سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

کبد چرب و تعطیلات نوروز



 تشخیص کبد چرب, پیشگیری از سیروز کبدی

یکی از عوامل موثر بر بیماری کبد چرب ، پرخوری و چاقی است

 

احتمالا اصطلاح کبد چرب را زیاد شنیده‌اید. کبد چرب یکی از بیماری‌های شایع جامعه ایران به حساب می‌رود. در واقع این بیماری، شایع‌ترین علت بالا رفتن آنزیم‌های کبدی است که البته علت آن هنوز نامشخص است.
 

یکی از عوامل موثر بر این بیماری، پرخوری و چاقی است به‌ خصوص در کسانی که چاقی شکمی دارند و اندازه کمربند شکمی‌شان بیشتر از حد طبیعی است. نتایج مطالعات نشان می‌دهد این افراد بیشتر از کسانی که یک قواره چاق هستند در خطر کبد چرب قرار دارند. از دیگر عوامل موثر بر ایجاد این بیماری می‌توان به بیماری‌های متابولیک از‌جمله افزایش چربی خون، فشار خون و دیابت اشاره کرد.
 

درمان دست خود شماست!
باید بدانید یکی از راه‌های تشخیص کبد چرب انجام سونوگرافی است. با این حال گاهی اوقات ممکن است بیمار کبد چرب داشته، اما جواب سونوگرافی‌اش طبیعی باشد. در واقع در 20 تا 30درصد از موارد کبد چرب، سونوگرافی طبیعی دیده می‌شود و فقط افزایش آنزیم‌های کبدی، بیماری را نشان می‌دهد. بنابراین برای اطمینان از وجود بیماری باید آنزیم‌های کبدی را اندازه گرفت. از لحاظ درمانی نیز هنوز داروی خاصی برای اصلاح کبد چرب معرفی نشده است.
 

اصل درمان این بیماری بر انجام ورزش برنامه‌ریزی شده و کاهش وزن است. همچنین باید از لحاظ تغذیه مصرف چربی‌های حیوانی، کره، زرده تخم‌مرغ، مواد قندی، شکر، شربت، شیرینی و... را محدود کرد. اما بسیاری از اوقات، بیماران این موضوع را جدی نمی‌گیرند و فکر می‌کنند فقط با مصرف دارو خوب می‌شوند. در واقع بدن افراد مبتلا به کبد چرب نسبت به انسولین مقاومت پیدا می‌کند. البته برای از میان بردن این مقاومت می‌توان از داروهایی مثل متفورمین، پیوگلیتازون و ویتامین E استفاده کرد، اما هیچ چیز در روند بیماری جای ورزش و کاهش وزن را نمی‌گیرد.
 

وقتی پای شام عید در میان است
 امروزه اثبات شده یکی از مهم‌ترین مشکلات، خوردن شام است. هر چه زمان خوردن هم دیر باشد افزایش چربی در بدن بیشتر خواهد بود. از آنجا که دورهمی‌های خانوادگی و دوستانه نوروزی معمولا شب‌ها صورت می‌گیرد، به همین خاطر بروز کبد چرب یا تشدید آن دو چندان می‌شود؛ در حالی که مزیت این تعطیلات برای افراد مبتلا به کبد چرب، داشتن فرصت خوب ورزش کردن است که نباید از آن غافل شوند. البته فقط به پیاده‌روی بسنده نکنید و تا جایی که می‌توانید تحرک داشته باشید.
 

شیرینی خامه‌ای ممنوع
در ایام نوروز برای پذیرایی از مهمانان نباید شیرینی خامه‌ای تهیه کنید. همچنین در دید و بازدیدها زیاد چای ننوشید چون مصرف زیاد چای به دلیل این که اگزالات دارد، می‌تواند سنگ کلیه ایجاد کند و به ازای هر دید و بازدید مصرف یک فنجان چای موجب بروز مشکلات ناشی از اگزالات زیاد خواهد شد.
 

در این میان مصرف یک فنجان قهوه در طول روز توصیه می‌شود؛ چون خود قهوه می‌تواند جلوی سنگ کیسه صفرا را بگیرد و اثر خوبی هم روی کبد دارد و در پیشگیری از سیروز کبدی هم موثر است؛ بنابراین پیشنهاد ما به بیماران کبدی مصرف روزانه یک فنجان قهوه ترجیحا بدون شکر یا لااقل بسیار کم شیرین است.
منبع: jamejamonline.ir


ویدیو مرتبط :
قرص کبد چرب روناکارا 5040 برای درمان گیاهی کبد چرب و سیروز کبدی

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

بیماری کبد چرب، قاتل خاموش‎



بیماری کبد چرب, قاتل خاموش, علت بیماری کبدچرب

بیماری کبد چرب، قاتل خاموش‎

انسان موجودی است که با توجه به ماهیت و طبیعتی که دارد نیازمند فعالیت های فیزیکی و رفتارهای تغذیه ای مناسب  می باشد و باید از مصرف مواد غذایی مضر پرهیز کند، افزایش مصرف غذاهای چرب و آماده و سرشار از کالری، و عدم فعالیت مناسب با گسترش زندگی ماشینی، بیماری‌های مختلفی به همراه آورده است. 

درگیری کبدی، از جمله مضرات مصرف مواد غذایی نامناسب می ‌باشد. امروزه متاسفانه بیماری کبد چرب که نسبتاً شایع شده است، با وزن بیمار ارتباطی مستقیم دارد و با توجه به افزایش چاقی در جوامع مختلف (از جمله ایران) نیز رو به افزایش است.

دکتر فرزاد جاسمی زرگانی فوق تخصص کبد و بیماری های گوارشی در گفتگو با خبرنگار وب دا خوزستان، گفت: کبد یکی از مهمترین اعضای حیاتی بدن است که وظایف مختلفی مانند ذخیره مواد قندی و گلیکوژن، تصفیه خون و تولید برخی آنزیم ها را بر عهده دارد که انجام کلیه این کارها برای ادامه حیات ضروری هستند.

وی افزود: کبد بزرگترین غده بدن است که همین بزرگی و ظرفیت بالای آن باعث می شود که آسیب کبدی دیر ظاهر شود که متاسفانه دیرظاهر شدن این بیماری سبب می شود که نتوان اقدامات موثری برای درمان آن انجام داد.

جاسمی ادامه داد: بیماری های ویروسی مانند هپاتیت Bو Cاز مهمترین عواملی هستند که در چند سال اخیر کبد مردم ایران را درگیر کرده است در نتیجه توصیه ما به مردم این است که تا آنجا که می توانند از کبد خود در برابر بیماری های ویروسی  و رفتارهای پرخطر محافظت کنند، نداشتن رفتارهای پرخطر یعنی  نداشتن روابط جنسی غیر معمول، عدم استعمال دخانیات و عدم  استفاده  از مواد تزریقی، رعایت کردن نظافت در فعالیت های شغلی، مصرف نکردن الکل و...، از سوی دیگر از مهمترین عوامل غیرویروسی می توان به مصرف بیش از اندازه مواد پروتیئنی مانند فست فودها که در ظاهر غذاهای خوشمزه ای هستند در حالی که بدترین ماهیت را دارند و روغن های جامد، همچنین عدم مصرف سبزیجات و میو های تازه اشاره کرد که  باعث ابتلای فرد به کبد چرب خواهند شد.

چه افرادی در معرض ابتلای به کبد چرب هستند؟

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: بیماری کبد چرب فقط مخصوص افراد جوان نیست و افراد میانسال هم در معرض ابتلای به آن قرار دارند و در این سن بیماری فرصت خواهد داشت که گسترش پیدا کرده و آسیب کبدی به وجود بیاید.

جاسمی  ضمن بیان این نکته که تشخیص کبد چرب توسط سونوگرافی، آنزیمهای کبدی و سایر علل است خاطرنشان ساخت: کبد چرب ترس ندارد ولی فرد باید به این فکر باشد که ممکن است این بیماری به سمتی حرکت کند که جبرانش امکان پذیر نباشد، سندروم متابولیک بیماری مخصوص قرن 21 است که افراد مبتلای به آن در معرض کبد چرب قرار دارند، این افراد کسانی هستند چاق بوده و شاخص توده بدنی آنها بالای 25 است.

وی در توضیح شاخص توده بدنی گفت:شاخص توده بدنی از تقسیم وزن بر قد به توان دو حاصل می شود که شاخص افرادی که دارای قد و وزن نرمال باشند زیر 25 خواهد بود، شاخص بین 20 تا 25 نشان دهنده اضافه وزن و بین 30تا 35 نشان دهنده چاق بودن فرد و بالای 40 تا 45 فرد مبتلای به چاقی کشنده می باشد، در عین حال افرادی که دارای فشار خون و چربی بالایی هستند و دور شکم آنها بیش از 104 برای مردان و بیش از 85 برای زنان باشند  احتمال ابتلای آنها به کبد چرب بسیار زیاد است و در معرض خطر قرار دارند، همچنین افراد دیابتی، کسانی که فشار خون و بیماری های قلبی و عروقی دارند و اشخاص سیگاری در معرض ابتلای به کبد چرب قرار دارند.

این فوق تخصص کبد و بیماری های گوارشی تاکید کرد که بهترین راه جلوگیری از این بیماری بازگشت دوباره به اصل زندگی طبیعی یعنی تغذیه سالم، پرهیز از مصرف مواد غذایی مضر و  چربی ها، و فعالیت های فیزیکی و ورزشی مداوم می باشد، اگر شخصی هم به بیماری هایی مانند دیابت، چربی و دیگر بیماری های زمینه ای مبتلا هستند ضروری است که به پزشک مراجعه داشته باشند.

ورزش بهترین راه مبارزه با بیماری کبد چرب

جاسمی در خصوص درمان این بیماری با تاکید بر این نکته که هیچ کدام از داروها به اندازه فعالیت های ورزشی مفید نمی باشند و باید از مصرف نوشیدنی ها شیرین مانند نوشابه و ... پرهیز شود افزود:فعالیت های فیزیکی و ورزشی به مدت 300 دقیقه در هفته که ساده ترین آن راه رفتن سریع است موثرترین راه برای درمان کبد چرب می باشد، همچنین از لحاظ علمی اثبات شده است که مصرف  2 لیوان قهوه و یا نسکافه  در طول روز برای کبد چرب بسیار مفید خواهد بود البته افرادی که بطور زمینه ای دچار رفلاکس معده و یا بیماری های قلبی عروقی می باشند از مصرف قهوه باید پرهیز کنند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: درمان گیاهی برای کبد چرب بسیار حساس است زیرا بسیاری از گیاهان دارویی برای کبد خطرناک می باشند و ممکن است کبد را دچار آسیب کنند در عین حال داروهایی مانند سیلا مارین و یا عرق گیاه خارمریم می توانند مفید باشند ک البته باید توسط پزشک تجویز شوند.

فوق تخصص کبد و بیماری های گوارشی  در پایان با بیان این نکته که بیماری کبد چرب علامت خاصی ندارد و معمولا با مراجعه مردم برای انجام سونوگرافی برای بیماری دیگری مشخص می شود  گفت:  در برخی موارد اگر فرد اطلاعات لازم در خصوص این بیماری را داشته باشد می تواند آزمایش کبد چرب را انجام دهد ولی در عده دیگری از افراد این بیماری نه در سونوگرافی مشخص می شود و نه در آزمایش آنزیمها اثری از آن مشاهده خواهد شد در حالی که مبتلای به آن هستند و به همین دلیل است که به این بیماری قاتل خاموش و یا قاتل پشت پرده میگویندف پس توصیه نهایی به افراد رساندن وزن خود به تعادل می باشد.

تابناک