سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

چگونه می توان تمركز حواس داشت؟



 

تمرکز حواس

 

همه ما توانایی متمركز شدن را داریم. نوشتن یك داستان، نواختن پیانو یا مجذوب یك فیلم سینمایی شدن، همگی به تمركز نیاز دارند. ولی گاهی اوقات افكار شما پراكنده است و ذهنتان از موضوعی به موضوع دیگر كشیده می شود. در چنین مواقعی است كه نیاز دارید یاد بگیرید چگونه حافظه خود را تقویت كنید.

تقویت حافظه عبارت است از یادگیری های منظم ذهنی و مرتب كردن عواملی كه یكباره به ذهن ما خطورمی كنند.

 

● پرورش ذهن آشفته

 

پرورش تمركز، یك مهارت است. پرتاب توپ بسكتبال به طرف حلقه، تایپ كردن و یا مطالعه ، نیاز به مهارت دارند. یادگیری یك مهارت نیز نیاز به تمرین و ممارست دارد. همانطور كه وقتی دارویی را مصرف می كنید ، در بدن بدون كمك شما عمل می كند و با كارهای شما تداخل پیدا نمی كند، در مورد یك موضوع هم همین طور است و نباید با ورود افكار دیگر بر هم بریزد.

عمل تمركز، به تمرین احتیاج دارد. شاید در هنگام شروع تمرینات ، ابتدا تغییرات كمی را حس كنید، ولی پس از ۴ تا۶ هفته كه از پرورش ذهن و یادگیری مهارت ها گذشت، متوجه پیشرفت های قابل توجهی خواهید شد و پس از مدت كوتاهی درمی یابید كه چه سال هایی را برای تقویت حافظه و تمركز ذهن خود هدر داده اید.

 

▪ برای شروع تمرینات ازاین تكنیك ها استفاده كنید:

حواست را جمع كن.

روش عنكبوتی.

فرصتی برای افكار مزاحم.

سعی كنید از تكنیك هایی كه مفید و مؤثر به نظر می رسند، استفاده كنید و حداقل به مدت۳ روز آنها را به طور صحیح به كار ببندید. اگر متوجه تغییرات كمی شدید، پیشنهاد می شود تمرینات خود را ادامه دهید، چون در تمركز ذهن شما مؤثر خواهد بود.همچنین می توانید در محیط اطرافتان نیز تغییراتی بدهید كه ممكن است برای شما مفید باشند.

 

▪ حواست را جمع كن

 

این شیوه ممكن است ظاهراً ساده به نظر بیاید، ولی در عین حال بسیار مؤثر است. هنگامی كه حواستان پرت می شود و ذهنتان سرگردان است، مرتب به خودتان هشدار دهید كه " حواست را جمع كن". این روش كم كم سبب می شود كه توجه شما به موضوع مورد نظرتان جلب شود.

برای مثال، هنگامی كه در كلاس هستید و ذهن شما را كنفرانس كلاسی، تكالیفی كه دارید، تاریخ، ساعت صرف غذا و یا هر چیز دیگری پر كرده، به خودتان بگویید:" حواست را جمع كن و به كنفرانس توجه كن". به هر حال تا حدی كه ممكن است اجازه ندهید تمركزتان به هم بریزد. و دوباره این هشدار را پیش خودتان تكرار كنید:" حواست را جمع كن".

هنگامی كه افكار مزاحم خود را پیدا كردید، كم كم با تكنیك " حواست را جمع كن" به حال بر می گردید. اگر یك شخص معمولی باشید، ممكن است این عمل را صدها بار در هفته انجام دهید. ولی طی روزهای آینده مدت زمانی كه افكار خاصی درذهن شما می ماند، طولانی تر می شود، یا به عبارت دیگر تمركزتان در مورد موضوعی خاص بالا می رود. بنابر این باید صبور باشید تا شاهد پیشرفت های خود در این زمینه باشید.

 

 

▪ روش عنكبوتی

 

این روش نیز یكی دیگر از تكنیك هایی است كه پایه و اساس تمركز است و به شما كمك می كند تا تمركز داشته باشید و از حواس پرتی جلوگیری كنید.

اگر تار عنكبوتی را تحریك كنید، تار تكان می خورد و عنكبوت نسبت به جنبش تار، از خود واكنش نشان داده و می خواهد علت حركت را بیابد، ولی وقتی چندین بار این عمل را تكرار كنید، خواهید دید كه عنكبوت ، دیگر نسبت به حركت تار هیچ عكس العملی از خود نشان نمی دهد و متوجه می شود كه حشره ای به دام او نیامده است.

این روش را یاد گرفته و ذهن خود را پرورش دهید و در برابر حواس پرتی تسلیم نشوید. وقتی كسی داخل اتاق می شود یا وقتی در با صدای بلند به هم می خورد، نباید به خودتان اجازه دهید كه حواستان پرت شود. شما باید تمركزتان را برای هدفی كه در ذهن دارید، حفظ كنید.

مثلاً در یك كنفرانس كلاسی اجازه دهید كه دیگران جلوی شما حركت كنند و سرفه كنند، بدون اینكه به آنها نگاه كنید فقط بین خودتان و كنفرانس، تونل ارتباطی ویژه ای ایجاد كنید و بگذارید دیگران از این تونل خارج باشند. و یا وقتی كه با كسی صحبت می كنید، حواستان فقط به او باشد و به صورتش نگاه كنید و از حرف هایی كه می زند یادداشت بردارید. بگذارید همه چیز از ذهنتان خارج شود و به هیچ چیز جز او توجه نكنید.

 

تمرکز حواس

 

▪ فرصتی برای افكار مزاحم

 

در طول روز ، زمان ویژه ای را به فكر كردن درباره مسائلی كه به ذهن شما خطور می كنند و تمركزتان را به هم می زنند اختصاص دهید. به طور مثال ساعت ۳۰/ ۴ تا ۵ بعد از ظهر زمانی است كه شما می توانید به این افكار بپردازید. هنگامی كه این افكار مزاحم در طول روز به ذهن شما خطور كرد و باعث نگرانی شما شد، به یاد آورید كه زمان ویژه ای را برای آنها در نظر گرفته اید و اجازه دهید كه از ذهن شما خارج شوند. كسانی كه از این روش استفاده كرده اند، توانسته اند ۳۵ درصد از افكار مزاحم را در طول ۴ هفته در خود كاهش دهند. این تغییر بزرگی است.

 

ـ گام های اساسی این روش عبارت اند از:

زمان ویژه ای را هر روز به این افكار اختصاص دهید.

وقتی افكار مزاحم وارد ذهن شما شدند، بدانید كه زمان خاصی را برای فكر كردن به آنها گذاشته اید.

با تكنیك" حواست را جمع كن" هم می توانید این افكار را از ذهن خارج كنید .

به خودتان اطمینان بدهید كه در زمان مخصوصی حتماً به این افكار مزاحم كه تمركز شما را بر هم می زنند، فكر خواهید كرد.

 

 

● روش های ذهنی دیگر

 

۱) چوب خط زدن برای افكار مزاحم:

كارت های كوچكی درست كنید و آنها را به ۳ قسمت مساوی تقسیم كنید . یك قسمت را به صبح، یك قسمت را به بعدازظهر و قسمت سوم را به شب اختصاص دهید. هربار كه تمركزتان به هم ریخت و حواستان پرت شد، یك خط در قسمت مخصوص به آن بكشید. برای هر روز یك كارت برای خود تهیه كنید.

وقتی به اندازه كافی ماهر شدید خواهید دید كه تعداد خط ها روز به روز كاهش می یابد و این واقعاً جالب و هیجان انگیز است.

 

۲) زمان استراحت: استراحت كوتاهی برای خودتان در نظر بگیرید.

هنگامی كه استراحت می كنید، اكسیژن بیشتری به مغزتان می رسد. بلند شوید و برای چند دقیقه در اتاق قدم بزنید. وقتی ما برای مدت طولانی می نشینیم، خون بدن ما به دلیل نیروی جاذبه، به طرف پایین ترین نقطه بدنمان، یعنی پاها كشیده می شود.

ماهیچه های ما همانند یك پمپ عمل می كنند و هنگامی كه ما راه می رویم، خون را به طور یكنواخت به سرتاسر بدن ما می رسانند. در نتیجه، اكسیژن بیشتری به مغز می رسد و باعث احساس شادابی و نشاط در بدن می شود.

 

۳) عوض كردن موضوع:

بسیاری از دانش آموزان به وسیله تغییردادن موضوع مطالعه، به تمركز شان كمك می كنند. شما هم می توانید موضوعات متفاوتی را در نظر گرفته و با عوض كردن عنوان درسهایی كه باید مطالعه نمایید، آنها را منظم كنید.

 

۴) جایزه و پاداش:

هنگامی كه كاری را به طور كامل انجام دادید، به خودتان پاداش دهید. كار شما ممكن است خیلی كوچك باشد و یا شاید یك مسئولیت بزرگ، كه شما باید آن را به پایان برسانید. پاداشی كه برای خودتان در نظر می گیرید، ممكن است قدم زدن در اطراف ساختمان، یك لیوان آب و یا خواندن یك مطلب جالب و خنده دار در روزنامه باشد.

برای پروژه های مخصوص ، مانند پروژه پایان ترم یا دوره كردن یك كتاب حجیم، پاداش و جایزه ویژه ای در نظر بگیرید كه اگر آنها را انجام دادید برای خودتان مثلاً یك پیتزای مخصو ص بخرید، به سینما بروید و یا بعد ازظهر را تلویزیون تماشا كنید. بعضی از جایزه ها می توانند خیلی بزرگ باشند. از این جوایز برای تكالیف سخت یا پروژه های طولانی استفاده كنید. وقتی كار بزرگی را انجام دادید، از پاداش های معمولی استفاده نكنید.

 

 

● افزایش فعالیت ها

 

اگر یك مطلب را سرسری بخوانید، تمركز شما به راحتی برهم می ریزد. در عوض برای هر قسمت، سرتان را تكان دهید و به دنبال پرسش بگردید. برای این مرحله باید بگویید" چگونه می توانم سطح فعالیتم را در حین مطالعه بالا ببرم؟" سپس مطالعه كنید تا جواب این پرسش را پیدا كنید. این كار ساده را انجام دهید. پرسش هایی كه برای هر قسمت طرح می كنید مركزیتی به افكار شما می دهند و باعث می شوند كه روی مطلب مورد مطالعه مسلط شوید. همچنین هنگامی كه درس می خوانید می توانید لیستی از پرسش ها را تهیه كنید و برای پیدا كردن جواب پرسش ها، به درس گوش دهید. هر از گاهی، مكان خود را تغییر دهید. در جایی كه خیلی سرد است، ننشینید. جا به جا شدن، به حركت خون در بدن كمك می كند و باعث می شود كه اكسیژن بیشتری به مغز شما برسد و شاداب و سرحال باشید.


ویدیو مرتبط :
قدرت+تمركز. خیلی جالبه

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

دلایل حواس پرتی چیست و چگونه می توان جلوی آن را گرفت؟



دلایل حواس پرتی

بهره‌وری بالا برابر است با حواس پرتی بالا

 

شما انجام کاری را آغاز می‌کنید، اما در بین کار دچار حواس‌پرتی و یا سردرگمی می‌شوید. قبل از آن‌که متوجه شوید، در حال انجام هر کاری به غیر از آنچه که قصد انجام آن را داشتید، هستید.

 

کتابی که هفته پیش شروع کرده‌اید را هنوز به نیمه هم نرسانده‌اید؟ برای اینکه دل‌تان باز شود یک آلبوم موسیقی پخش کرده‌اید اما بعد از تمام شدن آهنگ‌ها، می‌بینید که هیچ کدام‌شان را واقعا نشنیده‌اید؟ کارهای‌تان روی هم انبار شده و نمی‌توانید هیچ کدام‌شان را کامل و درست انجام دهید؟ شاید همه این مشکل‌ها شما را بترسانند اما واقعیت این است که کمبود تمرکز و توجه‌تان دلیل همه این اتفاقات است. گرچه بیماری‌های روانشناختی متعددی می‌توانند تمرکز را از شما بگیرند اما گاهی اتفاق‌های ساده‌تری که هر روز تجربه‌شان می‌کنید و از تمرکز کش بودن‌شان بی‌خبرید، دلیل ناتوانی‌تان در انجام کارها می‌شود.

 

آیا شما می‌توانید بر روی انجام یک کار برای بلند مدت متمرکز شوید و آن را به اتمام برسانید؟


بهره‌وری بالا برابر است با حواس پرتی بالا
ابزارهایی که ما امروزه برای بهره‌وری در اختیار داریم ، بسیار شگفت انگیز هستند. شما می‌توانید کسب‌وکار خود را به کمک وسایلی که در اختیار دارید بگردانید، و می‌توانید کارهای مهم خود را، از هر نقطه‌ی کره‌ی زمین که هستید انجام دهید. از طرفی، با در اختیار داشتن قدرت بهره‌وری، حواس پرتی نیز به وجود می‌آید. زمانی که از ابزارهای ارتباطی مختلف استفاده می‌کنید، ممکن است همزمان، از هر کسی در هر مکانی پیامی دریافت کنید. شما می‌توانید به خواندن داستان‌های تمام نشدنی مشغول شوید و شروع به جستجو و مرور اطلاعات، عکس‌ها و تصاویر نامحدود موجود در فضای مجازی کنید.

شما تلفن همراه خود را به قصد انجام کار روشن می‌کنید، اما ۳۰ دقیقه به بررسی پست الکترونیکی خود، چک کردن فیسبوک و یا گشتن در شبکه‌های اجتماعی مختلف می‌گذرانید. با وجود تمام حواس‌پرتی‌هایی که وجود دارند، چگونه می‌توانید به غیر از چند لحظه، واقعا بر روی کار خود متمرکز شوید؟

برای انجام وظایف خود زمان مشخصی را تعیین کنید.
انجام دادن یک کار و به اتمام رساندن آن نیاز به نظم و انضباط و همچنین نیاز به تمرین دارد. یکی از بهترین روش‌ها برای تقویت تمرکز و افزایش بهره‌وری این است که برای انجام کار خود، زمان مشخصی را تعیین کنید. در حقیقت، شما باید یک محدودیت زمانی مشخص، به هر یک از فعالیت‌های خود اختصاص دهید.

استفاده از یک زمان‌سنج برای انجام کارها، می‌تواند به شما برای متمرکز شدن بر روی کارتان و جلوگیری از ایجاد حواس‌پرتی کمک کند. به منظور متمرکز ماندن بر روی کار، ساعت خود را بر روی ۵، ۱۰ و یا حتی ۳۰ دقیقه، با توجه به کاری که قصد به اتمام رساندن آن را دارید تنظیم کنید.

استفاده از یک زمان‌سنج، سبب ایجاد انتظاراتی در ذهن شما شده که باعث به وجود آمدن تمرکز بر روی کار تعیین شده می‌گردد. حال بررسی می‌کنیم که استفاده از یک زمان‌سنج چگونه به افزایش بهره‏‌وری کمک می‌کند:

۱- یک کانون توجه خاص ایجاد می‌کند.
استفاده از یک زمان‌سنج سبب به وجود آمدن انتظاراتی می‌گردد که در یک چهارچوب زمانی، به شما کمک می‌کند تا تنها بر روی یک مورد خاص متمرکز شوید. تا وقتی که زمان شما به پایان می‌رسد تمرکز خود را بر روی کار مورد نظر حفظ کنید. سپس می‌توانید به انجام کارهای دیگر بپردازید.

۲- نظم تدریجی ایجاد می‌کند.
آیا شما می‌توانید بر روی کار خود متمرکز بمانید؟ برای ۱۰ دقیقه؟ یا حتی برای ۵ دقیقه؟ بهتر است در این زمینه برای خود چالشی ایجاد کنید یا اگر لازم است آن را به یک بازی تبدیل کنید. اما تا وقتی که زمان شما به پایان نرسیده است، تسلیم نشوید.

۳- منجر به افزایش بهره‌وری می‌شود.
وظایف شما می‌توانند با توجه به زمانی که به آن‌ها اختصاص می‌دهید، به طول بیانجامند. اگر شما تنها ۲۰ دقیقه را به انجام کاری اختصاص دهید ، شگفت زده خواهید شد که با چه سرعتی می‌توانید به جمع بندی کارهای خود بپردازید.

۴- انگیزه و شتاب ایجاد می‌کند.
برای انجام کارهای دشوار و ناخوشایند، تنظیم زمان سنج، امکان شروع کار را در اختیار شما قرار می‌دهد. حتی شما می‌توانید با اختصاص دادن ۲۰ دقیقه به یک پروژه‌ی دشوار، شروع به کار کنید. زمانی که در آن مسیر شروع به حرکت کردید، مطمئن باشید که تمایل به ادامه آن را خواهید داشت.

۵- از ایجاد وقفه جلوگیری می‌کند.
از زمان سنج خود به منظور جلوگیری از بروز وقفه، استفاده کنید. چه زمانی که تلفن شما در حال زنگ خوردن است، و یا پیامکی برای شما فرستاده شده است و یا کسی پشت در است. همه‌ی آن‌ها می‌توانند تا تمام شدن زمان شما صبر کنند. شما می‌توانید بگویید "من ۱۵ دقیقه‌ی دیگر کار دارم، آیا ممکن است ۱۵ دقیقه‌ی دیگر بیایید؟”

استفاده از زمان‌سنج، از به تعویق انداختن کارها جلوگیری می‌کند. همچنین، ایجاد محدودیت زمانی شما را بر روی انجام کار متمرکز کرده و بهره‌وری شما را افزایش می‌دهد. این روند احتیاج به نظم دارد.شما باید در برابر وسوسه‌ی استفاده از تلفن همراه خود برای سرگرمی و یا سایر تفریحات مقاومت کنید. تا زمانی که کارتان تمام می‌شود تمرکز خود را حفظ کنید، سپس می‌توانید به انجام کارهای دیگر بپردازید.ما به شما می‌گوییم که چطور باید ردپای قاتلان تمرکز را از زندگی روزانه‌تان پاک کنید.

 

عدم تمرکزحواس

یکی از بهترین روش‌ها برای تقویت تمرکز این است که برای انجام کار خود، زمان مشخصی را تعیین کنید

 

فرمولی برای حواس‌پرت‌ها

فکر‌های آزاردهنده توی سرتان است؟
افکار آزار دهنده‌ای که در ذهن شما با هم می‌جنگند و رهای‌تان نمی‌کنند هم می‌توانند تا پایان روز انجام یک کار ساده را طولانی کنند و نگذارند روی کارهای‌تان تمرکز کنید. فکر تعمیر لاستیک اتومبیل، پرداختن قبض‌ها و برق انداختن سینک ظرفشویی، همه می‌توانند آزاردهنده و تمرکززدا باشند. شاید برخی از این کارها زیاد هم طول نکشند اما همین که روی هم انبار می‌شوند و کلافه‌تان می‌کنند، برای نداشتن تمرکز می‌تواند کافی باشد.

چه باید کرد؟
قلم و کاغذ بردارید و کارهای‌تان را فهرست کنید. مهم نیست چقدر بزرگ یا کوچک هستند. کارهای روی اعصاب شما می‌توانند به اهمیت انجام یک عمل جراحی یا به کوچکی پاک کردن لکه روی لباس‌تان باشند اما وقتی آنها را می‌نویسید، می‌توانید براساس اولویت و اهمیت‌شان رده‌بندی کنید و زمانی برای رسیدگی به آنها تعیین کنید. مطمئن باشید این کارهای ذهن آلوده‌کن، وقتی روی کاغذ می‌آیند عملی‌تر به‌نظر می‌رسند.

اینستاگرام بازید؟
قاتلان تمرکز دنیای اطراف شما را پر کرده‌اند. نگاهی به صفحه تبلت یا گوشی هوشمندتان بیندازید؛ چند اپلیکیشن شبکه اجتماعی روی صفحه می‌بینید؟ همه این اپلیکیشن‌ها و پیغام‌هایی که وسوسه خواندن‌شان شما را رها نمی‌کند، تمرکز‌تان را می‌گیرند و نمی‌گذارند حتی نیم ساعت بدون ترس از، ازدست دادن یک پیام و ناخوانده ماندن یک متن کار‌تان را انجام دهید. اگر شما هم یکی از مبتلایان اضطراب تلفن همراه باشید، اوضاع بدتر می‌شود. در چنین شرایطی مدام نگران پیام‌های بی‌پاسخ مانده و نوشته‌های ناخوانده دوستان‌تان هستید و به‌جای اینکه زمان مشخصی را به انجام کارتان اختصاص دهید و روی آن تمرکز کنید، مدام کار را رها می‌کنید و سراغ شبکه‌های اجتماعی می‌روید.

چه باید کرد؟
وقتی می‌خواهید وارد شبکه‌های اجتماعی شوید، گزینه به‌خاطر سپردن رمز عبور را انتخاب نکنید تا به‌جای اینکه با شنیدن صدای پیغام‌هایی که به شما می‌رسد یا وسوسه پاسخ دادن کامنت‌ها کارتان را رها کنید، بتوانید هر زمان که کارهای‌تان تمام شد وارد شبکه شوید و پیام‌ها را بخوانید.

 

خسته‌اید؟
خستگی یکی از تمرکزکش‌های آشناست. وقتی کاری را هر روز باید انجام دهید، طبیعی است که انگیزه‌تان برای به پایان رساندنش کم شود و دل‌تان بخواهد نیمه‌کاره رهایش کنید و سراغ تلفن همراه یا دوستانی که در تلگرام آماده گپ زدن با شما هستند، بروید. وقتی دل‌تان به انجام دادن کاری راضی نیست، ممکن است هیچ چیز برای قانع کردن‌تان نسبت به انجام آن کافی به‌نظر نرسد. گذشته از بی‌میلی به انجام یک کار، خستگی جسمانی هم می‌تواند عملکرد مثبت‌تان را کاهش دهد. محققان می‌گویند خستگی و کم‌خوابی به شکل قابل‌توجهی می‌توانند حافظه را کند کنند.

چه باید کرد؟
کارهای خسته‌کننده‌ای که به عهده‌تان هست را بشناسید و به خودتان برای دریافت یک جایزه دوست داشتنی وعده بدهید. مثلا اگر از شستن هر روزه ظرف‌ها بد‌تان می‌آید، به خودتان بگویید بعد از تمام شدن این کار یک قسمت از سریال موردعلاقه‌ام که چند وقت است ندیده‌ام را می‌بینم یا وقتی این کار تمام شد یک بستنی شکلاتی می‌خورم. شاید این جایزه‌های دوست‌داشتنی بتوانند انگیزه تمام کردن کار را به شما بدهند. اگر هم خستگی جسمانی کار شما را مختل کرده، امشب خودتان را به 7 تا 9ساعت خواب آرام مهمان کنید و نتیجه‌اش را ببینید.

تلفن همراه‌تان نمی‌گذارد؟
رسیدن پیامک و زنگ خوردن تلفن همراه، حتی بیشتر از ای‌میل‌هایی که بی‌وقفه می‌رسند و نمی‌گذارند کارتان را انجام دهید و حتی بیشتر از پیغام‌های ناخوانده فیس‌بوک و کامنت‌های بی‌پاسخ مانده اینستاگرام می‌تواند تمرکز شما را به‌هم بزند. تماس‌هایی که معمولا همه‌شان فوری و نیازمند پاسخ نیستند، تمرکز شما را می‌گیرند و باعث می‌شوند برای یک کار نیم‌ساعته مجبور شوید ساعت‌ها وقت بگذارید.

چه باید کرد؟
از پیغام‌گیر تلفن همراه برای برطرف کردن این مشکل استفاده کنید. با این راه می‌توانید بدون ترس از نشنیدن حرف‌های ضروری، بعد از تمام شدن کارتان پیغام‌ها را چک کنید و به آنها پاسخ دهید. شما می‌توانید در چند ساعتی که مشغول کارید صدای زنگ گوشی‌تان را ببندید و به خودتان قول دهید که در آن زمان هم تلفن‌تان را چک نکنید. بعد از تمام شدن کارتان می‌توانید با خیال راحت پیام‌ها را بشنوید و به کسانی که منتظر تماس‌تان هستند زنگ بزنید.

همه کاره‌اید؟
اگر با یک دست چند هندوانه برمی‌دارید، طبیعی است که نتوانید روی هیچ کاری تمرکز کنید. وقتی کودک‌تان را در بغل گرفته‌اید و همزمان غذا را هم می‌زنید و با تلفن هم صحبت می‌کنید، نباید انتظار داشته باشید که هیچ کدام از این کارها به‌خوبی پیش برود. عجیب نیست که در این شرایط کودک‌تان زیر گریه بزند، متوجه حرف‌های کسی که به شما زنگ زده نشوید و غذای‌تان هم خوب از آب در نیاید.

چه باید کرد؟
بیهوده از خودتان انتظار نداشته باشید. قرار نیست به همه کارهایی ‌که برای خودتان فهرست کرده‌اید برسید؛ شما لازم است فهرست کارهای روزانه‌تان را به شکل هرم وارونه تنظیم کنید. هرمی که در بالای آن کارهای مهم قرار گرفته و هر چه به پایینش نزدیک‌تر می‌شوید، کارهای بی‌اهمیت‌تری را می‌بینید. به این ترتیب بدون برداشتن همه هندوانه‌ها با یک دست، به‌ترتیب کارها را با آرامش انجام می‌دهید و باقی‌مانده‌شان را در فهرست کارهای فردای‌تان قرار می‌دهید.


استرس دارید؟
استرس یکی دیگر از تمرکزکش‌هاست. وقتی قلب‌تان تندتند می‌زند، احساس می‌کنید دست‌های‌تان از درون می‌لرزد و پاهای‌تان انرژی برای قدم برداشتن ندارد، نمی‌توانید خوب و با تمرکز کار کنید. ترس از افتادن اتفاقی که می‌تواند ناراحت‌کننده یا بحران‌ساز باشد، گاهی بیشتر از خود آن اتفاق می‌تواند شما را فلج کند.

چه باید کرد؟
چاره‌ای جز استفاده از تکنیک‌های کنترل استرس برای مقابله با این مشکل ندارید. می‌توانید از کلاس‌های یوگا، تمرین‌های تن‌آرامی و مدیتیشن یا تکنیک‌هایی از این دست برای کم‌کردن استرس‌تان کمک بگیرید و اگر موفق نشدید حتما از کمک یک روانشناس یا روانپزشک استفاده کنید. حواس‌تان باشد که ذهن پر از استرس شما نیست که باید کنترل‌تان را به دست بگیرد، بلکه این شما هستید که باید ذهن‌تان را کنترل کنید.

اگر افسرده هستید ، بخوانید
افسردگی می‌تواند ذهن شما را کند، ناتوان و خسته کند. طبیعی است که وقتی چنین بیماری روان شما را هدف قرار می‌دهد، دیگر نتوانید به اندازه قبل کارایی داشته باشید. آدم‌های افسرده علاوه بر کمبود تمرکز، با ناراحتی و رنج‌های متعددی محاصره شده‌اند که به آنها اجازه درست فکر کردن و کار کردن را نمی‌دهد. گذشته از این، برخی داروهای ضدافسردگی هم خودشان تمرکز را از بین می‌برند.

چه باید کرد؟
تا دیر نشده و در مرداب افسردگی فرو نرفته‌اید، با یک روانشناس درمورد مشکل‌تان صحبت کنید. اگر سراغ روانپزشک رفته‌اید، قبل از اینکه نسخه‌ای برای‌تان تجویز کند به او بگویید که تمرکز‌تان کم شده و نمی‌توانید کارهای‌تان را به‌خوبی انجام دهید تا دارویی که در عین رفع افسردگی این مشکل را هم کمتر می‌کند را برای شما تجویز کند. البته یادتان نرود که افسردگی بیماری نیست که یک‌شبه بیاید و یک‌شبه هم برود، پس صبور باشید و روی توانایی پزشک‌تان حساب کنید.

 

گردآوری: بخش روانشناسی صبح بخیر

منابع:

خوارزمی

مجله سیب سبز