سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

سردرد، اولین علامت تومور مغزی



درمان تومور مغزی, شیمی درمانی

استفراغ و اختلال در دید از علائم تومور مغزی می باشد.

 

مغز انسان در یک محفظه استخوانی به نام جمجمه قرار دارد. وقتی توده یا توموری در آن شکل می گیرد از هر سو به بافت اطراف مغز فشار می آورد و علائمی ایجاد می کند. تومورهای مغزی، به خصوص تومورهای بدخیم، لجام گسیخته اند و با سرعت تکثیر می شوند و به همین دلیل، درمان به موقع در این بیماری ضرورت دارد برای اینکه از پیشرفت آن جلوگیری به عمل آید.

 

اولین علامت تومور مغزی سردرد است؛ البته سردردی که با مصرف مسکن ها تسکین نمی یابد. هر توموری الگوی سردرد خاصی دارد. بیشتر بیماران مبتلا به تومور مغزی در طول روز شکایت زیادی از سردرد ندارند. سردرد ناشی از تومور، معمولا شبانه است که صبح ها و هنگام برخاستن از خواب به بیشترین میزان خود می رسد. بعضی از بیماران هم سردرد حمله ای یا ضربانی دارند. علائم فقط به سردرد محدود نمی شود. بیماران ممکن است دچار استفراغ و اختلال در دید هم باشند. اگر فشار داخل مغزی بالا برود تورم عصب ته چشم نیز دیده می شود. تومورها علائم اختصاصی هم دارند.

 

این علائم با توجه به محل قرارگیری تومور است؛ مثلا اگر تومور در ناحیه پل مخچه قرار داشته باشد؛ بیمار اشکال شنوایی پیدا می کند. اگر در مخچه ایجاد شده باشد باعث اختلال در تعادل و در صورتی که در نیمکره مغزی باشد، باعث بی حسی در یک طرف بدن می شود. تشنج نیز در بعضی از بیماران دیده می شود. تومورهای مغزی که در مخچه ایجاد می شوند با حجم کمتر عارضه بیشتری ایجاد می کنند و بیمار هم به علت علائم ناشی از تومور خیلی زودتر به پزشک مراجعه می کند ولی تومورهایی که در ناحیه مخ ایجاد می شوند، معمولا حجیم ترند و وقتی عارضه ایجاد می کنند که فشار داخل مغز بالا می رود. البته بعضی از تومورها هیچ علامتی ندارند و اتفاقی و در یک تصویربرداری کشف می شوند.

 

سی تی اسکن, درمان تومور مغزی

برای تشخیص نوع تومور حتما باید نمونه برداری انجام شود.

 

راهکار تشخیص تومور عمدتا استفاده از سی تی اسکن و ام آر آی است. بعد از اینکه محل تومور کاملا مشخص شد جراح تصمیم می گیرد که آیا می توان تومور را خارج کرد و اگر امکان جراحی وجود دارد، چگونه تومور خارج شود که کمترین عارضه را برای بیمار داشته باشد. بعضی از تومورها در مناطق داخلی مغز تشکیل می شوند و امکان دسترسی به آنها وجود ندارد. این تومورها قابل برداشتن نیستند و فقط می توان با شیمی درمانی یا رادیوتراپی، بیماری را کنترل کرد. بعضی دیگر نیز در مکان حساسی قرار دارند و باید خیلی با احتیاط برداشته شوند چون احتمال آسیب به نسج مغز و عوارض بعد از عمل وجود دارد.

 

البته جراحی هم عارضه دارد. شایع ترین عارضه بعد از جراحی، سردرد و تشنج است که سردرد با داروهای استروئیدی و تشنج هم با داروهای ضدتشنج کنترل می شود. احتمال خونریزی در محل عمل هم وجود دارد. گاهی بافت مغزی، هنگام خروج تومور آسیب می بیند. عارضه ایجاد شده در بیمار ممکن است به شکل کجی صورت، اختلال در بینایی، اختلال در بلع، افتادگی پلک و اشکال در حرکت و تعادل و... باشد.

 

وقتی وجود تومور در مغز تایید شد، قدم بعدی درجه بندی تومور است، تومورها معمولا به 4 درجه تقسیم می شوند. درجه 1 و 2 اغلب خوش خیم اند و درجه 3 و 4 معمولا بدخیم. پیشرفت تومور می تواند آن را از نوع خوش خیم در مرحله 1 و 2 به مرحله بدخیم 3 و 4 تبدیل کند. البته قرار گرفتن تومور در مرحله 1 یا 2 به این معنا نیست که هیچ خطری متوجه بیمار نیست و با درمان برطرف می شود چون مواردی وجود دارند که درمان را با مشکل روبرو می کند. مثلا گاهی تومور خوش خیم و درجه 1 است اما در محلی مثل ساقه مغز قرار دارد که مشکلات ثانویه ایجاد می کند.

 

ساقه مغز محل کنترل فعالیت های حیاتی بدن مثل تنفس و ضربان قلب و کنترل فشار خون است. بعضی از تومورها هم از ابتدا خوش خیم اند ولی رشد سریعی دارند. اگر چنین توموری در بطن مغز قرار گرفته باشد، می تواند محل خروجی آب تولید شده در بطن را ببندد و باعث افزایش فشار داخل مغز و مرگ بیمار شود. در مواردی هم تومور در محلی قرار دارد که عملا نمی توان کاری برای بیمار انجام داد و خارج کردن تومور مساوی است با عوارض یا ناتوانی های شدید.

 

تومورهای بدخیم هم از نامشان پیداست که مشکل ساز هستند ولی گاهی ممکن است در جای مناسبی قرار گرفته باشند و جراح نیز به راحتی به آن دسترسی داشته باشد. با این حال از آنجا که سرعت زیادی در دست اندازی آنها وجود دارد و با جریان لنف به نقطه دیگری از مغز یا بدن می روند، ممکن است از جای دیگری سر درآورند. با توجه به سی تی اسکن و ام آر آی نمی توان به دقت نوع تومور را تعیین کرد. به همین دلیل برای تشخیص نوع تومور حتما باید نمونه برداری انجام شود.

 

درمان تومور مغزی, شیمی درمانی

اولین علامت تومور مغزی سردردی است که با مسکن تسکین نیابد.

 

شیوع تومورهای مغزی در جامعه حدود یک در 10هزار نفر جمعیت است. این تومورها به دو دسته کلی اولیه و ثانویه تقسیم می شوند. در ادامه، با این دسته بندی و سایر دسته بندی های این بیماری آشنا خواهید شد.

برخی از تومورهای مغزی اولیه اند و برخی دیگر، ثانویه. تومورهای اولیه از بافت مغز به وجود می آیند و معمولا ریشه ژنتیکی دارند. تومورهای ثانویه منشاء مغزی ندارند و در اثر دست اندازی سلول های سرطانی پستان، ریه، کبد یا اعضای دیگر بدن به مغز ایجاد می شوند. حدود 50درصد از تومورهای مغزی، نوع ثانویه هستند. تومورهایی که در اثر دست اندازی ایجاد شده اند، معمولا بدخیم هستند و باید جراحی، شیمی درمانی یا رادیوتراپی شوند.

تومورها در 2 ناحیه از مغز تشکیل می شوند؛ بیرون مغز و داخل مغز. تومورهای داخل یا خارج مغز ممکن است خوش خیم یا بدخیم باشند ولی آنهایی که داخل مغز تشکیل می شوند، بیشتر تمایل به بدخیمی دارند؛ مثل گلیوما. تومورهای خارج مغزی مثل مننژیوما و نورینوما تومورهای نسبتا خوش خیمی هستند و احتمال عود کمتری هم دارند.

بعضی از تومورها مثل مننژیوما و گلیوما تک گیر هستند یعنی ارتباط به ارث ندارند و اگر در خانواده یک نفر به این نوع از تومور مبتلا بود، خطری بستگان بیمار را تهدید نمی کند اما تومورهایی مثل نوروفیبروماتوزیس زیربنای ژنتیکی دارند چون اختلالی در کروموزوم 5 وجود دارد و این اختلالات کروموزومی قابل انتقال در خانواده هستند. خوشبختانه این موارد چندان شایع نیستند ولی با ابتلای یک نفر در خانواده، بستگان بیمار هم به بررسی نیاز خواهندداشت.

 

تومورهایی که در غده هیپوفیز تشکیل می شوند، فعالیت ترشحی دارند؛ مثلا ممکن است باعث ترشح هورمون رشد شوند و بیماری ای به نام آکرومگالی ایجاد کنند که در آن استخوان های صورت، دست ها و پاها رشد می کند. بیماری دیگر که می توان در همین زمینه مطرح کرد، کوشینگ نام دارد. در این بیماری نیز به دلیل وجود تومور در هیپوفیز، هورمون کورتیزول ترشح می شود و بیمار صورت گرد یا قرص ماهی و پشت کوهانی پیدا می کند.
منبع:tabnak.ir


ویدیو مرتبط :
تومور مغزی

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

اولین علامت نیمی از تومورهای مغزی را بدانید



تومورهای مغزی,نشانه های تومورهای مغزی,علائم تومورهای مغزی

اولین علامت نیمی از تومورهای مغزی را بدانید
وقتی می‌شنویم یکی از آشنایان یا بستگانمان به تومور مغزی دچار شده، ترس وجودمان را فرامی‌گیرد و حتی شنیدن نام این بیماری برای خیلی از ما ناخوشایند است. بسیاری از افراد وقتی متوجه ابتلا به این بیماری می‌شوند تصور می‌کنند دنیا به آخر رسیده‌است و دیگر امیدی نیست در حالی که با درمان به موقع و افزایش آگاهی درباره این بیماری می‌توان بر آن غلبه کرد.
اگر به تازگی متوجه شده‌اید خودتان یا یکی از اطرافیانتان به تومور مغزی مبتلا هستید گفت‌وگو با دکتر شیخ‌رضایی، جراح مغز و اعصاب را بخوانید تا بفهمید نباید خودتان را ببازید.


لطفا در مورد تومور مغزی و انواع آن کمی توضیح دهید.
تومور مغزی، رشد توده غیرطبیعی در مغز است و امکان بروز آن در هر سنی وجود دارد. در علم پزشکی تومورهای سیستم اعصاب مرکزی به 7 گروه تقسیم می‌شوند و در این 7 گروه 120 نوع تومور دیده می‌شود. آمارها نشان می‌دهند از هر 100هزار نفر، 15 نفر دچار این بیماری می‌شوند که نیمی از آنها تومور خوش‌خیم دارند و با عمل جراحی بهبود پیدا می‌کنند و نیم دیگر هم به انواع بدخیم مثل گلیوبلاستوما، مبتلا می‌شوند. در نوع بدخیم سلو‌ل‌های بسیار زیادی وجود دارد و توده مرز مشخصی با مغز ندارد، پس اگر 99 درصد آن خارج شود و به دلایل مختلف نتوانیم یک درصد آن را خارج کنیم یعنی یک میلیارد سلول بدخیم در مغز باقی می‌ماند و مجبور خواهیم شد درمان تکمیلی را آغاز کنیم که همان شیمی‌درمانی و پرتودرمانی است.


بیماران مبتلا چه علایمی دارند؟
50 درصد بیماران از سردرد شکایت دارند و می‌توان گفت سردرد، شاخص‌ترین و اولین‌ نشانه است ولی باید بدانید تاکنون بیش از 100 نوع سردرد شناسایی شده است که فقط یکی از آنها به تومور ربط داده می‌شود پس نباید با هر سردردی به تومور مغزی مشکوک شد زیرا بسیاری از این دردها می‌توانند ناشی از سردردهای عصبی، میگرنی و خستگی و... باشند.


دومین علامت، تشنج است. این نشانه هم به‌طور متداول گزارش می‌شود و انواع مختلفی دارد و نوع آن به محل قرارگیری توده در مغز بستگی دارد. نشانه سوم، تغییرات خلقی است به‌طوری که شخصیت بیمار کاملا عوض می‌شود یعنی اگر آدم بدخلق و عصبانی بوده است، خوش‌اخلاق می‌شود و برعکس. از دیگر نشانه‌ها می‌توان به اختلالات بینایی یا کوری (تومورهایی که روی کیاسمای بینایی قرار می‌گیرند یا فشار داخل مغز را بالا می‌برند و ادم ایجاد می‌کنند)، فلج‌پلک، فلج صورت، کاهش شنوایی، بی‌حسی دست و پا و اختلالات عصبی محیطی اشاره کرد.


علایم هشداردهنده کدامند؟
نشانه‌ها همیشه آشکار نیستند و گاهی به‌قدری مرموزند که متخصصان را به اشتباه می‌اندازند. گاهی هم بیماری بدون علامت است و به‌صورت تصادفی تشخیص داده می‌شود، مثلا کسی از نردبان سقوط کرده و پزشک برای اطمینان از ضربه مغزی نشدن او، سی‌تی‌اسکن درخواست‌می‌کند و با مشاهده جواب سی‌تی‌اسکن، متوجه تومور می‌شود. اگر سردرد غیرقابل کنترل باشد و به درمان‌های معمول پاسخ ندهد و با سرفه، عطسه و دستشویی رفتن شدت پیدا کند یا با اختلالات حسی-حرکتی همراه باشد، حتما به یک بررسی کلی نیاز دارد و این بررسی با سی‌تی‌اسکن و ام‌آر‌آی امکان‌پذیر است.


با توجه به اینکه بیماری گاهی بدون علامت است، آیا کسانی که در خانواده‌شان یک فرد مبتلا به توده مغزی وجود دارد، باید تحت نظر پزشک باشند؟
نه چون فقط در بیماری «نوروفیبروماتوزیس» امکان ارث رسیدن این بیماری وجود دارد و پیگیری اطرافیان ضروری است. بیماران دچار نوروفیبروماتوزیس لکه‌های قهوه رنگ پوستی دارند و تومورهای متعدد در پوست و سیستم عصبی مرکزی‌شان دیده می‌شود که از طریق ژنتیک به ارث می‌رسد ولی سایر تومورها علت‌های مختلفی دارند.


لطفا درباره این علت‌ها توضیح دهید.
بالا رفتن سن، مهم‌ترین علت ‌است و نوع بدخیم توده‌های مغزی بیشتر در کهنسالان شایع است. گرچه در کودکان نیز انواع گوناگون آن دیده می‌شود. بین ضربه‌های مغزی و تومور هم ارتباط دیده شده است، یعنی کسانی که در گذشته ضربه‌ای به سرشان وارد شده، ممکن است بیشتر از دیگران در معرض خطر باشند.


احتمال ابتلا به تومورهای مغزی در کسانی که پرتودرمانی می‌شوند نیز افزایش می‌یابد. در قدیم برای درمان کچلی از پرتودرمانی استفاده می‌کردند و بررسی‌هایی که بعدها انجام شد، نشان داد تعداد زیادی از افرادی که از این روش استفاده کرده بودند، به توده مننژیوما (خوش‌خیم) مبتلا شده‌اند.


دانشمندان خبرهای بدی درباره افزایش سرطان‌ها و سایر بیماری‌ها می‌دهند. آیا بیماران دچار توده‌های مغزی هم رو به افزایش هستند؟
حدود 50 سال پیش شناسایی تومورها با دستگاه‌های آن زمان کار دشواری بود ولی امروزه با استفاده از تکنولوژی پیشرفته، قادر به تشخیص آن در مراحل اولیه هستیم به‌ این ترتیب می‌توانیم بگوییم در گذشته این بیماری تشخیص داده نمی‌شد. دانشمندان آلودگی‌های محیطی، امواج و اشعه‌ها، موبایل و لایه ازن را در ایجاد چنین تومورهایی دخیل دانسته‌اند ولی هنوز مطمئن نیستیم چه چیزی باعث پیدایش چنین توده‌های غیرطبیعی‌ای در مغز می‌شود. در جواب سوال شما باید بگویم میزان تومورهای مغزی در سال‌های اخیر افزایش یافته است.


آیا باید همه بیماران تحت عمل جراحی قرار بگیرند؟
توده‌های ناحیه هیپوفیز با اختلالات هورمونی همراه هستند و نشانه‌هایی مثل افزایش هورمون رشد، چاقی بیش از حد، ریختن موی سر و قطع قاعدگی دارند ولی به‌راحتی با دارو درمان می‌شوند. البته به شرطی که علایم عصبی ایجاد نکرده باشند اما برای درمان هر نوع توموری به اطلاعاتی درباره نوع آن و محل قرارگیری‌اش نیاز داریم اما با توجه به دانش امروز، راهی غیر از جراحی وجود ندارد.


نکته دیگری هم در این مورد باقی مانده که بخواهید به آن اشاره کنید؟
ابتلا به هر نوع بیماری کشنده‌ای به معنای پایان زندگی نیست. برای غلبه بر آن باید کاری کنیم تا سطح آندورفین و ترکیب‌هایی که به‌طور معمول در مغز باعث افزایش سطح سرخوشی انسان می‌شوند، بالا برود. علم اثبات کرده است شادی و ورزش باعث افزایش سطح این هورمون‌ها می‌شوند. فرد مبتلا به تومور یا سرطان با هر بیماری صعب‌العلاج هرگز نباید امید خود را از دست بدهد. با ورزش، شرکت در مجامع عمومی، مراوده‌‌های زیاد و داشتن برنامه‌های تفریحی می‌توان بر افسردگی ناشی از بیماری غلبه کرد، طول عمر را افزایش داد و عوارض بیماری را به تعویق انداخت.
منبع : salamatiran.com