سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

راهکارهای تقویت اعتماد به نفس در کودکان



عتماد به نفس در کودک،اعتماد به نفس کودک

اعتماد به نفس مناسب، سلاح کودک در برابر چالش های دنیاست‎

 

اعتماد به نفس مناسب، سلاح کودک در برابر چالش های دنیاست. کودکانی که احساس خوبی در مورد خود دارند، راحت تر می توانند با مشکلات محیط اطراف مقابله کنند.


کارشناسان معتقدند استراتژی‌های موثر و ساده‌ای وجود دارند که همه والدین می‌توانند آن‌ها را مورد استفاده قرار دهند تا فرزندشان اعتماد به نفس داشته باشند. در این مقاله که فاکس نیوز منتشر کرده به برخی از این استراتژی‌ها اشاره شده که به شرح زیر است:

- تاثیر داشتن والدین با اعتماد به نفس بر کودک
مطالعه اخیر در دانشگاه واشنگتن نشان می‌دهد اعتماد به نفس کودکان در سن پنج سالگی شکل می‌گیرد و یکی از بهترین راه‌ها برای پرورش این ویژگی در کودک این است که خود والدین با اعتماد به نفس رفتار کنند. کارشناسان معتقدند زمانیکه کودک مشاهده کند والدینش اعتماد به نفس دارند رفتار آنان را تقلید می‌کند.

 

- بهره‌برداری از مشکلات برای فرصت‌سازی
باید به کودک کمک کرد تا سختی و مشکلات را به فرصت تبدیل کند. اعتماد به نفس کودک در صورتی پرورش می‌یابد که آموزش ببیند نه تنها جنبه‌های روشن موضوعات را مشاهده کند بلکه بتوانند با تجربیات منفی کنار آید. کودکان باید مشاهده کنند این فرصت وجود دارد تا هنگام مواجهه با مشکلات بر آن‌ها غلبه کنند و به سمت جلو حرکت کنند.

 

- روحیه مشارکتی را در کودکتان تقویت کنید
به کودکانتان آموزش دهید تا روحیه مشارکتی و جمعی داشته باشند. یکی از بهترین روش‌ها برای تقویت حس اعتماد به نفس در کودکان بدون آنکه دچار فخر فروشی شوند این است که یاد بگیرند چگونه باید در هر شرایطی بتوانند روحیه تیمی داشته باشند. حتی اگر کودکتان آخرین امتیاز بازی را بدست آورد و به نتیجه برد دست پیدا کند باید او را مطمئن سازید که نمی‌توانست بدون مشارکت تیمی آن‌ را به سرانجام برساند.


- تاثیر مثبت تشویق بر کودک
کودکان به دنبال آن هستند تا مورد تشویق والدین خود قرار گیرند که برای اعتماد به نفس آنان ضروری است اما برای تشویق کودکتان هم حد و مرزی قائل شوید. اینکه دختر ۱۰ ساله شما از دستمال کاغذی برای پاک کردن لبش هنگام غذاخوردن استفاده می کند امری بدیهی است و نیازی نیست بابت این کار هدیه ای دریافت کند. بچه ها خیلی سریع همه چیز را می آموزند و شما به صورت ناخودآگاه به این دلیل که حس پدر و مادری دارید، آن ها را تشویق می کنید. اینکه کودک را تشویق می کنید، بسیار عالی است اما به او حسی واقعی ببخشید و این حس را اغراق آمیز نکنید. در غیر این صورت فکر می کند این کارهای ساده هم حتما خیلی سخت بوده و فقط او از عهده انجامش برمی آید.


- به آنان اجازه شکست بدهید
اگر همیشه به دنبال آن باشید تا انجام امور را برای فرزندتان ساده کنید، یاد نمی‌گیرند چگونه از شکست‌های خود درس بگیرند. به فرزندان خود توضیح دهید اشتباه کردن امر خلاف قاعده‌ای نیست و می‌توانند از آن‌ها به نکات خوبی دست پیدا کنند. همچنین والدین می‌توانند تجربه شکست‌های خود را با کودکشان در میان بگذارند.

- کودکانتان را نسبت به رفتارهایشان هوشیار سازید
زمانیکه فرزندتان کاری را به اشتباه انجام می‌دهد به او این شهامت را بدهید تا دوباره امتحان کند و متوجه شود رفتار و نه خود او ناشایست بوده‌ است.

- آنان را به رویاپردازی تشویق کنید
به دنبال فرصت‌هایی باشید که به کودکتان کمک می‌کند مهارت‌های خود را شناسایی کرده، آن را تقویت و باور کند و به هر آنچه می‌خواهد می‌تواند دست پیدا کند. به آنان اجازه دهید تا رویاهای خود را دنبال کنند و بدانند تنها شکست و ناکامی را تجربه نکنند.

 

- کمک در منزل اعتماد به نفس کودک را افزایش می دهد
کار کردن در خانه همچنین کمک می کند که کودک با شرکت در محیط اجتماعی، به تدریج روند بزرگ تر شدن و رشد را طی کند و با مسائل بزرگسالی هم آشنا شود. مسئولیت پذیری مهم ترین نکته ای است که کودک در جریان این کار ها فرا خواهد گرفت.

بررسی ها نشان داده است، دانشجویانی که در دوران تحصیل افت درسی واضحی دارند یا ترک تحصیل می کنند، بیشتر از کسانی بوده اند که در کودکی به هیچ وجه به کار وادار نشده اند و مسئولیت خاصی به غیر از درس خواندن نداشته اند. همین نکته شاید برای ترغیب والدین به لوس نکردن کودکان و به کار گرفتن آنان کافی باشد.

 

اعتماد به نفس در کودک،اعتماد به نفس کودک

زمانیکه کودک مشاهده کند والدینش اعتماد به نفس دارند رفتار آنان را تقلید می‌کند‎

 

- پیروزی‌های گذشته را به او یادآری کنید
پیروزی‌ها و موفقیت‌های گذشته را برایشان یادآوری کنید. مهم است تا به کودکتان آموزش دهید از ظرفیت لازم برای رشد و ترقی برخوردار است.

 

- حق انتخاب را از کودکان نگیرید
وقتی برای خرید لباس کودک می روید، به هماهنگ کردن رنگ های لباس های مختلف توجه می کنید اما ممکن است فرزندتان رنگ هایی را انتخاب کند که خیلی هم با هم جور نیستند و شما دوست ندارید لباسی با آن رنگ ها بپوشد.

اینکه کودک شما چند رنگ ناهماهنگ را انتخاب کند، خیلی بهتر از این است که همیشه شما انتخاب کنید. به او حق انتخاب بدهید. بخش مهمی از شکل گیری اعتمادبه نفس کودک به انتخاب های مستقل او بستگی دارد. حتی اگر انتخاب های درست و بجایی نباشد. مطمئن باشید پس از چند بار، انتخاب های درستی خواهد داشت چون به خودش اعتماد دارد.


- تایید و تصدیق را به عادت تبدیل کنید
کتابی از تاییدات و تصدیق‌های روزانه را با کودکتان آماده کنید یا از آنان بخواهید لغات و عبارات انرژی بخش را یادداشت کنند و در مقابل چشمان خود قرار دهند تا شب‌ها پیش از خواب و صبح‌ها پس از بلند شدن آن را برای خود یادآوری کنند.

 

- اجازه ریسک به کودکان دهید
به فرزندتان بیاموزید حتی اگر نتیجه نهایی آنچه انتظارش را داشته، نباشد، اینکه راه مورد علاقه خود را انتخاب و برای انجام آن تلاش کند، ارزشمند است و بخش زیادی از کار را پیموده است اما این تفکر مخصوص افرادی است که اعتمادبه نفس دارند و از به نتیجه نرسیدن نمی ترسند. فرزندتان را ترغیب کنید در فعالیت های گروهی در مدرسه مانند عضویت در تیم های ورزشی، گروه های موسیقی یا حتی گروه های علمی شرکت کند. با این کار او فرصت نشان دادن توانایی هایش را به دست می آورد و حتی ممکن است در این گروه ها به عنوان سرگروه نقش هایی را برعهده بگیرد که در تقویت اعتمادبه نفس او نقش زیادی خواهد داشت.
 
- جملات والدین باور محکمی برای کودکان می شود
تمام والدین برای افزایش و تقویت اعتمادبه نفس فرزندشان تلاش می کنند. کودکی را تصور کنید که برای اولین بار تصمیم دارد از یک پارچ آب برای خودش آب بریزد. اولین واکنش پدر و مادر ها معمولا این است: عزیزم! حواست رو جمع کن آب رو نریزی. اما به نظرتان این جمله چطور است؟ باریکلا که خودت برای خودت آب می ریزی، عزیزم!
حتما شما هم چند بار در دوران نوجوانی چنین جمله هایی را به زبان آورده اید: آرزو دارم این کار را انجام دهم، اما نمی توانم. این جمله های منفی که ناشی از ناتوانی در انجام امور است، به رفتار والدین مرتبط است. کودکان دقیقا از رفتار پدران و مادران الگوبرداری می کنند. پس اگر مشغول انجام کاری هستید و مستاصل هم شده اید، از این جمله استفاده نکنید: رییسم خواسته این فایل را روی سیستم پاورپوینت اجرا کنم اما اصلا نمی توانم تا آن موقع این کار را انجام دهم. با بیان چنین جمله هایی غیرمستقیم به فرزندتان نداشتن اعتمادبه نفس را منتقل می کنید. حتی اگر قادر به انجام کاری نیستید، مثبت صحبت کنید: رییسم خواسته این فایل را روی سیستم پاورپوینت اجرا کنم. هنوز نتوانسته ام ولی تمام تلاشم را انجام می دهم و مطمئنا به نتیجه دلخواهم می رسم. با یک برنامه ریزی صحیح حتما می توانم انجامش دهم. در تمام این مدت فرزند شما به گفته هایتان گوش می دهد و به اینکه با یک کار سخت چگونه برخورد می کنید، توجه دارد.

 

گردآوری:بخش روانشناسی صبح بخیر
منابع:

بهار نیوز
نمناک

 


ویدیو مرتبط :
بخشی از پکیج موثرترین راهکارهای افزایش اعتماد به نفس

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

تقویت اعتماد به نفس کودکان



 

اعتماد به نفس,اعتماد به نفس کودک,تقویت اعتماد به نفس کودک title=

 بچه ها سرشت مختلفی دارند. برای مثال بعضی از بچه ها به راحتی با اطرافیان ارتباط برقرار می کند و اصولا بچه های اجتماعی هستند و برخی دیگر خجالتی که بخشی از آن ناشی از وراثت است و بخشی دیگر تحت تاثیر محیط و رفتارهایی که با او می شود است. بچه هایی که اعتماد به نف بالایی دارند وقتی که در برابر انجام کار سختی قرار می گیرند اگر نتوانند به راحتی آن را انجام دهند شروع به آزمایش کردن راه های مختلف می کنند. به عبارتی پیگیر هستند و به راحتی عقب نشینی نمی کنند. اغلب مدام در تعامل با همسالان خود هستند و کمتر رفتارهای پرخاشگرانه، تند و غیر عادی دارند و کمتر احساس گوشه گیری می کنند. بچه هایی که اعتماد به نفس خوبی دارند از اشتباه کردن نمی ترسند و به راحتی از اطرافیانشان کمک می گیرند. اما والدین باید توجه داشته باشند که کمک ها باید به گونه ای باشد که وابستگی فرزند را به آنها زیاد نکند. هرچند به مرور زمان و با سیر طبیعی رشد این وابستگی کمتر می شود و بچه یاد می گیرد که کارهایش را به تنهایی انجام دهد. این بچه ها اغلب زیاد سوال می کنند و از اینکه مبادا دیگران از سوال پرسیدن هایش بخندند نمی ترسند. اغلب قدرت تصمیم گیری بالایی دارند. بچه هایی که قدرت اعتماد به نفس خوبی ندارند اغلب پشت پدر و مادرها پنهان می شوند و قادر به تصمیم گیری نیستند. والدین می توانند به منظور تقویت اعتماد به نفس بچه ها کم کم و متناسب با سنش از او بخواهند که در مورد برخی مسائل اظهار نظر بکنند. برای مثال اگر فرزند 3 یا 4 ساله دارید می توانید به هنگام مهمانی رفتن دو لباس را برایش انتخاب کرده و از او بخواهید که خودش از بین آن دو یکی را انتخاب کند و بپوشد. همچنین می توانید برای چیدن میز از او کمک بگیرید و هر طور که اظهار نظر کرد او را تشویق و تحسین کنید. سعی کنید کمتر از او انتقاد کنید. والدین می توانند از بدو تولد با رفتارهای خود این آموزش ها را به مرور به فرزندانشان بدهند. برای مثال می توانید فرزند 6 ماهه تان را در آغوش گرفته و با محبت کردنتان عشق و دوست داشتن را به او بیاموزید. باید آموزش ها هم به صورت کلامی و هم در رفتار والدین مشهود باشد. لالایی خواندن، قصه گفتن، آواز خواندن و ... راه هایی هستند که می توانید برای انتقال مفاهیم به فرزندان استفاده کنید. شما باید از طریق صداهایی که بچه از خودش در می آورد با او در تعامل باشید و به صداها و واکنش هایش خوب گوش کنید و پاسخ دهید. پدر و مادر باید مهارت خوب گوش دادن را بیاموزند. هرچند که بچه ها در سنین 5، 6 ماهگی قادر به حرف زدن نیستند اما سر و صداهایشان تلاشی برای حرف زدن است. با گوش دادن به او نشان می دهید که کاملا مورد توجه شماست. همه اینها عواملی است که به تقویت اعتماد به نفسش کمک می کند. به محض اینکه بچه گریه کرد و گرسنه بود، سریع واکنش نشان داده و به او غذا دهید چون باعث می شود احساس  کند که مهم و مورد توجه والدین است.
یکی دیگر از راه های تقویت اعتماد به نفس این است که مدام اسمش را صدا بزنید و او را با ضمیر صدا نکنید. مثلا نگویید "باز این گریه کرد"، الان میام ببینم که چی میگی تو". او را در مقابل آینه قرار داده و اسمش را تکرار کنید تا برایش آشنا شود و سعی کنید اسمش را با الفاظ زیبا به کار ببرید. تمام کارهایش را با محبت زیاد انجام دهید. وقتی که به بدنش پودر یا روغن می زنید او را مورد نوازش قرار دهید و با احترام با او برخورد کنید. از فرآیند رشد فرزندتان فیلم و عکس تهیه کنید و لحظات مهم زندگی اش را ثبت کنید. این کار باعث می شود وقتی که بزرگ شد متوجه شود که چقدر برای والدینش مهم بوده است. نقاشی ای دوران کودکی و کاردستی هایش را ضبط و نگهداری کنید. به چشم هایش نگاه کنید، با او حرف بزنید و بگوییید که دوستش دارید. به کودکتان محبت بی قید و شرط داشته باشید و او را به خاطر کارهای بد و اشتباهش سرزنش و سرکوب نکنید. هیچ وقت به خاطر اشتباهاتش نگویید " من دیگر مادر تو نیستم"، "دیگر تو را دوست ندارم" و امثالهم؛ چون شدیداً باعث آسیب زدن به روح و روان او می شود. انتظارات و سطح توقع شما باید متناسب با توانایی های فرزندتان باشد.

پرسش: آیا اعتماد به نفس می تواند وراثتی باشد؟
پاسخ: خیر. اعتماد به نفس جزو مهارت هایی است که والدین باید به فرزندان بیاموزند و کاملا به طرز رفتار و کلام بستگی دارد . کاملا قابل یادگیری است.

منیع:radiosalamat.ir