سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

دیابتی‌ها از این ‌6 اشتباه بپرهیزند



رژیم غذایی دیابت, افزایش قند خون

نامش مرض قند است؛ خواه ژنتیکی باشد یا غیرژنتیکی، اما زندگی را برای فرد دیابتی دشوار می‌کند. به طوری‌که فرد مبتلا باید مدام دارو بخورد و حساب و کتاب میزان قند خونش را داشته باشد. باید حواسش به پاهایش باشد تا خدای نکرده زخمی نشود و خیلی مسائل دیگر را هم رعایت کند، اما گاهی دیابتی‌ها اشتباهاتی در خورد و خوراک، مراقبت از بدن، مصرف داروها و... نیز مرتکب می‌شوند که برای سلامت‌شان مضر است. در این مطلب به مرور شش اشتباه رایج روزمره دیابتی‌ها می‌پردازیم.

 

شناخت درستی از داروهایشان ندارند
اگر مبتلا به دیابت هستید، لازم است داروها و تاثیر هر کدام را بدرستی بدانید. اکثر دیابتی‌ها بدون آگاهی از نقش داروها‌، دقتی در نحوه صحیح استفاده‌ از آنها ندارند. به عقیده متخصصان، بیمار باید ناظر تیزبین درمان خود باشد، بتواند داروهای موثر در تنظیم قند خونش را بدرستی مصرف کند و از اختلالات دارویی بیشتر بداند. علاوه بر این شما به عنوان یک بیمار دیابتی باید فهرستی از تمام داروهایی را که برای دیابت، فشار خون و کلسترول‌‌ مصرف می‌کنید، تهیه کنید.


این کار برای جلوگیری از تداخل دارویی و عوارض جانبی مصرف همزمان برخی داروهاست؛ مثلا داروهای غیراستروئیدی ضدالتهاب مانند ایپوبروفن ممکن است به کلیه‌های بیمار دیابتی آسیب‌های جدی بزند. زمانی که به داروساز، پزشک عمومی و متخصص قلب و... مراجعه می‌کنید، فهرست داروهایتان را به او بدهید تا در جریان کامل درمان شما قرار گیرد. درخصوص داروهای تجویزی از پزشک‌تان سوال کنید و با آگاهی از کاربرد و عوارض احتمالی دارو آنها را مصرف کنید.

 

برخی‌ مواد غذایی را حذف می‌کنند
به دلیل این که دیابتی هستید نیازی نیست پایه برنامه غذایی‌تان با یک فرد غیردیابتی متفاوت باشد. به عقیده متخصصان، حذف‌کردن مواد غذایی از برنامه غذایی دیابتی‌ها یک اشتباه رایج است. رژیم غذایی دیابتی‌ها باید متعادل و متنوع یعنی شامل پروتیدها (15 درصد از کل کالری دریافتی)، گلوسیدها (50 تا 55 درصد) و لیپیدها (30 تا 35 درصد) باشد.


نکته اساسی این است که شما به‌عنوان فرد مبتلا به دیابت باید مصرف کربوهیدرات‌های (گلوسیدهای) زودجذب مانند محصولات غذایی شیرین را کاهش دهید؛ زیرا این مواد غذایی با سرعت زیادی قند خون را بالا می‌برند. توجه داشته باشید داشتن سه وعده غذایی در روز‌ و کاهش میزان کالری دریافتی در شب (اگر اضافه‌وزن دارید) جزو اصول تغذیه درست دیابتی‌هاست.

 

زیاد حمام می‌روند
به طور کلی شست‌وشوی زیاد بدن به دیابتی‌ها توصیه نمی‌شود. البته منظورمان دوش کوتاه روزانه نیست. منظورمان شست‌وشوی افراطی بدن در حمام آن هم هر روز است. چون این کار خطر بروز بیماری قارچی (میکوز) در بیماران دیابتی را بیشتر می‌کند. علاوه بر این باید از استفاده صابون‌های خیلی قوی که باعث انتشار قارچ‌های زمینه‌ساز میکوز هستند بپرهیزید و از صابون‌های خنثی یا کمی چرب و بی‌رنگ استفاده کنید. باید حواس‌تان به بهداشت پاهایتان باشد و به هر نوع خراش یا زخمی حساس باشید.

 

سرخود عمل می‌کنند
آیا تصور می‌کنید دارویی مناسب‌تان نیست و به‌اصطلاح به شما نمی‌سازد؟ همسایه یا دوست‌تان، دارویتان را نامناسب و خطرناک ارزیابی می‌کند؟ شاید حق با شما باشد، اما نباید به صلاحدید خود یا سفارش اطرافیان دارو‌ را قطع کنید. داروهای دیابتی‌ها باید مرتب بررسی شده و در صورت نیاز میزان‌شان کم و زیاد شود. حتما مرتب با پزشک‌تان در تماس باشید و با او درباره ادامه یا قطع داروهایتان مشورت کنید.

 

پیاده‌روی نمی‌کنند
اگر دیابت دارید، حتما هر روز 30 دقیقه پیاده‌روی کنید. فرقی نمی‌کند بیماری‌تان در چه مرحله‌ای باشد یا چند سال دارید؛ کارکردن روی عضلات و تقویت‌ آنها یکی از بهترین روش‌ها برای بهبود استفاده از انسولین محسوب می‌شود. بی‌شک منظورمان دویدن چندساعته نیست. توصیه متخصصان این است که روزانه یا یک روز در میان فعالیت جسمانی مناسب و سبک مانند پیاده‌روی داشته باشید.

 

قند را مجرم اصلی می‌دانند
بیشتر مردم تصور می‌کنند دیابت صرفا به دلیل مصرف زیاد قند بروز می‌کند، اما این باور اشتباه است. دیابت قبل از هر چیزی در نتیجه دریافت کالری بیش از اندازه و کم‌تحرکی و خانه‌نشینی بروز می‌کند. اگر تحرک بدنی‌تان کم است، خانه‌دار یا پشت‌میزنشین هستید و بندرت چند قدم راه می‌روید، بهتر است بیشتر به فکر سلامت‌تان باشید.
منبع:jamejamonline.ir


ویدیو مرتبط :
‫دیابتی‌ها از انجام این 6 اشتباه پرهیز کنند‬‎

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

6 اشتباه رايج درباره آجيل



ارزش غذايي آجيل

1- بعضي‌ها خيال مي‌كنند آجيل ارزش غذايي ندارد و به قول معروف، شكم‌پركن است!


اصلا اين‌طور نيست! آجيل منبع سرشاري از پروتئين، آهن، روي، كلسيم، پتاسيم و بسياري ديگر از مواد معدني و ويتامين‌هاي آنتي‌اكسيدان است.

2- بعضي‌ها فكر مي‌كنند چربي آجيل، سلامت قلب را تهديد مي‌كند


البته آجيل چرب است، اما چربي‌اش از نوع اشباع‌نشده است كه كلسترول خون را پايين مي‌آورد و خطر بيماري‌هاي قلبي و عروقي را كم مي‌كند. اغلب مغزهاي موجود در آجيل شامل 90 درصد اسيدهاي چرب اشباع‌نشده هستند.

3- برخي مي‌گويند آجيل سرطان‌زاست

برعكس! انواع آجيل حاوي آنتي‌اكسيدان‌هايي است كه باعث كاهش خطر ابتلا به سرطان مي‌شود. اين آنتي‌اكسيدان‌ها از اكسيد‌شدن و تخريب سلول‌ها و بروز بيماري‌هايي مانند ديابت هم جلوگيري مي‌كنند. البته ديابتي‌ها براي مصرف آجيل بايد ميزان تقريبي انرژي و كربوهيدرات آجيل مصرفي روزانه‌ خود را محاسبه كنند و آن را از كل كالري و كربوهيدرات دريافتي روزانه‌شان كم كنند.

مضرات آجيل

4- بعضي‌ها هم از آن‌ور بام مي‌افتند و مي‌گويند آجيل هيچ ضرري براي بدن ندارد

اين‌ هم اشتباه است! بالاخره آجيل‌ها پركالري هستند و هر گرم آجيل، لااقل 5 كالري انرژي غذايي توليد مي‌كند. از نظر ارزش تغذيه‌اي، يك نعلبكي آجيل تقريبا 600 كالري انرژي غذايي دارد؛ يعني معادل 2 بشقاب برنج! و به همين دليل توصيه مي‌شود مصرف آجيل و مغزه‌ها به عنوان ميان‌وعده و در حد متعادل باشد. وجود چربي‌هاي متراكم در انواع آجيل در افزايش وزن و بروز چاقي موثر است. ضمن اين‌كه آجيل،‌ سلامت دندان‌ها را هم به خطر مي‌اندازد و بعضي از محتويات آجيل، مانند بادام زميني، براي بعضي افراد به شكل آلرژن عمل مي‌كند و حساسيت‌زا هستند. افرادي كه به بادام‌زميني يا به ديگر اقلام موجود در آجيل حساسيت داشته باشند، با مصرف آن دچار واكنش‌هاي حساسيتي مي‌شوند كه اين واكنش‌ها در بعضي از موارد مي‌تواند بسيار شديد و حتي كشنده باشد. به همين خاطر توصيه مي‌شود اين قبيل افراد از خوردن آجيل يا آن اقلام خاص چشم‌پوشي كنند. ضمنا افراد مبتلا به آسم هم بايد از خوردن آجيل و خشكبار به طور كلي پرهيز كنند.


5- مي‌گويند فشارخوني‌ها بايد قيد تمام انواع آجيل را بزنند

نه! به فشارخوني‌ها توصيه مي‌شود در صورت تمايل به مصرف آجيل، تا حد ممكن از آجيل‌هاي خام استفاده كنند و دور آجيل‌هاي بوداده و شور را خط بكشند. آجيل اگر به اندازه و به عنوان منبع تامين‌كننده بخشي از انرژي غذايي روزانه‌مان مصرف شود، ضرر كه ندارد هيچ، مفيد هم هست. اما بيماران مبتلا به فشارخون بالا بايد حسابي مواظب باشند چون تحقيقات نشان داده مصرف آجيل‌هاي شور مي‌تواند در افراد مبتلا به فشار خون بال، منجر به شوك ناگهاني و ايست قلبي شود.

6- خيلي‌ها موقع خريد آجيل، پسته‌هاي لب‌خندان را ترجيح مي‌دهند

مي‌دانيد پسته‌ها را چطوري لب‌خندان مي‌كنند؟ اولش، آنها را مي‌ريزند در ظرف‌ آبگرم تا پسته‌ها حسابي باد كنند و بعدش بلافاصله مي‌ريزندشان توي ظرف آب سرد تا به قول خودشان، پوست پسته بتركد. اما اين شوك حرارتي (اختلاف دماي ناگهاني)، روي كيفيت پسته تاثير منفي مي‌گذارد و علاوه بر آن، موجب نم كشيدن پسته مي‌شود. خلاصه اين‌كه پسته‌هاي لب‌خندان هم ارزش غذايي‌شان پايين‌تر است، هم زودتر فاسد مي‌شوند. حتي تخمه‌هاي لب‌خندان هم انتخاب مناسبي نيستند؛ چون مغز تخمه وقتي در مجاورت هوا قرار مي‌گيرد، علاوه بر طعم، كيفيتش را هم از دست مي‌دهد و زودتر از انواع دربسته فاسد مي‌شود.