اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

اعتراض جواد لاریجانی به «ناوی پیلای»


در پی موضعگیری‌های مغرضانه، جانبدارانه و عملکرد غیرحرفه‌ای گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل، دبیر ستاد حقوق بشر کشورمان با ارسال نامه‌ای رسمی به خانم ناوی پیلای کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل به این رویه خلاف قوانین و مقررات بین‌المللی اعتراض کرد و خواستار بازنگری در این فرایند مخرب و غیرسازنده شد.

خبرگزاری ایسنا: در پی موضعگیری‌های مغرضانه، جانبدارانه و عملکرد غیرحرفه‌ای گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل، دبیر ستاد حقوق بشر کشورمان با ارسال نامه‌ای رسمی به خانم ناوی پیلای کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل به این رویه خلاف قوانین و مقررات بین‌المللی اعتراض کرد و خواستار بازنگری در این فرایند مخرب و غیرسازنده شد.

در این نامه محمدجواد لاریجانی ضمن تاکید بر راهبرد تعامل جمهوری اسلامی ایران در موضوعات مختلف و گفت‌وگوی منطقی و سازنده، خاطرنشان می‌سازد مسیری که توسط گزارشگر ویژه در پیش گرفته شده، کاملاً با مسئولیت وی به عنوان یک گزارشگر بی‌طرف، حرفه‌ای و مستقل در تناقض است.

متن کامل نامه محمدجواد لاریجانی به خانم ناوی پیلای بدین شرح است:


«بسمه تعالی

سرکار خانم ناوی پیلای

کمیسر عالی حقوق بشر

عالیجناب؛

همانگونه که در تصمیمات و قطعنامه‌های متعدد شورای حقوق بشر به ویژه قطعنامه‌های 1/ 5 و 2/ 5 مورخ 18 ژوئن 2007 تصریح شده است، در بررسی موضوعات مربوط به حقوق بشر باید از رهیافت های گزینشی، استانداردهای دوگانه و سیاست زدگی اجتناب شده و حمایت و ارتقای حقوق بشر مبتنی بر همکاری و گفتگو و ظرفیت سازی در کشورها باشد. در همین چارچوب، گزارشگران ویژه نیز ملزم هستند اصول مختلفی به ویژه استقلال، بی طرفی و حرفه ای بودن را رعایت نمایند. مایلم در این خصوص توجه سرکارعالی را به برخی نکات جلب نمایم:

1- هر چند 21 کشور عضو شورای حقوق بشر با تعیین گزارشگر ویژه برای ایران موافق نبودند، اما باید خاطر نشان کرد که قطعنامه 9/ 16 مورخ 8 آوریل 2011 شورا نیز گزارشگر ویژه را متعهد می کند که وظایف خود را مطابق با قطعنامه های 1/ 5 و 2/ 5 مورخ 18 ژوئن 2007 و ضمائم آن ناظر بر "نهادسازی" و "مجموعه قواعد حاکم بر کار گزارشگران ویژه" انجام دهند.

2- انجام مصاحبه و صدور بیانیه­‌های پی در پی گزارشگر ویژه بر مبنای اغراض سیاسی و تبدیل وبلاگ شخصی خود به مکانی جهت تبلیغات سیاسی، خلاف رویه های گزارشگران ویژه است. ایشان درک جامعی درباره قوانین و اجرای آن ها و عملکرد نهادها و ساختارهای قضایی و قانونی در ایران ندارد و در گزارشات و اظهار نظرات خود، کمترین معیارهای استقلال، بی طرفی و عدالت را نیز رعایت نمی کند. این در حالیست که استقلال و بی طرفی، دو معیار مهم انتخاب گزارشگران ویژه برابر بند 39 ضمیمه قطعنامه 1/ 5 مورخ 18 ژوئن 2007 شورای حقوق بشر می باشد.

3- اقدام گزارشگر ویژه در ارائه سخنرانی علیه جمهوری اسلامی ایران در کنار سرکرده یک گروهک تروریستی که دستش به خون بیش از 17000 نفر ایرانی بی گناه آلوده است و موضعگیری علیه مجازات یکی از اعضای این گروهک، تعامل با گروههای تروریستی و تجزیه طلب در کشورهای مختلف و حمایت از آنان و دفاع از مجرمان، متخلفان، قانون شکنان و اخلال گران در حقوق ملت ایران با عناوینی چون فعالان سیاسی، فرهنگی و حقوق بشری و اعتراض به محاکمه و مجازات آنان، در مغایرت کامل با مأموریت وی و مجموعه قواعد حاکم بر کار گزارشگران ویژه قرار دارد و نتیجه ای جز تأیید اقدامات جنایتکارانه و تشویق آنان به استمرار این اقدامات علیه شهروندان جمهوری اسلامی ایران و نقض حقوق ملت ایران ندارد.

4- اقدامات حمایتی و دفاعی گزارشگر ویژه از مجرمان با صدور بیانیه های سیاسی، در تعارض با مواد مختلف ضمیمه قطعنامه 2/ 5 مورخ 18 ژوئن 2007 شورای حقوق بشر در خصوص "قواعد حاکم بر کار گزارشگران ویژه" قرار دارد:

- ماده 3 (الف): گزارشگران ویژه باید مستقلانه عمل نموده و وظائف خود را بر طبق مأموریت محوله و از طریق ارزیابی حرفه ای و بی طرفانه واقعیت ها انجام دهند.

- ماده 3 (ه): گزارشگران ویژه باید استانداردهایی نظیر کارآمدی، بی طرفی، برابری، صداقت و حسن نیت را رعایت نمایند.

- ماده 5: گزارشگران ویژه قبل از شروع کار خود، باید کتباً قسم یاد کنند که وظائف خود را کاملاً بی طرفانه انجام خواهند داد.

- ماده 12 (الف): گزارشگران ویژه نباید عقاید سیاسی شخصی خود را در مأموریت خود دخیل نمایند و نتیجه گیری و توصیه های خود را باید بر ارزیابی عینی از وضعیت حقوق بشر استوار نمایند.

- ماده 12 (ب): گزارشگران ویژه در انجام مأموریت خود باید اعتدال و خویشتن داری نشان دهند تا موجب تضعیف ماهیت استقلال کاری خود نشوند.

- ماده 13 (الف): گزارشگران ویژه باید در بیانیه های عمومی خود، پاسخ های دولت مربوطه را نیز منعکس نمایند.

- ماده13 (ج): گزارشگران ویژه باید تضمین نمایند که مقامات دولتی، اولین گیرنده توصیه ها و جمع بندی های آنان هستند و زمان کافی برای پاسخگویی به آن ها اختصاص داده می شود.

رویه در پیش گرفته توسط گزارشگر ویژه حاکی از این است که هیچ تمایلی به بررسی حقایق موضوعات و استفاده از نظرات دولتی ندارد. از اینرو، بدون بررسی های حرفه ای و بی طرفانه و در اقداماتی کاملاً عجولانه، صرفاً به موضعگیری های غیر واقعی و خام می پردازد.

5- متاسفانه گزاشگر ویژه متکی بر منابعی نظیر تروریست ها، پایگاه های اینترنتی و مخالفان ملت ایران که دهه هاست در خارج از کشور حضور دارند، می باشد. این موضوع کاملاً مغایر با ماده 6 ضمیمه قطعنامه 2/ 5 مورخ 18 ژوئن 2007 شورای حقوق بشر می‌باشد که تصریح می‌کند: گزارشگران ویژه باید همواره واقعیت ها را بر اساس اطلاعات معتبر و عینی که از منابع معتبر به دست می آورند، احراز نمایند و همچنین باید اطلاعات ارائه شده توسط دولت مربوطه را به شیوه ای جامع و به موقع مدنظر قرار دهند.

6- همانگونه که در بند 4 مقدماتی قطعنامه 2/ 5 مورخ 18 ژوئن 2007 تصریح شده است، باید توجه کافی به تمامی نقض حقوق بشر در هر جایی که اتفاق می افتد، معمول گردد. این در حالیست که گزارشگر ویژه صرفاً بر حمایت از متخلفان و مجرمان متمرکز شده است و متأسفانه از توجه به قربانیان واقعی نقض حقوق بشر در نتیجه تحریم ها، کاربرد سلاح های شیمیایی، اعمال تروریستی و همچنین نقض حقوق ایرانیان در خارج از کشور عامدانه غفلت کرده است.

ضمن تأکید بر راهبرد تعامل جمهوری اسلامی ایران در موضوعات مختلف و گفتگوی منطقی و سازنده، خاطر نشان می سازد مسیری که توسط گزارشگر ویژه در پیش گرفته شده است کاملاً با مسئولیت وی به عنوان یک گزارشگر بی طرف، حرفه ای و مستقل در تناقض است. انتظار می رود سرکار عالی به عنوان عالیترین مقام حقوق بشری سازمان ملل متحد، اقدامات لازم را در خصوص اصلاح و بازنگری در این فرآیند مخرب و غیر سازنده به عمل آورید.

فرصت را مغتنم شمرده، احترامات فائقه را تجدید می نماید.

محمد جواد لاریجانی

دبیر ستاد حقوق بشر»


ویدیو مرتبط :
اعتراض رسایی به سکوت لاریجانی درباره برجام

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

جواد لاریجانی از حركت تروریستی اخیر پرده برداشت



جواد لاریجانی از حركت تروریستی اخیر پرده برداشت

 

دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه گفت: انتشار اسامی دانشمندان هسته ای از سوی سازمان ملل، خروج منافقین از فهرست گروهك های تروریستی و ترور دو دانشمند هسته‌ای ایران یك پازل پیچیده است.

 

به گزارش فارس محمد‌جواد لاریجانی دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه صبح امروز در نشست صمیمی قوه قضائیه با نمایندگان شورای كمیساریای حقوق بشر سازمان ملل با اعلام این مطلب افزود: تشكیل شورای حقوق بشر حادثه مباركی در صحنه بین المللی بود و امیدها و آرزوهای زیادی را ایجاد كرد و ما این موضوع را به فال نیك گرفتیم.

وی ادامه داد: اگر به دلایل تشكیل شورا بر مجمع عمومی سازمان ملل مراجعه كنیم خواهیم دید غالبا نماینده‌های كشورها نگران بودند كه كمیسیون حقوق بشر سازمان ملل از حالت اعتدال و انصاف خارج شده و حقوق بشر سیاسی شده است.

لاریجانی افزود: تشكیل شورای حقوق بشر در واقع برای این بود كه به دور از بازیهای سیاسی مسائل مربوط به حقوق بشر را دنبال كنیم.

دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه با اشاره به این مطلب كه كشور ما نیز مانند دیگر ملت‌ها امیدهای زیادی را گذاشته و امیدوار است این شورا در مسیری صحیح جلو برود گفت: یكی از دلایل فعالیت‌مان در این شورا این است كه فكر می‌كنیم یك میدان عادلانه در این شورا به وجود آمده البته ما نمی‌گوییم كه شورا از هیچ كشوری دفاع كند.

وی با اشاره به این مطلب كه سه تهدید عمده شورای حقوق بشر را تهدید می‌كند تا همچون كمیسیون حقوق بشر به ناكامی برسد گفت: تهدید اول نادیده گرفته شدن حرفه‌ای‌گری است.

لاریجانی گفت: حرفه‌ای گری به معنای قطع نظر از گرایش‌های سیاسی نیست زیرا ما قبول نداریم كه انسان‌ها باید از سیاست فارغ شوند بلكه معتقدیم هر انسانی می‌‌تواند گرایش سیاسی داشته باشد بلكه به شرطی كه در كارهایی كه به وی سپرده می‌شود براساس حرفه‌ای بودن عمل كرده و گرایش‌های سیاسی خود را در آن دخیل نكند.

وی همچنین با اشاره به این مطلب كه ما تز انزوا را نمی‌پذیریم گفت: استراتژی جمهوری اسلامی انزوا و قهر كردن از مجامع بین‌المللی مخصوصا در حوزه حقوق بشر نیست.

دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه با اشاره به گزارش دبیركل سازمان ملل درباره حقوق بشر در ایران گفت: ما مشكلمان این نیست كه راجع به ما انتقاد كنند بلكه مشكل م این است كه انتقاد افراد غیرحرفه‌ای نباشد.

وی به اعتراض‌های سازمان ملل درباره سنگسار و اعدام در ایران اشاره كرد و گفت: در موضوع اعدام باید گفت: بیش از 50 درصد اعدام‌ها از نوع قصاص است و می‌دانید كه قصاص حقی خصوصی است یعنی درست است كه قاضی حكم می‌كند ولی این حق اولیای دم است كه از قصاص گذشت كرده یا فرد خاطی را قصاص كنند.

لاریجانی همچنین به تلاش ستاد حقوق بشر اشاره كرد و گفت: ما در این ستاد از سال‌ها قبل تلاش كردیم تا با پرداخت دیه و دیگر روش‌ها موفق شویم رضایت اولیای دم را بگیریم تا این قصاص‌ها كاهش یابد و این درست نقطه مقابل كشورهای غربی است كه برای مثال یك فرد در نیویورك محكوم به اعدام می‌شود و هیچ راهی هم برای بخشش ندارد.

وی همچنین با اشاره به این مطلب كه بخش دیگر از اعدام‌ها به متهمان دلالی مواد مخدر بر می‌گردد گفت: من معتقدم قانون اعدام دلالان مواد مخدر باید تغییر كند زیرا مقصد مواد مخدر كشورهای غربی است اگر قرار نیست آنها به ما كمك كنند چرا ما باید متهمان را اعدام كنیم و سپس در محاكم حقوق بشری دنیا هم به واسطه این اعدام‌ها محكوم شویم و لازم باشد پاسخ دهیم.

وی افزود: امروز به واسطه فشارهای زیاد برخی دولت‌ها سعی دارند تا كاری كنند شورای حقوق بشر نتواند جریان راحت خودش را پیش ببرد اما باید توجه داشت كه همه كشورها باید كمك كنند این مشكل حل شود.

وی به تهدید سوم اشاره كرد و گفت: مسئله سوم مسئله تروریسم است.

لاریجانی گفت: مسئله تروریسم مسئله خطرناك است و باید همه ما با آن مقابله كنیم نباید بگذاریم از ملت‌ها و انسان‌ها خسارت بگیرد و همچنین خسارت تحمیل كند امروزه تروریسم خیلی پیچیده شده است. تروریسم امروز دارای نقاطی است كه طراحی می‌كنند و بعد با مكانیزم‌های قوی آن را به اجرا در می‌آورند.

لاریجانی همچنین به ترور 2 فیزیكدان و دانشمند فناوری هسته‌ای كشورمان در 2 روز گذشته اشاره كرد و گفت: به فاصله چند روز قبل از این حادثه سازمان ملل اسم این اساتید را در لیست دانشمندان فناوری هسته‌آی قرار می‌دهد سپس چند روز بعد سازمان‌های بین‌المللی اسم چند سازمان تروریستی از لیست سازمان‌ها بیرون می‌آورند و سپس می‌بینیم این دو دانشمند ترور می‌شوند.

وی ادامه داد: این پازل، پازلی كامل است و اگر نخواهیم خود را به تجاهل بزنیم باید بدانیم كه متأسفانه این اتفاقات از سوی گروه‌های تروریستی رخ داده است.

دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه با اشاره به موضوع اعدام كردها نیز گفت: ما قبول نداریم كه كردها را اعدام می‌كنیم شاهد این مدعای ما معاون اول رئیس جمهورمان است كه فردی كرد است و پس از طی مدارج علمی به موقعیتی خوبی دست یافته است البته گروه‌های تروریستی داریم كه تحت عنوان كردها فعالیت می‌كنند مانند گروهك پژاك كه تحت نظر مستقیم كشور آلمان فعالیت خود را ادامه می‌دهد.

لاریجانی با اشاره به این مطلب كه امكانات سازمان ملل مقدس است و نباید با حضور چند كشور آلوده شود گفت: چندین سال قبل آمریكایی‌ها و انگلیسی‌ها گروه‌هایی مانند القاعده و طالبان را به وجود آوردند تا برخی از دروغ‌ها را نابود كنند امروز نیز در حال پرورش یك نیروی جدید هستند تا القاعده و طالبان را از بین ببرند غافل از آنكه در آینده‌ای نه چندان دور همین گروه‌های تازه تأسیس مانند القاعده و طالبان آثار مخربی به غربی‌ها وارد می‌كنند.

وی با اشاره به این مطلب كه ما از هرگونه همكاری نزدیك با مسئولان شورای حقوق بشر سازمان ملل استقبال می‌كنیم گفت: خوشحال می‌شویم از ما بررسی‌های دقیقی انجام دهند و از ما اشكال بگیرند به شرطی كه اشكالاتشان در یك فضای انتقادی سالم باشد.

لاریجانی همچنین با اشاره به این مطلب كه دوست داریم گزارشگران موضوعی به كشورمان بیایند گفت: به آنها توصیه می‌كنیم اول موضوعی مشخص را انتخاب كنند و سپس وقتی مناسب برای رسیدگی به آن در نظر بگیرند و به آنها این نوید را می‌دهیم كه سیستم قضایی ما باز است.

دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه همچنین با اشاره به این مطلب كه قوانین به قوانین حقوق بشری مسلح شده گفت: برای مثال ما قانون حقوق شهروندی را داریم كه قانونی مهم برای حفظ حقوق هر شهروند است.../فارس