سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

11 روش فوق العاده برای تقویت حافظه



تقویت حافظه بلند مدت

از ابزار و فنون کمک حافظه برای افزایش و تقویت آن استفاده کنید

 

آیا گاهی فراموش می کنید که دسته کلیدتان را کجا گذاشته اید یا سر امتحان های مهم پاسخ سوالات را به خاطر نمی آورید؟ خوشبختانه یک سری کارهایی وجود دارد که با انجام آنها می توانید حافظه تان را بهبود ببخشید.

قبل از آزمون مهم بعدی تان، سعی کنید تا چند تا از این تکنیک های معتبر تقویت حافظه را امتحان کنید. این استراتژی هایی که به لحاظ عملی و پژوهشی اثبات شده اند می توانند تا حد زیادی باعث تقویت حافظه شوند، به خاطر آوردن را بهتر و بیشتر کنند، و نیز باعث افزایش حفظ و نگهداری اطلاعات شوند.

11 روش فوق العاده برای تقویت حافظه

1- کل حواس و توجه تان را معطوف مطلبی کنید که در حال مطالعه آن هستید.
توجه؛ یکی از مولفه های اصلی و عمده حافظه است. به منظور اینکه اطلاعات از حافظه کوتاه مدت به حافظه بلندمدت منتقل شوند، شما باید عملا به این اطلاعات دقت و توجه کنید. سعی کنید در محیطی به دور از عوامل مزاحم و برهم زننده آرامش و تمرکزتان همچون تلویزیون، موسیقی و سایر عوامل مختل، مطالعه کنید.

2- با پایه ریزی برنامه ای منظم برای مطالعه دروس هر جلسه از روی هم انباشته شدن آنها خودداری کنید.
طبق مطالعه بژروک (2001) مطالعه مطالب در طول جلسات، مدت زمان کافی که برای پردازش اطلاعات نیاز دارید را در اختیارتان قرار می دهد. این تحقیق نشان می دهد دانشجویانی که به طور مرتب و منظم مطالعه می کنند عملکرد خیلی بهتری دارند نسبت به افراد که همه را روی هم انباشته می کنند.

3- اطلاعاتی که مطالعه می کنید را دسته بندی و مرتب کنید
محققان دریافته اند که اطلاعات در حافظه در دسته ها و گروه های مرتبط طبقه بندی می شوند. شما می توانید با مرتب کردن و دسته بندی مطالبی که مطالعه می کنید از این مشخصه مغز حداکثر بهره را ببرید. سعی کنید تا مفاهیم و عبارات مشابه را با هم گروه بندی کنید، یا از یادداشت ها یا مطالب کتابی که مطالعه می کنید خلاصه ای تهیه کنید تا به شما در گروه بندی مفاهیم مرتبط کمک کند.

4- از ابزار و فنون کمک حافظه برای افزایش و تقویت آن استفاده کنید
ابزارهای کمک حافظه، تکنیک هایی است که اغلب دانش آموزان و دانشجویان برای مساعدت و یاری به نیروی حافظه از آنها بهره می گیرند. روش کمک حافظه صرفا روشی برای به خاطر سپردن اطلاعات است. برای مثال، شما ممکن است در تیمی مشارکت کنید که باید موارد خاصی را به خاطر داشته باشید تا بتوانید عملکرد خوبی داشته باشید.

بهترین روش کمک حافظه برای شما این است که برای به خاطر سپردن این موارد از تصاویر و تصویرپردازی مثبت، چیزی جدید و بدیع یا حتی تبدیل آن به چیزی مضحک و خنده دار استفاده کنید. ممکن است آن را تبدیل به شعر، جو یا حتی نظم و قافیه دارش کنید تا بهتر بتوانید بخشی از اطلاعات را حفظ کنید.

تقویت حافظه و تمرکز

مفاهیم را برای تقویت یادآوری و به خاطر سپردن در ذهن مجسم و متصور بسازید

 

5- اطلاعاتی را که مطالعه می کنید شرح و توضیح و مرور کنید.
به منظور به یادآوری اطلاعات، شما باید آنچه را مطالعه می کنید به رمز درآورید تا وارد حافظه طولانی مدت تان شود. یکی از موثرترین و کاراترین تکنیک های رمزگذاری شناخته شده، مرور و دوره مو به مو و با ذکر جزئیات است. مثالی برای این تکنیک می تواند خواندن تعریف یک اصطلاح کلیدی باشد، مطالعه تعریف و معنای آن اصطلاح و سپس خواندن توضیحات و توصیفات بیشتر و با جزئیات بیشتر درخصوص معانی آن اصطلاح خاص باشد. بعد از چند بار تکرار این فرآیند، به احتمال زیاد متوجه می شوید که به خاطر آوردن و یادآوری این اطلاعات برایتان بسیار ساده تر می شود.

6- اطلاعات جدید را به چیزهای که پیش از این می دانستید ربط دهید
زمانی که مطالب ناآشنا و جدید را مطالعه می کنید، زمانی را صرف کنید تا ارتباطی بین این مطالب جدید و آنچه قبلا می دانستید برقرار کنید. با ایجاد رابطه بین مطالب و موضوعات جدید و آنچه از قبل در ذهن و حافظه تان وجوددارد، می توانید احتمال یادآوری و به خاطر آوردن اطلاعاتی که به تازگی آموخته اید را تا حد بسیار زیادی افزایش دهید.

7- مفاهیم را برای تقویت یادآوری و به خاطر سپردن در ذهن مجسم و متصور بسازید
افراد بسیاری از این شیوه مطالعه به روش تجسم و تصویرسازی فواید بسیاری برده اند. به تصاویر، جدول ها، شکل ها و سایر نمودارها، طراح های کتابی که مطالعه می کنید دقت و توجه کنید. اگر چنین الگوها و علائمی را در اختیار ندارید تا به شما در حفظ مطالب کمک کنند، سعی کنید خودتان از این دست نمودار، جدول و شکل ها تهیه کنید. در حاشیه کتاب یا دفتر یادداشت تان نمودار یا شکل بکشید یا از ماژیک های شبرنگ استفاده کنید یا حتی می توانید از خودکارهایی با رنگ های متفاوت استفاده کنید تا موضوعات مرتبط را در مطالب چاپی که مطالعه می کنید گروه بندی یا دسته بندی کنید.

8- مفاهیم و مطالب جدید را برای فرد دیگری توضیح یا حتی درس دهید.
پژوهش ها ثابت کرده اند که خواندن مطالب با صدای بلند به طور قابل توجهی به خاطر سپردن مطالب را بهبود و تقویت می کند. روان شناسان و آموزگاران بر این باورند که آموزش مفاهیم جدید به دیگران باعث افزایش و تقویت درک و فهم همان مطالب و یادآوری آن می شود. شما می توانید از این شیوه در مطالعات و هنگام درس خواندن خودتان استفاده کنید. به این منظور اطلاعات و مفاهیم جدید را به یک دوست و یا هم کلاسی تان آموزش و برای او توضیح دهید.

9- به اطلاعات یا داده های مشکل توجه ویژه تری داشته باشید.
آیا تاکنون متوجه شده اید که گاهی به خاطر آوردن اطلاعات اول یا آخر یک فصل بسیار ساده تر است؟ پژوهشگران دریافته اند که ترتیب و نظم اطلاعات نقش بسزایی در به خاطر سپردن و باز یادآوری آنها دارد، که به عنوان تاثیر توالی و ترتیب موقعیت شناخته شده است.

در حالی که به خاطر آوردن اطلاعات میانی می تواند سخت تر و دشوارتر باشد، شما می توانید با صرف زمان بیشتر برای مرور و  آموختن این گونه اطلاعات بر این مشکل فائق بیایید. استراتژی دیگر این است که آنچه آموخته اید را دوباره بازسازی کنید، این گونه به خاطر آوردن آنها ساده تر می شود. زمانی که با مفاهیم مشکلی برخورد کردید، وقت بیشتری را برای حفظ و درک آن اطلاعات اختصاص دهید.

10- برنامه روتین مطالعه تان را تغییر دهید.
روش فوق العاده دیگری برای افزایش یادآوری این است که برنامه روتین مطالعه و درس خواندن تان را هراز چندگاهی تغییر دهید. اگر عادت دارید در مکان خاصی همیشه درس بخوانید، دفعه بعد که خواستید درس بخوانید سعی کنید محل متفاوتی را برای درس خواندن انتخاب کنید. اگر عصر و شب مطالعه می کنید، سعی کنید هر روز صبح چند دقیقه ای را به مرور آنچه شب قبل خوانده اید اختصاص دهید. با افزودن یک چیز تازه به جلسات درس خواندن و مطالعه تان می توانید تاثیر تلاش تان و نیز بهبود به خاطر آوردن بلند مدت را به طور چشمگیری افزایش دهید.

11- کمی بخوابید.
محققان همیشه عنوان کرده اند که خواب تاثیر بسزایی در حافظه و آموختن دارد. اخیرا پژوهشی نشان داده است که یک خواب کوتاه بعد از آموختن چیزی جدید عملا می تواند به سریع تر آموختن و به خاطر سپردن بهتر شما کمک شایانی کند.

پژوهش دیگری اعلام کرده است که خواب بعد از آموختن چیزی جدید درواقع باعث تغییرات فیزیکی در مغز می شود. موش هایی که از خواب محروم شده بودند بعد از فراگیری یک کار رشد یادگیری کمتری نسبت به موش هایی دارند که خواب مناسب و کافی داشته اند.
 
بنابراین دفعه بعد که سعی دارید مطلب جدید را یاد بگیرید، حتما سعی کنید بعد از مطالعه، شب خواب خوب داشته باشید.

 

منبع:ماهنامه دنیای سلامت

 


ویدیو مرتبط :
‫5 روش موثر و مهم برای تقویت حافظه‬‎

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

روش های ساده برای تقویت حافظه



تقویت حافظه,راههای تقویت حافظه

امروز بیشتر مردم است ، حتما برای شما هم پیش آمده است که فراموش کرده اید کلیدهایتان را کجا گذاشته اید، نام دوست دوران کودکی تان چه بوده است و یا شماره تماس محل کار همسرتان را فراموش کرده اید و... تمام ما در روز با چنین اتفاقاتی روبرو هستیم،اگر گاهی چنین مسائلی برایتان اتفاق می افتد، كاملاً طبیعی است، ولی اگر مرتب دچار این قبیل مشكلات می شوید، باید به درمان آن بیشتر توجه كنید. تحقیقات نشان داده است از دست دادن حافظه در واقع می تواند زمانی آغاز شود كه شما با سال های میانسالی و پیری، فاصله زیادی دارید؛ یعنی اوایل دهه بیست سالگی و با افزایش سن ادامه یابد. خوشبختانه با به كار بردن توصیه های زیر در طول روز می توانید ذهن خود را هوشیارتر كنید و حتی موارد زیادی را به خاطر آورید.

-برای صبحانه نان مصرف كنید
حذف كامل كربوهیدرات ها از رژیم غذایی به ضرر حافظه شماست. بر طبق مطالعات انجام شده در دانشگاه تافتس، كسانی كه خانواده كربوهیدرات ها را از رژیم غذایی خود حذف می كنند، نسبت به افرادی كه كربوهیدرات مصرف می كنند، بیشتر به بیماری های كمبود حافظه مبتلا می شوند.براساس مطالعات دكتر رابین كانارك، پروفسور روانشناس دانشگاه تافتس، سلول های مغزی برای اینكه در بهترین حالت كاركرد خود قرار گیرند، نیاز به كربوهیدرات دارند، زیرا مولكول های كربوهیدرات در بدن به گلوكز تبدیل می شوند.


بنابراین در رژیم غذایی خود از غلات كامل و كربوهیدرات های پیچیده استفاده كنید، زیرا نسبت به سایر مواد غذایی، هضم آهسته تری دارند و به صورت یك جریان پیوسته، به بدن گلوكز می رسانند؛ به عنوان مثال برای وعده صبحانه می توانید از یك كیك (تهیه شده از آرد كامل) یا یك تكه نان تست و یك تخم مرغ نیمرو، به همراه یك فنجان چای یا قهوه استفاده كنید تا سلول های خاكستری مغز شما صبح ها بهتر فعالیت روزانه خود را آغاز كنند.

-قبل از شروع به كار روزانه، كمی ورزش كنید
دكتر سندرا آموت، نویسنده مقاله «به مغز خود خوشامد بگویید»، می گوید: ورزش كردن، سرعت جریان خون را در بدن افزایش می دهد و در نتیجه مقدار اكسیژن و گلوكز بیشتری به عنوان سوخت به سلول های مغزی می رساند.
براساس تحقیق انجام شده در مجله «نوروبیولوژی آموزش و حافظه»، توصیه می شود چنانچه می خواهید كلماتی را حفظ كنید، بهتر است بعد از انجام تمرینات بدنی شدید این كار را انجام دهید، زیرا سرعت یادگیری مغز بعد از انجام تمرینات ورزشی شدید، نسبت به زمانی كه تنها فعالیت های ساده بدنی انجام می دهید، بیست درصد بیشتر است. با شركت در كلاس های ورزشی و یا حتی انجام حركات موزون نرمشی، سرعت فعالیت های مغز خود را افزایش دهید، سپس به یادگیری و حفظ كردن مطالب روزانه خود بپردازید.

- هر روز مدت كوتاهی به جستجوی اینترنتی بپردازید
طبق آخرین تحقیقات انجام شده در دانشگاه كالیفرنیا، حداقل یك ساعت در روز جستجوی اینترنتی، به ویژه در مورد مطالبی كه بیشتر به دانستن آنها علاقه دارید (مثل بررسی دیدارهای ورزشی آخر هفته)، باعث می شود نیمكره پیشین مغز فعال شود؛ این بخش مسئول كنترل حافظه كوتاه مدت ماست. دكتر گری اسمال، سرپرست گروه تحقیقات می گوید: «هنگامی كه شما در حال جستجوی مطلبی در اینترنت هستید، رشته های عصبی مربوط به تصمیم گیری در مغز و همچنین اعصاب بینایی و مهارت های گویایی، همگی بسیار فعال می شوند.به توصیه دكتر اسمال، این تمرین جستجو را به صورت بی هدف انجام ندهید، زیرا هر چند كار ساده تر می شود، ولی در مورد تقویت حافظه، بی اثر خواهد بود.

- به منظور یادآوری مطالب از كدهای رمزی استفاده كنید
برطبق تحقیقی كه در مجله كاگنیشن به چاپ رسیده است، استفاده از كلمات كمی متفاوت و رمزگونه باعث می شود در هنگام یادگیری، حافظه طولانی مدت شما تقویت شود، زیرا تمركز روی كلمات جدید، فعالیت مغز در هنگام یادآوری مطالب را كمی سخت تر می كند و در نتیجه، قدرت حافظه افزایش می یابد.  می توانید متناسب با موردی كه می خواهید حفظ كنید، از كلمات طنز داستان های كمدی استفاده كنید تا مطالب آموزشی كه توجه شما را جلب نمی كنند و نمی توانید آنها را یاد بگیرید، به سرعت توسط مغز دریافت شوند.

- استفاده از نخ دندان قبل از خواب
استفاده از نخ دندان در زیباتر شدن دندان ها و لبخند شما بسیار مفید است، اما شاید برایتان شگفت آور باشد كه بدانید این كار، در تقویت حافظه نیز بسیار سودمند است. به گفته دكتر دندانپزشك، جاناتان. بی. لی واین، پروفسور دانشگاه نیویورك و نویسنده مقاله «لبخند»، هنگامی كه از نخ دندان استفاده نمی كنید، لثه ها دچار نوعی تورم می شود و كار باكتری های موجود در دهان برای ورود به جریان خون، بسیار ساده تر می شود. زمانی كه باكتری ها به جریان خون راه پیدا می كنند، باعث ایجاد نوعی عفونت در تمام بدن می شوند كه مغز نیز از این روند مستثنی نیست. این عفونت، در مغز ایجاد تورم می كند و در نهایت باعث از بین رفتن قدرت تشخیص فرد می گردد. بنابراین سعی كنید روزانه (حتی دو بار در روز) از نخ دندان استفاده كنید تا از مشكلات فراموشی رهایی یابید.

- تمرین ساده به یاد آوردن جای پارك
اگر همیشه جای پارك اتومبیل خود را فراموش می كنید، توصیه می كنیم برای چند لحظه این تمرین را انجام دهید. زمانی كه برای خرید مواد غذایی به فروشگاه رفته اید، چند لحظه در مكانی ثابت بایستید، صحنه ای كه از ماشین پیاده شدید را به خاطر بیاورید. توجه كنید كه در چه مكانی پارك كرده اید، سپس مردمك چشم تان را به مدت سی ثانیه به سمت چپ و راست حركت دهید.محققان دانشگاه متروپولیتن منچستر در انگلستان می گویند:انجام این حركات ساده چشمی، میزان حافظه طولانی مدت را تا ده درصد افزایش می دهد.پروفسور اندرو پاركر مدیر این تحقیقات می افزاید:انجام این تمرین ساده تقویت حافظه می تواند تنها كاری باشد كه به شما كمك می كند بتوانید خاطرات مهم زندگی تان را به یاد آورید.
منبع :افکار نیوز