اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

استیضاح فرجی دانا زیر ذره‌بین دانشجویان



اخبار ,اخبار دانشگاه , استیضاح وزیرعلوم

 

اخبار دانشگاه - فرجی دانا به دنبال آرامش در دانشگاه است نه رخوت و سیاسی‌بازی
استیضاح فرجی دانا زیر ذره‌بین دانشجویان

شاید نمایندگانی که برای استیضاح وزیرعلوم امضا جمع می کردند گمان نمی کردند که فرجی دانا چنین بدنه اجتماعی در بین دانشگاهیان اعم از اساتید و دانشجویان در طی این مدت کوتاه برای خود اندوخته باشد، چند روز پس از انتشار نامه بیش از یک هزار استاد دانشگاه در حمایت از فرجی دانا، دانشجویان نیز در اقدامی خودجوش در فضای مجازی اقدام به جمع آوری امضا در حمایت از وزیرشان کردند.

 استیضاح وزیرعلوم پس از کش و قوس‌های فراوان موقتا تا یک ماه تعلیق شد اما صرف نظر از انجام استیضاح آنچه اعتراض و حتی تعجب بخش کثیری از جامعه دانشجویی کشور را برانگیخت دلایلی است که نمایندگان اصولگرا به استناد به آن عملکرد فرجی دانا را زیر سوال می برند.

عملکرد وزیرعلوم قابل دفاع است
جواد فومنی دبیرکل سیاسی انجمن اسلامی دانشگاه تهران با توجه به دلایل مطرح شده وجهه سیاسی این استیضاح را پر رنگ توصیف می کند و می گوید: در بحث انتخاب روسای دانشگاه‌ها هیچ بحثی تا به حال درمورد صلاحیت علمی و توانایی مدیریتی این افراد مطرح نشده و مشخص است که دغدغه استیضاح‌کنندگان صرفا سیاسی است نه علمی و فرهنگی.

وی با تاکید بر این که جای تعجب دارد نمایندگانی که شعار عدالت و مبارزه با فساد می دهند در مقابل ماجرای پرونده سه هزار بورسیه دکتری اینچنین موضع گیری می‌کنند، می افزاید: در دوره گذشته عده‌ای از دانشجویان صرفا به علت گرایش خاص سیاسی شان با وضعیت علمی افتضاح، بورسیه دکتری دریافت کردند و جای تعجب دارد که برخی نمایندگان به جای همراهی وزیر در حل و فصل این مسئله از او گلایه‌مند هستند.

دبیرکل سیاسی انجمن اسلامی دانشگاه تهران با بیان این که برای ارزیابی عملکرد وزیرعلوم بسیار زود است، می گوید: قدر مسلم مسئله‌ای که بخواهد در آموزش عالی کشور مشکلی ایجاد کند وجود ندارد و عملکرد وی کاملا قابل دفاع است. مدیرانی در گذشته بودند که فضای دانشگاه را برای دانشجویان و اساتید به خاطر عدم استقلال و گوش به فرمان بودن عده‌ای خارج از دانشگاه، به سمتی سوق دادند که این فضا میدان بازی یک عده افراد خارج از دانشگاه باشد. این در حالیست که عملکرد فرجی دانا تا به اینجا نشان داده است که در جهت استقلال دانشگاه گام برداشته تا فضا در اختیار هیچ جریان سیاسی نباشد.

فرجی دانا به دنبال آرامش در دانشگاه است
فومنی با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در دیدار با اساتید دانشگاهی با تاکید بر این که هر چه قدر وزارت علوم و مجموعه‌های زیر نظرش را درگیر مسائل سیاسی کنند، خلاف توصیه‌های رهبری است، می‌گوید: راه حل این که فضای دانشگاه سیاست زده نباشد و تبدیل به باشگاه سیاسی نشود این است که مدیریت دانشگاه نسبت به فعالیت سیاسی دانشجویان بی طرفانه عمل کند. جلوگیری از فعالیت سیاسی نتیجه اش آن چیزی خواهد شد که در دوران گذشته اتفاق افتاد و باعث تحریک و برانگیختن حساسیت و لجاجت دانشجویان می‌شود و ثمره ای نیز نداشت اگر مدیریت دانشگاه بی طرفانه عمل کند فعالیت های سیاسی در دانشگاه بزرگ نمایی نخواهد شد و اکنون بر این عقیده ایم که فرجی دانا همین رویه و منش را در پیش گرفته است و به دنبال آرامش در دانشگاه است.

در حوزه دانشگاهی کشور روابط جای ضوابط را گرفته است
به گزارش ایسنا، موضوع استیضاح وزیر آنقدر برای جامعه دانشجویی مهم و پراهمیت است که دانشجویانی که صرفا مشغول فعالیت های صنفی بوده اند و تا به حال تمایلی به مصاحبه نداشتند این بار به گفته خودشان احساس وظیفه کرند تا نسبت به وضعیت موجود فریاد اعتراض سر دهند . امیر حسین سعادت دبیر شورای صنفی دانشگاه علامه طباطبایی با تاکید بر این که قبل از آن که نمایندگان به فرجی دانا نقد داشته باشند جامعه دانشجویی به عملکرد وی نقد دارد می گوید: اما این نقد برخلاف جهت نظر نمایندگان است و از جنس دیگری است. قشر دانشجو اتفاقا منتقد این وضعیت است که چرا تغییرات کم و کند بوده است. بهانه‌هایی که نمایندگان مجلس مطرح کرده‌اند نقد به عملکرد وزیرعلوم نیست و بیشتر منازعات و جناح بندی‌های سیاسی است.

سعادت با اشاره به این که در حوزه دانشگاهی در کشور روابط جای ضوابط را گرفته است، می گوید: به عنوان مثال در مسئله بورسیه‌های غیر قانونی حال که کسی پیدا شده است تا با قانون و ضابطه جلوی این مسائل را بگیرد، برخی نمایندگان مجلس کار را به استیضاح و انتقاد از نوع تخریبی می کشانند.

دانشجوی ستاره دار معاند با نظام یا عنصر بیگانه نیست
یکی از دلایلی که نمایندگان استیضاح کننده نسبت به عملکرد فرجی دانا خرده می گیرند بازگرداندن دانشجویان ستاره دار است.

دبیر شورای صنفی دانشگاه علامه با اشاره به این که برخی از نمایندگان به نحوی نسبت به بازگشت دانشجویان ستاره دار اعتراض دارند که گویی تمام دانشجویان ستاره دار به دانشگاه بازگشته‌اند، می گوید: یکی از نقدهای قشر دانشجو به عملکرد وزارت علوم این بوده که دانشجویانی که معلوم نیست بر اساس چه قانونی و به چه حقی احکام سنگین و غیرقانونی برای آنها صادر شده است، چرا این احکام لغو نمی شود. متاسفانه به گونه ای از واژه دانشجوی ستاره دار استفاده می‌شود که گویی آنها معاند نظام و از عناصر بیگانه بوده‌اند.

با تغییر روسای دانشگاه‌ها آرامش از دانشگاه نمی رود
وی با بیان این که برخی گمان می‌کنند با تغییر روسای دانشگاه‌ها آرامش دانشگاه از بین رفته است، می گوید: طی این مدت فعالیت دانشگاه به هیچ وجه زیاد تر نشده است، چرا که هم خود دانشگاه این اجازه را نداشته است هم بصیرت دانشجویی در شرایط کنونی و با منش اعتدالی که دولت در پیش گرفته است ، اجازه رفتارهای افراطی را نمی دهد. سوال ما اینجاست که چه اتفاق رادیکالی در کدام دانشگاه اتفاق افتاده که نمایندگان نگران برهم خوردن آرامش دانشگاه هستند؟

این فعال دانشجویی با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در دیدار با اساتید دانشگاه با تاکید بر اینکه فعالیت سیاسی آرامش در دانشگاه را بر هم نمی زند، می گوید: برخی به دنبال این هستند تا به گونه‌ای فضا را نشان دهند که فعالیت سیاسی لزوما به معنی از بین رفتن آرامش دردانشگاه است در صورتی که به گفته مقام معظم رهبری فعالیت سیاسی باید در دانشگاه باشد؛ اما نباید دانشگاه تبدیل به باشگاه سیاسی شود . فعالیت سیاسی در دانشگاه خط قرمزهایی دارد که آن باز شدن پای جریان‌های سیاسی خارج از دانشگاه به دانشگاه است.

عملکرد فرجی دانا در جهت توسعه علمی دانشگاه بوده است
سعادت در پایان عملکرد فرجی دانا را در راستای توسعه علمی دانشگاه‌ها و مورد تاکید مقام معظم رهبری می داند و می افزاید: توسعه علمی با آرامش در دانشگاه محقق می شود، اما نباید فضای آرام در دانشگاه را با فضای رخوت و ترسی که در دوره گذشته بود یکی دانست و اتفاقا در این دوره است که آرامش به دانشگاه بازگشته است و به سمت توسعه علمی حرکت می کنیم . در دوره فرجی دانا با اختیاراتی که در اختیار گروه‌های آموزشی برای انتخاب اساتید در نظر گرفته شده و سختگیری‌هایی که در زمینه معدل و مشروطی می‌شود کیفیت علمی دانشگاه افزایش پیدا کرده است.

مهلت یک ماهه مجلس به وزیر علوم در حالی تعیین شده است که باید منتظر ماند تا دید فرجی دانا با چه پلتیکی می تواند هم رضایت از عملکردش را در جامعه دانشگاهی حفظ و هم از گزند استیضاح نمایندگان در امان بماند. 

اخبار دانشگاه - ایسنا

 


ویدیو مرتبط :
استیضاح فرجی دانا

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

استیضاح فرجی دانا و نعمت زاده ؛ نظارت یا لجاجت؟



استیضاح فرجی دانا,استیضاح وزیر اقتصاد

استیضاح وزرای 100 روزه روحانی و پیام هایی که به میز مذاکره مخابره می شود
استیضاح فرجی دانا و نعمت زاده ؛ نظارت یا لجاجت؟

استیضاح حق مجلس است، اما استیضاح وزرایی که هنوز 100 روز از عمرکاری آن ها نگذشته است در شرایطی که رییس دولت قبل یک نظام اداری بر هم ریخته و یک اقتصاد ویران را برای دولت یازدهم به ارث گذاشته ، جدای از بحث ضرورت ، چه پیام هایی را به میز مذاکره مخابره می کند؟

هنوز 100 روز از عمر دولت حسن روحانی نگذشته که زمزه استیضاح وزرای وی در مجلس به خوبی شنیده می شود. فرجی دانا به دلیل انتصاب جعفر توفیقی و علی میلی منفرد به معاونت های زیر مجموعه وزارت علوم و وزیر صنعت و معدن و تجارت نیز با این دست از استدلال ها در کنار انتقاد از برخی اظهار نظرها که بازار خودرو را بر هم زد، دو وزیر دولت یازدهم هستند که به نظر می رسد تعدادی از نمایندگان عزم خود را برای استیضاح آنها جزم کرده اند.

البته و بدون هیچ شکی استیضاح حق مجلس است، اما استیضاح وزرایی که هنوز 100 روز از عمرکاری آن ها نگذشته است، در شرایطی که رییس دولت قبل یک نظام اداری بر هم ریخته و یک اقتصاد ویران را برای دولت یازدهم به ارث گذاشته بود، از ابعاد مختلفی قابل توجه است.

استیضاح وزرای 100 روزه ، کارکرد نظارتی با بازی سیاسی؟
حسن روحانی در روز بررسی صلاحیت نصرالله سجادی برای تصدی وزارت ورزش و جونان ، در خلال صحبت های خود اظهار داشت که از عمر دولت وی تنها 85 روز گذشته و زود است برای برخی از اظهار نظرها که رنگ و بوی انتقاد می دهد.

از طرف دیگر شاید تذکرات مجلس در جلسات علنی برای هر دولتی خالی از لطف نباشد ، اما برخی از منتقدان امروز دولت یازدهم که نسخه برخی انتقادات تند محاکمه گونه  را برای روحانی و وزرایش می پیچند ، بهتر است استفاده از تقویم را بیش از پیش در دستور کار روزانه خود قرار دهند و به یاد بیاورند که به دولت محمود احمدی نژاد- که صد البته اسوه بی قانونی بود- نزدیک به شش سال فرصت داده شد و این دست از انتقادات که با گذشت 80 روز از عمر دولت روحانی به سمت وی روانه شد، در سال های هفتم و هشتم ریاست جمهوری وی مطرح گردید.

اداره کلان یک کشور کار ساده ای نیست. مملکت داری به گونه ای نیست که در یک روز و دو روز و یک هفته و یک ماه معجزه رخ دهد و طبیعتا هیچکس نباید منتظر معجزه ای زود هنگام باشند. علاوه بر این روحانی هرگز -چه پیش از انتخابات و چه پس از اعلام نتایج انتخابات- نگفت در پایان صد روز من کشور توسعه یافته را می سازم.

اصل صحبت بر سر ارائه یک گزارش از وضعیت کشور بعد از100 روز بود. نگاه این است که آقای احمدی نژاد در سال های آخر به خصوص ماه های آخر به اندازه ای خرابکاری را جایگزین مملکت داری کرد که به واقع ماه ها طول می کشد تا بتوانیم حتی ارزیابی درستی از وضعیت موجود داشته باشیم. بنابراین بهتر است برخی نمایندگان مجلس به جای این که بعد از 100 روز منتظر کاهش نرخ تورم، کاهش قیمت ارز و یا تحقق اهداف اصل 44 قانون اساسی باشند، گزارش از روحانی تحویل بگیرند و زمان با ارزش خانه ملت را به جای جمع آوری امضا برای استیضاحی که بیش تر بوی لجبازی می دهد تا نظارت ، صرف مطالعه گزارش روحانی و وزرایش کنند.

عزت و احترام از دست رفته ای که روحانی بازگردادند
زمانی حسن روحانی کلید ساختمان پاستور را گرفت ، کشور در عرصه سیاست خارجی گره های کوری داشت که تحت هیچ شرایطی قابل باز شدن نبود. از داستان دهن کجی رییس جمهور سابق به هولوکاست تا داستان هسته ای- که به غلط مهم ترین مسئله سیاست خارجی ایران شد- و برخی پرونده های دیگر ، به اندازه ای ما را منزوی کرده بود که به طور طبیعی می دیدیم که هیچ مقامی از  هیچ کشور اروپایی به ایران نمی آمد و مسئولان کشور ما نیز هرگز مهمان این کشورها نمی شدند. ارتباط ما با بسیاری از کشورهای اروپایی قطع بود و داستان هایی از قبیل سفارت انگلیس ، تاریخ سیاسی کشور ما را به جای عزت و مصلحت به سمت انزوا و تهدید پیش می برد.

به طور طبیعی حسن روحانی روزگار بسیار سختی برای تغییر این وضعیت داشت. اگر گام اول ترمیم وضعیت دیپلماسی بین المللی جمهوری اسلامی ایران را  آمدن یازده رییس جمهور و چندین نخست وزیر و حدود 10 رییس مجلس و هیات های پارلمانی بیش از 50 کشور دنیا و حضور مسئولان و مقامات کشورهای بسیاری در مراسم تحلیف دکتر روحانی تعبیر کنیم، چشم اندازهای روشنی را می توان دید.

بعد از آن نیز سفر روحانی به نیویورک پنجره های جدیدی را رو یه کشور گشود و فضای کشور برای تمرکز برای مذاکرات هسته ای را تغییر داد. امروز فضای پرونده هسته ای ، فضایی فنی است و از فضای سیاسی گذشته -که دسته گل سخنرانی های نابه جای احمدی نژاد و رفتارها و برنامه ریزی های غیر دیپلماتیک تیم مذاکره کننده وی بود- فاصله گرفته ایم.

با همه این اوصاف، باید این مسئله را مد نظر قرار دهیم که هنر حسن روحانی بیش از تمامی این مسائل ، نمایش و ارائه تصویر « استراتژی حاکمیت واحد در داخل کشور» به دنیا بود.

از روز بعد از انتخاب حسن روحانی، رهبر انقلاب جدی ترین حمایت ها را از وی و دولتش داشت و بیانات رهبر انقلاب در روز 13 آبان در حمایت از دولت یازدهم کم نظیر بود. در این سخنرانی بعد از تمامی انتقاداتی که از جانب برخی از جریانات سیاسی به تیم هسته ای شده بود، ایشان با بیان این که مذاکره کنندگان فرزندان ما هستند، تاکید کردند که  ما به آنان اعتماد کامل داریم و همچنین تاکید کردند که هیچ کس اجازه  تضعیف تیم مذاکره کننده را ندارد.

این سخنان رهبر انقلاب هاله امنی را دور تیم مذاکره کننده کشید. الحق و الانصاف مجلس و تمامی نهادهای حاکمیتی  بعد از این سخنرانی نیز به خوبی از تیم مذاکره کننده حمایت کردند. اگر چند ماه پیش تصور دیدار با یک مقام آمریکایی برای اهالی رسانه سخت بود، امروز با گذشت کم تر از 100 روز از عمر دولت روحانی ، رییس جمهور آمریکا و ایران با یکدیگر صخبت کرده اند و وزیر امور خارجه دو کشور دو بار به صورت رسمی و در یکی از جلسات بیش از 5 ساعت گفت و گو و مذاکره کرده اند و تا به امروز 4 دور با غربی ها بر سر پرونده هسته ای مذاکره صورت گرفته و در کمتر از 10 روز آینده ، دور پنجم مذاکرات صورت می گیرد.

در ژنو نیز بسته پیشنهادی تیم مذاکره کننده ایران به حدی برای غربی ها جذاب بوده است که دیداری که قرار بود در سطح معاونان وزرا باشد، به دیداری چند ساعته بین ایران و شش قدرت برتر جهان در سطح وزرای امور خارجه تبدیل می شود و بی شک در چنین اوضاعی تیم مذاکره کننده نیاز به حمایت داشته و باید حمایتی که تا به امروز بوده است ، کماکان ادامه پیدا کند.

مجلس به رای 100 روز پیش خود احترام بگذارد!
به طور طبیعی بعضی ها موتور انتقادات خود به دولت را خیلی زود روشن کردند. بعد از این که وزیر پیشنهادی روحانی برای وزارت علوم رای نیاورد، فرجی دانا وی را به عنوان مشاور خود انتخاب کرد. علاوه بر این که باید توجه داشت که وزیر بر اساس قانون مدیریت خدمات کشوری اختیاراتی دارد-که انتخاب معاون و مشاور نیز مشمول این اختیارات است- از اساس معاونت های وزارت علوم بیش از آن که جایگاه هایی سیاسی باشند، جایگاه هایی اداری هستند و نباید با عینک بد بینی سیاسی به انتصابات آن نگاه کرد.  از طرف دیگر مجلس شورای اسلامی باید این نگاه را تعقیب کند که کسی که در سطح وزیر مطرح بوده است، امروز به مشاور وزیر تقلیل یافته و این اکرام و احترامی بوده است که دولت می توانست برای نظر مجلس قائل باشد.

گذشته از این 150 نماینده در این خصوص به دولت تذکر دادند و این انتصاب نیز در حد یک تذکر شاید قابل قبول بود، چرا که از اساس طرح استیضاح فرجی دانا به دلیل این انتصابات نشان از سخت گیری بیش از حد و پایین آمدن غیر معمول آستانه تحمل نمایندگان است.

دلیلی ندارد که یک وزیر، مشاوران خود را که در هیچ دادگاه صالحه نیز به هیچ جرمی حتی متهم نیز نشده اند، برکنار کند چرا که برخی از جریان ها در مجلس با این افراد اختلاف دیدگاه های سیاسی دارند.

از طرف دیگر دلایل استیضاح وزیر صنعت و معدن و تجارت در مقابل دلایل استیضاح فرجی دانا تکنیکال و فنی است و از کارکرد اجرایی وی انتقادات جدی می شود، اما به حق استیضاح وزیر صنعت و معدن و تجارت بعد از 100 روز هیچ توجیه عقلانی و منطقی ندارد. بهتر است مجلس حداقل به رای 100 روز پیش خود احترام بگذارد و دست کم مدت معمول و معقولی را برای نتیجه دادن کار یک وزیر، تحمل و صبر کند. به فرض که مصاحبه ای غیر کارشناسی در عرصه خودرو صورت گرفته که نباید صورت می گرفته ، اما این اشتباه فاحشی نیست که مستحق استیضاح باشد.

استیضاح بی موقع و ایجاد شائبه اختلاف در داخل
در عرصه سیاست خارجی دولت کماکان دولت مقتدری است و طرف مذاکره کننده به آنها به عنوان نماینده تام الاختیار و مقتدر حاکمیت ایران می نگرد. روحانی از گرداب استراتژی حاکمیت دو گانه – که بر سر دولت خاتمی و احمدی نژاد بود- گذر کرده و به مذاکره قدرت های جهانی پرداخته است.

از طرف دیگر روحانی می داند عرصه  سیاست داخلی و خارجی زمینه تهاجم- رفتار احمدی نژاد و جلیلی – و خط و نشان کشیدن نیست. در این بین تیم مذاکره کننده و روحانی بر سر میز مذاکره هر آنچه باید داشته باشند – از حمایت های بی دریغ رهبری ، مجلس و همه نهادهای حاکمیت و مردم- را دارند. زمان برای استیضاح فراوان است و در این بین شاید استیضاح وزیری در مجلس منجر به تغییر وضعیت کلی مذاکرات نشود، اما بدون شک پیام هایی را به میز مذاکره مخابره می کند.
/جمهوریت