اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

آمار مصرف مواد مخدر از چه راهی به دست می‌آید؟



اخبار,اخباراجتماعی,مواد مخدر


اخبار اجتماعی  -  آمار مصرف مواد مخدر از چه راهی به دست می‌آید؟

مطابق رسمی‌ترین پژوهش مورد استناد مسئولان کشوری (که یک دهه قبل انجام شده است) بیشتر از ٥٠‌ درصد معتادان کشور تریاک مصرف می‌کنند، ٢٦‌درصد شیشه و مابقی نیز هرویین و مواد مخدر دیگر. یادآوری این نکته نیز لازم است که معتادان اشاره شده در تحقیقات رسمی مقامات اصطلاحا معتادان مزمن نامیده می‌شوند.

دیروز قائم مقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر اعلام کرد سالانه ٥٠٠ تن معادل ٥٠٠‌هزار کیلوگرم انواع مخدر در ایران مصرف می‌شود. این رقم بزرگی است اما بدون‌شک رقم صحیحی نیست و نشان می‌دهد که مسئولان مبارزه‌کننده با اعتیاد کشور جدا از فریزکردن تعداد معتادان از ٤٠‌سال قبل تا کنون سال‌هاست که مبادرت به ثابت نگه داشتن نرخ مصرف نیز کرده‌اند.

شاید ٥٠٠‌هزار کیلوگرم آن‌قدر عدد بزرگی از نظر خبری باشد که بسیاری از واقعیت‌ها را پنهان کند اما بدون هیچ تردیدی این رقم با سایر اعداد و ارقام ارایه شده از سوی خود مسئولان هم همخوانی ندارد. بنابراین در بهترین حالت مسئولان از ابزارهای بسیار نادرستی در سنجش میزان اعتیاد، قاچاق و مصرف موادمخدر در ایران استفاده می‌کنند.

 

اما در این صورت این پرسش هم پیش می‌آید که چطور این ابزار سنجش در هنگام کشفیات بسیار دقیق عمل کرده و ما ‌سال به‌ ‌سال شاهد افزایش حجم کمی کشفیات مواد مخدر در مرزها و داخل شهرهای کشور هستیم. پس نتیجه می‌شود این دریافت که یک جای کار می‌لنگد و در میان مسئولان و افکارعمومی یک چاله بسیار بزرگ وجود دارد. چاله‌ای که به گونه‌ای عجیب رفتار می‌کند، یعنی مثلا در شرایطی که میزان کشفیات مواد مخدر در ٣٠‌سال گذشته دست‌کم سه برابر شده است تعداد معتادان کشور فقط ٥٠‌هزار نفر نسبت به آمار ارایه شده در زمان پهلوی افزایش پیدا کرده است؟

جدا از این مدام گفته شده و می‌شود که سن معتادان کاهش پیدا کرده اما سال‌هاست که میزان مصرف در کشور ٥٠٠ تن اعلام می‌شود. چاله ما را به این فکر می‌اندازد که ما از تمام واقعیت مطلع نیستیم و تنها پس از دست به کار شدن خودمان است که می‌فهمیم حتی اگر بپذیریم تعداد معتادان رسمی کشور همان یک‌میلیون و ٣٢٥‌هزار نفری است ( در‌سال ١٣٥٠ حکومت این رقم را یک‌میلیون و ٢٠٠‌هزار نفر اعلام کرده بود، جمعیت کشور در آن زمان ٢٧‌میلیون نفر بوده است و اکنون ٨٠‌میلیون نفر ) آمار مصرف مواد در ایران بسیار بیشتر از ٥٠٠ تن در ‌سال است.

دقت کنید:  مطابق رسمی‌ترین پژوهش مورد استناد مسئولان کشوری (که یک دهه قبل انجام شده است) بیشتر از ٥٠‌ درصد معتادان کشور تریاک مصرف می‌کنند، ٢٦‌درصد شیشه و مابقی نیز هرویین و مواد مخدر دیگر. یادآوری این نکته نیز لازم است که معتادان اشاره شده در تحقیقات رسمی مقامات اصطلاحا معتادان مزمن نامیده می‌شوند.

 

معتادان مزمن به درگیرترین افراد با اعتیاد اطلاق می‌شود که جدا شدن آنها از اعتیاد غیرممکن و یا بسیار سخت قلمداد می‌شود. به عبارتی به دلایل گوناگونی ازجمله علمی مانند تغییر شکل مغز و نحوه ارتباط‌گیری آن با سایر اعضا و یا اجتماعی مانند فروپاشی کامل روابط میان فردی، کنش‌های عصبی، خراب کردن پل‌ها و... و حتی مشکلات قانونی بهترین توصیه برای این معتادان تثبیت وضع عنوان شده است. حال آن‌که در وضع «معتادان شدید» همچنان امید به بهبودی وجود دارد. «معتادان تفننی»  نیز دسته‌ای هستند که اصولا جایی در آمارهای رسمی ایران ندارند.

به موضوع که برگردیم و با یک ضرب و تقسیم ساده مشخص می‌شود با ارقام اعلام شده سرانه مصرف هر معتاد ایرانی در‌سال ٣٧٧ گرم است. به عبارتی با استناد به آمارهای رسمی ایران هر معتاد مزمن در روز با مصرف یک گرم نیازش برطرف می‌شود. این اگر دروغ نباشد رسما یک اشتباه بزرگ در داده‌های آماری است، چرا که امکان ندارد. در دنیای واقعی شما به وضوح مشاهده می‌کنید که یک گرم حتی مصرف معتادان تفننی هم نیست.

 

در خوشبینانه‌ترین حالت هر معتاد به تریاک در یک نشست دو تا سه گرم مصرف می‌کند. این البته مختص مصرف به شکل دود است چنانچه مصرف‌کنندگان خوراکی که اتفاقا این شایع‌ترین روش مصرف در میان معتادان مزمن است تا روزی ٦ گرم هم گزارش شده است.

حالا بیایید و به سراغ آمارهای رسمی برگردیم. یک‌میلیون و ٣٢٥‌هزار معتاد داریم که ٥٢‌درصد آنها تریاک مصرف می‌کنند. به عبارتی ٦٦٥‌هزار و ١٥٠ نفر از معتادان ایرانی تریاک مصرف می‌کنند. اگر میانگین مصرف هر معتاد به تریاک را فقط روزی سه گرم قبول کنیم (باور کنید این رقم حداقلی است در دنیای واقعی) هر معتاد به تریاک یک کیلو و ١٠٠ گرم تریاک را دود هوا می‌کند. خیلی راحت این عدد را ضرب در ٦٦٥‌هزار و ١٥٠ نفر بکنید. عددی که به دست می‌آید بیشتر از ٧٠٠ تن است. ٧٠٠تن فقط توسط ٥٢‌درصد تعداد معتادان کشور مصرف می‌شود.

معتادان شیشه و هرویین و حشیش هنوز محاسبه نشده است. تنها تشکیک می‌تواند میزان مصرف روزانه معتادان باشد که آن هم تنها با گشتی کوتاه در خیابان‌های تهران قابل حل است، گشتی در یکی از مراکز توزیع مواد و پرس‌وجویی ساده از فروشندگان که واقع‌بینانه عمل می‌کنند، اگر به حرف آنها هم اعتماد نکنیم معتادان که خود مصرف‌کننده اصلی هستند هم منابع قابل اعتمادی هستند، چنانچه جلسات و برنامه‌ها و همایش‌ها وقت چنین کاری نمی‌دهد با یک سرچ ساده می‌توان به گفت‌وگوهای پرتعداد رسانه‌ها و حتی تلویزیون جمهوری اسلامی با معتادان ترک کرده دست یافت که خودشان میزان مصرفشان را اعلام کرده‌اند؛ ٤ گرم، ٥ گرم، ٦ و حتی ٧ گرم.

اخباراجتماعی  - شهروند


ویدیو مرتبط :
آخر عاقبت مصرف مواد مخدر از زبان زن مصرف کننده شیشه

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

آمار وحشتناک وزیر کشور از مصرف مواد مخدر



اخبار ,اخبار اجتماعی ,مصرف مواد مخدر

 

اخبار اجتماعی - آمار وحشتناک وزیر کشور از مصرف مواد مخدر

عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور عصر امروز در خانه سینما حضور پیدا کرد تا با سینماگران درباره مواد مخدر و نقش اهالی سینما در پیشگیری و مبارزه با مواد مخدر صحبت کند اما آماری که وی از میزان مصرف مواد مخدر و تأثیرات آن بر جامعه به سینماگران ارائه داد باعث تعجب اهالی سینما شد.

 عبدالرضا رحمانی فضلی عصر امروز بعد از نمایش فیلمی پیرامون تأثیرات فاجعه بار مصرف مواد مخدر بر خانواده‌ها، به روی سن سالن سیف الله داد خانه سینما آمد و خطاب به سینماگران گفت: ما دست استمداد به طرف سینماگران دراز می‌کنیم تا ما را در کار خیر و عمل صالح یاری کند.
 
وی با اشاره به رویکرد توسعه محور خود در برنامه‌های وزارت کشور گفت: من هرجا بودم این نگاه توسعه محور را داشته‌ام و امروز نیز در وزارت کشور این نگاه با توجه به بحث‌های اجتماعی مورد توجه جدی است و ما می‌خواهیم از همه مردم و ظرفیت‌ها در این راه کمک بگیریم.
 
وی با اشاره به مشکلات پیش روی کشور در مبارزه با مواد مخدر گفت: علی رغم هزینه‌های بسیاری که برای مبارزه با مواد مخدر انجام داده‌ایم و شهدای گرانقدری که در این راه تقدیم کرده‌ایم اما باز هم از قاچاقچیان و معتادین عقب هستیم.
 
رحمانی فضلی ادامه داد: امروز دیگر روش‌های سنتی در مبارزه با مواد مخدر با توجه به پیچیدگی موضوع پاسخگو نیست و اگر بخواهیم از‌‌ همان روش‌های گذشته استفاده کنیم موفق نیستیم.
 
وی با اشاره به اینکه امروز مواد مخدر به یک صنعت مالی در دنیا تبدیل شده است گفت: گردش مالی و سود ناشی از تولید و انتقال مواد مخدر در دنیا بیش از هزار میلیارد دلار است که از این میان گردش مالی مواد مخدر در ایران سه میلیارد دلار می‌شود همین امر نشان می‌دهد که برای تولیدکنندگان مواد مخدر، ایران سود بالایی دارد و به ریسک فعالیت در این حوزه می‌ارزد.
 
وزیر کشور با اشاره به لزوم گسترش فعالیت‌های مردمی در مبارزه با مواد مخدر گفت: من با نهادهای مختلف جلسه داشته‌ام و حتی قصد داریم جلسه‌ای را نیز با حضور نهادهای مردم نهاد و رئیس جمهور برگزار کنیم تا نقش ان جی او‌ها در مبارزه با مواد مخدر بیشتر شود.
 
وی با اشاره به میزان معتادین کشور گفت: ما امروز براساس آمار یک میلیون و ۳۵۰ هزار نفر معتاد داریم که با احتساب خانواده آن‌ها ۵ میلیون نفر مستقیم مصرف مواد مخدر هستند و یک میلیون خانواده در این امر درگیر هستند. درسالهای اخیر میزان گرایش خانم‌ها به مواد مخدر بسیار افزایش پیدا کرده و این امر بسیار نگران کننده است. همچنین بخش مهمی از مصرف کنندگان یعنی ۱۷ درصد مصرف کنندگان افراد تحصیل کرده و لیسانس به بالا هستند.
 
وی با اشاره به اینکه باید در رویکرد مبارزه با مواد مخدر ۴ اصل را در نظر داشت افزود: پیشگیری، درمان، مقابله و صیانت ۴ اصلی است که باید در این حوزه مورد توجه قرار گیرد.
 
رحمانی فضلی افزود: در بخش پیشگیری فعالیت‌های خوبی در ماه‌های اخیر شده است ما در ماه‌های اخیر بیش از ۲۰۰ لابراتوار تهیه و تولید مواد مخدر را از بین برده‌ایم. البته منظور لابراتوار یک آزمایشگاه پیچیده نیست بلکه امروز یک آشپزخانه نیز تبدیل به محل تولید مواد مخدر شده است.
 
وی ادامه داد: امروز ۸۰ درصد معتادین خودشان تبدیل به توزیع کننده و فروشنده مواد مخدر شدند و ما در حوزه درمان بیش از ۱۶ هزار نفر از معتادین را جمع کردیم و سعی داریم که نگهداری آن‌ها را به ان جی او‌ها بسپاریم هرچند امروز ۸۰ درصد معتادین توسط این ان جی او‌ها که بیشترشان خصوصی است و توسط افرادی که از اعتیاد بازگشته‌اند اداره می‌شود نگهداری می‌شوند.
 
رحمانی فضلی ادامه داد: امروز شبکه‌های توزیع مواد مخدر که از خارج از کشور مواد را به داخل وارد می‌کنند به شبکه عظیمی از سیستم‌های پیشرفته امنیتی و مخابراتی دسترسی دارند و در حالی که ما مرز‌ها را به روی آن‌ها بسته‌ایم آن‌ها از طریق دریای عمان و راه‌های آبی می‌خواهند مواد را وارد کشور کنند. به همین دلیل ما اعلام کردیم که نباید در مبارزه با آن‌ها فقط به حمل و نقل کنندگان مواد بسنده کرد و نباید هیچ محموله‌ای بدون کنترل و پیگیری‌‌ رها شود و باید به سرشاخه‌های آن‌ها دسترسی پیدا کرد.
 
وی با اشاره به تولید ۷ هزار و ۵۰۰ تن مواد مخدر در ماه‌های گذشته در افغانستان گفت: کشفیات ما نیز ۱۹ درصد افزایش پیدا کرده است هرچند با برنامه ریزی درست توانستیم هزینه‌های اضافی را ۴۱ درصد کاهش دهیم.
 
وزیر کشور نقش سینماگران را در آگاه کردن جامعه به معضلات مصرف مواد مخدر بسیار مهم دانست و افزود من بعضی فیلم‌های سینمایی را می‌بینم که بسیار خرسند می‌شوم مانند فیلم دهلیز که بسیار روان و زیبا ساخته شد و پیام خوبی داشت.


وی ادامه داد: سینماگران ابزار کار خوبی دارند و باید با آثار خود تصویرسازی ذهنی و نگاه فرهنگی مردم را به اعتیاد و خانواده‌هایی که درگیر مواد مخدر هستند عوض کنند. امروز ما باید به جای پس زدن خانواده‌های معتادین به مواد مخدر آن‌ها را مورد ملاطفت قرار دهیم.
 
رحمانی فضلی افزود: امروز ما صد‌ها خیریه ایتام و خیریه‌های مدرسه سازی داریم اما یک خیریه مناسب که فرزندان معتادان را تحت سرپرستی قرار دهد نداریم در حالی که باید به این امر توجه کنیم. 

اخبار اجتماعی - ایلنا