سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

عرق کردن زیاد نشانه چیست و چگونه آن را برطرف کنیم؟



درمان تعریق زیاد, علل تعریق زیاد

اضطراب می تواند یکی از دلایل تعریق زیاد بدن باشد

 

اگر هنگامیکه در باشگاه راه می‌روید، پشت سرتان ردی از عرق روی زمین بر جای می‌گذارید، احتمالا این سوال به ذهنتان خطور می‌کند: چرا من انقدر زیاد عرق می‌کنم؟ گاهی اوقات ممکن است دائما احساس خیسی کنید، حتی اگر در حال انجام یک تمرین بسیار آسان باشید. ممکن است یک فرد دیگر در باشگاه، همان تمرین را انجام دهد اما کاملا خشک باشد.

 

موضوع از چه قرار است؟
عوامل متعددی بر میزان تعریق شما تاثیر می‌گذارند اما در ابتدا، باید در وهله اول درک کنید که چرا عرق می‌کنید؟
عرق کردن، روند طبیعی بدن برای خنک کردن خودش است. عرق می‌تواند ناشی از یک واکنش عاطفی مانند اضطراب، یک مریضی، یا یک فعالیت بدنی که در ادامه به آن می‌پردازیم باشد. هنگامیکه در طول ورزش فعالیت بدنی انجام می‌دهید، درجه حرارت مرکز بدن شما شروع به بالا رفتن می‌کند، و این مسئله توسط سنسورهای دما در سراسر بدن شما تشخیص داده می‌شوند.

 

سیستم عصبی مرکزی شما، مخصوصا یک ناحیه از مغزتان به نام هیپوتالاموس، این اطلاعات را پردازش کرده و به بیش از دو میلیون غده‌ی عرق، سیگنال می‌فرستد تا عرق کنند. عرق، عمدتا از آب تشکیل شده است، اما شامل سدیم و سایر مواد مغذی نیز می‌باشد. عرق بعضی از افراد، شورتر از بقیه است.

 

هنگامیکه عرق به سطح پوستتان می‌رسد، شروع به تبخیر شدن کرده و گرما را از پوست شما با هوایی خنک‌تر مبادله می‌کند. خونی که در زیر پوست شما جریان دارد، خنک شده و به مرکز بدن شما پمپاژ می‌شود، و به شما کمک می‌کند یک دمای بدن ایده آل (۳۶.۶ تا ۳۷.۲ درجه سانتیگراد) را حفظ کنید.

 

برای درک بیشتر آنکه این فرایند چگونه کار می‌کند، زمانی را به یاد بیاورید که تب داشتید. در طول تب، درجه حرارت بدن شما بالاتر از سطوح نرمال می‌رود. هنگامیکه تبتان قطع می‌شود، سیستم عصبی مرکزی شما می‌خواهد هر چه سریع تر، بدنتان را به دمای طبیعی‌اش برگرداند. نتیجه‌ی آن، یک دوره تعریق شدید است.

 

حالا هر چه در طول ورزش، شدیدتر فعالیت کنید، بیشتر عرق خواهید کرد، و اثر خنک کنندگی بیشتری اتفاق می‌افتد. تجهیزات ورزشی و برخی لباس‌ها، بدلیل اثر عایقی که دارند، خنک شدن را دشوار می‌سازند. هنگامی که من هاکی بازی می‌کنم، علی رغم اینکه هوا سرد است، اما به شدت عرق می‌کنم، و این عمدتا به دلیل لباسی است که می‌پوشم.

 

رطوبت نیز درعرق کردن دخیل است. هوای مرطوب، با آب اشباع شده است. در نتیجه، تبخیر شدن عرق توسط هوا سخت‌تر می‌شود. این مساله باعث می‌شود که بدن، عرق بیشتری تولید کند. در یک نقطه‌ی خاص ممکن است بدنتان قادر نباشد خودش را خنک کند و منجر به گرمازدگی شود. ترکیب حرارت و رطوبت، توضیح می‌دهد که چرا اکثر بیماری‌های ناشی از گرما در آب و هوای مناطق مرطوب اتفاق می‌افتند.

 

چرا من بیشتر از بقیه مردم عرق می‌کنم؟
برخی از افراد، بیشتر از دیگران عرق می‌کنند. این مسئله می‌تواند به نوعی آزار دهنده باشد. عرق برای بسیاری از مردم نشانه‌ی آن است که وضعیت جسمی خوبی ندارند. اما همیشه این صحیح نیست!

 

افرادی که وزن اضافی دارند، به احتمال زیاد بیشتر از بقیه عرق می‌کنند. آنها نسبت به افرادی که اضافه وزن ندارند، برای انجام یک کار، باید تلاش بیشتری کنند، که باعث می‌شود درجه حرارت بدنشان بیشتر بالا برود.

 

گفته می‌شود بسیاری از ورزشکاران حرفه‌ای، بیش از حد عرق می‌کنند. هنگامیکه وضعیت بدنی و اندامتان را بهبود می‌بخشید، بدنتان کارامدتر می‌شود و بهتر قادر خواهد بود درجه حرارتش را تنظیم کند. هنگامیکه بطور منظم ورزش می‌کنید، ممکن است متوجه شوید که با سرعت و شدت بیشتری، شروع به عرق کردن می‌کنید. این بدان علت نیست که وضعیت فیزیکی مطلوبی ندارید، بلکه به این علت است که بدنتان در خنک کردن خودش، کارامدتر شده است.

 

همچنین تمرین کردن بطور منظم در گرما می‌تواند باعث شود که ورزشکاران، بیشتر عرق کنند. تمرینات منظم در محیط‌های گرم، به بدن می‌آموزد که خودش را بهتر خنک کند و غدد عرق قادر خواهند بود که عرق بیشتری منتشر سازند. این مسئله، یک شباهت منطقی با تمرین قدرتی دارد. اگر شما با بلند کردن وزنه‌ها یا تمرین کردن در گرما روی بدنتان فشار وارد کنید، بدنتان خودش را وفق خواهد داد و در غلبه بر آن فشار در آینده، کارامدتر می‌شود. این، بسیار شگفت انگیز است!

 

و در نهایت، نوبت به عامل ژنتیکی می‌رسد. برخی از افراد، بیشتر از بقیه عرق می‌کنند. به دلیل تجهیزات ورزشی، سخت است که بگوییم چه زمانی ورزشکاران زیاد عرق می‌کنند، اما یکی از ورزش‌هایی که می‌توانیم نگاهی به آن بیندازیم، تنیس است. هنگامیکه اندی رادیک در تور ATP بود، آنقدر عرق می‌کرد که جریانی از عرق روی لبه‌ی کلاهش می‌چکید.

 

با اینحال به سختی می‌شد گفت که راجر فدرر عرق کرده است. بدیهی است که هر دوی آنها در اوج شرایط جسمانی هستند. بله، بعضی عوامل در بازی رادیک، مانند بازی فدرر نبودند، اما این دو بازیکن تا حد زیادی، یک کار را انجام می‌دادند. رادیک، از آن افرادی است که بیشتر عرق می‌کنند.

 

اما میزان عرق شما چه چیزی را در موردتان مشخص می‌کند؟ اگر از نظر جسمی وضعیت بدی دارید، تعریق زیاد آن را تایید می‌کند. اما اگر متناسب هستید و هنوز هم تی‌شرتتان بعد از هر تمرین، خیس آب می‌شود، نگران نباشید. بدن شما در حال انجام کار مهم خنک کردن خودش است.

 

چگونه می‌توانم کمتر عرق کنم؟
متاسفانه برای اینکه در طول ورزش کمتر عرق کنید، کار زیادی نمی‌توانید انجام دهید. البته استفاده‌ی منظم از دئودورانت، می‌تواند مفید باشد. اما هنگامیکه در حال اجرای یک تمرین سخت هستید، کمک چندانی به شما نمی‌کند.

 

کلید کمتر عرق کردن، این است که به بدنتان اجازه دهید عرق کند! در آوردن لباس، بهترین روش برای انجام این کار است. اما قطعا در بسیاری از اوقات، امکان پذیر نیست.

 

پس باید حواستان به لباسی که می‌پوشید باشد. لباس‌های ورزشی سبک که به پوستتان امکان نفس کشیدن می‌دهند، و با عرق اشباع نمی‌شوند، بهترین گزینه‌ی شماست. ممکن است یک تی‌شرت سبک بنظر برسد، اما مواد تشکیل دهنده‌ی آن می‌توانند عرق را جذب کرده و درمقابل فرایند تبخیر، مانند یک سد عمل کنند. همچنین هر لایه از تجهیزاتی که می‌پوشید، بیشتر مانع عرق کردن می‌شود. بنابراین هنگامیکه برای یک تمرین یا بازی لباس می‌پوشید، این نکته را در نظر داشته باشید.

منبع:fitnessmagazine.ir


ویدیو مرتبط :
فروش اینترنتی پد ضد عرق Underarm shild ،رفع عرق زیر بغل

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

اگر عرق نمی‌کنید نشانه این است کــه...


بسیاری افراد از عرق کردن بیش از حد شکایت دارند اما گروهی هم بسیار کم عرق می‌کنند یا اصلا عرق نمی‌کنند، وضعیتی که حتی می‌تواند جان فرد را به خطر بیندازد.




مجله سیب سبز:  بسیاری افراد از عرق کردن بیش از حد شکایت دارند اما گروهی هم بسیار کم عرق می‌کنند یا اصلا عرق نمی‌کنند، وضعیتی که حتی می‌تواند جان فرد را به خطر بیندازد. زمانی که دمای هوا بالا می‌رود، بدن سعی می‌کند از طریق تعریق خود را خنک نگه دارد، در غیر این صورت دمای بدن بالا می‌ماند و فرد را دچار مشکل می‌سازد. اگر هنگام ورزش‌های سنگین یا قرار گرفتن در هوای بسیار گرم عرق نمی‌کنید حتما با یک پزشک مشورت کنید.

اگر عرق نمی‌کنید نشانه این است کــه...

در حسرت یک قطره عرق!

عوامل مختلفی می‌توانند فرایند عرق کردن را تحت تاثیر قرار دهند و باعث کاهش یا افزایش آن شوند. برخی داروها مانند داروهای مخصوص بیماری‌های روانی ممکن است فعالیت غدد عرق را مختل كنند. ژنتیک نیز می‌تواند در کم بودن یا عدم تعریق تاثیرگذار باشد. برای مثال کودکان مبتلا به بیماری ژنتیکی hypohidrotic ectodermal dysplasia)HED)  بدون غدد عرق به دنیا می‌آیند و این موضوع آنها را در خطر گرمازدگی و مرگ قرار می‌دهد. البته این بیماری بسیار نادر و تنها 37 مورد از آن در متون پزشکی گزارش شده است. این اختلال به صورت حملات بدون توجیه افزایش دمای بدن، عدم تعریق و عدم درك درد مشخص می‌شود. سایر تظاهرات بالینی آن نیز شامل كم بودن حجم عضلات، عقب‌ماندگی ذهنی، شلی مفاصل، فقدان حس درد سطحی و عمقی و خودخوری به صورت آسیب به زبان و انگشتان است. از دیگر عواملی که باعث کمبود تعریق می‌شوند، می‌توان به اختلال «نوروپاتی اتونوم» اشاره كرد. این بیماری عملکرد دستگاه عصبی خودمختار را مختل می‌كند. وظیفه این دستگاه تعدیل ارگان‌های داخلی، غدد عرق و فشار خون است. آسیب به آن می‌تواند عملکرد غدد عرق را مختل سازد.

وقتی مایعات بدن  ته می‌کشد!


عفونت‌های شدید و التهاب چرکی غدد عرق نیز ممکن است عملکرد این غدد را مختل سازند. علاوه براین سوختگی‌های شدید (درجه سه) حاصل از آتش‌سوزی، مواد شیمیایی یا برق‌گرفتگی ممکن است به غدد عرق، ماهیچه‌ها و حتی استخوان نیز آسیب برسانند. از دیگر عوامل کمبود عرق، کم آبی است. اگر هنگام فعالیت در هوای گرم برای جبران آب از دست رفته بدنتان مایعات کافی ننوشید به راحتی دچار کم‌آبی خواهید شد. از دیگر دلایل کم‌آبی می‌توان به اسهال و استفراغ مداوم و مصرف داروهای ادرارآور اشاره كرد. اگر دچار تشنگی، ضعف و گیجی شده‌اید، بدانید آنقدر مایعات بدنتان کم شده که دیگر چیزی برای عرق کردن باقی نمانده است. کم‌آبی شدید می‌تواند کشنده باشد به خصوص در مورد کودکان و افراد مسن. گرمازدگی نیز مانند کم‌آبی زمانی اتفاق می‌افتد که در هوای گرم فعالیت می‌کنید و به ازای مایعات از دست رفته بدنتان مایعات کافی نمی‌نوشید. گرمازدگی بسیار خطرناک است زیرا مکانیسم طبیعی عرق کردن را از کار می‌اندازد. مهم‌ترین علامت آن نیز رسیدن دمای بدن به بالای 40 درجه سانتی‌گراد است.

اگر عرق نمی‌کنید نشانه این است کــه...

با ورزش‌های سنگین هم عرق نمی‌کنید؟

یکی از دلایل عمده عدم تعریق در هنگام ورزش، ننوشیدن مایعات کافی در حین ورزش و قبل و بعد از آن است. اگر به اندازه کافی مایعات نمی‌نوشید یا زیاد از حد به دستشویی می‌روید، مایعات بدنتان کاهش یافته و کمتر عرق می‌کنید، اگر دمای بدنتان هنگام ورزش خیلی بالا نمی‌رود انتظار تعریق زیاد نداشته باشید. برای مثال بسیاری از افراد هنگام قدم زدن خیلی عرق نمی‌کنند. به هر حال اگر قبل، حین و بعد از ورزش مایعات کافی می‌نوشید و به شدت ورزش می‌کنید و در عین حال عرق نمی‌کنید، ممکن است دچار اختلال خاصی باشید. برای مثال برخی بیماری‌های پوستی، غدد عرق را مسدود می‌کنند. همچنین اختلالات عصبی مانند سندرم «گیلن باره» از دیگر دلایل عمده عدم تعریق به حساب می‌آید. سندرم گیلن باره اختلال نادری است که در نتیجه حمله سیستم ایمنی بدن به اعصاب محیطی ایجاد و به دنبال آن احساس ضعف در ماهیچه‌ها، بی‌حسی، گزگز و گاهی اوقات فلجی دیده می‌شود. اختلالات عصبی، اختلالات مادرزادی، سندرم‌های ژنتیک و ضربه خوردن غدد عرق نیز از دلایل احتمالی عدم تعریق هستند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟


بیشتر افرادی که عرق نمی‌کنند بعدها متوجه می‌شوند این موضوع در سایر اعضای خانواده‌شان نیز مطرح است. به هرحال عرق نکردن هنگام ورزش و بالا رفتن دمای بدن می‌تواند خطرناک باشد. برای تشخیص علت آن حتما با یک پزشک مشورت کنید. اگر در حین ورزش احساس می‌کنید دمای بدنتان بیش از حد بالا رفته است فعالیت خود را متوقف کنید و دوش آب سرد بگیرید. اگر هم به حمام دسترسی نداشتید کافی است به صورت‌تان آب خنک بزنید و با استفاده از یک حوله مرطوب پوست خود را خنک نگه دارید. مایعات خنک بنوشید و تا زمانی که دمای بدنتان نرمال نشده است در مکانی خنک بنشینید.

عرق نکردن سلامت پوست را به خطر می‌اندازد


سیستم تعریق بدن به واسطه غدد عرق قرار گرفته در ناحیه پوست کار می‌کند و توسط مکانیسم‌های مختلفی تنظیم می‌شود. در واقع این سیستم تحت کنترل سیستم اعصاب احشایی بدن یا سیستم اعصاب اتونوم است. بیماری‌های مختلفی می‌توانند باعث افزایش یا کاهش ترشح عرق شوند. عرق کردن نوعی مکانیسم دفاعی برای بدن به شمار می‌آید. برای مثال پوست را مرطوب نگه می‌دارد و از خشک شدن و ترک خوردن آن جلوگیری می‌کند. اگر پوست خشک شود و ترک بخورد، میکروب‌ها می‌توانند وارد پوست و بافت‌های زیری آن شوند. برای مثال گاهی اوقات در بیماران دیابتی ترشح غدد عرق در پوست کاهش پیدا می‌کند، پوست خشک می‌شود، ترک می‌خورد و در نهایت ورود میکروب‌ها به پوست باعث ایجاد زخم پای دیابتی می‌شود.

هم افزایش  تعریق  و هم کاهش!


بیماری‌های مختلفی می‌توانند باعث افزایش یا کاهش ترشح عرق در پوست شوند. برخی از این بیماری‌ها مربوط به غدد درون‌ریز هستند. برای مثال پرکاری تیروئید و تحریک اعصاب اوتونوم یا احشایی باعث می‌شود ترشح عرق در پوست افزایش پیدا کند. البته این بیماری علائم دیگری هم دارد از جمله کاهش وزن، تپش قلب و لرزش اندام‌ها. بیماری دیابت هم به صورت افزایش ترشح عرق و هم به صورت کاهش ترشح عرق خود را نشان می‌دهد. در این بیماری معمولا میزان تعریق کف دست افزایش و تعریق در پاها کاهش پیدا می‌کند. به همین دلیل است که پوست پای افراد دیابتی معمولا خشک می‌شود و ترک می‌خورد. بیماری آکرومگالی از دیگر بیماری‌هایی است که با افزایش ترشح هورمون رشد باعث افزایش ترشح عرق می‌شود. از علائم دیگر این بیماری می‌توان به سردرد، جلوزدگی فک، بزرگ شدن گوش، بینی، پاها و انگشتان و افزایش چین‌خوردگی صورت اشاره كرد. بیماری که به علت افزایش تعریق به متخصص غدد مراجعه می‌کند، معمولا تحت بررسی‌های هورمونی قرار می‌گیرد و اگر از لحاظ هورمونی نرمال باشد برای درمان به متخصصان پوست ارجاع می‌شود. متخصصان پوست نیز با توجه به میزان و ناحیه تعریق از درمان‌های مختلفی استفاده می‌کنند. اگر تعریق به صورت محدود در یک ناحیه خاص باشد، ممکن است با تزریق بوتاکس کاهش پیدا کند. علاوه بر بوتاکس، از داروهای خوراکی و پمادهای موضعی نیز می‌توان استفاده كرد. اگر تعریق بسیار شدید باشد ممکن است در ناحیه زیر بغل، تزریق و بلوک سیستم عصبی انجام گیرد.