سبک زندگی


2 دقیقه پیش

شناخت بهترین آتلیه کودک و بارداری

بچه ها به سرعت بزرگ می‌شوند، زودتر از چیزی که فکرش را می‌کنید یا انتظارش را دارید. زمانی توانایی راه رفتن یا حرف زدن ندارند ولی اندک زمانی بعد آنها را در حال دویدن و مکالمه ...
2 دقیقه پیش

فیلم: تزیین اتاق کودک با گل‌های مقوایی

همین الان یک نگاهی به اتاق کودکتان بیندازید. آیا دلتان نمی خواهد چیزی به آن اضافه کنید؟ وقتی پولش را ندارید، پس باید از خلاقیتتان کمک بگیرید. در این ویدئو گل هایی مقوایی ...

چگونه خانه ای سالم داشته باشیم؟ (2)


ارگونومی اصطلاحی است که بیشتر در اداره‌ها به کار گرفته می‌شود اما مبلمان و چیدمان هر اتاق باید از الگویی تبعیت کند که حرکت و وضعیت بدن در موقعیت درستی قرار گیرد.

 
 
 
 
صبح بخیر - مهتاب مرادیان*: در مقالهٔ پیشین، تعدادی از مشخصه‌های خانهٔ سالم را مطرح کردیم که عبارت بود از: پاکی، حافظ محیط زیست و سادگی. در این مقاله به معرفی دیگر مشخصه‌ها می‌پردازیم.

مطلب مرتبط:

چگونه خانه ای سالم داشته باشیم؟ (1)



•    ارگونومی:

چگونه خانه ای سالم داشته باشیم؟

ارگونومی اصطلاحی است که بیشتر در اداره‌ها به کار گرفته می‌شود اما مبلمان و چیدمان هر اتاق باید از الگویی تبعیت کند که حرکت و وضعیت بدن در موقعیت درستی قرار گیرد. در خانهٔ سالم، آشپزخانه طوری طراحی شده که به همهٔ کابینت‌ها دسترسی خوبی داشته و فضای مناسبی را در اختیار کاربران آشپزخانه قرار دهد.

سرویس‌های بهداشتی، اندازهٔ استانداردی داشته باشند و استفاده از آن‌ها راحت باشد و هوا به خوبی در جریان باشد. در اتاق خواب‌ها بالش‌های مناسبی پیدا می‌کنید بالش‌هایی که شکل گردن دارند تا از درد گردن جلوگیری کنند. محل نشیمن نیز با مبلمانی طراحی شده که استراحت عمیقی را اجازه می‌دهد و همزمان برای حفاظت از ستون فقرات ساکنین فکری شده است.

جای پریزها و کلیدها طوری طراحی شده که حرکت در خانه راحت است و بدون استرس کارهای روزمره انجام می‌شود.

•    داشتن فضای سبز:

گیاهان فقط نقش زیبایی در طراحی ندارند بلکه رشد گیاهان در خانه روح انسان را تغذیه می‌کند و با طبیعت آشتی می‌دهد. برخی از دانشمندان معتقدند گیاهان خانگی هوا را تمیز می‌کند. به هر صورت، تحقیقات نشان می‌دهد برخی از گیاهان گازهای سمی خانه مانند فرمالدیین، بنزن و منواکسیدکربن را جذب می‌کنند. در یک خانهٔ سالم حداقل دو گیاه در هر سه متر وجود دارد. اتاق‌هایی که سقف بلندی دارند گیاهان بیشتری لازم است.

برای جلوگیری از آلرژی‌های مختلف، گیاهانی در الویت‌اند که در آب پرورش پیدا می‌کنند. پنجره‌هایی که رو به آسمان و یا فضای سبز باشد انرژی خوبی دارد و کف خانه از نور طبیعی تغذیه می‌شود. گیاهانی مانند بامبو، گل همیشه بهار، گیاه عشقه، داوودی، سوسن و ... از جمله نمونه‌هایی هستند که می‌توانیم در خانه استفاده کنیم.

•    نور شفابخش:

لامپ درخشان ویتامین دی، هورمون‌های بدن را متعادل می کندو سیستم ایمنی بدن را بالا می‌برد. افسردگی را کاهش داده و گرفتگی‌های بدن را رفع می‌کند. در خانهٔ سالم، نور طبیعی را با نور مصنوعی ترکیب کرده‌اند و برای دعوت از خورشید، برخی از پنجره‌ها پرده ندارند. بقیهٔ پرده‌ها هم طوری طراحی شده‌اند که نور را کم می‌کنند ولی کاملاً از بین نمی‌برند یعنی فقط حس امینت در ساکنین ایجاد می‌کنند.

•    آگاهی از رنگ‌ها:

چگونه خانه ای سالم داشته باشیم؟

هیچ چیز به اندازهٔ رنگ دیوارها و مبلمان بر طراحی اتاق تأثیر ندارد. مطالعات بسیاری نشان داده رنگ‌های به خصوصی بازخوردهای روانشناسی خوبی دارد. به طور مثال، آبی فشار خون را پایین می‌آورد، رنگ قرمز، ضربان قلب را بالا می‌برد. تحقیقات پیشنهاد می‌کنند استفاده از برخی رنگ‌ها روند درمان بیماری‌ها را تسهیل می کند. به هرحال هر رنگی خاصیت خودش را دارد و شاید تاثیرش به همان اندازه نسبی باشد که اثر انگشت هر شخص. طراحانی که آگاه هستند رنگ‌هایی را پیشنهاد می‌کنند که با ساکنین آن مکان تناسب دارد.

•    زنده کردن عنصر آب در محیط خانه:

در حدود پنج هزار سال پیش، درمانگران با آب بیماران خود را درمان می‌کردند. در یونان باستان حمام‌های درمانی تجویز می‌شد. امروزه نیز پزشکان آب درمانی را بری کاهش دادن درد پیشنهاد می‌کنند.

داشتن وان در حمام خانه یکی از مکان‌های درمانی خوبی می‌تواند باشد که البته امروزه بیشتر به عنوان فضای تجملی به حمام اضافه می‌شود. همچنین تصفیهٔ آب برای استفاده در وان، مفید است، چرا که باکتری‌ها و دیگر مواد سنگین را پاک می‌کند.

•    جریان صداهایی نرم و روان:

عکس‌ها نمی‌توانند حس تجربهٔ سلامتی را به انسان منتقل کنند. داشتن بادآویز نزدیک پنجره که با باز کردن آن، جریان هوا منجر به صدای لطیفی در خانه شود و همچنین گیاهانی که با جریان هوا تکان بخورند، همگی حس آرامش و سلامتی را به ارمغان می‌آورند. برای آرامش بیشتر اضافه کردن کمی روغن‌های گیاهی و درمانی فضای پاک‌تری را در خانه به وجود می‌آورد.

•    داشتن فضایی مقدس:

چگونه خانه ای سالم داشته باشیم؟

خانهٔ سالم برای جسم و روح مانند معبدی می‌ماند که با عشق و حساسیت زیاد طراحی شده است. بیشتر مالکان بدون توجه به حس درونی خود و نیاز اساسی خود برای داشتن چنین فضاهایی به طراحی خانهٔ خود می‌پردازند در حالی که ما احتیاج به فضایی داریم که برای نماز و نیایش خود مکانی اختصاصی فراهم کرده باشیم. حتی حمام‌ها و اتاق خواب‌ها جایی برای استراحت عمیق ما به شمار می‌آید. نقاشی‌هایی که از گذشتگان ما باقی مانده، نشانگر اهمیت این فضا در روح و روان ماست و این که چقدر ما در گذشته وصل بودیم به خالق خود.

نکاتی برای مراقبت از جسم:

حمام خود را از جعبهٔ شوینده‌ها پاک کنید.

ذخیره‌ها را در کمدها و انبار مرتب کنید.

کوسن‌های خاکی و کثیف را دور کنید.

رطوبت مانده در اتاق‌ها را خارج کنید.

مکانی را برای تمرین و رهایی بدن آماده کنید.

چگونه خانه ای سالم داشته باشیم؟

نکاتی برای مراقبت از خود:

انباشتگی را پاک کنید.

بعضی از وسایل مانند پتو را زیر آفتاب قرار دهید.

رنگ‌های انرژی‌بخش استفاده کنید.

گیاهان دارویی پرورش دهید مانند نعنا و ...

اتاق‌ها را با صدایی دلنواز آرام‌تر کنید.

نکاتی برای مراقبت از روح:

مکانی را برای دریافت بازخوردهای روح خود آماده کنید.

انباشتگی و ذخیره‌سازی را از هم تفکیک کنید.

برای ساده‌زیستی و تواضع آماده باشید.

در طراحی داخلی چیزهای طبیعی به کار برید.

به محیط ریست احترام بگذارید. ادامه دارد...

 *مدرس و مشاور کارگاه‌ها آموزشی: هنر پالایش مکان و ذهن

ادامه دارد...


ویدیو مرتبط :
زنی که سالم به خانه نرسید

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

خانه ای پاک و سالم



 

 

 

خانه ای پاک و سالم

 

 

خانه محل اسکان و آرامش اعضای خانواده است و هر یک از بخش های مختلف آن از جهت وضعیت بهداشتی، اهمیت خاص خود را دارا می باشد، برخی از قسمت های تشکیل دهنده خانه به دلیل نوع اعمالی که در آن ها انجام می شود، مثلا از این منظر که کانون اصلی پخت و پز می باشد نظیر آشپزخانه با انواع شستشو به طور متناوب در آن ها انجام می گیرد از اهمیت بیشتری جهت لزوم رعایت نکات بهداشتی برخوردارند.

در این مقاله به بررسی مکان هایی از قبیل آشپزخانه، حمام و ملزومات آن می پردازیم.

 

 

بهداشت آشپزخانه

آشپزخانه از نظر حریق و آتش سوزی یک نقطه پرخطر است وجود اجاق گاز و شعله های باز در کنار مواد آتش گیر آشپزخانه را از نظر زمینه ایجاد حریق و آتش سوزی به محلی پرخطر تبدیل کرده است. دستمال و دستگیره های آشپزخانه هم که قابل اشتغال هستند و در صورت تماس با شعله سریع آتش می گیرد می توانند یکی از علل ایجاد حریق باشند. گاهی وقت ها قرار دادن و رها کردن دستمال های آشپزی در کنار شعل اجاق گاز موجب ایجاد حریق می شود؛ به ویژه اگر در لحظه شعله ور شدن دستمال و دستگیره کسی در آشپزخانه نباشد و حریق را در مراحل اولیه کنترل نکند، ممکن است در مدت کوتاهی یک آتش سوزی بزرگ ایجاد شود. برای پیش گیری از این مشکل توصیه می شود دستمال ها، دستگیره ها، حوله ها، دستمال های یکبار مصرف و وسایل آتش گیر را در نزدیکی شعله اجاق گاز قرار ندهید.

پس از تمیز کردن سطوح مختلف آشپزخانه مثل گاز و کابینت ها، دستمال ها را با مایع شوینده کاملا بشویید و بچلانید تا کاملاً آب آن گرفته شود. سپس مانند لباس های دیگر در معرض نور آفتاب و هوا قرار دهید تا خشک  شود. خیس ماندن قاب دستمال ها، محلی کاملا مناسب را برای رشد و تکثیر میکرب ها پدید آورده و حتی می تواند سبب انتقال بیماری شود.

 

 

قاب دستمال ها و پوست

با توجه به این که دستمال های آشپزخانه خیس می شوند و رطوبت را در خود نگه می دارند و خیلی مواقع هم به مواد شوینده آغشته می شوند، استفاده ی مرتب از آن ها در افرادی که زمینه خشکی پوست و اگزما دارند به دلیل حساسیت به مواد شوینده و خشک شدن و مرطوب شدن مکرر دست، می تواند ایجاد مشکل کند. گاهی وقت ها هنگام آشپزی و خرد کردن سبزی و پاک کردن مرغ و ماهی دست یا چاقو می برد. در این صورت بهتر است از تماس دست با دستمال های مرطوب که اغلب حاوی آلودگی هم هستند پرهیز کنید.

 

 

دستمال و ظروف داغ

یکی از کاربردهای دستمال و دستگیره ها در آشپزخانه استفاده از آن ها برای برداشتن ظروف داغ از روی اجاق گاز و فر است. بی احتیاطی و برداشتن ظروف داغ بدون استفاده از دستکش و دستگیره ممکن است موجب سوختگی و آسیب دیدگی پوست شود.

گر دست تان با ظروف داغ تماس پیدا کرد و دچار سوختگی شد، بهترین کار این است که محل سوختگی را زیر شیر آب سرد گرفته و آن را خنک کنید بسته به شدت سوختگی اگر پوست تاول زده بود به پزشک مراجعه کنید و از محلول های کمپرس کننده که موجب خشکی تاول می شود استفاده کنید از کندن و پاره کردن تاول پرهیز کنید چون خود تاول، پانسمانی برای زخم و سوختگی است و حتی اگر تاول بترکد پوست تاول پوشش مناسبی برای زخم است و نباید کنده شود. اگر سوختگی خفیف بود و تنها موجب قرمزی پوست شد، بعد از خنک کردن سطح سوخته و گرفتن آن زیر آب سرد، استفاده از پمادهای زینک اکسید خیلی مفید است. در مواردی که پوست قرمز است پماد زینک اکسید از قسمت آسیب دیده در برابر نور محافظت می کند.

در تمیز کردن کف حمام به جای آنکه با زانوهای صاف و کمر خمیده کار کنید، با کمر صاف و زانوهای خمیده کار کنید. این قانونی کلی است که برای تمیز کردن همه جای خانه باید آن را رعایت کرد.

 

 

بهداشت حمام

حمام یکی از مرطوب ترین نقاط خانه است و وجود رطوبت شرایط را برای رشد میکروب ها و قارچ ها و کپک ها فراهم می کند براساس نتایج بررسی محققان بهداشت، چاه، وان حمام و کف توالت و دوش حمام همگی محل تجمع باکتری اند و می توانند باعث ایجاد بیماری های عفونی  و اسهال در ساکنان خانه شوند به علاوه، طبق یافته های محققان، حتی ویروس سرماخوردگی هم در این مناطق دیده شده است. خلاصه اینکه لازم است حمام به طور مرتب شسته و ضد عفونی شود.

- هفته ای یک بار کلیه سطوح حمام، شیرها، دستگیره ها و هر دو هفته یک بار، کابینت ها، قفسه ها و دست شویی داخل حمام با محلول ضد عفونی کننده و آب گرم شسته شود.

- لیف های مورد استفاده در حمام، از موادی هستند که معمولا به دلیل تاریک و مرطوب بودن محیط حمام، مستعد رشد میکروب ها هستند. بر همین اساس لازم است لیف ها بعد از هر استحمام، کاملاً شسته شده و در معرض نور آفتاب و جریان هوا قرار گیرند تا خشک شوند، تعویض هر ماهه لیف ها و جایگزین کردن آن با لیف نو، بهترین گزینه برای پیش گیری از بیماری های قارچی است.

- تمام سطوح، شیرها و دستگیره در را با مواد شوینده و آب گرم و هر دو هفته یک بار کابینت ها و قفسه های داخلی حمام و دست شویی را با آب گرم و محلول ضدعفونی کننده بشویید.

- حمام باید سیستم تهویه مناسب داشته باشد برای بیرون رفتن رطوبت، هنگام و پس از استحکام پنجره  حمام را باز کرده و سیستم تهویه  را روشن کنید.

- بهداشت فردی را در تمیز کردن وان و کف حمام و سایر سطوح خانه باید رعایت کرد، مشروط بر اینکه تمیز کاری به قیمت لیز خوردن و شکستگی دست و پا و سایر جراحات بدنی تمام نشود به همین دلیل هنگام تمیز کردن وان حمام به جای آنکه بیرون وان ایستاده و دستان تان را برای تمیز کردن به داخل وان دراز کنید، بهتر است داخل وان رفته و در حالت نشسته کف آن را تمیز کنید. توجه داشته باشید که هنگام کار به تناوب با هر دو دست خود کار کنید و برای آنکه لیز نخورید همیشه  از یک دست خود برای حفظ تعادل استفاده کنید.

- در تمیز کردن کف حمام به جای آنکه با زانوهای صاف و کمر خمیده کار کنید، با کمر صاف و زانوهای خمیده کار کنید. این قانونی کلی است که برای تمیز کردن همه جای خانه باید آن را رعایت کرد.

 

 

خانه ای پاک و سالم

 

بهداشت حوله ها

حوله ها، یکی دیگر از وسایل مستعد رشد و نمو میکروب ها و قارچ ها هستند که توجه زیادی را از جهت رسیدگی  و شست و شو می طلبند میکروب ها پوست و وسایل مرطوب را دوست دارند و در محیط مرطوب ادامه حیات می دهند به همین دلیل است که قسمت هایی از پوست بدن، مانند کشاله ران، زیر بغل و بین انگشتان پا، که مرطوب می ماند محل مناسبی برای رشد میکروب ها و قارچ ها است. وقتی حوله با بدن تماس پیدا می کند ممکن است میکروب ها و قارچ های روی پوست به آن منتقل  شود و در صورتی که حوله مرطوب بماند  و در محل مناسب خشک نشود و شرایط برای رشد و تکثیر میکروب ها فراهم می شود. برای پیش گیری از مشکلات  و جلوگیری از رشد و تکثیر میکروب ها و قارچ ها لازم است حوله به طور مناسب شسته و در محل مناسبی خشک شود.

 

وقتی میکروب ها در محل هایی مانند زیر بغل، کشاله ران و بین انگشتان رشد و تجمع پیدا می کنند، چربی پوست را تجزیه می کنند، این موضوع موجب ایجاد بوی بدی می شود. این اتفاق ممکن است در حوله هم بیفتد. اگر میکروب ها و چربی های پوست در حوله بماند و حوله به طرز مرتب شسته نشده، به شکل مناسب خشک نشود، در این حالت رشد و تکثیر میکروب ها بوی بدی ایجاد خواهد کرد که این حالت نشان دهنده وجود آنها روی حوله است.

 

بر همین اساس، بسته به این که فرد چه قدر از حوله استفاده می کند توصیه می شود حوله حمام پس از هر 2 تا 3 بار استفاده شسته شود و پس از هر بار استفاده و نیز شست و شو، در معرض نور آفتاب و هوا، به طور کامل خشک شود در صورت استفاده از خشک کن بهتر است وقتی حوله ها تا 80 درصد خشک شد، از دستگاه خارج و برای خشک شدن کامل زیر نور آفتاب قرار گیرند.

 

حوله ها نباید در حمام که محیط مرطوبی است، قرار داده و نگهداری شوند، چون در این صورت احتمال آلودگی  ور شد و تکثیر میکروب ها بیشتر می شود.

 

 

شستشو نگهداری

بهتر است حوله ها در دمای بالا و با آب جوش شسته شوند بیشتر میکروب ها در دمای بالای 76 تا 77 درجه سانتی گراد از بین می روند و به همین علت بهتر است حوله ها در دمای آب با دمای بالاتر از این حد شسته شوند. بهتر است حوله ها  به طور جداگانه شسته شوند اما معمولاً به خاطر ظرفیت لباسشویی و زمان کم، این اتفاق نمی افتد و افراد حوله و لباس را با هم در لباسشویی می ریزند. نکته ای که باید به آن توجه داشت، این است که افراد مبتلا به بیماری های قارچی و میکروبی پوست زگیل، عفونت قارچی  کشاله ران، برای پیشگیری از انتقال بیماری به سایر افراد باید حتماً حوله هایشان را جدا از سایر افراد خانواده شسته، نگهداری و خشک کنند. پس از شستشو و خشک شدن حوله ها مشکلی وجود نخواهد داشت و کافی است حوله ها در محلی خشک و غیرمرطوب مثلاً کمد و کشوی مخصوصی که برای نگهداری آنها در نظر گرفته شده است قرار داده شوند. نکته ای که باید به آن توجه داشت این است که حوله ها نباید در حمام که محیط مرطوبی است، قرار داده و نگهداری شوند، چون در این صورت احتمال آلودگی  ور شد و تکثیر میکروب ها بیشتر می شود.