اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

آزادراه تهران ـ شمال؛ از وعده تا عمل



 

 

آزادراه تهران ـ شمال؛ از وعده تا عمل

 

 

بنا بر اعلام مسوولان به شرط تامین منابع چهار سال برای افتتاح كامل آزادراه تهران ـ شمال كه به رویای پاییتخت نشینان برای سفری ایمن به شمال كشور تبدیل شده زمان لازم است و اكنون به نظر می رسد پرونده جدیدی برای این پروژه باز شده است.

به گزارش خبرنگار راه خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، آزاده راه تهران ـ شمال به ۴ منطقه تقسیم شده و بنا بر اعلام مسوولان مرتبط مناطق اول تا چهارم از پیشرفت مناسبی برخوردار شده اند و آن طور كه اعلام شده، منطقه چهارم از چالوس تا مرزن آباد به طول ۲۰ كیلومتر در سال جاری به بهره برداری می رسد.

همچنین زمان پایان منطقه اول از تهران تا شهرستانك به طول ۳۲ كیلومتر سال ۹۱ اعلام شده است.

به گزارش ایسنا، در منطقه دو این پروژه كه در اختیار بنیاد مستضعفان بوده است، تنها یك تونل آزمایشی احداث شده و منطقه سه نیز تا چندی پیش پس از سال ها دست نخورده باقی مانده بود كه به این دلیل بنا شد كه این قطعه از بنیاد مستضعفان گرفته شده و به یك كنسرسیوم بخش خصوصی واگذار شود.

در این راستا مهندس احمد صادقی معاون وزیر راه و شهرسازی از واگذاری قطعه دو و سه این آزادراه به یك كنسرسیوم بخش خصوصی خبر داده است.

وی با بیان این كه قطعه دوم و سوم آزادراه تهران شمال به كنسرسیومی متشكل از سه شركت بزرگ كه در ساخت آزادراه تخصص دارند واگذار شده است، تصریح كرد: این كنسرسیوم در حال انجام مطالعه است تا پس از تائید ما اقدام به آغاز عملیات اجرایی كند.

همچنین مدت زمان داده شده به این كنسرسیوم برای اجرای قطعه دو و سه سه سال اعلام شده است.

از سوی دیگر چندی پیش هیات وزیران بنا به پیشنهاد رئیس جمهوری و به استناد اصل ۱۲۷ قانون اساسی، علی نیکزاد وزیر راه و شهرسازی، را به عنوان نماینده ویژه رئیس جمهوری برای اعمال اختیارات هیات وزیران درخصوص آزادراه تهران شمال تعیین کرد.

تصمیم هایی که توسط نماینده یادشده درخصوص امور اجرایی موضوع مذکور اتخاذ می شود در حکم تصمیم های رئیس جمهوری و هیات وزیران بوده و لازم الاجراست و با رعایت آیین نامه داخلی هیات دولت قابل صدور است.

به گزارش ایسنا، مطالعات ساخت آزادراه تهران ـ شمال برای نخستین بار با وعده ۵ ساله برای ساخت، در سال ۱۳۵۶ به تصویب رسید و هزینه ی آن طبق نظر فرانسویهایی كه داوطلب اجرای آن بودند تا پایان زمان ۱۰ ساله پس از بهره برداری حدود ۷۵۰ میلیارد ریال برآورد شده بود اما در نهایت كلنگ این پروژه در سال ۱۳۷۵ به زمین خورد و قرارداد مشاركت با بنیاد مستضعفان به برآورد ۲۵۰۰ میلیارد ریال و سهم الشراكه وزارت راه به مبلغ ۱۵۰ میلیارد ریال به صورت مقطوع جهت تملك اراضی به وسیله دولت و بقیه تعهدات و هزینه های تكمیل و بهره برداری توسط بنیاد منعقد شد.

براساس این گزارش، گره ها و مشكلات متعدد ساخت و عملیات این پروژه را متوقف كرد و به سال۱۳۸۲ كشاند به طوری كه در آن سال قرارداد ساخت منطقه یك این آزادراه با یك شركت چینی به مبلغ ۲۴۵ میلیون دلار امضا شد اما به دلیل بروز مشكل در باز كردن اعتبار استنادی (LC) توسط ایران، نارضایتی از مدیریت شركت چینی، تملك اراضی، موافقت بیمه چین و برخی عوامل دیگر به تعویق افتاد و عملا اعتبار استنادی آن تا اواخر سال ۱۳۸۵ باز نشده بود كه به دلیل گذشت مدت زمان طولانی و مقطوع بودن قرارداد پیمانكاران چینی خواستار تغییر و افزایش قیمت تا ۷۹۰ میلیون دلار شده اند كه سال گذشته با۴۰۰ میلیون دلار دوباره با شركت چینی قرارداد امضا و قرار شد به مدت سه سال منطقه یك این آزادراه تحویل داده شود.

براین اساس، احداث این آزادراه به بیش از۲۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد این درحالی است كه كل اعتبار اختصاص یافته به این پروژه طی ۱۵ سال گذشته كمتر از ۴۰۰ میلیارد تومان بوده است.

به هر حال با ورود كنسرسیوم جدید به قطعه های دوم و سوم آزادراه و همچنین تعیین نماینده ویژه رئیس جمهوری برای اعمال اختیارات هیات وزیران درخصوص آزادراه تهران شمال به نظر می رسد دور جدیدی برای تكمیل این رویای قدیمی كه به منظور ارتباط مناطق مركزی و شمالی كشور اجرا می شود، رقم خورده است و امید می رود این آزاد راه در زمان اعلام شده به بهره برداری برسد..... /  تفسیر : خبرگزارى ایسنا


ویدیو مرتبط :
بهره برداری از آزادراه تهران شمال

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

رانش آزادراه تهران ـ شمال عامل بروز سیل نوشهر



اخبار,اخباراجتماعی,مشکلات  آزادراه تهران و شمال


 اخباراجتماعی  - رانش آزادراه تهران ـ شمال عامل بروز سیل نوشهر

متاسفانه این آزادراه در حوالی چالوس و نوشهر در منطقه رانشی احداث شده که سقوط دامنه های رانشی به سمت پایین و مسدود کردن پل های موجود بر روی آزادراه سبب بروز سیلاب اخیر در این منطقه شده است.

معاون سازمان جنگل ها اعلام کرد: رانش دو بخش از آزاد راه تهران - شمال و سقوط دامنه های لغزشی عامل بروز سیلاب اخیر در نوشهر و چالوس است.

دکتر پرویز گرشاسبی در گفت‌وگو با مهر با بیان این مطلب افزود: براساس بررسی های که طی روزهای اخیر در مسیر آزادراه تهران ـ شمال انجام شده مشخص شد متاسفانه این آزادراه در حوالی چالوس و نوشهر در منطقه رانشی احداث شده که سقوط دامنه های رانشی به سمت پایین و مسدود کردن پل های موجود بر روی آزادراه سبب بروز سیلاب اخیر در این منطقه شده است.

به گفته وی، پیمانکار آزادراه تهران ـ شمال در این منطقه تمهیدات لازم را برای مهار دامنه های لغزشی که بر اثر جاده کشی در آن ناحیه ایجاد شده انجام نداده اند به همین دلیل بارندگی های اخیر موجب لغزش و رانش آن شده است.

معاون سازمان جنگل ها با انتقاد از طراحی و اجرای غیر مهندسی آزادراه تهران ـ شمال در این ناحیه تصریح کرد: پیمانکار حتما باید تمهیدات لازم را برای جلوگیری از این اتفاق انجام می داد که این حادثه نشان می دهد هیچیک از اقدامات کنترلی برای مهار رانش انجام نشده است.

وی با انتقاد از اینکه در کشور مشاوران و پیمانکاران راهسازی و ابنیه هنوز به تکنیک کنترل ترانشه های ناپایدار مجهز نیستند اظهار داشت: هم در مرحله طراحی و هم در مرحله اجرا با این ضعف مهندسی در اکثر راه‌های کشور مواجه هستیم.

وی در پاسخ به اینکه چگونه این آزادراه در مسیری که دامنه رانشی است احداث شده و از ارزیابی زیست محیطی گرفته اظهار داشت: اولا که ارزیابی زیست محیطی را سازمان محیط زیست انجام می دهد و نه سازمان جنگل ها. گذشته از آن این دامنه بر اثر احداث آزادراه دچار لغزش و رانش شده و در حقیقت مشکل فنی و مهندسی است و نه زیست محیطی.

وی در پاسخ به اینکه بروز چنین مشکلاتی در این آزادراه در آینده که تردد خودروها در آن بیشتر می شود نه تنها از نظر زیست محیطی بلکه از نظر ایمنی بسیار خطرناک است تاکید کرد: به همین دلیل لازم است که ناظرانی به طور مداوم و پیوسته بر اجرا و طراحی این آزادراه نظارت کنند اگرچه مشاوران و ناظران ما نیز تخصص چندانی در این خصوص ندارند و تنها عده ای معدود در کشور بر این موضوع تسلط دارند.

وی افزود: سازمان جنگل ها و محیط زیست اعتبار  و  نیروی کافی برای نظارت تمام وقت بر اجرای این پروژه را ندارد اما لازم است که مسئولان ارشد کشور با توجه به اینکه این پروژه ملی و بسیار بزرگ است در این خصوص به طور جدی برای نظارت و کنترل برنامه ریزی کند.

گرشاسبی یادآور شد: ناظران سازمان جنگل ها در بخش هایی از این آزادراه که در محدوده تهران قرار دارد نظارت کامل دارند و پیمانکار در این ناحیه هزینه های هنگفتی را متقبل شده تا پایداری کامل دامنه ها را با گابیون بندی و دیگر تجهیزات تامین کنند.

معاون سازمان جنگل ها گفت: به عنوان مثال در تونل لانیز شهرستانک به کن که این آزادراه از آنجا عبور می کند به طول 9 کیلومتر تمام رسوبات خارج شده و تمام دیواره ها حائل بندی شده تا هم از رانش دامنه ها و هم از رها کردن رسوبات به آبراهه ها جلوگیری شود.

به گفته وی لازم است که این تمهیدات در بخش های شمال کشور که آزادراه از آن مسیرها عبور می کند نیز اعمال شود تا شاهد چنین حوادثی که البته برای نخستین بار پیش آمده دیگر نباشیم.


 اخباراجتماعی  - مهر