سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

یک مشکل زنانه نسبتا شایع



بیماریهای زنان,ترشحات زنان,ترشحات دستگاه تناسلی زنان

یک مشکل زنانه نسبتا شایع     
بعضی خانم ها، مخصوصا دختران نوجوانی که به سن بلوغ می رسند، از مشکلات زنانه ای که نیاز به بررسی بیشتر توسط پزشکان دارد، آگاهی ندارند و به همین دلیل حتی در مورد بسیاری از مسایل طبیعی نیز نگران می شوند.

آشنایی با این موارد به آنها کمک می کند تا هم از نگرانی های بی مورد رهایی یابند و هم در صورت بروز مشکل سریع تر در پی درمان باشند. این هفته می خواهیم شما را با ترشحات طبیعی و غیرطبیعی زنانه آشنا کنیم تا در صورت مشاهده این مشکل، زودتر به فکر رفع آن باشید. در این خصوص پای صحبت های خانم دکتر مریم پوررضا، متخصص زنان و زایمان و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران می نشینم...
▪ چه ترشحاتی طبیعی محسوب می شوند؟
ـ ترشحات طبیعی برای سلامت مهبل زنان ضروری است و خانم ها باید حتما ترشح داشته باشند چرا که وجود این ترشحات از غدد تناسلی برای رطوبت دستگاه تناسلی ضروری است.

در مهبل باکتری های غیربیماری زایی هست که وجود آنها از بروز عفونت های باکتریایی و قارچی ممانعت به عمل می آورد. ترشحی طبیعی محسوب می شود که شفاف، شبیه سفیده تخم مرغ، بدون رنگ، بدون بو و گاهی رقیق و گاه غلیظ بوده و ایجاد سوزش و خارش نکند و این نوع ترشحات معمولا در دورانی ایجاد می شود که خانم پاک است و در دوران قاعدگی قرار ندارد. در حین تحمک گذاری (دو هفته پس از قاعدگی) ممکن است ترشحات چسبناک و لغزنده دیده شوند اما تغییر در رنگ و میزان ترشح همراه با سایر نشانه ها ممکن است علامت عفونت باشد.
▪ منظور از ترشحات غیرطبیعی چیست؟
ـ در صورتی که ترشح ایجاد شده دارای رنگ و قوام و بوی نامطبوع و غیرطبیعی باشد (متفاوت از آنچه که گفته شد باشد) و سبب سوزش و خارش ناحیه تناسلی شود غیرطبیعی بوده و نشان دهنده وجود عفونت است.
▪ مشخصه این ترشحات عفونی چیست؟
ـ از نظر متخصص زنان در صورتی که رنگ ترشح زرد متمایل به سبز باشد، عفونت به دنبال عامل میکروبی ایجاد شده که با آزمایش و کشت نوع میکروب شخص و درمان خاص آن صورت می گیرد و بوی نامطبوع و خارش و سوزش و التهاب از دیگر نشانه های این نوع عفونت است.

در صورتی که عفونت قارچی یا کلامید یا ایجاد شده باشد، ترشحات سفید رنگ و پنیری شکل در داخل واژن وجود داشته که در این صورت بوی ترشیدگی ایجاد می شود و خارش و درد در نواحی تناسلی و دردناک شدن مقاربت از دیگر نشانه های این عفونت خواهد بود.

اگر عفونت انگلی باشد یعنی عامل تک یاخته به نام تریکومونا آن را ایجاد کرده باشد، ترشحات کف آلود خاکستری، زرد و یا سبز با بوی نامطبوع، سوزش و خارش از نشانه های آن است. و بالاخره اگر عفونت ویروسی باشد همانند نوع میکروبی ماهیت ترشح عوض شده و بثورات بدنی به همراه خارش از علایم آن است. این نوع عفونت در میان زنان شایع بوده و به نام تبخال تناسلی معروف است که هیچ احتیاجی به آزمایش های تشخیص نیست و زوجین یعنی هم مرد و هم زن باید درمان شوند. در صورتی که این عارضه درمان نشود عود کرده و فرد در معرض سرطان رحم قرار می گیرد.
▪ این ترشحات در چه سنینی شیوع بیشتری دارد؟
ـ به طور کلی در زنان جوان به خصوص در زنانی که ازدواج کرده اند، ترشحات بیشتر است و احتمال عفونت هم در این دوران شایع تر است. بنابراین دختران جوان و زنانی که به تازگی ازدواج کرده اند باید از نظر بهداشتی بیشتر مراقب خود بوده و نکات بهداشتی را رعایت کنند.

روابط زناشویی به طور طبیعی سبب افزایش ترشحات می شود اما خانم ها باید توجه کنند که نوع و خصوصیت این ترشحات غیرطبیعی نباشد. اما بهداشت نامناسب و پوشش های بد و نامناسب در تغییر ماهیت ترشحات طبیعی و غیرطبیعی بسیار موثر است.
▪ آیا در دوران یائسگی هم ترشح وجود دارد؟
ـ از سنین ۵۰ به بالا احتمال عفونت و ترشحات غیرطبیعی کم می شود و بسیاری از زنان از خشکی واژن و ناحیه تناسلی شکایت دارند. به علت فقر هورمون و کاهش فعالیت های غدد جنسی، خشکی مهبل ایجاد شده بنابراین لازم است برای برطرف شدن این شکل خشکی واژن و کاهش ترشحات طبیعی به پزشک مراجعه کنند.
▪ چه نکاتی را برای پیشگیری از ایجاد عفونت توصیه می کنید؟
ـ پس از ادرار کردن و اجابت مزاج همیشه از سمت جلو به عقب خود را بشویید که مانع از حرکت باکتری ها و میکروب ها از مقعد به مهبل می شود. در طی روز لباس زیر را عوض کرده و لباسی از جنس الیاف نخی بپوشید. از پوشیدن لباس های بدون تهویه مانند لباس های نایلونی و تنگ یا سایر الیاف مصنوعی خودداری کنید.

از پوشیدن شلوار جین تنگ و جوراب شلواری و مایو به مدت طولانی اجتناب کنید. لباس زیر خود را حتما در هوای آزاد و با نور خورشید خشک کنید و هنگام شستشو از مواد شوینده غیرمعطر و ملایم استفاده کنید. از قرار گرفتن در وان آب داغ یا جکوزی اجتناب کنید. از کاندوم و یا دیافراگم هایی که بهداشتی و معتبر نیستند استفاده نکنید چرا که سبب تحریک ناحیه تناسلی شده و احتمال عفونت شدید می شود.

بعد از فعالیت زناشویی حتما دوش بگیرید. لباس زیر خود را حداقل یک بار در روز تعویض کنید. از پودر تالک در اطراف مهبل استفاده نکنید زیرا این پودر رطوبت را در خود نگه می دارد. نواربهداشتی هر ۴ تا ۶ ساعت باید عوض شود. قبل و بعد از تمیز کردن بدن خود، دست هایتان را بشویید.

همیشه اطراف مهبل را خشک و تمیز نگه دارید. رطوبت رشد میکروب ها و قارچ ها را سرعت می بخشد. به طور منظم سطح خارجی مهبل را با آب ولرم شستشو دهید. پس از استحمام با یک حوله نرم دیگر ناحیه تناسلی خود را خشک کنید حتی می توانید از سشوار هم استفاده کنید.
● توصیه های درمانی
▪ بهتر است پس از مشاهده هرگونه ترشح غیرطبیعی با پزشک متخصص زنان مشورت کنید، عواملی که منجر به عفونت می شود را شناسایی کنید و آنتی بیوتیک ها و یا داروهای خاصی که برایتان تجویز می شود به طور منظم و طبق دستور مصرف کنید. عفونت ها معمولا با آنتی بیوتیک درمان می شود. دوره درمانی خود را کامل کنید و کرم های آنتی بیوتیک مهبلی که توصیه می شود را به طور مناسب مصرف کنید.
▪ خانم های باردار و شیرده و کسانی که از قرص های ضدبارداری استفاده می کنند، به دلیل اینکه دچار تغییر سطح هورمون ها می شوند باید بیشتر مراقبت بهداشت فردی خود باشند و در صورت مشاهده هرگونه علامت به پزشک مراجعه کنند. پس از یائسگی با نظر پزشک می توان از ژل های برطرف کننده خشکی استفاده کرد.
▪ معمولا حالاتی که منجربه ترشحات مهبلی می شود، در عرض چند روز به درمان پاسخ می دهند. در صورتی که عفونت مکرر ایجاد شود یا بیماری قابل درمان جنسی وجود داشته باشد گاه لازم است همسر نیز درمان شود.
▪ اگر مبتلا به دیابت هستید کنترل سطح قندخون می تواند به جلوگیری از عفونت های مکرر خصوصا عفونت قارچی کمک کند.
منبع: salamat.ir  


ویدیو مرتبط :
ترقه نسبتا نسبتا خفن

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

آیا درباره شایع ترین مشکل هورمونی زنانه چیزی می دانید؟



سندروم تخمدان های پلی کیستیک,کیست تخمدان,علائم کیست تخمدان

داشتن اضافه وزن به شیوع سندروم تخمدان های پلی کیستیک کمک می کند

 

آیا درباره شایع ترین مشکل هورمونی زنانه چیزی می دانید؟
یکی از مهم ترین مشکلات خانم ها در سنین باروری، اختلالات دوره ماهانه است که در بسیاری از مواقع با علائمی مثل افزایش هورمون های مردانه، رویش موهای زائد، آکنه، ریزش مو و چاقی به ویژه در ناحیه شکمی همراه می شود. در چنین شرایطی می توانیم بگوییم که فرد دچار یک بیماری شایع به نام سندروم تخمدان های پلی کیستیک شده؛ بیماری زنانه ای که با وجود شیوع بالا، درمان بسیار راحتی هم دارد. البته بسیاری هم آن را یک بیماری جدی تلقی نمی کنند و به فکر درمان نیستند.


حالا سوال اینجاست که چرا این روزها درباره این اختلال هورمونی شایع، زیاد می شنویم؟ آیا این بیماری فقط در خانم ها ی متاهل دیده می شود؟ آیا رابطه ای بین سندروم تخمدان های پلی کیستیک و سرطان وجود دارد؟ آیا عدم درمان  بیماری سندروم تخمدان های پلی کیستیک خطرناک است و باعث ناباروی می شود؟ با ما همراه باشید تا به پاسخ این پرسش ها برسید.


بدون شک سندروم تخمدان های پلی کیستیک (PCOS) شایع ترین اختلال عملکرد تخمدانی در خانم هاست و آمارهای جدید نشان می دهد 12 تا 20 درصد خانم هایی که در سنین باروری قرار دارند، به این بیماری مبتلا می شوند. نباید فراموش کنیم این آمار در مناطق مختلف، متفاوت است. به عنوان مثال آمار ابتلا به سندروم تخمدان های پلی کیستیک در خاورمیانه بیشتر است.

 

ژنتیک عامل اصلی بیماری سندروم تخمدان پلی کیستیک
بیماری سندروم تخمدان های پلی کیستیک یک بیماری ارثی و ژنتیکی است که با بالارفتن سن (پس از سن 35 سالگی) به خودی خود خوب می شود زیرا تخمدان ها با افزایش سن کوچک می شوند و تعداد فولیکول ها کاهش پیدا می کند. در کنار عوامل ژنتیک، بحث عوامل محیطی نیز مطرح است. به عنوان مثال فردی که بی تحرک است، تغذیه مناسبی ندارد و مشکل اضافه وزن دارد و زمینه ژنتیکی این بیماری را هم دارد، به احتمال بسیار زیاد دچار این سندروم خواهدشد.

 

علل قاعدگی نامنطم,کیست تخمدان,علائم کیست تخمدان

بیماری سندروم تخمدان های پلی کیستیک یک بیماری ارثی و ژنتیکی است

 

البته چاقی یک سیکل معیوب است؛ به این معنی که داشتن اضافه وزن به شیوع سندروم تخمدان های پلی کیستیک کمک می کند و فردی که به این بیماری مبتلا است نیز دچار چاقی شکمی می شود. نکته جالب اینکه کم کردن وزن (کاهش مصرف برنج و سیب زمینی و شیرینی در کنار پیاده روی یک ساعته روزانه) تاثیر به سزایی در درمان این بیماری دارد.

 

سندروم تخمدان پلی کیستیک باعث اختلال در قاعدگی می شود
از نظر زمانی به پریودی غیرعادی گفته می شود که فاصله میان دو عادت ماهانه، طول روزهای پریود و مقدار خون ریزی تغییر کند و ما همیشه برای این تغییرات یک محدوده طبیعی در نظر می گریم. اصولا پریود شدن خانم ها مانند یک ساعت، منظم نیست و اگر هم منظم باشد، دلیلی بر سلامت بیشتر فرد نسبت به بقیه افراد تلقی نمی شود.

 

توجه داشته باشید هر تاخیری را نمی توان دوره نامید. به طور مثال، اگر خانمی هر 28روز یک بار پریود می شود اما حالا بعد از گذشت 31 روز پریود شده است، اصلا غیرطبیعی نیست اما اگر بیش از 10 روز عادت ماهانه خانمی جلو یا عقب بیفتد، این امر غیرعادی است. هم چنین اگر خانمی فقط یک بار در سال اختلال دوره پریود پیدا کرد و عادت ماهانه نشد، نباید نگران نشود، اما اگر این اتفاق تکرار شد میتواند علامتی از قطع دوره باشد. از طرفی پریودشدن تابع تغییرات گوناگون در مغز انسان است و رابطه مستقیمی با مغز دارد.

 

 به طور مثلا، مسافرت، استرس ناشی از یک امتحان، یک شادی ناگهانی و یک شوک روحی می تواند در پریود اختلال ایجاد کند و حتی باعث قطع پریود شود. حال اگر این قطع دور به بیش از یک ماه ادامه پیدا کرد و تکرار شد درواقع اختلالات پریود محسوب می شود که به طور معمول با افزایش هورمون های مردانه، رویش موهای زائد، ایجاد آکنه در صورت و بدن، ریزش مو و چاقی همراه است.

 

در چنین شرایطی می گوییم فرد دچار بیماری سندروم تخمدان های پلی کیستیک (PCOS) شده است. البته گاهی افراد لاغرهم دچار این سندروم می شوند. به همین دلیل می گوییم سه معیار اصلی برای تشخیص سندورم تخمدان های پلی کیستیک باید وجود داشته باشد؛ اختلال پریود (شایع ترین علامت)، تشخیص به کمک سونوگرافی و افزایش هورمون های مردانه.

 

نامگذاری اشتباه؟!
شاید سندروم تخمدان های پلی کیستیک نام مناسبی برای این بیماری نباشد چون بیمار با شنیدن این نام فکر می کند در بدنش کیست های بزرگی دارد، در حالی که اصلا این طور نیست. درواقع در خانم های مبتلا به این سندروم، فولیکول های کوچکی در حد 2 یا 3 میلی متر درست مثل نگین های یک انگشتر تخمدان را احاطه کرده اند و تخمک آزاد نمی شود، بنابراین با تجویز سونوگرافی می تواند اندازه و تعداد این فولیکول ها را تشخیص داد و نسبت به درمان اقدام کرد.

 

در بیماری سندروم تخمدان پلی کیستیک مجرد یا متاهل بودن مطرح نیست
در ایران بسیاری از خانم ها پیش از ازدواج دچار اختلالات پریود هستند، یعنی ممکن است فرد یک ماه به صورت طبیعی پریود شود، چند ماه اصلا خونریزی ماهانه نداشته باشد و یک مرتبه سه هفته پشت هم دچار خونریزی شدید شود. اگر خانمی در دوران مجردی دچار اختلال پریود شود و هیچ علامت دیگری مثل پرمویی را نداشته باشد، از نظر پزشکی جای نگرانی نیست و نیازی به مصرف دارو ندارد، اما در صورتی که این اختلال با علائمی مثل افزایش هورمون های مردانه، چاقی، ریزش مو، آکنه و... بروز کند و در سونوگرافی هم فولیکول ها قابل مشاهده باشند، برای فرد دارو تجویز می کنیم.

 

البته سندورم تخمدان های پلی کیستیک با وجود شیوع بالا، درمان آسانی دارد و درمان های دارویی درباره این بیماری ها بسیار خوب جواب می دهند و نیازی به کارهای پیچیده، عمل جراحی و داروهای گران قیمت نیست. به طور مثال، قرص های ضدبارداری جدیدی در بازار موجود است که علاوه بر منظم کردن دوره پریود، آثار بسیار مثبتی در درمان عوارض این بیماری دارند.

 

درواقع کار ما این است که بیماری را کنترل کنیم، به این ترتیب که بیمار برای مدت یک سال دارو مصرف می کند و بعد از گذشت یک سال دارو را قطع می کنیم. اگر بیماری فرد عود نکرد، یعنی مشکل او برطرف شده است، در غیر این صورت، مصرف دارو را تا بهبود فرد ادامه می دهیم که گاهی ممکن است سال ها طول بکشد.


 در بسیاری از مواقع این سوال برای خانم ها مطرح می شود که اگر من پیش از ازدواج قرص جلوگیری بخورم، دچار عوارضی مثل چاقی یا حتی ناباروری نمی شوم؟ آیا مصرف این قرص ها خطرناک نیست؟ در پاسخ به این افراد باید بگویم مصرف این داروها تنها مشکلات هورمونی را از بین می برد اما نخوردن دارو احتمال بروز سرطان به ویژه سرطان رحم و سینه را افزایش می دهد؛ بنابراین چنین بارورهای نادرستی فقط روند درمان را به تاخیر می اندازد و هیچ پایه علمی ندارد.

 

سندروم تخمدان های پلی کیستیک,کیست تخمدان,علائم کیست تخمدان

سندروم تخمدان پلی کیستیک باعث قاعدگی نامنظم در خانم ها می شود

 

ترس متاهل ها از ناباروری
شایع ترین علت ناباروری هورمونی در خانم ها بیماری سندروم تخمدان های پلی کیستیک است و خبر خوشحال کننده اینکه درمان های خوبی هم برای این نوع نازایی وجود دارد. فردی که منظم پریود می شود، به احتمال 98درصد تخمک گذاری می کند. ولی خانمی که چند ماه یک بار پریود می شود و سیکل نامنظمی دارد، احتمالا تخمک گذاری نمی کند. برای این خانم داروهای تحریک تخمک گذاری تجویز می کنیم و فرد بعد از گذشت مدت کوتاهی معمولا به راحتی باردار می شود، بنابراین خانم های مبتلا به این سندروم نباید نگران ناباروری باشند، مگر اینکه بچه دار نشدن شان علت های دیگری هم داشته باشد.

 

اگر بیماری سندروم تخمدان  پلی کیستیک را درمان نکنیم...
همان طور که گفتم هدف ما از درمان سندروم تخمدان های پلی کیستیک این نیست که برای خانمی پریود منظم ایجاد کنیم بلکه باید جلوی مشکلات هورمونی را بگیریم. درواقع خانمی که تخمک گذاری نمی کند، تخمدان او دارای فولیکول هایی است که استروژن ترشح می کنند، پس هورمون پروژسترون (ضداستروژن) ندارد و فقط در معرض هورمون استروژن قرار می گیرد و هورمون پروژسترون به او نمی رسد. حتی این همه ماجرا نیست.

 

بیماری سندروم تخمدان های پلی کیستیک در صورت درمان نشدن عوارض درازمدتی هم ایجاد می کند که سندروم متابولیک نامیده می شود. میزان قند خون و کلسترول او افزایش می یابد و فرد در معرض بیماری های قلبی و عروقی، دیابت و فشار خون قرار می گیرد.

 

در بیماری سندروم تخمدان  پلی کیستیک پیشگیری مطرح نیست
از آنجا که سندروم تخمدان های پلی کیستیک یک بیماری ژنتیکی است و از اوایل دوران بلوغ خودش را نشان می دهد، نمی توانیم روش های یپیشگیری خاصی به افراد توصیه کنیم. البته شاید ورزش و تحرک بدنی بالا در کنار رژیم غذایی سالم جلوی بروز اضافه وزن را بگیرد و احتمال ابتلا به سندروم تخمدان های پلی کیستیک را کاهش دهد، اما همیشه هم نمی توان به این فرمول اعتماد کرد.
حتی نمی توانیم بگوییم همه افراد چاق دچار سندروم تخمدان های پلی کیستیک می شوند و همه لاغرها باید خیال شان از بابت ابتلا به این سندروم راحت باشد، زیرا نباید عامل ژنتیک را نادیده بگیرید.

 

توصیه های محققان درباره سندروم تخمدان پلی کیستیک
اگر سندروم تخمدان پلی کیستیک دارید، صبحانه بخورید! اینکه مصرف صبحانه مانع بروز اضافه وزن می شود، اصلا خبر جدیدی نیست اما متخصصان انگلیسی به تازگی اعلام کرده اند صرف این وعده غذایی ممکن است مشکل ناباوری شما را نیز حل کند!

 

سندروم تخمدان های پلی کیستیک,علت پریود نامنطم,علائم کیست تخمدان

با مصرف صبحانه در کنار دارو میتوان عوارض سندروم تخمدان پلی کیستیک را کاهش داد

 

براساس مطالعات این متخصصان، یکی از مهم ترین دلایل بچه دار نشدن خانم ها، بی نظمی های قاعدگی ناشی از سندروم تخمدان پلی کیستیک است، در حالی که مصرف صبحانه به ویژه استفاده از تخم مرغ و آبمیوه طبیعی به مرور زمان باعث لاغری می شود و همین کاهش وزن، تنظیم عملکرد هورمون ها را به همراه دارد و در درمان سندروم پلی کیستیک موثر است. بنابراین با مصرف صبحانه در کنار داروهایی که پزشک تان تجویز کرده است، می توانید از شر این مشکل و عوارض ناشی از آن مثل ریزش مو، افزایش موهای زائد و... خلاص شوید.

 

طب سنتی و درمان سندروم تخمدان های پلی کیستیک
آیا به کمک طب سنتی این بیماری درمان می شود؟ این سوال بسیاری از خانم هایی است که به طب سنتی علاقه مند هستند. باید گفت سندروم تخمدان های پلی کیستیک در طب سنتی بنا بر مزاج های مختلف درمان های متفاوتی دارد. علاوه بر این به معاینات تکمیلی هم نیاز است.

 

بنابراین اگر دچار این مشکل هستید باید از خوردن غذاهای چرب، قهوه، کاکائو و فعالیت های پراسترس اجتناب کنید و در مقابل کاهو، مربای زرشک، مربای بالنگ و مرکبات را در سبد غذایی خود قرار دهید. همچنین می توانید اثر دم نوش گیاه زیرفون و دم کرده رازیانه را امتحان کنید. البته توصیه می شود در اولین فرصت ممکن به پزشک متخصص طب سنتی مراجعه کنید تا به صورت اصولی در مان شوید. در این میان برخی گیاهان دارویی هم در درمان این بیماری موثرند که عبارت اند از:

- شیرین بیان
- گیاه پنج انگشت
- نخل اره ای
-گل صدتومانی


منبع :

ماهنامه تندرستی

bartarinha.ir