اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

آیت‌الله موسوی بجنوردی:عقیده امام این بود که مردم را باید آزاد بگذاریم/ هاشمی آبروی انقلاب است



اخبار,اخبار سیاسی, موسوی بجنوردی

 

 اخبار سیاسی - آیت‌الله موسوی بجنوردی:عقیده امام این بود که مردم را باید آزاد بگذاریم/ هاشمی آبروی انقلاب است

عضو سابق شورای عالی قضایی تأکید کرد: با محکوم کردن و خشونت، نتیجه عکس خواهیم گرفت.

به گزارش نامه نیوز، آیت‌الله سیدمحمد موسوی بجنوردی پیرامون تأسیس دانشگاه آزاد اسلامی گفت: دانشگاه آزاد اسلامی فعالیت خود را در دهه ۱۳۵۰ آغاز کرده بود و پذیرش دانشجو در این دانشگاه در سال ۱۳۵۷ به طور محدود شروع شد؛ اما با آغاز نهضت اسلامی مردم و پیروزی انقلاب اسلامی و رویدادهای پس از آن و نهایتاً "انقلاب فرهنگی"، این روند به کلی متوقف شد.

وی ادامه داد: دو سال پس از انقلاب فرهنگی ایران در اردیبهشت ۱۳۶۱ دانشگاه آزاد اسلامی تأسیس شد و برخی از رجال سیاسی ارشد جمهوری اسلامی عضو هیئت امنای آن شدند.

عضو سابق شورای عالی قضایی درباره زمینه تأسیس دانشگاه آزاد اظهار داشت: اوایل انقلاب که عضو شورای عالی قضایی و در رأس قوه قضاییه بودم، به خاطر دارم که شرایط ورود به دانشگاه برای جوانان علاقه‌مند به تحصیل به گونه‌ای بود که نیمی از شرکت‌کنندگان کنکور، از ادامه تحصیل در دانشگاه بازمی‌ماندند؛ چراکه ظرفیت پذیرش و فضای آموزشی دانشگاه‌های دولتی به اندازه‌ای نبود که پاسخگوی جمعیت عظیم علاقه‌مند به تحصیل باشد. این موضوع تبعات اجتماعی و حتی سیاسی بسیاری برای کشور به دنبال داشت.

آیت‌الله موسوی بجنوردی با اشاره به تهدید فعالیت برخی گروهک‌ها در آن زمان افزود: ما هم در شورای عالی قضایی به این یقین رسیده بودیم که یکی از عواملی که باعث می‌شد گروهک‌ها بتوانند جوان‌ها را جذب کنند، همین محرومیت از ورود به دانشگاه بود که با آن شرایط، عرصه مناسبی را برای جذب این پتانسیل جوان، پیش روی خود می‌دیدند. بدین ترتیب ضرورت گسترش محیط علمی کشور و تأسیس دانشگاهی فارغ از دانشگاه دولتی برای نشر علم و دانش در کشور، بیش از پیش احساس شد.

این مدرس حوزه و دانشگاه درباره مبدعین دانشگاه آزاد تصریح کرد: بنابراین تمام دلسوزان و نزدیکان درجه اول نظام به این فکر افتادند که دانشگاه دیگری تأسیس کنند که البته مبدعین اصلی این دانشگاه، که "دانشگاه آزاد اسلامی" نام گرفت، حاج احمد آقای خمینی، مقام معظم رهبری، حضرت آیت‌الله موسوی اردبیلی، حضرت آیت‌الله هاشمی رفسنجانی و نخست وزیر وقت، آقای مهندس میرحسین موسوی بودند که در ادامه این افراد به عنوان افراد مورد تأیید حضرت امام خمینی(ره)، هیئت امنای دانشگاه آزاد را تشکیل دادند.

عضو سابق شورای عالی قضایی ادامه داد: ایشان ابتدا فعالیت دانشگاه آزاد را با تأسیس یک شرکت مطرح کردند و اولین پولی که برای شکل‌گیری دانشگاه آزاد اسلامی اختصاص داده شد، حضرت امام خمینی‌(ره) پرداخت کردند و بدین ترتیب اولین کسی که از دانشگاه آزاد حمایت کرد، حضرت امام خمینی بودند که با این کار مهر تأیید خود را پای این دانشگاه ثبت نمودند.

وی درباره گام‌های اولیه برای گسترش دانشگاه آزاد گفت: با توجه به شروع فعالیت دانشگاه آزاد، بنده به تمام جاهایی که پول‌های بلاصاحب، زمین‌های بلاصاحب و یا ساختمان‌هایی که مصادره شده بود را در اختیار داشتند بخشنامه و اعلام کردیم که در هر جایی که دانشگاه آزاد تأسیس شد، هم پول‌ها، هم ساختمان و هم زمین‌های بلاصاحب را در اختیارشان بگذارند.

موسوی بجنوردی افزود: اولین ساختمانی که به دانشگاه آزاد اختصاص دادیم در خیابان کاخ آن زمان و فلسطین فعلی بود که ساختمان مرکزی دانشگاه آزاد در همین محل تأسیس شد و آقای جاسبی و معاون‌شان آقای شکرریز در آنجا مستقر شدند؛ پس از مدت کوتاهی از فعالیت این دانشگاه، کاملا حس می‌شد که میزان جذب جوانان توسط گروهک‌ها کمتر شده، چراکه مخاطب هدف این گروهک‌ها بیشتر افراد بیکار و یا آنهایی که از درس خواندن در دانشگاه محروم می‌شدند، بود.

ایشان در ادامه اظهار داشت: خودم خدمت امام رفتم و این گزارش را ارائه دادم و گفتم که از "وقتی که دانشگاه آزاد تأسیس شده میزان جذب گروهک‌ها کمتر شده"، و اجازه خواستم که بتوانیم در مناطق و شهرهای دیگر پول‌ها و زمین و ساختمان‌هایی که مصادره و یا بلاصاحب بوده است را برای گسترش دانشگاه آزاد استفاده کنیم؛ و امام این اجازه را دادند

این مدرس حوزه و دانشگاه در تشریح نام این دانشگاه گفت: بدین ترتیب دانشگاه آزاد در مسیر توسعه و گسترش گام نهاد و با ساختمان‌هایی مدرن، اساتید مجرب و خروجی‌های خوب، دوشادوش دانشگاه‌‌های دولتی مشغول فعالیت شد. پسوند اسلامی نام دانشگاه آزاد اسلامی، می‌طلبید که متولیان آن افرادی باشند همه فقیه و اسلام‌شناس و سران انقلاب اسلامی و یاران نزدیک حضرت امام باشند، که نزدیک‌ترین آنها حاج احمد آقای خمینی عضو هیئت امنای دانشگاه بود. همچنین افراد صالحی را برای درس دادن انتخاب می‌کردند و رعایت موازین اسلامی چه در دختر و چه در پسر بسیار رعایت می‌شد و دانشگاه آزاد اسلامی کمک بزرگی در ارتقاء فرهنگ ایران کرد که یک فرهنگ مترقی و اسلامی شود.

وی با اشاره به جایگاه ویژه دانشگاه آزاد ادامه داد: من واقعا باید عرض کنم که بنیانگذاران دانشگاه آزاد اسلامی، خدمت بزرگی به فرهنگ ایرانی و همچنین فرهنگ اسلامی کردند که در رأس‌شان خود حضرت امام(ره) بود که مشوق آنها بود و آن اجازات را به آنها می‌داد و اجازه استفاده از اموال بلاصاحب را برای توسعه دانشگاه آزاد می‌دادند. بدین ترتیب دانشگاه آزاد اسلامی بر پایه دینداری و علم بنیان گذاشته شد و نه تنها باعث یأس گروهک‌ها از جذب جوانان شد، بلکه اساسا دینداری را هم در کشور تقویت کرد و بدین جهت و از جهات دیگر تأسیس دانشگاه آزاد از افتخارات نظام بوده است.

آیت‌الله موسوی بجنوردی درباره برخی تحرکات افراد تندرو در جهت ضربه زدن به دانشگاه آزاد گفت: کسانی برای ضربه زدن به آقای هاشمی به سراغ دانشگاه آزاد می‌روند و آن را مورد هجمه قرار می‌دهند. این افراد هدف‌شان دقیقا ضربه زدن به انقلاب است که گاهی ایشان و در پی آن دانشگاه آزاد را مستمسکی برای رسیدن به اهداف خود قرار می‌دهند. اهانت‌هایی هم که این اواخر به حاج حسن آقای خمینی صورت گرفت، از همین دست فعالیت‌ها بوده است. اینها با امام خمینی مشکل دارند و چون جرأت مطرح کردن آن را ندارند، به سراغ گل سرسبد این خانواده، یعنی حاج حسن آقای خمینی می‌روند و ایشان را که امروز یک مجتهد مسلم، فقیه، اصولی و فیلسوف هستند را مورد هجمه قرار می‌دهند.

وی تأکید کرد: کسانی که علیه آقای هاشمی صحبت می‌کنند و ایشان را قبول ندارند، در اصل با امام و تفکرات امام مخالف‌اند. امام درباره ایشان فرمودند: "بدخواهان بدانند که هاشمی زنده است چون نهضت زنده است" یعنی اگر نهضت را قبول داریم، اگر انقلاب را قبول داریم، اگر ارزش‌ها را قبول داریم، آیت‌الله هاشمی را قبول داریم. مگر ما چند نفر مثل آیت‌الله هاشمی داریم؛ آقای هاشمی آبروی انقلاب است. در خارج از کشور و در کشورهای اسلامی، آیت‌الله هاشمی بسیار زیاد و حتی بیشتر از ایران مورد احترام است.

آیت‌الله موسوی بجنوردی ضمن اشاره به نحوه آشنایی با آیت‌الله هاشمی رفسنجانی گفت: ایشان افتخار نظام جمهوری اسلامی ایران است و بنده او را از 52 یا 53 سال پیش می‌شناسم. ایشان در آن زمان آمد نجف و چند ماه ماند و درس پدرم را می‌آمد. آقای هاشمی حدود یک ماه با مقام معظم رهبری درس پدر من را می‌آمدند. یک شب که برای آقای هاشمی مشکلی پیش آمد و نتوانست به کلاس بیاید، پدر من گفته بود "آن شیخی که ریش ندارد خیلی خوب می‌فهمد و قدرت درک و فهم بالایی دارد.

وی خاطرنشان کرد: مقام معظم رهبری و آیت‌الله هاشمی از اول با هم بودند و حق بزرگی به این انقلاب دارند؛ با هم زندان رفتند، تبعید می‌شدند، شکنجه می‌شدند و هر دو بازوهای حضرت امام بودند. برخی رفتارها کوچک شمردن حرف امام خمینی(ره) درباره جایگاه آیت‌الله هاشمی است. آقای هاشمی و حاج سید حسن آقای خمینی از مدافعان و جزء هیئت امنای دانشگاه آزاد هستند. بنابراین بد گفتن و ناسزا دادن به این‌ها از طرف یک عده مشخص، نوعی تمجید است؛ چراکه باید ببینیم این حرکات از طرف چه افرادی انجام می‌شود. از طرف افرادی که منفور ملت‌اند و هیچ جایگاهی بین مرم ندارند.

این مدرس حوزه و دانشگاه، ضمن تقدیر از مدیریت گذشته دانشگاه گفت: در اینجا جا دارد که از زحمات و تلاش‌های 30 ساله آقای جاسبی تشکر کنم؛ چراکه اکثر این واحدهای دانشگاهی را در شهرهای مختلف کشور ایشان راه‌اندازی کردند و گام‌های بلند ایشان در جهت توسعه و گسترش دانشگاه بسیار ارزنده و ماندگار بوده است.

بجنوردی همچنین با ابراز خرسندی از انتصاب مدیریت جدید دانشگاه، گفت: اکنون هم با آمدن آقای میرزاده بسیار خوشحال هستم و ایشان را از حدود 40 سال پیش، زمانی که در شورای عالی قضایی بودم، می‌شناختم؛ به طوری که ایشان معاون اجرایی نخست‌وزیر وقت بود و رابطه شورای عالی قضایی با دولت بسیار روابط حسنه‌ای بود. آقای میرزاده در همان موقع، با اینکه بسیار جوان بودند ولی خیلی خوب کار می‌کردند. ایشان انسان بسیار مسئولیت‌پذیر، امین و کاردانی است و مورد تأیید آقای هاشمی، حاج سید حسن آقای خمینی و ما هم می‌باشد و بنده با اطمینان ایشان را تأیید کردم.

آیت‌الله سید محمد بجنوردی در پایان گفت: الحمدالله دانشگاه آزاد جایگاه ویژه خود را کسب کرده و آن مغرضین خودشان هم دیده‌اند که علی‌رغم حمله به دانشگاه آزاد، نتیجه برعکس گرفتند؛ چراکه مردم ایران مردم آگاهی هستند و با این سرو صداهای توخالی رویه خود را تغییر نخواهند داد.

آیت‌الله موسوی بجنوردی همچنین با اشاره به پسوند اسلامی دانشگاه آزاد اسلامی، به نکاتی درباره اسلامی شدن دانشگاه‌ها و برداشت‌های شخصی از این موضوع پرداخت و تصریح کرد: بنده با فعالیت‌هایی از قبیل تفکیک جنسیتی و اعمال محدودیت‌هایی از این دست که با نام "اسلامی کردن" دانشگاه‌ها انجام می‌شود، بسیار مخالفم و معتقدم که این اهانت به مقام دانشجوست.

وی افزود: دانشجویان اعم از دختر و پسر، در پی علم و دانش قدم در دانشگاه نهاده‌اند و مطرح کردن این موضوعات یعنی اینکه ما به دانشجویان سوءظن داریم.

موسوی بجنوردی تأکید کرد: متأسفانه گاهی برخی امور به دست افرادی می‌افتد که دانشجویان را یک عده دختر و پسر منحرف فرض کرده‌اند و تمام تفکر و فعالیت‌شان در این موضوع دور می‌زند. امام هم با این دید و تفکرات مخالف بود و اگر موافق چنین تفکراتی بودند در همان اوایل انقلاب آن را اعمال می‌کردند.

این مدرس حوزه و دانشگاه ضمن انتقاد از برخی دیدگاه‌های موجود در این زمینه، ادامه داد: من الان 32 سال است که بدون وقفه در دانشگاه‌های آزاد، دانشکده حقوق شهید بهشتی و سایر دانشگاه‌های مختلف تدریس کرده‌ام که همه کلاس‌‌ها ه صورت مختلط برگزار می‌شده است و در این مدت حتی یک مورد هم مشاهده نکردم که لزوم مطرح کردن چنین تفکراتی ضرورت پیدا کند؛ چراکه روابط افراد و نگاهشان، مشارکت در یک حرکت علمی بوده است.

وی با زیانبار خواندن تبعات این دیدگاه گفت: چنین تفکری درباره اسلامی کردن دانشگاه‌ها و همچنین برخورد سلبی با دانشجویان، باعث شکل‌گیری عقده در جوانان می‌شود و تصور آنها را از اسلام، با خشونت همراه می‌کند. فرد باید این احساس را داشته باشد که دین برای آسایش و راحتی مردم است، نه برعکس. با توجه به اینکه دین اسلام، دین فرهنگ و دین انسان‌ساز است و به خصوص مذهب تشیع که اساسش بر مبنای عقلانیت است، باید دید با این کارها چقدر توانسته‌ایم تصویر مناسب و گویایی از دین اراده دهیم؟

عضو سابق شورای عالی قضایی همچین درباره برخورداری دانشجویان از اندیشه سیاسی و برگزاری کرسی‌های آزاداندیشی در دانشگاه‌ها گفت: دانشجویان از بهترین افراد برای تحلیل‌های سیاسی هستند، اما در عین حال این مسئله بسیار ظریفی است که باید در نحوه برگزاری و افراد شرکت‌کننده در این کرسی‌ها دقت شود تا این جلسات به انحراف کشیده نشود و دانشجویان را به طور تدریجی به سمت گروهک‌ها و جریان‌های انحرافی نکشانند.

بجنوردی برگزاری کرسی‌های آزاداندیشی را در دانشگاه‌ها لازم و ضروری دانست و ادامه داد: کرسی‌های آزاداندیشی باید به صورت فراگیر در دانشگاه‌ها چه آزاد و چه دولتی برگزار شود و عقاید و اندیشه‌های مختلف در آن مطرح شود و در چارچوب علم و منطق به آنها پاسخ داده شود؛ برخی افراد ممکن است مغرضانه در این گردهمایی‌ها شرکت کنند که به نظر من نباید جایی در این کرسی‌ها داشته باشند، اما اکثر دانشجویان در پی جواب سؤالاتشان می‌گردند و مغرض نیستند و قصد خرابکاری هم ندارند؛ در اینجا افراد متخصص و باسواد باید به آنها جواب قانع کننده بدهند تا هم از ایشان رفع اشکال شود و همچنین مشکلات افرادی که چنین مسائلی را در دل دارند و نمی‌توانند مطرح کنند نیز برطرف شود.

ایشان درباره نظر امام خمینی(ره) در این باره گفت: عقیده امام این بود که مردم را باید آزاد بگذاریم تا آزادانه بیندیشند، اما باید نظارت دقیقی هم صورت بگیرد تا مسائل پیش رو را بتوانیم پیش‌بینی کنیم و جواب متناسب با آن مسائل را به مردم ارائه دهیم، چراکه با زور و اجبار نمی‌توانیم افراد را به راه بیاوریم و باید با استفاده از دلیل و برهان و منطق مسائل را برای مردم باز و مطرح کنیم؛ قرآن هم در این زمینه می‌فرماید: «وَجَادِلْهُم بِالَّتِی هِیَ أَحْسَن»، یعنی وقتی می‌خواهید با هم دیالوگ کنید، به نحو احسن این دیالوگ را برقرار کنید.

وی تأکید کرد: با محکوم کردن و خشونت، نتیجه عکس خواهیم گرفت. وقتی که ما سرمایه‌ای چون منطق و برهان داریم، نباید هراسی از رویارویی با جریان‌های انحرافی داشته باشیم و می‌توانیم از افرادی که بر اثر تبلیغات سوء به انحراف رفته‌اند دعوت کنیم که بیایند و حرفشان را بزنند و پاسخ منطقی بگیرند. کسی باید بترسد که در مسیرش منطق نداشته باشد که الحمدالله هم منطق داریم و هم توانش را داریم و نباید نگرانی داشته باشیم
  اخبار سیاسی -نامه نیوز


ویدیو مرتبط :
پاسخ آیت الله هاشمی به دلواپسان دانشگاه آزاد اسلامی

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

آ‌‌یت‌الله موسوی بجنوردی: مصادره‌های اول انقلاب کار خط امامی‌ها نبود / آیت‌الله‌ هاشمی رفسنجانی و سید حسن خمینی بین مردم نفوذ دارند



آ‌‌یت‌الله موسوی بجنوردی: 

مصادره‌های اول انقلاب کار خط امامی‌ها نبود 

آرمان - «مهندس نظام را امام(ره) می‌دانم»، «اخلاق زیربنای تمام احكام و قوانین است»، «بسیاری از مسائلی كه ابتدای انقلاب صورت گرفت، از طرف اطرافیان امام (ره) نبود»، «حاج حسن آقا همواره براساس خط امام(ره) حركت می‌كند»، «تبلیغات منفی زیادی علیه خاندان امام(ره) صورت می‌گیرد كه واقعیت هم ندارد»، «باید خط امام (ره) را تقویت كنیم كه در راستای تقویت این خط انقلاب هم تقویت می‌شود» ، «من تا به حال ندیده‌ام كه فردی به قدرتی که امام(ره) داشت برسد اما همان آدم باشد».

 

اخبار,اخبار جدید,اخبار جالب

اینها جملات یار و شاگرد دیرین امام(ره) است که همواره بر پیرو خط امام بودن خود تاکید می‌کند و دفاع از اندیشه و آرمان‌های بنیانگذار انقلاب اسلامی را وظیفه خود می‌داند. در همین راستا بارها تاکید می‌کند بسیاری از اتفاقات ابتدای انقلاب خواسته امام نبوده است. آیت‌الله سید محمد موسوی بجنوردی که علاوه بر شاگردی امام، پدر همسر سید حسن خمینی، یادگار امام نیز هست. متن گفت‌وگوی آرمان با آیت الله موسوی بجنوردی در ادامه می‌آید:

*به نظر شما مشروعیت نظام از چه موضوعی نشات می‌گیرد؟ چندی پیش برخی اعلام کرده بودند که مشروعیت نظام از رای مردم نیست. شما این موضوع را قبول دارید؟

اساساً مشروعیت نظام نشات گرفته از شرع و رای مردم به صورت مشترک است. باید یکسری شرایطی را شرع مقدس برای آن کسی که در راس مخروطه قرار می‌ گیرد و اساساً كارگزاران نظام با شرع مقدس است كه باید فقیه، جامع الشرایط، عادل، آگاه به زمان و مدیر باشد. این موارد را شرع تعیین می‌كند و مردم جزء متمم آن هستند كه انتخاب می‌كنند.

به بیان دیگر انتخاب مردم جزء متمم مشروعیت است نه تمام مشروعیت. پس كار شرع این است كه شرایط كاندیدا را معرفی می‌كند و انتخاب مردم صورت می‌گیرد البته انتخاب مردم در گذشته به صورت بیعت انجام می‌شد اما امروز شكل مدرن تری كه همان رای دادن است، به خود گرفته است.

زمانی كه مردم فردی با این شرایط را انتخاب می‌كنند، می‌توان گفت آنچه اسلام خواسته، انجام شده است. در نتیجه نمی‌توان گفت تمام مشروعیت نظام با قانونگذار یا با مردم است بلكه هر دو متمم دیگری هستند و هم شرع و هم انتخاب ملت در این امر نقش دارند.

*این دسته كه ملت را از این مقوله حذف می‌كنند، چه هدفی دارند؟

نمی‌توان فكر این افراد را خواند. من بنیانگذار و مهندس نظام را امام(ره) می‌دانم و ایشان هم زمانی كه وارد تهران شد و در بهشت زهرا فرمودندكه به پشتوانه این ملت دولت تعیین می‌كند و به پشتوانه همین ملت در دهان دولت می‌زنند. یعنی امام(ره) از ابتدا از پشتوانه ملت صحبت می‌كردند. از سوی دیگر ایشان همواره در تمام مدت هر كاری كه می‌خواستند انجام دهند، به عقیده مردم احترام می‌گذاشتند.

از همان ابتدا با وجود آنكه امام(ره) عقیده داشت جمهوری اسلامی باید تشكیل شود اما این موضوع را به رای مردم گذاشت تا مردم انتخاب كنند. زمانی كه خبرگان قانون اساسی قرار بود تشكیل شود از مردم نظر خواست و حتی زمانی كه قانون اساسی نیز نوشته شد، آن را به رای مردم گذاشتند. رئیس جمهور و مجلس نیز با رای مردم انتخاب شدند. در نتیجه باید گفت كه تمام اقدامات امام(ره) با رای ملت انجام می‌شد. قانون اساسی نیز مبتنی بر آرای مردم است. باید گفت در حال حاضر ما بهترین نوع دموكراسی را دارا هستیم.

در غرب برای انتخاب رئیس‌جمهور به حزب رای می‌دهند نه فرد. به عنوان مثال در انتخابات ریاست جمهوری اخیر آمریكا مردم اصلاً توجهی به افراد نداشته بلكه جنجال بر سر احزاب دموكرات و جمهوریخواه بود.

حزب دموكرات رای بیشتری آورد و این آقا رئیس‌جمهور شد. اما در ایران در قانون اساسی مردم كاری به حزب ندارند بلكه به فرد رای می‌دهند؛ دموكراسی درست نیز همین است. چنانچه مردم به احزاب رای بدهند، ممكن است كه حزب مورد نظر فرد مقبول و شایسته‌ای را معرفی نكند. مردم در ایران حتی باید به رهبر نیز رای بدهند و وی را انتخاب كنند. پس از فوت امام(ره)، حضرت آیت‌الله خامنه‌ای از طرف مجلس خبرگان انتخاب شد. 

در راس هرم مخروطه تشكیلات نظام ما، آنچه كه به چشم می‌آید رای ملت است. قوه قضاییه نیز به همین شكل بود. سابقاً شورای عالی قضایی وجود داشت كه سه نفر از اعضای این شورا را قضات كشور انتخاب می‌كردند و خود بنده نیز زمانی كه عضو شورای عالی قضایی بودم، به انتخاب قضات كشور عضو شورا شدم. رهبری تنها دو نفر را تعیین می‌كردند یعنی رئیس دیوان كشور و دادستان كل كشور از سوی ایشان انتخاب می‌شدند اما سه نفر دیگر را قضات كشور انتخاب می‌كردند؛ در نتیجه همه موارد با انتخاب مردم صورت می‌گیرد و نظام ما یك نظام به تمام معنا ملی و مردمی است.

ما در نظام جمهوری اسلامی ایران نه می‌توانیم ملت را كنار بگذاریم و نه شرع را. آن قسمتی كه شرایط كاندیدا را تعیین می‌كند از سوی شرع است و قسمتی كه انتخاب می‌كند و به فعلیت می‌رساند نیز انتخاب ملت است.

*هر انتخاباتی یك الزاماتی دارد. به نظر می‌رسد مهم‌ترین این الزامات نیز اخلاق انتخاباتی باشد. شما در این دوره وضعیت را در مورد رعایت اخلاق انتخاباتی چگونه ارزیابی می‌کنید و اگر به اعتقاد شما، وضعیت خوبی حاكم نیست چه توصیه‌ای برای بهبود آن دارید؟

اخلاق زیربنای تمام احكام و قوانین است. زمانی كه پیغمبر اكرم(ص) مبعوث شدند، هدف از بعثت خود را تتمیم مكارم اخلاقی عنوان كردند. اخلاق اهمیت زیادی دارد و در تعریف اخلاق می‌توان به علم به منجیات و مهلكات اشاره كرد.

اخلاق اینگونه می‌گوید كه منجیات را بیاموزید تا از مهلكات دوری كنید و اینجاست كه بشر به سعادت می‌رسد. این خواسته اسلام و رسول خداست و نمی‌توان اخلاق را جدا از احكام اسلام دانست. اخلاق همواره با قوانین و احكام ما عجین است. ما باید كاری كنیم كه جامعه ما یك جامعه اخلاقی شود. اخلاق موجب نجات بشریت می‌شود. وقتی كه علم اخلاق اینگونه تعریف می‌شود، همگان موظف به اجرای منجیات و دوری از مهلكات می‌شوند. اسلام تاكید زیادی دارد كه این معنا برای هر مسلمانی باید نهادینه شود.

*با وجود همه این تاكیداتی كه شما در مورد اخلاق می‌فرمایید، بازهم شاهد رخ دادن برخی بداخلاقی‌ها در میان برخی سیاستمداران هستیم. ریشه این بداخلاقی‌ها را در چه می‌دانید؟ فكر می‌كنید ادامه این بداخلاقی‌ها چه تبعاتی می‌تواند داشته باشد؟

من تاكید كردم كه اخلاق جز اصول اولیه اسلام است و همگان باید در این مسیر حركت كنند. به بیان دیگر اگر از این مسیر، انحرافی صورت بگیرد به طرف مهلكات حركت می‌شود.

رفتن به طرف مهلكات برای انسان، جامعه و حیثیت نظام خطرناك است. ما همگان از بالا تا پایین موظف هستیم كه اخلاق را سرلوحه خود قرار دهیم. همواره به طرف منجیات برویم و از مهلكات دوری كنیم. رسول خدا و ائمه اطهار ما همگی تاكید بر اخلاق دارند. در نتیجه اخلاق اهمیت زیادی دارد.

*فكر می‌كنید این روزها كه گاهاً اخلاق زیر پا گذاشته می‌شود به علت منافع شخصی افراد است؟

ممكن است كه این موضوع نیز نقش داشته باشد اما مساله فرهنگ نیز اهمیت زیادی دارد. اگر فرهنگ اخلاق در جامعه ما نهادینه شود، دیگر مشكلی نخواهیم داشت اما اگر بنا باشد، همگان فرهنگ خود را برخلاف اخلاق بنا كنند، جامعه وضعیت خطرناكی پیدا می‌كند.

به بیان دیگر جامعه‌ای كه از اخلاق فاصله بگیرد، در معرض خطر زیادی قرار خواهد گرفت. طبیعت انسان مدنی است و قوانینی كه اسلام نیز برای ما آورده، در راستای همین طبیعت مدنی، اخلاق‌گرایی، نظم و عدالت است. زیربنای تمام این مدنیت نیز اخلاق است و به بیان دیگر اخلاق مادر تمام قوانین است. جامعه‌ای پیشرفت دارد كه همگان در آن به سمت منجیات حركت كنند تا از همه پلیدی‌ها و انحراف‌ها نجات پیدا كنند.

*اگر كمی به قبل برگردیم، یك سوال اساسی پیش می‌آید و آن هم این است كه امام با مخالفین خود چگونه رفتار می‌كردند.

اسلام دین فطرت است و فطرت به معنای تمام مواردی است كه یك انسان كامل دارد. در قرآن روایت داریم كه هر نوزادی كه متولد می‌شود بر اساس فطرت است و به صورت كلی‌تر، انحراف ذاتی نیست. جامعه بد، انسان خوب را نیز منحرف می‌كند.

انحراف یك امر اكتسابی است و انسان از ابتدای تولد منحرف نیست. اسلام بسیار اهمیت می‌دهد كه جامعه یك جامعه اخلاقی باشد. اما انسانی كه دارای فطرت پاك هم باشد، زمانی كه وارد جامعه منحرف شود، كم كم اخلاقیات ناپسند را اكتساب می‌كند.

*شما سطح فعلی اخلاقی جامعه را چگونه ارزیابی می‌كنید؟ توصیه امام(ره) نیز گفت‌وگو با مخالفین بود. چندی پیش نیز آیت‌الله ‌هاشمی‌رفسنجانی اعلام كردند كه اوایل انقلاب اشتباهاتی صورت گرفته است.

در ابتدای انقلاب شورای عالی قضایی هنوز وجود نداشت. از سوی دیگر باید به این نكته نیز توجه كرد كه در ابتدای هر انقلابی یك شوری در میان مردم وجود دارد كه این شور در هر انقلابی است و هر انقلابی اینگونه آفات را دارد. مگر اینكه نظارت دقیقی صورت بگیرد كه همه چیز تحت كنترل باشد.

در غیر این صورت همچون ابتدای همه انقلاب‌ها، اینگونه برخوردها صورت می‌گیرد. از سوی دیگر در انقلاب ایران همه گروه‌ها شركت داشتند، از چپ گرفته تا راست تا توده، همگی در این انقلاب شركت داشتند و متاسفانه بسیاری از این كارها را منافقین انجام می‌دادند.

بسیاری از انفجارها را انجام می‌دادند و به گردن انقلاب می‌انداختند. گروه‌های چپ همچون اقلیت نیز اقداماتی انجام می‌دادند. یا اینكه در شمال كشور زمین‌ها را مصادره می‌كردند البته تا زمانی که ما به شورای عالی قضایی آمدیم و طی بخشنامه‌ای همه این مصادره‌ها را باطل كردیم.

زمانی هم كه ریشه این مصادرات را درآوردیم، متوجه شدیم به علت تحریكات اقلیت این كار صورت گرفته است. حتی در بسیاری از ادارات ما، منافقین نفوذ كرده بودند و كارهایی انجام می‌دادند. از همین رو، از ابتدای انقلاب چون یك انقلاب به تمام معنا مردمی بود، همه شركت داشتند و طبیعتاً كارهایی نیز صورت می‌گرفت. باید به این نكته نیز توجه كرد كه امام(ره) نیز قادر به معجزه كردن نبودند.

هرچند كه مرتب نصیحت می‌كردند تا زمانی كه به تدریج همه این گروه‌ها شناسایی و كم شدند. بسیاری از این مسائل كه ابتدای انقلاب صورت گرفت، به هیچ وجه منتسب به امام(ره) نبود. بلكه این گروه‌ها، دسته دیگری بودند كه هدف اصلی آنان كمرنگ كردن انقلاب بود تا پس از مدتی اعلام كنند كه انقلاب باید یك انقلاب ماركسیستی باشد. صحبت اسلامی بودن انقلاب نیز برای این افراد سنگین بود. حتی روز اولی كه رادیو را گرفتند، گفتند «اینجا صدای ایران است» كه امام عده‌ای را فرستادند تا این افراد را بیرون كنند. 

بعدها نیز مشخص شد كه این كار از طرف كمونیست‌ها صورت گرفته است. در نتیجه یك سری كارها به نام انقلاب انجام می‌شد اما كمی بعد، مشخص می‌شد كه مثلا توسط حزب توده این اقدامات صورت گرفته است. كم كم و به مرور ایام، این افراد و گروههای تصفیه شدند. این كارهایی كه صورت گرفت خواسته امام(ره) و خط امام نبود بلكه خواسته گروهی بود كه خود را به عنوان انقلابی، جا زده بودند و اینگونه كارها را انجام می‌دادند. اما از زمانی‌ كه قوه قضاییه تا حد زیادی زیر چتر شورای عالی قضایی قرار گرفت تا اندازه‌ای در كشور، نظم برقرار شد. این كارها كم‌كم تا اندازه‌ای کمرنگ شد كه به سمت صفر رفت.

نباید تصور كرد، همه كارهایی كه در ابتدای انقلاب صورت گرفت، مورد رضایت امام(ره) و انقلابیون خط امام بود. من 25 سال با امام بودم، 14 سال در نجف، یك سال در پاریس و 10 سال در اینجا با یكدیگر بودیم. امام(ره) بسیار مقید بود. اخیراً گفته شده است كه امام اجازه درمان آقای شریعتمداری را ندادند. 

در حال حاضر 4تا 5 نامه نزد حاج حسن آقا وجود دارد كه بر اساس متن آن‌ها، آقای شریعتمداری از ارسال پزشك توسط امام(ره) تشكر كردند و این نامه‌ها را امضا هم كرده‌اند. جای تعجب دارد كه برخی افراد مومن و انقلابی، ناموس انقلاب را مورد خدشه قرار می‌دهند. چرا باید اینگونه قضاوت کنند؟ طبق قانون اساسی زمانی كه رهبر انتخاب می‌شود، باید صورت اموال خود را به قوه‌قضاییه ارائه كند. صورت اموال امام(ره) نیز به این شرح بود: هزار متر زمین در خمین كه ارث پدری ایشان بود، یك قالی 12 متری و سه دانگ خانه در قم (سه دانگ دیگر آن مهریه همسر حاج آقا مصطفی بود).

زمانی هم كه امام(ره) فوت كرد، مجدداً این صورت اموال را آوردند. هزار متر زمین را به پسر برادرشان ، قالی 12 متری و سه دانگ خانه را نیز به همسرشان بخشیدند. در نتیجه فرزندان امام هیچ ارثی از ایشان نبردند. زمانی كه حاج احمد آقا هم فوت كرد با وجود آنكه یگانه پسر امام(ره) بود و می‌توانست هر كاری انجام بدهد اما یك ریال هم برای فرزندان خود ارث نگذاشت.

خود حاج حسن آقا نیز این روزها یك زندگی ساده طلبگی دارد. در نتیجه تبلیغات منفی زیادی علیه خاندان امام(ره) صورت می‌گیرد كه واقعیت هم ندارد. عملكرد امام به قدری خداپسندانه و عادلانه بود كه جای تعجب دارد اینگونه هجمه‌ها علیه ایشان صورت بگیرد. 

*من تا به حال ندیده‌ام كه فردی به این قدرت برسد اما همان آدم باشد. امام یك جفت دمپایی داشتند كه در نجف به پا می‌كردند و همین دمپایی را در پاریس و تهران نیز همراه خود داشتند. 

این دمپایی طی این سال‌ها عوض نشد. همسر امام(ره) نیز اعلام كردند كه حتی یك بار هم امام(ره) به ایشان دستور نداده بود كه آب یا چای بیاورند. امام خود سماوری داشتند كه با آن چای درست می‌كردند و یك چمدان هم داشتند كه لباس‌های خود را در آن می‌گذاشتند.

این همه مایملك امام(ره) بود. از سوی دیگر امام(ره) به غیر از آنكه رهبریت كشور را بر عهده داشتند ، مرجع تقلید نیز بودند و وجوهات زیادی برای ایشان می‌آمد. امام تا ریال آخر این وجوهات را وصیت كردند كه به حوزه علمیه قم ببرند. آیا كسی می‌داند كه تا سه سال، شهریه امام(ره) برای طلبه‌ها داده می‌شد؟

كه این پول از همان سهم امام (ره) پرداخت می‌شد و هیچ ارثی برای فرزندان امام(ره) نماند؟ تنها احمد آقا از شورای مدیریت اجازه گرفتند تا از این وجه برای ناهار و شام افرادی كه به جماران می‌آمدند، هزینه كردند. در راس انقلاب ما اینگونه فردی قرار داشت كه تا این حد از پول و قدرت منزه بود. در این روزها هر كسی كه فوت می‌كند، برای زن و فرزندان خود ارثی می‌گذارد اما الان ببینید اصلا یك ریال به فرزندان امام رسیده است؟

*در حال حاضر در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری یازدهم قرار داریم. اصلاح طلبان هم نظام را دوست دارند و خواهان ایجاد فضا برای حضور پرشور در انتخابات هستند. الزامات انتخابات پرشور را جنابعالی در چه پارامترهایی ارزیابی می‌کنید؟

امروز شركت در انتخابات بر همه واجب است چراكه قصد داریم سرنوشت كشور را تعیین كنیم. حالا اگر كه عده‌ای حرف‌هایی می‌زنند و افراد را تخریب می‌كنند، نباید به پای نظام نوشته شود. نظام ما این است كه فردی كه رای ملت را داشته باشد، انتخاب می‌شود. دیگر مهم نیست كه فرد مورد نظر از چه گروه و دسته‌ای باشد.

*مشكل اینجا است كه چقدر همه گروه‌ها آمادگی دارندو شرایط کاملا مهیاست؟

نظام ما اینگونه نیست که فقط بایک جناح اداره شود و باید زمینه حضور همه سایق و گروه‌ها مهیا شود. چراكه نظام ما یك نظام مردمی و اسلامی است و باید آن فردی كه تمام صلاحیت‌ها را دارد و مردم به وی رای داده‌اند، تصدی پست مورد نظر را بگیرد اما اگر صلاحیت ندارد، نمی‌تواند تصدی بگیرد. اسلام این را می‌گوید و نظام ما باید اینگونه باشد.

*اما جناح رقیب خیلی از حضور آنها استقبال نمی‌کند.

اگر اینگونه باشد كه بر مشارکت تاثیر می‌گذارد و این امر به مصلحت ما نیست. جامعه ما با توجه به شرایطی كه داریم، باید به گونه‌ای باشد كه همه مردم در صحنه حاضر شوند. همه مردم زمانی می‌توانند در صحنه حاضر شوند كه به همه اجازه حضور داده شود. افرادی كه در خط امام(ره) هستند، همگی باید اجازه حضور در صحنه انتخابات را پیدا كنند. ما باید كاری كنیم كه دشمن طمع نكند و از ما نقطه ضعف نگیرد. دشمنان ما باید بدانند كه ملت ایران، یك ملت متحد است و هیچ وقت با هم اختلاف ندارند كه بهترین راه هم، انتخابات است.

*شما جزء دلسوزان نظام هستید اما امروز عده‌ای هستند كه هیچ نشست و برخاستی با امام(ره) نداشتند اما ادعای خط امامی بودن دارند. فكر می‌كنید این افراد چه خطراتی برای جامعه دارند؟

تنها افرادی كه در خط امام(ره) هستند و اعتقاد به خط امام دارند، می‌توانند سرنوشت کشور را تعیین كنند.

*چگونه می‌توان این افراد را تشخیص داد؟

كاملاً مشخص است و مردم ایران، ملت رشید و آگاهی هستند و درست را از خلاف تشخیص می‌دهند. همگی ما نیز موظف هستیم كه در این مسیر حركت كنیم. این انقلاب با خط امام(ره) درست شد و بقای آن نیز باید با خط امام(ره) باشد.

تا مادامی هم كه خط امام(ره) زنده است، این انقلاب هم زنده است و هر چقدر كه این انقلاب ضعیف شود، انقلاب ما نیز ضعیف‌تر می‌شود. همه باید بر این عقیده باشند كه بقای نظام جمهوری اسلامی وابسته به بقای خط امام(ره) است. اگر خدای ناكرده از این خط منحرف شویم، نظام ما تضعیف می‌شود. باید خط امام(ره) را تقویت كنیم كه در راستا آن، خط انقلاب هم تقویت می‌شود.

*فكر می‌كنید كه سید حسن خمینی و آیت‌الله ‌هاشمی‌رفسنجانی در این مورد چه نقشی دارند؟ با توجه به اینكه انتخابات ریاست‌جمهوری نیز در پیش است و این افراد اعلام كرده‌اند كاندیدا نمی‌شوند اما فكر می‌كنید حضور آنها در این عرصه چگونه باید باشد؟

این افراد جز حامیان خط امام(ره) و متولیان آن هستند. حاج حسن آقا همواره براساس خط امام حركت می‌كند و یك قدم هم از آن منحرف نمی‌شود. هر فردی كه انقلابی است، اعتقاد دارد كه به موازات تقویت خط امام، نظام نیز تقویت می‌شود. لذا باید همگی سعی كنیم خط امام را تقویت كنیم.

*فكر می‌كنید این افراد برای انتخابات چه اقداماتی می‌توانند انجام دهند؟ آیا در كشاندن مردم به صحنه انتخابات موثر هستند؟

مردم به این افراد اعتقاد دارند و آیت‌الله‌ هاشمی رفسنجانی و سید حسن خمینی بین مردم نفوذ دارند چراكه مردم می‌دانند این افراد جز حامیان خط امام(ره) و از افرادی هستند كه همواره حامی باقی خواهند ماند./آرمان