اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

اعتراض رضا کیانیان به تخریب میراث فرهنگی


«ما از تاریخ شهر غافلیم. هر چیز اصیل زیباست، ولی متأسفانه در تهران هر چه قدیمی است و اصالت دارد خراب می‌کنند و به جایش یک چیز بی‌اصالت می‌سازند.»

خبرگزاری ایسنا: "رضا کیانیان" در دیباچه کتاب «تاریخ شفاهی تهران، سلسبیل» که توسط "معصومه جوادی‌نسب" تالیف شده، مطلبی با عنوان «خاطرات دیروز مردم، شناسامه فردا» نوشته و به تخریب تدریجی بخش‌های تاریخی تهران اشاره کرده است.

رضا کیانیان در مطلب خود آورده است: «شهر را خاطرات مردم می‌سازد. کوچه‌ها و محله‌ها را؛ خاطره‌ها را.

تاریخ شهر، تاریخ مردم است. خاطرات مردم، تاریخ زندگی و زیست محله‌های ماست. چه خوب است پای خاطره خاطره این مردم نشستن تا خاطره‌ها جمع شوند، تدوین شوند و بمانند...

ما از تاریخ شهر غافلیم. هر چیز اصیل زیباست ولی متأسفانه در تهران هر چه قدیمی است و اصالت دارد خراب می‌کنند و به جایش یک چیز بی‌اصالت می‌سازند.

تصویر کردن خوبی‌ها و زیبایی‌های خاطرات مردم شهر باعث می‌شود، ما آینده داشته باشیم. شهر و شهروند، شناسنامه داشته باشند.

تاریخ تهران ساختمان‌های قدیمی است؛ ساختمان‌هایی که در دوره قاجار و رضا شاه به وجود آمده ولی بعدها تخریب شدند و بی‌هویتی را برای شهر به وجود آورند. سلسبیل دیروز یا رودکی امروز یا تک‌تک محله‌های با هویت و میراث تاریخی‌ای که فراموشش کرده‌ایم.

مردم و دولتمردان در جهان در حفظ هویت و میراث تاریخی خود می‌کوشند. آن‌ها در جمع‌آوری خاطرات مردم و تاریخ شفاهی شهرهایشان کوشا هستند؛ اما ما عادت به تدوین خاطره‌ها نداریم. جمع‌آوری خاطرات مردم و تاریخ سلسبیل دیروز یا رودکی امروز یا تک‌تک محله‌های نامدار تهران، فقط یادآور دیروز نیست.

تدوین این خاطره‌ها یعنی شناسنامه‌دار کردن این شهر. یعنی ما دیروزی داشته‌ایم. وقتی دیروز داشته باشیم، امروزمان قابل شناسایی است و وقتی امروزمان را شناختیم یعنی آینده داریم. خاطره‌های مردم دیروز، فردای مردم ما را می‌سازند.»


ویدیو مرتبط :
چوب حراج میراث فرهنگی توسط سازمان میراث - قسمت اول نسخه

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

واکنش میراث فرهنگی تهران به تخریب کافه نادری



اخبار,اخبار اجتماعی,میراث فرهنگی

رییس سازمان میراث فرهنگی استان تهران تخریب هتل نادری را بدون استعلام از این اداره غیرقانونی می داند و تاکید می کند که طبق قانون حفظ آثار تاریخی این امکان وجود ندارد.

بعد از تخریب خانه های قدیمی در محدوده عودلاجان، حالا خبر تخریب کافه نادری و مغازه های اطراف آن اعلام می شود. آنگونه که ظواهر نشان می دهد قرار است هتل و کافه نادری و چند ساختمان دیگر تخریب و تبدیل به پاساژ در خیابان جمهوری شوند.

 

اواخر اسفند سال قبل، خبرهایی از فشار برای تخریب مغازه خودکارفروشی برلیان منتشر شد اما وقتی صاحب قدیمی مغازه مقاومت کرد، سقف این مغازه را تخریب شد. بعد از آن هم خبر تخریب خانه ماوثاله در تیرماه امسال اعلام شد.

 

اهالی محل می گویند که قرار است این ساختمانها تخریب و تبدیل به پاساژ شوند؛ در اینصورت باز هم بخشی از خاطرات تهرانیها از میان برود.

کافه نادری، در دهه سی و چهل محل تجمع روشنفکران آن زمان بود و از آن موقع تا کنون هنوز سرپا ایستاده است.

 

هنوز هم وجود ظرفهای قدیمی و فضای ساده آن برای بسیاری خاطرات آن دوره را تداعی می کند. از این رو تخریب این کافه قدیمی بسیاری از دوستداران میراث فرهنگی را نگران کرده است.

در مورد تخریب این کافه و خانه های اطراف آن گفت و گویی را با رجبعلی خسروآبادی رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، مدیر کل میراث فرهنگی استان تهران انجام داده ایم.

متن این گفت وگو را می خوانید:

اخیرا اخباری در مورد تخریب کافه نادری و خانه های اطراف آن و تبدیل آن به پاساژ مطرح می شود . قبلا هم این موضوع مطرح بود اما جلوی آن گرفته شد. آیا این بار تخریب انجام می شود؟
طبق نقشه، محدوده قرار گیری اثر ثبتی هتل و کافه نادری در عرصه ثبتی میدان مشق واقع بوده و برای همین صرف نظر از الزام حفظ بناهای ثبتی و واجد ارزش واقع در آن، برای سایر املاک در صورت امکان تخریب ضوابط مترصد بر میدان مشق مانند نما و غیره در پاسخ به استعلامات شهرداری اعلام می شود.

 

در حال حاضر امکان تخریب این هتل و پلاکهای ثبتی اطراف آن وجود ندارد چون پیرو استعلام تخریب و نوسازی هتل نادری سال 92، این اداره ممنوعیت تخریب را با اشاره به مواد قانونی مرتبط با حفظ ثبتی و قانون مجازات اسلامی طی نامه ای در تیرماه همان سال اعلام کرد.

اما یکی از این پلاک های ثبتی، خانه ماوثاله است که قبلا تخریب شده است؟ چرا با این تخریب برخوردی نشد؟
برای تخریب سه پلاک واقع در ضلع غربی هتل نادری که به فاصله عرض معبر در محدوده این هتل قرار دارد هم شهرداری نیاز به استعلام دارد چون جزو میدان مشق است. اما این پلاک که تخریب شده متاسفانه بدون استعلام تخریب شده و ما هم احداث بنا عینا و مطابق وضعیت اولیه را به شهرداری اعلام کردیم.

الان مالکیت کافه نادری برای شهرداری است؟
خیر اوایل انقلاب مالک آن فرار کرد و الان مالکیت آن را سازمان اقتصاد اسلامی که زیر نظر بنیاد شهید است ،بر عهده دارد.

هویت تهران در حال نابودی است. به نظر شما چطور می توان مردم را به حفظ آثار تاریخی شهر حساس کرد؟
همان زمان که موضوع تخریب ۶۴ خانه در محله عودلاجان مطرح شد من اعلام کردم که هرگونه تغییر ساختار در بافت تاریخی شهر تهران بدون هماهنگی و نظر کارشناسی سازمان ممنوع است.

 

اما مسئولان شهرداری موضوع امنیت در بافتهای فرسوده را عنوان کردند که به نظر من شهری بدون هویت و گذشته بسیار پر خطر تر از بافت فرسوده خواهد شد. ما در سازمان تاکید داریم که باید با حفظ آثار تاریخی و فرسوده آنها را ترمیم کنیم تا هویت شهر برای نسلهای بعدی باقی بماند. به هرحال کمیته ای قرار است در شهرداری برای بافتهای فرسوده ایجاد و به این موضوع رسیدگی کند.

اخبار اجتماعی - خبر آنلاین