سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

نقش رسانه های آموزشی در فرآیند یادگیری



 

نقش رسانه های آموزشی در فرآیند یاددهی ـ یادگیری

 

تجارب قبلی مبنای ادراکات، طرز فکرها و شکل گیری رفتارهای ما را تشکیل می دهند.در دنیایی که هر روز پیچیده تر می شود، شاگردان مدرسه نیازمندند که بیشتر و بهتر درباره محیط خود بیاموزند و چون امکان آموختن از طریق تجربه دست اول (منظور از تجربه دست اول، عمل یا برخورد مستقیم دانش آموز با شیء یا پدیده آموختنی است) در همه موارد وجود ندارد، لذا نحوه تدریس این پدیده ها بسیار پیچیده می شود. هدف این است که شاگرد بتواند تا حد امکان پدیده های علمی را توسط تجارب دست اول یا نزدیک به آن تجربه کند.

 

هر اندازه شاگردان در طول زندگی خود تجارب بیشتری را به دست آورده باشند، بهتر و با موفقیت بیشتری قادر خواهند بود تا ادراکات خود را افزایش دهند. در زمینه تجربه پیامبر اکرم(ص) می فرماید: التجربه فوق العلم (تجربه بالاتر از دانش است) به همین جهت از طریق انتخاب و استفاده مدبرانه و صحیح از رسانه های آموزشی می توان امکانات بیشتری را در اختیار شاگردان قرار داد. رسانه های آموزشی به تمامی تجهیزات و امکاناتی اطلاق می شود که می توانند در محیط آموزشی شرایطی را به وجود آورند که در آن شرایط، یادگیری سریعتر، آسانتر، بهتر، با دوام تر و مؤثرتر صورت بگیرد. این گونه امکانات شامل وسایل (ابزار و آلات الکتریک) مواد (ورقه شفاف، فیلم و غیره) و موقعیت های آموزشی (نمایش، گردش علمی) است.

 

رسانه های آموزشی چیز تازه و نویی نیستند بلکه از زمانی که آموزش شروع شده است، رسانه ها نیز وجود داشته اند. بی شک یکی از نخستین رسانه ها بیان معلم، گچ و تخته سیاه بوده است. مدتی بعد عکس و سپس ضبط صوت، رادیو، فیلم، تلویزیون، ویدیو و کامپیوتر جایی برای خود در جریان آموزش پیدا کردند. در سال های نه چندان دوری رسانه ها را وسایل کمک آموزشی سمعی و بصری می نامیدند (وسایل کمک آموزشی سمعی و بصری اصطلاحاً به ابزار و آلات الکتریک مانند پروژکتورها اطلاق می شد) ولی در حقیقت رسانه های آموزشی چیزی بالاتر از وسایل کمکی هستند. زمانی که آنها به صورت صحیحی مورد استفاده قرار گیرند، می توانند بر روی فرایند یادگیری تاثیرگذارند. رسانه ها برای برقراری ارتباط موثر در تدریس کلاسی که به صورت گروهی انجام می گیرد لازم و ضروری به شمار می آیند. اکنون رسانه های آموزشی جزیی تفکیک ناپذیر از فرآیند آموزش و یادگیری هستند آنها دیگر وسایل و موادی در حمایت آموزش نیستند بلکه رسانه ها خود نیز داده های آموزشی هستند.

 

● نقش وسایل آموزشی در فرآیند آموزش ـ یادگیری


نقش وسایل آموزشی، بیشتر در چگونگی انتقال مفاهیم به شاگردان نهفته است و انتقال بهتر و موثر مفاهیم نیز از مسائلی است که باید مورد توجه قرار گیرد. تحقیقات نشان می دهد که وسایل آموزشی مناسب، در انتقال و تفهیم و تاثیر مفاهیم نقش موثری دارند که مهمترین آنها عبارتند از:

 

۱) اساس قابل لمسی را برای تفکر و ساختن مفاهیم فراهم می کنند و در نتیجه سبب می شوند شاگردان کمتر به مفاهیم انتزاعی متوسل شوند.

 

۲) سبب ایجاد علاقه در امر یادگیری شاگردان می شوند و توجه آنها را به موضوع آموزشی معطوف می کنند.

 

۳) پایه های لازم را برای یادگیری تدریجی و تکمیلی فراهم می آورند و آن را دائمی می کنند.

 

۴) تجارب واقعی و حقیقی را در اختیار شاگردان قرار می دهند و در نتیجه موجب فعالیت بیشتر می شوند.

 

۵) پیوستگی افکار را در فرایند یادگیری فراهم می کنند.

 

۶) در توسعه و رشد معنا، در ذهن شاگردان موثرند و به گسترش دامنه لغات کمک می کنند.

 

۷) معنا و مفاهیم آموزشی را سریعتر منتقل می کنند.

 

۸) تجاربی را در اختیار شاگردان قرار می دهند که کسب آنها از راه های دیگر چندان امکان پذیر نیست، و در نتیجه به تکامل و عمق و میزان یادگیری می افزایند.


● انواع وسایل آموزشی

وسایل آموزشی را از نظر نقشی که در فرآیند آموزش بازی می کنند، می توان به دو دسته تقسیم کرد، وسایل آموزشی معیاری و وسایل آموزشی تسهیل کننده. وسایل معیاری، وسایلی هستند که از فراگیر می خواهد برای نشان دادن کارآیی آموخته هایش، آنها را شرح دهد، تفسیر کند، دوباره بسازد و یا مشخص کند، به عبارت دیگر این دسته از وسایل، جزئی از معیارهای یادگیری هستند و در هدف های فعالیت های آموزشی نیز آورده شده اند، مانند اکثر ابزارهای آموزشی در رشته های فنی و حرفه ای، و اتومبیل در آموزش رانندگی.

 


منبع:روزنامه اطلاعات


ویدیو مرتبط :
تبیین فرآیند یادگیری کارآفرینانه مورد مطالعه: پارک های علم و فن آوری و مراکز رشد

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

كمال تبریزی كارگاه‌های آموزشی نمایشگاه عكس «نقش جادو» را كلید زد




كمال تبریزی كارگاه‌های آموزشی نمایشگاه عكس «نقش جادو» را كلید زد

 

 

كارگاه‌های آموزشی نمایشگاه عكس های برگزیده جشن سینمای ایران با عنوان «نقش جادو»، شب گذشته با حضور«كمال تبریزی» آغاز به كار كرد.


«امیرحسین علم‌الهدی» با اعلام این مطلب اظهار داشت:نمایشگاه عكس های برگزیده جشن سینمای ایران با عنوان «نقش جادو» در گالری پردیس سینمای ملت به نمایش گذاشته شده است كه از روز گذشته كارگاه‌های آموزشی آن آغاز به كار كرده است.

وی افزود:این نمایشگاه با حضور فرهاد توحیدی دبیر چهاردهمین جشن سینمای ایران و اعضای انجمن عكاسان سینمایی ایران و اعضای جامعه اصناف سینمایی گشایش یاف كه از روز گذشته با حضور كمال تبریزی این كار‌گاهها آغاز شد و تبریزی در خصوص رابطه عكاسی و سینما به بحث و تبادل‌نظر با جمعیت حاضر در سالن شماره 2 كه حدود 60 نفر می‌شدند پرداخت.

مدیر پردیس سینمایی ملت تصریح كرد: همچنین قرار است امروز حمید جبلی با حضور در پردیس به بحث و تبادل نظر در خصوص رابطه عكاسی و سینما بپردازد و روزهای شنبه و یكشنبه هفته آینده نیز امیر اثباتی و شهاب‌الدین عادل در این كارگاه‌ها حضور خواهند یافت.

این نمایشگاه همه روز تا دوم مهر ماه از ساعت 13 تا 22 برای بازدید علاقمندان برپاست. .../ فارس