اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

آلودگی هوا در تهران تا پایان دی ادامه دارد


مجهزترین ماسك‌های سفید آلودگی هوا هم دردی از ریه‌های خاكستری مردم شهرهای بزرگ درمان نمی‌كند، ‌آنقدر كه پلیس سر چهارراه، ‌كه یكی از قربانیان بالقوه آلودگی هوا به شمار می‌رود، ‌به خاطر تنفس روزانه دود اگزوز خودروها، ‌راهی بیمارستان شود و ریه‌اش دیگر جایی برای اكسیژنی كه وصل شده به بینی‌اش، ‌نداشته باشد، ‌ایست قلبی و تمام.

روزنامه اعتماد: مجهزترین ماسك‌های سفید آلودگی هوا هم دردی از ریه‌های خاكستری مردم شهرهای بزرگ درمان نمی‌كند، ‌آنقدر كه پلیس سر چهارراه، ‌كه یكی از قربانیان بالقوه آلودگی هوا به شمار می‌رود، ‌به خاطر تنفس روزانه دود اگزوز خودروها، ‌راهی بیمارستان شود و ریه‌اش دیگر جایی برای اكسیژنی كه وصل شده به بینی‌اش، ‌نداشته باشد، ‌ایست قلبی و تمام.

گرچه رییس پلیس راهور، ‌مرگ پرسنل‌اش را خیلی هم مرتبط با هوای آلوده و پستی كه او بر سرش بوده، نمی‌داند و سابقه مشكلات ریوی او را مقصر اصلی مرگش اعلام می‌كند، اما شاید كسی جز خود پرسنل پلیس، ‌آنهایی كه پست میدانی دارند و باید ساعات مشخصی در روز را در خیابان‌ها بگذرانند، ‌نفهمند این روزها، ‌پست دادن در خیابان ‌به قیمت جان‌شان تمام می‌شود.

 توزیع ماسك‌های فیلتر‌دار و یك بسته شیر روزانه، نه جان ماموران پلیس را نجات می‌دهد و نه‌جان هیچ آدمی كه روزانه این حجم دود را می‌بلعد. طبق اعلام سازمان محیط زیست، آلودگی هوا به این زودی مرتفع نخواهد شد و تا پایان دی ماه ادامه دارد، ‌شاید تا روز هوای پاك كه نزدیك به آخرین روز ماه است هم، هوای سنگین و پر دوده راهی ریه‌های مردم شهر شود و عددی بر آمار افزایش ٥٠ درصدی مراجعه كودكان و افزایش بیش از دوبرابری مراجعه بیماران قلبی ریوی به بیمارستان‌ها بیفزاید.

سخنگوی اورژانس كشور، از مراجعه ۱۰۱۲بیمار قلبی و تنفسی به اورژانس خبر داد. مجتبی خالدی در این خصوص به فارس گفته بود: «در مجموع در شش شهر تهران، اصفهان، قم، تبریز، كرج و اراك ٢٣١٨ نفر با اورژانس ١١٥ تماس گرفتند. تعداد تماس‌ها در تهران به تنهایی هزار و ٥٠٣ مورد می‌شود كه ٢٩٥ مورد آن مربوط به بیماران قلبی و ١٩٥ مورد آن مربوط به بیماران تنفسی می‌شد. در كل این شش شهر، ٣٩٢ مورد بیماری قلبی و ٢٣٥ مورد بیماری تنفسی گزارش شده است. از سوی دیگر، رییس بخش ریه اطفال مركز طبی كودكان هم از افزایش ٣٠ تا ٥٠ درصدی مراجعه به اورژانس به دلیل آلودگی هوا خبر داد. محمدرضا مدرسی با اشاره به علایم مشكلات تنفسی به دلیل آلودگی اظهار داشت: تنگی نفس و افزایش تعداد نفس زدن نسبت به زمان عادی، گشاد شدن مرتب سوراخ بینی و زنش پره‌ آن از نشانه‌های بیماری‌های تنفسی محسوب می‌شود كه افراد در صورت مواجهه با این مشكلات در كودكان‌شان حتما باید به پزشك و مراكز اورژانس مراجعه كنند.

اختیارات جدید برای مقابله با آلودگی هوا

كمیته اضطرار آلودگی هوا، ‌در هفته گذشته تقریبا هر روز جلسه برگزار كرده تا به تكلیفی مشخص برسد كه نهایت امر، ‌تعطیلی مدارس بود و هشدارهای لازم. اما جلسه كارگروه ملی كاهش آلودگی هوا كه روز پنجشنبه به ریاست معصومه ابتكار، ‌رییس سازمان حفاظت محیط زیست تشكیل شد، ‌اختیارات جدیدی به استانداران كلانشهرها داد؛ ‌اختیاراتی كه علاوه بر مصوبات پیشین در خصوص راهكارهای كوتاه‌مدت و فوری، ‌دست آنها را برای ایجاد محدودیت و تصمیم‌گیری‌های جدید و تاثیرگذار‌تر، ‌باز می‌گذارد. رییس مركز هوا و تغییر اقلیم سازمان محیط زیست، ‌یكی از شركت‌كنندگان در این جلسه بود. علی اصغر رجبی، ‌از اختیارات جدیدی كه این كارگروه به استانداران داده است می‌گوید. او با تاكید بر پابرجا بودن مصوبات و قوانین قبلی در خصوص محدودیت‌های زوج و فرد و تعطیلی مدارس در صورت نیاز، از مصوبات جدید كارگروه  می‌گوید: «در جلسه پنجشنبه كارگروه ملی كاهش آلودگی هوا كه به ریاست دكتر ابتكار برگزار شد، مسائل جدیدی مطرح شد كه دست استانداران را در كلانشهرها باز می‌گذارد تا به تصمیم خودشان و شرایط هوای شهر، ‌تصمیمات جدیدی را اتخاذ كنند.

علاوه بر زوج و فرد از در خانه‌ها تا پایان بهمن ماه، مسائلی چون خاموش كردن اتوبوس‌ها در شرایط توقف در ترمینال‌ها و پایانه‌های مسافربری، محدودیت زمانی فعالیت مراكز تجاری حداكثر تا ٩ شب تا پایان بهمن ماه، مدیریت آلاینده‌های ناشی از فعالیت‌های پروازی در شرایط آلودگی هوا تا پایان بهمن برای كلانشهرهایی مثل تهران كه فرودگاه نزدیك یا داخل شهر دارند، محدودیت نوعی و زمانی برای تردد خودروها و موتوسیكلت‌ها مخصوصا موتوسیكلت‌های كاربراتوری، محدود كردن فعالیت‌های شبانه كامیون‌های حمل مصالح ساختمانی، نخاله‌ها و حفاری‌ها، ممنوعیت فعالیت صنعتی و معدنی در تهران و محدوده‌های اطراف شهر در شیفت شب بخش‌هایی از تصمیمات این كارگروه است.»

به گفته رجبی، ‌در شرایط اضطرار، برای كل استان‌ها كمیته اضطرار تشكیل می‌شود كه دستورالعمل‌هایی دارد و در هر مورد خاص، ‌استانداران می‌توانند تصمیم متفاوتی بگیرند. ممكن است در شهر یا استانی یكی از این تصمیمات گرفته شود یا همه. بستگی به شرایط جوی آن منطقه دارد. این مدیر اقلیمی در ادامه سخنانش به موارد دیگری هم كه در این جلسه مصوب شد اشاره كرد و گفت: «جلوگیری از فعالیت‌های عمرانی كه موجب تشدید آلودگی هوا می‌شود مثل ساخت‌و‌ساز شهری، راهسازی و پروژه‌های عمرانی شهری، اولویت استفاده از سوخت گاز در نیروگاه‌های تاثیرگذار در آلودگی هوای شهرها مخصوصا نیروگاه‌های اطراف شهرها، عدم برگزاری مسابقات ورزشی در فضای باز و تعطیل كردن ساعات ورزشی در مدارس و دانشگاه‌ها، بهره‌گیری از حداكثر ظرفیت حمل و نقل عمومی و كاهش فاصله زمانی متروها و بی‌آرتی‌ها، نظارت ویژه برای جلوگیری از سوزاندن ضایعات، زباله‌ها و شاخ و برگ درختان توسط شهرداری‌ها، استقرار پایگاه‌های سیار اورژانس در مناطق پرتردد شهر برای كاهش زمان دسترسی به واحدهای درمانی، اعلام پیش‌بینی وضعیت هوای ١٥ روزه جهت برنامه‌ریزی دقیق، اعلام توصیه‌های مرتبط با آلودگی هوا به مردم از طریق صداوسیما دستورالعمل‌های آخرین جلسه تشكیل شده برای یافتن راهكارهای عملی برای كاهش آلودگی هوا بود.»

رجبی همچنین به نیروگاه‌هایی چون شازند اشاره می‌كند و می‌گوید: «اولویت سوخت گاز در نیروگاه‌هایی چون شازند كه آلاینده است، ‌بیش از بقیه در دستور كار است. اینها علاوه بر راهكارهای بلندمدتی است كه باید در زمان طولانی‌تری به دست‌ آید. اینها دستور كاری است كه با توجه به شرایط هوای كلانشهرها و احتمالی كه برای وارونگی تا آخر ماه می‌دهیم، تدوین شده است.» معاینه فنی خودروها و ایجاد سیستم یكپارچه برای این مهم، ‌بحث دیگری بود كه رجبی در پایان به آن اشاره كرد و گفت: « بحث دیگری كه خارج از این بحث، انجام شد، ایجاد سامانه مدیریت یكپارچه معاینه فنی بود كه دقیقا توسط وزارت كشور تاكید شد كه باید سریع‌تر این سیستم یكپارچه شود. در حال حاضر، ٤٢٢ مركز معاینه فنی در كل كشور وجود دارد، طبق تصمیماتی كه گرفته شد، تمام سعی دستگاه‌ها بر این است كه تا پایان دی‌ماه این سیستم راه‌اندازی شود.»او اما در خصوص انتقاداتی كه به بنزین وارد می‌شود، ‌با قطعیت گفت: «در مورد بنزین همه حرف‌های‌مان را زده‌ایم، تمام اندازه‌گیری‌های‌مان را گفتیم و اعلام كردیم. دیگر چیزی برای گفتن و اعلام كردن وجود ندارد.»

ابتكار و دیگر مسوولان راهی مجلس می‌شوند

فراكسیون محیط زیست مجلس، ‌در جلسه‌ای كه بر خلاف جلسات دیگر، ‌با شركت ٣٥ نماینده و استقبال آنها تشكیل شده بود، ‌تصمیم بر تشكیل دو جلسه صحن علنی و فراكسیونی با حضور مسوولان آلودگی هوای كشور گرفت. موید حسینی صدر، ‌عضو فراكسیون محیط زیست مجلس درخصوص جلسات مذكور به «اعتماد» گفت: «در فراكسیون جلسه‌ای تشكیل شد در خصوص رسیدگی به وضعیت آلودگی هوا كه این‌بار بر خلاف سری‌های پیش، ‌با حضور ٣٥ نفر از نمایندگان تشكیل شد، كه در نهایت قرار شد دو جلسه در این خصوص تشكیل شود، كه در آن نه فقط خانم ابتكار كه تعدادی از مسوولان كه با بحث آلودگی هوای كلانشهرهای سراسر كشور مرتبطند، به جلسه دعوت شوند.

 سازمان محیط زیست، وزارت كشور، شهرداری‌ها، دستگاه‌های مرتبط با حمل و نقل از جمله مدعوین هستند. قرار شد دو جلسه داشته باشیم، از هیات رییسه خواستیم وقت بدهند، چند نفر از مسوولان از جمله خانم ابتكار، راهنمایی رانندگی، معاینه فنی، شهرداری، وزارت نفت و صنایع در مورد كیفیت خودرو، كیفیت سوخت و مسائلی از این دست در صحن علنی توضیح دهند.» او در ادامه گفت: «یك جلسه دیگر هم در فراكسیون در محل كمیسیون تلفیق تشكیل می‌شود كه همه افراد مسوول حضور داشته باشند تا راجع به بحث محیط زیست و آلودگی صحبت كنیم. از آنجایی كه این سه‌شنبه تعطیل است، ممكن است جلسه به هفته آینده موكول شود.»


ویدیو مرتبط :
آلودگی هوا تا یکشنبه ادامه خواهد داشت | ویدیو

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

آلودگی هوا سال گذشته در تهران 4 هزار قربانی گرفت



 

 آلودگی هوا سال گذشته در تهران 4 هزار قربانی گرفت

فارس: مدیر كل بهداشت محیط و كار وزارت بهداشت گفت: آلودگی هوا سال گذشته جان 3500 تا 4 هزار نفر را گرفته است، طی روزهای اخیر میزان آلودگی هوا كم نشده و اگر این روند ادامه یابد برای كنترل وضعیت احتمالاً دوباره در تهران تعطیلی خواهیم داشت.

كاظم ندافی افزود: وزارت بهداشت هر سال مطالعات دقیقی را درباره اثرات آلودگی هوا بر سلامت مردم انجام می‌ دهد، این مطالعه سال گذشته نیز انجام شد و نشان داد كه بین 3500 تا 4 هزار نفر به علت عوارض ناشی از آلودگی‌ها فوت كردند.

وی ادامه داد: بیشتر افرادی كه بر اثر آ‌لودگی هوا جان خود را از دست دادند به بیماری‌های قلبی، عروقی، تنفسی مثل آسم مبتلا بودند یا افراد سالخورده بودند.

مدیر كل بهداشت محیط و كار وزارت بهداشت گفت: این مطالعه فقط بر اساس آ‌لودگی ذرات معلق (pm10) و گاز مونوكسید كربن است.

وی افزود: برای كاهش آلودگی هوا برنامه جامعی در 10 محور تصویب شده كه دستگاه‌های مختلف برای اجرای آن دخیل هستند، متولی اصلی پیگیری اجرای این برنامه سازمان محیط زیست است، اصلاح و استاندارد شدن سوخت، اصلاح شبكه بزرگراهی و خارج شدن خودروهای فرسوده بخش هایی از این محورهای دهگانه این برنامه هستند.

ندافی ادامه داد: در برخی محورهای این برنامه مانند اصلاح سوخت موفقیت داشته‌ایم و اكنون سوخت مصرفی در كشور استاندارد یورو 4 را دارد اما برخی محورهای آن مانند خارج كردن خودروهای فرسوده با وجود اقداماتی كه انجام شده موفقیت كامل نداشته‌ایم، همچنین توسعه شبكه حمل و نقل عمومی مانند مترو و اتوبوسرانی نیز موفقیت های مورد انتظار را نداشته است.

وی گفت: وظیفه وزارت بهداشت در اجرای برنامه كاهش آلودگی هوا، اطلاع رسانی و تحیل اطلاعات است، همچنین در شرایط اضطرار و هشدار رسیدگی به آسیب دیدگان و بیمارانی كه به مراكز بهداشتی و درمانی مراجعه می‌كنند، را به عهده دارد،.

وی ادامه داد: وضعیت آ‌لودگی هوا در تهران به علت پایداری جوی طی روزهای گذشته بهتر نشده است، بیشترین میزان این آلودگی نیز ناشی از خودورها و وسایل حمل و نقل عمومی است و اگر این روند ادامه یابد این احتمال كه دوباره در تهران تعطیلی اعلام شود وجود دارد.

ندافی گفت: تعطیل شدن تهران به كاهش آلودگی هوا كمك نمی كند بلكه فقط كمك می كند كه وضعیت از این كه هست بدتر نشود.