اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

آمریکا به جای ریاض، طرف تهران را گرفت


همزمان با گرم شدن جنگ سرد میان ایران و عربستان سعودی، دولت باراک اوباما در تلاش است تا طرف هیچ کدام از طرفین را نگیرد، اما اقداماتش چیز دیگری را نشان می دهد و کاملاً به نفع تهران است.

پایگاه خبری انتخاب: همزمان با گرم شدن جنگ سرد میان ایران و عربستان سعودی، دولت باراک اوباما در تلاش است تا طرف هیچ کدام از طرفین را نگیرد، اما اقداماتش چیز دیگری را نشان می دهد و کاملاً به نفع تهران است.

بلومبرگ ویو نوشت:  با اعلام دولت سعودی در روز شنبه مبنی بر اعدام 47 زندانی که در میان آنها روحانی محبوب شیعه هم حضور داشت، وزارت خارجه ایالات متحده دو کار را انجام داد. اول، ابراز نگرانی از اقدامات ریاض که موجب تشدید تنش های فرقه ای می شود. سپس تماس تلفنی جان کری وزیر خارجه با جواد ظریف، همتای ایرانی اش بود که به وی توصیه کرد تا تنش ها افزایش نیابد.

سخنگوهای کاخ سفید و وزارت خارجه روز دوشنبه اعلام کردند که ایالات متحده جانب هیچ کدام از طرفین را نمی گیرد و کری هم با عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان سعودی تلفنی صحبت کرد. اما دیپلمات های آمریکایی و عربی به ما می گویند که متحدین آمریکا در خلیج فارس که نگران تهدید ایران هستند، اوضاع را به گونه متفاوتی می بینند.

وزارت خارجه پیش از این از عربستان سعودی به خاطر اعدام ها و عملکرد حقوق بشری انتقاد کرده بود. اما این بار، جان کربی، سخنگوی وزارت خارجه ادعای سعودی ها مبنی بر این که دولت ایران عامل حمله به سفارتخانه بوده است را نادیده گرفت و در ابتدای بیانیه اش اعلام کرد که ایران تعدادی از مسببین این حادثه را بازداشت کرده است.

علاوه بر این سعودی ها مدعی اند که این بار انتقادات ایالات متحده ناروا است چون نمر النمر اقدامات تروریستی انجام داده است. الجبیر روز یکشنبه گفت: «ما هر گونه انتقاد نسبت به سیستم قضائی پادشاهی را رد می کنیم. مگر چه شده، کسی که عملیات تروریستی برای کشتن افراد بی گناه را هدایت می کرد، محاکمه شده است.»

پس از تصمیم عربستان سعودی برای قطع روابط دیپلماتیک و پایان دادن به پروازهای تجاری با ایران، بحرین و سودان هم روابطشان را قطع کردند و امارات هم سطح روابطش را کاهش داد. یک دیپلمات ارشد خلیج فارس به ما گفته که انتظار می رود کشورهای عرب سنی دیگری هم از این اقدام پیروی کنند.

ریشه اصلی مشکل کشورهای عرب سنی، توافق هسته ای است که تابستان گذشته میان ایران و کشورهای غربی به دست آمد. وقتی کاخ سفید توافق را به کنگره و متحدین خاورمیانه اش ارائه داد، پیام کاملاً مشخص بود: هیچ چیزی در توافق وجود ندارد که مانع از اعمال تحریم های غیرهسته ای علیه ایران توسط ایالات متحده شود.

هفته گذشته وزارت خزانه داری در آخرین لحظات اجرای تحریم علیه 11 شرکت و فرد را متوقف کرد که به دولت ایران در زمینه توسعه برنامه موشکی اش که نقض تحریم های سازمان ملل است، کمک کرده اند. مقامات وزارت خزانه داری به قانونگذاران گفته بودند که تحریم های جدید 30 دسامبر اعلام خواهند شد، اما بعداً از اعلام آن خودداری کردند.

کارکنان کنگره می گویند وزارت خارجه پس از اعتراض دولت ایران، در آخرین دقایق در این رابطه مداخله کرده است. یک مقام ارشد به ما گفته این تحریم ها از بین نرفته است و ایالات متحده در حال کار بر روی موضوعات باقی مانده است، اما جزئیاتی از جدول زمانی آن ارائه نداد.

یک هفته قبل از آن کری در نامه ای که به ظریف نوشته بود به وی اطمینان داد که دولت اوباما می تواند محدودیت های جدید در قانون تصویب شده کنگره که به موجب آن افرادی که به ایران سفر کرده اند باید برای سفر به آمریکا ویزا تهیه کنند را نادیده بگیرد. دولت ایران پیش از این گفته بود که این مسئله موجب نقض توافق هسته ای می شود.

روز دوشنبه جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید به تلاش های جان کری برای برگزاری مذاکرات به منظور دستیابی به راه حل سیاسی برای سوریه که شامل ایران هم می شود به عنوان نمونه ای از این که ایالات متحده نقشی سازنده در پر کردن شکاف های فرقه ای میان کشورهای قدرتمند سنی و شیعه منطقه دارد، اشاره کرد. وی می گوید: «ایالات متحده در هدایت تلاش های بین المللی برای جمع کردن همه طرفین برای دستیابی به راه حلی سیاسی درباره سوریه به موفقیت دست پیدا کرده است.»

با این وجود برخی از تحلیلگران معتقدند که اقدام کری در زمینه فرآیند صلح سوریه که منوط به همکاری ایران و عربستان با یکدیگر است، غیرسازنده است. چون در جلسه اول وزرای ایران و سعودی یکدیگر را متهم به حمایت از تروریسم کردند.

مطمئناً سعودی ها با اقدامات اخیرشان سیگنال فرستاده اند. در مقطع کنونی پیام واضح تر از این نیست. اگر اوباما، ایران را مجازات نمی کند، عربستان سعودی این کار را می کند. 


ویدیو مرتبط :
الشباب ریاض 2 - 1 استقلال تهران / لیگ قهرمانان آسیا

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

سولانا: کنگره آمریکا، ریاض و تل آویو مخالف توافق تهران و واشنگتن هستند



مخالفین توافق تهران و واشنگتن,کنگره آمریکا

سولانا: کنگره آمریکا، ریاض و تل آویو مخالف توافق تهران و واشنگتن هستند

خاویر سولانا مسئول سابق سیاست خارجی اتحادیه اروپا، کنگره آمریکا، ریاض و تل آویو را موانع اصلی برقراری توافق بین ایران و آمریکا دانست و تاکید کرد که مذاکره و دیپلماسی تنها راه حل و فصل مناقشه هسته ای است.

به گزارش ایرنا، سولانا در جدیدترین مقاله خود که در پایگاه اندیشکده آمریکایی ˈپروجکت سیندیکیتˈ منتشر شده، با موفقیت آمیز توصیف کردن آخرین دور مذاکرات ایران و گروه 1+5 در ژنو برغم منتشر نشدن جزییات گفتگوها و ابراز خوش بینی در مورد آینده روابط تهران و غرب راه ایران برای ایجاد پیشرفت های دائمی در روابط خود با غرب را دراز دانست.

مذاکره کننده ارشد سابق گروه 1+5 ادامه داده است: آشتی بین تهران و غرب و در صدر آنها بهبود روابط ایران و آمریکا تبعات ژئوپولیتیک مثبتی برای خاور میانه خواهد داشت اما علاوه بر ایران بازیگران استراتژیک دیگری هم مطرح هستند.

سولانا رژیم صهیونیستی را یکی از موانع اصلی برقراری توافق ایران و آمریکا دانست و در تشریح آن افزود: در آستانه شروع مذاکرات ژنو، ˈبنیامین نتیانیاهوˈ نخست وزیر اسراییل در ˈکنستˈ (پارلمان رژیم صهیونیستی) اعلام کرد که احتمال حمله نظامی پیشگیرانه به تاسیسات هسته ای ایران هنوز از بین نرفته است. برنامه هسته ای جمهوری اسلامی اولویت نخست سیاست خارجی نتیانیاهو است.

سولانا در ادامه از ریاض به عنوان مانع دیگر بر سر راه توافق بین ایران و آمریکا نام برد و نوشت: عربستان سعودی تحت حاکمیت سنی ها، یک قدرت منطقه ای است که بیش از سایرین به طور مستقیم با دولت شیعه ایران بر سر نفوذ در منطقه رقابت می کند.

سولانا ادامه داده است: ریاض به قدری از آشتی احتمالی واشنگتن با تهران آزرده شده است که از پذیرفتن کرسی در شورای امنیت امتناع کرد و به این وسیله خشم رهبران خود را نشان داد. حتی در دوران شاه (رژیم پهلوی) هم عربستان از اینکه ایران به یک قدرت منطقه ای تبدیل شود، می ترسید.

مسئول سابق سیاست خارجی اتحادیه اروپا، ادامه داده است: ایران بعد از عربستان سعودی دومین تولید ناخالص ملی را در منطقه دارد و از لحاظ جمعیت بعد از مصر در رتبه دوم قرار دارد. از این رو عربستان نگران است که یک توافق احتمالی که به لغو تحریم ها منجر شود، به جمهوری اسلامی مجال احیای اقتصاد و گسترش نفوذ خود را بدهد.

وزیر امور خارجه سابق اسپانیا در ادامه با اشاره به امتناع آمریکا از بمباران سوریه به عنوان رقیب دیگر عربستان در منطقه و سقوط محمد مرسی در مصر به عنوان متحد مهم سعودی ها، شرایط را برای اتحاد آمریکایی-سعودی ناخوشایند توصیف کرد و افزود: ˈریاض به دنبال سقوط ˈبشار اسدˈ رییس جمهوری سوریه است و عقیده دارد

 

که توافق آمریکا با روسیه برای نابودی تسلیحات شیمیایی سوریه به معنای چشم پوشی از این هدف است. به همین خاطر، سعودی ها اکنون بزرگ ترین حامی مالی شورشیان سوری هستند و همچنین یکی از حامیان اصلی ارتش مصر پس از سقوط مرسی نیز محسوب می شوند.

سولانا در ادامه تاکید کرد: در هر حال خاتمه دادن به درگیری در سوریه باید هدف فوری غرب باشد. ایران و روسیه دو متحد اصلی حکومت اسد هستند و تنها بازیگران خارجی ای هستند که می توانند در نگرش نسبت به دمشق تغییری ایجاد کنند.

 

احتمالا قرار است که گفتگوهای ژنو2 درباره سوریه در 23 نوامبر برگزار شود. البته ˈاخضر ابراهیمیˈ، نماینده ویژه مشترک اتحادیه عرب و سازمان ملل در امور سوریه، درباره مقتضی بودن این نشست در غیاب نمایندگان نیروهای مخالف، ابراز تردید کرده است.ˈ

مقام سابق اتحادیه اروپا در ادامه با یادآوری خصومت و مخالفت عمیق عربستان با نشست ژنو2 نوشت: ˈگفتگوهای رسمی دیپلماتیک با حکومت اسد به طور تلویحی به این معناست که هنوز مشروعیت حکومت وی در عمل به رسمیت شناخته می شود. در نظر سعودی ها، تنها با استعفای اسد و دولت وی است که می توان به راه حل قابل قبول دست یافت و این در حالی است که ژنو2 برقراری یک حکومت انتقالی با حضور تمامی طرف های حاضر را در نظر دارد.

سولانا در ادامه توضیح دشواری هایی که بر سر راه برقراری روابط حسنه بین ایران و غرب وجود دارد به مشکلاتی که سیاست گذاران آمریکایی با آنها مواجه هستند پرداخت و از کنگره آمریکا به عنوان مانع اصلی نام برد.

وی در این باره نوشت: توافق دقیقه نودی افزایش سقف بدهی های آمریکا و بازگشایی مجدد دولت، جمهوری خواهان تندرو را در موضع ضعف قرار داده است و موجب قدرت گرفتن دوباره اوباما شده است.با این حال، مجموعه شرایط خطرناک است. هرگونه توافق قابل تصور با ایران لغو تحریم ها را در بر خواهد داشت که نیازمند تایید نهاد قانونگذاری است و همین می تواند توافق پیشنهادی را در برابر کوته بینی کنگره آسیب پذیر کند.

وی سپس افزود: مشکل دیگری که آمریکا با آن مواجه می باشد، این است که جان کری وزیر امور خارجه این کشور برقراری صلح بین اسراییل و فلسطین را در اولویت بالایی قرار داده است. باید صبر کرد و دید که کری چطور می تواند مذاکرات را بگونه ای مدیریت کند که فشار اسراییلی ها بر آمریکا در خصوص ایران تلاش های برقراری صلح بین اسراییلی ها و فلسطینی ها را خراب نکند. اما اگر ایران و غرب به توافق برسند، برای اسراییل بسیار دشوار خواهد شد که در حاشیه بماند.

نویسنده اروپایی این نوشتار در بخش بعدی تاکید کرد: اروپایی ها فرصت خوبی دارند تا با استفاده از یک سیاست خارجی یکپارچه، منسجم و موثر موقعیت خود را بهبود بخشند. تاکنون، اتحادیه اروپا از طریق ˈکاترین اشتونˈ مسئول ارشد امور خارجی و سیاست امنیتی خود، همواره بازیگر کلیدی در مذاکرات بین ایران و 1+5 بوده است.

 

اشتون از اعتماد تمامی طرف های حاضر در مذاکره برخوردار است. مهم است که اتحادیه اروپا خود را نزدیک به آمریکا و هماهنگ با آن حفظ کند و وقتی زمان لغو تحریم ها فرارسید، باید کاملا هماهنگ با آمریکا عمل کند تا تاثیرگذاری این حرکت به حداکثر برسد.

سولانا در پایان تصریح کرد: مذاکره و دیپلماسی تنها راه مطمئن برای حل و فصل معضلی است که بر سر برنامه هسته ای با ایران ایجاد شده است. بروز یک درگیری دیگر در خاور میانه بدترین گزینه است اما بهره برداری از فرصت منحصر به فردی که در خصوص ایران فراهم شده، نیازمند دور اندیشی تمام طرف های حاضر است. منافع ملی باید نسبت به سلایق شخصی در اولویت قرار گیرند. دریچه مذاکره گشوده شده است ولی تا ابد همچنان باز نخواهد ماند./ایرنا