سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

سبوس برنج، درمانی ساده برای یبوست‌های بدون علت مشخص


یک فوق تخصص گوارش و کبد با بیان اینکه «یبوست از شایع‌ترین مشکلات گوارشی است که افراد در سنین مختلف را درگیر می‌کند»، گفت:«سبوس برنج و سبوس سایر غلات محتوی فیبر فراوان هستند و به عنوان یک درمان ساده و بی ضرر یبوست‌هایی که علت مشخصی ندارند مطرح است.»

یک فوق تخصص گوارش و کبد با بیان اینکه «یبوست از شایع‌ترین مشکلات گوارشی است که افراد در سنین مختلف را درگیر می‌کند»، گفت:«سبوس برنج و سبوس سایر غلات محتوی فیبر فراوان هستند و به عنوان یک درمان ساده و بی ضرر یبوست‌هایی که علت مشخصی ندارند مطرح است.»

دکتر شهرام آگاه در گفتگو با خبرنگار سلامت نیوز، اظهار داشت:« یبوست از شایع ترین مشکلات گوارشی است که افراد در سنین مختلف را درگیر می کند گرچه بروز این بیماری در سنین مختلف علل مختلفی دارد به عنوان مثال یبوست در نوزادان وکودکان با بروز این بیماری در سالمندان متفاوت است و کودکی که به این بیماری دچار می شود بایستی حتما از نظر علل بروز این بیماری و احتمال اختلالات مادرزادی بررسی شود.»

وی افزود:«بروز یبوست در سنین جوانی علل مختلفی دارد و ممکن است به دلیل اختلالات عضوی یا غیرعضوی در فرد باشد، در افراد سالمند هم می‌تواند ناشی از کاهش حرکت دستگاه گوارش به دلیل حالت فیزیولوژیک باشد و در حالت عادی دفع مدفوع در افراد مسن کمتر از افراد جوان است و علت بروز یبوست در هر سنی نیاز به بررسی دارد.»



این دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت:«علل یبوست در نوزادان و کودکان بسته به اینکه از چه سنی بروز پیدا کند این مسئله حائز اهمیت است و اگر نوزادی از بدو تولد دچار یبوست باشد به طور جدی اختلالات مادرزادی مثل اختلالات ارثی از بین رفتن ونداشتن سلول های عصبی در قسمتی از جدار روده می تواند باعث بروز یبوست های شدید شود و با شک به این اختلالات مادرزادی در نوزاد بررسی‌هایی مثل گرافی با باریوم و یا مانومتری رکتوم و مقعد توصیه می‌شود و در برخی موارد که علل بروز یبوست اختلالات مادرزادی باشد جراحی برای درمان نوزاد توصیه می‌شود.»

وی یادآور شد:«از دیگر علت های بروز یبوست در سنین کودکی ضمن اینکه همچنان علل مادرزادی در بروز آنها مطرح هستند یبوست عادی است که به عنوان یک عامل مهم مطرح است و از زمانی که کودک یاد می گیرد چگونه مدفوع خود را کنترل کند خود را نشان می‌دهد، استرس‌هایی که در زندگی کودک در این دوران پیش می‌آید در این بیماری تاثیر گذار است به عنوان مثال کودکی که تازه وارد مهدکودک شده است و یا کودکی که به تازگی به مدرسه می‌رود تا زمانی که به شرایط مدرسه و نشستن بر سر کلاس عادت کند این یبوست به دلیل تغییرات در عادات غذایی که در شرایط جدید پیش آمده است خود را نشان می‌دهد.»

این عضو انجمن گوارش و کبد ایران تصریح کرد:« علل بروز یبوست در نوجوانان و بالغین جوان و افراد جوان گرچه بررسی علل عضوی مهم است اما باید به عللی مثل سندرم روده تحریک‌پذیر که همراه با یبوست و اسهال متناوب و یا یبوست به تنهایی است توجه داشته باشیم، گرچه بسیاری از این افراد عادت‌های غذایی مثل کم مصرف کردن فیبر غذایی و مایعات دارند که می تواند یکی از علل مهم یبوست باشد، به هر حال در جوانانی که یبوست به طور مزمن وجود دارد بررسی های اولیه برای رد علل عضوی توصیه می‌شود.»

وی خاطرنشان کرد:«برخی از اختلالات متابولیک یا اختلال در غدد درون ریز می تواند باعث یبوست در فرد شوند که از جمله مهم ترین آنها کم کاری تیروئید و دیابت است، یادمان باشد که در برخی از جوانان مصرف بعضی از داروها ممکن است وی را به این مشکل دچار کند و ممکن است فرد به این مسئله توجهی نداشته باشد، مصرف داروهایی که محتوی کلسیم و یا آهن هستند در بروز یبوست جوانان می تواند نقش داشته باشد.»

این عضو انجمن گوارش و کبد آمریکا یادآور شد:«مصرف داروها در تمامی سنین می توانند از علائم مهم بروز یبوست باشند، این مسئله به ویژه در افراد مسن که داروهای متفاوت مصرف می کنند می تواند مهم باشد مثل مصرف برخی داروهای تقویتی، داروهای کاهنده فشار خون، داروهای بیماری های قلبی، داروهای اعصاب.
در افراد مسن یبوستی که تازه شروع شود می تواند علامت سرطان باشد بنابراین یبوست در این گروه از افراد نیاز به بررسی سریع و جدی و اقدام مناسب دارد.»

وی تاکید کرد:«برای تشخیص علل یبوست در سنین مختلف اقدامات مختلفی توصیه می شود ومعمولا انجام آزمایش های خون و مدفوع در سنین مختلف توصیه می‌شود تا مواردی مثل اختلالات متابولیک زودتر تشخیص داده شود.در مورد افراد مسن که مشکوک به سرطان هستند انجام کلونوسکوپی توصیه می‌شود و در مواردی که کاهش سرعت روده محتمل است تست هایی برای بررسی سرعت روده با مارکرهای مخصوص و گرفتن عکس توصیه می‌شود، همچنین در بیمارانی که اختلال عملکرد راست روده و مقعد در دفع مدفوع محتمل است مانومتری که سنجش حرکات انتهایی روده است ممکن است انجام شود.»

دکتر شهرام آگاه تصریح کرد:«درمان یبوست بستگی به علت ایجادکننده دارد و در افرادی که بروز یبوست علل مشخصی ندارد رژیم های غذایی حاوی آب زیاد و مایعات فراوان و فیبر زیاد توصیه می شود، ورزش در افرادی که تحرک کمی دارند در درمان یبوست می‌تواند مفید واقع شود و درمان یبوست در مورد افرادی که علت مشخصی باعث بروز یبوست در این افراد شده است درمان علت زمینه مهم است که ممکن است دارو درمانی و یا در پاره ای از موارد جراحی راه درمان باشد.»

وی خاطر نشان کرد:« سبوس برنج و سبوس سایر غلات محتوی فیبر فراوان هستند که در افرادی که فیبر در رژیم غذایی آنها کم است به عنوان یک درمان ساده و بی ضرر یبوست هایی که علت مشخصی ندارند مطرح است اما باید توجه داشت که فیبر غذایی که به عنوان درمان یبوست استفاده می‌شود بایستی حتما با آب فراوان مصرف شود و در مورد بیمارانی که انسداد روده‌ای دارند و یا یبوست آنها بیش از 3 روز همراه با دل درد است مصرف سبوس برنج و سبوس سایر غلات می تواند مضر باشد.»

منبع : Salamatnews.com


ویدیو مرتبط :
شامپو سبوس برنج

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

راه‌هایی ساده برای پیشگیری از یبوست



 

 

راه‌هایی ساده برای پیشگیری از یبوست

 


یبوست یكی از مشكلات شایع و ناراحت‌كننده است كه افراد در هر شرایطی ممكن است با آن درگیر شوند و به طور حتم كسی هم دوست ندارد این شرایط را تجربه كند اما متخصصان می‌گویند می‌توان با تغییراتی ساده در زندگی از بروز این مشكل جلوگیری كرد.

 


یبوست چیست؟

یبوست یا خشكی مزاج مشكلی است كه به واسطه آن دفع مدفوع با سختی و درد همراه می‌شود. به طور كلی، اگر كمتر از 3 بار در هفته دفع انجام شود و مدفوع سفت و خشك باشد، نشانه یبوست است.

خوشبختانه اكثر موارد یبوست موقتی است. به این معنی كه با ایجاد تغییراتی ساده در شیوه زندگی مانند انجام ورزش منظم و بیشتر و گنجاندن رژیم غذایی سرشار از فیبر، می‌توان علائم ناشی از یبوست را كاهش دهد.

 

 

علائم

این‌كه فردی هر روز دفع مدفوع نداشته باشد، لزوما به معنای یبوست نیست. اما اگر 2 مورد یا بیشتر از شرایط زیر را تجربه كنید، نشانه‌ای از بروز این مشكل است. اگر دفع كمتر از 3 بار در هفته دارید، یا مدفوع شما سفت و خشك است، نشانه‌هایی از بروز این مشكل وجود دارد. همچنین مجبور بودن برای زور زدن بیش از حد در حین اجابت مزاج و احساس تخلیه ناكامل نیز می‌تواند از دیگر علائم یبوست باشد.

 


مراجعه به پزشك

با این‌كه یبوست اغلب آزاردهنده و ناراحت‌كننده است، اما اغلب افرادی كه با این مشكل روبه‌رو هستند به پزشك مراجعه نمی‌كنند. باید توجه داشت یبوست مزمن ممكن است منجر به بروز عوارضی شود یا نشانه‌ای از اختلالی جدی باشد كه نیاز به درمان و رسیدگی جدی‌تری دارد.

پس اگر عوارض و علائمی كه بیان شد بیش از 3 هفته طول بكشد یا شدید باشد و یا این حالات به یكباره و بی‌دلیل شروع شده است، مراجعه به پزشك را فراموش نكنید.

افراد مسن، كسانی كه زندگی بی‌تحرك یا كم‌تحركی دارند، افرادی كه به هر دلیلی محدود به رختخواب هستند، كسانی كه رژیم غذایی‌شان فیبر كمی دارد و مایعات كافی مصرف نمی‌كنند، بیشتر در معرض این مشكل قرار خواهند داشت. همچنین مصرف برخی داروها نیز موجب بروز این مشكل می‌شود.

 

 

پیشگیری

همیشه پیشگیری مقدم بر درمان است و بدانید بسیار راحت‌تر خواهید بود اگر از بروز این مشكل در همان ابتدا پیشگیری كنید. برای این كار رعایت نكات زیر می‌تواند به شما كمك كند:

رژیم غذایی سرشار از فیبر: رژیمی سرشار از مواد غذایی حاوی فیبر مانند میوه و سبزیجات در رفع این مشكل بسیار مفید است. برای جلوگیری از بروز برخی مشكلات، فیبر را به تدریج به رژیم غذایی خود اضافه كنید.

میوه و سبزیجاتی مانند سیب، هویج، كاهو، آلو، گلابی و برخی نان‌های سبوس‌دار برای كاهش و درمان یبوست مفید است.

همچنین غذاهای سرشار از چربی و قند و موادی كه فیبر كمی دارند ممكن است موجب بروز یا وخامت یبوست شوند. پس خوردن این‌گونه مواد را محدود كنید.

مصرف كافی مایعات: مصرف مناسب مایعات در پیشگیری از این بیماری نقش مهمی دارد، اما مقدار دقیق مصرف آب و سایر مایعاتی كه انسان باید هر روز مصرف كند، برای هر فرد متفاوت است و به عواملی از جمله سن، جنسیت، سلامت و میزان فعالیت شما بستگی دارد. همچنین یادتان باشد مصرف مواد حاوی كافئین مانند قهوه را كاهش دهید زیرا آب بدن را كم می‌كنند.

ورزش و فعالیت بدنی منظم: فعالیت و انجام منظم برنامه‌ای ورزشی مانند پیاده‌روی، دوچرخه‌سواری یا شنا برای كمك به تحریك عملكرد روده مهم و مفید است. حداقل 30 دقیقه ورزش در اغلب روزهای هفته توصیه می‌شود.

توجه به دفع: به دفع مدفوع بی‌توجهی نكنید. هر چه زمان طولانی‌تر شود، آب بیشتری از مدفوع جذب شده و دفع آن سخت‌تر می‌شود.

و باز هم فراموش نكنید كه در صورت بروز مشكل مراجعه به پزشك و رعایت نكات و توصیه‌های وی ضروری است. در ضمن هنگام مواجهه با این مشكل هرگز به صورت خودسرانه دارو مصرف نكنید.

 

منبع:jamejam.ir