اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

ایران و روسیه ائتلاف می کنند؟



اخبار,اخبارسیاست خارجی ,روابط ایران و روسیه


 اخبار سیاست خارجی - روزنامه روسی نزاویسیمایا گازتا:
ایران و روسیه ائتلاف می کنند؟

فدراسیون روسیه نیز مانند جمهوری اسلامی ایران، تحت اعمال تحریم ها قرار گرفته است.

دیدار محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، از مسکو نشان داد که این عامل، باعث قرابت مواضع دو کشور در رابطه با برنامه هسته ای ایران، جنگ در افغانستان و مساله خاور نزدیک خواهد شد. اما، خبر احتمال توسعه سریع همکاری تجاری – اقتصادی به صورت معاملات پایاپای، در جهان بازتاب بیشتری داشته است. به اعتقاد کارشناسان، روسیه نفت [ایران] را خریداری و کالاها و خدمات خود را [به این کشور] صادر خواهد کرد.


نشریه روسی نزاویسیمایا گازتا نوشت: مسکو و تهران زورگویی امریکا را رد می کنند.

به گزارش «تیک»، فدراسیون روسیه نیز مانند جمهوری اسلامی ایران، تحت اعمال تحریم ها قرار گرفته است. دیدار محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، از مسکو نشان داد که این عامل، باعث قرابت مواضع دو کشور در رابطه با برنامه هسته ای ایران، جنگ در افغانستان و مساله خاور نزدیک خواهد شد. اما، خبر احتمال توسعه سریع همکاری تجاری – اقتصادی به صورت معاملات پایاپای، در جهان بازتاب بیشتری داشته است. به اعتقاد کارشناسان، روسیه نفت [ایران] را خریداری و کالاها و خدمات خود را [به این کشور] صادر خواهد کرد.

از سخنان سرگی لاوروف و محمد جواد ظریف، وزیران امور خارجه دو کشور، در کنفرانس مطبوعاتی مشترکشان در مسکو، می توان چنین نتیجه گیری کرد که روسیه و ایران که با خصومت آشکار غرب مواجه هستند، چنین تصمیم گرفته اند که به اقدامات خود در عرصه بین المللی هماهنگی بیشتری بخشند. البته، ابعاد این هماهنگی هنوز دقیقا مشخص نشده است.

در این میان، وزیران اشاره کردند که همکاری تجاری – اقتصادی دو کشور از چشم انداز بسیار خوبی برخوردار شده است.

النا دونایوا، کارمند ارشد علمی انستیتوی خاور شناسی آکادمی علوم روسیه، در گفتگویی با نشریه «نزاویسیمایا گازتا» خاطر نشان کرد که در ماه اوت، روسیه و ایران «یادداشت تفاهم مربوط به همکاری های متقابل» به مدت پنج سال را امضا کردند. این یک سند مقدماتی است. در روزهای 10 – 9 ماه سپتامبر نیز در تهران، نشست کمیسیون بین دولتی برگزار خواهد شد و قرار است طی آن وضعیت این سند مشخص شود. پیش بینی می شود که در این نشست، 100 نفر از تجار روسی نیز حضور یابند.

و این تلاشی است، در راستای رساندن روابط تجاری – اقتصادی به سطح جدید. براساس قرارداد مورد نظر، ایران نفت خود را به روسیه خواهد فروخت. مبلغ دریافتی از این معامله در حساب مشخصی ذخیره خواهد شد. روسیه نیز کالاها و خدمات خود را به ایران صادر خواهد کرد، یعنی این کشور بازار ایران را در دست خواهد گرفت».

پیش بینی می شود که روسیه این نفت را به خارج از کشور صادر کند. امریکا و اتحادیه اروپا که ایران را تحریم کرده اند، از این کشور نفت خریداری نمی کنند. اما، مبنای قرارداد روسیه – ایران بر این قرار گرفته است که تحریم های غربی اعمالی علیه روسیه، مشمول این معامله نگردد. قضیه این است که روسیه کالاهای ممنوعه دو منظوره را صادر نخواهد کرد. و اینجا از صادرات فلزات، تجهیزات برای نیروگاه های برقی، کامیون، محصولات کشاورزی و غیره سخن در میان است.

فهرست کالاهای این معامله تصویب نشده است. تمامی نفت صادراتی ایران به جنوب ارسال می شود. البته در دریای خزر نیز پایانه وجود دارد. اما به احتمال زیاد، نفت خریداری شده توسط روسیه، به وسیله نفتکش ها از خلیج فارس صادر خواهد شد. دونایوا می گوید که برای آغاز کار این قرارداد، باید زیرساخت ها آماده باشند.

نشریه امریکایی «تایم» می نویسد که احتمال دارد، عقد قرارداد با روسیه، امکان دور زدن برخی از تحریم های تند غرب را برای ایران مهیا سازد. به این ترتیب، تلاش های مربوط به منزوی کردن اقتصاد ایران با هدف ممانعت از اجرای برنامه هسته ای ایران، نیز بیهوده خواهد بود.

مدت هشت سال از زمان آغاز مذاکرات «گروه 1+5» با ایران، با هدف ممانعت از کاربرد برنامه هسته ای ایران در اهداف نظامی، سپری شده است. در تابستان سال جاری، زان برگزاری دور مرحله ای مذاکرات در وین، به نظر می رسید که قرارداد مورد نظر در جهت نیل به این هدف، در آستانه تدوین قرار گرفته است. اما، امریکا بر اعمال محدودیت ها در حجم اورانیوم غنی شده پافشاری داشت که قبول آن از نظر ایران غیر ممکن بود. از این رو، زمان پایان گیری مذاکرات به ماه نوامبر موکول شد.

این موضوع، واکنش بسیار منفی ایران، را برانگیخت. النا دونایوا در این رابطه یادآور شد که «موضع روسیه در مذاکرات، نسبت به موضع کشورهای غربی، همواره به نفع ایران بوده است. مسکو نیز مانند پکن، موافق آن است که ایران بخشی از برنامه هسته ای خود را که در جهت توسعه انرژی اتمی در نیل به اهداف صلح آمیز لازم دارد، حفظ کند».

مذاکرات وزیر امور خارجه ایران در مسکو، قرابت مواضع دو کشور در رابطه با رویدادهای جاری در سوریه و عراق را نشان داد. روسیه تصریح کرده که ایران در مبارزه با تندروها سهم بسزایی دارد و باید یکی از کشورهای شرکت کننده در حل و فصل صلح آمیز مسائل دو کشور باشد.


 اخبار سیاست خارجی - تیک


ویدیو مرتبط :
هدف ائتلاف راهبردی ایران و روسیه چیست؟

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

درخواست شورشیان سوری برای ائتلاف علیه ایران و روسیه/ چین هم به ائتلاف ایران و روسیه می‌پیوندد



اخبار,اخبارسیاست  خارجی  ,ائتلاف سوریه  علیه ایران و روسیه

نظر نخست وزیر ترکیه درباره نقض حریم هوایی کشورش توسط روسیه، تأکید آمریکا بر برقراری خط تماس مستقیم با روسیه، درخواست 39 گروه شورشی سوری برای ائتلاف علیه ایران و روسیه، حمایت سازمان های شیعی عراق از عملیات روسیه و تمایل چین برای پیوستن به ائتلاف منطقه ای ضد تروریسم، از جمله مهمترین موضوعاتی است که سرخط مطالب امروز مطبوعات جهان را به خود اختصاص داده است.

به گزارش «تابناک»، اخبار و گزارش های مربوط به عملیات نظامی روسیه در سوریه، امروز نیز بخش مهمی از مطالب مطبوعات و رسانه های بین المللی را به خود اختصاص داده است. در این زمینه، «الجزیره» اظهارات نخست وزیر ترکیه را بازتاب داده که درباره آنچه نقض حریم هوایی کشورش توسط جنگنده های روسی می خواند، اظهارنظر کرده است. احمد داووداوغلو گفته اطلاعات موجود نشان می دهد اقدام جنگنده روسیه در نقض حریم هوایی ترکیه، عمدی نبوده است. وی اظهار داشته: «صبح امروز (دوشنبه) روسیه به ما اطلاع داد اقدام یکی از جنگنده های این کشور یک اشتباه بود و روسیه به مرزهای ترکیه احترام می گذارد و این اشتباه بار دیگر تکرار نخواهد شد». نخست وزیر ترکیه افزوده: «قواعد درگیری ترکیه با همه هواپیماها یکسان اجرا می شود».

*****

از سوی دیگر، خبرگزاری «اسپوتنیک» از تأکید آمریکا بر ضرورت برقراری خط تماس مستقیم میان مسکو و واشنگتن برای جلوگیری از درگیری احتمالی در سوریه خبر داده است. بر اساس این گزارش، مقامات نظامی امریکا به این باور رسیده اند که تنها یک تماس مستقیم میان مسکو و واشنگتن می تواند مانع از رویارویی این دو قدرت بزرگ شود. از آغاز عملیات هوایی ارتش روسیه در سوریه، مقامات نظامی امریکا تماس با همکاران خود را در روسیه دوباره برقرار کردند تا از برخورد هوایی میان دو کشور جلوگیری کنند. اخیراً مقامات دو کشور یک ویدئو کنفرانس برقرار کردند که مسکو آن را صادقانه و حرفه ای توصیف کرد، اما به توافقی در زمینه هماهنگی در عملیات سوریه منجر نشد.

*****

در مطلبی دیگر درباره سوریه، شبکه خبری «العربیه» از درخواست 39 گروه مخالف دولت سوریه برای تشکیل ائتلافی علیه ایران و روسیه خبر داده است. این گروه های شورشی ضمن صدور بیانیه ای از کشورهای منطقه خواستند ائتلافی در مقابل ائتلاف روسیه و ایران در سوریه تشکیل دهند. این گروه ها ضمن تهدید ایران در بیانیه خود دو کشور ایران و روسیه را اشغالگر خاک سوریه توصیف کردند. تشکل های مخالف در این بیانیه اظهار داشتند: «هر نیرویی که سوریه را اشغال کند جزء اهداف قانونی مخالفان است...حضور روسیه و ایران در سوریه راه را برای رسیدن به هرگونه راه حل سیاسی می بندد». آن ها همچنین مدعی شده اند روسیه در حملات هوایی خود در سوریه، غیرنظامیان را هدف قرار می دهد.

*****

این در حالی است که در کشور همسایه سوریه، یعنی عراق، جنبش های شیعی این کشور از عملیات روسیه علیه تروریست های داعش حمایت کرده اند. به نوشته «رویترز»، قوی ترین جنبش های شیعی عراق که مورد حمایت ایران قرار دارند، روز دوشنبه اعلام کردند از دخالت روسیه و حملات هوایی آن علیه داعش در خاورمیانه استقبال می کنند و آمریکا را متهم کردند که در حملات خود علیه تروریست ها قاطع نبوده است. معین الکاظمی، یکی از رهبران سازمان بدر گفته:«امیدواریم ببینیم جنگنده های روسیه مواضع و قرارگاه های داعش را در عراق و همه مسیرهای تغذیه مشترک با سوریه بمباران می کنند». نعیم العبودی، سخنگوی رسمی عصائب اهل الحق عراق نیز گفته حملات هوایی روسیه در سوریه عملاً موثر بوده است.

*****

در نهایت، روزنامه «الحیات» از تمایل چین برای پیوستن به ائتلاف منطقه ای ضد تروریسم خبر داده است. این روزنامه به نقل از آنچه منابع ایرانی خوانده، می نویسد پکن خواهان پیوستن به مرکز اطلاعاتی چهارجانبه در بغداد است؛ زیرا صدها مسلمان چینی از اقلیت اویغور در میان داعشی‌ها می‌جنگند. به گفته این منابع، این مرکز به اطلاعاتی دست یافته است که نشان می‌دهد گروه داعش مناطق معینی در شرق سوریه را به جنگجویان چینی و مناطقی را به چچنی‌ها واگذار کرده است. کارشناسان فنی روسیه و ایران در حال بررسی امکان گسترش این مرکز و تبدیل آن به اتاق عملیات هستند. سپس نتایج این بررسی‌ها برای تصویب به هیئت‌های ستاد ارتش این کشورها ارائه می‌شود
 
اخبارسیاست  خارجی  -  تابناک