سبک زندگی


2 دقیقه پیش

شناخت بهترین آتلیه کودک و بارداری

بچه ها به سرعت بزرگ می‌شوند، زودتر از چیزی که فکرش را می‌کنید یا انتظارش را دارید. زمانی توانایی راه رفتن یا حرف زدن ندارند ولی اندک زمانی بعد آنها را در حال دویدن و مکالمه ...
2 دقیقه پیش

فیلم: تزیین اتاق کودک با گل‌های مقوایی

همین الان یک نگاهی به اتاق کودکتان بیندازید. آیا دلتان نمی خواهد چیزی به آن اضافه کنید؟ وقتی پولش را ندارید، پس باید از خلاقیتتان کمک بگیرید. در این ویدئو گل هایی مقوایی ...

نسخه فراری دادن لک و پیس



لک‌های پوستی

پوست‌های روشن‌تر معمولا بیشتر دچار کک‌ومک و لکه‌های خورشیدی می‌شوند

 

هیچ‌کسی دوست ندارد پوستی پر از لک داشته باشد. بسیاری از ما پول، وقت و انرژی بسیاری صرف می‌کنیم تا لک‌های پوست‌مان را برطرف ‌کنیم. بسیاری دیگر از ما همین پول را صرف پیشگیری از بروز لک‌های پوست‌مان می‌کنیم.

درمان لک‌های پوستی از یک سو و مراقبت از بروز دوباره این لک‌ها در سوی دیگر این ماجرا قرار دارند. برای آنکه پوستی بدون لک داشته باشید باید به هر دوی اینها توجه داشته باشید. ما در این مطلب به شما می‌گوییم که با چه ترفندی از بروز لک‌ها پیشگیری کنید و چه فرمولی را استفاده کنید تا لک‌های پوستی‌تان را برای همیشه فراری دهید.

لک‌های پوستی از کجا نشأت می‌گیرند؟
احتمالا با اصطلاحاتی مانند ملاسما و لکه‌های کبدی آشنایی دارید. این دو به وضعیت مشابهی اشاره دارند؛ هیپرپیگمانتاسیون، یعنی افزایش رنگدانه‌های پوست که منجر به لک‌های رنگی روی پوست می‌شود. آسیب‌های ناشی از التهاب، قرار گرفتن در‌معرض پرتوهای فرابنفش و سایر عوامل محیطی باعث می‌شوند که سلول‌های پوست رنگدانه بیشتری تولید کنند. تغییر سطح استروژن (به‌خاطر مصرف قرص‌های ضدبارداری) نیز نقش بسزایی در افزایش رنگدانه‌های پوستی ایفا می‌کند.

این امر منجر به بروز رنگدانه‌های ناجور روی پوست می‌شود؛ عارضه‌ای که بر رنگ طبیعی پوست اثر می‌گذارد. پوست‌های روشن‌تر معمولا دچار کک‌ومک و لکه‌های خورشیدی می‌شوند، درحالی که پوست‌های تیره‌تر اغلب دچار لک‌های تکه‌تکه می‌شوند. از آنجا که علل بروز رنگدانه‌ها بسیار رایج بوده و سطح تقاضا برای اصلاح این اختلال پوستی بالاست، گزینه‌های مختلفی برای درمان لکه‌های قهوه‌ای پوست وجود دارد، اما تمام لکه‌ها به یک شکل درمان نمی‌شوند. قبل از هر‌گونه اقدام برای درمان حتما باید با یک متخصص پوست مشورت کنید.

توقف تولید رنگدانه‌های پوستی
یکی از گزینه‌های درمانی برای لک‌های پوست استفاده از کرم‌های هیدروکینون (سفید‌کننده و ضدلک) است؛ این کرم موضعی فرایند تولید رنگدانه‌ها را متوقف می‌کند.

هیدروکینون یکی از قوی‌ترین و موثر‌ترین کرم‌های پوستی است؛ اما غلظت بالای این کرم ممکن است سمی باشد. پزشکان معمولا کرم هیدروکینون 4درصد را به بیماران خود تجویز می‌کنند اما کرم‌های 2درصد نیز در بازار به‌فروش می‌رسند.

هیدروکینون می‌تواند پوست را تحریک کند و برخلاف اثر درمانی آن به افزایش رنگدانه‌های پوستی منجر شود، بنابراین بهتر است در ایام تعطیلات از این کرم‌ها استفاده کنید. به‌علاوه می‌توانید از داروهای بدون نسخه (OTC) نیز جهت رفع التهاب و حساسیت استفاده کنید.

لایه‌بردارها هم موثرند!
کرم لایه‌بردار رتین-آ (ترتینوئین) و استروئیدها نیز در کنار هیدروکینون یا به‌جای آن تجویز می‌شوند، اما ممکن است چندان موثر نباشند. از این رو، به بیماران توصیه می‌شود از داروهای بدون نسخه به‌جای هیدروکینون استفاده کنند. داروهای بدون نسخه عوارض ندارند و به کاهش رنگدانه‌های پوستی کمک می‌کنند.

یکی از بهترین داروهای بدون نسخه، اسید کوجیک است که به کاهش رنگدانه‌ها کمک می‌کند. شما می‌توانید به‌طور مداوم و بدون ترس از بروز عوارض جانبی از این دارو استفاده کنید.

 

ویتامین‌های ضدلک

راههای مختلفی برای درمان لکه‌های قهوه‌ای پوست وجود دارد، اما تمام لکه‌ها به یک شکل درمان نمی‌شوند

 

ویتامین‌های ضدلک را بشناسید
ویتامین‌C نیز برای درمان لک‌های پوستی مورد‌استفاده قرار می‌گیرد. مطالعات نشان می‌دهند که ویتامینC مانند هیدروکینون باعث درخشندگی پوست شده و لکه‌های پوستی را برطرف می‌کند، به‌علاوه هیچ التهابی ایجاد نمی‌کند. پیش از خرید داروهای بدون نسخه از وجود «فسفات آسکوربیل منیزیم» در مواد تشکیل‌دهنده آن دارو اطمینان یابید. داروهای حاوی فسفات آسکوربیل منیزیم ثبات بیشتری دارند و بهتر عمل می‌کنند.

خارش و سوزش را از بین ببرید
سویا، نیاسینامید، الاجیک اسید، آربوتین و شیرین‌بیان نیز برای درمان اختلالات پوستی به‌کار گرفته می‌شوند. پزشکان این مواد را در کنار هیدروکینون تجویز می‌کنند تا احتمال خارش و سوزش به حداقل برسد. با این حال، باید توجه داشت که درمان رنگدانه‌های پوستی به زمان نیاز دارد. در‌واقع، ترمیم آسیب‌های پوستی یک فرآیند زمان‌بر است. از این رو صبر و شکیبایی در خلال پروسه درمانی از اهمیت بسیاری برخوردار است.

از لک‌های پوست پیشگیری کنید
افزایش رنگدانه‌های پوست که به لک منجر می‌شود یک شبه رخ نمی‌دهد، بلکه به‌علت آسیب‌های ناشی از نور خورشید و در طول زمان اتفاق می‌افتد. از این رو، بهتر است از دستورالعمل‌های زیر پیروی‌ کنید:

کرم ضد‌آفتاب را فراموش نکنید: هر روز از یک کرم ضد‌آفتاب با درجه SPF 30 استفاده کنید. پرتوهای فرابنفش حتی در زمستان می‌توانند به پوست شما آسیب بزنند. این پرتوها از شیشه نیز عبور می‌کنند، بنابراین همیشه و همه جا به کرم‌های ضد‌آفتاب نیاز دارید.

در سایه بمانید: تا حد امکان از نور خورشید دوری کرده و سعی کنید همیشه در سایه بمانید. در سمتی از خیابان حرکت کنید که نور ملایم‌تری دارد. این اقدامات ناچیز تاثیر شگرفی در سلامت پوست و پیشگیری از لک‌های پوستی دارند.

کلاه بگذارید: کلاه‌های لبه پهن از صورت شما محافظت می‌کنند، همان‌طور که می‌دانید صورت بیش از هر بخش دیگری در‌معرض خطر لک‌های پوستی ‌قرار دارد. اگر تحت درمان لک‌های پوست‌تان هستید، یک کلاه لبه پهن می‌تواند روند درمان شما را تسریع کند. هر بار که بیرون می‌روید کلاه بگذارید، در غیر این‌صورت کرم‌های موضعی تاثیری نخواهند داشت.

طب سنتی چه نظری دارد؟
دکتر عباسیان، متخصص طب سنتی هم بر این باور است که غذا در شفافیت پوست یا پرلک شدن آن بسیار موثر است. براساس طب سنتی انسان چهار غذای اصلی دارد؛ 1-نان گندم  از آرد سبوس‌دار 2- گوشت حیوانات جوان مانند جوجه، بره و بزغاله 3- شیرینی‌های ساده که قند و چربی مضر کمتری دارند مانند شیرینی آرد نخودچی یا آرد برنجی 4- بعضی میوه‌ها مانند انگور، انجیر، سیب و خرما برای کسانی که در مناطق کشت خرما زندگی می‌کنند. ‌

بیشتر غذاهای مصرفی انسان باید از این چهار نوع باشد و بقیه مواد غذایی را به‌صورت گهگاه و نه ثابت، مصرف کند. شیوه تغذیه هم در شکل ظاهری پوست نقش مهمی دارد. درواقع درست غذا خوردن می‌تواند صورت شما را از لک پاک کند. برای این کار باید غذا سر وقت و منظم خورده شده و خوب جویده شود. اگر گاهی ناهار می‌خورید و گاهی نه یا ساعت مشخصی برای غذا خوردن‌تان ندارید، باید منتظر لک‌ها باشید.

بهتر است ساعت مشخصی برای غذا خوردن در سه وعده غذایی صبحانه، ناهار و شام در‌نظر بگیرید. مثلا اگر ساعت 8‌صبح از خوا‌ب بیدار می‌شوید صبحانه را بین 10 تا 20‌دقیقه بعد از بیدار شدن میل کنید نه یک یا دو ساعت دیگر. این برنامه زمانی را برای ناهار و شام هم (حتی در روزهای تعطیل و مسافرت‌ها) داشته باشید.

 

منبع: مجله سیب سبز

 


ویدیو مرتبط :
استاد انوشه - پیس پیس (جون من گوش کن خیلی باحاله)

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

ملاسما یا لک حاملگی - انواع لک و راه درمان آن



 

 

ملاسما یکی از شایع ترین علل ایجاد لک صورت است و اغلب در خانم های مراجعه کننده برای درمان لک صورت دیده می شود که یک لک اکتسابی قهوه ای رنگ است که به صورت آهسته به وجود می آید.به دلیل اینکه این لک ها بیشتر در زنان حامله ظاهر می شود یا عود می کند، به لک های حاملگی شهرت دارد، ولی می تواند در خانم های مجرد و به ندرت در مردان نیز دیده شود. این لک ها بیشتر در گونه ها، پیشانی و چانه دیده می شود و در افراد سبزه مشخص است.

 

تیرگی یا لک پوست معمولا پس از زایمان ناپدید می شود، اما ممکن است برای ماه ها یا سال ها باقی بماند. این نوع لک صورت ممکن است بدون علت مشخص یا به صورت خانوادگی، مخصوصاً در افرادی که حتی در تماس با نور آفتاب خفیف تیره می شوند، دیده شود.

 

بعضی خانم ها متوجه می شوند که درست قبل از قاعدگی، لک ها واضح تر می شود. ملاسما یا لک حاملگی به طور شایع در خانم هایی که قرص ضد بارداری مصرف می کنند، دیده می شود که در تماس با نور آشکارتر می شود.

 

این خانم ها هنگامی که حامله شوند، همین لک را پیدا می کنند. زمان زیادی طول می کشد تا پس از قطع قرص ضد حاملگی، این لک بر طرف شود و یا ممکن است که هرگز به طور کامل برطرف نشود.

 


کک مک یا فرکل(FRECKLE):

 

کک و مک بیشتر در افراد با پوست روشن، موهای قرمز یا بلوند و چشمان آبی دیده می شود و از سن 5 سالگی شروع می شود که به صورت لک های کوچک قهوه ای روشن، در مناطق باز بدن مثل صورت، شانه و پشت دیده می شود.

 

در تابستان تعداد، اندازه و عمق کک مک افزایش می یابد و در زمستان کوچک تر، روشن تر و کم تعدادتر می شود. این نوع پیگمانتاسیون ممکن است از نظر زیبایی آزار دهنده باشد، ولی خطری ندارد.

 

در افراد مبتلا به فرکل، شیوع خال های بدن افزایش می یابد. کک مک هایی که در سنین پایین شروع می شود و در زمستان هم باقی می ماند، بایستی حتما توسط پزشک بررسی گردد.

 


لک های پیری:

 

این لک ها در اثر تماس حاد یا مزمن با نور آفتاب و افزایش سن بوجود می آید. معمولا لک های قهوه ای رنگ مسطح به اندازه ی یک سانتی متر یا بیشتر که روی صورت و پشت دست ها، در سنین 30 تا 40 سالگی شروع می شود و با افزایش سن گسترده تر، پررنگ تر و با تعداد بیشتر نمایان می شوند.

 

هر چند در نمونه برداری تغییرات بدخیمی ندارند، ولی می توانند در سال های بعد تبدیل به ضایعات بدخیم شوند. لذا بایستی درمان شوند.

 


لک های ناشی از سوء تغذیه و کمبود ویتامین :

 

این لک ها در اثر کمبود ویتامین B12 اتفاق افتاده و در نژادهای با پوست تیره شایع تر است. این لک ها ظاهر لکه لکه دارند.

 

در اثر کمبود ویتامین A این لک ها گسترده بوده و همراه با برجستگی های شبیه پوست مرغ ظاهر می شود. همچنین در کمبود اسید فولیک ، کمبود اسید اسکوربیک (ویتامین C) و در انواع کم خونی ها نیز لک های مشابه دیده می شود.

 

 

لک در اثر مصرف بعضی داروها :

 

مصرف بعضی داروها از قبیل کلرپرومازین، دی پنیسیلامین، هیدانتوئین، داروهای ضد مالاریا و داروهای ضد سرطان باعث ایجاد لک به اشکال گوناگون به همراه علائم دیگر می شوند. مصرف طولانی مدت قرص ماینوسیکلین در درمان جوش و غرور جوانی، باعث تیرگی پوست در نواحی جوش های ملتهب و قرمز می شود.

 

 

لک ناشی از التهاب پوست:

 

این نوع لک پس از التهاب های پوستی در اثر بیماری هایی مثل لیکن پلان (بیماری التهابی پوست و دهان)، لوپوس اریتماتویا (بیماری التهابی بافت همبند پوست)، بعد از سوختگی پوست در اثر آفتاب سوختگی یا سوختگی خفیف با عوامل دیگر، جوش غرور جوانی دست کاری شده، سائیدن پوست برای برطرف کردن اسکار(جای زخم) و فرو رفتگی پوست در همان محل ایجاد می شود.

 

این لک ها در نژادهای تیره و افراد سبزه شایع تر است و بیشتر در نواحی باز بدن مثل صورت رخ می دهد. همچنین ضربه به پوست، محکم کشیدن کیسه و لیف زبر در حمام یا مالش پوست ران ها روی یکدیگر هنگام راه رفتن در افراد چاق، می تواند باعث ایجاد لک در همان محل شود.

 

 

لک ناشی از بیماری ها:

 

لک در اثر بیماری هایی مثل آسم ، نارسایی کبدی و کلیوی که در زمان حملات آسماتیک، تیرگی منتشر پوست برای سه تا چهار روز ممکن است وجود داشته باشد.

 

همچنین در روماتیسم و نارسایی کلیه و سیروز کبدی و بعضی بیماری های دیگر تیرگی گسترده ی پوست دیده می شود.

 


لک هایی با علل متفرقه:

 

سایر علل ایجاد لک های تیره ی پوست شامل: ملانیسم یا لک ارثی منتشر بدن؛ لک اطراف دهان؛ لک اطراف چشم و لک های کوچک قهوه ای در نقاط مختلف بدن است که می تواند همراه یا بدون علایم دیگر باشند.

 

عطرها و ادوکلن هایی که حاوی 5- متوکسی پورالن و برگاموت هستند، اگر پس از استعمال روی پوست در معرض نور آفتاب قرار گیرند، باعث لک های تیره در پشت گوش، گردن و صورت می شوند.

 

لک های شغلی نیز در اثر تماس با ترکیبات حاوی تار مانند آسفالت و روغن های معدنی، و تماس با نور آفتاب به وجود می آیند.

 

علل زیاد دیگری نیز در ایجاد لک روی صورت و بدن موثرند که به دلیل نادر بودن، ذکر آنها ضروری نیست، ولی حتما بایستی توسط پزشک در موقع مراجعه مد نظر قرار گیرد.

 

 

درمان لک های قرمز

 

لک های تیره ی پوست، همان طوری که گفته شد، علل مختلفی دارند که بایستی بعد از بررسی علمی علت، معاینه ی دقیق و گرفتن شرح حال از بیمار، و بعضی مواقع پس از انجام آزمایشات و حتی تکه برداری از پوست، درمان شوند.

 

گاهی افراد غیرمتخصص یا آرایشگاه ها، برای درمان لک صورت، یک یا چند نوع کرم ضد لک را بدون توجه به علت آن تجویز می کنند. بعضی از این داروها تحت عنوان داروهای گیاهی، ممکن است حاوی ترکیباتی باشند که در دراز مدت برای پوست وضعیتی بوجود می آورند که حتی توسط متخصصین پوست هم غیر قابل درمان شوند.

 

روش های متعددی برای درمان لک صورت وجود دارد که پزشک پس از بررسی های اولیه، از آنها استفاده می کند.

 

استفاده از داروهای موضعی مثل هیدروکسین، تره سنیونین، اسیدهای آلفا هیدروکسی، اسید کوجیک، اسید آزلاتیک و کراترکسی ها مثل اسید ساسبک، اسید لاکتیک؛ و نیز روش های درمانی مانند پلیگیک های شیمیایی مثل TCA ، فنول، محلول جستر و پا ارم بریزن، کوتر کرایو؛ و به کارگیری لیزرهای اربیوم یاک، لیزر CO2 و لیزر روبی مواردی هستند که پزشک با توجه به وضعیت بیمار، نوع لک و علت آن، برای درمان از آنها استفاده می کند.