اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

آقای وزیر! چرا خودروسازان سود 38 درصدی ازمردم می گیرند؟



 

 

آقای وزیر! چرا خودروسازان سود 38 درصدی ازمردم می گیرند؟

 

گرانفروشی وطنی ها، چرا؟

آقای وزیر! چرا خودروسازان سود 38 درصدی ازمردم می گیرند؟

با افزایش خودسرانه برخی از محصولات خودروسازان، سازمانهای نظارتی طی چند روز گذشته تمهیدات گسترده ای را برای دفاع از حقوق مصرف کننده آغاز کرده اند.

این در حالی است که از بازار خبر می رسد بعضی از خودروهای ساخت داخل به بهانه های مختلف از جمله نوسانات نرخ ارز، گران شده است!

از این رو طی دو هفته گذشته برخی از خودروها که ارزبری بیشتری داشته، افزایش قابل توجهی یافته و ارقام چند صدهزار تومانی و در مواردی میلیونی را تجربه کرده است.

این موضوع؛ گلایه های مصرف کنندگان را به همراه داشته است؛ به طوری که برخی از آنان در تماسهای خود با رسانه ها خواستار نظارت مسؤولان و متولیان برای جلوگیری از گرانفروشی خودروسازان در بازار نه چندان رقابتی شدند.

این در حالی است که بسیاری از محصولات بویژه خودروهای پر مشتری در سه سال اخیر شیب قیمتی رو به صعودی داشته و در حال حاضر خودروی زیر 8 میلیون تومان در بازار وجود ندارد.

پرونده ریز و درشت در تعزیرات

همزمان با اعلام خبر تصویب افزایش 6 تا 8 درصدی قیمت برخی خودروهای سواری، دو روز پیش سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان قیمت چهار محصول از یکی دیگر از شرکتها را بین 3 تا 4 درصد کاهش داده است.

البته این تمام ماجرا نیست زیرا که معاون کالاهای سرمایه ای و خدمات زیربنایی سازمان حمایت دیروز با دستانی پر، خبر خوش دیگری را اعلام کرد.

وحید منایی در مصاحبه خود تصریح کرده است: در راستای برخورد با افزایش غیرمنطقی قیمت خودرو از سوی برخی خودروسازان متخلف، یک شرکت تولیدکننده عمده خودرو بیش از 34 میلیارد ریال جریمه شد.

پس از انجام تحقیقات مقدماتی و جمع آوری ادله و مستندات کافی توسط کارشناسان این سازمان، مشخص شد تولیدکننده موصوف برخلاف ضوابط قیمت گذاری، اقدام به افزایش قیمت خودرو بدون اخذ مجوز از کمیته خودرو و عرضه بالاتر از سود محاسبه شده در بین خریداران کرده است.

در این راستا پرونده این شرکت تولیدی به دلیل تخلف گرانفروشی به اداره کل تعزیرات حکومتی استان تهران ارجاع شد، بنابراین با توجه به دلایل و مستندات اتهام انتسابی از سوی شعب سازمان تعزیرات حکومتی استان تهران محرز و شرکت مذکور به پرداخت جریمه به ارزش 34 میلیارد و 189 میلیون ریال جزای نقدی در حق دولت و ممهور شدن پروانه به مهر تخلف، محکوم شد.

معاون کالاهای سرمایه ای و خدمات زیربنایی سازمان حمایت گفت: در حال حاضر تعدادی پرونده مهم در ارتباط با افزایش غیرمنطقی قیمت خودرو توسط برخی تولیدکنندگان خودرو و همچنین شرکتهای واردکننده در دست بررسی، تحقیق و تشکیل پرونده تخلف است که بزودی جهت صدور رأی به سازمان تعزیرات حکومتی ارسال می شود

گرانفروشی وطنی ها، چرا؟

در این راستا دو روز قبل با پیگیری کارشناسان سازمان حمایت، یک شرکت بزرگ تولیدکننده خودرو بیش از 700 میلیون ریال جریمه شد.

از سوی دیگر سرپرست وزارت صنایع و معادن دیروز از برخورد با یکی از خودروسازان داخلی به دلیل افزایش غیرقانونی قیمت محصولاتش خبر داد.

مهدی غضنفری با اشاره به اینکه خبر جریمه 350 میلیون تومانی یکی از خودروسازان داخلی به دلیل افزایش غیرقانونی قیمت محصولاتش صحت دارد، افزود: شرکتهای خودروسازی هم مانند سایر تولیدکنندگان اگر مصوبات مربوط به چگونگی افزایش قیمت محصولات صنعتی را رعایت نکنند، جریمه می شوند.

غضنفری در عین حال هرچند به نام خودروسازی که جریمه شده، اشاره ای نکرد، اما تصریح کرد: قطعاً اگر پارامترهایی مانند قیمت مواد اولیه افزایش یابد، دولت با افزایش قیمت محصولات صنعتی به صورت منطقی موافقت خواهد کرد. وی درباره قیمت خودروهای تجاری نیز در بازار کشور گفت: تا زمانی که درصد داخلی سازی قطعات خودروهای تجاری در کشور بالا نرود، قیمت این خودروها در بازار کاهش نخواهد یافت.

سود نجومی خودروسازان

این اتفاقات در حالی روی می دهد که رئیس انجمن مهندسی خودروی ایران در مصاحبه ای افشاگرانه با فارس با بیان اینکه سود خودروسازان ایرانی ارقام نجومی است، گفته است: در دنیا سود خودروسازان بین 3 تا 7 درصد است، ولی این رقم در ایران به 38 درصد نیز رسیده که از سود ساخت و ساز هم بیشتر است؛ در این شرایط طبیعی است که بسیاری از مفسده ها در صنعت خودروسازی ایجاد می شود و نظارت دقیقی بر این مسأله وجود ندارد.

وی افزوده است: علاوه بر این، عدم رقابت پذیری تولیدات داخلی نیز باعث شده تا کیفیت خودروها در حد قابل قبولی نباشد.

شجاعی فرد تأکید کرد: استانداردها در مورد خودروهای داخلی معنی واقعی ندارند و خودروهای داخلی فقط پاسخگوی نیاز کشور است، در حالی که حق مردم برخورداری از کیفیت بالاتری است.

وی با مقایسه استانداردهای صنعت خودرو در ایران و خارج نیز گفت: در اروپا حدود 55 استاندارد برای تولید خودرو تدوین شده و خودروهای سنگین نیز باید 35 استاندارد را رعایت کنند، این در حالی است که امکان انجام برخی تست ها در ایران وجود ندارد و به همین دلیل این تست ها یا باید در خارج انجام شوند یا اصلاً انجام نمی شوند.

وی با بیان اینکه حدود یک میلیارد تومان برای تدوین استراتژی توسعه صنعتی هزینه شده است، گفت: با وجود این هزینه بالا، تدوین کننده این استراتژی در 20 صفحه آخر عنوان می کند که ایران احتیاجی به استراتژی ندارد !

رئیس انجمن مهندسی خودروی ایران با بیان اینکه بسیاری از خودروهای داخلی استاندارد نیستند، گفت: تنها 2 یا 3 مورد از خودروهای تولید داخل دارای استاندارد قابل قبولی هستند.

مطالبه مردم از سرپرست وزارت صنایع

در این میان مردم از وزیر بازرگانی و سرپرست وزارت صنایع و معادن انتظار دارند، ضمن تشدید با تخلفات در همه حوزه ها، در جهت تنویر افکار عمومی و شفاف سازی نام خودروسازان که با اقدامات غیرقانونی خود، گرانفروشی کرده اند به مانند لیست سیاه واردکنندگان در اختیار رسانه ها گذاشته شود.

از سوی دیگر با توجه به مصاحبه اخیر رئیس انجمن مهندسی خودروی ایران افکار عمومی این پرسش را از متولیان وزارت صنایع دارند که چرا تفاوت و اختلاف میان سود خودروسازان ایرانی با هم قطاران خود در کشورهای دیگر صرف نظر از بحث کیفیت باید ارقامی بیش از 30 درصد باشد؟.../تحلیل:انتخاب


ویدیو مرتبط :
سود وام 16 درصدی خودرو، سود وام 21 درصدی کشاورزی

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

آقای وزیر به خودروسازان پاس گل داد!


همین 2 روز پیش بود که وزیر صنعت، معدن و تجارت گفته بود به خودروسازان سفارش کرده ایم خودرو گران نشود که روز گذشته سخنان هاشم یکه زارع مدیرعامل ایران خودرو آب پاکی را ریخت و از احتمال گران شدن 5 درصدی قیمت تندر 90 و پژو خبر داد.



روزنامه هفت صبح:
همین 2 روز پیش بود که وزیر صنعت، معدن و تجارت گفته بود به خودروسازان سفارش کرده ایم خودرو گران نشود که روز گذشته سخنان هاشم یکه زارع مدیرعامل ایران خودرو آب پاکی را ریخت و از احتمال گران شدن 5 درصدی قیمت تندر 90 و پژو خبر داد. این در حالی است که بررسی هفت صبح نشان می دهد همزمان با اعلام مدیرعامل ایران خودرو بازار خودروهای داخلی تحت الشعاع قرار گرفته و قیمت ها روند صعودی به خود گرفته است.

موضوع تعیین قیمت خودرو به اوایل شهریور ماه سال جاری برمی گردد. در آن زمان جلسه مشترکی بین خودروسازان و وزیر صنعت، معدن و تجارت برگزار شد و در آن خودروسازان ضمن ارائه گزارش از آخرین وضعیت تولید، حل مشکل نقدینگی و سرمایه در گردش و نیز مشکلات پیش آمده بر سر قیمت گذاری محصولات خود را خواستار شدند. در آ« جلسه وزیر صنعت هم قول مساعد داد تا با اعلام تصمیم نهایی خود در مدت دو هفته شاهد افزایش میزان تولید و در نتیجه بهبود بازار و شرایط خودروسازان باشیم.

اعلام قول مساعد وزیر مصادف با ایجاد کشمکش بین دولت و مجلسیان بر سر لزوم خروج شورای رقابت از بحث قیمت گذاری و جایگزین شدن سازمان حمایت شد اما به جهت رکحود انتظاری حاکم بر بازار شاهد ثبات و در برخی از موارد حتی کاهش نسبی قیمت ها بودیم. این در حالی است که روز گذشته اعلام هاشم یکه زارع مدیرعامل تازه ورود ایران خودرو مبنی بر احتمال افزایش 5 دذرصدی قیمت تندر 90 و محصولات خانواده پژو مجددا بازار داخلی را تحت الشعاع قرارداد به گونه ای که تنها چند ساعت پس از این اعلام شاهد افزایش قیمت ها در اکثر خودروهای تولید داخلی بوده ایم.

البته دیروز یکه زارع توپ را به زمین وزیر انداخته و گفته: براساس گفته های وزیر صنعت، معدن و تجارت و با توجه به ارزبری این دو خودرو احتمالا افزایش حدود پنج درصدی را در قیمت تندر 90 و پژو خواهیم داشت..

وی همچنین در پاسخ به اینکه افزایش قیمت شامل حال کدام خودروها می شود، گفته: احتمال افزایش قیمت تندر 90 و انواع پژو با توجه به ارزبری آنها در بازار وجود دارد. مدیرعامل ایران خودرو در ادامه با عنوان اینکه تمام تلاش ما این است که خودروها با افزایش قیمت زیادی در بازار مواجه نشوند، گفته: «به دلیل تغییر نوع ارز از مبادله ای به آزاد برای انواع خودروها، احتمال افزایش قیمت برای این دو محصول وجود دارد.»

افزایش 10 تا 15 درصدی در راه است


در حالی که مدیرعامل ایران خودرو از احتمال افزایش پنج درصدی قیمت ها فقط در دو خودروی تندر 90 و خانواده پژو خبر داده اما گمانه زنی ها از افزایش 10 تا 15 درصدی قیمت تمامی خودروها در چند وقت آینده خبر می دهند. در این رابطه احمد نعمت بخش، رئیس انجمن خودروسازان به هفت صبح می گوید: «خودروسازان درسال گذشته بیش از چهار میلیارد تومان زیان کرده اند و این در حالیست که در سال جاری نیز شاهد تداوم زیان خودروسازان بوده ایم.»

وی با عنوان اینکه فرمول قیمت پایه تعیین شده از سوی شورای رقابت باعث زیان ده شدن خودروسازان شده است، می گوید: «به استناد مصوبه شورای اقتصاد که خودروی سواری را کالایی انحصاری دانسته ما گیر شورای رقابت افتادته ایم و این در حالی است که این شورا با احتساب قیمت پایه فروردین سال 91 موجبات زیان کارخانه ها را فراهم آورده است که به نظر می رسد باید این قیمت پایه درست شده و تورم 6 ماهه نیز باید اعمال شود.»

وی در پاسخ به اینکه آیا شاهد افزایش قیمت در آینده هستیم، می گوید: «در جلسات گذشته شورای سیاستگذاری خودر، انجمن خودروسازان و شرکت های خودروساز استدلال هایی را مبنی بر عدم انحصاری بودن خودرو سواری ارائه کردند که بر همین اساس قرار شد تا این استدلال ها به شورای اقتصاد ارائه شده تا در صورت تصویب، قیمت گذاری خودرو از حیطه اختیارات شورای رقابت خارج گردد.»

وی همچنین گفت: «در جلسات شورای سیاستگذاری خودرو تصمیمات زیادی گرفته شد و پیشنهاداتی نیز برای ارائه به شورای اقتصاد مطرح شد.»

وی تصریح کرد: «درخصوص ایرادات فرمول قیمت گذاری خودرو از سوی شورای رقابت استدلال خودروسازان این است که چون این پایه فرمول مربوط به فروردین 91 است، فرمول نادرست بوده بنابراین باید اصلاح شود، ضمن آنکه خودروسازان معتقدند برای تعیین قیمت درست باید تورم 6 ماهه نیز اعمال شود و این در حالی است که به رغم درخواست خودروسازان برای اعمال تورم 3 ماهه حتی شورای رقابت در تعیین قیمت، این تورم را نیز لحاظ نکرده است.»

رئیس انجمن خودروسازان می گوید: «آخرین پیشنهاد خودروسازان عدم اختصاص ارز مبادله ای به خودروسازان است چون بررسی های صورت گرفته نشان می دهد که کمتر از 10 درصد از نیاز ارزی خودروسازان از طریق ارز مبادله ای تامین شده و 90 درصد از طریق ارز آزاد تامین می شود، لذا مقرر گردید این منت ارز مبادله ای از دوش خودروسازان برداشته شود و ارز تولید خودروی سواری، ارز آزاد محاسبه شود.»

وی تاکید کرد: «درصورت موافقت شورای اقتصاد با پیشنهادات مطرح شده و با توجه به ارزبر بودن تولیدات شاهد افزایش 10 تا 15 درصدی قیمت خودروهای تولید داخل خواهیم بود.»



بازار تحت تاثیر احتمالات


با توجه به اعلام مدیرعامل ایران خودرو مبنی بر احتمال افزایش پنج درصدی قیمت خودروهای تندر 90 و پژو و به رغم اینکه این خودروساز مشخص نکرده آیا افزایش قیمت محصولات ایران خودرو محدود به همین 5 درصد شده یا پس از قبولی شرایط خودروسازان از سوی شورای اقتصاد و افزایش 10 تا 15 درصدی شاهد اضافه شدن این افزایش قیمت همدر رابطه با محصولات ایران خودرو خواهیم بود.

روز گذشته بازار معاملات خودرو تحت تاثیر این گمانه زنی ها با افزایش ناگهانی و چند درصدی قیمت ها مواجه بود به گونه ای که حسن زمانی افشار رئیس اتحادیه کشوری صنف فروشندگان و نمایشگاه داران اتومبیل در گفتگو با خبرخودرو از افزایش قیمت برخی از خودروهای داخلی در بازار خبر داده و گفته: «در هفته های گذشته بازار خودرو شرایط نسبتا آرامی را شاهد بوده است اما در روز گذشته افزایش تقاضا که به دلیل نگرانی خریداران از افزایش قیمت ها در روزهای آینده ایجاد شده و همچنین کاهش تولید این محصولات، شاهد افزایش تا 5 درصدی برخی از خودروها به ویژه در خانواده پراید بوده ایم، به گونه ای که خودروی پراید با افزایش 100 هزار تومانی به حدود 15 میلیون و 100 هزار تومان رسید و پژو 206 تیپ 2 با افزایش 200 هزار تومانی به حدود 34 میلیون و 500 هزار تومان افزایش یافت. همچنین در خودرو تندر هم شاهد افزایش قیمت بودیم به طوری که قیمت آن از 31 میلیون و 400 به 31 میلیون و 600 افزایش یافت.»

وی همچنین درخصوص وضعیت بازار خودروهای وارداتی گفت: «هم اکنون خودروهای کارکرده وارداتی از بازار مناسبتری نسبت به خودروهای نو برخوردار است به طوری که هم اکنون قیمت خودروهای فروشی کار کرده وارداتی در بازار بسیار کاهش یافته است.»

رئیس اتحادیه کشوری صنف فروشندگان و نمایشگاه داران اتومبیل گفت: «روز گذشته اغلب مراجعان به بازار خودروهای وارداتی، خواهان خرید خودروهای کارکرده مدل بالا بودند.»