سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

درمان ناباروری با روش های نوین



بهترین راه درمان ناباروری,علت ناباروری

درمان ناباروری با روش های نوین

 

 امروزه برای درمان ناباروری از روش های نوین ابداعی استفاده می شود. این تکنیک ها که بسته به علت ناباروری در زوجه به کار گرفته می شوند. تنوع زیادی دارند.

در ادامه دکتر رحیمی، متخصص زنان و زایمان به شما می گوید که هر روشی برای کدام زوج نابارور کاربرد دارد.

1- تلقیح درون رحمی (IUI)
IUI یا تلقیح درون رحمی در دو صورت به کار می رود؛

  روش های درمان ناباروری,راههای درمان ناباروری

 IUI روش نسبتا ساده و بدون درد است و بدون نیاز به بیهوشی نیز قابل انجام است

 

•    در مواردی که مرد مشکلاتی مانند کمی حجم مایع اسپرم، کم بودن تعداد اسپرم، کمی تحرک اسپرم یا کاهش میل جنسی دارد.

•    در مواردی که زن مشکلات ترشح گردن رحم و اختلال ایمنی منجر به ناباروری دارد یا به علت درد و شرایط خاصی مانند واژینسیموس امکان مقاربت طبیعی وجود ندارد.

این روش نسبتا ساده و بدون درد است و در مطب پزشک و بدون نیاز به بیهوشی نیز قابل انجام است. در این روش مایع اسپرم مرد تهیه می شود. در عین حال در آمیزش طبیعی حدود 10 درصد از اسپرم ها از واژن به گردن رحم می رسند اما با عمل IUI تعداد بیشتری از اسپرم های با کیفیت مناسب به داخل رحم راه می یابند و احتمال باروری افزایش می یابد.

2- لقاح خارجی رحمی (IVF)

 روش های درمان ناباروری,راههای درمان ناباروری

   از روش IVF هنگام انسداد لوله های رحمی و چسبندگی های حفره لگنی استفاده میشود

 

در تمام مواردی که شرایط رسیدن اسپرم به تخمک در رحم فراهم نباشد مانند انسداد لوله های رحمی، چسبندگی های حفره لگنی، تعداد کم اسپرم و تحرک پایین اسپرم از روش IVF استفاده می شود.


به این ترتیب که روز عمل، نمونه اسپرم از مرد و تخمک تحت یک بیهوشی کوتاه و موقت از زن گرفته می شود، سپس اسپرم و تخمک در آزمایشگاه جنین شناسی در محیط کشت مجاور یکدیگر قرار داده می شود تا اسپرم خودش وارد تخمک شده و آن را بارور کند. به تخمک لقاح یافته، جنین گفته می شود. جنین تک سلولی شروع به تقسیم می کند و یک جنین چندسلولی ایجاد می شود. جنین پس از 48 تا 72 ساعت به رحم زن منتقل می شود تا در آنجا لانه گزینی کند و بارداری انجام شود.

در این روش می توان مراحل انجام عمل IVF را به چهار مرحله تقسیم کرد. مرحله اول، تحریک تخمدان، مرحله دوم، تخمک گیری، مرحله سوم: لقاح اسپرم و تخمک، مرحله چهارم: انتقال جنین.
یکی از مزایای IVF این است که قبل از انتقال جنین، عمل لقاح قابل مشاهده است و در صورتی که اسپرم با تخمک لقاح پیدا نکند، می توان در نوبت های بعدی شرایط لقاح را تغییر داد. مزیت دیگر IVF این است که اگر یک بیمار فاقد لوله های رحمی باشد نیز بدون مشکل، عمل IVF انجام می شود، اما محدودیت IVF آن است که میزان بارداری در زنان بالای 40 سال به علت پایین بودن کیفیت تخمک های زن کاهش می یابد.

3- میکرواینجکشن یا تزریق اسپرم داخل تخمک (ICSI)

    روش های درمان ناباروری,راههای درمان ناباروری

ICSI موقعی استفاده میشود که که اسپرم مرد از نظر تعداد، تحرک یا شکل کیفیت لازم را ندارد

 

روش میکرواینجکشن در مواردی به کار می رود که اسپرم از مرد از نظر تعداد، تحرک یا شکل کیفیت لازم را ندارد. در بعضی موارد هم که چندین مورد عمل IVF انجام شده و به نتیجه نرسیده سات از عمل میکرواینجکشن استفاده می شود. به طور کلی در این روش، یک اسپرم در محیط آزمایشگاه به داخل یک تخمک تزریق می شود که به دنبال آن لقاح و تقسیم سلولی صورت می گیرد و جنین تشکیل می شود. میکرواینجکشن نیز مانند IVF شامل چند مرحله تحریک تخمدان، تخمک گیری، تزریق اسپرم داخل تخمک و لقاح و انتقال جنین است.

4- تشخیص بیش از لانه گزینی جنین (PGD)

  روش های درمان ناباروری,راههای درمان ناباروری

 PGD زمانی استفاده میشود که فرد بیش از 3 بار عمل IVF یامیکرواینجکشن انجام داده اما باردار نشده

 
می دانیم افزایش سن مادر و همچنین وجود بیماری های ژنتیکی در زوج های در معرض خطر می تواند باعث افزایش خطر بروز ناهنجاری های کروموزومی در نوزاد شود. پیش از این روش های تشخیص ژنتیکی قبل از تولد موسوم به PND برای بررسی ناهنجاری های کروموزومی جنین قبل از تولد استفاده می شد، اما در صورت تشخیص ناهنجاری در جنین، تصمیم گرفتن در مورد سقط جنین برای زوج بسیار مشکل بود و صدمات جسمی و روانی را برای آنها در پی داشت. اکنون با استفاده از روش های تشخیص ژنتیکی پیش از لانه گزینی موسوم به PGD می توان از بروز این مشکلات جلوگیری کرد. در این روش 16 الی 18 ساعت بعد از انجام لقاح، تخمک ها را از نظر لقاح ارزیابی می کنند و آن دسته را که دارای دو پیش هسته هستند، کشت می دهند و سپس در روز سوم هنگامی که جنین در مرحله 6 تا 8 سلولی است.

یک یا دو بلاستومر را جدا کرده و ارزیابی می کنند و به اصطلاح داخل رحم می کارند. موفقیت درمان با استفاده از این روش به 2 دلیل افزایش می یابد:

•    جنین انتخاب شده، جنین سالمی است.

•    از شکل گیری و تولد کودکان با ناهنجاری های ژنتیکی جلوگیری می شود.

معمولا در مواردی از روش PGD استفاده می شود که فرد بیش از 3 بار عمل IVF یا میکرواینجکشن انجام داده اما منجر به حاملگی نشده است. حتی در خانم های بالای 35 سال، در خانم هایی که سقط های مکرر بی دلیل دارند و همچنین برای تشخیص جنسیت در بیماری هایی مانند هموفیلی که وابسته به جنس است و بروز آن به خصوص در پسران بیشتر از دختران است، معمولا این روش موفقیت آمیز است.

5- اهدای تخمک

  روش های درمان ناباروری,راههای درمان ناباروری

از روش اهدای تخمک برای خانمهایی استفاده میشود که به علت نداشتن تخمک باردار نمیشوند

 
در بعضی موارد علل ناباروری به گونه ای نیست که با تجویز دارو یا روش های پیشرفته درمان ناباروری بتوان آنها را رفع کرد. برای مثال، بعضی زنان به خاطر سن بالا، یائسگی زودرس و اختلال دیگر، با وجود سالم بودن ارگان های باروری به علت نداشتن تخمک از امکان باروری محروم اند. در این افراد تنها راه باروری دریافت تخمک اهدایی از یک داوطلب است. در محیط آزمایشگاه تخمک اهدایی توسط اسپرم های مرد که همسر گیرنده تخمک است، لقاح می یابد و جنین حاصله از این لقاح در رحم زن نابارور منتقل می شود. اولین کودک حاصل از اهدای تخمک در جهان در سال 1984 متولد شده است و این روش هم اکنون در کشور ما پس از طی مراحل شرعی و قانونی آن سال هاست که مورد استفاده قرار می گیرد.

نکات مهم در اهدای تخمک
• حداکثر سنی فرد گیرنده تخمک 45 سال است. البته فرد باید کاملا از خطرات باروری در سنین بالا مطلع باشد و پس از مشاوره های لازم با تخصص و روان پزشک برای این کار اقدام کند.

• لازم است زوجی که می خواهند با روش اهدای تخمک تحت درمان قرار گیرند، تحت مشاوره باشند و تمام جوانب این کار اعم از مسائل روحی، روانی، ارث و قانون و سایر مسائل را درنظر بگیرند و با آگاهی کامل درمان را آغاز کنند.

• آزمایش های اولیه پیش از درمان باید به طور کامل انجام شود.

• سن اهداکننده تخمک بهتر است بین 21 تا 34 سال باشد و ترجیحا این فرد قبلا بچه دار شده باشد، زیرا شانس حاملگی را در فرد گیرنده تخمک بالا می برد.

•  خصوصیات فیزیکی فرد گیرنده و اهداکننده تخمک مانند رنگ پوست، رنگ چشم، رنگ مو و ساختمان بدنی، بهتر است هماهنگ باشد.

• فرد اهداکننده تخمک (Donor) باید از نظر ژنتیکی کاملا سالم باشد، همین طور از نظر بیماری هایی نظیر سفلیس، هپاتیت، ایدز نیز باید مورد بررسی قرار گیرد.

• ارزیابی روان شناختی فرد اهداکننده تخمک توسط یک شخص حرفه ای نیز بسیار توصیه می شود. این سابقه شامل بررسی سابقه خانوادگی، تحصیلی، ثابت روحی، انگیزه اهدا، سابقه بارداری سخت، روابط بین فردی، سابقه قضایی و قانونی، سابقه بیماری های روان پزشکی و اختلال شخصیتی است.

همواره بحث های فراوانی در رابطه با اهداکننده تخمک جریان داشته است که آیا بهتر است فرد اهداکننده شناخته شده یا ناشناس باشد. بسیاری از دریافت کنندگان تمایل به دریافت تخمک از اهداکنندگان ناشناس دارند، زیرا تمایل دارند حریم خصوصی خود را حفظ کنند اما در مقابل عده ای نیز اصرار به شناختن اهداکننده دارند و برای آنها سابقه اجتماعی، فر هنگی اهداکننده تخمک و ویژگی های ژنتیکی اش اهمیت زیادی دارد.

موضوع دیگر آشکار کردن یا پنهان داشتن موضوع از کودک حاصل از این عمل است. در مواردی که بنا بر ملاحظاتی این حقیقت کتمان می شود، همواره این خطر وجود دارد که حقیقت ناخواسته آشکار شود. این موضوع به ویژه در مورد خانواده هایی که تفاهم و توافق در آنها وجود ندارد، بیشتر اهمیت می یابد. به هرحال مهم این است که استانداردهای سلامت جسمی و روانی در مورد اهداکنندگان رعایت شود و برای پیشگیری از مشکلات آنی رضایت نامه از اهداکننده و گیرنده دریافت شود.

6- اهدای جنین

  روش های درمان ناباروری,راههای درمان ناباروری

در مواردی که مرد قادر به تولید اسپرم نیست از روش اهدای جنین استفاده می کنند

 

اهدای  جنین در دو مورد انجام می شود؛ اول در مواردی که مشکل ناباروری مربوط به مرد است و مرد قادر به تولید اسپرم نیست و به علت ممنوعیت اهدای اسپرم ناگزیر باید از اهدای جنین استفاده شود و دوم در زوج هایی که بنا به هر دلیل، دیگر روش های درمان ناباروری به رغم تکرار، موفق نبوده است، اما زن از نظر سن و ارگان های نگهداری جنین مشکلی ندارد و می تواند یک جنین اهدایی را در رحم خود پرورش دهد.

روند اهدای جنین به این ترتیب است که زوجین بعد از مراجعه به مرکز ناباروری و محرزشدن این مسئله که با هیچ کدام از روش های درمان ناباروری امکان درمان شان وجود ندارد، نامه ای برای دادگاه خانواده و پزشکی قانونی دریافت می کنند. پزشکی قانونی و دادگاه بعد از بررسی این مسئله در صورت موافقت مجوز این کار را صادر می کند که زوجین با ارائه مجوز می توانند به مرکز نگهداری جنین های اهدایی مراجعه کنند یا خودشان اهداکننده جنین را معرفی کنند.

منبع:مجله همشهری تندرستی


ویدیو مرتبط :
درمان ناباروری،کلینیک ناباروری حضرت مریم

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

علل ناباروری در ایران و روش های درمان


دراین گزارش دلایل بالابودن نرخ ناباروری در ایران را بررسی کردیم و جزییاتی از نحوه درمان و هزینه های این بیماری را آورده ایم.



هفت صبح:  20درصد زوج های ایرانی نابارورند. روز گذشته برای اولین بار آمار ناباروری در ایران منتشر شد و طبق این آمارگیری که بین 17 هزار زوج ایرانی در سراسر کشور انجام شده، مشخص شد که 20/2 درصد زوجین ایرانی نابارورند که از میانگین جهانی بالاتر است. این خبر را رییس پژوهشگاه باروری و ناباروری ابن سینما اعلام کرده و از جزئیات بیشتری از مساله ناباروری در ایران پرده برداشته است. در گزارش امروز هفت صبح دلایل بالابودن نرخ ناباروری در ایران بررسی کردیم و جزییاتی از نحوه درمان و هزینه های این بیماری را آورده ایم.

ماجرا چیست؟

آنگونه که خبرگزاری فارس گزارش کرده محمدمهدی آخوندی، رییس پژوهشگاه باروری و ناباروری ابن سینا در نشست خبری طرح ملی وضعیت باروری و ناباروری در کشور برای نخستین بار آمار ناباروری در کشور را 20/2 درصد اعلام کرده و گفته:

«متاسفانه این آمار از میانگین سازمان جهانی بهداشت بالاتر است که در مناطق شهری میزان ناباروری 19/9 و در مناطق روستایی 22 درصد است.»

او در ادامه صحبت های خود گفته: «طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت، شیوع ناباروری در کل دنیا 12 تا 15 درصد گزارش شده است که این آمار در کشوری مانند انگلیس هفت درصد و در کشورهای آفریقایی 30 درصد گزارش شده است و اینکه ایران در کجای این آمار قرار دارد، چالشی بوده که ما همواره با آن مواجه بوده ایم».



چرا ناباروری در ایران زیاد است؟

ناباروری مشکلی است که این روزها خیلی از زوج های جوان به آن مبتلا هستند و اختلالات هورمونی، عفونت ها، آلودگی هوا، پارازیت ها، استرس ها و فشارهای زندگی روزمره ازجمله علت های مهم این مشکل شناخته شده اند. مشکلی که همیشه باری روی دوش زوج های جوان بوده است.

پزشکان ایرانی در گفت و گو با هفت صبح بیشترین علت ناباروری زوج های ایرانی را اختلالات هورمونی و بیماری های عفونی عنوان می کنند.

"دکتر توکلی" متخصص زنان و نازایی بیشترین علت ناباروری مراجعه کنندگانش را ناباروری مردان می داند و می گوید: «معمولا مردان ناباروری خود را اعلام نمی کنند اما در بیشتر زوجینی که به ما مراجعه می کنند؛ عامل ناباروری، مردان هستند».

او همچنین بیشترین علت ناباروری در مردان را بیماری های ویروسی دوران کودکی و نوجوانی (مانند اوریون و...) عنوان می کند: «عفونت هایی که در دوران بچگی برای مردان به وجود می آید، باعث ناباروری آنها در بزرگسالی می شود».

به اعتقاد دکتر توکلی علت دیگر ناباروری در مردان؛ مصرف مشروبات الکلی، دخانیات و داروهایی است که بدون تجویز پزشک مصرف می کنند.



غذاهای هورمونی متهم اصلی

برای تکمیل اطلاعات درباره علت زیادبودن ناباروری در ایران با دکتر مشیری، متخصص زنان و نازایی که در بیمارستان امام خمینی و آتیه مشغول فعالیت است نیز گفت و گو کردیم.

او در پاسخ به «هفت صبح» بیشترین مشکل بیمارانش را چه در مردان و چه در زنان، اختلالات هورمونی عنوان کرد: «مردانی به ما مراجعه می کنند که با وجود ورزشکاربودن و داشتن قوای جسمی مناسب، به علت اختلالات هورمونی مردانه و کمبود اسپرم، نابارور هستند.»

دکتر مشیری نیز مصرف سیگار و مواد مخدر را دلیل شایع شدن ناباروری در مردان می داند. وی با اشاره به اختلالات هورمونی زنان گفت: «طی این سال ها اختلالات هورمونی در زنان بیشتر از قبل شده است که به نظر می رسد دلیل عمده آن نوع تغذیه خانم های ایرانی باشد، مواد غذایی مصرفی ما اغلب هورمونی هستند و در نتیجه اختلالات هورمونی در بدن به وجود می آورند که این اختلالات در زنان باعث رشد هورمون های مردانه و ایجاد کیست در تخمدان می شود و در نتیجه روند تخمک گذاری به تاخیر می افتد که خود عاملی برای ناباروری است.»

دکتر مشیری درباره علت ناباروری مراجعه کنندگانش چنین گفت: «تا چند سال پیش از هر 50 زوج، سه مورد علت ناباروری؛ مردان بودند اما در حال حاضر از هر 50 زوج 15 مورد ناباروری مربوط به آقایان است».



زوج های بی اطلاع

بسیاری از زوج های ایرانی درباره مشکل ناباروری و علل به وجود آمدن آن و همچنین شیوه های درمان آن اطلاعات کمی دارند. همین موضوع باعث می شود که برای درمان به موقع یا حتی پیشگیری از به وجود آمدن مشکل غفلت کنند.

دکتر تولکی در این باره می گوید: «آگاهی زوج های ایرانی در مورد ناباروری بسیار محدود است. آزمایش سونوگرافی و اسپرم و... باید قبل از ازدواج انجام شود تا مشخص شود که مرد یا زن مشکل ناباروری ندارند و بعد از آن بتوانند درباره ازدواج تصمیم گیری کنند. این درحالی است که زوج هایی که به ما مراجعه می کنند، تازه بعد از آزمایش های مختلف متوجه می شوند که مشکل ناباروری دارند. به طور مثال در آزمایش مشخص می شود که مردی کلا فاقد اسپرم است.»



هزینه های درمان ناباروری

اگر فکر می کنید، برای درمان ناباروری باید حتما شال و کلاه کنید و به خارج از کشور بروید، اشتباه می کنید. هزینه درمان در ایران یک دهم هزینه درمان در آمریکا و کاناداست. عده زیادی برای درمان از کشورهای اروپایی و کشورهایی مانند ارمنستان، تاجیکستان، آذربایجان، ترکمنستان و عراق، عازم ایران می شوند. هزینه های درمان ناباروری به فاکتورهای زیادی بستگی دارد و مهم ترین قدم ویزیت اولیه برای تشخیص، نوع ناباروری است. بعد از تشخیص نوع باروری مشخص می شود هزینه های شما چقدر خواهد شد، هزینه هایی برای هر زوج ممکن است کاملا متفاوت باشد اما به گفته پزشکان، باتوجه به اینکه اکثر مراکز ناباروری خصوصی هستند، برای درمان باید به طور معمول دو تا چهار میلیون تومان را آماده کرد.

هزینه درمان به بخش تشخیص، عمل جراحی تشخیصی، هزینه جراحی برای درمان تقسیم می شود. هزینه تشخیصی چیزی حدود 50 تا 500 هزار تومان است که شامل هزینه سونوگرافی و آزمایش است و تحت پوشش بیمه قرار می گیرند.

هزینه جراحی تشخیصی به گروه خاصی از زوجین تعلق می گیرد که کشف علت ناباروری آنها مستلزم عمل های جراحی است. بیشتر هزینه درمان، مربوط به هزینه دارویی است که شامل هزینه تحریک تخمک گذاری است که باتوجه به سن و فاز درمانی متفانوت است. به طور متوسط این هزینه از 500 هزار تومان تا یک میلیون تومان می شود.

داروهای درمان ناباروری که عمدتا وارداتی هستند، باتوجه به تحریم های جهانی به صورت آزاد در دسترس مردم است و تحت پوشش بیمه نیستند.

هزینه عمل های درمانی با توجه به نوع درمان متفاوت است. عمل آی- یو- آی از 50 تا 200 هزار تومان و عمل آی- وی- اف و عمل تزریق سیتوپلاسمی اسپرم از یک میلیون تا 2/5 میلیون تومان هزینه دارد. درمان ناباروری برای یک سیکل در کشور هزینه حدود دو تا چهار میلیون تومانی دارد و برای برخی از زوج ها این سیکل باید تا سه بار تکرار شود. هزینه درمان ناباروری در کانادا و آمریکا معادل 15 هزار دلار و در ترکیه هشت هزار دلار و در کشورهای اروپایی 12 تا 15 هزار دلار است.



بیمه هایی برای ناباروران

باتوجه به هزینه های بالای درمان ناباروری حدود یک سالی است برخی شرکت های بیمه، بیمه های تحت عنوان بیمه ناباروری را راه انداخته اند. در این بیمه ها با پرداخت حدود 200 تا 250 هزار تومان به مدت 10 سال این بیمه نامه را خریداری می کنید؛ به صورتی که با استفاده از این بیمه نامه ها هزینه های درمانی، تشخیصی و جراحی تا سقف چهار میلیون تومان و نازایی هریک از زوجین تا دو میلیون تومان و هزینه اجاره رحم تا سقف چهار میلیون تومان که مجموعا می شود 10 میلیون تومان تحت پوشش قرار می گیرد.

باید مدنظر داشته باشید زوج ها فقط تا سه ماه بعد از ازدواج می توانند این بیمه را خریداری کنند و همچنین سن زوجه هم باید زیر 40 سال باشد. توجه داشته باشید که اعتبار این بیمه نامه 10 سال است اما اگر زوجین در سال های اولیه شروع بیمه نامه دارای فرزند شوند بیمه نامه نیز قطع خواهد شد. برای خریداری این بیمه زوج ها باید با همراه داشتن شناسنامه ها و عقدنامه به دفترهای شرکت هایی که این بیمه را ارایه می دهند، مراجعه کنند و حضور زوج و زوجه الزامی است.