سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

خطرناک ‌ترین زمان پس از زایمان



 

 

 

خطرناک ‌ترین زمان پس از زایمان

 

شش ساعت اول پس از زایمان، مهم‌ ترین و خطرناک ‌ترین زمان برای مادر است. در بین مراقبت‌های پس از زایمان، کنترل میزان خو‌ن ‌ریزی و علایم حیاتی مادر(فشار خون، دمای بدن، نبض و تنفس) اهمیت زیادی دارد...


مراقبت‌های معمول پس از زایمان، طی 3 مرحله انجام می ‌شود که مرحله اول در روزهای اول تا سوم، مرحله دوم در روزهای 10 تا 15 و مرحله سوم در روزهای 42 تا 60 پس از زایمان است.

 

مراقبت‌های نوزاد نیز در 3 نوبت شامل مراقبت بدو تولد، مراقبت روزهای 3 تا 5 و مراقبت روز 30 انجام می ‌شود.

 

برای مادری که در بیمارستان زایمان می‌ کند، مراقبت پس از زایمان در بیمارستان را می ‌توان مراقبت مرحله اول پس از زایمان محسوب کرد.

 

گفتگوی زیر با دکتر آزیتا صفارزاده، متخصص زنان و فلوشیب لاپاروسکوپی درباره همین مراقبت‌هاست.

 

مراقبت‌ های ضروری پس از زایمان شامل چه مراقبت‌ هایی است؟

 

مراقبت‌های ضروری و اولیه برای مادر شامل مراقبت‌ های نوک پستان، رابطه زناشویی بعد از زایمان، تغذیه، یبوست، دردهای پس از زایمان، ورزش برای برگشت عضلات به حالت اولیه و تنظیم خانواده است. رژیم غذایی مادران شیرده بعد از زایمان در مقایسه با زمان بارداری باید کالری و پروتئین بیشتری داشته باشد، زیرا باید پروتئین، کلسیم و سایر موادی که مادر در اثر شیردهی از دست می ‌دهد تامین شود.

 

برای جلوگیری از کم‌ خونی و کمبود ویتامین‌ها، مصرف روزانه یک عدد قرص آهن و یک عدد قرص مولتی ویتامین تا سه ماه پس از زایمان برای مادر ضروری است.

 

بهتر است در زمان شیردهی از مصرف غذاهای نفاخ و حساسیت ‌زا مانند گوجه فرنگی، پیاز، کلم، شکلات و ادویه‌ خودداری شود.

 

وضعیت شیر دادن چگونه باید باشد؟

 

تغذیه نوزاد با شیر مادر بسیار اهمیت دارد، زیرا شیر مادر علاوه بر مزایای زیادی که دارد، احتیاجات تغذیه‌ای نوزاد را در 4 تا 6 ماه اول زندگی برطرف می ‌کند.

مادرشیرده باید نوک پستان‌ها را کاملاً تمیز نگه دارد و بدون استفاده از مواد شیمیایی و آرایشی و فقط با چند قطره از شیر خود، آن را چرب کند.

 

آیا مشکلات گوارشی هم وجود دارند؟

 

اغلب خانم ‌ها در روزهای اول بعد از زایمان دچار یبوست می ‌شوند که به محض شروع فعالیت بدنی روزانه این حالت از بین می ‌رود. رژیم غذایی مناسب و مصرف مواد غذایی دارای فیبر مانند سبزیجات و میوه به رفع یبوست کمک می‌ کند.

 

چرا بعد از زایمان درد وجود دارد؟

 

به علت انقباض رحم برای خروج لخته‌ های خون باقی مانده، گاهی در روزهای اول پس از زایمان، دردهایی شبیه به درد قاعدگی وجود دارد که به پس ‌درد موسوم است. این درد با شیردهی بیشتر می ‌شود که علت آن وجود هورمونی است که در شیردهی ترشح شده و باعث انقباض رحم می ‌شود.

اگر درد شدید و مداوم و همراه با تب یا خو‌ن ‌ریزی باشد، باید فورا به پزشک مراجعه شود.

 

مادران می‌ توانند ورزش کنند؟

 

برای برگشت سریع ‌تر ماهیچه‌ های شکم و سایر قسمت‌ ها به حالت اولیه، انجام حرکات ویژه ورزشی با نظر پزشک ورزشی در زنانی که زایمان طبیعی کرده‌اند، توصیه می‌ شود.

شش ساعت اول پس از زایمان، مهم‌ ترین و خطرناک ‌ترین زمان برای مادر است.

 

برای تنظیم خانواده چه باید کرد؟

 

زمان شروع استفاده از روش جلوگیری از بارداری، برای مادران شیرده و غیر شیرده متفاوت است. مادرانی که فقط با شیر خود نوزادشان را تغذیه می ‌کنند، 40 روز پس از زایمان(چون تا 40 روز احتمال حاملگی کمتر است) و مادرانی که اصلاً شیر خود را به نوزاد نمی ‌دهند یا از شیر کمکی استفاده می ‌کنند، 20 روز پس از زایمان، می توانند استفاده از روش پیشگیری را آغاز کنند.

 

چه علایمی نشان ‌دهنده خطر در دوران پس از زایمان است؟

 

تب و لرز، خو‌ن ‌ریزی بیش از میزان قاعدگی و یا ادامه خو‌نریزی بیشتر از حد لکه بینی بعد از 10 روز، درد و ورم ناحیه بخیه‌ ها، هر گونه درد، قرمزی و تورم پستان‌ها، لمس توده یا درد و تورم و خروج ترشحات چرکی ازمحل بخیه‌ها، خروج ترشحات چرکی و بد بو از مجرای زایمان، درد زیردل یا درد ساق پا، بی ‌اختیاری دفع ادرار و مدفوع، درد یا سوزش هنگام ادرار کردن، تکرر ادرار، افسردگی شدید، سرگیجه و رنگ پریدگی.

 

درباره محل بخیه‌ ها هم توضیح می ‌دهید؟

 

در هر ملاقات با پزشک، محل بخیه‌ها (برش اپیزیوتومی ‌یا سزارین) بررسی می ‌شود. ناحیه برش معمولا بدون درد، التهاب و کشش است. محل برش‌ معمولاً پس از سه هفته ترمیم می ‌شود و نخ بخیه محل برش سزارین، پس از 7 تا 10 روز نیاز به کشیدن دارد.

 

علایم هشدار

 

برخی مادران ممکن است در روزهای 3 تا 6 و حداکثر تا روز 14 پس از زایمان دچار افسردگی خفیف و گذرا(اندوه پس از زایمان) شوند که علایم آن به صورت گریه و بی ‌قراری، اختلال در خواب و اشتها و احساس غمگینی تظاهر می ‌کند.

 

دوره پس از زایمان، دوره پرخطری از نظر عود بیماری روانی قبلی و یا بروز بیماری روانی جدید است. بنابراین چنانچه عوامل خطر بیماری روانی مانند سابقه بیماری، در مادر وجود دارد و در حال حاضر با علایم اندوه پس از زایمان برگشته است، باید تحت نظر گرفته شود. چنانچه این حالت طولانی و مداوم شود، مشورت با پزشک لازم است. در این موقع، مادران باید احساسات خود را با همسرشان در میان بگذارند.

 

اگر علایم طولانی و شدیدتر شود، مانند تمایل به خودکشی و آزار به نوزاد، روان پریشی پس از زایمان مطرح است که در مراحل اولیه، به صورت بی‌ خوابی، بی ‌قراری و تغییرات سریع خلق و خو، خود را نشان می‌ دهد.

 

بنابراین اگر سابقه بیماری روانی در مادر و یا خانواده او و یا سایر عوامل خطر وجود دارد، مراجعه به روان پزشک الزامی ‌است.

منبع:تبیان



ویدیو مرتبط :
‫زمان زایمان‬‎

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

چگونه بفهمم كه زمان زایمان رسیده است؟



 

چگونه می‌توانم بفهمم كه زمان زایمان فرا رسیده است؟

 

زایمان در زنان مختلف متفاوت است و تعیین زمان دقیق آن واقعا ممكن نیست. زایمان را بیشتر باید یك فرآیند دانست نه یك اتفاق سریع؛ فرآیندی كه در آن تغییرات متعدد فیزیولوژیكی در بدن شما دست به دست هم می‌دهند تا كودك را به دنیا بیاورند. اگر واقعا زمان زایمان شما فرارسیده باشد یك یا چند مورد از پنج مورد زیر اتفاق خواهد افتاد:

* دهانه رحم شما هرچه بیشتر نازك و نرم می‌شود (كه به آن افاسمان یا Effacement می‌گویند) همچنین تا ده سانتی‌متر بزرگ و متسع می‌شود (كه به آن دیلاتاسیون یا Dilatation می گویند).


*
انقباضاتی به صورت منظم رُخ می‌دهند كه فاصل? زمانی بین آنها به تدریج كمتر می‌شود، مدت زمان هر كدام افزایش پیدا می‌كند و شدت آنها نیز به تدریج زیادتر می‌شود.


* شما ممكن است كمردرد مداوم داشته باشد كه غالبا همراه با احساس گرفتگی عضلانی است؛ مشابه آنچه قبل از قاعدگی احساس می‌شود.


* ممكن است "نمایش خونی" یا Bloody Show داشته باشید: یك ماد? موكوسی یا لزج مایل به قهوه‌ای یا خونابه ای از شما خارج می‌شود. اگر این پلاگ موكوسی یا مخاطی كه دهان? رحم را می‌بندد از رحم شما خارج شود زایمان ممكن است بسیار نزدیك باشد، یا ممكن است هنوز چند روز با زایمان فاصله داشته باشید. به هر حال این اتفاق می‌تواند نشانه‌ای بر این مطلب باشد كه بدن شما در حال طی كردن روند طبیعی خود برای زایمان است.


* كیسه آب شما پاره می‌شود؛ البته این اتفاق در صورتی نشاندهنده نزدیك بودن زایمان است كه همراه با بروز انقباضات باشد.

 

چه زمانی باید با دكتر یا مامای خود تماس بگیرم؟

 

احتمالا شما و ماما یا پزشكتان دربار? اینكه وقتی زمان زایمان فرا می رسد، چه باید بكنید، صحبت كرده‌اید. اما اگر فكر می‌كنید زمان آن فرا رسیده است خجالت نكشید و زنگ بزنید. پزشكها و ماماها به این قضیه عادت دارند! خانمهایی كه شك دارند زمان زایمانشان فرارسیده است یا كسانی كه به راهنمایی‌شان نیاز دارند دائماً به آنها زنگ می‌زنند؛ در واقع این قضیه بخشی از شغل آنهاست. واقعیت این است كه پزشك یا ماما می‌تواند از روی لحن صدای شما و حرفهایی كه می‌زنید چیزهای زیادی را بفهمد و به شما بگوید چه باید بكنید؛ پس مكالم? تلفنی واقعا می‌تواند به شما كمك كند. پزشك شما می‌خواهد بداند كه انقباضات با چه فاصل? زمانی از هم رُخ می‌دهند، آیا می‌توانید در زمانی كه یكی از این انقباضات را تحمل می‌كنید حرف بزنید یا نه و یا دیگر نشانه‌های احتمالی را نیز بفهمد.

 

اگر كیسه آب شما پاره شد یا اگر شك دارید كه مایع آمنیوتیك از شما خارج می‌شود با پزشك یا مامای خود صحبت كنید. او همچنین از شما خواهد پرسید كه این اتفاق چه زمانی افتاده است و مایع یا ترشحاتی كه دیده‌اید چه رنگی بوده است. همچنین اگر یكی از موارد زیر اتفاق افتاده است حتما به او بگویید:

 

اگر تحرك كودك كمتر شده است؛

 

اگر خونریزی واژن دارید (مگر اینكه صرفاً كمی مخاط خونی دیده باشید)؛

 

و اگر تب، سردردهای شدید، تغییر بینایی یا درد شكمی دارید.

 

اگر مورد دیگری هم هست كه شما را نگران می‌كند می توانید با ماما یا پزشك خود در میان بگذارید.

 


در ابتدای شروع درد زایمان چه كار باید بكنم؟


در این زمان نوشیدن مقادیر زیادی از مایعات حائز اهمیت است. به صورت متناوب بنشینید و راه بروید یا یك دوش گرم بگیرید تا دردهای شما را آرام كند و اگر می‌توانید كمی استراحت كنید تا برای زایمان آماده شوید.

 


آیا ممكن است انقباضاتی رُخ بدهند اما در واقع هنوز زمان زایمان فرا نرسیده باشد؟

 

بله. در مواردی ممكن است درد زایمان به صورت كاذب رُخ دهد. در این مواقع دهان? رحم شما بزرگ و متسع نمی شود (پزشك یا ماما می‌تواند با معاینه این مطلب را تشخیص دهد)، انقباضها نامنظم بوده و شدت آنها زیاد نمی شود و دردهایی كه در شكم یا پشت خود احساس می‌كنید با یك دوش گرم یا ماساژ به سادگی برطرف شوند.

 


آیا می‌توانم تشخیص دهم كه زایمان به زودی رُخ خواهد داد؟

 

ممكن است. هرچند شاید شما از جمله زنان خوشبختی باشید كه هیچ كدام از اتفاقات مهمی را كه در درون بدنتان رُخ می‌دهد متوجه نشوید اما بدن شما از یك ماه پیش از زایمان برای این فرآیند آماده می‌شود. در برخی از خانمها هنگامی كه زمان زایمان واقعی فرا می‌رسد دهان? رحم از قبل متسع و نازك شده است.

 

 

دیگر نشانه‌های زایمان شامل موارد زیر می‌شوند:

 

* كاهش درد (هنگامی كه سر كودك به طرف جایی در لگن كه برای زایمان مناسب است حركت می‌كند)


* افزایش ترشحات واژن


* بروز نمایش خونیBloody Show)): ترشحات مایل به قهوه‌ای یا خونابه ای


* انقباضهای بركستون هیكس( Braxton Hicks ):كه با فاصل? زمانی كمتر و با شدت بیشتر رُخ می دهند.

 

منبع:ninisite.com