سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

پوکی استخوان و عوامل ایجاد کننده آن



علل بروز پوکی استخوان, آرتروز روماتوئیدی

ورزش یکی از راه های جلوگیری از پوکی استخوان است

 

بسیاری از دانشمندان بر این باورند که عواملی چون سن، جنس، سابقه خانوادگی، نژاد و قومیت، بیماری ها و اختلالات، داروها، تنباکو، وزن، تغذیه در ابتلا به پوکی استخوان مؤثر هستند.

 

سن
با بالا رفتن سن،‌ احتمال ابتلا به پوکی استخوان نیز افزایش می یابد. فرد ممکن است در هر سنی دچار پوکی استخوان شود اما افراد مسن، بیشتر در معرض این بیماری هستند.

 

جنس
خانم ها بیشتر از آقایان، در معرض ابتلا به پوکی استخوان هستند.

 

سابقه خانوادگی
احتمال ابتلا به پوکی استخوان در افرادی که والدین آنها به پوکی استخوان دچار هستند، بیشتر است.

 

نژاد و قومیت
مردم همه نژادها و قوم ها دچار پوکی استخوان می شوند اما آمریکایی های آفریقایی تبار نسبت به بقیه افراد، کمتر به پوکی استخوان دچار می شوند.


بیماری ها
برخی از بیماری ها یا اختلال ها احتمال پوکی یا شکستگی استخوان را افزایش می دهند. مهم ترین آنها، تراکم پایین استخوان است. آرتروز روماتوئیدی و دیابت نیز احتمال پوکی استخوان را افزایش می دهند.

 

داروها
داروها جزء مهمی از درمان بیماری ها هستند اما برخی از آنها، احتمال پوکی استخوان را افزایش می دهند؛ استروئیدها (که ورزشکاران برای چربی سوزی از آن استفاده می کنند)، برخی از داروهای ضد تشنج و شیمی درمانی های برخی از سرطان ها نمونه ای از این داروها هستند. افرادی که از این داروها استفاده می کنند باید با پزشک خود مشورت کنند تا راهی برای جلوگیری از آسیب استخوان ها را به آنها معرفی کند.

 

بسیاری از عوامل مؤثر در پوکی استخوان، تغییرپذیر هستند و می توان از طریق تغییرات سبک زندگی یا استفاده از داروها آنها را برطرف کرد. این عوامل عبارت اند از:


فعالیت جسمانی
ورزش یکی از بهترین راه ها برای جلوگیری از پوکی استخوان است. ورزش های تحمل کننده وزن (همچون پیاده روی، بالا رفتن از پله ها و ورزش های وزنه ای) به استحکام بیشتر استخوان کمک می کنند؛ در ورزش های تحمل کننده وزن، بدن بر خلاف جاذبه زمین حرکت می کند و اصطلاحاً وزن خود را تحمل می کند. ورزش به جلوگیری از بیماری های دیگری همچون بیماری های قلبی، سکته مغزی، دیابت، ‌چاقی و سرطان روده بزرگ نیز کمک می کند. سعی کنید که روزانه 30 دقیقه ورزش کنید.

 

سیگار کشیدن
افراد سیگاری بیشتر از دیگران به پوکی استخوان دچار می شوند. سیگار از طرق مختلف بر پوکی استخوان تأثیر می گذارد. به عنوان نمونه، سیگار سطح هورمون های بدن را تغییر می دهد و می تواند بر جذب کلسیم تأثیر بگذارد.
قرار گرفتن در معرض دود سیگار نیز خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی، سکته مغزی، بیماری عروقی محیطی (تنگ شدن رگ های خونی خارج از مغز و قلب)، نفخ، برونشیت، دیابت و سرطان های ریه، مثانه، کلیه، لوزالمعده، دهانه رحم، لب، دهان، زبان، حنجره، حلق و مری را افزایش می دهد. برای بسیاری از مردم، ترک سیگار بهترین و تنها راه برای بهبود سلامتی آنها است.

 

وزن
خطر ابتلا به پوکی استخوان در افراد لاغر بیشتر از افراد چاق است. افراد چاق به چند دلیل کمتر دچار پوکی استخوان می شوند. چربی اضافی افراد چاق، موجب افزایش ترشح هورمون استروژن می شود (که از پوکی استخوان سریع جلوگیری می کند) ، وزن بیشتری را بر استخوان ها تحمیل می کند (که موجب استحکام بیشتر استخوان می شود) و می تواند در هنگام زمین خوردن،‌ به عنوان یک محافظ عمل کند و از شکستگی استخوان جلوگیری کند.

 

علی رغم اینکه وزن بیشتر به جلوگیری از پوکی استخوان کمک می کند، اما فشار اضافی را به کل بدن وارد می کند و احتمال ابتلا به دیابت، فشار خون بالا، کلسترول بالا، بیماری های قلبی و سکته مغزی را افزایش می دهد. حفظ وزن مناسب به کاهش احتمال سرطان های روده بزرگ، کلیه، سینه و رحم کمک می کند. با توجه به همه این مطالب، اضافه وزن راه مناسبی برای محافظت از استخوان ها نیست و برای این منظور، بهتر است از روش های دیگری همچون فعالیت بدنی و تغذیه مناسب بهره ببرید.

 

تغذیه
تغذیه مناسب به داشتن استخوان های سالم کمک می کند. دریافت کلسیم، ویتامین D و ویتامین K کافی، برای کاهش احتمال ابتلا به پوکی استخوان ضروری است. لبنیات، انواع ‌مغزها، غلات کامل، سبزیجات برگ دار و سبز و مکمل های کلسیم منابع مناسبی از کلسیم هستند. انواع تخم ها، ماهی های روغن دار، لبنیات غنی شده و نور مستقیم خورشید (که به جذب ویتامین D کمک می کند) منابع خوبی از ویتامین D هستند. سبزیجات برگ دار و سبز همچون کلم پیچ، اسفناج، کلم بروکلی، گل کلم و کاهو منابع خوبی از ویتامین K هستند.

 

دریافت بیش از حد ویتامین A به صورت رتینول، خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش می دهد. مصرف روزانه رتینول خود را در حدود 2500 تا 5000 واحد نگه دارید. بهترین راه برای کنترل این مسئله این است که بیش از حد از مواد غنی شده با ویتامین A استفاده نکنید. زمانی که قصد خرید یک مولتی ویتامین را دارید، توجه کنید که ویتامین A آن بیش از 5000 واحد نباشد و حداقل حاوی 20 درصد ویتامین A کاروتن بتا باشد.
منبع: afarineshdaily.ir 


ویدیو مرتبط :
شناسایی عوامل ایجاد کننده فقدان کیفیت در فرآیند ساخت بدنه نیسان وانت با رویکرد D

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

داروهای ایجاد کننده پوکی استخوان



 

 

داروهای ایجاد کننده پوکی استخوان

 

بعضی از افراد به ویژه اشخاص وسواسی که نگران بهداشت بدن خود هستند نا آگاه شگفت زده می شوند اگر به آنها بگوییم استخوانهای شما در حال ترد شدن و آماده ی شکستگی با کوچکترین ضربه است.

چند روز قبل پدر میانسالی حدود 50 ساله به بیمارستان مراجعه کرد وبا دست ورم کرده گفت می خواهم عکس بگیرم گفتم چرا گفت دوپسر نوجوانم با هم درگیر ومن به پشتیبانی از کوچکتر به جمجمه ی بزرگتر مشتی زدم واین چنین شد گفتم شکسته چون از قبل پوکی استخوانی داشته ، پس ترد و شکننده شده است وبا این ضربه نه چندان محکم ! براحتی شکسته گفت آقا چه خبره پوکی اسخوانی دیگه چیه و گفتم آنچه باید می گفتم .....

 

اما چرا به این سرعت پوک استخوانی ایجاد می شود؟

اوسالها آسم داشت واز کورتونها استفاده می کرد ویکی از عوارض مصرف آنها همین است !

پس تصمیم گرفتم این مقاله را بنویسم شاید سودمند شود

 

داروهایی که در ایجاد سستی وپوکی استخوان نفش دارند :

1-مصرف طولانی مدت کورتون ها ( دگزا متازون پردنیزولون و.....)

چاره : در صورتیکه بنا به نظر پزشک معالج ناچار به استفاده از کورتونها به مدت بیش از یک ماه هستید وداروی جایگزین بی عارضه تری در دسترس نیست بهتر است زیرنظر او بهمراه مصرف کورتونها از ویتامین دی وکلسیم وداروهای بی فسفوناید استفاده کنید

 

2- مصرف آمپول جلوگیری از بارداری سه ماهه(Depo provera) در بانوان

چاره : بیشر از دوسال از این آمپول استفاده نشود و راههای جلوگیری دیگری بخواهید

 

3- داروهای ضد تشنج مثل فنوباربیتال کاربا مازپین سدیم والپرویت و......

چاره :مثل کورتون ها(مصرف کلسیم + ویتامین D بهمراه داروهای ضد تشنج سفارش می شود )

 

۴-مصرف طولانی داروهای ضد افسردگی SSRI مثل فلوکستین

چاره: مانند بالا

 

5- مصرف شربت معده آلومنیوم دار به مدت طولانی

چاره : قطع مصرف شربت و مراجعه به متخصص گوارش جهت درمان اساسی

 

هشدار :

راهکارهای بالا بدون فعالیت بدنی مناسب تا ثیر مطلوب را ندارند علاوه بر راهکارهای بالا، ورزش یا راهپیمایی سریع روزانه به مدت حداقل 30 دقیقه حتما انجام شود ترک سیگاروالکل هم که نا گفته پیداست

تهیه وتنظیم: دکتر غلامعلی نوری