سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

یک جوشانده جادویی برای رفع بی خوابی


زندگی‌ شلوغ و پر استرس این روزها، مجال خواب راحت را از خیلی از افراد گرفته است. كیست كه نداند بی‌خوابی چطور بر عملكرد فردی و اجتماعی افراد اثر می‌گذارد.


مجله زندگی ایده آل - نسرین خسروشاهی: زندگی‌ شلوغ و پر استرس این روزها، مجال خواب راحت را از خیلی از افراد گرفته است. كیست كه نداند بی‌خوابی چطور بر عملكرد فردی و اجتماعی افراد اثر می‌گذارد. خیلی از افراد عوارض سنگینی برای همین اختلال پرداخت كرده‌اند و حتی آینده شغلی یا زندگی‌شان تحت تاثیر چنین مشكلی قرار گرفته است. بی‌خوابی به هر دلیل به راحتی می‌تواند سلامت شما را به خطر بیندازد. درست است كه علل بی‌خوابی متفاوت است اما دیدگاه طب سنتی درباره ریشه‌های بروز چنین مشكلی روی مغز متمركز است و آن را مربوط به این عضو حیاتی می‌داند.

شكی نیست در صورتی كه این اختلال به موقع تشخیص داده نشده و درمان نشود، می‌تواند عواقب خطرناكی برای سلامت فرد به همراه داشته باشد. به همین دلیل دكتر روشنك قدس، متخصص طب سنتی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی ایران درباره برخی علل بی‌خوابی از دیدگاه طب سنتی و راهكارهای درمانی هر كدام از این علل توضیح می‌دهد.

یك جوشانده جادویی

استفاده از جوشانده مركب از پنج گیاه سنبل‌الطیب، گل‌گاوزبان، اسطوخدوس، بابونه، بادرنجبویه و لیمو عمانی انتخاب بسیار خوبی برای افراد بی‌خواب است. این تركیب تحت عنوان چای خمسه یا خماس از بعضی از مطب‌های طب سنتی به صورت آماده قابل تهیه است. مداومت به استفاده از این چای به مدت حداقل دو هفته، یك ساعت قبل از خواب نتایج رضایتبخشی را در بیماران مبتلا به كم خوابی به همراه داشته است.

یک جوشانده جادویی برای رفع بی خوابی

بابونه برای افراد مسن

افراد بالای 60 سال به دلیل روند طبیعی افزایش سن، مزاج بدن‌شان به سمت خشكی می‌رود كه نه ناشی از خلط است نه عامل خارجی. بنابراین باید تدابیر مرتب را در برنامه روزانه خود وارد كنند. حمام با آب نیمگرم قبل از خواب، روغن مالی بدن با روغن‌های مرطوب مانند روغن بنفشه و مصرف سالادكاهو از توصیه‌های معمول به این افراد است. خوردن عرق كاهو نیز یكی دیگر از پیشنهادهاست كه البته باید توسط پزشك متخصص تجویز شود. دمنوش دم‌دستی و ساده بابونه هم آرامبخش است و می‌تواند به خواب آرام كمك كند.

سالاد كاهو به خواب خوب كمك می‌كند

استفاده از سالاد كاهو برای بی‌خوابی بسیار موثر است و یكی از خواب‌آورها به حساب می‌آید چون اثر رطوبت‌بخشی به مغز و بدن دارد. سالاد كاهو و كمی كلم همراه با برگ گشنیز و كمی روغن كدو می‌تواند به عنوان میان وعده، پیش غذا یا قبل از خواب میل شود. خوردن سوپ یا شوربایی كه از گوشت جوجه پرندگان یا جوجه مرغ تهیه شده و در طبخ آن از مواد‌ تری‌بخش مانند كدو، اسفناج و برگ كاهو استفاده شده، بسیار مفید و موثر است. بهتر است این سوپ یك ساعت قبل از خواب میل شود تا فرد راحت به خواب رود.

یک جوشانده جادویی برای رفع بی خوابی

روغن بنفشه را به بینی بچكانید

اگر بی‌خوابی به صورت بیماری ظهور كند و مداخله پزشك را نیاز داشته باشد، چكاندن روغن‌های رطوبت‌زا به بینی از راهكارهای موثر به حساب می‌آید. روغن‌هایی مانند روغن تخم كدو و روغن بنفشه در بازار موجود است و اگر فردی از نحوه تهیه و استاندارد بودن آن مطمئن باشد و در ضمن این اطمینان را داشته باشد كه علت بی‌خوابی‌اش خشكی مغز است، می‌تواند خود در خانه آن را استفاده كند. اما اگر علت مشخص و واضح نباشد ممكن است مصرف آن عوارضی در پی داشته باشد. بنابراین توصیه می‌شود حتما پیش از استفاده از هر نوع دارویی هر چند گیاهی با پزشك متخصص مشورت شود.

عرق بیدمشك بنوشید

افرادی كه در نانوایی كار می‌كنند یا آنهایی كه در معرض آفتاب شدید قرار دارند مستعد افزایش غیر طبیعی حرارت در سر هستند. مصرف بیش از اندازه ادویه بسیار گرم نیز می‌تواند در كنار خشك كردن رطوبت طبیعی مغز، سبب ایجاد حرارت زائد در آن شود. این بیماران معمولا با شكایت سوزش سر و عطش زیاد همراه با بی‌خوابی مراجعه می‌كنند. در لمس سر هم اغلب می‌توان گرما را حس كرد. وقتی علت بی‌خوابی غلبه حرارت بر مغز باشد، باید موادی استفاده شود كه مزاج متضاد با آن داشته باشد یعنی سردكننده باشد. در ساده‌ترین حالت، ریختن آب تقریباخنك روی سر می‌تواند كمك‌كننده باشد. خوردن آب دوغ، دوغ یا نوشیدنی‌هایی مانند عرق بیدمشك، آب انار، آب آلو هم می‌تواند كمك كند.

یک جوشانده جادویی برای رفع بی خوابی

وقتی مزاج مغز عوض می‌شود!

بی‌خوابی در طب سنتی با عنوان «سهر» شناخته می‌شود. به منظور تشخیص علت بی‌خوابی باید در ابتدا مزاج ارگان مهمی مانند مغز بررسی و تغییراتی كه در كیفیت مغز ایجاد می‌شود، ارزیابی شود. از دیدگاه طب سنتی در اصل سوءمزاج مغز یكی از علل اصلی بی‌خوابی دانسته شده است. به همین خاطر لازم است ابتدا مزاج طبیعی مغز مشخص شود. از نظر مزاجی، مغز با دو كیفیت سردی و‌تری شناخته می‌شود. چنین مزاجی دقیقا مطابق با فعالیت مغز است زیرا ارتباطات بین اعضا از طریق اعصاب ورودی و خروجی بدن برقرار می‌شود و این فعالیت زیاد باعث تولید حرارت در سر می‌شود. وجود حرارت زیاد ایجاب می‌كند كه مزاج طبیعی و پایه‌ای مغز سرد باشد تا عملكردش مختل نشود.

خشكی مغز، یكی از علت‌های بی‌خوابی

در میان سوء‌مزاج‌های مغز، غلبه خشكی یكی از علل شایع بی‌خوابی در طب سنتی شناخته شده است. مصرف ادویه زیاد، بالارفتن سن به ویژه بالای 60 سال و  مصرف غذاهای فست فود یا سرخ كردنی می‌توانند سبب از بین رفتن رطوبت ذاتی مغز شوند. علائم سوء‌مزاج خشك مغز در بیمار با كم خوابی و خشك شدن چشم، دهان و بینی همراه است. در واقع اشك خشك شده، ترشح مخاط بینی نیز كم شده و ترشح بزاق كاهش پیدا می‌كند. هرچه شدت خشكی بیشتر باشد این علائم نیز شدیدتر هستند.


ویدیو مرتبط :
مقایسه: "بی خوابی" نولان / "بی خوابی" اسکولدبرگ

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

12 راه برای رفع بی‌خوابی کودکان



رفع بی‌خوابی کودکان,بی‌خوابی کودکان

12 راه برای رفع بی‌خوابی کودکان

اگر کودکی با مشکل بی خوابی مواجه شود، علایمی مشابه با بی خوابی بزرگسالان و حتی ممکن است شدیدتر از آن را نشان دهد، زیرا نیاز خواب کودک بیشتر از بزرگسالان می باشد.


کم‌خوابی کودکان
خوابیدن کودکان، علاوه بر برطرف کردن خستگی های روزانه، شرایط مناسبی را برای رشد کودک فراهم می کند. کودکان فعالیت روزانه بیشتری نسبت به بزرگسالان دارند و در صورت عدم استراحت کافی، بسیار صدمه می بینند. بنابراین اگر کودکی دارید که با مشکل بی خوابی مواجه است، حتما راهکارهای زیر را انجام دهید.


 در اینجا 12 توصیه برای برطرف کردن بی خوابی در کودکان را می گوییم.
 1- به والدین توصیه می شود جای خواب ثابتی را برای کودک خود در نظر بگیرند و به کودک خود تاکید کنند که حتما در جای خود استراحت کند. معمولا تغییر مکان خواب حتی برای بزرگسالان هم ناخوشایند است و ممکن است سبب دیر به خواب رفتن آنها شود. احتمالا این تجربه را در طول مسافرت داشته اید.

 

  2- به این دسته از کودکان اصلا اجازه بیدار ماندن و دیر خوابیدن به بهانه مشاهده تلویزیون و یا حتی انجام تکالیف مدرسه را ندهید. زمان مشخصی را برای خواب آنها در نظر بگیرید و آنها را به خوابیدن در همان زمان، محدود کنید.

گاها دیده می شود که برخی از کودکان به علت مشاهده فیلم های ترسناک دچار کم خوابی می شوند. والدین بهتر است از دیدن فیلم ترسناک و تحرک بیش از اندازه کودک، جلوگیری کنند.


3- ساعات خواب منظمی را برای کودکتان در نظر بگیرید.
ساعات خواب کودک باید ثابت باشد. یک ساعت خاص را در نظر بگیرید. اولین بار کودک خود را تشویق کنید تا در آن ساعت خاص به رختخواب برود و شب‌های دیگر، حتی تعطیلات آخر هفته آن ساعت را معیار فرا رسیدن زمان خواب کودکتان قرار دهید. برای بیدار شدن از خواب نیز همین رویه را ادامه دهید. توجه داشته باشید هر قدر کودکتان زودتر از خواب بلند شود بهتر است، زیرا تا شب کاملا خسته می شود و حدودا همان ساعت مقرر به خواب می‌رود.

 

 4- والدین باید مراقب عادات تغذیه ای کودک خود باشند و سعی کنند مواد غذایی کافئین دار را از برنامه غذایی خود حذف و یا کم کنند. اگر هم کودک علاقمند به مصرف این مواد غذایی بود، سعی شود حتی المقدور این مواد را 4 ساعت قبل از خواب مصرف کند، زیرا واکنش کودکان به مصرف مواد کافئین دار مانند بزرگسالان است، یعنی همانطور که مصرف این مواد در بزرگسالان سبب بی خوابی می شود، در کودکان نیز همین اثر را دارد.

 
5- متخصصان تغذیه معمولا مصرف موادی مانند شیر ولرم را که حاوی کلسیم است، قبل از خواب توصیه می کنند.


 6- حداقل دو ساعت قبل از خواب، شام کودک را آماده کنید تا بخورد. این کار سبب هضم نسبی غذا می شود و کودک با معده پر به رختخواب نمی رود، زیرا معمولا معده پر، سبب بدخوابی می شود.


 7- توصیه می شود از مصرف غذاهای پرکالری در وعده شام اجتناب شود. مصرف زیاد مواد قندی هم در وعده شام کودکان توصیه نمی شود زیرا مصرف قند زیاد قبل از خواب، سبب افزایش انرژی و ایجاد تحرک بیشتر در کودک می شود. بنابراین میل به تحرک بیشتر، فرایند خوب خوابیدن را مختل می کند.
 
8- برای این که کودک زودتر خسته شود و به خواب برود، توصیه می شود او را به فعالیت بدنی در طی روز تشویق کنید. کودکانی که در طی روز فعالیت کافی انجام نمی دهند و انرژی خود را تخلیه نمی کنند، دچار بی خوابی می شوند.
 
9- هر گونه وسایل بازی و اسباب بازی مورد علاقه کودک خود را از اتاق خواب او دور کنید، زیرا گاها دیده می شود که این دسته از کودکان به بازی با این وسایل مشغول می شوند و نمی خوابند.
 
10- به والدین کودکانی که معمولا از کم خوابی رنج می برند توصیه می شود ، دمای اتاق کودک خود را بررسی کنند تا مبادا دمای اتاق بالا باشد. گرمای هوای اتاق کودک سبب بدخوابی می شود. پس با ایجاد تهویه مناسب در اتاق کودک، شرایط مناسبی برای خواب او فراهم کنید.
 
11- به والدین این دسته از کودکان توصیه می شود تا محیط خانه را برای بهتر خوابیدن کودک ساکت نگه دارند و از ایجاد هر گونه سر و صدای بلند و صدای تلویزیون و ... خودداری کنند.
 
12- والدین این دسته از کودکان باید در نظر داشته باشند که هیچ گاه عصبانیت خود را از بی خوابی کودک بروز ندهند، زیرا کودک با مشاهده هر گونه عصبانیت، دچار اضطراب و تنش می شود که این اضطراب خود سبب بدخوابی بیشتر او می شود و سیکل معیوبی را ایجاد می کند.

منبع:tebyan.net