سبک زندگی


2 دقیقه پیش

شناخت بهترین آتلیه کودک و بارداری

بچه ها به سرعت بزرگ می‌شوند، زودتر از چیزی که فکرش را می‌کنید یا انتظارش را دارید. زمانی توانایی راه رفتن یا حرف زدن ندارند ولی اندک زمانی بعد آنها را در حال دویدن و مکالمه ...
2 دقیقه پیش

فیلم: تزیین اتاق کودک با گل‌های مقوایی

همین الان یک نگاهی به اتاق کودکتان بیندازید. آیا دلتان نمی خواهد چیزی به آن اضافه کنید؟ وقتی پولش را ندارید، پس باید از خلاقیتتان کمک بگیرید. در این ویدئو گل هایی مقوایی ...

از خاراندن پوست خود اجتناب کنید



پوست,پوست ملتهب,خاراندن پوست


اگزما واژه یی کلی برای وضعیت های مختلف پوست ملتهب است. یکی از شایع ترین فرم های آن درماتیت یا اگزمای آتوپیک است. تقریباً ۱۰ تا ۲۰ درصد افراد مبتلا به این بیماری مزمن، عودکننده و خارش دار هستند که در بعضی موارد در کودکی شروع می شود. خوشبختانه خیلی از کودکان مبتلا به اگزما با بزرگ شدن بیماری شان بهبود می یابد. در مجموع درماتیت آتوپیک بسته به عوامل بیرونی خود را بروز می دهد. اگرچه علتش ناشناخته است، به نظر می رسد ناشی از پاسخ غیرطبیعی سیستم دفاعی بدن است. در افراد مبتلا به اگزما پاسخ التهابی به مواد محرک سبب خارش و خاراندن می شود.

اگزما واگیردار نبوده و مانند خیلی از بیماری های دیگر درمان قطعی ندارد. با این حال در بیشتر بیماران بیماری ممکن است با اجتناب از عوامل محرک بهبود یابد. اگرچه اگزما از فردی به فرد دیگر متفاوت به نظر می رسد اغلب با تکه هایی از ضایعات پوستی خشک، قرمز و شدیداً خارش دار مشخص می شود. اگزما گاهی تحت عنوان ضایعات بثوری خارش دار نیز شناخته می شود زیرا به دنبال خارش و خاراندن ضایعات پوستی ظاهر می شود. اگزما در هر قسمت از بدن به وجود می آید با این حال در شیرخواران اگزما به صورت تیپیک در پیشانی، گونه، ساعد، ساق پا، پوست سر و گردن رخ می دهد. در کودکان و بزرگسالان اگزما به صورت مشخص در صورت، گردن، قسمت داخلی آرنج، زانو و قوزک پا رخ می دهد. در بعضی افراد اگزما ممکن است تاولی و ترشح دار باشد. در بعضی دیگر ممکن است به صورت ضایعات پوسته ریز، خشک و قرمز خود را نشان دهد. خارش مزمن به دلیل افزایش ضخامت پوست سبب چرمی شدن (لیکن فیکاسیون) پوست می شود.

● علت خارش در اگزما

بسیاری از مواد، عامل محرک در اگزما شناخته شده است ولی در همه افراد سبب این حالت نمی شود. در بسیاری مواقع علت اصلی شعله ور شدن بیماری نامشخص خواهد ماند. در برخی موارد به نظر می رسد مواد خشن و زبر که در تماس با پوست قرار می گیرند سبب خارش می شوند. در بعضی دیگر گرما یا تعریق زیاد سبب بروز علائم می شود. در بعضی از بیماران نیز صابون ها، پودرهای رختشویی، گندزداها، تماس با آبمیوه تازه یا گوشت، مایت موجود در غبار بزاق حیوانات ممکن است سبب خارش شود.

عفونت های فوقانی دستگاه تنفسی که عمدتاً توسط ویروس ها رخ می دهد می تواند سبب شعله ور شدن بیماری شود. استرس گاهی اوقات سبب بدتر شدن بیماری می شود.

● چه کسانی به اگزما مبتلا می شوند

اگزما کودکان و بالغان، هر دو را درگیر کرده است اما معمولاً بیماری در شیرخوارگی شروع می شود. اگرچه علت اصلی بیماری شناخته نشده، اما معمولاً شرح حال خانوادگی حساسیت و آلرژی وجود دارد. افرادی که از نظر ژنتیک مستعد هستند و در معرض عوامل محرک محیطی قرار می گیرند، ممکن است اگزما را نشان دهند. خیلی از افرادی که اگزما دارند از رینیت آلرژیک (حساسیت فصلی) و آسم شکایت کرده یا در خانواده شان، افراد مبتلا به این بیماری ها وجود دارند.

● شیوع بیماری

انستیتوی ملی سلامت امریکا تخمین می زند ۱۵ میلیون نفر اشکالی از اگزما را دارند. حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد همه شیرخواران اگزما دارند با این حال نیمی از بیماران تا سنین بین ۵ تا ۱۵ سالگی بهبود می یابند. سایرین بعضی از اشکال این بیماری را در طول زندگی از خود نشان می دهند.

چگونه می توان از این بیماری جلوگیری کرد

با رعایت نکات بسیار ساده مانند موارد ذیل می توان از بروز بیماری تا حدودی جلوگیری کرد.

- مرطوب کردن مکرر پوست

- اجتناب از تغییرات ناگهانی در درجه حرارت یا رطوبت

- اجتناب از تعریق یا گرم شدن زیاد از حد بدن

- کاهش استرس

- اجتناب از مواد خارش زا مثل پشم یا سایر عوامل محرک

- اجتناب از صابون ها، پودرهای رختشویی و حلال های قوی

- اجتناب از عوامل محیطی که سبب تحریک و آلرژی می شوند مثل گرده، دانه ها، مایت، پشم و کرک حیوانات

- اجتناب از هرگونه غذایی که سبب بروز بیماری شود.

● درمان اگزما

یکی از مهم ترین اجزای درمان اگزما، اجتناب از خاراندن است. اگزما معمولاً خشک و خارش دار است. شایع ترین درمان، استفاده از لوسیون یا کرمی است که تا حد امکان پوست را مرطوب نگه می دارد. این درمان به خصوص اگر چند دقیقه پس از حمام کردن استفاده شود، موثر بوده و سبب احساس مرطوب ماندن پوست می شود. اگر کمپرس سردی مستقیماً روی ناحیه خارش دار پوست اعمال شود سبب تسکین خارش می شود. اگر وضعیت ادامه یافت یا بدتر شد یا بهبودی قانع کننده یی نیافت درمان موثر دیگر استفاده از کرم یا پمادهای کورتیکوسترویید (کورتون) برای کاهش التهاب است. در موارد شدیدتر، درمان با کورتون خوراکی انجام می گیرد ولی عوارض درمان شدیدتر بوده و اگر درمان قطع شود ممکن است بیماری شعله ور شود. در هر حال این درمان برای درازمدت توصیه نمی شود. باید دقت کرد استفاده از کورتون باید تحت نظارت و تجویز پزشک بوده و استفاده خودسرانه از آن عواقب جبران ناپذیری به دنبال خواهد داشت. پوستی که تحت تاثیر اگزما است، ممکن است مکرراً عفونی شود. در این موارد استفاده از کرم ها و پمادهای آنتی بیوتیک (تحت نظارت پزشک) الزامی است. برای خارش های شدید آنتی هیستامین ها در شکل های مختلف موجود است. خواب آلودگی از عوارض این داروهاست. این داروها اگر غروب استفاده شوند باعث پیشگیری از بی قراری و ناراحتی ناشی از اگزما شده و سبب بهبود خواب می شوند. به دلیل اثر خواب آور این داروها باید از رانندگی و کار با وسایلی که نیاز به دقت بالا دارند، اجتناب کرد. درمان با تار (قطران) یا فتوتراپی، اثرات مثبتی دارد ولی باید در نظر داشت درمان با تار خوشایند نیست. فتوتراپی نیاز به وسایل اختصاصی دارد. در مواقعی که هیچ یک از درمان های بالا موثر نباشد استفاده از داروهای مهارکننده سیستم ایمنی می تواند باعث بهبود بیماری شود. داروهای جدیدی در حال اخذ تاییدیه لازم از FDA (اداره دارو و غذای امریکا) هستند.


● برای کودکان مبتلا به اگزما چه می توان کرد

برای موارد خفیف تا متوسط استفاده از مرطوب کننده به صورت مرتب مفید است. همان طور که خاطرنشان شد اگزما معمولاً با افزایش سن بهبود می یابد. علاوه بر اقداماتی مانند اجتناب از تغییرات شدید درجه حرارت و رطوبت و تهویه خوب هوا (جهت جلوگیری از وجود مایت در هوا) که در بالا ذکر شد، استفاده از صابون های ملایم برای پوست و لباس کودک توصیه می شود. بهتر است از لباس های کتان و با تهویه خوب استفاده شود.

منبع: روزنامه اعتماد



ویدیو مرتبط :
خاراندن یک .............. با بیل مکانیکی

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

پوست مرغ را بکنیم یا نه؟



 

دكتر مجيد حاجي‌فرجي، متخصص تغذيه و رژيم درماني و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي در اين باره مي‌گويد: طبعا توصيه‌ها بر اين است كه در طبخ، پوست مرغ مصرف نشود، چرا كه از نظر تغذيه‌اي، پوست داراي چربي بالايي است و اسيد چرب اشباع و كلسترول بالايي دارد، به همين جهت ميزان كالري بيشتري را نيز ايجاد مي‌كند. از سويي تصور عامه بر اين است كه تركيباتي در پوست مرغ انباشته است كه منجر به بيماري‌ها مي‌شود و اختلالات هورموني در زنان و دختران را پديد مي‌آورد و مساله ديگر، اختلالات سرطاني است كه در درازمدت ايجاد مي‌شود؛ ولي نگراني متخصصان تغذيه بيشتر بر آنتي‌بيوتيك‌هايي است كه به صورت مكمل به جوجه‌هاي در حال رشد تزريق يا خورانده مي‌شود و در پوست آنها ذخيره مي‌شود؛ چراكه اين داروها به صورت منظم جهت سالم نگه داشتن آنها، به جوجه‌ها داده مي‌شود.

 

اين متخصص تغذيه در ادامه اظهار مي‌كند: گاه مشاهده شده است كه ترس عامه مردم از وجود هورمون در بدن مرغ و جوجه‌ها بيشتر از وجود آنتي‌بيوتيك‌هاست؛ چراكه آنها مي‌دانند اين هورمون‌ها باعث رويش موهاي زايد در بدن زنان و دختران مي‌شوند؛ ولي قابل ذكر است كه مرغداري‌ها براي رشد جوجه‌ها به جهت مقرون به صرفه نبودنش، از هورمون استفاده نمي‌كنند.

و همان طور كه گفته شد از داروهاي آنتي‌بيوتيك استفاده مي‌كنند.

 

باربيكيو و خطرات آن

مرغ سالم(ازنظرچربی)

 

درهر100 گرم گوشت مرغ با پوست، چيزي حدود 16 الي 17 گرم چربي وجود دارد كه اگر آن را با مقدار كالري كه براي هر گرم چربي است محاسبه كنيم، حدود 150 تا 155 كيلوكالري در 100 گرم گوشت به ما چربي مي‌دهد كه اين طبعا حدود 100 تا 120 گرم كلسترول و 5 گرم چربي اشباع دارد، حال اگر اين ران يا بال را از چربي (پوستش)‌ جدا كنيم اين مقدار چربي به 2/2 گرم چربي در 100 گرم تغيير مي‌كند.

 

دكتر حاجي فرجي با اشاره به اين مطلب درخصوص نحوه پخت گوشت به وسيله باربيكيو اظهار مي‌كند: در اين روش پوست گوشت به صورت خشك درآمده كه بسياري مايل به خوردن آن هستند غافل از اين كه اين پوست خشك شده (مرغ يا ماهي)‌ حدود 46 گرم چربي دارد كه اگر محاسبه شود 415 كيلوكالري فقط از پوست خشك و كبابي به دست مي‌آيد.

 

اين عضو هيات علمي مي‌گويد: ولي مساله‌اي كه در طبخ گوشت‌ها در باربيكيو نگران‌كننده است تماس مستقيم گوشت با حرارت، زغال و مواد سوزاننده‌اي است كه به كار مي‌رود كه خود داراي مواد سمي است و به گوشت منتقل مي‌شود كه در طول زمان احتمال بروز سرطان را زياد مي‌كند، پس بهتر است هنگام باربيكيو كردن گوشت، حتي‌المقدور آن را از پوستش جدا نكرده و پس از پخت كامل، گوشت را جهت كاهش خطر، از پوستش جدا كنيم.

 

مرغ زیبا ولی پرضرر

 

از آنجا كه در سوخاري كردن نيز بايستي گوشت در روغن غوطه‌ور شود، باز همان عواقب و خطر بروز سرطان، گسترش پيدا مي‌كند، پس مي‌توان روش بخارپز يا آب‌پز نمودن گوشت را به عنوان كم‌خطرترين راه پخت ذكر كرد.