سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

وزن مناسب یك خانم باردار چقدر است؟



بارداری,اضافه وزن در بارداری,وزن مناسب خانم باردار

 

کمبود وزن خیلی کمتر مشاهده می‌شود ولی اگر ماده غذایی در بدن مادر به اندازه کافی وجود نداشته باشد انرژی و مواد معدنی‌ به جنین نمی‌رسد؛ بنابراین بهتر است در بارداری، خانمی وزنش پایین نباشد چون در این صورت اگر ذخایر قند مادر به اندازه کافی نباشد و به جنین هم منتقل نشود باعث کاهش رشد جنین‌می‌شود.
هم چاقی مادر بد است، هم لاغری او
کمبود وزن شدید می‌تواند روی رشد جنین اثر داشته باشد چون جنین تمام انرژی و مواد معدنی خودش را از طریق جفت با صرف انرژی مادر کسب می‌کند. ما به هیچ عنوان نمی‌خواهیم در بارداری خانمی وزنش کم شود. مثلا در کشورهای آفریقایی به دلیل سؤتغذیه و لاغری بیش از حد مادر، جنین هم دچار سوءتغذیه و کاهش رشد داخل رحمی می‌شود.
در افراد چاق هم برعکس است؛ به این ترتیب که چاقی می‌تواند با فشار خون بارداری یا با دیابت بارداری همراه باشد که هردوی اینها به طور مستقیم و غیرمستقیم روی جنین اثر می گذارد. چاقی می‌تواند باعث افزایش قند خون در مادر و افزایش نفوذناپذیری سلول‌ها نسبت به انسولین شود که در خون مادر افزایش قند اتفاق می‌افتد و به جنین منتقل می‌شود و ابعاد جنین رشد زیادی خواهد کرد و در هنگام زایمان دردسرساز خواهد بود. اگر چاقی همراه دیابت قبل از بارداری باشد متاسفانه ممکن است اختلال در عروق ایجاد شود و این اختلال عروق می‌تواند خونرسانی را کاهش دهد و باعث کاهش رشد داخل رحمی جنین شود.
از طرف دیگر چاقی می‌تواند همراه با افزایش فشار خون بارداری باشد. حتی جدا شدن جفت و مرگ داخل رحمی جنین هم ممكن است اتفاق بیفتد و در موارد بسیاری مشاهده می‌شود که مجبوریم جنین را به طور زودرس به دلیل اختلال خونرسانی که به علت فشارخون مادر ایجاد شده  است خارج کنیم که عوارض زایمان زودرس و مشکلات ریوی ممکن است گریبانگیر بچه شود. در كل در هر دو صورت (در صورت کاهش وزن و افزایش وزن شدید) ما مشکلاتی را هنگام بارداری خواهیم داشت.
سزارین خانم‌ها با وزن بالا
خانم‌های خیلی چاق اغلب بچه‌های درشتی دارند. قطر عرضی لگن سربسته 10 سانتی‌متر است. اگر بچه سرش بیشتر از 10 سانتی‌متر باشد یا دور شکمش بزرگ‌تر از دور سرش باشد در حد 15درصد یا سر اصلا پایین نمی‌آید یا ممکن است سر پایین بیاید و ما دچار گیر افتادن شانه‌ها که جزء خطرناک‌ترین عوارض بارداری است شویم. اگر خانم چاقی بچه‌اش بزرگ باشد مسلما سزارینش می‌کنیم ولی اگر بچه در حد نرمال باشد مسلما زایمان طبیعی برایش بهتر است. رژیم غذایی که کمتر از 1800 کالری در روز برای خانم‌های باردار باشد مناسب نیست؛ در این صورت باید قطع شود و به حد 2000 کالری برسد.
چند كیلو اضافه وزن در بارداری مناسب است؟
معمولا کسی که قبل از بارداری نتوانسته وزن خودش را در حد تعادل نگه دارد در بارداری هم خیلی وقت‌ها موفق به کنترل دقیق وزنش نمی‌شود. اضافه وزن معمول یک خانم در طول بارداری را 9 تا 12 کیلوگرم می‌دانیم اما مسلما برای کسی که چاق است خوب کمتر باید وزن بگیرد؛ حتی در حد 6، 7 کیلو و حتی گاهی آنهایی که وزن خیلی بالایی دارند، مثلا نزدیک 100 كیلوگرم، اصلا اگر وزن نگیرند هم مشکلی ایجاد نمی‌کند؛ برای اینکه به اندازه کافی ذخیره قند را درکبدشان دارند. فقط لازم است که مواد معدنی و ویتامین به اندازه کافی به آنها برسد. در کسانی که کمبود وزن دارند ترجیح  می‌دهیم حدود 12 تا 15 کیلوگرم افزایش وزن داشته باشند؛ در این صورت است که جنین می‌تواند انرژی لازم را از مادر بگیرد اما متاسفانه افزایش وزن های بسیار زیادی را در ایران می‌بینیم؛ مثلا مادری را شاهدیم كه در 20 هفته بارداری 20 کیلوگرم اضافه وزن پیدا كرده و این به دلیل فرهنگ اشتباه اطرافیان است که به مادر می‌گویند بخور، برای 2 نفر بخور؛ ولی فکر نمی‌کنند که کمیت مهم نیست و کیفیت مهم است.
اختلالات در باروری
درلاغری شدید زنان، میزانی از اختلالات در باروری مشاهده می‌شود اما کمتراست ولی در چاقی از هر جهت باعث کاهش باروری می‌شود؛ مثلا از یک جهت باعث بروز بیماری‌ای به اسم بیماری پلی‌کیستیک می‌شود که این بیماری پلی‌کیستیک از چند طریق مختلف منجر به نازایی می‌شود چون عدم تخمک‌گذاری را ایجاد می‌کند و دیده شده است در این افراد حتی نشستن جنین داخل رحم دچار مشکل است چون سطح هورمون مردانه در بدن اینها وجود دارد.
قرص  لاغری بخورند یا نه؟
اگر رژیم غذایی خانم‌های باردار درست باشد بیشتر قرص‌ها کمک می‌کند اما اگر قرص‌ها زیر نظر پزشک باشد و در مدت مناسب خانم‌ها وزن کم کنند و به طور شدید نباشد می‌تواند مفید باشد. متاسفانه قرص‌های گوناگونی در بازار است که مواد موجود در آنها اصلا مناسب حال هیچ کس نیست؛ اگر داروهای گیاهی باشد و مقداری باعث افزایش ترانزیت روده شده و طبق نظر پزشک باشد کمک‌کننده است.
کاهش وزن در کسانی که چاقی دارندحتی عدم تخمک‌گذاری‌شان را به تخمک‌گذاری مرتب و عدم باروری آنها را به باروری راحت تبدیل می‌کند.

منبع:.bartarinha.ir


ویدیو مرتبط :
‫کاهش وزن و حفظ وزن مناسب ‬‎

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

برنامه غذایی مناسب برای خانم های باردار



تغذیه, تغذیه بارداری, تغذیه زن باردار

  آنچه با تغذیه وارد بدن خانم باردار می‌شود بر ترکیبات بیوشیمیایی خون، هورمون‌ها و عملکرد سلول‌های بدنش تاثیر می‌گذارد و بالطبع بر تعیین سلامت جنینی که در درون خود می‌پرورد، موثر خواهد بود. به همین دلیل کار‌شناسان توصیه می‌کنند یک خانم پیش از اقدام به بارداری بدن خود را مهیای این دوره سرنوشت‌ساز کند. اگر قصد باردار شدن دارید بهتر است بین یک سال تا 3 ماه قبل از بارداری به اصلاح شیوه زندگی خود بپردازید. چنانچه اضافه یا کمبود وزن دارید حتما آن را جدی بگیرید تا بارداری سالم‌تری در پیش داشته باشید.
یک اسید لازم
اسید فولیک از جمله ویتامین‌هایی است که نقش مهمی در خون‌سازی دارد. فولات یک کوآنزیم ضروری برای سنتز DNA و تقسیم سلولی است. بنابراین کفایت آن برای سلول‌هایی مانند گلبول‌های قرمز و سلول‌های جنینی که تکثیر سریع دارند، الزامی است. از سوی دیگر، کمبود فولات می‌تواند منجر به نقص سیستم عصبی و بروز بیماری موسوم به اسپانیابیفیدا شده که در آن نخاع بدون پوشش استخوانی باز می‌ماند. از آنجا که این ویتامین محلول در آب است، مصرف آن مسمومیت ایجاد نمی‌کند. ویتامین C و محیط اسیدی به حفظ این ویتامین در غذا کمک کرده و حرارت موجب تخریب آن نمی‌شود. غذاهای گیاهی مانند سبزی‌ها و حبوبات به علاوه بسیاری از غذاهای حیوانی حاوی فولات هستند اما توصیه می‌شود خانم‌ها از 3 ماه پیش از بارداری روزانه یک عدد قرص اسید فولیک مصرف کنند. کربوهیدرات‌ها باید جزو غذای اصلی روزانه باشد اما باید تعادل را در مصرف آن‌ها حفظ کرد زیرا گرچه برنج، نان و ماکارونی می‌توانند بخش عمده‌ای از نیاز کالری ما را تامین کنند، در صورت زیاده‌روی در مصرف می‌توانند منجر به اضافه وزن و بروز اختلال در باروری شوند.
گوشت قرمز
گوشت قرمز را هرگز از رژیم خود حذف نکنید زیرا از بروز کم خونی حین و بعد از زایمان جلوگیری می‌کند، مسئله‌ای که ممکن است بدون انجام آزمایش خون متوجه آن نشوید.
میوه و سبزی قبل از مکمل‌ها
پیش از آنکه به سراغ مکمل‌ها بروید از مولتی ویتامین‌های طبیعی استفاده کنید. میوه‌ها و سبزی‌ها علاوه بر اینکه حاوی ویتامین‌ها و مواد معدنی ارزشمندی هستند، دارای آنتی‌اکسیدان‌ها و فیتوکمیکال‌ها بوده که اثر محافظتی قدرتمندی در برابر مواد مضر و سرطان‌زایی مانند رادیکال‌های آزاد دارند.
هم سدیم هم پتاسیم
بررسی روی مدل‌های حیوانی نشان داده تغییر تعادل بین کلسیم، سدیم و پتاسیم می‌تواند با تغییر اسیدیته و تمایل سلول تخمک ماده در ترکیب با اسپرم‌های نر یا ماده در تعیین جنسیت جنین تاثیر داشته باشد اما انحصار به رژیم پر سدیم و پتاسیم برای پسرزایی یا سرشار از کلسیم و لبنیات و کم سدیم برای دخترزایی می‌تواند بر ذخایر غذایی بدن مادر تاثیر گذاشته و علاوه بر عوارض نامطلوبی که برای او ایجاد خواهد کرد اثرات سوء در سلامت جنین نیز داشته باشد.
وزن و ورزش را فراموش نکنید
در مجموع رعایت یک الگوی فعالیت فیزیکی مناسب در کنار پیروی از هرم تغذیه و حفظ تعادل در مصرف مواد غذایی به اضافه اصلاح وزن از عوامل اصلی حفظ سلامت مادر و جنین طی دوران بارداری و به دنیا آوردن فرزندی سالم باشد.
منبع:shahrzadpress.com