سبک زندگی


2 دقیقه پیش

شناخت بهترین آتلیه کودک و بارداری

بچه ها به سرعت بزرگ می‌شوند، زودتر از چیزی که فکرش را می‌کنید یا انتظارش را دارید. زمانی توانایی راه رفتن یا حرف زدن ندارند ولی اندک زمانی بعد آنها را در حال دویدن و مکالمه ...
2 دقیقه پیش

فیلم: تزیین اتاق کودک با گل‌های مقوایی

همین الان یک نگاهی به اتاق کودکتان بیندازید. آیا دلتان نمی خواهد چیزی به آن اضافه کنید؟ وقتی پولش را ندارید، پس باید از خلاقیتتان کمک بگیرید. در این ویدئو گل هایی مقوایی ...

چرا هنگام دعا دست‌ را رو به آسمان بلند می‌کنیم


شاید این سؤال به ذهن شما هم خطور کرده باشد که چرا هنگام دعا دستان خود را به سوی آسمان بلند می‌کنیم، مگر خداوند متعال همه جا حضور ندارد؟!

خبرگزاری فارس: شاید این سؤال به ذهن شما هم خطور کرده باشد که چرا هنگام دعا دستان خود را به سوی آسمان بلند می‌کنیم، مگر خداوند متعال همه جا حضور ندارد؟! پاسخ این سؤال را می‌توان در روایتی از امام علی(ع) یافت.
 
 تا هزاران عامل دست به دست هم ندهند روزی انسان به وجود نمی‌آید و قرآن کریم متذکر این نکته شده است که سببیت اسباب برای رزق شما به دست خداست و اوست که رزق شما را می‌دهد و همه را در این ورطه امیدوار کرده است به طوری که در آیات 22 و 23 سوره مبارکه «ذاریات» می‌فرماید:



«وَفِی السَّمَاء رِزْقُکُمْ وَمَا تُوعَدُونَ، فَوَرَبِّ السَّمَاء وَالْأَرْضِ إِنَّهُ لَحَقٌّ مِّثْلَ مَا أَنَّکُمْ تَنطِقُونَ»

روزى شما و آنچه وعده داده شده‏اید در آسمان است پس سوگند به پروردگار آسمان و زمین که واقعا او حق است همان گونه که خود شما سخن مى‏گوئید.

خداوند در این آیه کریمه برای رزق مثالی می‌زند که برای احدی جای شک و ریب نماند و رزق را شبه نطق دانسته است، چرا که احدی در سخن گفتن انسان شک ندارد و احدی در صادق بودن خدا در قولش نیز شک ندارد و قسم خداوند هم از هر حرصی حکایت می‌کند که در درون انسان است و پیوسته درصدد جلب منافع بیشتر به سوی خویشتن است.

از «ابی سیعد خدری» نقل شده که پیامبر(ص) فرمودند: «لو أن احدکم فرّ من رزقه لتبعه کما یتعبد الموت»؛ اگر احدی از شما از رزق خود فرار کند، رزق دنبال او به راه می‌افتد همان طور که مرگ دنبال انسان است.(1)

لذا برای هر جانداری رزقی است که خداوند متعال قرار داده است و جمله آن ارزاق در وقت خود آشکار می‌شود تا حدی که همه آنها به طور کامل به صاحبان آنها می‌رسد و یا اگر مسیر رزق انسان در بین آسمان‌های هفت‌گانه باشد، خداوند متعال بالا رفتن و به آن رسیدن را به وسیله نردبان‌هایی آسان می‌کند. تا جایی که انسان برسد به آن چیزی که در لوح (محفوظ) برایش نوشته شده، اگر هنوز به آن نرسیده به زودی به دست او می‌رسد.

از رسول اکرم(ص) نقل شده است که می‌فرماید: «إن‌ّ الرزق لایجرّه حرص حریص و لایصرفه کره کاره»؛ روزی، از طرف خداوند متعال مقدر شده است که نه حرص فرد حریص آن را جلب می‌کند و نه اکراه فرد مانع آن را منع می‌کند.(2)

*عوامل وسعت رزق

از امام صادق(ع) نقش شده است: «کف الاذی و قلة ‌الصخب یزیدان فی الرزق»؛ ترک اذیت و آزار و کمی جار و جنجال رزق را زیاد می‌کند.(3)

همچنین حضرت علی‌بن الحسین(ع) می‌گوید: از امام صادق(ع) شنیدم که می‌فرمود: «ان‌الله عزوجل جعل ارزاق المؤمنین من حیث لایحتسبون و ذلک أن العبد اذا لم یعرف وجه رزقه کثر دعائه»؛

خداوند عزوجل ارزاق مؤمنین را در ناحیه‌ای که گمان نمی‌برند، قرار داد و این به دلیل آن است که بنده، وقتی نداند رزق او از چه ناحیه‌ای به دست او می‌رسد به دعای زیاد مشغول می‌شود.(4)

«ابی‌بصیر» از امام صادق(ع) و او از پدرش ... از امام علی(ع) نقل می‌کند که فرمود: «اذا فرغ أحدکم من الصلوة فلیرفع یدیه الی‌السماء و لینصب فی‌الدعاء»؛ همین که فردی از شما از نماز فارغ شد باید دو دست خود را به طرف آسمان بالا برده و به دعا مشغول شود.

راوی می‌گوید: ای امیر مؤمنان(ع) آیا مگر خداوند متعال در هر مکانی نیست؟ امام(ع) فرمود: بلکه او همه جا هست، راوی می‌گوید: پس چرا دعا کننده باید دو دست خویش را به طرف آسمان بالا برد؟ امام علیه‌السلام فرمود: آیا قرائت ننمودی «وَفِی السَّمَاء رِزْقُکُمْ وَمَا تُوعَدُونَ»؟

پس از کجا رزق را می‌طلبی؟ جز از محل آن باید درخواست کنی! که همواره با وعده‌‌هایی در آسمان داده است.

*برای کسب روزی به دام حرام نیفتیم

همچنین در میان علما «آیت‌الله بهجت» نیز بر کسب روزی حلال تاکید کرده و می‌گوید: برای کسب روزی به دام حرام نیافتید چرا متنبه نمی‌شویم! خداوند متعال در آیه 118 سوره مبارکه «طه» می‌فرماید:

«إِنَّ لَکَ أَلَّا تَجُوعَ فِیهَا وَلَا تَعْرَى»

(ای آدم) تو در بهشت گرسنه و برهنه نمی‌گردی!

یعنی اگر حرام نخوری، از گرسنگی و تشنگی نمی‌میری و بهشت برای تو فراهم است؛ وگرنه نیست. اگر بهشت و خلد برین را باور داشته باشیم این قدر با احکام و دستورات الهی مخالفت نمی‌کنیم. اینکه شیطان به حضرت آدم و حوا علیهماالسلام گفت:

«وَقَالَ مَا نَهَاکُمَا رَبُّکُمَا عَنْ هَذِهِ الشَّجَرَةِ إِلاَّ أَن تَکُونَا مَلَکَیْنِ أَوْ تَکُونَا مِنَ الْخَالِدِینَ»

پروردگارتان شما دو نفر را از خوردن میوه این درخت تنها برای این نهی نمود که مبادا ملک یا جاودانه شوید. یعنی اگر در بهشت بمانید نه ملک می‌شوید و نه جاودانه، پس با عصیان و خوردن شجره نهی شده بروید در آتش جهنم!

چقدر کارها به پرندگان شبیه است، برای آنها دام می‌گذارند و دانه در دام می‌ریزند و آنها برای برداشتن دانه می‌روند اما در دام می‌افتند، دل انسان اگر در دام باشد چه؟! آیا خداوند ما را به این امور مبتلا کرده تا خود را مضطر ببینیم و به فساد و عشرت‌های نامشروع مبتلا و مشغول باشیم؟! (5)

پی‌نوشت‌ها:

1 - تفسیر قرطبی، ج 17، ص 42 و 43

2- نورالثقلین، ج 5، ص 126

3- همان

4- همان، ص 125

5- در محضر بهجت، ص 173-172   


ویدیو مرتبط :
چرا هنگام قنوت دست ها را به سمت آسمان بلند می کنیم؟

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

رئیس سازمان زندان‌ها: با هیچ توجیهی مجاز نیستیم دست روی زندانی بلند كنیم



رئیس سازمان زندان‌ها: با هیچ توجیهی مجاز نیستیم دست روی زندانی بلند كنیم

 

فارس: رئیس سازمان زندان‌ها و اقدامات تأمینی و تربیتی كشور گفت: عوامل اجرائی فراموش نكنند كه مجاز به رفتار خشن یا ضرب و شتم زندانی نیستند و به هر نحو و توجیهی مجاز نیستیم دست روی زندانی بلند كنیم.

 

به گزارش روابط عمومی سازمان زندان‌ها، غلامحسین اسماعیلی، رئیس سازمان زندان‌های كشور در نشست ماهانه شورای مدیران سازمان زندان‌ها كه از طریق ویدئو كنفرانس با 30 مركز استانی برگزار شد، بر ضرورت ارتقاء سلامت اداری و كاری، توسعه نظم و رعایت قوانین در روند شوراهای طبقه‌بندی، تعیین تكلیف زندانیان تحت قرار تأكید كرد.

اسماعیلی، در آغاز این نشست، با تسلیت ایام سوگواری سید و سالار شهیدان، بر ضرورت استفاده حداكثری كاركنان از بركات معنوی توسل به سید و سالار شهیدان و ترویج و مأنوس شدن بیش از پیش كاركنان با سیره حسینی تأكید كرد.

وی در اولین بخش از سخنان خود، با اشاره به برپائی همایش ارتقاء سلامت اداری با هدف راهكارهای سلامت اداری كشور گفت: این همایش سالانه برگزار خواهد شد و عملكرد دستگاه‌های مختلف مورد ارزیابی قرار می‌گیرد و دستگاههای برتر انتخاب می شوند.

رئیس سازمان زندان‌ها افزود: موضوع را بهانه‌ای برای افزایش نظارت سازمان و تقویت نظارت‌های درون سازمانی قرار می‌دهیم تا انشاءاله سیستم اداری نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران به عنوان الگوئی شاخص در سلامت‌گرایی و كار درست در سطح كشورهای اسلامی، منطقه و جهان معرفی خواهد شد.

اسماعیلی با تأكید بر اینكه روند ارتقاء سلامت اداری در سازمان زندان‌ها باید به شكل جدی مورد توجه مدیران ستادی و استانی باشد، خاطر نشان ساخت: این مهم به عنوان یك تكلیف در برنامه پنجم توسعه كشور دیده شده است، لذا این یك تكلیف مهم بر عهده مدیران ستادی و استان‌ها است كه باید با برنامه‌ریزی اجرای درست و نظارت ثمربخش درون سازمانی و تهیه و ارائه گزارش‌های مستمر و راهبردی دنباله شود.

رئیس سازمان زندان‌ها گفت: در عین حال نه فقط با نظارت مدیران استانی باید با استفاده از نظریه كارشناسان و خرد جمعی در این خصوص برنامه‌های عملیاتی طرح و اجرا كنند و دستاوردهای حاصله را نیز به مركز ارائه كنند و روند كار باید به شكلی باشد كه این سازمان، به عنوان سازمانی پیشرو و پیشتاز در روند سلامت اداری معرفی شود.

اسماعیلی در ادامه با اشاره به اراده این مدیریت در رسیدگی به امور و مشكلات عموم مخاطبان سازمانی در قالب برنامه‌های دیدار عمومی، گفت: اكثر این دیدارها به دیدار و گفتگو با كاركنان سازمان از سراسر كشور اختصاص یافته است كه تلاش شده در عین استماع مسائل و تقاضاها، هم مراجعان توجیه شوند و هم برای پیگیری تقاضاهای خود به مبادی ذیربط ارجاع شوند، لذا انتظار این است كه این روند به دور از حساسیت و با دلسوزی مورد توجه و استقبال مدیران قرار گیرد و تلاش شود مشكلات بدون حواشی رسیدگی و مرتفع شود.

وی خاطر نشان ساخت كه همكاران سازمانی در سراسر كشور حق دارند نقطه و نظرات خود را به رئیس سازمان منعكس كنند.

عضو شورای عالی قضائی همچنین بر ضرورت رفتار اسلامی و انسانی با زندانیان توسط زندانبان‌ها تأكید كرد و گفت: نظم، انضباط، سلامت را با اقتدار و ابهت در زندان‌ها و در نظارت و مدیریت مقتدرانه بر امور زندانیان جاری كنید و به ویزه در كاهش آسیب‌ها و دستیابی به سلامت رفتاری زندانیان، عوامل اجرائی به شكل جدی وارد عرصه شوند اما فراموش نكنند كه مجاز به رفتار خشن یا ضرب و شتم زندانی نیستند و به هر نحو و توجیهی مجاز نیستیم دست روی زندانی بلند كنیم و مطلقا پذیرفته شده نیست و موارد فوق‌العاده نادری هم كه اتفاق افتاده باشد در صورت تكرار و تداوم برخورد سازمانی صورت می‌گیرد. بنابراین حفظ و رعایت حقوق انسانی زندانی باید تحت هر شرایطی مورد توجه و اهتمام جدی باشد.

رئیس سازمان زندان‌ها با ابراز رضایت از سخت‌گیری در مبادی ورودی برای جلوگیری از ورود مواد ممنوعه به داخل زندان‌ها بر ضرورت توسعه و ارتقاء امنیت داخلی و فیزیكی زندان‌ها نیز تأكید كرد و گفت: این كار را با بازرسی‌های مستمر و غیر مترقبه، شناخت گلوگاه‌ها و به شكل هوشمندانه مورد توجه داشته باشید و برای نیل به این هدف باید اراده رئیس زندان، مسئولان نظارتی و مدیران استانی در كار باشد تا نتیجه رضایت بخش شود.

اسماعیلی همچنین با اشاره به فرا رسیدن فصل سرما، خواستار اهتمام جدی مدیران استانی و مسئولان حوزه‌های بهداشت و درمان در اجرای دستورالعمل‌ها، بخشنامه‌ها و تدابیر كارآمد جهت پیشگیری از شیوع بیماری‌های پرخطر، واگیردار فصلی و همه‌گیر شد و گفت: مراقبت جدی برای ارتقاء سلامت و بهداشت زندان از لحظه ورود تا خروج زندانی باید اعمال شود و مراقبت كنید كه بیماری‌های خاص، فصلی یا آن دسته از بیماری‌هایی كه می‌تواند سلامت مجموعه زندان را به مخاطره بیندازد در زندان شایع نشود.

وی در بخش بعدی سخنان خود بر ضرورت فعال‌تر و پویاتر شدن دفاتر قضائی ستادهای اداره كل و زندان‌ها برابر شرح وظایف محوله و مربوط تأكید كرد و خاطرنشان ساخت: در برخی از موراد مانند آزادسازس به موقع و تقویم كارها خوب است اما در پاره‌ای موارد مانند پیگیری‌های قضائی به ویژه زندانیان دارای پرونده و قرارهای باز باید كار بیشتری انجام شود، تأكیدات و پیگیری‌های پیشین موجب شده كه تا بیش از 50 درصد انتظارات پیش‌بینی شده محقق شود اما كافی نیست و باید با انسجام بیشتر موضوع پیگیری شود؛ باید با استخراج و تحلیل آمارها، تكلیف آن دسته از زندانیانی كه دارای پرونده‌های توامان محكومیت و قرار باز هستند مشخص شود و این پیگیری باید به شكلی باشد كه تا پایان سال جاری به سرانجام برسد.

رئیس سازمان زندان‌های كشور در ادامه با انتقاد از وضعیت شورای طبقه‌بندی زندان‌ها بر ضرورت قانونمندی افزون‌تر شوراهای طبقه‌بندی و حضور فعال و موثر تمامی اعضا در این شوراها تأكید كرد و گفت: روند كار شوراها باید رعایت شاخص‌های معرفی شده فعالیت و مشاركت زندانی در فعالیت‌های فرهنگی باشد و برای این منظور همه اعضا باید در قالب شورا تشكیل جلسه داده و هر گونه فعالیت و رویه‌ای غیر از این مورد تأیید نیست. یقین داشته باشید كه توجه به جایگاه شوراهای طبقه بندی می‌تواند در كاهش و كنترل منطقی جمعیت كیفری مؤثر واقع شود.

این مقام ارشد قضائی كشور همچنین با تأكید بر اینكه افزایش جمعیت كیفری و تراكم جمعیت زندان‌ها مورد تأیید مقام معظم رهبری و ریاست قوه‌قضائیه نیست و عفو عید فطر سال جاری را تدبیری جهت كنترل و كاهش جمعیت كیفری اعلام كرد و گفت: من از همه دست اندركاران حوزه قضائی و مقام معظم رهبری تشكر می‌كنم كه با اعطای این عفو بخشی از مشكل تراكم را حل كرد و موجب شد كه پس از اعطای این عفو تراكم زندان‌ها افزایش نیافته و در وضعیت ثابت قرار گرفت، زیرا این نوع عفوها جبران ورودی‌ها را كرده است.

وی با تاكید بر اینكه مدیران كل زندان‌ها و رؤسای زندان‌ها با تعامل تنگاتنگ مسئولان قضائی و قضات تلاش كنند تا از مجازات زندان به شكل متعارف و برای كسانی استفاده شود كه چاره‌ای جز زندان برای آنها نیست و افراد مرتكب جرائم كوچك و خرد حتی‌المقدور به زندان‌ها روانه نشوند كه شاهد افزایش بی‌رویه جمعیت كیفری نباشیم.

رئیس سازمان در خاتمه بر ضرورت پیگیری موضوع غیبت زندانیان مرخصی رفته هم تأكید كرد و گفت: اگر در این روند با قانون‌محوری كار شود، اگر ضامن فرد مخاطب باشد و مكلف به معرفی زندانی و در صورت عدم كفایت نسبت به ضبط سند ملك اقدام شود، آنگاه مجرم می‌داند كه هزینه جرم وی سنگین است، آنگاه هم مرتكب جرم نمی‌شود تا به زندان بیافتد و اگر هم افتاد قوانین و ضوابط را رعایت می‌كند تا دچار آسیب و زیان مضاعف مانند ضبط سند نشود و این به معنای اقدام پیشگیرانه از تكرار جرم و تسری آن خواهد بود و به این طریق هزینه ارتكاب جرم را بالا می‌بریم، لذا موضوع باید به شكل جدی مورد پیگیری مدیران و رؤسای زندان‌ها باشد به ویژه زندانیانی كه از آغاز سال جاری از زندان به مرخصی رفته‌اند و در غیبت به سر می‌برند.

در ادامه این نشست معاونان سازمان و مدیر عامل ستاد دیه كشور نیز گزارشی از اقدامات و پیگیری‌های انجام شده حوزه‌های تحت مدیریت خود ارائه دادند.../فارس