سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

چرا اضطراب می گیرید؟تکنیک‌هایی برای رهایی از اضطراب استرس



افسردگی و اضطراب

یک جا نشستن ها ی طولانی شما را به یک فرد مضطرب تبدیل خواهد کرد.

 

بعضی از ما انسان ها با کوچک ترین تغییرات محیطی و شرایط زندگی دچار اضطراب می شویم.

بعضی از ما انسان ها با کوچک ترین تغییرات محیطی و شرایط زندگی دچار اضطراب می شویم. برخی از افراد حتی با دیدن نزاع خیابانی و یا شنیدن صداهای بلند به شدت مضطرب و نگران می شوند. اگر شما هم از دسته ی افراد مضطرب هستید، به دلایل بروز آن توجه کنید. شاید راهی برای کنترل این مشکل خود بیابید.

 

شهر نشینی
شلوغی شهرهای بزرگ به شدت آزاردهنده است. اما حتی مردمی که به صدای بوق های ممتد ماشین ها و پیاده روهای شلوغ و ...هیچ اهمیتی نمی دهند، نیز در معرض خطر بروز اضطراب قرار دارند، زیرا تمام آلاینده ها و ذرات معلق آلوده در هوای شهرهای بزرگ خود باعث تاثیر بر سلامت روان و ایجاد اضطراب می شوند.


افرادی که محل زندگی شان نزدیک خیابان های شلوغ و جاده هاست، بیش از دیگران مضطرب خواهند شد.

علاقه زیاد به صندلی و نشستن
اگر شما از آن گروه از افرادی هستید که برای مدت های طولانی می نشینید، آن هم به دلایلی مانند فعالیت در محل کار، تماشای تلویزیون و ... به بدنتان کمک می کنید تا راحت تر راهی برای ورود سرطان و دیابت در خود باز کند!

شاید جالب باشد بدانید تمام این یک جا نشستن ها ی طولانی شما را به یک فرد مضطرب تبدیل خواهد کرد، زیرا کاهش تحرک بدنی و کم توجهی به مشکلاتی که در پی آن به وجود می آید، اضطراب آور است.

 

مصرف بیش از حد فست فودها
حتما تا به حال شنیده اید که غذای مصرفی تا چه حد بر فعالیت های مغزی و ذهنی تأثیرگذار است و در واقع نوع برنامه غذایی است که سلامت روان شما را مشخص می کند.

مصرف غذایی با چربی بالا (که به تبع آن وزن و قند خون افزایش می یابد)، منجر به افسردگی و اضطراب می شود.

هر چه قدر هم که داروی ضد اضطراب و ضد افسردگی مصرف کنید، اما برنامه غذایی نامناسب تان را کنار نگذارید، هیچ اثری بر سلامت روان و جسمتان نخواهد داشت.

محققان طبق یک آزمایش بر روی موش ها متوجه شدند موش هایی که برای مدتی از غذاهای ناسالم و چرب استفاده می کنند، بسیار عصبی و بی میل به فعالیت هستند، اما به محض قطع کردن مواد غذایی ناسالم و پیروی از یک برنامه غذایی سالم، موش ها دوباره به حالت عادی خود باز می گردند.


زندگی در مناطق فقیرنشین
زندگی کردن در مناطق فقیر نشین و مکان هایی که رونق اقتصادی ندارند، می تواند سبب ایجاد اضطراب در زنان شود. این مشکل فقط در مورد خانم ها وجود دارد و برای مردان محل زندگی اهمیت چندانی ندارد.


حتی اگر محل زندگی یک زن ثروتمند در این مکان ها باشد، می تواند او را مضطرب سازد.
این موضوع می تواند به خاطر گرایشات و احساسات خاص زنانه باشد، اما ایمنی برای زنان این مناطق هم دلیل دیگر بروز این مشکل است. زنانی که در مناطق ناسالم اجتماعی زندگی می کنند، کمتر از دیگران از خانه هایشان بیرون می روند که این خود تهدید کننده ی سلامت روانی و جسمی آنهاست.


دردهای شکمی شدید
دردهای شکمی و کاهش اشتها و بیماری روده ی تحریک پذیر از عوامل ایجادکننده ی اضطراب هستند. افراد مبتلا به روده ی تحریک پذیر دو برابر دیگران مضطرب می شوند و زنان بیش از بقیه تحت تأثیر آن قرار خواهند گرفت.


قرار گرفتن در محیط های پرتنش
قرار گرفتن در محیط های پر سروصدا و پرتنش مانند ایستگاه های شلوغ اتوبوس و مترو، دیدن دعواها و نزاع های خیابانی ، سرو صداها و مشاجرات در محل کار و ...شما را به یک انسان مضطرب تبدیل می کند و بی قراری های شبانه و وسواس های فکری را به جانتان می اندازد.

لذا تا جایی که می توانید از محیط های پر ازدحام و پر تنش دوری کنید و یا سعی کنید خود را آرام و خونسرد نگه دارید. 


خوشبختانه تمرین‌هایی وجود دارد که با انجام دادن آنها می‌توان به راحتی از شر استرس‌های وارده خلاص شد و از طرف دیگر هیچ‌ هزینه‌ای نیز لازم نیست صرف آن‌ها کنید. برای به کارگیری این تکنیک‌ها حتی به تجهیزات مختلف نیز نیاز ندارید و کافی است تنها از ریه‌های خود کمک بگیرید.

 جالب است بدانید استرس به راحتی می‌تواند منجر به بیماری‌های قلبی و سکته شود، مشکلات گردش خون و اعتیاد نیز از مواردی دیگری است که استرس یکی از بزرگترین دلایل بروز آنهاست.

کاهش استرس

تکنیک نفس کشیدن مساوی راحت‌ترین شیوه برای کاهش استرس است.

 

۴ تکنیک تنفس برای خلاص شدن از استرس در ده دقیقه و حتی کمتر!

۱. تکنیک نفس کشیدن مساوی
در بین ۴ نکته‌ای که در اینجا به آنها خواهیم پرداخت، تکنیک نفس کشیدن مساوی راحت‌ترین شیوه برای کاهش استرس است. زمانی که احساس کردید استرس شدیدی دارید کافی است تا چهار مرتبه پشت سر هم نفس کوتاه و بریده بکشید و سپس به همان صورت از طریق بینی بازدم داشته باشید.

این فعالیت به دوام و ثبات نفس کشیدن شما کمک می‌کند. اگر این تکنیک را برای مدتی انجام دهید به راحتی به آن عادت می‌کنید و در مراحل بعدی پیشنهاد می‌شود حتی میزان نفس کشیدن پشت سر هم خود را از ۴ مرتبه به ۶ یا ۸ مرتبه افزایش دهید،‌توجه داشته باشید که این فرآیند برای کاهش استرس شما است و به هیچ وجه با خود برای نفس کشیدن بیشتر مسابقه نداشته باشید.

تکنیک نفس‌کشیدن مساوی به کاهش استرس به خصوص در شرایط قبل از رفتن به رختخواب و زمانی که قصد دارید به ذهن و بدن خود استراحت بدهید کمک بسزایی می‌کند.

۲. تکنیک نفس کشیدن شکمی
برای انجام این تکنیک یک دست را روی سینه قرار دهید و با دست دیگر ناحیه شکمی را لمس کنید. سپس نفس عمیقی از طریق بینی خود کشیده و همزمان، باز شدنِ ریه‌ها را برای ورود هوا احساس کنید. این تمرین را شش تا ده بار در هر دقیقه به مدت ۱۰ دقیقه انجام دهید. پیشنهاد می‌شود قبل از اینکه به محیط‌های استرس زا نظیر سالن امتحان و ملاقات‌های تجاری وارد می‌شوید از از تنفس شکمی غافل نشوید.

۳.  تکنیک نفس کشیدن جمجمه درخشان
برای رهایی از استرس با این تکنیک نفسی طولانی و آهسته بکشید سپس به سرعت سعی کنید از قسمت بالایی شکم بازدم داشته باشید. این شیوه نفس کشیدن را ادامه دهید تا زمانی که احساس کردید با آن مشکلی ندارید، سپس چرخه این تکنیک را بیشتر کنید و سعی داشته باشید ۱۰ بار به این حالت نفس بکشید.

۴. تکنیک نفس کشیدن جایگزین بینی
شاید بتوان گفت آخرین تکنیکی که در این بحث به آن می‌پردازیم موثرترین آنها نیز هست، گفته می‌شود که این تکنیک باعث می‌شود دو قسمت مغز به یکدیگر متصل شده و آرامش و تعادل کاملی را برای شما به ارمغان بیاورد.

برای انجام این تکنیک یکی از سوراخ‌های بینی خود را با انگشت بگیرید، سپس از سوراخ دیگر نفس عمیقی بکشید و در بازدم جای انگشت خود را عوض کرده و از سوراخ دیگر بینی که تاکنون بسته بوده بازدم انجام دهید.

این فرآیند را تکرار کنید و سعی داشته باشید جای انگشت خود را عوض کنید تا در هر نفس کشیدن سوراخ‌های بینی هرکدام به نوبت دم و بازدم داشته باشند.

پیشنهاد می‌کنیم اگر کار دشواری پیش رو دارید و برای انجام دادن آن نیاز به تمرکز زیادی حس می‌کنید حتما این روش نفس کشیدن را انجام دهید.

گردآوری:بخش روانشناسی صبح بخیر

منابع:

تبیان

فارنت

 


ویدیو مرتبط :
تفاوت استرس با اضطراب

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

با اضطراب و استرس شب امتحان چکار کنیم؟



 

 

با اضطراب و استرس شب امتحان چکار کنیم

 

نمره ۲۰ یکی از عوامل مهم ایجاد استرس و اضطراب در دانش آموزان است. بیست، نمره‌ای است که اکثر والدین و دانش آموزان در پی آن هستند، در حالی که این نمره بیانگر یادگیری کامل از سوی دانش آموزان نیست بلکه فقط نشان می‌دهد که دانش آموز مطالب کتاب‌های درسی خود را خوب حفظ کرده است.

 

پریسا دختری ۱۶ ساله است که برای درس و مدرسه‌اش اهمیت خاصی قائل است. والدین او حساسیت فوق‌العاده‌ای نسبت به نمرات و امتحانات او دارند و همین مساله شب‌های امتحان را برای پریسا به کابوسی بزرگ تبدیل می‌کند. گرچه او همیشه درس‌هایش را به موقع حاضر می‌کند اما اضطراب شب امتحان، اغلب نتیجه کارش را خراب می‌کند.

 

او دلش می‌خواهد شب امتحان هیچ‌وقت نرسد. مرتب خودش را سرزنش می‌کند که چرا با اینکه شاگرد زرنگی است و مفاهیم درسی‌اش را به‌خوبی فرا گرفته نمی‌تواند از عهده پاسخ گویی به سوالات امتحان برآید. همیشه سر جلسه امتحان دلشوره دارد و نگرانی گرفتن نمره کمتر، امانش را می‌برد. از طرف دیگر، سفارش‌های پدر که از او می‌خواهد هر طور شده نمره ۲۰ بگیرد، او را آرام نمی‌گذارد. مدام از خود می‌پرسد، روزی می‌رسد که چیزی به نام امتحان وجود نداشته باشد؟پدر و مادر پریسا اعتقاد دارند، برای بهتر شدن وضعیت امتحانات دخترشان از هیچ کاری دریغ نکرده‌اند. شما هم همین‌طور فکر می‌کنید؟

 

همه انسان‌ها اضطراب را در زندگی خود تجربه می‌کنند و این کاملا طبیعی است که مردم هنگام مواجهه با موقعیت‌های تهدیدکننده و تنش‌زا مضطرب ‌شوند. اضطراب اگر در برابر عاملی حقیقی ایجاد شود، سازنده است چون فرد را از خطر دور می‌کند، اما احساس اضطراب شدید و مزمن در غیاب علت واضح، غیرعادی است و نه تنها سازنده نیست، بلکه آثار مخرب و زیانباری نیز دارد. در رابطه با اضطراب امتحان، باید نوع اضطراب بررسی شود که واقعی است یا اخلاقی. اضطراب واقعی بر اثر تسلط نداشتن بر مطالب درسی حاصل می‌شود و اضطراب اخلاقی، نگرانی از به دست نیاوردن نتیجه مورد انتظار خود یا والدین و یا معلم مربوطه است (ترس از دست دادن موقعیت و جایگاه خود.) چنین دانش‌آموزی حتی در صورت آمادگی کامل برای امتحان می‌تواند نتیجه آزمون را تحت تاثیر قرار دهد.

 

 

علائم و نشانه‌های اضطراب

 

عصبی بودن، آرام و قرار نداشتن، تنش، احساس خستگی، سرگیجه، تکرر ادرار، بی‌حالی، تپش قلب، اسهال، تنگی نفس، نگرانی و دلهره، لرزش، تعریق، بی‌خوابی، اشکال در تمرکز حواس، گوش به زنگ بودن. همان‌‌طور که ملاحظه می‌کنید، تمام اینها علائمی ‌هستند که حتما همه طعم آنها را کم و بیش چشیده‌ایم اما به راستی چرا شب‌های امتحان این‌قدر طولانی و سخت می‌گذرند و چطور می‌توان این شب های پر اضطراب را به راحتی سپری کرد؟

 

 

شب امتحان، شب اضطراب

 

همان‌طور که قبلا اشاره شد یکی از علل اضطراب ناشی از امتحان، تسلط نداشتن بر مفاهیم درسی است. ضعف در عملکرد معلمان، تطبیق نداشتن مفاهیم کتاب های درسی با روحیات دانش آموزان و موارد دیگر، سبب جدایی دانش آموزان از کتاب‌های درسی و نگرفتن مفاهیم آموزشی می‌شود. امتحان بین دانش آموزان و معلمان به صورت یک خط قرمز در آمده است، به طوری که معلم درس می‌دهد تا فقط دانش آموز در امتحان قبول شود و دانش آموز نیز درس می‌خواند تا فقط بتواند از پس سوالات امتحان برآید و تاکیدی بر میزان یادگیری دانش آموزان وجود ندارد.

 

نمره ۲۰ یکی دیگر از عوامل مهم ایجاد استرس و اضطراب در دانش آموزان است. بیست، نمره‌ای است که اکثر والدین و دانش آموزان در پی آن هستند، در حالی که این نمره بیانگر یادگیری کامل از سوی دانش آموزان نیست بلکه فقط نشان می‌دهد که دانش آموز مطالب کتاب‌های درسی خود را خوب حفظ کرده است.

 

بیش از ۹۳ درصد دانش آموزان به دلیل تاکید فراوان خانواده و معلمان مدارس در روزهای امتحان دچار استرس و اضطراب هستند که این عامل، درصد افت تحصیلی دانش آموزان را افزایش می‌دهد و سبب عدم ارائه کامل آموخته‌های دانش آموزان می‌شود. طبق مطالعات انجام شده اضطراب ناشی از امتحانات می‌تواند تا ۷۰ درصد سبب کاهش یادگیری دانش آموزان خصوصا در مقاطع راهنمایی و متوسطه شود. اضطراب امتحان یادگیری دانش آموزان را مختل کرده و سبب بروز اختلالات رفتاری همچون تیک‌های عصبی و پرخاشگری در آنها می‌شود.

 

 

چه باید کرد؟

 

کاهش اضطراب شب امتحان تنها بامشارکت معلمان و والدین و خواست و اراده خود فرد امکان‌پذیر است. نکات زیر می‌تواند شما را در سپری کردن شب‌های پر اضطراب امتحان یاری کند:

 

 

● سخنی با معلمان

 

▪ به دانش آموزان بیاموزید که شب‌های امتحان، زمان یادگیری دروس نیست و در این شب‌ها فقط باید به مرور درس‌ها پرداخت.

 

▪ باید به دانش آموزان آموخت که مدتی مانده به روز امتحان، کتاب درسی را به چند قسمت تقسیم کنند و هر روز قسمتی از آن را بیاموزند و آموخته‌های خود را در جایی یادداشت کنند تا در فرصت‌های مختلف بتوانند آنها را مرور کنند.

 

▪ برنامه امتحانی را چند هفته قبل از شروع امتحانات به دانش آموزان اعلام کنید.

 

▪ فاصله بین جلسات امتحان را با توجه به سختی یا آسانی دروس تنظیم کنید.

 

▪ پس از تهیه برنامه امتحانی، تا آنجا که ممکن است، تغییر جدیدی در برنامه ایجاد نکنید.

 

▪ محل برگزاری امتحان باید دارای تهویه مناسب، نور کافی، دمای مناسب و صندلی مناسب باشد.

 

▪ محل برگزاری امتحان، باید عاری از هرگونه عوامل مزاحم از قبیل سروصدا باشد.

 

▪ با دانش آموزان به صورت اطمینان بخش و امیدوارکننده در کلاس و جلسه امتحان برخورد کنید.

 

▪ قبل از شروع جلسه، فاصله افراد باید رعایت شده باشد تا زمان برگزاری جلسه نیازی به جابه‌جایی و حرکت نباشد.

 

▪ مراقبان نباید در حین برگزاری جلسات با یکدیگر صحبت کنند.

 

▪ ابتدای جلسه امتحان، راهنمایی و توضیح کافی پیرامون آن آزمون بدهید ودر حین جلسه از توضیح اضافی که موجب حواس پرتی آنان می‌شود اجتناب کنید.

 

▪ قبل از اتمام کلاس‌ها و شروع امتحانات به دانش آموزان اطمینان بدهید و آنها را از امتحان نترسانید.

 

▪ به دانش آموزان بگویید سوِالات از کتاب درسی آنهاست و آنها با مطالعه کتاب‌های درسی خود به راحتی می‌توانند به سئوالات پاسخ دهند.

 

▪ از ایجاد رقابت ناسالم در میان دانش آموزان اجتناب کنید .

 

▪ در طرح سئوال، اصول سنجش و اندازه گیری، به خصوص سطح دشواری سئوالات را رعایت کنید.

 

 

● سخنی با والدین

 

▪ حتی المقدور برای صبح امتحان فرزندتان صبحانه مناسبی آماده کنید و به هیچ وجه او را گرسنه به جلسه امتحان نفرستید.

 

▪ شب امتحان، آرامش لازم را برای دانش آموزان برقرار کنید.

 

▪ عسل، کشمش و خرما، جزو منابع غذایی هستند که می‌توانند کالری مناسبی را در روزهای امتحان به دانش آموزان منتقل کنند.

 

▪ محیط خانواده، باید دور از تنش‌های عاطفی و مشاجره باشد.

 

▪ در ایام امتحانات باید رفت وآمدها و میهمانی های خانوادگی تعطیل یا محدود شود.

 

▪ محیط فیزیکی آرام و بی سروصدایی برای مطالعه دانش آموزان فراهم کنید.

 

▪ به استراحت و خواب دانش آموزان توجه کافی داشته باشید .

 

▪ هنگام امتحانات، دانش آموزان نیاز به حمایت عاطفی و اطمینان بخش بیشتری دارند. در این زمینه اقدام موثر داشته باشید.

 

▪ از توقعات بی جا و فشار بیش از حد برای مطالعه خودداری کنید.

 

▪ در صورتی که فرزندتان از موفقیت در یکی از امتحانات رضایت خاطر نداشت، اورا مورد حمایت قرار دهید و از سرزنش او خودداری کنید.

 

▪ باید از حبس کردن دانش آموز در اتاق برای مطالعه خودداری کرده و به دانش آموز اجازه استراحت و تفریح لازم نیز بدهید.

 

▪ انتظارات بالا و بیش از حد توانایی فرزندتان، می‌تواند در ایجاد اضطراب و شدت آن موثر باشد. پس انتظارات خود را تعدیل کنید.

 

▪ از مقایسه فرزندان با یکدیگر و با دیگران پرهیز کنید .‌

روزنامه سلامت