سبک زندگی


2 دقیقه پیش

شناخت بهترین آتلیه کودک و بارداری

بچه ها به سرعت بزرگ می‌شوند، زودتر از چیزی که فکرش را می‌کنید یا انتظارش را دارید. زمانی توانایی راه رفتن یا حرف زدن ندارند ولی اندک زمانی بعد آنها را در حال دویدن و مکالمه ...
2 دقیقه پیش

فیلم: تزیین اتاق کودک با گل‌های مقوایی

همین الان یک نگاهی به اتاق کودکتان بیندازید. آیا دلتان نمی خواهد چیزی به آن اضافه کنید؟ وقتی پولش را ندارید، پس باید از خلاقیتتان کمک بگیرید. در این ویدئو گل هایی مقوایی ...

16 فروردین - 5 آوریل؛ در تاریخ چه گذشت؟


امروز 16 فروردین برابر با 5 آوریل تقویم میلادی است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است. به مرور برخی از این وقایع می‌پردازیم.

 
 
 
 
  صبح بخیر: امروز 16 فروردین برابر با 5 آوریل تقویم میلادی است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است. به مرور برخی از این وقایع می‌پردازیم.

514 پیش از میلاد - بوغابیش (بگابیش) ژنرال پارسی با ۸۱ هزار سرباز اقوام غیر متمدن را از نزدیکی قلمرو ایران راند. بوغابیش ۱۷ روز پس از نوروز، عبور از دریای مرمره را آغاز كرد تا اروپای جنوب شرقی را بگیرد. داریوش بزرگ در آن زمان در شمال شرقی ایران بود و بوغابیش را مامور آن سوی مرزهای شمال غربی كشور كرده بود.

52 - کارهای بلاش یکم، شاه انتخابی و یک ناسیونالیست ایرانی

16 فروردین - 5 آوریل؛ در تاریخ چه گذشت؟
بلاش یکم

سه روز پس از 13 فروردین در سال 52 میلادی (پنجم آوریل) كه یونانیان رقم 13 را به عنوان عدد نحس وارد فرهنگ پاره ای از ملتها از جمله ایرانیان كرده اند، مهستان (سنای ایران) از میان شاهزادگان اشكانی و خانواده های وابسته، بلاش را كه مادرش از مادهای ایران (کرد) بود به شاهی کشور برگزید و وی نیز برادرش تیرداد را شاه ارمنستان كرد. "تاریخ عمومی" از بلاش یکم به نام یک ناسیونالیست ایرانی یاد کرده است. وی نه تنها همه آیین ها و مراسم دوران هخامنشیان را احیاء کرد بلکه رعایت آنهارا به صورت قانون درآورد و به تصویب مهستان رساند. وی همه کارهای اقتباسی از دنیای هلنیک (یونانیان) را که از جانشینان اسکندر به یاد مانده بود ممنوع ساخت حتی بکار بردن حروف یونانی را که عادت شده بود بر سکه ها درج شود و همچنین اسامی و اصطلاحات یونانی را در قلمرو دولت ایران. او در استان تیسفون شهری ساخت به نام «بلاش کرد = بلاش گرد» و دستور جمع آوری متون «اوستا» را داد.
   
اوستا - کتاب زرتشت - در عین حال از قدیمی ترین نوشته های جهان و سند تمدن پیشرفته ایرانیان عهد باستان است. قطعات اوستا که در دوران هخامنشیان در کتابخانه تخت جمشید نگهداری می شد به دست نظامیان اسکندر مقدونی نابود شدند. از آن پس این متون ـ از شعر و نثر ـ در ذهن موبدان، از نسلی به نسل دیگر منتقل می شد. بلاش یکم در نوروز 76 میلادی ازموبدان که به دیدار او رفته بودند با تاکید خواست که تا سال بعد (سال 77 میلادی)، ششم فروردین ـ زادروز زرتشت ـ اوستا باید جمع آوری، تکمیل و به او داده شود زیرا که پیر شده و عمری ازو باقی نمانده و می خواهد که این کار در دوران او انجام شده باشد. بلاش یکم ازسال 51 تا سال 78 میلادی سلطنت کرد. وی قبلا دستور جمع آوری آموزشهای زرتشت را در یک مجموعه داده بود. موبدان تا ششم فروردین سال 77 میلادی آنچه را که جمع آوری کرده بودند به صورت مکتوب به بلاش دادند و گفتند که کار تکمیل مجموعه ادامه خواهد داشت. اوستا که نزدیک به دو قرن بعد در دوران اردشیر پاپکان و به همت «تنسر» روحانی ارشد وقت (موبد موبدان) تکمیل شد شامل348 فصل (بیش از سه میلیون کلمه) در 21 کتاب بود. در دوران شاپور دوم چند قطعه گمشده قبلی بر آن اضافه شد و چون به پارسی باستان (زبان اوستایی) بود بعدا بر آن تفسیر و راهنمایی نوشته شد که زند (زند اوستا) نامیده می شود. با هدف تسهیل رجوع به مطالب، خلاصه اوستا تحت عنوان «خرده اوستا» تدوین شده است. شرح این تحولات (تاریخچه اوستا) در کتاب «دین کرد» آورده شده است. زرتشت در عین حال یک شاعر و فیلسوف بود.

36 ق - وقوع جنگ جَمَل بین امام علی(ع) و سپاه ناكثین

مدت كوتاهی پس از به خلافت رسیدن امام علی(ع) و بیعت مردم با آن حضرت، طَلحه و زبیر از یاران قدیمی پیامبر اسلام(ص) كه در به دست آوردن سهمی از حكومت ناكام مانده بودند، بیعت خود را شكستند و به سوی مكه رهسپار شدند. آنان در مكه با عایشه همسر رسول خدا(ص) ملاقات كرده و با همدستی یكدیگر، مردم را به خونخواهی عثمان، علیه امام علی(ع) فرا خواندند. از آن طرف، چون امام از ماجرا آگاه شد، تجهیز قوا فرمود و در صدد دفع فتنه‏ی ناكثین برآمد. چون پیروان طلحه و زبیر شهر بصره را تصرف كرده و علیه امام شوریدند، سپاهِ حضرت نیز در مقابل آنان قرار گرفت. امیرالمؤمنین قبل از آغاز جنگ به میان هر دو صف لشكر آمد و به نصیحت عایشه و طلحه و زبیر پرداخت و عایشه را به خاطر بیرون آمدن از حریمِ حَرَم و طلحه و زبیر را بر شكستن بیعت ملامت فرمود. امام چون دید كه صلح امكان‏پذیر نیست، با آنان اتمام حجت كرد و از آن پس، آتش جنگ شعله‏ور گشت. سرانجام با كشته شدن طلحه و زبیر و شانزده هزار نفر از ناكثین و شهادت بیش از هزار یاور علی(ع)، این جنگ با پیروزی امام پایان پذیرفت. این جنگ به دلیل سوار بودن عایشه بر شتر، به جَمَل شهرت یافت.

16 فروردین - 5 آوریل؛ در تاریخ چه گذشت؟
تصویری از جنگ جمل (از کتاب روضه الصفا مربوط به قرن دهم هجری)

1585 - وقوع قتل عام معروف هارلم در هلند

در پنجم آوریل 1585م قتل عام معروف به "هارلم "در شهری به همین نام در هلند كه مركز استقلال‏طلبان این كشور بود، انجام شد. اسپانیا به منظور تحكیم سلطه خویش بر سرزمین هلند، دست به كشتارهای وسیعی در این كشور زد كه فاجعه بارترین آنها، قتل عام هارلم بود. در این روز شهر تاریخی هارلم به دست اسپانیایی‏ها افتاد و در جریان آن، حدود شش هزار نفر از آزادی خواهان و استقلال‏طلبان هلندی جان خود را از دست دادند. با این حال، در 1609م، هلند از سلطه اسپانیا رهایی یافت و استقلال خود را به دست آورد.

16 فروردین - 5 آوریل؛ در تاریخ چه گذشت؟

1292 - زمین لرزه مرگبار بوئین زهرا

16 فروردین 1292 هجری خورشیدی زمین لرزه سختی بیش از هزار و دویست تن از ساكنان بوئین زهرا (استان قزوین) را كشت و ویرانی فراوان به بار آورد. 49 سال بعد (شهریور 1341) در همین منطقه زلزله دیگری رخ داد كه لرزه های آن به تهران هم رسید و تلفات به مراتب سنگین تری وارد ساخت. از آن پس هم، هرچند سال یک بار زمین لرزه های بوئین زهرا تکرار شده و تلفات و زیانهای مالی داشته است.

1794 - اعدام ژرژ دانتون یكی از رهبران انقلاب فرانسه

ژرژ ژاك دانتون مبارز انقلابی فرانسه در 25 اوت 1759م در فرانسه به دنیا آمد. وی در ابتدا به فراگیری علوم مذهبی پرداخت اما چون با محیط آموزشگاه‏های مذهبی سازش نداشت، در یك مدرسه غیرمذهبی به تحصیل مشغول شد. دانتون پس از به پایان رساندن این دوره، به خواندن زندگی مورخین و رجال قدیمی روم پرداخت و تحت تأثیر جمهوری خواهان روم قرار گرفت. وی پس از چندی راهی پاریس شد و با فراگرفتن علم حقوق، به كار وكالت روی آورد. دانتون همواره از مردم تهی‏دست و فقیر و محروم طرفداری می‏كرد تا این كه به شهرت رسید. وی قبل از وقوع انقلابِ كبیر فرانسه، فعالیت‏های سیاسی خود را آغاز كرد و با اتخاذ مواضع ضد حكومت سلطنتی، مورد توجه انقلابیون این كشور قرار گرفت. دانتون اعتقاد داشت كه شاه و درباریان را باید زندانی كرد كه این امر مخالفت گروه‏های تندرو را كه معتقد به اعدام شاه بودند، برانگیخت. دانتون در جریان انقلاب فرانسه، در روز دهم اوت 1792م در راس گروهی از انقلابیون مسلح، به محل اقامت خانواده سلطنتی حمله برد و در صدد دستگیری لویى شانزدهم برآمد. او در دوران انقلاب فرانسه مشاغل مهمی یافت و در شمار سران انقلاب جای گرفت. دانتون پس از پیروزی انقلاب، مدیر اصلی دفاع ملی در فرانسه و كارگردان محاكمات انقلابی بود كه سیاستی خشن را تعقیب می‏كرد و ترور را وسیله‏ای موقت برای حكومت می‏دانست. با این حال پس از چندی بین دانتون و روبسپیر رئیس كنوانسیون و یكی از رهبران عمده انقلاب فرانسه اختلاف نظر روی داد و به جدایى آن دو انجامید. پس از مدت كوتاهی، روبسپیر حتی به دانتون به عنوان دوست نزدیك و همكار قدیمی خود هم رحم نكرد و دادگاه انقلابی پاریس در یك جلسه كوتاه، حكم اعدام او چند تن از پیروان وی را كه به دانتونیست معروف شده بودند صادر كرد. در پنجم آوریل 1794م، در 35 سالگی به تیغ گیوتین سپرده شد و جان داد. با این حال، دوران حكومت روبسپیر دوام چندانی نیافت و كمتر از چهار ماه بعد سر روبسپیر نیز زیر تیغ گیوتین از تن جدا شد.

16 فروردین - 5 آوریل؛ در تاریخ چه گذشت؟
ژرژ ژاك دانتون

1896 - مسابقه های المپیك پس از 15 قرن از سرگرفته شد

پنجم آوریل 1896 مسابقه های جهانی ورزشی (المپیک) پس از 15 قرن كه از توقف آنها می گذشت در یونان، زادگاه این مسابقه ها، از سرگرفته شدند و از آن پس هر چهار سال یك بار در یك كشور انجام می شوند.

مسابقه های المپیك در سال 776 پیش از میلاد در جلگه المپ در یونان به خاطر شادی «زئوس» یكی از خدایان یونانیان آغاز شده بودند. در آن زمان این مسابقه ها، مواردی دیگر از رقابت های مسالمت آمیز از جمله شعر خوانی و رقص را هم شامل می شد كه پس از تجدید حیات، تنها در قلمرو ورزش بدنی صورت می گیرد.

16 فروردین - 5 آوریل؛ در تاریخ چه گذشت؟
بازی های المپیك 1896 به این صورت با مسابقه دو صدمتر آغاز شد

این مسابقه ها از سال 333 میلادی به تصمیم امپراتور وقت روم كه آنها را به دلیل برپا داشته شدن به خاطر زئوس، غیر مذهبی و کفر اعلام داشت برچیده شده بودند.

ابتكار تجدید حیات این مسابقه ها از یك بارون فرانسوی به نام «پیر دو كوبرتین Pierre de Coubertin» است كه برای راه اندازی مجدد آنها تلاش بسیار كرد. مراسم برپایی این بازیها بمانند عهد باستان با مشعل فروزان و رژه ورزشكاران و... همراه است.

1955 - در این روز وینستون چرچیل كه پس از ملی شدن نفت ایران نخست وزیر انگلستان شده بود و همه تلاش خود را بكار برده بود تا حكومت دكتر مصدق را براندازد و برای این منظور دیدارهای طولانی از آمریكا بعمل آورده بود دو سال پس از برکناری مصدق در کودتای انگلیسی - امریکایی 28 امرداد، چون خطر دیگری انگلستان را تهدید نمی کرد كناره گیری كرد و جای خود را به «انتونی ایدن» داد.

1334 - استعفای سرلشكر فضل اللَّه زاهدی عامل كودتای 28 مرداد از نخست‏ وزیری

سرلشگر فضل اللَّه زاهدی از ابتدای كودتای سوم اسفند 1299ش، با رضاخان میرپنج همراه بود و در كنار او سمت‏های مختلف را كسب كرد. وی در دوران اول حكومت محمدرضا پهلوی نیز به مناصبی دست یافت كه آخرین آنها پست وزارت كشور در كابینه دكتر مصدق بود. با این حال وی به عنوان بهترین مهره و گزینه، مامور اجرای كودتا علیه مصدق در 28 مرداد 1332 شد. با سقوط مصدق و بازگشت محمدرضا پهلوی به كشور و تثبیت رژیم پهلوی، سرلشگر زاهدی به عنوان پاداش، سمتِ نخست‏وزیری را برعهده گرفت. ولی از آنجا كه در این جایگاه، برای خود مقام و پایگاه خاصی قائل شده بود، پس از حدود بیست ماه از صدارت، به اصرار شاه و بر اساس توافق آمریكا، از ریاست دولت كناره گرفت و همان روز به عنوان ریاست نمایندگی دائم ایران در دفتر اروپایی سازمان ملل در ژنو منصوب گردید و تا هنگام مرگ در سال 1348، عهده‏دار این سمت بود.

16 فروردین - 5 آوریل؛ در تاریخ چه گذشت؟
فضل اللَّه زاهدی

1336 - شكل‏گیری ساواک پس از روی كار آمدن دولت اقبال

سازمان اطلاعات و امنیت كشور معروف به ساواك، یك روز پس از انتخاب دكتر منوچهر اقبال به نخست وزیری، به دستور وی، دست به كار شد. رییس ساواك كه از طرف شاه انتخاب می‏شد، به عنوان معاون نخست وزیر فعالیت می‏كرد و دارای اختیارات وسیع امنیتی و اطلاعاتی بود. ساواك ظاهراً از بدنه اصلی ارتش و پلیس جدا شد ولی بعدها به اندازه‏ای وسعت پیدا كرد كه كنترل ارتش و پلیس هم با آن بود. در تشكیل ساواك، آمریكا و رژیم صهیونیستی مداخله تام داشتند و بنیانگذار آن در حقیقت دولت آمریكا بود و تمام برنامه‏های آن با نظارت آمریكا انجام می‏شد. ساواك در طول فعالیت خود با شدت و خشونت به سركوبی مخالفان می‏پرداخت تا جایی كه تدریجاً این سازمان بر تمام وزارت‏خانه‏ها و سازمان‏های دولتی مسلط شد و هرگونه استخدام و انتصابی باید با موافقت آنجا صورت می‏گرفت. ساواك در طی سال‏ها، معترضین به رژیم را به بدترین وجهی تحت شكنجه قرار می‏داد و از هیچ كس جز شاه، اطاعت نمی‏كرد. این سازمان مخوف سرانجام در اقدامی عوام فریبانه برای آرام ساختن مردم توسط بختیار در روزهای پایانی عمر رژیم، منحل شد. همچنین پس از انقلاب، برخی رهبران اصلی آن از جمله ارتشبد نصیری، رییس ساواك به حكم دادگاه انقلاب تیرباران شدند.

16 فروردین - 5 آوریل؛ در تاریخ چه گذشت؟

زادروزها

    ۱۵۸۸ - تامس هابز، فیلسوف انگلیسی.
    ۱۹۱۶ - گریگوری پک، بازیگر آمریکایی.

16 فروردین - 5 آوریل؛ در تاریخ چه گذشت؟
تامس هابز

    ۱۹۳۷ - کالین پاول، سیاستمدار آمریکایی.
    1798 - زادروز جیاكوما كازانووا Giacomo Casanova نویسنده ایتالیایی قرن هجدهم

16 فروردین - 5 آوریل؛ در تاریخ چه گذشت؟
جیاكوما كازانووا

مرگ‌ها

    ۱۳۷۶ - مازیار، خواننده ایرانی.
    1794 - ژرژ ژاك دانتون مبارز انقلابی فرانسه

16 فروردین - 5 آوریل؛ در تاریخ چه گذشت؟
مازیار

*****
منابع:

-پایگاه نوشیروان کیهانی زاده
-ویکی پدیای فارسی
-صفحه امروز در تاریخ در توئیتر
-راسخون


ویدیو مرتبط :
14 آوریل 1935 در آمریکا چه گذشت؟؟؟؟

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

27 فروردین - 16 آوریل؛ در تاریخ چه گذشت؟


امروز 27 فروردین برابر با 16 آوریل تقویم میلادی است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است. به مرور برخی از این وقایع می‌پردازیم.