سبک زندگی


2 دقیقه پیش

شناخت بهترین آتلیه کودک و بارداری

بچه ها به سرعت بزرگ می‌شوند، زودتر از چیزی که فکرش را می‌کنید یا انتظارش را دارید. زمانی توانایی راه رفتن یا حرف زدن ندارند ولی اندک زمانی بعد آنها را در حال دویدن و مکالمه ...
2 دقیقه پیش

فیلم: تزیین اتاق کودک با گل‌های مقوایی

همین الان یک نگاهی به اتاق کودکتان بیندازید. آیا دلتان نمی خواهد چیزی به آن اضافه کنید؟ وقتی پولش را ندارید، پس باید از خلاقیتتان کمک بگیرید. در این ویدئو گل هایی مقوایی ...

گزارشی از روزه‌داری کودکان در آمریکا


حال و هوای روزه‌داری در میان کودکان و نوجوانان آمریکایی طی سال‌های اخیر رونق گرفته است. سردبیر «مسلم لینک» در این باره می‌گوید: تشویق کودکان به روزه‌داری بخشی از یک عقیده کلی است؛ کودکان ما به مسلمان بودنشان نیاز دارند.

خبرگزاری فارس: روزنامه واشنگتن ‌پست در  چاپ اخیر خود سراغ کودکان مسلمان روزه‌دار رفته و در گزارشی از پایبندی این کودکان به اصول روزده‌داری با وجود برخی دشواری‌ها گزارش داد و بر رونق روزه‌داری و برگزاری مراسم‌خاص برای این کودکان طی سال‌های اخیر در آمریکا خبر داد.

این روزنامه آمریکایی در ابتدا سراغ دو برادر 11 و 9 ساله به نام‌های «یوسف مک‌کنزی» و «عبدالرحمان مک‌کنزی» می‌رود؛ برادری که امسال به جمع روزه‌داران خانواده پیوسته و خود را به اقامه نماز اول وقت در کنار یکدیگر مقید کرده‌اند.

گزارشی از روزه‌داری کودکان در آمریکا
یوسف و عبدالرحمان

«فرخنده علی»، مادر یوسف و عبدالرحمان، که می‌داند روزه‌داری در این سن و سال به مراتب سخت‌تر است غذاهای مورد علاقه کودکانش را برای افطار می‌پزد و گاه آنها را در پخت دسر و پیش‌غذا مشارکت می‌دهد.

این مادر 35 ساله که شغلش پرستاری است، می‌گوید: گرچه پسرانم به سن شرعی نرسیده‌اند ولی از آنجایی‌که برای گرفتن روزه خیلی ابراز علاقه کردند مانعی برای این کار ندیدم، روزه گرفتن باعث می‌شود که آنها احساس بزرگ‌شدن کنند.

«آدم الخطیب» نیز پسر بچه آمریکایی دیگری که سه سال است در کنار پدر و مادرش روزه می‌گیرد، در پایان روز چهارم احساس ‌گرسنگی شدید به او دست می‌دهد ولی معتقد است که این کاملا طبیعی است و می‌خواهد به روزه‌اش ادامه دهد.

این نوجوان 11 ساله می‌گوید: مادرم به من گفته که اگر احساس کردی که سلامتی‌ات در خطر است، روزه‌ات را بشکن ولی اگر تنها میل و هوس به خوردن داشتی دلیلت برای شکستن روزه قانع‌کننده نیست. من چرخی دور و بر می‌زنم و پس از مدتی می‌بینم که نه واقعا مشکلی ندارم، تمام تلاشم را می‌کنم تا به گرفتن روزه ادامه دهم چون حقیقتاً به آن نیاز دارم... زمانی‌که ماه رمضان به اتمام می‌رسد از اینکه توانسته روزه‌هایم را بگیرم به خود می‌بالم و احساس غرور می‌کنم.

خواهر آدم، «لایان» نام دارد و کلاس ششم است، او با افتخار می‌گوید: من دو سال است که روزه می‌گیرم، بسیاری از هم‌ مدرسه‌ای‌هایم مسلمان نیستند و مرتب از من می‌پرسند که چرا هیچ چیز نمی‌خورم؟ من هم درباره آن با آنها صحبت می‌کنم چون در این‌باره (روزه و روزه‌داری) خیلی چیزها می‌دانم، از اینکه روزه می‌گیرم احساس خوبی دارم، احساس بزرگی می‌کنم، دیگران احترام بیشتری برای من قائلند.

بر اساس این گزارش، برخی امامان جماعت تأکید بیشتری بر تشویق کودکان و جوانان به روزه‌داری دارند. در سال‌های اخیر نیز بدین‌منظور کارهایی انجام شده است؛ از انتشار روزنامه‌دیواری‌های متنوع در زمینه روزه‌داری و توزیع پک‌های مخصوص نوجوانان و جوانان روزده‌دار در مراسم‌های افطار گرفته تا برگزاری جشن‌های کوچک در برخی مساجد و دادن لوح تقدیر به آنها.

برخی روزنامه‌های اسلامی نیز اقدام به چاپ عکس کودکان روزه‌دار می‌کنند تا بدین‌ترتیب از آنها تقدیر کرده باشند.

«منهاج حسن» سردبیر روزنامه و سایت خبری «مسلم لینک» که خبرهای مربوط به جوامع اسلامی واشنگتن و بالتیمور را پوشش می‌دهد، در این باره می‌گوید: تشویق کودکان به روزه‌داری بخشی از یک عقیده کلی است؛ کودکان ما به مسلمان بودنشان نیاز دارند... ما می‌خواهیم به آنها بفهمانیم که مسلمان‌بودن بخشی از  هویت شماست.

وی می‌افزاید: چاپ عکس کودکان در روزنامه «مسلم لینک» از همان اولین سال انتشار این روزنامه صورت گرفت، آنچنان‌که در همان سال بیش از 150 عکس از کودکان روزده‌دار آمریکا چاپ شد.

حسن تاکید می‌کند: این کار بخشی از هدف ما برای افزایش دین‌گرایی در جامعه است. حقیقتا کار افتخار آمیزی است، مثل اولین ماه رمضانی که فرزندم روزه گرفت.

«فرخنده علی» مادر دو کودک روزه‌دار آمریکایی در حالی‌که در کنار یک پوستر بزرگ با این مضمون ایستاده که «جوری زندگی کن که گویی همه چیز در  زندگی یک معجزه است» می‌گوید: روزه‌داری در واقع تمرینی برای نظام‌مند کردن خودمان در زندگی است، در واقع تمرینی است برای درک احساس انسان‌هایی که در زندگی از امکانات کمتری برخوردارند؛ گرسنه و بی‌خانماند.

در ادامه این گزارش می‌خوانیم: عبدالله 9 ساله کودک دیگری که علی‌رغم سن و سال کمش با اشتیاق روزه می‌گیرد و در عین حال بازی فوتبال را هم از دست نمی‌دهد، او زمانی‌که سحرها برای گرفتن روزه از خواب برمی‌خیرد، جانا خواهر 6 ساله ‌اش نیز با اشتیاق بیدار شده و در کنار برادرش سحری می‌خورد، ولی روزه نمی‌گیرد.

ابراهیم پسر بچه 10 ساله دیگری است که در حالی‌که لبخند بر لب دارد، می‌گوید: گرفتن روزه، آرامش شما را بیشتر می‌کند. زمانی‌که شما نمی‌خورید دیگری انرژی برای عصبانی شدن ندارید.

«الیا» 10 ساله و «بشیر»  9ساله، از اهالی وود بریج، امسال از پدر و مادرشان خواسته‌اند که به آنها اجازه دهند روزه بگیرند.

«وحید جامی» پدر این دو یک مسلمان‌زاده افغانی و مادرشان یک آمریکایی است که بعدها به دین اسلام گرویده است.

«جامی» می‌گوید: هردویشان خیلی هیجان‌زده‌اند، من از آنها پرسیدم که مدت زمان روزه خیلی طولانی است آیا مطمئن‌ هستید که می‌خواهید روزه بگیرید؟ و آنها با اطمینان جواب دادند که بله حتماً.

پدر الیا و بشیر در ادامه می‌افزاید: اینجا در آمریکا (به دلیل نبودن فضای روزده‌داری) روزه‌گرفتن خیلی سخت است ولی آنها همواره مشغول بازی و درست خواندن هستند و تاکنون از گرسنگی و تشنگی شکایت نکرده‌اند. صبر و تحمل آنها حقیقتا مرا شگفت‌زده کرده است چون خوب به خاطر دارم که خودم  در کودکی از تشنگی نزد مادرم می‌نالیدم.


ویدیو مرتبط :
فیلم/ گزارشی از روزه داری در آرژانتین

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

اصول روزه داری کودکان


در ماه رمضان، سوال‌هایی هم درباره روزه‌داری کودکان، در ذهن پدرها و مادرها شکل می‌گیرد و دوست دارند بیش‌تر و بیش‌تر درباره اصول روزه‌داری کودکان بدانند.


مجله شهرزاد:  ربنا... ربنا... شوق رسیدن به اذان موذن‌زاده، مناجات ربنا، عطر جانماز مادر، دعای سحر با صدای پدر، نشستن سر سفره‌های افطار، نان و پنیر و سبزی، عطر دارچین روی حلیم داغ، کاسه‌های خوش نقش‌ونگار آش نذری و...، خاطره خوشی است که دوست داریم در ذهن فرزندان‌مان هم ماندگار شود. در ماه رمضان، سوال‌هایی هم درباره روزه‌داری کودکان، در ذهن پدرها و مادرها شکل می‌گیرد و دوست دارند بیش‌تر و بیش‌تر درباره اصول روزه‌داری کودکان بدانند.



 سحری یادتان نرود

بچه‌ها، در دوره رشد به‌سرمی‌برند. بنابراین باید برنامه غذایی‌شان را در ماه مبارک رمضان، جوری تنظیم کنید که همه مواد مغذی مورد نیاز بدن‌شان تامین شود و به همین خاطر، سحری که برای کودکان تهیه می‌کنید، باید شامل یک وعده غذای کامل باشد، ویژگی‌های یک وعده ناهار را داشته باشد و به هیچ عنوان حذف نشود.

برای داشتن یک سحری کامل

1) سعی کنید همه گروه‌های غذایی از جمله لبنیات، گوشت، میوه‌ها و سبزیجات، نان و غلات، سر سفره‌تان باشد.

2) سرخ‌کردنی‌ها، غذاهای سنگینی مثل آش و آب‌گوشت و غذاهای آماده مثل سوسیس و کالباس، انتخاب خوبی برای کودکان نیستند. به‌جای آن‌ها بهتر است از خورش‌های کم‌چرب و غذاهای آب‌پز یا بخارپز استفاده کنید.

3) مصرف قندهای پیچیده، نان‌های سبوس‌دار و حبوبات، در وعده سحر، باعث می‌شود بچه‌ها در طول روز، کم‌تر گرسنه شوند و راحت‌تر بتوانند روزه‌داری را تحمل کنند.

4) آب، شیر و سایر مایعات باید در حد  اعتدال مصرف شود؛ چون اگر بچه‌ها، کم‌تر از حد معمول، آب یا مایعات بخورند، در طول روز، با مشکل کم‌آبی مواجه شده و به ارگان‌های مختلف بدن‌شان از جمله کلیه‌ها، فشار وارد می‌شود. نوشیدن آب یا چای فراوان هم باعث اختلال در هضم غذا می‌شود.

5) میوه‌ها معمولا در وعده سحر، نادیده گرفته می‌شوند؛ در حالی که می‌توانند در پیشگیری از یبوست، به‌ویژه در کودکان، موثر باشند. بنابراین خوردن یکی، دو واحد میوه، بعد از سحری، توصیه می‌شود.


سر سفره افطار

در فاصله زیاد بین سحر و افطار، قند خون اُفت می‌کند و در نتیجه، اشتها یا ولع بچه‌ها هم برای خوردن غذا، بیش‌تر می‌شود. بنابراین خوب است که سر سفره‌های افطاری، مواد قندی که سریع جذب می‌شوند، مثل خرما و عسل باشد. نه‌فقط کودکان که بزرگ‌ترها هم بهتر است روزه‌شان را با یک مایع ولرم مثل شیر باز کنند و آن را با کمی قند ساده و طبیعی و نه زولبیا و بامیه تکمیل کنند؛ چون این شیرینی‌ها، فقط باعث سیری کاذب می‌شوند و نمی‌گذارند مواد مغذی کافی، به بدن کودک برسد.



برای داشتن یک افطاری سالم

1) افطاری بچه‌ها، از نظر کیفیت غذایی، باید مثل وعده صبحانه، سبك اما پرکالری باشد و زود هضم شود.

2) حواس‌تان باشد بچه‌ها، خیلی پرخوری نکنند؛ چون پس از چندین ساعت ناشتایی، ورود حجم زیادی غذا به معده، باعث تحریک اعصاب ژاراسمژاتیک و بی‌حالی شدید بعد از افطار می‌شود.

3) فراموش نکنید افطار، زمان خوردن تنقلات نیست؛ چون این خوراکی‌ها، دیرهضم هستند و باعث پر شدن معده و در نتیجه، بی‌اشتهایی بچه‌ها می‌شوند.


و اما شام

بهتر است وعده شام و افطار کودک، دو وعده مجزا و با رعایت فاصله زمانی نیم تا یک ساعته باشد؛ البته به شرطی که افطاری که نوش جان کرده، مختصر و سبک بوده باشد. در کل، شام بچه‌های روزه‌دار باید پرانرژی باشد تا بدن‌شان دچار کمبود نشود.

برای داشتن یک شام سبک

1) از انواع گوشت‌های سفید مانند ماهی و بوقلمون یا گوشت‌های قرمز کم‌چرب که آسان هضم می‌شوند، استفاده کنید.

2) در کنار شام کودک، حتما سبزی، سالاد و دوغ یا ماست را بگنجانید تا ویتامین‌ها و مواد معدنی کافی به بدنش برسد.

3) در فاصله افطار تا سحر، دادن آب و مایعات کافی به کودکان را فراموش نکنید. چای کم‌رنگ، آب‌میوه تازه کم‌شکر یا بدون شکر، دوغ رقیق و کم‌نمک و شیر، انتخاب‌های مناسبی برای تامین مایعات مورد نیاز بدن هستند.


پیشنهاد سحری :



نخودپلو


شاید اسم این غذا، تا به حال، به گوش شما نخورده باشد، اما نخودپلو، یکی از غذاهای سنتی ایرانی است که مثل لوبیاپلو، می‌تواند حسابی دل بچه‌ها را ببرد و یک سحری کامل برای روزه‌داران کوچک امسال باشد؛ البته به شرطی که پیشنهادهای ما را هم موقع پختن  این غذا، در نظر بگیرید. اول، سعی کنید گوشت قرمزتان، از نوع کم‌چرب باشد و آن را با مقدار کمی روغن گیاهی مثل ذرت یا سویا تفت دهید.

لازم نیست پلوتان، خیلی هم پرگوشت باشد. اگر کم‌تر گوشت بریزید  و نخودفرنگی را بیش‌تر کنید، فیبر غذایتان بیش‌تر هم می‌شود. هم‌چنین به‌جای رب که خیلی هم پرنمک است و باعث تشنگی می‌شود، پوره گوجه‌فرنگی تازه به غذایتان اضافه کنید و آن را با کمی ماست و خیار و زیره یا سالاد، برای بچه‌ها سرو کنید.


پیشنهاد افطاری :



سوپ گشنیز


یک کاسه سوپ گرم که با سبزی‌های تازه پخته شده و عطرش، یکی، دو ساعتی، همه خانه را پر کرده، حتی بدقلق‌ترین و بدغذاترین بچه‌ها را هم سرحال می‌آورد. برای درست کردن این سوپ، به نصف سینه مرغ، نصف فنجان برنج، کمی هویج و پیاز و یک لیوان گشنیز ساتوری‌شده احتیاج دارید و هرچه آب سوپ‌تان بیش‌تر باشد، بهتر است. برای چاشنی هم می‌توانید از آب لیموترش یا نارنج استفاده کنید.


پیشنهاد  شام :



ساندویچ ماهی

همان‌طور که گفتیم، وعده شام بچه‌ها در ماه رمضان، باید سبک اما مغذی باشد. بنابراین ماهی، به‌خصوص اگر امگا 3 داشته باشد، یکی از بهترین انتخاب‌هاست. برای درست کردن این ساندویچ، ماهی را با سیر و زیره یا ادویه مخصوص ماهی، مزده‌دار کنید، ولی آبلیمو نزنید تا سفت نشود. بعد، آن را به روش دل‌خواه‌تان بپزید؛ البته روش پیشنهادی ما، بخارپز کردن یا کباب کردن ماهی است. ماهی پخته شده را در نان مخصوص بگذارید و با کاهو، گوجه‌فرنگی و کمی خیارشور تزیین کنید.