سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

6 ماده ضدعفونی کننده طبیعی



بریدگی، خراش، آفت، گلودرد و ...، در همه این موارد بدن نیاز به ضدعفونی شدن دارد. اگر شما هم جزو افرادی هستید که ترکیبات طبیعی را می پسندید، این مطلب به دردتان می خورد.

در برخی از زخم های پوستی نیازی نیست سراغ بتادین بروید و یا اینکه برای تسکین گلودرد از داروهای شیمیایی استفاده کنید. با کمک گیاهان و مواد طبیعی می توانید تمام این مشکلات را برطرف کنید. 

ماده ضدعفونی کننده طبیعی,دارو های گیاهی ضدعفونی کننده

  1- آب لیموترش
لیمو ترش حاوی ترکیبات مغذی است و یک ماده ضدعفونی کننده ی خوب و طبیعی محسوب می شود. این میوه ترش از تکثیر میکروب هایی که برای انسان خطرساز هستند، جلوگیری می کند.

 به چه کار می آید؟
آب لیموترش ضدعفونی کننده و التیام بخش است و برای ضدعفونی کردن بریدگی های جزیی و خراش های روی پوست و در کل مشکلات جزیی پوستی موثر است. این میوه ترش و پرخاصیت در تسکین گلودرد نیز خوب عمل می کند.

 برای خراش های جزیی روی پوست
چند قطره آب لیموترش را به طور مستقیم روی خراش پوستی بریزید تا کاملا ضدعفونی شود.
روغن درخت چای، یک ضدعفونی کننده طبیعی و موثر است. این گیاه ضدباکتری، ضدویروس، ضدعفونی کننده و افزایش دهنده قدرت سیستم ایمنی بدن است

برای آفت و گلودرد
آب لیموترش را با کمی آب ولرم مخلوط کرده و هر روز چند مرتبه با آن غرغره کنید تا علائم گلودرد و آفت دهان به طور کامل از بین برود.

 برای آکنه
هر شب بعد از تمیز کردن پوست، مقدار کمی آب لیموترش را فقط روی آکنه ها بمالید. 

 ماده ضدعفونی کننده طبیعی,دارو های گیاهی ضدعفونی کننده

  2- آویشن
روغن گیاهی آویشن حاوی دو ترکیب قوی به نام تیمول و کارواکرول است که خواص ضدعفونی کنندگی و ضدباکتریایی به آویشن می دهند.

 به چه کار می آید؟
آویشن به کمک برخی از ترکیبات معطر خود باعث دفع برخی از ویروس ها، باکتری ها، میکروب ها و قارچ ها می شود. قرقره کردن با آویشن برای تسکین گلودرد و یا رفع آفت دهان بسیار موثر است.

روش استفاده
یک قاشق چایخوری آویشن را با یک فنجان آب جوش به مدت 1 تا 2 دقیقه بجوشانید و اجازه دهید دم بکشد. محلول را صاف و خنک کنید. روزانه چندین مرتبه با دو قاشق غذاخوری از این محلول قرقره کنید.   

ماده ضدعفونی کننده طبیعی,دارو های گیاهی ضدعفونی کننده

 3- سرکه سیب
سرکه سیب نیز خواص ضدعفونی کنندگی دارد و از رشد و تکثیر میکروب ها پیشگیری می کند.

 به چه کار می آید؟
می توانید از سرکه سیب برای رفع آکنه (به عنوان ضدعفونی کننده پوست و کاهش دهنده چربی پوست اضافی)، تسکین گلودرد، ضدعفونی کردن دهان، رفع سرماخوردگی، سرفه و سینوزیت استفاده کنید.

 برای آکنه
اگر پوست چربی دارید و از آکنه رنج می برید، می توانید سرکه سیب را با کمی آب ولرم مخلوط کرده و روی مناطق دارای آکنه بزنید. اجازه دهید به مدت 10 تا 15 دقیقه بماند و سپس پوست را بشویید.

 برای گلودرد
یک قاشق سرکه سیب را در یک لیوان آب ولرم ریخته و روزانه به مدت 2 تا 3 بار قرقره کنید.
 
برای بهداشت دهان و دندان
یک قاشق سرکه سیب را در یک لیوان آب ریخته و مانند دهانشویه استفاده کنید.

 برای مقابله با سرفه، سرماخوردگی و سینوزیت
در یک لیوان آب (حداقل 100 میلی لیتر) دو قاشق چایخوری سرکه سیب و دو قاشق چایخوری عسل بریزید و حل کنید. قبل و یا حین غذا از این نوشیدنی بنوشید. 

ماده ضدعفونی کننده طبیعی,دارو های گیاهی ضدعفونی کننده

  4- روغن گیاهی درخت چای
روغن گیاهی درخت چای، یک ضدعفونی کننده طبیعی و موثر است. این گیاه ضدباکتری، ضدویروس، ضدعفونی کننده و افزایش دهنده قدرت سیستم ایمنی بدن است.

 به چه کار می آید؟
این گیاه برای درمان آفت، گلودرد، جوش های کوچک و ورم لثه موثر است.

 برای درمان آفت
یک قطره روغن گیاهی درخت چای را روی یک گلوله پنبه آغشته کرده و روزانه دو تا سه بار (به مدت یک هفته) به آفت ها بزنید.

 برای رفع ورم لثه و دیگر مشکلات دهان
یک تا دو قطره روغن گیاهی درخت چای را با سه تا پنج قطره روغن زیتون مخلوط کنید و روزانه دو مرتبه به آرامی روی لثه ها بزنید.

 برای جوش
یک تا دو قطره از این روغن را با یک گلوله پنبه روی جوش ها بزنید.

 برای رفع گلودرد
دو قطره روغن درخت چای را روی یک قاشق چایخوری عسل چکانده و در دهان بگذارید تا عسل آب شود. این کار را روزانه سه مرتبه انجام دهید تا علائم گلودرد از بین برود.  

ماده ضدعفونی کننده طبیعی,دارو های گیاهی ضدعفونی کننده

   5- عسل
استفاده موضعی از عسل برای ترمیم زخم ها و خراش های پوستی فوق العاده است، به خاطر اینکه به بازسازی و احیای سلول ها کمک می کند. عسل باعث ضدعفونی شدن زخم ها نیز می شود.

 به چه کار می آید؟
برای جای سوختگی های جزیی و التیام جای خراش و زخم های جزیی مفید است.

 روش استفاده
یک لایه نازک از عسل را روی زخم خشک بمالید و با گاز استریل نازک ببندید، به طوری که زخم هوا بخورد.

برای جوش خوردن جای زخم های ناشی از بریدگی می توانید عسل را با کمی زردچوبه مخلوط کرده و روی زخم بگذارید.

این کار علاوه بر ضدعفونی کردن زخم باعث جوش خوردن سریع و درمان آن می شود.   

ماده ضدعفونی کننده طبیعی,دارو های گیاهی ضدعفونی کننده

6- روغن گیاهی اوکالیپتوس
اکالیپتوس برای ضدعفونی کردن مجاری تنفسی و همچنین مجاری ادراری موثر است. ترکیب اصلی اسانس آن به طور مستقیم روی مجاری هوایی فوقانی، گلو و برونشیت ها تاثیر می گذارد.

 به چه کار می آید؟
اوکالیپتوس برای درمان برونشیت، زکام، سرفه، سرماخوردگی و سینوزیت موثر است.

 برای برونشیت، سرفه و زکام
3 تا 4 قطره روغن گیاهی اوکالیپتوس را با کمی روغن زیتون یا بادام شیرین مخلوط کرده و روی قفسه سینه یا پشت بمالید. این کار را به مدت 4 تا 6 روز و هر روز سه مرتبه انجام دهید.

 برای سرماخوردگی و سینوزیت
دو قطره روغن گیاهی اکالیپتوس را با کمی روغن زیتون یا بادام شیرین مخلوط کرده و به گردن و پشت گردنتان بمالید. این کار را روزانه سه مرتبه تکرار کنید.
 
هشدار
مصرف روغن های گیاهی برای خانم های باردار، شیرده و همچنین کودکان زیر سه سال ممنوع است.

منبع:tebyan.net


ویدیو مرتبط :
ژل ضدعفونی کننده دست-طریقه استفاه از ژل ضدعفونی کننده

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

پنیرک؛ ضددرد، ضدالتهاب و ضدعفونی کننده



 

پنیرک؛ ضددرد، ضدالتهاب و ضدعفونی کننده

 

از مهم ترین اثرات گزارش شده ی گل پنیرک می توان به مواردی چون ضد درد، ضد التهاب، ضد عفونی کننده، قابض، ملین، ادرار آور، خلط آور و مقوی رحم اشاره کرد.

 

پنیرک با نام علمی Malva sylvestris در عربی خبازی نامیده می شود. گیاهی است علفی، به ارتفاع تا 60 سانتی متر و پایا. به صورت خودرو، در بسیاری از نقاط می روید و برای استفاده نیز کشت می گردد.

 

قسمت مورد استفاده ی پنیرک برگ و گل می باشند. البته در اکثر نواحی، گل پنیرک مورد استفاده قرا می گردد. این گیاه در ایران رویش ندارد و گونه ی نزدیک به آن به نام M.neglecta مورد استفاده قرار می گیرد. گونه ی موجود در ایران، به بلندی گونه ی اول نیست و به حالت تقریبا خوابیده است و حداکثر تا 40 سانتی متر مرتفع می شود. برگ ها دارای حالت دایره ای و دندانه دار و گل ها، بنفش رنگ و کوچک هستند.

 

قسمت مورد استفاده ی پنیرک در ایران، گل های بنفش رنگ خشک شده ی آن می باشد. محل رویش گیاه در ایران نواحی البرز، اطراف تهران، شمال ایران، آذربایجان، آستارا، اصفهان، نواحی مرکزی ایران، خراسان، دامغان، سمنان، جنوب ایران، کرمان، بلوچستان و سایر نقاط می باشند.

 

الف: گل پنیرک

ترکیبات مهم

گل های پنیرک بیش از 10 درصد موسیلاژ دارند. این موسیلاژ در اثر هیدرولیز، تبدیل به گالاکتوز، آرابینوز، گلوکز، رامنوز و اسید گالاکتورونیک می شود. هم چنین گل های پنیرک حاوی مقدار کمی تانن و حدود یک دهم درصد لوکوآنتوسیانین ها و 7 درصد آنتوسیانین ها می باشد(نسبت به وزن خشک گل).

 

اثرات مهم

دم کرده ی گل ها به خاطر داشتن موسیلاژ، یکی از داروهای خوب ضد سرفه است. هم چنین به عنوان ضد نزله(زکام) و تورم دهان و گلو مصرف می شود. از سویی چون دارای خاصیت قابض ضعیف است، تا حدی به عنوان ضداسهال عمل می کند.

 

در طب عوام از خوراکی آن، به منظور مشکلات مثانه و به صورت ضماد موضعی در التیام زخم ها استفاده می شود. از رنگ آن(آنتوسیانین های آن)، برای مواد غذایی استفاده می شود.
پنیرک

 

طریقه و مقدار مصرف

تهیه چای: بر روی 2 گرم از گل ها، یک لیوان آب سرد ریخته و حداکثر 5 دقیقه می جوشانیم. هم چنین می توان بر روی همین مقدار گل، یک لیوان آب در حال جوشیدن ریخته و پس از 15 دقیقه، صاف نموده و میل کنیم.

 

نکات قابل توجه

1- اثرات گل پنیرک، عمدتا مربوط به موسیلاژ و آنتوسیانین آن است که یکی از مهم ترین داروهای ضد سرفه و مفید برای رفع گرفتگی صدا است.

 

2- بهتر است پس از صاف کردن دم کرده، گل را کمی فشار داد تا تمام موسیلاژ استخراج شده و تفاله را دور بریزیم.

 

3- هنگام تهیه ی فرآورده، نباید بیش از 5 دقیقه آن را بجوشانیم، چون باعث هیدرولیز موسیلاژ و کم اثر شدن محصول می شود.

 

4- در منابع جدید مصرف گیاه را برای درمان کم خونی، مفید گزارش نموده اند.

 

مهمترین اثرات گزارش شده گل پنیرک:

ضد درد، ضد التهاب، ضد عفونی کننده، قابض، ملین، ادرار آور، خلط آور و مقوی رحم.

 

ب: برگ پنیرک

ترکیبات مهم

برگ حاوی حدود 8 درصد موسیلاژ می باشد که پس از هیدرولیز، تولید قندهای آرابینوز، گلوکز، رامنوز، گالاکتوز و اسید گالاکتورونیک اسید می کند. هم چنین حاوی مقدار تانن و فلاونوئید است.

 

طریقه و مقدار مصرف

بر روی 5 گرم برگ، یک لیوان آب سرد ریخته مدت حدود 5 دقیقه می جوشانیم و یا بر روی همین مقدار برگ، یک لیوان آب در حال جوشیدن می ریزیم و بهتر است درب آن را بپوشانیم؛ آن گاه پس از 15 دقیقه صاف می کنیم. البته بهتر است محلول های سرد آن را، قبل از مصرف، کمی گرم کنیم. در صورتی که با هر بار مصرف، یک قاشق عسل به آن بیفزاییم، اثر آن قوی تر می شود. این میزان مصرف را می توان روزی سه تا چهار بار تکرار کرد.

 

اثرات مهم

اثرات مهم برگ پنیرک مشابه با گل های آن است؛ به ویژه جهت درمان تورم قسمت های بالای راه های تنفسی و گلو، تورم های روده ای - معدی، مناسب است.

 

داروهای گیاهی

برگ پنیرک به عنوان یکی از گیاهان مؤثر در عوارض سرماخوردگی به ویژه سرفه، در تعداد زیادی از فرمولاسیون های سرماخوردگی، مخلوط با گیاهان دیگر وجود دارد.
پنیرک

 

عوارض جانبی

تاکنون عوارضی از مصرف گل و یا برگ پنیرک گزارش نشده است.

 

نکات قابل توجه

1- گیاه پنیرک موجود در ایران(Malva neglecta)، از نظر خواص دارویی مشابه با پنیرک موجود در نقاط دیگر دنیا است. این دو گونه گیاه از یک جنسی هستند که شرح آن داده شده است.

 

2- خواص گل و برگ پنیرک، نزدیک به هم است؛ ولی اثرات گل به دلیل داشتن آنتوسیانین و لکوآنتوسیانین ها، کامل ترمی باشد.

 

3- برای استفاده از خواص کامل پنیرک، می توان مخلوطی از گل و برگ آن را مورد استفاده قرار داد.

 

4- چون اثرات پنیرک با گل ختمی هم جهت است، می توان از مخلوط گل پنیرک و گل ختمی جهت تهیه ی موسیلاژ مربوطه، به ویژه در سرماخوردگی، تسکین سرفه به عنوان خلط آور و رفع گرفتگی صدا استفاده کرد.

 

5- برای جمع آوری گل ها، بهتر است در زمان باز شدن گل ها که اکثرا در تابستان است، این کار صورت گیرد، جمع آوری برگ ها در فصل بهار باید صورت گیرد.

 

6- در بازار ایران، فقط گل پنیرک به صورت خشک شده(بنفش رنگ) وجود دارد که می توان طبق روش ذکر شده، از آن استفاده کرد.
پنیرک


پنیرک در طب سنتی

از نظر طب سنتی گیاه پنیرک را معتدل می ‌دانند، اخلاط غلیظ را رقیق و اخلاط خیلی رقیق را معتدل می‌ کند. ساییدگی برگ آن برای شکستگی اعضاء مفید است، ترکیب آن با روغن زیتون برای سوختگی و عقرب ‌گزیدگی مفید است، دم کرده ی ساقه و برگ آن با شکر، گرفتگی صدا را برطرف می‌ سازد.

 

در درمان التهاب ‌های تنفسی و جوش ‌های پوستی کاربرد دارد، دارای ویتامین A و B و C است و در درمان بیماری ‌های کلیه و مثانه بسیار مؤثر است، ضدسرفه و مرهم سینه است.

 

برگ و ریشه پنیرک اگر به شکل ضماد درآید و روی دمل و یا کورک قرار گیرد باعث می ‌شود تا بسیار سریع سر باز کنند.

 

جوشانده ی آن برای عفونت ‌های مثانه، اسهال خونی و سرفه‌ های شدید موثر و مفید است، دم کرده ی آن برای کسانی که دچار یبوست و دارای معده و روده‌ های تنبلی هستند، توصیه می ‌شود.

 

در درمان برونشیت و استفراغ نیز استفاده می‌ شود، به صورت غرغره در رفع تحریکات مخاط دهان و درد گلو اثر مفیدی دارد و همچنین برای رفع سوزش مجرای ادرار مفید است.

 

برای رفع جوش‌های صورت نیز می ‌توان از پنیرک استفاده کرد ضمن این که درد و ناراحتی‌ های محل جوش را تسکین می ‌دهد و به صورت کمپرس یا لوسیون در درمان سوختگی‌ ها موثر است.

 

برگ پنیرک به عنوان یکی از گیاهان مؤثر در عوارض سرماخوردگی به ویژه

 

سرفه، در تعداد زیادی از فرمولاسیون های سرماخوردگی، مخلوط با گیاهان دیگر وجود دارد

 

در هندوستان از گیاه پنیرک به عنوان داروی لعابدار نرم‌ کننده و خنک‌ کننده استفاده می‌ شود، 300 گرم برگ خشک پنیرک را در یک لیتر آب می‌ جوشانند و به عنوان مسکن می‌ خورند.

 

استعمال جوشانده آن به صورت کمپرس گرم و حمام، در رفع ناراحتی‌ های بواسیر، بعضی تومورها، ورم پلک چشم و غیره بین مردم معمول است.

 

از جوشاندن گل و برگ آن در نیم لیتر آب، محلولی به دست می ‌آید که اثر نرم‌ کننده در پوست بدن دارد و به صورت لوسیون مالیدن بر روی پوست، آرامش و نرمی خاصی به افرادی که دارای پوست حساس و لطیف هستند می ‌بخشد.

 

برای تسکین ناراحتی‌های ناشی از تابش گرمای خورشید و آفتاب ‌زدگی، جوشانده 500 گرم گل یا ریشه گیاه را در یک لیتر آب تهیه کرده و پس از صاف کردن به ملایمت در محل سوختگی می ‌مالند.

 

برای رفع سردردهای یک طرفه شدید، دل پیچه، ورم لوزه‌ها، درد گلو و آنژین اثر مفید دارد.

 

فرآوری: مریم مرادیان نیری

بخش تغذیه تبیان

منابع:

کتاب گیاهان دارویی و گیاه درمانی - جلد اول - تالیف دکتر محمدحسین صالحی سورمقی

سایت ایرنا