سبک زندگی


2 دقیقه پیش

شناخت بهترین آتلیه کودک و بارداری

بچه ها به سرعت بزرگ می‌شوند، زودتر از چیزی که فکرش را می‌کنید یا انتظارش را دارید. زمانی توانایی راه رفتن یا حرف زدن ندارند ولی اندک زمانی بعد آنها را در حال دویدن و مکالمه ...
2 دقیقه پیش

فیلم: تزیین اتاق کودک با گل‌های مقوایی

همین الان یک نگاهی به اتاق کودکتان بیندازید. آیا دلتان نمی خواهد چیزی به آن اضافه کنید؟ وقتی پولش را ندارید، پس باید از خلاقیتتان کمک بگیرید. در این ویدئو گل هایی مقوایی ...

دخترهای دهه شصتی و دهه هفتادی!


ما دخترها هر کداممان تصویری از یک نسل را درست می کنیم و برای نسل بعدی می فرستیم؛ تصویری که طبق آن ما را قضاوت می کنند. تصویری که از نسل دخترهای دهه 60 وجود دارد با تصویری که این روزها دخترهای دهه 70 از خودشان می سازند متفاوت است. یک دهه اختلاف، دخترهای جوان این دو دهه را از هم دور و دورتر کرده.



همشهری جوان: دختر هم، دخترهای قدیم. همان هایی که جامعه و تاریخ و کلیشه های ذهنی تا می توانستند سنگ انداختند جلوی پایشان؛ سنگ هایی از جنس عقده و تعصب ولی همین دخترها کارهایی می کردند بیا و ببین؛ مسئولیت سرشان می شد، برنامه داشتند، زندگی شان روی روال بود، جدی بودند، مادر و پدرشان را هم راه می بردند. این تصویر امروز از دختر دیروز است. دیروز که می گوییم، یعنی دهه 50 حالا بعد از آن دو نسل دیگر هم آمده اند؛ دخترهای دهه 60 و دخترهای دهه 70.

فکر می کنید فردا دختران دهه 80 در مورد ما چطور قضاوت می کنند؟ ما دخترها هر کداممان تصویری از یک نسل را درست می کنیم و برای نسل بعدی می فرستیم؛ تصویری که طبق آن ما را قضاوت می کنند. تصویری که از نسل دخترهای دهه 60 وجود دارد با تصویری که این روزها دخترهای دهه 70 از خودشان می سازند متفاوت است.

مقایسه دخترهای دهه 60 و 70

یک دهه اختلاف، دخترهای جوان این دو دهه را از هم دور و دورتر کرده. تصمیم هایی که در موقعیت های مختلف می گیرند و تصویری که از آینده خودشان ساخته اند، نشان می دهد چقدر دنیای این دو گروه با هم متفاوت است. در این گزارش دخترهای این دو دهه را در 4 تا از موقعیت هایی که با شروع دوره جوانی با آنها روبرو می شوند مقایسه کرده ایم؛ تصمیماتی که در این موارد گرفته اند و دیالوگ هایی که در هر موقعیت می گویند تفاوت ها را بهتر نشان می دهد.

1- ورود به دانشگاه


بهشت موعودی که بود!


دانشگاه رفتن برای دخترها همیشه مهم بوده. دهه شصتی ها چون جمعیتشان زیاد بود و همه شان با هم پشت درهای دانشگاه رسیدند، با سختی های بیشتری هم مواجه بودند. شاید به خاطر همین سختی هم بود که ترجیح می دادند یک رشته شناخته شده را انتخاب کنند، رشته ای که پس فردا توی جمع مجبور نباشند برای همه در مورد آینده شغلی و واحدهای درسی و اصلا چیستی و چرایی وجودش توضیح بدهند.

علاوه بر این، دانشگاه برای خیلی از دخترهای دهه 60 سقف آرزوها و همه آن چیزی بود که از آزادی می توانستند داشته باشند؛ به همین خاطر هم برای رسیدن بهش تلاش می کردند. دخترهای دهه 70 اما دانشگاه رفتن برایشان راحت است. هم ظرفیت دانشگاه ها بالا رفته و هم خیلی از دخترهای این دهه لزومی نمی بینند برای انتخاب رشته تحصیلی نظر پدر و مادر و قوم و خویش را لحاظ کنند. دانشگاه برای این دخترها صرفا جایی است که می توانند علاقه شان را دنبال کنند.

مقایسه دخترهای دهه 60 و 70

دیالوگ دختری از دهه 60:

دو سال پشت کنکور ماندم تا توی این رشته کوفتی قبول شوم. چهار سال زندگی ام هم که توی دانشگاه گذشت، بعدش هم به بدبختی فوق لیسانس بگیر، حالا هم بنشینم توی خانه و به در و دیوار نگاه کنم! اگر مجبور نبودم این همه به خانواده جواب پس بدهم، می شد کارهایی را که دوست دارم انجام بدهم، رشته بهتر و به دردبخورتر.

دیالوگ دختری از دهه 70:

من یکی که حاضر نبوده ونیستم برای خوش کردن دل کسی (شما بخوانید خانواده) پیشوند دکتر، مهندسی را دنبال اسمم بکشم. برای رشته ای که دوست داشتم جنگیدم و پیروز شدم.



2- انتخاب شغل


سکه و پول و اسکناس


یک کار دولتی که کارت زنش هم ملس باشد؛ این همه تصویری بود که دخترهای دهه 60 برای خودشان و خانواده ها برای دخترهای عزیز کرده شان در ذهن داشتند. کار کردن برای خیلی از دخترهای اوایل دهه 60  هدف نبود؛ لااقل نه به آن اندازه که به دانشگاه به عنوان هدف نگاه می کردند. دخترهای دهه 70 اما زیاد توی ابر بالای سرشان دنبال قبولی در آزمون استخدامی ادارات دولتی نیستند. کار هست؛ حتما هم هست. اما نه کاری که دست و پایشان را ببندد.

خیلی هایشان ترجیح می دهند جایی کار کنند که اگر دو روز بعد دلشان را زد، بتوانند بار و بندیلشان را جمع کنند و بروند. یک عده دیگرشان هم ترجیح می دهند نان هنرهای شخصی شان را بخورند. خیاطی، ساخت زیورآلات و وسایل تزیینی، آشپزی و شیرینی پزی و همه آن چیزهایی که در دهه 60 برای خیلی از دخترها فقط یک تفریح بود، برای دخترهای دهه 70 شغلی است که دستشان را از جیب پدر درآورده.

دیالوگ دختری از دهه 60:

وای، بالاخره کار پیدا کردم. حالا همه خانواده به من افتخار می کنند. دستم هم توی جیب خودم است. فردا روز هم که شوهر کردم لازم نیست برای خریدن دوست داشتنی هایم گردنم کج باشد. همین آب باریکه برایم کافی است، قرار نیست که سرمایه دار بزرگ خاورمیانه باشم، همین که از پس خودم برمی آیم، باید خوشحال باشم.

دیالوگ دختری از دهه 70:

شما جای من! وقتی برای خرید یک هد ست ساده که دو روز بعد هم باز سیمش گیر می کند لای در مترو از کار می افتد، باید 50 دلار ناقابل پیاده شوی، به فکر کار نمی افتی؟ پول دغدغه ات نمی شود؟ نه، خداییش؟



3- ازدواج


آن مرد با اسب آمد، نیامد؟ یا چی؟


دخترها همیشه در معرض شتری بوده اند که دم در خانه شان می نشیند. این شتر برای دهه هفتادی ها در جاهای زیادی می تواند زانو بزند؛ دانشگاه، محل کار، جمع های دوستانه و گروه های همسالان برای خیلی از دهه شصتی ها اما راضی کردن پدر و مادر برای ازداج با یک همکلاسی یا همکار مشکلاتی را به همراه داشت که گاهی عطایش را به لقایش می بخشیدند. در بین دهه شصتی ها، دختران زیادی به همان شیوه سنتی راضی بودند، ولی دهه هفتادی ها خیلی موافق نظر مادر شوهرها در جلسه خواستگاری نیستند. خیلی هایشان هم که کلا به این مقوله فکر نمی کنند و رویای مردی با اسب سفید را کلا باور نکرده اند.

مقایسه دخترهای دهه 60 و 70

دیالوگ دختری از دهه 60:

تا بیست و سه ... چهار سالگی که اصلا حرفش را هم نزنید، چون من قصد ازدواج ندارم، می خواهم به درسم ادامه بدهم. حالا که بیست و هشت - نه ساله شدم تازه فهمیدم چقدر تنها هستم. البته کمی دیر شده، آنقدر توی این سال ها تاقچه بالا گذاشته ام و نفرتم را نسبت به مردها نشان داده ام که به این راحتی نمی شود درستش کرد.

دیالوگ دختری از دهه 70:


شیب؟! بام؟! تازه دارم با خودم و زندگی ام حال می کنم. حالا همه این فرصت کم را با یکی دیگر نصف کنم؟ حتی فکر پذیرفتن این همه مسئولیت و ادامه زندگی به روزمره ترین و یکنواخت ترین شکل ممکن برایم عجیب است. اگر هم یک روزی تصمیم بگیرم تن به این کار بدهم، ترجیح می دهم دنبال کسی باشم که رویاها و آرزوهایش را دوست داشته باشم، نه آن کسی که پول و تحصیلاتش دل خانواده ام را برده اند.



4- تفریح


چه حرفا، چه چیزا!


وقتی قرار است یک دختر تفریح کند، همه جامعه نگران می شوند، نه اینکه جای نگرانی نباشد، ولی برای دهه شصتی ها این نگرانی همراه بود با حرف های خاله زنکی در و همسایه و فامیل. چیزی که شکر خدا انگار دهه هفتادی ها کم و بیش از شرش رها شده اند. برای دهه هفتادی های همه کافی شاپ های شهر، همه پارک ها و سالن های ورزشی آماده است. این روزها حتی دخترهای زیادی را می بینیم که شال و کلاه کرده اند و تنهایی به سفر می روند؛ سفرهایی که لزوما داخل مرزهای کشور هم نیستند. برای دهه شصتی ها خانه خاله و همراهی با دختر خاله جزو امن ترین و مطمئن ترین تفریحات بود. جلسات دوستانه در خانه و غذاخوری دانشگاه را هم می شد اضافه کرد؛ ولی سفر؟ آن هم یک دختر تنها؟! چه حرف ها!!!

مقایسه دخترهای دهه 60 و 70

دیالوگ دختری از دهه 60:

اگر پدر و مادرم اجازه می دادند به جای کلاس زبان و کنکور بروم نقاشی، الان یک نقاش حرفه ای بودم، شاید هم عکاس، یا شاعر. همیشه دوست داشتم با همکلاسی هایم یک گروه علمی داشته باشیم. آخر توی خانه خاله که نمی شود کا رعلمی کرد. جای دیگری سراغ دارید؟

دیالوگ دختری از دهه 70:


یادم نمی آید آخرین بار کی در جمعی غیر از جمع رفقایم به من خوش گذشته است. اما هر حرکتی که با دوست هایم و بچه ها می زنیم، همیشه و به شدت حال خوب کن می شود. مثلا کافه نشینی های 6-5 ساعته مان در ولیعصر.


ویدیو مرتبط :
صرفا جهت خنده فرق دهه شصتی ها با دهه هفتادی ها

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

تفاوت‌های کنکور دهه هفتادی‌ها با دهه شصتی‌ها



 

اخبار,اخبار دانشگاه , دانشگاه‌ ها

دهه هفتادی‌ها در کشور به واسطه تعداد بالای کرسی‌های خالی در دانشگاه‌ها و افزایش ظرفیت دانشگاه‌های مادر و معتبر کشور، دست باز‌تری نسبت به دهه شصتی‌ها برای ورود به دانشگاه‌ها دارند.

چهل‌وپنجمین کنکور سراسری امسال با رقابت ۸۷۷هزارو ۸۳۵ نفر در دو روز اخیر برگزار شد که این آمار نسبت به پنج سال گذشته کاهش چشمگیری داشته است. آمار شرکت‌کنندگان در کنکور سراسری سال ۹۴ نسبت به داوطلبان سال ۹۳، ۱۵۳‌هزارو ۵۴۶ نفر، نسبت به سال ۹۲، ۲۰۵هزارو ۷۹۵ نفر، نسبت به سال ۹۱ ۱۸۸هزارو ۴۹۸ نفر، نسبت به سال ۹۰، ۲۵۵هزارو ۲۰۴ نفر، نسبت به سال ۸۹، ۴۰۹هزارو ۳۷ نفر کاهش داشته است.

به گزارش شرق، این کاهش حضور تنها تفاوت کنکور سراسری امسال با سایر سال‌های اشاره شده نیست؛ چراکه براساس آمار سازمان سنجش آموزش کشور،  از مجموع ٨٧٧ هزار داوطلبی که در چند روز اخیر در کنکور رقابت کرده‌اند، تنها حدود ٢٠ درصد از آنها جذب دانشگاه‌های دولتی می‌شوند و از آنجایی که دانشگاه‌های دولتی در ایران در زمره دانشگاه‌های باکیفیت قرار دارند و به‌ازای هر دانشجو یک صندلی خالی در دانشگاه‌ها وجود دارد، رقابت بر سر صندلی خالی به رقابت بر سر صندلی باکیفیت تبدیل شده است.

اتفاق مهمی که با نحوه رقابت میان داوطلبان کنکور در اواخر دهه ٧٠ و اوایل دهه ٨٠ که مصادف با شرکت متولدان دهه ٦٠ بود، تفاوت اساسی دارد. در اواخر دهه ٧٠ و اوایل دهه ٨٠، کشور با رقمی معادل یک‌میلیون‌و ٨٠٠ هزار داوطلب ورود به دانشگاه‌ها مواجه بود و از آن طرف دانشگاه‌ها تنها توانایی جذب ٢٠ درصد داوطلبان را داشتند.

 همین مسئله باعث ایجاد صف‌های چندین‌ساله برای ورود به دانشگاه شد و تحصیل در دانشگاه‌های دولتی، مانند تهران، شریف، امیرکبیر، شهید بهشتی و... رؤیایی برای داوطلبان بود، اما حالا دهه هفتادی‌ها در کشور به واسطه تعداد بالای کرسی‌های خالی در دانشگاه‌ها و افزایش ظرفیت دانشگاه‌های مادر و معتبر کشور، دست باز‌تری نسبت به دهه شصتی‌ها برای ورود به دانشگاه‌ها دارند. در همین رابطه، ابراهیم خدایی، معاون وزیر علوم و رئیس سازمان سنجش می‌گوید: «ظرفیت پذیرش در آزمون سراسری تاکنون بیش از ۷۵۰ هزار نفر اعلام شده است که بیشترین ظرفیت در گروه علوم ریاضی و فنی با ۲۶۰ هزار نفر، گروه علوم انسانی با ۲۱۵ هزار نفر و گروه علوم تجربی با ۲۰۲ هزار نفر است».

او در حاشیه بازدید از حوزه کنکور سراسری ۹۴ در دانشگاه علم و صنعت، در جمع خبرنگاران درباره وضعیت ظرفیت خالی دانشگاه‌ها گفت:  بیشترین ظرفیت خالی نیز در گروه علوم ریاضی و علوم انسانی است که البته این ظرفیت خالی در دانشگاه آزاد، پیام نور و مؤسسات غیرانتفاعی قرار دارد نه در دوره‌های روزانه. وی افزود: وزارت علوم طرح‌هایی برای پذیرش دانشجوی خارجی عمدتا از کشورهای همسایه دارد که بتواند از این ظرفیت خالی به صورت بهینه استفاده کند. صندلی خالی را باید دانشگاه‌ها مدیریت کنند.

 

خدایی درباره افزایش ظرفیت در دوره‌های روزانه و رایگان گفت: ظرفیت پذیرش در دوره روزانه حدود ۱۱۰ هزار نفر است و با توجه به اینکه این موضوع تنها در دانشگاه‌های دولتی وجود دارد این ظرفیت افزایش پیدا نمی‌کند تا دانشگاه‌ها در تحصیلات تکمیلی از این بخش استفاده کنند. رئیس سازمان سنجش افزود: با توجه به اینکه در آزمون سراسری سال ۹۳ تعداد یک‌میلیون‌و ۳۱‌هزار‌و ۳۸۱ نفر ثبت نام کرده بودند، بنابراین آمار ثبت‌نام‌کنندگان آزمون سال ۹۳ نسبت به سال گذشته، ۱۵۰هزارو ۶۲۵ نفر معادل ۱۴.۶۰ درصد کمتر است. وی اضافه کرد: بر اساس ضوابط، تعداد ۴۵هزارو ۳۹۷ داوطلب (۳۰هزارو ۶۳۲ نفر زن و ۱۴هزارو ۷۶۵ نفر مرد) از گروه‌های آزمایشی علوم ریاضی و فنی، علوم تجربی و علوم انسانی و زبان‌های خارجی علاقه‌مندی خود را به شرکت در گروه آزمایشی هنر و تعداد ۱۰۵هزارو ۲۴۳ داوطلب (۶۸هزارو ۸۱۴ نفر زن و ۳۶هزارو ۴۲۹ نفر مرد) نیز از گروه‌های آزمایشی علوم ریاضی و فنی، علوم تجربی و علوم انسانی و هنر علاقه‌مندی خود را به شرکت در گروه آزمایشی زبان‌های خارجی اعلام کرده‌اند.

اعلام زمان‌بندی اعلام نتایج اولیه
بااین‌حال، براساس اعلام سازمان سنجش آموزش کشور، کلید تصحیح آزمون سراسری بعدازظهر روز یکشنبه ۲۴ خرداد روی سایت سازمان سنجش منتشر می‌شود. کارنامه آزمون سراسری تا هفته اول مرداد اعلام می‌شود و یک هفته بعد از اعلام نتایج اولیه، پاسخ‌نامه داوطلبان با رتبه کشوری کمتر از ۷۵ هزار در گروه‌های علوم ریاضی، علوم تجربی و علوم انسانی و رتبه کشوری کمتر از ۱۰ هزار در گروه‌های هنر و زبان روی سایت قرار داده می‌شود.

انتخاب رشته برای داوطلبان مجاز در دهه اول مرداد صورت می‌گیرد و داوطلبان مجاز به انتخاب ۱۵۰ کدرشته محل هستند. انتخاب کدرشته محل‌های دانشگاه آزاد نیز هم‌زمان روی سایت مرکز آزمون دانشگاه آزاد قرار می‌گیرد و داوطلبان می‌توانند رشته‌های خود را انتخاب کنند. فهرست اسامی پذیرفته‌شدگان نهایی رشته‌های متمرکز کنکور سراسری سال ۹۴ در دهه دوم شهریور اعلام می‌شود.

 اخبار  دانشگاه  - شرق