اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

اهم توصیه‌های پیشگیری از حوادث چهارشنبه‌سوری



اخبار,اخباراجتماعی ,چهارشنبه‌سوری


 

رئیس گروه پیشگیری از سوانح و حوادث مرکز مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت با بیان آمار ۲۷۰۰ نفری که در چهارشنبه‌سوری سال ۹۲ سوختند، توصیه‌هایی را برای پیشگیری از حوادث چهارشنبه‌سوری تشریح کرد.

به گزارش تسنیم، علیرضا مغیثی با تشریح مهمترین توصیه‌های پیشگیری از حوادث چهارشنبه‌سوری اظهار داشت: آیین شب آخرین سه‌شنبه اسفند ماه، آئین آتش‌افروزی است که تا روزگار ما بر جای مانده و نام «چهارشنبه‌سوری» بر خود گرفته‌ و متاسفانه در سال‌های اخیر چهارشنبه‌سوری از حالت سنتی خارج شده و به سمت خشونت سوق داده شده است.

وی افزود: سالانه هزاران نفر از هموطنان در این مراسم مصدوم و یا معلول می‌شوند و هزاران خانواده ایرانی سال نو را با غم و اندوه شروع می‌کنند. لحظه‌ای غفلت مسیر زندگی این افراد را تغییر می‌دهد. هیچ فردی اعم از تولیدکننده ،مجری آتش‌بازی، ناظران یا حتی عابران پیاده و رهگذران از آسیب‌های چهارشنبه‌سوری در امان نیستند.

این متخصص پزشکی اجتماعی و PhD پیشگیری از حوادث ادامه داد: در مطالعاتی نشان داده شده است که شدت آسیب افراد ناظر آتش بازی‌ها از مجریان هم شدیدتر بوده است، بنابراین تأکید می‌شود با وجود پایین بودن احتمال آسیب به لحاظ اهمیت و شدت بالقوه آن‌ها توصیه‌های سلامتی برای همه به ویژه برای کودکان و نوجوانان جدی گرفته شود.

مغیثی عنوان کرد: بر اساس آمار موجود در حوزه معاونت‌های بهداشتی دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور تعداد مصدومان چهارشنبه‌سوری سال گذشته (سال 1392) بالغ بر 2700 نفر برآورد می‌شود.

وی افزود: این رقم در مقام مقایسه با سال ماقبل آن 35‌ درصد رشد نشان می‌دهد. آسیب‌های منتسب به چهارشنبه‌سوری طی سال‌های اخیر روند صعودی داشته و از سال 1387 میزان رشد آن 2.5 برابر بوده است.

رئیس گروه پیشگیری از سوانح و حوادث مرکز مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت ادامه داد: در میان استان‌ها، استان تهران رتبه اول را از نظر تعداد حادثه‌دیدگان داشته و رقم آن به 740 مورد گزارش شده است. به عبارتی 28 درصد کل موارد ثبت شده مصدومان چهارشنبه‌سوری در کل کشور مربوط به استان تهران است.

مغیثی با اشاره به اینکه استان‌های آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی بیشترین تعداد ثبت شده مصدومان چهارشنبه آخر سال را پس از استان تهران داشتند، گفت: مردان 4 برابر زنان دچار آسیب‌های منتسب به چهارشنبه‌سوری می‌شوند. همچنین 10 درصد آسیب‌ها در مناطق روستایی و 90 درصد در مناطق شهری روی می‌دهد.

وی افزود: بیشترین آسیب‌دیدگان از میان دانش‌آموزان و دانشجویان بودند (40 درصد کل موارد ثبت شده) که در گروه سنی 15 تا 25 قرار دارند. همچنین در رتبه بعدی، 35 درصد ‌کل موارد آسیب‌ها در گروه سنی 10 تا 14 سال رخ داده است و 5 درصد آسیب‌دیدگان نیز در گروه سنی زیر 6 سال بوده‌اند.

مغیثی ادامه داد: بیش از نیمی از آسیب‌دیدگان در هنگام آتش‌بازی دچار آسیب شدند و 24 درصد یا رهگذر و یا در حین تماشا دچار آسیب‌های چهارشنبه‌سوری شده‌اند.

وی محیط بیرون از خانه و خیابان را شایع‌ترین مکان آسیب‌زا اعلام کرد و افزود: دست و پا شایع‌ترین اعضای بدن هستند که دچار آسیب می‌شوند که حدود 50 موارد ثبت شده را شامل می‌شوند.

رئیس گروه پیشگیری از سوانح و حوادث مرکز مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت گفت: شدیدترین آسیب‌ها نیز مربوط به نواحی صورت و چشم است که با 43 درصد شیوع در رتبه دوم قرار دارد.

مغیثی اضافه کرد: ممکن است درمان آسیب‌های چشمی بسیار طولانی مدت باشد و حتی تا ماه‌ها و سال‌های بعد ادامه یابد و یا اینکه نهایتاً به تخلیه چشم منجر شود.

وی در ادامه به تشریح اقدامات حوزه معاونت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در خصوص کنترل این آسیب‌ها پرداخت و تشکیل کمیته بین بخشی هماهنگی برای پیشگیری از آسیب‌های منتسب به چهارشنبه‌سوری در مرکز مدیریت بیماری‌های غیرواگیر معاونت بهداشت، هماهنگی با نیروی انتظامی برای انجام اقدامات مناسب جهت روان شدن و روان نگه داشتن ترافیک روز چهارشنبه‌سوری، اعلام آمادگی اورژانس و هلال احمر برای استقرار پایگاه‌های نیروهای امدادی در کلیه مناطق شهر به تعداد کافی جهت امدادرسانی به مصدومان احتمالی و تقویت نظام سرویلانس آسیب‌های چهارشنبه‌سوری در معاونت‌های بهداشتی دانشگاه‌ها را از جمله این اقدامات برشمرد.

مغیثی به هماهنگی حوزه‌های درون بخشی مانند اداره پیشگیری از بیماری‌های چشم برای ارتقاء آگاهی جامعه در خصوص آسیب‌های چشمی، اشاره کرد و گفت: اقدامات پیشگیرانه و برنامه‌ریزی‌های لازم جهت کاهش حوادث چهارشنبه‌سوری فقط نباید محدود به روزهای پایانی سال باشد بلکه باید در طول سال برای آن تلاش‌هایی صورت پذیرد و برای حساس‌سازی مسئولان و فرهنگ‌سازی جامعه در خصوص پیشگیری از حوادث چهارشنبه‌سوری باید این اقدامات در طول سال انجام شود.

مغیثی در خصوص توصیه‌ها برای کاهش آسیب‌های چهارشنبه‌سوری نیز به پدران و مادران توصیه کرد که در شادی‌های فرزندان‌تان مشارکت کنید تا همیشه نظاره‌گر خنده‌هایشان باشید.

وی با بیان اینکه والدین نقش مهمی در پیشگیری از حوادث دارند، گفت: آنان با نظارت مستقیم بر نوجوانان هم در حین خرید وسایل کم خطر و هم در زمان استفاده از مواد محترقه، ‌می‌توانند تا حد زیادی از بروز حوادث احتمالی بکاهند و کودکان و نوجوانان خود را از خطرات و پیامدهای بازی کردن با آتش، ترقه و مواد محترقه آگاه کنند.

مغیثی توصیه کرد: مواد محترقه و منفجره را در محلی مطمئن دور از دسترس کودکان، در مکان خشک و خنک نگهداری کنید. حضور یکی از والدین و یا یک نفر بالغ و ترجیحا آشنا به نکات ایمنی در هنگام آتش بازی کودکان و نوجوانان با مواد محترقه ضروری است.

وی گفت: بسیاری از کودکان به دور از چشم والدین مواد را خریداری و در جیب، کیف و یا کمد نگهداری می‌کنند که به علت درجه آتش‌گیری پایین بزودی مشتعل و خسارات جانی و مالی فراوانی را به‌بارمی‌آورند. آموزش و نظارت در این موارد حیات بخش است.

مغیثی افزود: از پرتاب فشفشه، موشک و سایر مواد آتش‌زا روی شاخه درختان، پشت بام و بالکن منازل خودداری کنید. فقط در فضای باز اقدام به استفاده از فشفشه و ترقه کنید و هیچگاه آن را در فضای بسته استفاده نکنید، از آتش زدن لاستیک، هیزم و کارتن خالی در واحدهای مسکونی یا در معابر، کوچه و خیابان خودداری کنید. از انداختن قوطی‌های دربسته مخازن کوچک گاز و ظروف تحت فشار به درون آتشی که منجر به انفجار می‌شود خودداری کنید.

به گفته وی آتش‌بازی در نزدیکی پمپ بنزین‌ها، وسایل نقلیه که حامل بنزین و مواد سوختی هستند، در صورت کمترین نشت از وسایل نقلیه، و حتی در شرایط عادی این وسایل را به بمبی تبدیل می‌کند که ماشه انفجار آن کشیده شده باشد.

مغیثی افزود: در صورت روشن کردن آتش توصیه می‌شود که آتش در حجم کم باشد و از ریختن مواد سریع‌الاشتعال نظیر نفت، بنزین و الکل روی آتش جدا خودداری کنید. از مواد محترقه و منفجره و ترقه و فشفشه دست‌ساز استفاده نکنید. در صورت پوشیدن لباس گشاد از نزدیک شدن به آتش یا پریدن از روی آن خودداری کنید. این مواد را در داخل وسایل با پوشش شیشه‌ای و یا قوطی‌های فلزی منفجر نکنید.

وی در پایان خاطرنشان کرد: استفاده از عینک در هنگام آتش‌بازی از بسیاری از آسیب‌های چشمی پیشگیری می‌کند. در صورت بروز هر گونه آسیب به چشم بدون دست‌کاری به مراکز بهداشتی درمانی و یا مراکز مخصوص بیماری‌های چشم مراجعه کنید.

 

 اخبار اجتماعی - تسنیم


ویدیو مرتبط :
حوادث چهارشنبه سوری 93

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

حوادث چهارشنبه سوری و نحوه پیشگیری



 

 

نحوه پیشگیری از حوادث چهارشنبه سوری

 

نحوه پیشگیری از حوادث ناشی از چهارشنبه سوری
هرگونه بی توجهی به نکات ایمنی و سهل انگاری در برپایی مراسم چهارشنبه سوری می تواند زیان های جانی و مالی سنگین و غیر قابل جبرانی را در پی داشته باشد.
خانواده ها در پیشگیری از حوادث نقش مهمی را ایفاء می کنند.

ممکن است موضوع ایمنی و پیشگیری از حوادث مربوط به چهارشنبه سوری، در بدو امر برای گروه سنی نوجوانان زیاد جالب نباشد، چرا که آنها مجبورند مقداری محدودیت در ترقه بازی، فشفشه بازی و آتشبازی خود متحمل شوند ولی میتوان با نشان دادن این موضوع که این امر با زندگی آنها مرتبط است، آموزش در این زمینه را برای آنها جالبتر کرد. حادثه برای هرکسی اتفاق میافتد. در برخی حوادث افرادی کشته شده یا به شدت آسیب میبینند. اما از بروز اغلب حوادث از جمله حوادث چهارشنبه سوری میتوان جلوگیری کرد.


باید کودکان و نوجوانان را تشویق کرد که از حوادث درک خوبی داشته باشند. باید به آنها آموزش داد که آنها در مقابل مواد محترقه و منفجره و آتشبازی آسیب پذیر هستند. آموزش آسیب پذیری در مقابل خطرات مذکور، از اهمیت خاصی برخوردار است.


چهارشنبه سوری والدین در تهیه وسایل آتشبازی بیخطر فرزندانشان را همراهی نمایند. کودکان به هیچ عنوان شخصاَ نباید از مواد آتش بازی و محترقه استفاده نمایند.


چهارشنبه سوری از نگهداری مواد محترقه، تهیه و ساخت وسایل آتش بازی به خصوص در منزل،زیر زمین،محل کار و ... جداً جلوگیری کنید.


چهارشنبه سوری از حمل مواد محترقه و آتش گیر و انفجاری حتی به مقادیر بسیار کم، در جیب لباس و کیف جداًً خودداری کنید.


چهارشنبه سوری در صورت نگهداری مواد آتش بازی، حتی کم خطر حتماً آن را در جای خشک و خنک نگهداری کنید.


چهارشنبه سوری مواد آتش بازی (محترقه و انفجاری) را از محل هایی که مطمئن هستند خریداری کنید. این مواد را از دست فروش تهیه نکنید.

 

چهارشنبه سوری همیشه در مواقع آتش بازی جهت اطفاء حریق، آب، کپسول اطفاء حریق و حتی الامکان جعبه کمکهای اولیه در دسترس باشد.


چهارشنبه سوری مواد آتش بازی (منفجره و محترقه) را به طرف افراد دیگر پرت نکنید.


چهارشنبه سوری هیچگاه مواد آتش بازی (منفجره و محترقه) را در ظروف شیشه ای یا فلزی قرار ندهید، زیرا در صورت انفجار ذرات شیشه یا فلز، به اطراف پرتاپ شده و سبب صدمات و خطرات جانی خواهد شد.


چهارشنبه سوری هیچگاه از الکل برای آتش گیری مواد استفاده نکنید.



چهارشنبه سوری از آتش زدن لاستیک، هیزم، کارتن خالی و امثال آن چه در واحدهای مسکونی و چه در معابر ، کوچه و خیابان خودداری نمایید.


چهارشنبه سوری از پرتاب مواد آتش زا مانند فشفشه و موشک بر روی درخت ها، بام و بالکن منازل که از عوامل عمده بروز آتش سوزی است جداً خودداری کنید.

 

 

نحوه پیشگیری از حوادث چهارشنبه سوری

 

چهارشنبه سوری صاحبان فروشگاه های مواد شیمیایی و رنگ فروشی ها از فروش هر گونه مواد آتش زا و مواد شیمیایی به کودکان و نوجوانان جداً خودداری نمایند.


چهارشنبه سوری از ریختن مواد سریع الاشتعال مانند نفت، بنزین و غیره بر روی مواد آتش گیر جداً خودداری شود.


چهارشنبه سوری از قرار دادن ظروف تحت فشار از جمله کپسول، اسپری، حشره کش ها و غیره بر روی آتش خودداری شود.


چهارشنبه سوری مراقب رفتارهای خطرناک و ناهنجار بوده و در صورت لزوم مراتب را به واحدهای گشتی نیروی انتظامی و یا پلیس ۱۱۰ اطلاع دهید.


چهارشنبه سوری از سوزاندن وسایلی چون کپسول گاز، لاستیک و آمپول و استفاده از مواد آتشزا نظیر بنزین، الکل، کاربیت و مانند آن جداً خودداری نمایید.


چهارشنبه سوری از برپایی آتش در معابر باریک و در نزدیکی پستهای برق یا ایستگاههای تقلیل فشار گاز و پارکینگهای عمومی پرهیز کنید.


چهارشنبه سوری از برپایی آتشهای حجیم و غیرقابل مهار خودداری کنید .


چهارشنبه سوری استفاده از مواد آتش بازی هرگز به طور کامل ایمن نیست، حتی در صورتی که مراقبت کامل صورت گیرد. حوادث نه تنها ممکن است برای کسانی که از آن استفاده می کنند به وجود آید، بلکه برای کسانی که این مواد را درست می کنند نیز ممکن است اتفاق بیفتد. پس از مکان هایی که از مواد محترقه در آن استفاده می شود دوری کنید. شما می توانید از عینک های محافظ یا حداقل عینک های طبی خود استفاده کنید.


در صورت بروز هرگونه حریق و یا حادثه ضمن حفظ خونسردی در اسرع وقت با شماره تلفن ۱۱۵ مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی و ۱۲۵ ستاد فرماندهی سازمان آتش نشانی تماس گرفته و مراتب را با ذکر نوع حادثه و نشانی دقیق اطلاع دهید.
بیایید شور و شادی چهارشنبه سوری را با یک عمر غم و افسوس عوض نکنیم!