سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

کولونوسکوپی چیست؟



کولونوسکوپی چیست, سرطان روده بزرگ, درمان بیماری

کولونوسکوپی روشی است که جهت مشاهده روده بزرگ و راست روده برای تشخیص بافت ملتهب، زخم و رشد غیر طبیعی بافت روده و پولیپ استفاده می شود. هنگامیکه بیمار با مشکلاتی در اجابت مزاج، درد شکم، خونریزی از مقعد و یا کاهش وزن به پزشک مراجعه می کند، برای بررسی دقیقتر غالبا به او کولونوسکوپی پیشنهاد می شود.

 

چگونه برای کولونوسکوپی آماده شویم؟
معمولا پزشکان دستورالعمل نوشته شده ای را برای آمادگی بیمار جهت انجام این تست به او می دهند. همه جامدات باید از دستگاه گوارش با پیروی از یک رژیم غذایی مایع از یک تا سه روز قبل از انجام کولونوسکوپی خالی شوند. بیماران باید از نوشیدن مایعات حاوی رنگ بنفش یا قرمز خودداری کنند.


مایعات مجاز عبارتند از:
- آب گوشت یا مرغ بدون چربی
- آب میوه
- آب
- قهوه ساده
- چای ساده
- نوشیدنیهای ورزشی
- ژله

 

شب قبل از کولونوسکوپی، استفاده از مسهل و یا تنقیه و شیاف لازم است.مسهل دارویی است که مدفوع را شل می کند و اجابت مزاج را افزایش می دهد.مسهلها معمولا به شکل قرص یا به عنوان یک پودر که باید در آب حل شوند می باشند.
تنقیه با وارد کردن آب به مقعد یا محلول صابون ملایم و با استفاده از یک بطری شستشوی مخصوص انجام می شود.

 

بیماران باید با پزشک درباره داروها و ویتامینهایی که استفاده می کنند با پزشک مشورت کنند.همانند:
- آسپیرین
- داوهای آرتروز
- رقیق کننده های خون
- داروهای دیابت
- ویتامینهایی که حاوی آهن هستند


از آنجاییکه جهت انجام کولونوسکوپی از داروهای آرامبخش استفاده می شود،بیمار تا 24 ساعت بعد از انجام این تست اجازه رانندگی ندارد.پس لازم است که بیمار برای رفتن به منزل از قبل فکری بکند.

 

کولونوسکوپی چگونه انجام می شود؟

در طول مدت انجام کولونوسکوپی بیمار روی تخت به پهلوی چپ دراز می کشد. اغلب، داروی آرامبخش ملایمی به بیمار تزریق می شود تا در طول مدت انجام این تست، آرام باشد و دردی احساس نکند. در بعضی موارد هم داروی مسکن قویتری لازم می شود.

 

کولونوسکوپی چیست, سرطان روده بزرگ, درمان بیماری

 

پزشک لوله باریک و قابل انعطاف و بلندی که یک سر آن دوربین تعبیه شده و آغشته به ژل روان کننده است و کولونوسکوپ نام دارد را به آرامی از مقعد وارد راست روده می کند. این لوله برای کمک به دید بهتر پزشک، روده بزرگ را با گاز دی اکسید کربن باد می کند. دوربین سر لوله، تصاویر روده بزرگ را بر روی صفحه نمایش منتقل می کند و پزشک به دقت به بررسی روده می پردازد.

خونریزی و سوراخ شدن روده بزرگ در حین کولونوسکوپی هرچند از عوارض غیرمعمول است اما دور از ذهن نیست.

 

برداشتن پولیپها و بیوپسی:
پزشک در صورت مشاهده پولیپ در روده بزرگ، آنها را برمیدارد و بعد از اتمام کولونوسکوپی آنها را از نظر بررسی سرطانی بودنشان به آزمایشگاه می فرستد.
پولیپ در بزرگسالان شایع است اما اغلب بدون خطر است.با اینحال گاهی سرطان روده بزرگ از یک پولیپ شروع می شود. بنابراین برداشتن آنها در جلوگیری از سرطان روده بزرگ موثر است.

 

پزشک در حین کولونوسکوپی چنانچه بافت غیرطبیعی مشاهده کند نمونه ای از آنرا برمیدارد که به این عمل بیوپسی می گویند و پزشک می تواند با میکروسکوپ به بررسی دقیق نمونه گرفته شده بپردازد.

اگر در حین برداشتن پولیپ و یا بیوپسی خونریزی اتفاق بیفتد، پزشک یا استفاده از یک پروب الکتریکی و یا داروهای مخصوص، از طریق کولونوسکوپ جلوی آنرا می گیرد.

 

بهبودی
کولونوسکوپی معمولا بین 30 تا 60 دقیقه طول می کشد. درد شکم و نفخ در ساعتهای اولیه بعد از کولونوسکوپی گاهی پیش می آید. ممکن است که لازم باشد بیمار یک تا دو ساعت بعد از این تست در کلینیک باشد.
بهبودی کامل بیمار و از بین رفتن اثر داروی آرامبخش تا روز بعد طول می کشد.


بیمارانی که بعد از انجام کولونوسکوپی دچار حالات و عوارض زیر شوند باید بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهند:
- درد شکمی
- تب
- مدفوع خونی
- سرگیجه
- ضعف

کولونوسکوپی برای چه کسانی لازم است
- افراد بالای 50 سال
- افرادی که در خانواده شان سابقه بیماریهای التهابی روده یا سرطان روده دارند.
- افرادی که دچار اسهال یا یبوست بیش از یک هفته شوند.
- افرادی که متوجه وجود خون در مدفوع می شوند.
- افرادی که سابقه پولیپ روده دارند.

بنا به تشخیص پزشک، گاهی لازم است به صورت دوره ای کولونوسکوپی انجام شود.
منبع:ir-med.com


ویدیو مرتبط :
روشهای نوین کولونوسکوپی

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

تشخیص سرطان با کولونوسکوپی!


امروزه با پیشرفت علم، روش های تشخیصی می توانند به راحتی و با کمترین احتمال خطایی مشکل بیمار را برای پزشک مشخص کنند و درواقع آن چیزی که در بدن به صورت نهان وجود دارد، آشکار کنند. «کولونوسکوپی» یکی از همین روش های تشخیصی محسوب می شود.

ماهنامه همشهری تندرستی - دکتر سید امیرمنصور رضادوست: وقتی بدن دچار مشکل می شود باید از پزشک کمک گرفت و به تعویق انداختن این مسئله می تواند مشکلات زیادی را برای فرد به وجود بیاورد. پزشک با شرح حال گرفتن از بیمار می تواند به نوع بیماری فرد پی ببرد ولی در برخی از موارد امکان اینکه بتوان با گرفتن شرح حال، به درستی بیماری فرد را تشخیص داد وجود ندارد، در چنین شرایطی تنها یک راه می تواند وجود داشته باشد، آن هم کمک گرفتن از روش های تشخیصی است.

امروزه با پیشرفت علم، روش های تشخیصی می توانند به راحتی و با کمترین احتمال خطایی مشکل بیمار را برای پزشک مشخص کنند و درواقع آن چیزی که در بدن به صورت نهان وجود دارد، آشکار کنند. «کولونوسکوپی» یکی از همین روش های تشخیصی محسوب می شود. «دکتر سید امیرمنصور رضادوست» فوق تخصص گوارش و کبد بالغین و عضو مرکز تحقیقات بیماری های کبد و گوارش بیمارستان فیروزگر، درباره این روش تشخیصی به شما می گوید.

کولونوسکوپی چیست؟


کونولوسکوپی (Colonoscopy) یکی از روش های تشخیصی محسوب می شود که تفاوت چندانی با آندوسکوپی ندارد، درواقع اساس کار کونولوسکوپی و آندوسکوپی به یک صورت است. کولونوسکوپ، از یک لوله انعطاف پذیر با قطری کوچک درست شده که مجهز به عدسی و منبع نور است. زمانی که این لوله، وارد روده بزرگ می شود، تصویری از داخل روده را روی صفحه نمایشگر، نشان می دهد.

کولونوسکوپی؛ روشی دقیق برای تشخیص سرطان

همه باید کولونوسکوپی کنند؟

شاید این سوال ذهن خیلی از افراد را به خود درگیر کند که آیا همه باید کولونوسکوپی انجام بدهند یا نه؛ در جواب به این سوال باید گفت که این روش تشخیصی به همه افراد توصیه نمی شود. اگر نتیجه آزمایش های فرد، خون مخفی در مدفوع را نشان دهد، در چنین شرایطی ممکن است پزشک متخصص گوارش، کولونوسکوپی را برای فرد تجویز کند. اگر فردی بالای 50 سال سن داشته باشد و دچار تغییر در اجابت مزاج شود؛ یعنی یبوست و اسهال مداوم داشته باشد، در چنین شرایطی احتمال انجام کولونوسکوپی با توجه به تشخیص پزشک متخصص گوارش وجود دارد.

همچنین آن دسته از افرادی که دچار کم خونی هایی شده باشند که علت آن دقیقا مشخص نباشد، بنابر تشخیص پزشک متخصص گوارش، باید کولونوسکوپی انجام بدهند. معمولا در شرایطی که آقایان به کم خونی مبتلا می شوند، اهمت انجام کولونوسکوپی بیشتر است. اگر فرد به درد مبهم (دردی که علت آن دقیقا مشخص نباشد) مبتلا باشد نیز، احتمال کولونوسکوپی برای او وجود دارد. اگر در خانواده افراد (پدر، مادر، خواهر یا برادر) سابقه سرطان وجود داشته باشد نیز باید کولونوسکوپی برای غربالگری سرطان در سن کمتر از 50 سال انجام شود.

درواقع این دسته از افراد باید 10 سال زودتر از سن معمول برای غربالگری، کونولوسکوپی را انجام بدهند. یکی دیگر از مواردی که می تواند منجر به انجام کولونوسکوپی شود، کاهش وزن قابل توجه در فرد است. آن دسته از افرادی که سابقه قبلی ابتلا به سرطان روده بزرگ یا پولیپ داشته باشند نیز، باید کولونوسکوپی را انجام بدهند. همچنین آن دسته از افرادی که بیماری های التهابی روده مثل کولبت اولسروز (Ulcerative Colits) یا کرون (Crohn’s disease) مبتلا هستند هم باید کولونوسکوپی را با توجه به صلاحدید پزشک متخصص گوارش انجام بدهند.

افراد مسن سرطان را جدی بگیرند


سرطان روده، یکی از سرطان های شایع محسوب می شود. درواقع این سرطان، سومین سرطان شایع در جهان است. سرطان روده اگر به موقع تشخیص داده شود، قابل درمان خواهدبود. یکی از بهترین روش هایی که برای تشخیص سرطان روده وجود دارد، کولونوسکوپی است. برای تشخیص این سرطان باید غربالگری از سن 50 سالگی در همه افراد انجام شود، به این شکل که همه افرادی که در این سن هستند باید کولونوسکوپی انجام بدهند تا در صورت داشتن علائم مشکوک به سرطان، اقدامات لازم صورت بگیرد.

درمان با کولونوسکوپی


شاید خیلی از افراد تصور کنند که کولونوسکوپی تنها جنبه تشخیصی دارد، در حالی که این باور غلط است و کولونوسکوپی تنها جنبه تشخیصی ندارد و برای درمان نیز می توان از آن کمک گرفت. اگر فردی دارای توده یا پولیپ (Polyp) باشد، پزشک متخصص گوارش، در حین کولونوسکوپی، آن را از روده خارج می کند. همچنین برای کنترل خونریزی روده نیز می توان از این روش کمک گرفت. گاهی اوقات در روده، زخم هایی ایجاد می شود که باید آن ها را درمان کرد، در چنین شرایطی می توان از کولونوسکوپی به عنوان یک روش درمانی کمک گرفت.

کولونوسکوپی؛ روشی دقیق برای تشخیص سرطان

احتیاط، شرط اول انجام کولونوسکوپی


کولونوسکوپی در برخی از موارد باید با احتیاط انجام شود. برای مثال، در شرایطی که فرد به زخم در روده (کولیت اولسروز) مبتلا باشد، باید این کار با احتیاط انجام شود. ضمن اینکه زمان اختصاص یافته برای انجام کولونوسکوپی در این دسته از افراد، باید کوتاه باشد. گاهی انجام کولونوسکوپی با خطرات بسیار زیادی برای بیمار همراه است، به عبارت روشن تر ضرر انجام این کار، از سود آن بیشتر خواهدبود. در چنین شرایطی ممکن است پزشک متخصص گوارش، انجام کولونوسکوپی را برای بیمار ممنوع اعلام کند.

 در واقع زمانی که جان بیمار به خطر بیفتد، نباید از این روش کمک گرفت. معمولا برای افرادی که سن آن ها خیلی بالاست یا به بیماری قلبی و ریوی مبتلا هستند، کولونوسکوپی با احتیاط بسیار زیاد برای بیمار انجام می شود و در برخی از شرایط برای این دسته از بیماران، از کولونوسکوپی به دلیل خطرات ناشی از آن صرف نظر می شود. همچنین در شرایطی که پزشک متخصص گوارش، این احتمال را بدهد که روده دارای مشکل است و احتمال سوراخ شدگی آن وجود دارد، کولونوسکوپی انجام نمی شود.

چنانچه فرد از داروهای خاصی مثل وارفارین یا آسپرین استفاده کند، باید تمهیداتی برای انجام کولونوسکوپی برای او در نظر گرفته شود تا مشکلی برای این فرد به وجود نیاید. کولونوسکوپی به طور معمول برای خانم های باردار انجام نمی شود ولی در شرایطی که جان فرد در خطر باشد باید این کار را با در نظر گرفتن تمهیداتی خاص انجام داد.

نقش بیهوشی در کونولوسکوپی

اینک پزشک متخصص گوارش، بیمار را برای انجام کولونوسکوپی، بی هوش کند یا نه بستگی به این مسئله دارد که وضعیت بیمار به چه شکل باشد. گاهی بیمار با انجام کولونوسکوپی دچار مشکل خاصی نمی شود و انجام آن برای فرد قابل تحمل است. در چنین شرایطی می توان بدون بیهوشی، کولونوسکوپی را انجام داد؛ اما در شرایطی که فرد اضطرار دارد و ممکن است بیمار در حین کولونوسکوپی بدنش را تکان بدهد و روند انجام کار را با مشکل مواجه کند، در چنین شرایطی حتما باید بیهوش انجام شود. خیلی از افراد تصور می کنند بیهوشی ای که در کولونوسکوپی برای بیمار انجام می شود، قوی است در حالی که این نوع بیهوشی مانند بیهوشی هایی که برای اعمال جراحی درنظر گرفته می شود، نیست.

برای انجام بیهوشی، پزشک باید حتما یک تاریخچه دقیق و کامل از بیمار بگیرد. گاهی در شرایطی که بیمار خیلی چاق است یا گردن کوتاهی دارد، بیهوشی به دلیل خطرات بالا انجام نمی شود و از روش های دیگری برای بی حس کردن بیمار کمک گرفته می شود. همچنین در شرایطی که بیمار کهن سال یا به مشکلات قلبی و عروقی مبتلا باشد، نباید بیهوشی انجام شود. یکی از نکاتی که برای کولونوسکوپی در شرایط بیهوشی باید مدنظر قرار داد، این است که متخصص بیهوشی در کنار متخصص گوارش باشد.

کجا باید انجام داد؟


کولونوسکوپی را برخلاف تصور بسیاری از افراد می توان در مطب نیز انجام داد. البته در مطب باید تجهیزات کامل وجود داشته باشد. بیمارانی که شرایط خاص دارند، به بیمارستان ارجاع داده می شوند. اگر احتمال خطر خونریزی وجود داشته باشد، باید کولونوسکوپی را در بیمارستان انجام داد. اگر در زمان انجام کولونوسکوپی، پولیپ در رودی بزرگ دیده شود، بیرون آوردن پولیپ را نباید در مطب انجام داد و بیمار را باید برای انجام چنین کاری به بیمارستان منتقل کرد.

آشنایی با روش کار

کولونوسکوپی، دقیق ترین روشی است که با آن می توان سرطان روده بزرگ و به طور کلی مشکلات روده بزرگ را تشخیص داد. البته مهارت فردی را که این کار را انجام می دهد، نباید نادیده گرفت. تمیزبودن روده بزرگ بیمار، قبل از انجام کولونوسکوپی، مسئله بسیار مهمی محسوب می شود و در صورت تمیز نبودن روده بزرگ، احتمال اینکه در کولونوسکوپی خطا به وجود بیاید، وجود دارد. البته به طور معمول، این احتمال بسیار ضعیف است.

کولونوسکوپی؛ روشی دقیق برای تشخیص سرطان

برای انجام کولونوسکوپی، ابتدا با توجه به شرایط بیمار، او را بی هوش یا بی حس می کنند، سپس داخل روده بزرگ، از هوا پر می شود و کولونوسکوپ را وارد روده بزرگ می کنند. متخصص گوارش باید به این مسئله توجه داشته باشد که نباید برای دیدن داخل روده بزرگ فرد، فشار شدیدی به این قسمت از بدن وارد شود. پس از ورود کولونوسکوپ به داخل روده بزرگ، می توان داخل آن را روی صفحه نمایشگر دید.

نکته هایی که باید جدی گرفته شوند


انجام کولونوسکوپی برخلاف تصور همه، چندان دردناک نیست. بعد از انجام کولونوسکوپی به دلیل ورود هوا به روده بزرگ، ممکن است فرد دچار نفخ و کمی درد شود که این مسئله طبیعی محسوب می شود و معمولا با راه رفتن بیمار از بین می رود. کولونوسکوپی معمولا عوارض چندانی ندارد و در صورتی که فرد دچار درد شدید شکمی، اتساع و سفتی شکم، استفراغ، تب و خونریزی شدید شد، باید سریعا به پزشک متخصص گوارش خود مراجعه کند تا مشکلات جدی برای او به وجود نیاید.

کولونوسکوپی را جدی بگیرید


امروزه سرطان به یکی از معضلات پیش روی افراد تبدیل شده است ولی خوشبختانه با پیشرفت علم، می توان جلوی ابتلای به آن را گرفت.

• افرادی که می خواهند کولونوسکوپی انجام بدهند باید به این نکته توجه کنند که روده آن ها کاملا تخلیه باشد و از 24 ساعت قبل، مایعات شفاف استفاده کنند.

• قبل از انجام کولونوسکوپی در صورتی که پزشک متخصص گوارش، داروی ملین تجویز کند، باید اقدام به مصرف آن کرد و نباید انجام این کار را نادیده گرفت.

• افرادی که در خانواده آن ها سابقه سرطان به ویژه سرطان روده وجود دارد، نباید معاینات دوره ای را که پزشک برای آن ها در نظر می گیرد، به تعویق بیندازید.

• چنانچه در مدفوع، خون دیده شود یا مقعد دچار خونریزی شود، باید به متخصص گوارش مراجعه کرد و در صورت لزوم کولونوسکوپی انجام داد.

• برخی از افراد تصور می کنند که انجام کولونوسکوپی می تواند باعث سوراخ شدن روده بزرگ شود، احتمال سوراخ شدن روده بزرگ بسیار نادر است و نباید از ترس این مسئله، انجام کولونوسکوپی را به تعویق انداخت.

• آن دسته از افرادی که به دلیل ترس از عفونت، اقدام به کولونوسکوپی نمی کنند باید بدانند که هیچ جای نگرانی ای وجود ندارد چون احتمال ابتلا به عفونت در اثر انجام کولونوسکوپی بسیار ضعیف است.

• افرادی که می خواهند کولونوسکوپی انجام بدهند باید به این نکته توجه کنند که در صورت استفاده از داروهای مختلف، این موضوع را به پزشک خود گزارش بدهند.

• کولونوسکوپی نباید توسط فردی که مهارت کافی را برای انجام این کار ندارد، انجام شود. کولونوسکوپی باید زیرنظر متخصص گوارش انجام شود.