سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

خس‌خس سینه را آرام كنید


یكی از مشكلات رایجی كه در فصل سرما پیر و جوان را گرفتار می‌كند، سرماخوردگی و به دنبال آن سرفه كردن است. سرفه‌های خشكی كه در زمستان شایع هستند به دلیل ترشحاتی كه از سر وارد حلق می‌شوند به وجود می‌آیند.

مجله زندگی ایده آل - شیرین کرمی: یكی از مشكلات رایجی كه در فصل سرما پیر و جوان را گرفتار می‌كند، سرماخوردگی و به دنبال آن سرفه كردن است. سرفه‌های خشكی كه در زمستان شایع هستند به دلیل ترشحاتی كه از سر وارد حلق می‌شوند به وجود می‌آیند. سرفه یا سعال را در طب سنتی به یك سری عواملی كه در ناحیه سر ایجاد می‌شود نسبت می‌دهند؛ درواقع ترشحاتی كه از ناحیه سر وارد گلو شده و منجر به سرفه‌هایی خشك می‌شود.

یك دسته از سرفه‌ها منشا ریوی و دسته دیگر منشا معده دارند. اگر شما هم سر تا سر زمستان را سرفه‌های خشك می‌كنید و سرفه امان‌تان را بریده، دكتر علیرضا عباسیان توصیه‌های جالبی برای شما دارد. او می‌گوید در طب سنتی این اعتقاد وجود دارد كه برخی غذاها موجب تقویت ناحیه سر و سینوس‌ها می‌شوند؛ در مقابل غذاهای دیگری هم هستند كه موجب تضعیف ناحیه سر و سینوس می‌شوند مثل خربزه، سیر، پیاز، ترب، تربچه و توت‌فرنگی كه در عرف به آلرژی‌زا بودن معروف‌ هستند اما در طب سنتی جزء تركیباتی به حساب می‌آیند كه منجر به تضعیف ناحیه سر می‌شوند.

خس‌خس سینه را آرام كنید

سیاه‌دانه تا قبل از شروع سرفه

سیاه‌دانه بهتر است قبل از شیوع سرفه مصرف شود؛ مثلا فردی كه می‌داند سابقه سرفه‌های خشك در زمستان را دارد، باید قبل از شروع سرفه مصرف سیاه‌دانه را شروع كند؛ بنابراین در شرایط حاد كه بیماری شروع شده مصرف آن توصیه نمی‌شود. دمكرده بادرنجبویه هم مناسب است. برای خوردن سیاه‌دانه، آب جوش به آن اضافه کنید تا لعاب دهد.

بخار گشنیر استنشاق كنید

یكی از بهترین درمان‌ها مصرف تخم گشنیز است. به این شكل كه یك تا دو قاشق تخم گشنیز را بكوبید و در آبی كه در حال جوشیدن است بریزید سپس بخار آن را استنشاق كنید. تخم گشنیز علاوه‌بر اینكه خوراكی است و در انواع ترشی‌ها از آن استفاده می‌كنند، تركیبی بسیار قوی دارد و به‌راحتی فشار خون را پایین می‌آورد؛ به‌خصوص در خانم‌های باردار نباید از نصف قاشق مرباخوری و درنهایت یك قاشق در روز بیشتر مصرف شود.

تفاوت سرفه خشك و تر

در سرفه خشك فرد معمولا خلط ندارد و اگر هم داشته باشد میزان آن بسیار كم است. خلط در سرفه خشك رقیق، شفاف و بی‌رنگ است اما رنگ خلط سرفه‌ تر تقریبا زرد است و گاهی رگه‌هایی به رنگ خون دارد. در مقابل سرفه‌های مرطوب در بچه‌های كم‌سن‌و‌سال شایع‌تر است. بذاق دهان در این نوع سرفه بسیار غلیظ و چسبناك بوده و به رنگ سفید یا سبز است. آب بینی در سرفه خشك آبی رقیق است و بینی فرد در این دوران قرمز و پوسته‌پوسته می‌شود. در رابطه با سرفه ‌تر هم آبریزش بینی چسبناك است كه به رنگ سفید یا سبز است و اطراف بینی را نمی‌سوزاند. سرفه‌های خشك حادتر است و یك دفعه میزان آن شدید می‌شود و بعد از چند روز تك‌سرفه‌های آن باقی می‌ماند.

چهار تخم از بهترین تركیبات لعاب‌دار

اگر سرفه خیلی خشك باشد، برای رفع آن مصرف تركیبات لعاب‌دار تسكین‌دهنده است. به‌عنوان مثال صمغ عربی، به‌دانه، تخم مرو یا گل ختمی به‌خصوص از نوع سفید آن برای رفع سرفه بسیار مناسب است. تمام این موارد لعاب بسیار خوبی دارند و گلو را نرم می‌كنند. افرادی كه در فصل زمستان سرفه خشك می‌كنند باید این چهار تخم را در آب جوش بریزند و روی شعله كم یا سماور بگذارند تا لعاب بیندازد.

درواقع چهار تخم معروف در میان مردم تركیبی از همین موارد است. مخلوط این تركیبات لعاب‌دار را به راحتی می‌توانید در عطاری‌ها پیدا كنید. این را هم بدانید كه استفاده از تركیبات لعاب‌دار یك درمان موقت است؛ یعنی ممكن است خشكی گلو برطرف شود اما عامل سرفه را درمان نمی‌كند. به‌طور مثال اگر فردی مشكلات ریه یا معده داشته باشد، باید برای درمان اصلی این مشكلات اقدامات لازم را به عمل بیاورد.

خس‌خس سینه را آرام كنید

آویشن به‌شرط غلظت

آویشن اگر به تنهایی خورده شود برای سرفه‌های خلط‌دار یا تر مناسب است اما در رابطه با سرفه‌های خشك می‌تواند خشكی ناحیه گلو را بیشتر كند. دو نكته در رابطه با مصرف آویشن برای درمان سرفه وجود دارد؛ یكی اینكه آویشن به دلیل طعم و اسانسی كه دارد ضدویروس است و از این جهت مناسب بوده و مورد بعد اینكه آویشن زمانی كه در یك محلول غلیظ (با تركیب شكر) مخلوط شده باشد مانند شربت‌های آویشن موجود در بازار، تاثیر خشك‌كنندگی‌اش كمتر می‌شود. درواقع برای درمان سرفه‌ می‌توان از آویشن به صورت شربت استفاده كرد. اما این نكته را در نظر داشته باشید كه مصرف بالای آن هم توصیه نمی‌شود.

دارچین و افزایش خشكی گلو

دارچین و زنجبیل ازجمله تركیباتی هستند كه بهتر است مردم از اوایل زمستان در داخل چای بریزند چون باعث می‌شود سیستم ایمنی بدن تقویت شود و به دلیل اسانس‌هایی كه دارند ویروس‌ها را از بین می‌برند. منتها از زمانی كه سرفه‌های خشك شروع می‌شود دیگر نباید دارچین مصرف شود چراكه با مصرف دارچین در این زمان گلو بیشتر خشك می‌شود و فرد را اذیت می‌كند.

میوه شیرین بخورید

سیب‌های زردی كه شیرین‌تر است برای سرفه‌ بسیار مناسب است. مصرف میوه‌های دیگری مثل به و گلابی هم منجر به التیام سرفه‌ می‌شود؛ البته باز هم تاثیر خوردن سیب شیرین یا یك لیوان آب سیب بسیار بیشتر است.


ویدیو مرتبط :
‫چرا بعضی ها بعد از عمل بینی صدایشان تودماغی می شود یا موقع حرف زدن خس خس می کنند؟‬‎

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

خس‌خس‌سینه‌ کودکان را جدی بگیرید



پیشگیری از آسم در کودکان, علائم آسم, علائم بیماری آسم

آسم یک بیماری مزمن التهابی ریه‌ها و مجاری تنفسی است

 

 اسپری آسم و نحوه‌ی فشار دادن آن برای خیلی از ما خاطره‌ی «نرگس» در فیلم «خواهران غریب» را زنده می‌کند. همان دختری که در هنگام دویدن یا ناراحتی نفسش می‌گرفت و مجبور می‌شد اسپری استفاده کند و همین باعث شد ادای اسپری زدن برای بسیاری از ما به یک نوستالژی تبدیل شود. اما این نوستالژی برای بچه‌های مبتلا به آسم تنها یادآور تنگی نفس و سرفه‌هایشان است. به همین بهانه به سراغ دکتر درخشان‌فر، متخصص کودکان و نوزادان، رفتیم و با او درباره این بیماری شایع کودکان به گفتگو پرداختیم.


دکتر  درخشان‌فر، متخصص کودکان و نوزادان، درباره بیماری آسم می‌گوید:« آسم از آن دسته بیماری‌های مزمن کودکی است که گاهی ممکن است به قدری حاد شود که کودک چند روزی از فعالیت‌هایش باز بماند و یا به مدرسه نرود. ابتلا به آسم و تنگی نفس در سنین قبل از بلوغ، در پسران شایع‌تر از دختران است در حالی‌که بعد از بلوغ این نسبت در دختران و پسران برابر است.»


دکتر درخشان‌فر به تشخیص آسم در شیرخواران اشاره می‌کند و می‌گوید:« از علائم این بیماری می‌توان به خس‌خس سینه در هنگام سرفه کردن اشاره کرد و اگر این سرفه‌ها با آنتی‌بیوتیک خوب نشود، شک ما به آسم بیشتر می‌شود و برای تشخیص دقیق آسم، از ریه‌های کودک عکس گرفته می‌شود. به تنگی نفس در کودکان کمتر از 1 سال برونشیولیت گفته می‌شود و اگر برونشیولیت تا بعد از 1 سالگی ادامه پیدا کند، تبدیل به آسم می‌شود. این بیماری در تست تنفسی کودکان که قبل از 4 سالگی انجام می‌شود و یا با فوت کردن کودک در اسپیرومتر مشخص می‌شود. البته علائم بالینی آسم به قدری قابل تشخیص است که نیاز به اسپیرومتر نیست.»

 دکتر درخشان‌فر با بیان این که30 درصد از بچه‌هایی که احتمال دارد به آسم مبتلا شوند، تا 1 سالگی و 90 درصد از آنها تا قبل از 5 سالگی علائم این بیماری را نشان می‌دهند، می‌گوید:« بازدم‌های طولانی، خس‌خس سینه و سرفه در هنگام دویدن و فعالیت و سرفه‌های خشک در خواب از جمله علائم آسم هستند. کودکان مبتلا به آسم که به طور مرتب و یا گاه‌گاه بیماری‌شان عود می‌کند، ممکن است تا قبل از بلوغ درمان شوند و یا همچنان بعد از بلوغ هم ادامه پیدا کند و به آسم بزرگسالان تبدیل شود.50 درصد از بچه‌هایی که مبتلا به آسم هستند تا قبل از بلوغ بهبود می‌یابند.»


ابتلا به آسم به دو عامل ژنتیکی و محیطی بستگی دارد. به همین دلیل دکتر درخشان‌فر توضیح می‌دهد:« در خانواده‌ای که زمینه‌ی ژنتیکی ابتلا به آسم دارند، اگر یکی از والدین به این بیماری مبتلا باشند، احتمال اینکه فرزندشان هم به آسم مبتلا شود 25 درصد است. همچنین اگر پدر و مادر هر دو آسم داشته باشند، درصد ابتلای فرزندشان به این بیماری به 50 درصد می‌رسد. باید بدانید که آسم و آلرژی از یک خانواده‌اند و اگر یکی از والدین یا هر دو دچار آلرژی باشند احتمال بروز آسم هم در کودک هست.»


این متخصص کودکان و نوزادان، درباره عوامل محیطی که منجر به بروز این بیماری می‌شوند می‌گوید:«از عوامل محیطی که منجر به بروز آسم می‌شوند می‌توان به وزن کمتر از 2500 گرم نوزاد در هنگام تولد اشاره کرد و همچنین سیگاری بودن مادر، بزرگ شدن در خانواده‌ی پرجمعیت،‌قرار گرفتن در معرض آلرژن‌ها (عوامل حساسیت‌زا) مانند آلودگی هوا و سن کمتر از 20 سال مادر در هنگام تولد از عوامل دیگر هستند.»

پیشگیری از آسم در کودکان, علائم آسم, علائم بیماری آسم

در فصل‌های سرد و مخصوصا در زمستان،‌حملات آسمی شدت می‌یابند

 
دکتر درخشا‌ن‌فر با اشاره به حملات آسمی، درباره زمینه‌های تشدید آن می‌گوید:« در فصل‌های سرد و مخصوصا در زمستان،‌حملات آسمی شدت می‌یابند بنابر‌این تعدادی از عوامل ویروسی مانند آنفلوآنزا و پارا آنفلوآنزا می‌توانند زمینه‌ی ابتلا به آسم و شدت این حملات را در کودکان افزایش دهند. مشکلات احساسی و رفتاری هم می‌توانند منجر به بروز آسم شوند، بنابر‌این اگر کودکان در محیط‌هایی که برایش تنش‌زا و استرس‌زا باشند، قرار بگیرند،‌ریسک حملات آسمی در آنها زیاد می‌شود. همچنین برای جلوگیری از حملات آسمی در کودکان، نباید رطوبت هوا از 50 درصد بیشتر باشد.»
 
اگر پزشک تشخیص دهد که کودک مبتلا به آسم است،‌با عکس ریه می‌تواند آن را تأیید کند همچنین بچه‌هایی که سینه‌شان در هنگام معاینه خس‌خس می‌کند و صدای خاصی می‌دهد، به احتمال زیاد مبتلا به آسم هستند. معمولا این بچه‌ها با اسپری‌ها و دارو‌های مخصوصی که برایشان تجویز می‌شود،‌درمان می‌شوند.


انواعی از درمان‌های پایه برای جلوگیری از تماس با آلرژن‌ها وجود دارد که دکتر درخشان‌فر درباره‌ی آنها توضیح می‌دهد:« استفاده از دارو‌های استنشاقی و ضد‌آلرژی برای کم کردن التهاب،‌اجتناب از کشیدن سیگار، اجتناب از دود ناشی از بخاری‌های چوبی و بوی رنگ دیوار، ننوشیدن ‌نوشیدنی‌های خیلی سرد و دور بودن از تغییرات ناگهانی دما و رطوبت را شامل می‌شود.»


دکتر درخشان‌فر درباره‌ی روش‌های درمان آسم می‌گوید:« تجویز اسپری و دارو‌های استنشاقی برای کودکان مبتلا به آسم بر اساس وزن‌شان انجام می‌شود و در صورت تشخیص پزشک، کورتون هم ممکن است برای مدت کوتاهی تجویز شود. در صورتی که پدر و مادر‌ها نشانه‌های آسم را در فرزندشان دیدند،‌حتما باید به پزشک مراجعه کنند و اقدامات درمان را برای کودک‌شان انجام دهند. چون آسم، عضلات تنفسی بچه را خسته می‌کند و ممکن است  باعث ایست تنفسی و مرگ او شود. کودکان مبتلا به آسم قبل از انجام فعالیت‌های ورزشی حتما باید از اسپری استفاده کنند. حتی ممکن است بعضی از غذا‌ها و خوراکی‌ها برای این کودکان ممنوع شود. درمان‌های خانگی برای بیماری آسم وجود ندارد چون مکانیسم این بیماری تنگ شدن راه‌های هوایی است.»

 

 منبع:ninisite.com