانند کاهش حافظه و دقت، تحریک پذیری، خستگی مداوم، کاهش وزن، سردرد، استرس، اختلال در روابط اجتماعی، سوء هاضمه، التهاب معده و روده، بیماری های قلبی ـ عروقی و در خانم های باردار سبب افزایش خطر زایمان زودرس و کم شدن وزن نوزاد می شود.

خواب دارای دو بخش مهم و متناوب REM و Non REM است.

بخش Non REM مهم ترین بخش و حدود ۷۵ درصد از کل خواب را تشکیل می دهد و حدود ۹۰ دقیقه طول می کشد و دارای ۴ مرحله است که در مراحل سوم و چهارم، مغز به استراحت وآرامش کامل می رسد و افرادی که از این مرحله محروم شوند هنگام صبح احساس نارضایتی و خستگی خواهند داشت.

خواب REMحدود ۲۵ درصد از کل خواب را تشکیل می دهد و همراه با رویاهای به یاد مانده است.

 

● بیماری های خواب

▪ فلج خواب (بختک): به علت خستگی جسمی و فکری عارض می شود. شخص در هنگام خواب یا بیدارشدن نمی تواند دست و پای خود را حرکت دهد.

 

▪ اختلال خواب در بیماران روحی: افراد مضطرب و پریشان دیر به خواب می روند و افراد افسرده اغلب نیمه شب یا صبح زود بیدار می شوند. اختلال خواب از نشانه های مهم در این گونه افراد است.

 

 

▪ حملات میوکلونیک شبانه: پرش اندام ها بخصوص پاها که بیشتر در افراد میانسال دیده می شود و درمان دارویی دارد از دیگر بیماری های خواب به شمار می رود.


▪ سندرم تاخیر فاز خواب: زمان شروع خواب و بیدار شدن دیرتر از وقت معمول است که به علل مختلف از جمله خواب های نامنظم و مکرر قبلی ایجاد شده است. بیشتر در جوانان دیده می شود و ممکن است برای بازگشتن به ساعات خواب طبیعی نیاز به نوردرمانی باشد.

 

▪ وقفه های کوتاه تنفسی در خواب: بیشتر در کودکان و جوانان دیده می شود و ممکن است به علت چاقی بیش از حد، بزرگ شدن لوزه ها و اختلال در غده تیروئید باشد.

 

● توصیه ها

یک تا ۲ ساعت قبل از خواب از مصرف چای، قهوه و دخانیات خودداری کنید، یک لیوان شیرعسل گرم بنوشید، قدری نرمش کنید و دوش بگیرید. میزان مصرف مواد حاوی تریپتوفان مانند موز، انجیر، خرما، ماست و ماهی را افزایش داده و مصرف مواد حاوی تیرامین مثل ادویه، پنیر، شکلات، بادمجان، کلم، سوسیس، اسفناج و گوجه فرنگی را کاهش دهید.

 

عوارض داروهای خواب آور: وابستگی به دارو برای کسانی که دچار اختلال در خوابیدن هستند، موجب خواب آلودگی، سرگیجه، اختلال در حفظ تعادل، خارش منتشر، افت فشارخون، تاری دید و مصرف همزمان با الکل سبب وقفه تنفسی، اغماء، تشنج و مرگ می شود.

منبع:aftab.ir