سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

چرا جنین ریز و یا درشت می‌شود؟



وزن بالای نوزاد موقع تولد,علل درشتی جنین ,
دکتر محمدرضا درخشان، متخصص اطفال در این باره می گوید:
« از زمان تشکیل نطفه در رحم مادر تا زمان زایمان، وزن مادر و عواملی که ممکن است در این دوران برای مادر و جنین حادث شود، از علت های کم وزنی و یا وزن بالای نوزاد است.

چنانچه تولد نوزاد قبل از ماه ششم بارداری اتفاق بیفتد، سقط محسوب شده و نگه داشتن جنین در چنین شرایطی غیرممکن است.

اگر تولد نوزاد بعد از ماه ششم بارداری صورت بگیرد، زایمان زودرس است. هر چه مادر به پایان ماه نهم بارداری نزدیک می شود، جنین رسیده تر می گردد و سیر طبیعی رشد خود را دارد.

بعد از ماه نهم بارداری، اگر نوزاد دیرتر از موعد متولد شود، وزنش کاهش می یابد، زیرا نیازهای تغذیه ای او از طریق جفت تامین نمی شود. وزن کم، چروک پوست و ناخن های بلند، از نشانه های دیر متولد شدن نوزاد است.

وزن طبیعی کودک هنگام تولد بین 2 كیلو و 700 گرم تا 4 كیلو و 200 گرم است. معمولا برای نوزادان ایرانی این وزن طبیعی است. هر چه وزن کودک از این معیار در نظر گرفته شده فاصله بیشتری داشته باشد، مسلماً خطر بیشتری کودک را تهدید می کند.

در این معیار، کم وزنی مترادف با نارس بودن است. هرچه نوزاد وزن کمتری داشته باشد، نارس تر است. خطرات نارس بودن نوزاد عمدتا ریه نوزاد و اکسیژن رسانی به بدن و مغز را تحت تاثیر قرار می دهد. همین عامل سبب عقب ماندگی مغزی نوزاد می شود و احتمال مرگ او را افزایش می دهد.»

دکتر بدری اسلامی، متخصص زنان و زایمان در این باره می گوید:
«عواملی همچون رعایت نکردن رژیم غذایی مناسب مادر در طول مدت بارداری، جثه بدنی والدین، استرس روانی، عوامل شغلی و وضعیت معیشتی خانواده، مصرف سیگار و همچنین عوامل دیگر مانند عفونت های مایع آمینوتیک و واژینوز باکتری، موجب نارس متولد شدن نوزاد با وزن کم می شود.

وزن بالای نوزاد موقع تولد، به وزن بیش از 4 یا 4.5 كیلوگرم گفته می شود. در مادران دیابتی، نوزاد معمولا با وزن بالابه دنیا می آید. علل وزن بالای نوزاد هنگام تولد را می توان چاقی مادر و بیماری دیابت در او ذکر کرد.

از دیگر عوامل بزرگ بودن جنین پسر، زایمان های متعدد، بارداری طولانی مدت، سابقه نژادی یا همان عامل وراثتی زایمان در خانواده و به دنیا آوردن نوزاد با وزن بالای چهار کیلوگرم است که در مادران دیابتی اگر نوزاد بیش از 4 كیلو و 500 گرم وزن داشته باشد، باید عمل سزارین انجام شود تا از خطر فلج دائمی شبکه بازویی نوزاد به سبب گیر کردن شانه نوزاد موقع تولد و شکستن استخوان ترقوه و سفال هماتوم و از مرگ او جلوگیری شود.»
دیابت مادر در دوران بارداری، اغلب به درشت شدن جنین و سخت شدن زایمان منجر می شود. در این موارد بیشتر با انجام سزارین،‌ از مشکلات پیشگیری می کنند

دکتر ثریا عالمی، متخصص زنان و زایمان درباره درشت شدن جنین می گوید:
«از مشکلات بارداری که بیشتر به سزارین منجر می‌شود، جنین درشت است. گاهی به دلایلی جنین بسیار بزرگ می‌شود و در زمان زایمان، وزن آن به چهار کیلوگرم یا بیشتر می‌رسد.

مشکلاتی که درشت بودن جنین برای مادر ایجاد می کند متعدد است، ازجمله این که احتمال افتادگی مثانه و اختلال در تنظیم دفع ادرار بیشتر می شود؛ همین طور ممکن است در ادامه بارداری و پس از آن مادر دچار کمردرد شود.

اما مهم ترین مساله، مشکلاتی است که حین زایمان برای مادر و جنین ایجاد می شود. از جمله این که ممکن است در زایمان طبیعی جنین در عبور از کانال زایمانی آسیب ببیند، مثلا شانه اش گیر کند و به اعصاب دست و بازویش آسیبی برسد و دچار شکستگی استخوان کتف یا بازو یا فلج دست شود.

همین طور ممکن است آسیب به سر و شکستگی جمجمه ایجاد شود. از دیگر مشکلاتی که برای مادر پیش می آید این است که ممکن است دچار پارگی کانال زایمانی و خونریزی شدید شود. تمامی این موارد باعث می شود که ما به فکر پیشگیری بیفتیم.

اما آیا می توان این مساله را تشخیص داد و در صورت تشخیص چگونه از این مشکلات پیشگیری کنیم؟
قبل از تشخیص بزرگی جنین باید عواملی را که به این مساله منجر می شود. مورد توجه قرار داد. یکی از مهم ترین عوامل، دیابت مادر است که اغلب به درشت شدن جنین و سخت شدن زایمان منجر می شود. در این موارد بیشتر با انجام سزارین قبل از شروع درد زایمانی، از مشکلات پیشگیری می کنند.

از علل دیگر درشتی جنین می توان به درشتی پدر و مادر اشاره کرد که در اندازه نوزاد تاثیر دارد.

همین طور در مواردی که حاملگی دوم به بعد باشد یا سن بالا، یا چاقی مادر و یا گذشتن از موعد زایمان هم از علل دیگر آن است.

همین طور اگر مادر سابقه زایمان نوزاد دیگری با وزن بالا داشته باشد، احتمال درشت شدن جنین بعدی بیشتر می شود.

اما چطور می توان درشتی جنین را تشخیص داد؟ از راه های تشخیصی که امروزه زیاد استفاده می شود استفاده از سونوگرافی است که متخصص رادیولوژی با استفاده از اندازه گیری دور سر، دور شکم و طول استخوان ران و با استفاده از جداول کامپیوتری وزن جنین را حدس می زند. متاسفانه این روش در تعیین وزن جنین های درشت چندان کارآمد نیست و زیاد اشتباه می شود.

از دیگر روش های تخمین وزن جنین، استفاده از معاینه بالینی و تجربه معاینه کننده است که صحیح تر از اندازه گیری با سونوگرافی است، اما این روش در مادران چاق چندان دقیق نیست.

به هر حال پس از تخمین وزن جنین و تطابق آن با لگن مادر (که در معاینه لگنی از سوی متخصص زنان انجام می شود) در صورت لزوم به سزارین اقدام می شود تا از آسیب های جنینی یا آسیب به مادر جلوگیری شود.

آنچه از نظر علمی تائید می شود اقدام به سزارین در جنین های بالای 5 کیلوگرم در مادران عادی و بالای 4.5 کیلوگرم در مادران دیابتی است.

در غیر این صورت برای زایمان طبیعی (که از سزارین بسیار کم عارضه تر است) با استفاده از داروهایی که دردهای زایمانی ایجاد می کنند، اقدام می شود و در صورت بروز مشکل در سیر زایمان، سزارین انجام می شود.»


میزان مرده زایی در آخرین ماه بارداری با چاقی مادر ارتباط مستقیم دارد كه این پدیده در مادران دیابتی تقریبا دو برابر است و همین عامل سبب وزن زیاد نوزاد می شود

دكتر فاطمه کیمیایی اسدی، متخصص زنان و زایمان درباره کم وزنی نوزاد می گوید:
«رشد جنین وابسته به فراهم بودن مواد غذایی است. کاهش یا افزایش مصرف گلوکز (قند) از سوی زن باردار، رشد جنین را تحت تاثیر قرار می دهد. به طور كلی، وزن جنین در سه ماهه اول بارداری تعیین می شود.

رشد غیرمطلوب جنین در سه ماهه اول بارداری، همراه با کاهش رشد او در ادامه بارداری و زایمان زودرس در 23 تا 24 هفتگی است.

25 تا 60 درصد کمبود وزن جنین با توجه به نژاد و وزن و قد مادر طبیعی است. عوامل خطرساز در اثر کمبود وزن جنین به سبب عواملی همچون بیماری مادر در طول دوران بارداری مانند سرخجه، سیتومگالو ویروس و برخی ناهنجاری های رحمی مادر است.

یکی دیگر از علل کم وزنی جنین، وجود اوره یا پروتئین در ادرار مادر است.

میزان مرده زایی در آخرین ماه بارداری با چاقی مادر ارتباط مستقیم دارد كه این پدیده در مادران دیابتی تقریبا دو برابر است و همین عامل سبب وزن زیاد نوزاد می شود.

بیماری های مزمن یا ناهنجاری های مادرزادی، سبب تاخیر در رشد و نمو جنین می شود.

عوامل مربوط به غدد درون ریز و کم کاری بعضی غدد درون ریز مثل تیروئید و هیپوفیز، سبب تاخیر در رشد جنین می شود. عوامل روانی هم سبب کم اشتهایی و به دنبال آن موجب تاخیر در رشد جنین می شود.

سن بارداری مادر با وزن جنین ارتباط مستقیم دارد و اگر نوزاد نارس باشد، به مراتب مراقبت و نگهداری او توسط مادر مشکل تر می شود.»
منابع:جام جم,روزنامه ایران

 


ویدیو مرتبط :
خبرهای ریز و درشت از شهرک های صنعتی

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

ریز و درشت از جام جهانی 2010



 

 

ریز و درشت از جام جهانی 2010


روز ملى جوانان
دیروز در آفریقاى جنوبى روز ملى جوانان بود به همین مناسبت در این کشور تعطیلى رسمى بود. این تعطیلى فرصت بسیار خوبى بود که تماشاگران آفریقایى براى حمایت از تیمشان در بازى مقابل اروگوئه به استادیوم بروند و تیم ملى کشورشان را تشویق کنند.

تحریم بازى ها
شایعه منع استفاده از بوق هاى ووووزلا در ورزشگاه ها دیروز در آفریقاى جنوبى دهان به دهان چرخید و به نوعى بازى هاى روز گذشته را تحت تاثیر خودش قرار داد.
مردم آفریقا هم تهدید کردند که اگر استفاده از ووووزلا منع شود، به استادیوم نمى روند و بازى هاى جام جهانى را تهدید خواهند کرد.
ورود توریست ها
دیروز ۴۵۶ هزار نفر توریست وارد کشور آفریقاى جنوبى شدند تا بازى هاى جام جهانى را از نزدیک ببینند. این آمار را اداره جهانگردى کشور آفریقاى جنوبى اعلام کرد.

اسکوربرد خراب
اسکوربرد خراب ورزشگاه الیس پارک در هنگام بازى ۲ تیم برزیل و کره شمالى انتقادات زیادى را براى مسئولان برگزار کننده مسابقات به همراه داشت. جالب اینکه اسکوربرد دوم استادیوم هم نزدیک بود خراب شود که به هر ترتیبى بود تا آخر بازى این اسکوربرد را رساندند.

جواب قاطعانه فیفا
یک سرى از دروازه بان هاى حاضر در جام جهانى به وزن و لغزنده بودن توپ هاى جام جهانى انتقاد کرده اند که فیفا قاطعانه جواب آنها را داده و گفت: توپ مسابقات قبل از بازى ها در زمان مشخصى در اختیار همه تیم ها بوده و این انتقادات صحیح نیست.

کار عجیب مارادونا
امروز بازى آرژانتین و کره جنوبى برگزار مى شود و طبق قانون ۲ تیم مى توانستند در ورزشگاه اصلى محل برگزارى بازى تمرین کنند اما مارادونا در یک اقدام عجیب در پروتوریا تمرین تیمش را برگزار کرد که ۴۰ دقیقه با ژوهانسبورگ فاصله دارد. این تمرین بدون حضور تماشاگر، خبرنگاران و عکاسان برگزار شد که انتقاد همه را به همراه داشت.

ادعاى ته وز
کارلوس ته وز مهاجم مورد علاقه مارادونا در جمع خبرنگاران گفت: اتحاد و یکدلى رمز موفقیت ما در جام جهانى است، ما براى قهرمانى به آفریقاى جنوبى آمده ایم و با بازیکنانى که داریم، به هر شکل ممکن قهرمان جام جهانى خواهیم شد.

سکوت مارادونا
پله اسطوره فوتبال برزیل چند روز قبل گفته بود که مارادونا پول نداشت و شرایط مالى بدى داشت، مسئولان فدراسیون آرژانتین هدایت تیم ملى این کشور را به او سپردند تا از این مشکلات رها شود. جالب اینکه مارادونا هیچ عکس العملى به حرفهاى پله نشان نداده و سکوت کرده است. بازیکنان تیم ملى آرژانتین هم واکنشى به حرف هاى پله نشان نداده اند چون معتقدند که آرژانتین شانس اول قهرمانى است و برزیل وضعیت چندان خوبى ندارد، پله براى کمک به تیم ملى کشورش دنبال حاشیه درست کردن براى آرژانتین است. مارادونا اعلام کرده که بعد از اتمام بازى ها قطعاً جواب پله را مى دهد.

کره شمالى تیم پیروز
شکست کره شمالى مقابل برزیل براى تماشاگران برزیل چیز عجیبى نبود اما هواداران برزیل در ورزشگاه الیس پارک بعد از اتمام بازى کره شمالى را تشویق کردند و مثل یک تیم پیروز از آنها حمایت کردند. چند نفر فلسطینى هم در ورزشگاه حاضر بودند که روى پرچم آنها کلمه غزه نوشته شده بود.

خداحافظى بوفون
جان لوئیجى بوفون مرد شماره یک ایتالیا جام جهانى را به خاطر مصدومیت کمر از دست داد. شاید کادر فنى تیم ملى ایتالیا بوفون را به کشورش برگرداند و یک دروازه بان دیگر را به آفریقاى جنوبى فرا بخواند.

استخدام پلیس
مشکلاتى که بین ماموران امنیتى و پلیس آفریقاى جنوبى به وجود آمده بود باعث شد که دیروز ۱۰۰۰ نفر پلیس براى حفظ امنیت مسابقات جام جهانى استخدام شوند.جالب اینکه در اطراف استادیوم ها ماشین هاى خنثى کننده بمب و مین یاب دیده مى شود.

ووووزلا نزنید
دیروز در تمام پارکینگ ها و مراکز عمومى آفریقاى جنوبى تابلو هایى نصب شده بود که «ووووزلا نزنید» چون این بوق ها اعصاب مردم و مسافران جام جهانى را خراب کرده است.

سرقت کارت خبرنگارى
جالب است بدانید که این روزها بلیت خبرنگاران و کارت خبرنگارى آنها هم به سرقت مى رود. پلیس دنبال شناسایى این شبکه سرقت است.

ادعاى کامرانى فر
حسن کامرانى فر کمک داور اول بازى امروز مکزیک و فرانسه است.
با وجود تمام محدودیت هایى که کامرانى فر دارد، به خبرنگار ما قول داد که یکى از بهترین قضاوت هایش را در این بازى انجام دهد. کامرانى فر گفت: من نماینده ایران در جام جهانى هستم و مى خواهم نماینده شایسته اى براى ایران و آسیا باشم.