سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

راهکارهای تامین آهن مورد نیاز بدن


برای افزایش سطح آهن مورد نیاز بدن باید از تغذیه خوب و مناسب برخوردار بود و از مکمل های مناسب استفاده کرد. برآورد شده است که 9درصد از زنان و 2 درصد از مردان دچار کم خونی ناشی از کمبود آهن هستند.





ماهنامه دنیای سلامت - منیره نوری فرد: یکی از رایج ترین کمبودهای تغذیه ای، کمبود آهن است و زنان بیشتر از مردان در معرض کمبود آهن می باشند. هموگلوبین نوعی پروتئین است که کمک می کند تا گلبول های قرمز خون بتوانند اکسیژن را به سرتاسر بدن برسانند، از طرفی بدن برای ساختن هموگلوبین به آهن نیاز دارد؛ بنابراین بدون آهن کافی، تمام دستگاه های بدن دچار مشکل می شوند.

برای افزایش سطح آهن مورد نیاز بدن باید از تغذیه خوب و مناسب برخوردار بود و از مکمل های مناسب استفاده کرد. برآورد شده است که 9درصد از زنان و 2 درصد از مردان دچار کم خونی ناشی از کمبود آهن هستند، قاعدگی در زنان که هر ماه رخ می دهد سبب می شود بیشتر دچار فقر آهن شوند. از دست دادن خون در دوران قاعدگی می تواند منجر به کم خونی شود.

میزان شیوع کم خونی ناشی از فقر آهن در مردان جوان 2 درصد، و در زنان سفیدپوست 9-12 درصد و در زنان دورگه مکزیکی- آمریکایی و سیاه پوست 20درصد می باشد. 9 درصد از بیماران بالای 65 سال، که مبتلا به کم خونی ناشی از فقر آهن بودند و ارزیابی های صورت گرفته، متوجه شدند که دچار سرطان دستگاه گوارش هستند. توصیه می شود زنان باردار از نظر کم خونی ناشی از فقر آهن مورد بررسی های دوره ای قرار گیرند.

راهکارهای تامین آهن مورد نیاز بدن

استفاده از مکمل های فقر آهن برای نوزادان 6-12 ماه توصیه می شود. یکی از اولین آزمایشات برای تشخیص کم خونی، اندازه گیری «فریتین» خون می باشد. کم خونی علل مختلفی دارد و برای بررسی آن نیاز به انجام آزمایشات متعدد می باشد؛ در برخی مواقع برای تشخیص قطعی کم خونی، نیاز به پیوستن مغز استخوان می باشد.

کودکان، نوجوانان و زنان در سنین باروری باید برای اطمینان از نداشتن کم خوبی ناشی از فقر آهن، آزمایش خون بدهند و میزان هموگلوبین خون آنها بررسی شود. میزان هموگلوبین خون آنها باید 10-20 گرم در لیتر باشد. اگر میزان هموگلوبین خون کم بود ممکن است دچار عدم جذب آهن خوراکی، خونریزی مداوم و یا ضایعه و آسیب ناشناخته باشند. برای سایر افراد که سنین بالای 50 سال هستند، بررسی های آندوسکوپی و کولونوسکوپی توصیه می شود.

کم خونی ناشی از فقر آهن یکی از شایع ترین کمبودهای وابسته به تغذیه، در سرتاسر جهان می باشد. این کمبود می تواند سبب کاهش توان کاری در جوانان شده و برروی رشد ذهنی و حرکتی کودکان و نوجوان تاثیر منفی بگذارد. شواهد حاکی از آن است که کمبود آهن بدون کم خونی، می تواند بر قوه شناختی دختران نوجوان تاثیر بگذارد و همچنین در زنان بزرگسال سبب بروز خستگی شود. کم خونی ناشی از فقر آهن بر عملکرد قوه بینایی و شنوایی تاثیر منفی داشته باشد و همچنین ممکن است سرعت رشد قوه شناختی در کودکان را کند نماید.

اندازه گیری آهن خون

اندازه گیری سطح آهن خون از طریق انجام یک آزمایش ساده خون که به آن آزمایش سرم فریتین می گویند، انجام می شود. در این آزمایش میزان مولکول های آهن، میزان پروتئین موجود در سلول ها به نام فریتین که سبب ذخیره آهن می شود، اندازه گیری می گردد. اگر مقدار فریتین در خون، پایین باشد نشان دهنده پایین بودن سطح آهن خون نیز می باشد. اگر میزان فریتین خون مابین 20-80 باشد، حاکی از سلامت فرد است، اما اگر پایین تر از 20 باشد، فرد دچار فقر آهن است و اگر بیشتر از 80 باشد، آهن بدن وی بیش از اندازه است.

راهکارهای تامین آهن مورد نیاز بدن

میزان فریتین خون می تواند افزایش یابد و حتی بیش از 1000 برسد اما اگر میزان آهن بالای 80 باشد نشان دهنده وجود مشکل می باشد؛ در حالیکه اگر میزان آهن زیر 20 باشد واقعا نگران کننده بود و نشان دهنده کم خونی است.
اگر میزان آهن بین 40-60 باشد نرمال و قابل قبول است. باید توجه داشت که میزان آهن خون نباید از حد معینی بالاتر رود زیرا می تواند سبب افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی به ویژه در مردان شود.

مناسب ترین روش برای افزایش سطح آهن خون

یکی از روش های افزایش میزان آهن، گنجاندن مواد غذایی حاوی آهن در رژیم غذایی و با استفاده از مکمل های آهن می باشد. بعضی اوقات ممکن است افراد به علل خاصی دچار عدم توانایی در جذب آهن باشند؛ در این صورت استفاده از مکمل ها ضروری تر به نظر می رسد. آهن موجود در مواد غذایی به دو شکل می باشد:آهن هم و آهن غیرهم، 10 تا 20 درصد از آهن هم مورد نیاز بدن از طریق تغذیه تامین می شود. گیاهان دارای آهن غیرهم می باشد اما مواد غذایی حیوانی هر دو نوع آهن (هم و غیرهم) را دارا هستند.

از نظر تغذیه ای، دنبال کردن یک برنامه غذایی مغذی که حاوی محصولات حیوانی سالم و پاک (به ویژه حیوانات علفزار) و سبزیجات برگ پهن و سبز می باشد، نیاز به آهن تا حد زیادی تامین می شود. اگر فردی علی رغم پیروی از یک رژیم غذایی مغذی و حاوی آهن، دچار فقر آهن است باید به دنبال علل دیگری در بدن باشیم. مانند بیماری «اتو ایمیون» که فرد را دچار فقر آهن کرده است. بسیار مهم است که اگر فردی تحت این شرایط دچار فقر آهن شده باشد باید فرد با استفاده از مکمل های خاص آهن برای یک دوره معینی درمان شود.

مکمل های آهن

مکمل های آهن معمولا به دو شکل وجود دارند، به شکل «فروس» و یا «فریک» از آهن هستند. آهن فروس بهترین شکل آهن برای جذب شدن در بدن می باشد و اکثر قرص های آهن حاوی آهن فروس هستند. مکمل های آهن فروس، معمولا به سه نوع یافت می شوند: فروس سولفات، فروس فیومارات، فروس گلوکانات، هر سه نوع قرص خوب هستند، برخی از ترکیبات مانند ویتامین C و بتائین سبب افزایش جذب آهن در بدن می شوند.

راهکارهای تامین آهن مورد نیاز بدن

ویتامین C

ویتامین C که نوعی آنتی اکسیدان محسوب می شود از اکسیداسیون ترکیبات فروس در بدن جلوگیری می کند، فروس برای جذب آهن در بدن و همچنین ساخت هموگلوبین ضروری می باشد. بدون وجود ترکیبات آنتی اکسیدان در بدن، آهن موجود در بدن به مقدار زیاد اکسید شده و با تولید مواد زائد سمی سبب بروز بیماری های مزمن می شود.

نقش ویتامین C در جذب آهن

نیاز بدن به آهن، با میزان انرژی مورد نیاز بدن یکسان نیست، یعنی بدن برای هر واحد انرژی به آهن بیشتری نیاز دارد. میزان آهن دریافتی بدن از طریق مواد غذایی را می توان با افزایش مصرف غذاهای سرشار از آهن و همچنین مواد غذایی که به جذب آهن در بدن کمک می کنند مانند اسید اسکوربیک، گوشت و ماهی افزایش داد، همچنین با کاهش دادن مصرف مواد غذایی که در جذب آهن اختلال ایجاد می کنند، (مانند انواع فیتات و تافن ها) می توان به افزایش میزان آهن موجود در بدن کمک کرد. نقش اسید اسکوربیک، در جذب آهن بسیار مهم می باشد زیرا سبب جلوگیری از تشکیل ترکیبات آهن غیرقابل جذب و غیرقابل حل شده و همچنین سبب می شود آهن سریع تر جذب غشاء سلولی شود.

بتائین- Betaine

بسیاری از افرادی که دچار کم خونی ناشی از فقر آهن هستند، تولید اسید هیدرو کلریک در معده آنها کم می باشد، علت این امر ابتلا به نوعی سندرم می باشد. از طرفی که بودن اسید معده هم یکی دیگر از عوامل مهم در کمبود آهن بدن می باشد، مکمل هایی که دارای بتائین HOL می باشند، جذب آهن را افزایش می دهند.


ویدیو مرتبط :
‫نیاز بدن به آهن و مس را چگونه جبران کنیم؟ / آهن شیمیایی برای بدن خطرناک است‬‎

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

در زمان بارداری و شیردهی برای تامین مواد مورد نیاز بدن چه باید کرد؟



تغذیه دوران بارداری,اغذیه دوران شیردهی

در زمان بارداری و شیردهی برای تامین مواد مورد نیاز بدن چه باید کرد؟
تغییرات زیادی در اثر بارداری در بدن مادر به وجود می آید و عوامل زیادی در تعیین روند صحیح بارداری و نتیجه بارداری موثر هستند. یكی از مهمترین و اصلی ترین نكات، تغذیه ی مادر باردار می باشد، زیرا رشد و نمو كامل جنین رابطه تنگاتنگی با تغذیه مادر داشته و تامین نیازهای او با دریافت مواد مغذی مادر عجین شده است و تنها راه برآوردن نیازهای انرژی و ساختاری جنین به واسطه جفت است. بنابراین توجه به این تغییرات و تنظیم یك برنامه غذایی متناسب با آن، در این دوران ضروری به نظر می رسد. هرچه رژیم غذایی مادر كامل تر و متناسب تر باشد، كودك بهتر رشد خواهد كرد، از این رو، مادران باردار باید هم برای حفظ سلامت كودكشان و هم خودشان، توجه زیادی به امر تغذیه داشته باشند.

در دوران بارداری و شیردهی، ویتامین ها و مواد معدنی جهت حفظ سلامتی مادر و همچنین سلامت نوزاد ضروری هستند.  در دوران بارداری و شیردهی نیاز به انواع ویتامین ها و مواد معدنی افزایش می یاید.

از ویتامین ها و مواد معدنی ضروری جهت بارداری و شیردهی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

سلامت کودک با اسید فولیک
کمبود اسیدفولیک به ویژه در ماه های اول بارداری باعث عدم تکامل سیستم عصبی در جنین می شود. به علت اینکه تقریبا نیمی از بارداری ها نا خواسته اتفاق می افتد، در نتیجه استفاده از 400 میکرو گرم از فولیک اسید به زنانی که در سنین باروری قرار دارند و همچنین در 12 هفته اول بارداری توصیه می شود.

افزایش وزن کودک با روی (زینک)
میزان نیاز به روی در زنان باردار بیشتر است. کودک به روی برای وزن گیری نیاز دارد. بنابراین دریافت مقادیر کافی روی بویژه برای رشد سریع سلول ها که در دوره بارداری رخ می دهد مورد نیاز است. کمبود این ماده در زنان باردار می تواند باعث کم وزنی کودک شود، همچنین کمبود این ماده در کودکان و نوجوانان باعث کوتاهی قد و رشد و نمو و تضعیف سیستم ایمنی می شود. به علت اینکه ایران در محدوده نواحی کمبود روی در جهان قرار دارد، زنان در دوران بارداری نیاز به 25 میلی گرم روی برای تامین نیاز های خود دارند.

کم خونی، مشکلی شایع در مادران باردار و شیرده
از املاح مهم دیگر در این دوران آهن است. محروم بودن کودکان از آهن در رحم مادر ممکن است باعث عقب ماندگی آنها نسبت به همسالان خود از لحاظ زبان و مهارت های حرکتی در مدرسه شود. در دوران بارداری بدن به مقادیر بیشتری از آهن نیاز دارد. در دوران بارداری مقدار خون بدن افزایش می یابد و نیاز بدن به خون نسبت به حالت عادی 50 درصد بیشتر می شود. کم خونی فقر آهن در دوره بارداری در ارتباط با زایمان زودرس، تولد نوزاد کم وزن و مرگ کودکان است. بر اساس آخرین توصیه های مراکز تغذیه در دنیا میزان نیاز خانم های باردار به آهن روزانه 27 میلی گرم است.  

  تغذیه دوران بارداری,اغذیه دوران شیردهی

 افزایش نیاز به کلسیم در دوران بارداری و شیردهی 
استفاده از کلسیم در دوران بارداری باعث جلوگیری از کاهش تراکم استخوان و پوکی استخوان می شود چرا که جنین نیز برای رشد استخوان های خود به کلسیم نیاز دارد. محصولات لبنی منبع غنی کلسیم به حساب می آیند. زنان باردار باید در طول روز 3 تا 4 بار از لبنیات استفاده کنند. نوشیدن شیر و غذاهایی مانند شیر برنج بسیار مفید است. همچنین جهت افزایش جذب کلسیم مصرف همزمان ویتامین D نیز توصیه می شود.

از دیگر ترکیبات مهم در این دوران می توان به ویتامین A، ویتامین های گروه B ، B2 ، B6 ، B12)، ویتامینc، ویتامینD و ویتامینE اشاره نمود.  


تحقیقات نشان می دهد، مصرف مولتی ویتامین در ماه‌های پیش و بعد از بارداری، خطرات مربوط به حاملگی را کاهش دهد، در حال حاضر تحقیقات جدید نشان داده مصرف روزانه مولتی ویتامین، می‌تواند از تولد نوزاد زودرس، کم وزن و یا نوزادی که دارای مشکل در سیستم عصبی است بکاهد.   
 
مولتی پریناتال 21 سنتری دارای ویتامین ها و عناصر ضروری در این دوران است و حاوی 60 عدد قرص است. این مکمل دارای ویتامین ها و عناصر ضروری از جمله: اسید فولیک، آهن، روی، ویتامین D، کلسیم و... است. میزان اسید فولیک در این مکمل دقیقاً مطابق نیاز یک خانم باردار است. از جمله برتری های این محصول وجود 200 میلی گرم کلسیم است که به همراه ویتامین D می تواند به راحتی از دستگاه گوارش جذب گردد. از دیگر مزایای این محصول وجود 27 میلی گرم آهن به فرم فومارات است که از بروز کم خونی در این دوران پیشگیری می کند و عوارض گوارشی انواع سولفات آهن را ندارد. این محصول دارای 25 میلی گرم روی است که نیازهای این دوران را تامین می کند. همچنین ویتامین A با (4000 واحد) موجود در این محصول به فرم بتاکاروتن (50% پیش ساز ویتامین A) می باشد که عوارضی برای جنین ندارد. همچنین این محصول فاقد شکر، نمک، مخمر و فاقد هرگونه طعم دهنده و رنگ های مصنوعی است.

منبع:pourateb.com