اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

آکسفورد و خاطرات سیاسی ما/رسیدگی مهدی هاشمی به دانشگاهی که وجود ندارد!



مهدی هاشمی , آکسفورد , دادگاه

 

شاید هیچ دانشگاهی در دنیا مانند دانشگاه آزاد  واحد شهر آكسفورد آن اینگونه پر حاشیه نباشد. بعد از آنكه علی كردان وزیر كشور دولت احمدی نژاد خود را فارغ التحصیل دانشگاه آكسفورد خواند، مهدی هاشمی رفسنجانی دیگر فردی است خروج خاص خود از کشورا را رسیدگی به واحد اکسفورد دانشگاه آزاد خواند تا نام آكسفورد را برای ایرانیان پرخاطره کند!

معاون اداری و مالی دانشگاه آزاد اسلامی جدیدترین مقام رسمی دانشگاه آزاد است كه پنج شنبه هفته گذشته بار دیگر نام آكسفورد را بر سر زبان ها انداخت و با انتقاد از مدیریت پیشین دانشگاه آزاد، گفت: متاسفانه ماهانه هزاران پوند به حساب واحد آکسفورد در کشور انگلستان پرداخت می‌شد که بعدها معلوم شد چنین دانشگاهی وجود ندارد... . معاون اداری و مالی دانشگاه آزاد در حالی از وجود نداشتن واحد آكسفورد این دانشگاه سخن می گوید كه تصمیم احداث واحد آكسفورد در زمان دولت سید محمد خاتمی در دانشگاه آزاد گرفته و با جستجویی ساده در اینترنت می توان آدرس دقیق و شماره تماس و نوع عملكرد این دانشگاه دست پیدا كرد.

اگرچه مسئوولان فعلی دانشگاه آزاد مشخصا از فردی نام نمی برند اما از این همه حساسیت به یك واحد این دانشگاه، ناگفته پیداست كه همه این حواشی متوجه كسی نیست جز مهدی هاشمی رفسنجانی.

در دادگاههای پس از انتخابات هم نام مهدی هاشمی بیش از خیلی های دیگر برده شد. در هفته اول شهریور ماه 1388 حمزه کرمی و مسعود باستانی، مدیران سایت جمهوریت، علیه مهدی هاشمی اتهاماتی را مطرح كردند که از فردای آن روز بسیاری از چهره های سیاسی خواستار دستگیری و محاکمه ی وی شدند. جالب اینكه مهدی هاشمی رفسنجانی در همین برهه زمانی و در حالی كه نام وی به عنوان یك متهم جدی مطرح بود از فرودگان بین المللی امام خمینی(ره) با پرواز مستقیم تهران- لندن به انگلیس رفت تا شاید كمی از حجم فشارهای علیه خود كم كند. اما نفس خروج وی از تهران دلیل محكمی بر تائید اتهاماتی دانسته شد كه از سوی مراجع رسمی كشور به وی زده شده است. دلیلی هم كه از سوی خانواده و شخص آیت الله هاشمی رفسنجانی برای این موضوع مطرح می شد چیزی نبود جز آنكه مهدی برای سر و سامان دادن به شعب خارج از كشور دانشگاه آزاد و تحصیل در مقطع دكترای دانشگاه آكسفورد به انگلیس رفته و بعد از پایان ماموریت بلافاصله به كشور باز می گردد! دفتر هیئت امنای دانشگاه آزاد هم در بیانیه ای سفر مهدی را «سازمانی» عنوان كرد.

با تحولات دانشگاه آزاد، فرهاد دانشجو بلافاصله پس از نشستن پرماجرا بر كرسی ریاست جاسبی اعلام كرد که دانشگاه آزاد اسلامی واحد آکسفورد لندن، نه دانشجویی داشته و نه فعالیتی علمی انجام می داده است و به همین دلیل تعطیل شد. بر اساس اخباری که بعد از اعلام تعطیلی این واحد دانشگاه آزاد اعلام شد، افرادی که در آن واحد بوده اند، با احتساب دانشجویان و اساتید، مجموعاً کم تر از 100 نفر می شده اند.

وقتی متهم بر نمی گردد!

در سه سالی كه از خروج مهدی هاشمی رفسنجانی از ایران می گذرد تلاش بسیاری برای بازگرداندن مهدی هاشمی به ایران انجام شد كه تاكنون نتیجه چندانی نداشته است. این «متهم» نیز هر از چندگاهی با نامه و بیانیه ای اعلام می كند به كشور بازخواهد گشت. اولین باری كه وی پس از خروج از ایران اعلام كرد به تهران باز خواهد گشت، 28 بهمن ماه سال 1388 بود كه با انتقاد از عملكرد یك خبرگزاری غیر رسمی كشور، گفت برای حضور در دادگاه به ایران برمی گردد.

انتقادات از دانشگاه آزاد و شخص عبدالله جاسبی رئیس وقت دانشگاه آزاد آنقدر بالا گرفت كه وی مجبور شد هرگونه ارتباط مهدی هاشمی با ماموریت های دانشگاه آزاد را تكذیب كرده و بگوید وی به مهدی حكمی نداده است. همین هم سبب شد تا بالاخره در 28 فروردین 1389 و 7 ماه پس از خروج مهدی هاشمی رفسنجانی از ایران، قوه قضائیه حكم جلبش را صادر كند.

آذرماه همان سال اما هاشمی به حمایت از پسر پرداخت و رسما اعلام كرد خیال مهدی از پرونده‌هایش راحت راحت است ... من مطمئنم مهدی در این انتخابات در هیچ بخشی دخالت نداشت. هاشمی رفسنجانی البته در همین سخنرانی از تمایل مهدی به بازگشت كشور سخن می گوید: «دلش می‌خواهد بیاید و من می‌گویم اول كارهایت را تمام كن و انجام بده و بعد بیا. از این طرف هم مرتب تهمت می‌زنند كه او هم همیشه جواب می‌دهد!». جالب اینكه سید محمود علیزاده طباطبایی، وی در حاشیه سازی خاصیم در 22 آبان ماه 1390 از اصرار پدر به پسر برای «ماندن» سخن گفت و افزود كه هاشمی مصلحت نمی داند مهدی فعلا برگردد!

 

آکسفورد تعطیل شد،فعالیت های هاشمی نه!

بعد از آنكه در فروردن ماه سالجاری فرهاد دانشجو رسما واحد آكسفورد دانشگاه آزاد را تعطیل اعلام كرد، انتظار این بود كه مقاومت ها برای بازگشت« مهدی» به تهران هم تمام شود و وی به كشور برگردد. به گفته فرهاد دانشجو، دولت انگلیس به دلیل تحریم ها حساب این دانشگاه را بست و در نتیجه، مأموریت همه افرادی که آنجا بودند از جمله آقای مهدی هاشمی لغو شده و به ایران بر می‌گردند. اعلام رسمی تعطیلی دانشگاه پرماجرا سبب شد تا برخی رسانه ها در نیمه دوم اردیبهشت ماه سال جاری خبر از بازگشت مهدی هاشمی با رایزنی های گسترده دستگاههای امنیتی و قضایی كشور خبر دادند. به نوشته این رسانه ها هاشمی هم پذیرفته كشورش پس از ورود به كشور داگاهی شود. یك روز هم طول نكشید كه عموی مهدی وبرادر آیت الله هاشمی رفسنجانی در پاسخ به رسانه ها گفت كه بازگشت مهدی شایعات رسانه هاست.

به هر روی از علی كردان گرفته تا مهدی هاشمی، از وزارت كشور گرفته تا دانشگاه آزاد، همگی سبب شده اند تا نام شهر و دانشگاه «آكسفورد» همچنان برای ایرانیان خاطره های خاص بسازد. با این حال تعطیلی واحد آکسفورد دانشگاه آزاد این سوال را به وجود می آورد که مهدی هاشمی تا کی می خواهد به بهانه های خاص از بازگشت به کشور برای رسیدگی به «اتهامات» خود بپرهیزد؟ .../فردا


ویدیو مرتبط :
نطق رسایی درباره رسیدگی به پرونده مهدی هاشمی

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

معاون اول قوه‌قضائیه مسئول رسیدگی به پرونده مهدی هاشمی



 

 

معاون اول قوه‌قضائیه مسئول رسیدگی به پرونده مهدی هاشمی

 

روزنامه تهران امروز نوشت:

ماموریت تازه رئیسی یعنی رسیدگی به پرونده مهدی هاشمی اما شاید دشوارترین ماموریت سال‌های زندگی قضایی او باشد.

او از سویی نگاه هاشمی رفسنجانی را متوجه خود می‌بیند كه درخواست رسیدگی مستقل به این پرونده را دارد.

از سوی دیگر، درخواست‌های رسانه‌ای و انبوهی از چهره‌های سیاسی را پیش رو دارد كه مهدی هاشمی را مجرم می‌دانند و در روزهای اخیر نشان داده‌اند كه از دستگاه قضایی انتظارات بسیاری دارند.

پرونده مهدی هاشمی زیر نظر معاون اول قوه‌قضائیه رسیدگی خواهد شد. این خبر كوتاه را اگرچه دیروز نخستین بار برخی سایت‌های خبری منتشر كردند ولی اندكی بعد محمد كرمی‌راد، عضو كمیسیون امنیت ملی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، مسئولیت حجت‌الاسلام رئیسی در این پرونده مهم و جنجال‌برانگیز قضایی را تایید كرد.

بر اساس گزارش‌های منتشرشده، رئیسی پس از ابلاغ ماموریتش توسط مقامات عالی قضایی، از دستگاه‌های امنیتی و نظامی خواسته است كه تمامی موارد و مستندات خویش را در این باره به دستگاه قضایی ارائه دهند تا این دستگاه وارد مرحله رسیدگی به این پرونده شود.

مسئولیت‌یافتن رئیسی در این پرونده، پس از آن مطرح شد كه چند روز پیش رسانه‌ها خبر دادند كه با توجه به برخی رایزنی‌ها، مهدی هاشمی كه اكنون در لندن به سر می‌برد، قصد بازگشت به كشور دارد. این خبر با واكنش‌های بسیار متفاوتی روبه‌رو شد.

برخی سخن از دستگیری مهدی هاشمی به محض ورود به كشور راندند و برخی دیگر رسیدگی معمول قضایی را خواستار شدند. فارغ از چنین حاشیه‌هایی اما شاید پرسش جذاب این باشد كه مسئول بررسی یكی از مهم‌ترین پرونده سیاسی و قضایی سال‌های اخیر سیاست داخلی كشور، كیست؟ سید ابراهیم رئیسی (رئیس الساداتی)، روحانی معتدل جامعه روحانیت مبارز كه این روزها پرونده فعالیتهایش با انبوه رایزنی‌های میانجیگرانه حجیم گشته است، در یك زمان می‌تواند ایفاگر چند نقش باشد.

او زمانی در نقش معاون اول قوه‌قضائیه و سخنگوی غیررسمی این قوه به ارائه اخباری كوتاه و بی‌حاشیه می‌پردازد و ساعتی بعد همگان را در قامت عضوی از كمیته وحدت به همگرایی و همنشینی دعوت می‌كند.

روزی به منزل ناطق نوری می‌رود و از او برای بازگشت به جامعه روحانیت دعوت می‌كند و روزی در كنار شیوخ دیگر، بر كرسی هیات رئیسه مجلس خبرگان تكیه می‌زند. رئیسی دارای مدرك دكترا در رشته فقه گرایش حقوق خصوصی است و بیشتر به حضور در مناصب قضایی علاقه نشان می‌دهد چنانكه در سال 84، یكی از كاندیداهای محمود احمدی‌نژاد برای تصدی پست وزارت اطلاعات بود كه نپذیرفت و چهار سال بعد هم كه مشخص شد عمر ریاست هاشمی شاهرودی رو‌به اتمام است، بار دیگر پیشنهاد تصدی كرسی وزارت اطلاعات به او ارائه شد كه باز هم حضور در مقام معاون اولی رئیس قوه‌قضائیه را ترجیح داد. پایان دوران حضور ابراهیم رئیسی در سازمان بازرسی كل كشور در سال 83 با آغاز دور دوم حضور هاشمی شاهرودی بر مسند ریاست قوه‌قضائیه همزمان شد لذا قاضی‌القضات از فرصت بهره جست و حكم معاون اولی خود را به نام ابراهیم رئیسی امضا كرد.

در سال 86 و هنگامی كه هاشمی شاهرودی كه تنها 2 سال به پایان ریاستش بر این كرسی باقی مانده بود، تعدادی از معاونان خود را تغییر داد اما حكم معاون اول خود را برای دو سال دیگر تمدید كرد.

ابراهیم رئیسی طی حضور شش ساله‌اش در دستگاه قضا، بارها به عضویت كمیته‌های گوناگون برای حل مشكلات كشور در آمده است.

در 23 تیرماه و با آغاز فعالیت صادق لاریجانی كه بازار شایعات پیرامون تغییرات اساسی در این قوه گرم بود، برخی اخبار از انتصاب رئیسی به عنوان دادستان كل كشور خبر می‌داد كه در اصل اینگونه نشد بلكه حكم معاون اولی این روحانی مشهدی برای دو سال دیگر تمدید گردید.

در سال 86 ریاست کمیته پیگیری سیاست‌های اصل 44 در قوه قضائیه را پذیرفت كه نتایج جلسات این كمیته به مجلس ارسال شد. آیت‌الله سید محمود هاشمی شاهرودی در سال 88 و در آخرین روزهای حضورش در قوه‌قضائیه با ورود به موضوع بازداشت فعالان سیاسی، دستور تشکیل فوری کمیته سه نفره‌ای را صادر کرد كه ابراهیم رئیسی، دری نجف آبادی و‌پور‌محمدی اعضای آن بودند.

این كمیته وظیفه داشت تا در یک ضرب الاجل یک هفته‌ای با تک‌تک زندانیان در بازداشتگاه‌ها ملاقات و از روند بازجویی‌ها، رعایت حقوق شهروندی آنها و وضعیت بازداشتگاه‌ها و زندان گزارش تهیه كنند.

پس از پایان ریاست هاشمی شاهرودی، كمیته‌ای مشابه تشكیل شد كه این بار تنها عضو باقیمانده از كمیته قبلی، ابراهیم رئیسی بود. این كمیته وظیفه داشت به حوادث پس از انتخابات 88 و شكایت دستگیرشدگان در این اتفاقات رسیدگی كند. در آبان‌ماه 88 نیز رئیسی عضو كمیته وحدت جامعه روحانیت شد كه از هفت عضو برجسته این تشكل تشكیل شده بود. هدف این كمیته هم حذف موانع بر سر راه وحدت گروه‌های سیاسی داخل نظام بود. اگر چه در انتخابات مجلس خبرگان، جامعه مدرسین وحوزه علمیه قم و جامعه روحانیت مبارز از كاندیداتوری سیدابراهیم رئیسی حمایت كردند اما او تنها عضو رسمی جامعه روحانیت و عضو كمیته داوری این تشكل روحانی است.

در برخی اوقات كه میان اعضای جامعه اختلافاتی ایجاد می‌شود مانند ترك جلسات از سوی ناطق نوری، او به همراه تعدادی از بزرگان این نهاد روحانی كمیته‌ای را تشكیل می‌دهند و به رفع اختلافات می‌پردازند. از سوی دیگر، كمیته‌ای در سال جاری از سوی مقام معظم رهبری برای تعیین تكلیف وقف دانشگاه آزاد اسلامی به ریاست صادق لاریجانی تشكیل شد كه ابراهیم رئیسی هم عضوی از آن بود.

با نگاهی به لیست عضویت رئیسی در كمیته‌ها و هیات‌های گوناگون می‌توان به این نكته پی برد كه ابراهیم رئیسی شاید معمتدترین فرد آیت الله صادق لاریجانی در قوه‌قضائیه باشد چه كه در ششم مهرماه سال جاری هم از سوی صادق لاریجانی به عنوان نماینده قوه‌قضائیه در شورای نظارت بر صداو سیما منصوب شد و بر كرسی ایزد خواه نشست.

فارغ از عضویت ابراهیم رئیسی در كمیته‌ها و مشاغل گوناگون باید به یك ویژگی معاون اول رئیس قوه‌قضائیه هم اشاره داشت و آن، استقبال او از رسانه‌ها و آمادگی همیشگی‌اش برای پاسخ به سوالات است. رئیسی طی پنج سالی كه در زمان هاشمی شاهرودی در قوه‌قضائیه به ایفای نقش معاون اولی می‌پرداخت، در كنار آن سخنگوی این قوه هم محسوب می‌شد. با روی كار آمدن لاریجانی هم او مرد سخنگوی قوه‌قضائیه معرفی شد و این نقش تا یكسال بعد كه محسنی اژه‌ای بر كرسی سخنگویی تكیه زد، ادامه یافت. ماموریت تازه رئیسی یعنی رسیدگی به پرونده مهدی هاشمی اما شاید دشوارترین ماموریت سال‌های زندگی قضایی او باشد.

او از سویی نگاه هاشمی رفسنجانی را متوجه خود می‌بیند كه درخواست رسیدگی مستقل به این پرونده را دارد. از سوی دیگر، درخواست‌های رسانه‌ای و انبوهی از چهره‌های سیاسی را پیش رو دارد كه مهدی هاشمی را مجرم می‌دانند و در روزهای اخیر نشان داده‌اند كه از دستگاه قضایی انتظارات بسیاری دارند. قاضی معتمد در برابر این درخواست‌های متنوع و متفاوت كه ریشه در مسائل سیاسی دارند، چه خواهد كرد؟ سابقه نشان داده ماموریت‌هایی كه به شیخ واگذار شده است، پایانی بدون حاشیه داشته‌اند، آیا این بار نیز چنین خواهد شد؟..../تحلیل:عصرایران